Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 403 til 38 452 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fulg er dette ?
Ja - hvem er det som besøker oss nå på vårparten ? Vi hadde fire-seks stykker som raste omkring i buskene og på siste slump av meisebollen.
Disse ble observert 9/3-2013 på Midttun, Fana.
R.A. (09.03.2013)
Svar:
Dette er to stjertmeis - de kan komme på meiseboller.
Roar Solheim (10.03.2013)
bergand ele toppand ?
trur selv at det er en toppand men vil bare hver sikker..
N.N (09.03.2013)
Svar:
Dette er en toppand.
Roar Solheim (10.03.2013)
Fugleart i Valdres
Hei. Vi har en fugl ved hytta 900 moh. Det sies den heter Raudsjore. Finner ikke denne i noen fuglebok. Er det et lokalt navn? Hvilken annet navn kan den ha ? Kan ligne på Rødvingetrost. Mvh Ivar Andersen
I.A. (09.03.2013)
Svar:
Raudsjor er lokalnavn på kråkefuglen lavskrike.
Roar Solheim (09.03.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Denne fuglen så jeg den 7.3 i Nidelva ved Tanemsbrua, 2 mil øst for Trondheim,
F.N. (09.03.2013)
Svar:
Dette er to hanner av kvinand.
Roar Solheim (09.03.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Denne fuglen så jeg på Ringve Botaniske have i går den 8.3
F.N. (09.03.2013)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Roar Solheim (09.03.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Denne fuglen så jeg på Ringve Botaniske hage i Trondheim i går den 8.3
F.N. (09.03.2013)
Svar:
Dette er en grønnfink.
Roar Solheim (09.03.2013)
Måke ekteskap?
Hei,
Har måker livslange forhold, eller skifter de maker hvert år? Vi har kontorer i et høyhus der vi ser ned på et flatt tak (med en lav murkant rundt, slik at det bir en inngjerdet "barnepark"). Til det samme hjørnet på dette taket kommer det et måkepar hver vår (fiskemåker, tror vi), tilbake til det samme redet (en kvist/gresshaug i hjørnet inn mot murkanten). Er det de samme to måkene mon tro? Når egene klekkes, kan vi se fantastiske luft-kamper rett utenfor vinduet vårt, der andre fugler forsøker å angripe for å stjele først eggene, og senere de små kyllingene. Mor og far Måke pleier å vinne luftkamoene og redde sine søte små. Og vi følger sepnt med fra kontorpulten. Men nå lurer vi altså på om det er de samme to måkene som kommer tilbake hver vår. De er allerede på plass, selvsagt, selv om det ikke er noen egglegging ennå, bare litt markering av "dette er vårt revir": Andre måker får finne seg andre tak...
E.B..B. (08.03.2013)
Svar:
Sannsynligvis er det de to samme måkene som vender tilbake, ikke for å finne hverandre, men for å bruke den samme reirplassen som forrige år. Hvis en av dem dør, finner den andre raskt en ny make, fordi det da er en ledig plass. Det er ,mulig storev måker som f. eks. svartbak holder sammen som par, men også her tror jeg det mest dreier seg om tilhørighet til samme territorium.
Roar Solheim (09.03.2013)
Sidensvans med promille?
Jeg leste i en lokalavis at sidensvans kan spise så mye bær at den får promille.
Samtidig har jeg lest om en biolog som avfeier dette som en myte.
Hva er korrekt? Finnes det noen publikasjoner, troverdig stoff etc. om dette?
N.N (07.03.2013)
Svar:
Det stemmer sannsynligvis. i har flere rapporter om slike observasjoner, men som du antyder så har dette (så langt jeg kjenner til) ikke blitt undersøkt eller dokumentert i vitenskapelig litteratur.
Roar Solheim (09.03.2013)
linnerle
hvor kommer linnerla fra ?
N.N (08.03.2013)
Svar:
Forstår ikke helt hva du mener. På våren kommer de fra Afrika - de er tropiske fugler som flyr nordover for å hekke. Men evolusjonært er det ikke lett å si hvor linerlene "kommer" fra, dvs er utviklet fra.
Roar Solheim (09.03.2013)
Hvorfor går fuglene på tærne?
Jeg går med hele foten, det gjør ikke fugler. De går på tærne. Hvorfor er det sånn at fuglene går på tærne?
S.M.W. (07.03.2013)
Svar:
Slike spørsmål liker jeg å snu helt rundt, og da blir spørsmålet: Hvorfor går vi mennesker på hælene? De fleste pattedyr og fugler går nemlig på tærne. Dermed er det VI som er de underlige dyrene! Men jeg kan ikke si deg hvorfor det har blitt slik.
Roar Solheim (09.03.2013)
30 skjærer i hagen
Hei!
Vi har omlag 30 skjærer i Hagen og et par kråker. De har vært der nesten hele vinteren, samt et par rådyr. De graver gjennom snøen til de treffer gresset. Hva er det de spiser? Vi bor i et boligfelt i Fredrikstad, men fuglene foretrekker vår hageflekk, selvom de andre hagene har omtrent samme størrelse. Snodige saker synes jeg.
E.K.H. (05.03.2013)
Svar:
Ikke godt å si hva de spiser uten selv å kunne se området. Det kan være frø under snøen, eller andre ting.
Roar Solheim (07.03.2013)
Kva fugl var det me såg?
Me er på hytta på Kvamskogen i Hordaland. Her såg me eit fuglepar som me ikkje har sett før. Rakk dessverre ikkje å ta bilde. Dei var på størrelse med duer. Dei var nokså kompakte i kroppen. Grå/svarte på ryggen, kvite/grå på undersida, to? svarte striper frå hovudet som gjekk bakover. Nebbet såg ut til å vera kort og kraftig.
A. (06.03.2013)
Svar:
Lurer på om du kan ha sett to varslere, men ikke helt lett å si. Varsleren er mindre enn en due, mer som en liten trost. Sjekk fuglebøkene.
Roar Solheim (07.03.2013)
Tips om nyretalg fra sau!
Ikke et spørsmål men et tips til alle som lurer på hvor man kan få kjøpt nyretalg fra sau. Gå inn på www.bondenesmarked.no, og send mail om å få kjøpt. Her er det mange lokale slaktere, og disse markedene med boder er jo stort sett over hele landet.
I.S. (06.03.2013)
Svar:
Takk for tips! Nyretalg fra sau er veldig bra mat for fugler.
Roar Solheim (07.03.2013)
Fuglekasse for spurv
hei kjøpte en sånd fra natur og fritid men hvor skla eg sette en sånd kasse opp? tnkte på rødstjert
N.N (06.03.2013)
Svar:
Denne kassetypen kjenner jeg ikke, så her kan jeg ikke gi deg noe godt svar. Ville ha prøvd å henge den i et tre, eller ut fra husvegg 2-3 meter over bakken.
Roar Solheim (07.03.2013)
vandrefalk på hurum
hei jeg mistenker at jeg har sett en vandre falk hadde kraftig skinnskjegg tver bånd samme størelse men kan det være muligt at det er vandrefalk på hurum (rødby)? skjekk googel maps hvis duikke vet hvor det ligger;) ps:har ikke bilde desvære:(
N.N (05.03.2013)
Svar:
Vandrefalken er på rask fremmarsj i Norge og kan dukke opp hvor som helst. Men nå på vinteren er det ikke så mange vandrefalker igjen i Norge, ettersom den er trekkfugl. Vandrefalken kan ha tilhold både i øde områder og der hvor det ferdes mye folk. Den hekker blant annet i høye tårn og hus i store byer nedover Europa, f.eks. London.
Les mer om vandrefalk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3891&vis=Morten Ree (06.03.2013)
stær kasse tårnseiler
hei kan Tårnseiler bruke stærkasse til hekkeplass når burde eg sette den opp?
N.N (06.03.2013)
Svar:
Tårnseileren hekker i stærkasser etter at stærens unger har forlatt kassen. Det er kasser som henger forholdsvis høyt opp som er mest attraktive. Det er bedre å lage egne kasser for tårnseiler, ettersom de fleste stærkasser er litt for dype og ungene kan få problemer med å komme seg ut. Bygg lave kasser, fyll kassen med litt tørt gress og heng den helt oppunder møne på en husvegg. Hullets diameter kan være 50 mm. Sett gjerne 2-3 kasser helt tett inntil hverandre.
Morten Ree (06.03.2013)
Ukjent fugl i hagen
Hvilken fugl er dette? Den spiste eple og var uinteressert i frø. Den var omkranset av en flokk på ca 80 gråsisik og ca 20 grønnsisik. Bodø i Nordland.
T.L. (05.03.2013)
Svar:
Dette er en munk. Hannen har mørk hette på hode mens hunnen har rødbrun hette. Noen få munk overvintrer hvert år i Norge. Under årets Hagefugltelling siste helg i januar ble det registrert 92 munk, men kun tre av disse var i Nord-Norge.
Se bilder og les mer om munk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9529Morten Ree (06.03.2013)
betent fot hos due
fanget en due som kun stod på ene foten. det viste seg å være betent med en liten avskraping ved kneet.foten er varm og kjøttet litt mørkere på fargen.har fuglen inne i varmen i et lite kattebur og den både spiser (duefrø)og drikker og virker klar i øyne og vesen ellers.er det mulighet for at den kan komme seg ?
mvh morten
N.N (04.03.2013)
Svar:
Det har jeg vanskelig for å kunne svare på, tror helst du må kontakte en veterinær eller en som holder duer selv for å få riktig vurdering av dette. Dueholdere vil sannsynligvis ha erfaring med lignende tilfeller.
Roar Solheim (05.03.2013)
bokfink?
hei er dette bokfink eller en annen fugl så litt brunaktig ut med en hvit flekk på vingen.
N.N (04.03.2013)
Svar:
Bildet er litt vanskelig, men jeg tror bokfink er riktig svar her.
Roar Solheim (05.03.2013)
hva er det for en fugel
jeg så en helt svart gugel med rødt nebb på størrelse av en trost. finner den ikke i mine bøker hva er det.
E.A. (04.03.2013)
Svar:
Hvis nebbfargen var mer oransjeaktig (ikke knallrød), så er en svarttrost hann den mest nærliggende du kan ha sett. Vi har ingen fugler på den størrelsen i Norge som har rødt nebb.
Roar Solheim (05.03.2013)
Hvilken fugl er dette?
Hører en skjærende fuglelåt utenfor mitt soveromsvindu tidlig om morgenen. Har ikke greid å få øye på fuglen. Dere kan sikkert hjelpe! Jeg bor i Onsøy, Fredrikstad. På opptaket som jeg har lagt ved høres fuglen to ganger.
M.A.R. (04.03.2013)
Svar:
Her kommer ikke opp noe vedlegg, men det spørs om du kan ha hørt ropet til en kattugle hunn, De roper om natta, og har en lyd som er ganske skarp og skjærende.
Roar Solheim (05.03.2013)
Genetikk hos duer
Hei har hørt rykter om at duer er født mann og kone. Er dette sant? Og hvordan klarer man å få til dette ?
T.A.S. (05.03.2013)
Svar:
Vet ikke helt hva du mener. Alle duer er selvfølgelig født som enten hunner eller hanner, men hvem som danner par avgjøres først når de blir kjønnsmodne og skal hekke første gang.
Roar Solheim (05.03.2013)
Skjære
Hei Det er vel et sikkert vårtegn på tidlig vår åt skjæra bygger reir 3 Mars?
Kan ikke huske å ha sett skjæra i gang så tidlig før.
J.I.Ø. (04.03.2013)
Svar:
Skjærenes start med reirbygging sier nok mer om hvor bra tilgang på mat (hvor godt territorium) skjæreparet har, enn hvor tidlig våren kommer. Det kan ennå bli snøfall og kulde utover i mars og april, og det vet skjærene ikke noe mer om enn oss.
Roar Solheim (05.03.2013)
Kva fugl?
Fann denne vinga når eg var ute å gjekk på Sotra i dag. Kva fugl trur de det er? Låg under telefonledning, 50 m frå høgspentlinje.
S. (04.03.2013)
Svar:
Dette er ytre del av vingen fra en jordugle. Kan være tatt av en annen rovfugl, f. eks. hønsehauk eller hubro.
Roar Solheim (05.03.2013)
Kan musvåk "stille" i lufta
Hei. Har mye musvåk ved åkrene her i Halden, men så en fugl som "stillet" veldig likt som en tårnfalk. Er det da en fjellvåk eller kan musvåken stille også?
K. (03.03.2013)
Svar:
Ja, det tror jeg nok også musvåken kan, selv om jeg ikke har sett dem gjøre det selv. Stille-oppførselen er i alle fall ikke nok til å si at dette kan være en fjellvåk i stedet for musvåk, selv om begge arter er sannsynlige i Østfold nå.
Roar Solheim (05.03.2013)
Heipiplerke eller Trepiplerke
Kan denne fuglen være en Trepiplerke?
A. (05.03.2013)
Svar:
Ja, trolig, men litt vanskelig å si fordi man ikke ser hele buken, eller mer av vingen.
Roar Solheim (05.03.2013)
spurvhauk
hei kan dette være spurvhauk men det var ett kraftigt hvit felt på undergumpen som minner litt om en tårnfalk det har vært både tårnfalk og spurvehauk her men er ikke sikker på det bildet jeg har tatt, bor i buskerud på hurum (rødby) ved et vann og nærme en skog håper på svar så fort som muligt:)
N.N (05.03.2013)
Svar:
Vingeprofilen på denne fuglen er helt typisk spurvehauk, ikke tårnfalk.
Roar Solheim (05.03.2013)
Ørn eller?
Hei! Tok et par bilder ut av bilvinduet i dag. Hadde kun 24-70 mm slik at jeg ikke kom særlig nærme. Tenkte først det var musvåk, men siden det er 2. mars er det kanskje litt tidlig. Synes også at den var vel hvit på stjerten. Tenkte da havørn, men samtidig var dette ca 3 mil fra sjøen nord for Larvik. Mvh BB
B.B. (03.03.2013)
Svar:
Dette er en havørn. De bør snart være etablert med hekkinger langs vann og vassdrag i innlandet også, siden Sverige har minst 100 innlandspar med havørn. De ses regelmessig over det meste av innlandet i Norge også, men såvidt jeg vet er ikke noen innlandshekkinger dokumentert i Norge ennå, langt fra kysten.
Roar Solheim (03.03.2013)
Skjærer i hagen!
Har hatt et hekkende skjærepar i hagen i mange år..synes de er fine og vil gjerne la de bli..har netopp begynt å mate småfugler nå, å skjærene er ganske innpåslitne og mener det er DERES foringsplass. Vurderer å mate skjærene under "treet" deres, der de alltid har unger..Er det noe spesielt skjærene liker sånn at jeg kan lokke de vekk fra den andre foringsplassen for småfugl? Kan det lønne seg å ha foringsplassen for småfuglene feks på verandaen? Sjelden skjærene har vært der. Vil gjerne ha både skjærer og småfugl i hagen, men akkurat nå er det skjærene som ruler!
M. (02.03.2013)
Svar:
Du må lage et foringsbur med nettinghull ca 5 cm, slik at du kan ha maten til småfuglene inne i dette. Da kommer bare småfuglene inn,mens skjærene må nøye seg med det som faller på bakken, under buret. Se tidligere numre av bladet Fuglevennen, på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening: birdlife.no.
Roar Solheim (02.03.2013)
Fulg Oslo 2.3.13
Hei,
Vi så ut av stuevinduet og en stor fugl lande i grantreet. Tonsenhagen - Oslo - Lørdag 2.3.2013. Kan det være en trane? Litt feil årstid?. Se vedlagt bilde
Mvh
ABL
A.B.L. (02.03.2013)
Svar:
Dessverre kommer ikke bildet opp, så jeg kan ikke gi deg noe svar.
Bildet mottatt på e-post, det viser en ung gråhegre. Tranene har ikke kommet ennå (kommer i starten av april), og de sitter aldri i trær, til forskjell fra hegrer.Roar Solheim (02.03.2013)
Taksvale?
Hei lurer på om dette er en taksvale.
N.N (02.03.2013)
Svar:
Fuglen som er øverst i bildet er en taksvale, den mot toppen av taket er det vanskelig å si noe om - den er for uklar,
Roar Solheim (02.03.2013)
Eiderfugl
Hei !
Er eider fugl i fra Kina og ær fugl fra Norge den samme fuglen. Jeg kan få tak i eder dun dyner i fra Kina for salg her i Norge og da lurer jeg på om det er den samme duna som det er i ær fygl dyner som blir laget i Nord Norge ?
A.M.L. (01.03.2013)
Svar:
Det kjenner jeg dessverre ikke til, så det må du helst undersøke med dyneprodusenter om.
Roar Solheim (02.03.2013)
foringsautomat som kan holde for ca en uke.
Hei !
Har stor glede av å fore div. meiser og grønnfink med solsikkefrø som vi fyller i en forautomat hver morgen. Har flere ganger lurt på om vi skal lage en forautomat som har større kapasitet, feks kan fylles med solsikkefrø eller annet for en ukes tid. Ville gjerne få spørre om dere kjenner til en arbeidstegning til en slik foringsautomat.
S.O.T. (01.03.2013)
Svar:
Sjekk eldre utgaver av Fuglevennen - der finner dere bl. a. bilde av en hjemmelaget kjemperørautomat under Fuglevennportrettet møte med Spjøtvold.
Roar Solheim (02.03.2013)
Flytting av kasser
Skolen jeg jobber på har om lag 30 kasser i nærområdet. Dette er både meisekasser, stærkasser og enkelte kasser for ugle etc. Nå har vi vært ute med elevene og gjort "vinterstellet", slik at det er klart for innflytting. For oss hadde det vært praktisk å flytte en del av kassene, for at det skal passe bedre ift uteskoleplass etc. Er dette å anbefale, eller bør de få henge der de er?
Har et slikt antall kasser stor betydning i en relativt liten skog der det skjer jevnlig hogst?
En av kassene vi renset hadde store mengder leire klint rundt innflyvningshullet, omtrent som om det var støpt en kant for å redusere omkretsen. En annen kasse hadde leire klint oppunder "takskjegget" foran på kassa. Hvilke fugler kan ha gjort dette? Mange spørsmål...
Ø.K. (28.02.2013)
Svar:
Det er helt OK å flytte på kassene nå før hekkestart. Gjør det innen utgangen av mars. Muring med leire rundt inngangshull er typisk for spettmeis, så dere har nok hatt noen spettmeispar i kassene.
Roar Solheim (02.03.2013)
Spørsmål om meis-reir
Hei!
Er det noe i veien for at kastanjetrær i en skog som ellers er furuskog hugges ned? Vil meiser som har reirplass i disse kastanjetrærne ha vanskeligheter med å tilpasse seg igjen, og er furutrær egnende trær for reirbygging for meis?
Setter stor pris på raskt svar, på forhånd takk for det.
Vennlig hilsen
Sindre Myklebust Trengereid
S.M.T. (01.03.2013)
Svar:
Furutrær gir svært sjeldent reirmuligheter for meiser, fordi de hekker i hulrom i trær. Gamle løvtrær er derfor svært verdifulle for alle hullrugence småfugler.
Roar Solheim (02.03.2013)
spessiel ørn
Heisann. For 2 uker siden var jeg på tenerife og i en jungelpark fikk jeg holde en utrolig fin ørn. finner ikke ut hva den heter eller bilder av den. Den var svart med orange nepp (litt svart på tuppen av nebbet) vingene var hvite/grå og beina var orange. vet dere hvilke ørneart dette er?
J.S. (01.03.2013)
Svar:
Har ikke fuglelitteratur for hånden, men sjekk gjøglerørn.
Roar Solheim (02.03.2013)
Rødstrupe?
Hei det er lenge siden jeg tokk dette bildet men jeg lurer
på om det er rødstrupe siden det rød brystet. den sitter på stolpen
'
N.N (01.03.2013)
Svar:
Nei, dette ser mer ut som en bjørkefink, selv om bildet dessverre har lav oppløselighet.
Roar Solheim (02.03.2013)
Hvilken fugl?
Det er vell et år siden jeg tokk dette bildet og det var med et digitalt kamera og det er derfor det er så dårlig bilde.men jeg lurer på om dette er en grønnspett jeg er ikke sikker.
N.N (01.03.2013)
Svar:
Joda, du har helt rett. Dette er en grønnspett.
Frode Falkenberg (01.03.2013)
Fugl i bærbusken
Hvem er det som sitter her, tro?
L. (01.03.2013)
Svar:
Dette er en grønnfink: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=508
Frode Falkenberg (01.03.2013)
Hvilken fugl?
Hei. idag så jeg to merkelige fugler som jeg mistenker er fiskeørn i forhold til vinge spenn og den karakteristiske "knekte" vingene til fiskeørn. men det jeg syns er rart er att de er her så tilig (1.03.13) håper du kan tyde hvilken fugl det er på den "knekte"vingen. Beklager dårlig bilde. håper på svar så fort som mulig.
N.N (01.03.2013)
Svar:
Bildet er dessverre altfor dårlig til å kunne si hvilken art det er. Jeg ser poenget ditt med vingeformen, men en slik form kan nok oppstå på mange arter i en aktiv flukt som denne fuglen har. Fiskeørn 1. mars ville vært en liten sensasjon, men fugler har jo vinger og det meste er mulig.
Frode Falkenberg (01.03.2013)
Mat til bydue?
Hei! vet de fleste mater byduene med brød, men er dette den bedte maten de kan få? hva er den beste og mest næringsrike maten man kan fore bydua med?
I.S.S. (28.02.2013)
Svar:
Kjøp deg en sekk med havre på Felleskjøpet, så blir du populær hos duene! Men både brød og lettkokte havregryn går bra.
Morten Ree (28.02.2013)
Granmeis eller løvmeis?
Har lenge hatt denne lille fuglen på besøk men er ikke helt sikker på om det er granmeis eller løvmeis, hvordan ser man egentlig forskjell på de to?
N.N (28.02.2013)
Svar:
Dette er en løvmeis. Merk bla. skittent bakre del av kinnet, brun overside, liten smekke, samt lys bitekant innerst på nebbet. Les mer om identifikasjon av løvmeis og granmeis på https://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=1565
Frode Falkenberg (28.02.2013)
Bjørkefink
Kan det stemme at jeg har hatt en Bjørkefink på mat plassen. gul svart flekkete nedover kroppen, liten, ingen meis de kjenner jeg. Bor på gård i Skotselv, Buskerud Jeg har bare sett en i dag 2802013.Ikke sett før.
N.A.H. (28.02.2013)
Svar:
Noen bjørkefinker velger å bli igjen i Norge vinters tid. Så det er stor sannlighet for at du har arten på foringsplasser i Buskerud. Artene har mer diffuse draktfarger nå på vinteren. Under årets Hagefugltelling var bjørkefink til stede på 5 % av foringsplassene i et antall på nesten 3 000. Hovedtyngden er rundt om Oslofjorden og sørvestlandet. Men den ble registrert i alle fylker.
Se bilder og les mer om bjørkefink her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11997&vis=bilderMorten Ree (28.02.2013)
Lys jaktfalk?
På fjellet -sør-øst i Femundsmaka- så jeg i dag noe jeg nokså sikkert tror var en jaktfalk. Jeg har sett jaktfalk på nært hold mange ganger men aldri noen som har vært så lys som denne. Den var relativt stor og overside og underside hadde bortimot samme farge mens hodet var mye mørkere enn på de bildene jeg har sett av den arktiske hvite varianten. Finnes det flere fargevarianter av den "norske" jaktfalken ? Har tildigere kun sett jaktfalk med gråblå overside i området.
Med hilsen
Anders Haugen
A.H. (27.02.2013)
Svar:
Dette var en spennende observasjon som ville vært fint om ble fotodokumentert.
Draktvariasjonen hos jaktfalk er i hovedsak geografisk, men innslag av lys jaktfalk fra Nord Russland/Sibir og Grønland/Island forekommer i Norge, men er svært sjelden. Ved enkelte anledninger i århundrer har det sikkert hekket par hvor den ene har vært et lyst individ. Siste kjente hekking med et lyst individ var i Altavassdraget i Finnmark for ca. 10 år siden. For noen år siden kom en så å si helt hvit jaktfalk og landet på en oljeplattform på Nornefeltet utenfor Brønnøysund. Denne ble innfanget og tatt med til land og sluppet utenfor Brønnøysund.
Når slike går i par med vår jaktfalk vil det bli født unger som kan ha varierende lyse innslag. Det må være en slik du har observert.
Se bilder, utbredelseskart og les om jaktfalk på denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3887&vis=bilderMorten Ree (28.02.2013)
Lomvien
Hvordan lever lomvien?
E.S.T.H.M.L.F. (27.02.2013)
Svar:
Gå inn på denne linken så finner du ut mye om lomvi:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4732Morten Ree (27.02.2013)
lomvi
hvordan får lomvien tak i mat??
S. (27.02.2013)
Svar:
Den dykker ned i vannet og fanger fisk. Lomvier kan dykke ned til minst 75 meters dybde.
Roar Solheim (27.02.2013)
Sirkulasjon og gassutveksling hos Kolibri
Hvordan foregår gassutveksling hos en kolibri?
Og hvordan funker sirkulasjonssystemet hos en kolibri? trenger dette til en oppgave i Biologi 1
M. (27.02.2013)
Svar:
Dette er for spesielt til at vi kan svare deg, så her må du selv lete opp spesiallitteratur.
Roar Solheim (27.02.2013)
Hvilken fugl?
Fisket på isen her ida å så langt i det fjerne.
Stor distanse, vanskelig å bedømme å kunn 300 objektiv. Så ikke lett å bedømme.
Syns d ligne ei ugle æ men? M
N.N (26.02.2013)
Svar:
Ja, dette er en haukugle.
Roar Solheim (27.02.2013)
KATTER PÅ FORINGSPLASSEN
Kan ornitologen gi meg forslag for noe jeg kan skremme vekk
katter ?.I høst og vinter har katter skremt vekk fuglene og spist noe av fuglematenn. Derfor har jeg hatt mindre fugl på foringssplassen enn før.
M.S. (26.02.2013)
Svar:
Ikke helt lett dette. Noen har fortalt meg at det skal hjelpe å strø ut oppmalt chillipepper der kattene ferdes, og at de da holder seg unna, men jeg har aldri testet dette selv.
Roar Solheim (27.02.2013)
Fugleflokk i natta
Vi bor på Veldre i Larvik, omgitt av bøkeskog , ca 120 meter over havet. Vi våknet i natt av en av en stor fugleflokk som passerte over hustaket rundt midnatt. De kom fra nordvest og fløy sørøstover. De ga afra seg kraftig lyd og var ikke kråker ! Vi bare hørte lyden og lurer fælt på hva det kan ha vært. Et gåsetrekk?
Anne Grethe og Bjørn
A.G.E. (25.02.2013)
Svar:
Det kunne vært svaner (knopp- eller sangsvaner) som var blitt støkket opp og tok en runde i området. Begge disse artene er observert langs kysten i området i vinter i antall av opp mot 30.
Morten Ree (26.02.2013)