Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 123 til 38 172 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Plassering av fuglekasser
Bur på ei lita høgde i Bergensområdet. Ein klynge med hus med løvskog innimellom. Utanfor boligområdet er det eit granskogsfelt med litt meir løvskog som "buffer" mot boligområdet. Har plassert ut 18-19 fuglekasser no i vår. Dei næraste verkar meisene å vere interessert i allereie. Disse to står ope plassert og er lette å få sjå på nokså lang avstand når ein er klar over kvar dei er (grønfarga). Dei fleste endre er plassert i nokså tett løvskog/løvkratt, der det er mykje verre å få auge på dei gjennom greinene. Eg ser for meg at området bør halde store mengder insekt når det vert tid for det. Spørsmålet vert då om meisene i det heile kjem til å finne kassene. Er dei såpass dyktige i leitinga etter reirplass at dei vil finne alle mulige reirplassar når dei søker over eit område med til dels tett vegetasjon? Er og litt redd for kva som skjer når det kjem blad på trea/krattet. Kanskje det vert endå verre å finne kassene til kull nummer to skal plasserast?
Ein del av disse kassene ligg eit 2-300 meter frå foringsplassen vår der vi har rikeleg av både blåmeis og kjøtmeis. Vil dette gje bra trafikk av hekkarar til kasseområdet?
H. (14.04.2013)
Svar:
Du behøver ikke å bekymre deg over at fuglene skal finne kassene - de er eksperter i å finne reirhull, så det går nok bra. Det kan godt hende at hekkende meiser kan komme og benytte forplassen din under hekkingen, spesielt hvis det blir kaldt og mye regn kan dette være en stor hjelp for fuglene, for da kan de slite med å finne nok insekter og larver både til seg selv og ungene.
Roar Solheim (14.04.2013)
Måke
Fotograferte denne måken i Byparken i Bergen i dag, og lurte på hva den lange nebbspissen kan komme av?
T. (05.04.2013)
Svar:
Dette er en nebbdeformasjon som man av og til kan se hos flere ulike arter (meiser, skjære m. fl.). Jeg vet dessverre ikke hva den kommer av, og om fuglen kan bli normalt utseende med alderen. Hvis ikke nebbet kan slipes ned gjennom bruk, kan det være at nebbformen hindrer den i å få tak i tilstrekkelig med mat, og da vil den til slutt sulte ihjel.
Roar Solheim (14.04.2013)
Spurvehauk
Vært så heldig å få en Spurvehauk som hyppig gjest rundt foringsplassen.Selvfølgelig ikke noe hygglig den dreper andre fugler men sånn er nå naturens gang.Spørsmålet mitt er hvor mye "spiser"en spurvehauk iløpet av en uke fks?Tar den flere fugler hver dag,eller greier den seg en uke på en
Svarttrost fks?Den hadde tydlig tatt en av trostene her da det lå masse sorte fjør under plommetreet.Ikke sett den akkurat når den spiser andre,men sett den i treet å i lav glideflukt over plenen.
J.G. (06.04.2013)
Svar:
Jeg vet ikke sikkert hvor mye en spurvehauk må spise hver dag, men en trostestor fugl er nok tilstrekkelig, kanskje mer enn nok. I ungeperioden må den jakte adskillig flere for å holde liv i både hunnen og ungene når de vokser.
Roar Solheim (14.04.2013)
Kan styrelsen av borettslaget forby fugleføring?
Hei!
Jeg har to fuglematere mellom to borettslaghus som er flittig besøkt av småfugler og skjerver. I går besøkte naboen meg og sade at jeg skal få en skriftlig varsel fra styrelsen og at jeg må slutte å mate fugler. Det står i regler følgende: "Mating av fugler og eventuelt andre dyr, og matreseter som etterlates utendørs, kan trekke rotter og mus tul husene". Det finnes faktisk ikke direkt forbud om fugleføring. Kan styrelsen bestemme å forby fugleføring og hvad betyr det akkurat nu når det er så kaldt. Jeg bor i Trondheim.
H.A. (07.04.2013)
Svar:
Vanskelig å si, men i slike borettslag må man heller forsøke å komme til en enighet. Forsøk å fore bare med meiseboller og fett eller halve kokosnøtter, og ikke frø, da blir det nesten ikke noe søl på bakken, og argumentet med mus og rotter kan man da se bort i fra.
Roar Solheim (14.04.2013)
rovfugl?
Hei, jeg bor på Bekkelaget å sitter å ser i kikkerten vestover(utover oslofjorden),så ser jeg langt borte 7 fugler
ganske store , men det er langt borte så det er vansklig å si hvor store de er. Men de ligger bare å flyter å sirkler rundt å blir mer og mer borte. De hadde store vinger uten noe særlig knekk på, og en bred ganske kort stjert og kort nakke. Er det mulig å kunne si noe om hva slags fugler dette kan være, ut i fra disse opplysningene.
J.H. (09.04.2013)
Svar:
Dessverre, nei. Men det KAN ha vært traner på trekk - de sirkler på oppvinder akkurat slik rovfuglene gjør, og de kommer på denne tiden.
Roar Solheim (14.04.2013)
våren 2013
hvor er det blitt av stær og andre trekkfugler i år er deforhindret av kulden her og i norauropa?
I.Ø. (08.04.2013)
Svar:
Ja, både stær og andre trekkfugler fra Nord-Europa har nok blitt holdt tilbake på grunn av den kalde våren i år. Men de kommer nok, forhåpentligvis.
Roar Solheim (14.04.2013)
Musvåk?
Hei, kan dere se om dette er en musvåk? Ikke noe godt bilde, dessverre...
L. (09.04.2013)
Svar:
Ikke godt å si, men det kan se ut som at musvåk er riktig tolkning her.
Roar Solheim (14.04.2013)
Ravn!
Like ved der jeg bor er det ett høyg berg! jeg var der forje uke! å da var det ingen ravne rede! Så var jeg der i dag, å da har ravna bygget rede! På 7 dager! det må jeg si va ganske fort! :-) det lå ravn der i fjor også, men i høst ble redet revet ned av storm! Jeg var tillome oppi redet, men det var ingen egg enda! men d var sau-ull. Og det blir sikkert ikke lenge før d blir egg!
H.P. (11.04.2013)
Svar:
Ja, det var kjapt. Ravnen legger egg tidlig, og kan ligge og ruge allerede i begynnelsen av april, så kanskje disse hadde det travelt?
Roar Solheim (14.04.2013)
HAUKUGLEÅR?
Er vi inne i et haukugleår? Jeg 65 år og har kunn observert haukugla 2 ganger fram til for en måneds tid siden. På den siste måneden har jeg observert haukugla hele 4 ganger. Alle obs. i Huldreheimen. På div. nettsteder ser jeg stadig folk som har observert denne fuglen som jeg trodde var svært sjeldent skue..
A.H. (09.04.2013)
Svar:
Flott bilde! Ja, det har vært en markant invasjon av haukugle i Sør-Norge i hele vinter, og nå hekker de nok flere steder.
Roar Solheim (14.04.2013)
Fugl med fjær på hode
Registrert 2 fugler på jomfruland 12.04.13. De er i høyde med en due, men slankere. Den er hvit på brystet, og vingene, fjærene er sorte og noe brunspettet. De har noe på hodet som kan være fjær, de er ca. 10 cm høye men strålignende. Veldig vakre fugler!
B.L. (12.04.2013)
Svar:
Se tidligere svar, ikke så mye klokere, dessverre.
Roar Solheim (14.04.2013)
Fugl med fjærprakt på hodet
Observert to Fugler(par) Hvit på brystet og flott fjærprakt på hodet. Vi lurer veldig på hvilket fugleart dette er. Fuglen er observert på jomfruland.
N.N (12.04.2013)
Svar:
Bweskrivelsen er litt for mangelfull til at det er mulig å finne ut hva du kan ha sett, dessverre.
Roar Solheim (14.04.2013)
Påfugl
Vi klekket 2 påfugler i rugemaskin for 2 dager siden. Litt overraskende men gledelig. Den ene ser ut til å slite med å ta til seg føde. Noen tips? Eggene klekket på 26 dagen, er dette en normaltid for ruging av påfulg?
Vi har 2 voksne hanner og ei jente, de er 2 år gamel og relativt nyinnkjøpte. Hvor mange egg kan vi regne med å få?
Tips på mat? ;) Supertakknemlig for svar.
A. (13.04.2013)
Svar:
Dette må du spørre burfuglfolk om.
Roar Solheim (14.04.2013)
Besøk av Gule Fugl
Ny fugl på fuglebrettet i dag. Den var helt gul og på størrelse med en kjøttmeis
B. (13.04.2013)
Svar:
Uten bilde er dette litt vanskelig. Gulspurv, grønnsisik, eller andre kan være mulige.
Roar Solheim (14.04.2013)
Spor i snøen
På skitur i påsken på Hedmarksvidda kom vi over disse sporene. Jeg tror det er en orrhane som har brust men fjærene, men er ikke sikker. Tidligere er det også observert kongeørn. Jeg hadde ikke noe å måle med, men kroppen må ha vært minst 60cm.
S.J.B. (12.04.2013)
Svar:
Dette er ganske riktig spillspor etter en hønsefugl, og orrhane er svært sannsynlig.
Roar Solheim (14.04.2013)
Kakadue , trenger hjelp!
Hei fuglevennen! Jeg spør et veldig uvanligt spørsmål men denne nettsiden handler jo om fugler! Jeg har en kakadue altså en type papegøye og jeg oppdaget at det fins fler typer av en kakadue så jeg lurte på hvilken type min er.
A. (08.04.2013)
Svar:
Bildet er for dårlig, så du kan dessverre ikke få noe svar på denne. Trenger riktig eksponert bilde av fuglen fra siden.
Roar Solheim (14.04.2013)
jerpe
hey åsen bruker man Jerpe fløyte har en åsen lys skal man bruke ?=)
S. (06.04.2013)
Svar:
Du må finne lydopptak av jerpepipet, og så forsøke å blåse i den samme rytmen - det er egentlig ganske enkelt.
Roar Solheim (14.04.2013)
hønsehauk
hei mitt på lyse dagen i dag så jeg en hønsehauk fange kråke i stup litt av en opplevelse er det skjeldent det jeg har sett ute på jordet sør-østlandet
N.N (09.04.2013)
Svar:
Artig bilde. Dette er en voksen hønsehauk, og hønsehauken er en ganske ivrig kråkejeger. Har selv sett dette flere ganger faktisk.
Roar Solheim (14.04.2013)
Tiur og vipe
Leste i avisa idag om en mann som hadde blitt angrepet av en tiur og han hadde visstnok hadde mer enn nok med å jage den unna. Har tiur mulighet til å forsvare seg mot rovdyr? Er det noen kjente tilfeller hvor en tiur har jaget vekk et rovdyr?
Leste av viper angriper dyr opp mot storfe størrelse for å forsvare reiret sitt. Er disse forsøkene for å beskyttet reiret effektive? Klarer en vipe for eksempel å jage vekk en kråke eller skjære?
N.N (11.04.2013)
Svar:
Tror kanskje at en tiur kan slå så hardt med vingene at en hønsehauk, mår eller rødrev ikke vil angripe rett mot en hissig tiur, men bare hvis de kan overraske den.
Roar Solheim (14.04.2013)
Ørn
Når en ørn flyr i luften og ser noe som blinker på bakken,blir de da tiltrekt eller skremt av det? Vil de sjekke det ut nærmere eller holder de seg unna?
A. (11.04.2013)
Svar:
Umulig å si, det må i så fall testes i felt.
Roar Solheim (14.04.2013)
skjærerede
hei hva betyr det når sjæra bygger rede høyt oppe?
N.N (10.04.2013)
Svar:
At den har funnet et tre hvor det passer å bygge reiret høyt, verken mer eller mindre.
Roar Solheim (14.04.2013)
hva
hva er Norges minste fugl
O.J. (11.04.2013)
Svar:
Fuglekongen.
Roar Solheim (14.04.2013)
Spettmeis
Er spettmeisen en trekryper? eller en meis, eller spurv..
kan du forklare for meg? :)
Takk
N.N (12.04.2013)
Svar:
Nei, spettmeis og trekryper er i hver sin slekt, men har litt likhet i levevis i det at de begge klatrer på trestammer.
Roar Solheim (14.04.2013)
Tidlig kyllingkull?
Et due-par har daglig besøkt foringsplassen i hele vinter. Nå, 13 April kommer de sammen med 2 kyllinger. Synes dette er veldig tidlig på våren for hekking og klekking, men duer er kanskje ikke som andre fugler?
Ø.H. (13.04.2013)
Svar:
Duer kan starte tidlig, og ha opptil 3-4 ungekull i løpet av året.
Roar Solheim (14.04.2013)
Svaner på jordet
På jordene her omkring, samler det seg store flokker av svaner på jordene, om våren . Hvorfor ?
A.L.F. (13.04.2013)
Svar:
Sannsynligvis for å beite på spirende planter (korn/gress el. lignende).
Roar Solheim (14.04.2013)
Merkelig fugl i bergen
Noen som vet hva fugl dette er, jeg trodde d kunne vere en ugle siden den laget sånn uglelyd "uhu,uhu" men når jeg klarte å ta et bilde som er litt uskarpt så ligna d ikke på en ugle akkurat..nesten som en gigantisk due heller. bilde ligger ved. svar meg gjerne på mail :) (christine_r_p@hotmail.com)
C. (13.04.2013)
Svar:
Dette ser ut til å være en tyrkerdue. Ropet dens kan kanskje minne litt om en uglelyd...
Roar Solheim (14.04.2013)
Ørn?
Bildet er tatt i mellom kragerø og risør for noen dager siden. hva er det?
Takk
:)
N.N (12.04.2013)
Svar:
Dette er en musvåk.
Roar Solheim (14.04.2013)
Døde mus i stær-kasse
Jeg fant fire døde mus på bakken under fuglekassa som henger på husveggen (inngangshull 50 mm). De lå i en klump, så det ser ut til at de har ligget inni fuglekassa, og nå har blitt lempet ut.
Hvem kan ha lagret dem der?
L. (12.04.2013)
Svar:
Dette er rester etter spurveuglas vinterlager. Det må renses ut nå på vårparten, for ugla kommer ikke til å spise dem nå!
Roar Solheim (14.04.2013)
Grågjess?
Hei!
Mener dette er grågjess. Kan det stemme?
Bildet ble tatt 9.april i Torsnes Fredrikstad!
Hilsen Kato
N.N (13.04.2013)
Svar:
Ja, dette er grågjess.
Roar Solheim (14.04.2013)
grønn eller grå spett
Er dette en grønn eller grå spett.
Det er fra vestre toten Oppland
E.D. (13.04.2013)
Svar:
Dette er en gråspett hann.
Roar Solheim (14.04.2013)
Fugleforing.
Når bør en avslutte foringen på våren?
T.T. (13.04.2013)
Svar:
Det er opp til deg selv. Fugleforing kan du egentlig holde på med hele året, hvis du har lyst.
Roar Solheim (14.04.2013)
Hvilken fugl?
Tok dette bildet fra bilen og nå klarer jeg ikke se hviken art det er. Kanskje gråspurv hunn?
J.L. (12.04.2013)
Svar:
Ja, bildet viser en gråsourv hunn :-)
Frode Falkenberg (12.04.2013)
Sivspurv?
Hei, har tatt dette bildet på Linnesstranda nå 7 april, og tror det er en sivspurv. Sivspurven har holdt til der i vinter. Fikk ett hint om at noen tror dette er en lappspurv....
N.N (09.04.2013)
Svar:
Du har nok helt rett. For meg ser det også ut til å være en sivspurv.
Frode Falkenberg (11.04.2013)
Hvilken ugle er dette
Hei fant ei død ugle på veien på Senja, sansylig flydd i et linjestrekk
Jens-Inge
N.N (09.04.2013)
Svar:
Et trist syn. Ugla er forøvrig ei hornugle.
Frode Falkenberg (11.04.2013)
Spørsmål:
Bilde er litt uklart, men kan dette være en due?
A.S.H. (10.04.2013)
Svar:
Ja, dette er ei ringdue.
Frode Falkenberg (11.04.2013)
Ringmerket stær
Har fått en ringmerket stær i hagen - skal man gjøre noe med det?
O.L. (10.04.2013)
Svar:
Prøv å ta bilder av ringen slik at sifrene kan leses. Klarer du å se tallene så rapporterer du funnet på http://www.nhm.uio.no/fakta/zoologi/fugl/ringmerking/Rapport_gjenfunn.htm
Seinere vil du få tilbakemelding på hvor den er ringmerket.Frode Falkenberg (11.04.2013)
snøspurv?
hei
hadde besøk av denne i hagen, er det en snøspurv?
Er denne vanlig å se i sør trøndelag, observert i Hovin Gauldal i melhus kommune.
J.I. (10.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en snøspurv. I disse dager er det god trekkaktivitet på snøspurven, og da kan de påtreffes litt overalt. Om sommeren er den knyttet til steinurer i fjellheimen.
Frode Falkenberg (11.04.2013)
Hvor mange fugler i Norge?
Hvor mange fuglearter finnes i Norge? Skjønner at det blir litt vanskelig å svare på, da fugler ikke akkurat respekterer landegrenser.. Men hadde det vært mulig å få et omtrentlig antall?
P. (06.04.2013)
Svar:
Du finner en oppdatert oversikt over alle arter som er påvist i Norge på http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/norgeslisten.php
Frode Falkenberg (09.04.2013)
Spørsmål:
Sikkert et dumt spørsmål, men fins det en fugl som heter tornefugl? ja,selvfølgelig har jeg da sett filmen tornefuglene.
N.N (04.04.2013)
Svar:
Nei, det finnes ingen fugl som heter tornefugl på norsk. Du finner norske navn på alle verdens fugler i denne databasen: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/
Frode Falkenberg (09.04.2013)
Rovfugl
Hva slags fugl er dette? Er det en falk eller hauk? Den er ganske stor; dvs større enn en kråke og den ble sett på Østensjøvannet 7. april 2013.
C.S. (07.04.2013)
Svar:
Bildet viser en hauk. Det ser ut som en hønsehauk.
Frode Falkenberg (09.04.2013)
tar ravnen små lam ?
jeg har dessverre funnet flere ( 3 ) lam som er døde, og har mistet øynene, jeg mistenkte skjæra eller kråka for dette, men har oppservert flere ravn i området.hva er mest sannsynlig, en av disse er nok skyldig.
N.N (06.04.2013)
Svar:
Tror ikke kråkefuglene har tatt livet av lammene, men det er gjerne dem som har begynt å ete på dyra. Øyehulene er det første de prøver seg på når de skal inn til maten.
Frode Falkenberg (09.04.2013)
Sisik
Hei, lurer på om dette er en brunsisik eller gråsisik. Bilder er tatt søndag 7 april ved Linnesstranda i Buskerud. Vet at det er bekreftet at det er brunsisik der. Er kanskje ikke det beste bildet å bedømme utfra.
M. (08.04.2013)
Svar:
Ikke helt enkelt å avgjøre, men de kritthvite vingebåndene og tilsynelatende kalde toner på kroppsfjør gjør at jeg heller mot gråsisik på denne.
Frode Falkenberg (09.04.2013)
Hvilken ugle er dette?
Denne uglen kunne vi smyge oss 5 meter fra på høylys dag, den så ut til å se etter mus.. Den beveget seg lydløst mellom furutrærne midt i hyttefeltet. Men hva slags ugle er dette?
V. (06.04.2013)
Svar:
Bildet viser ei perleugle. Les mer om perleugla på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=134
Frode Falkenberg (08.04.2013)
Stær
Hei
Tror du at en stær kan hekke i en tårnseiler kasse? kassen er avlang, sånn som tårnseilere vil ha det.
N.N (07.04.2013)
Svar:
Ja, stær kan gjerne hekke i avlange tårnseilerkasser.
Frode Falkenberg (08.04.2013)
Er dette en ørn, og i så fall hvilken?
Hei, jeg lurer på om dere klarer å se hvilken ørn dette er (hvis det er en ørn da!)? Det er ikke så gode bilder, og jeg har beskåret dem for å få fuglen større. Vi så, og hørte!, den i påsken på øya her vi bor, Talgje i Finnøy kommune (Ryfylke). Trodde det var en havørn, men syntes hodet var så hvitt sammenlignet med de bildene jeg fant av havørn på nettet... Håper dere klarer å artsbestemme den mer nøyaktig:-)
B.T.K. (08.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en ørn. Fuglen er en voksen havørn.
Frode Falkenberg (08.04.2013)
Ivrig spettmeis
I påsken hadde jeg en artig opplevelse. Jeg satt på terrassen og observerte den store trafikken på forplassen rett ved. Jeg har en app på telefonen med nordeuropeiske fugler, hvor du også kan spille av artenes sang og kallerop. Jeg spilte av kallerop og sang til de fleste som besøkte forplassen, uten at de reagerte. Men så spilte jeg spettmeisens sang, og da ble det liv. En spettmeis ble meget nysgjerrig og fløy først frem og tilbake over hodet mitt, før den slo seg ned i en busk like ved. Tydelig forvirret over å høre, men ikke se en artsfrend. Var han ute etter å finne en ledsager, eller var han ute etter å skremme en inntrenger?
Gjorde forresten rent fuglekassene før påske, og spettmeisen er allrede i gang med å mure i kassen sin. Gir ekstra god vårfølelse, selv om det fortsatt er kaldt. :-)
Petter/Akershus
N.N (04.04.2013)
Svar:
Spettmeisene er territorielle hele vinteren, så jeg tipper at denne fuglen ville jage vekk en inntrenger som han hørte, men ikke kunne se. Spettmeisen er ofte tidligere ute med reirbygging enn meisene, som gjerne kan starte omkring 20-25 april langs Agderkysten.
Roar Solheim (04.04.2013)
Stær
Hei! har 10 stær kasser! og det har kommet stær i 7 av dem! det er gøy å se, det er litt krangling om kassene! men det går godt! :) gleder meg til det kommer egg og unger! :-)
H.P. (04.04.2013)
Svar:
Det vasr artig at de allerede er i gang med å beslaglegge kasser. Det hadde vært fint hvis du også kunne si hvor i landet dette er.....
Roar Solheim (04.04.2013)
Svartrost i "høyfjellet" 730 moh
Denne dukket opp på foringsplassen på hytta vår på Kvikne i påska. Vi har aldri sett svarttrost der på vinters tid før. Det var meget kaldt om nettene (-16 C) og vi lurer på om dette er en sjeldenhet?
N.N (04.04.2013)
Svar:
Det kan jeg ikke svare deg på, for jeg er ikke lokalkjent i området. Men siden dette er første gang du selv har sett svarttrosten der på denne årstiden, så er det neppe en vanlig hendelse.
Roar Solheim (04.04.2013)
Grå Gås
I fjor fant jeg en gås på 6 egg den 12 april! men regner med siden det er snø og kaldt og ikke alle gjessene har kommet enda, så blir d litt senere i år ? eller?
H.P. (04.04.2013)
Svar:
Ja, det tror jeg nok er sannsynlig. Men enkelte steder kan de nok komme i gang ganske raskt hvis nattetemperaturen stiger.
Roar Solheim (04.04.2013)
Hekking
Er det noen fugler som kan ha egg nå ? =)
H.P. (04.04.2013)
Svar:
Ja. Kongeørn, havørn, hubro, ravn og korsnebber kan ligge på egg alt. Også noen hullrugende ugler har allerede lagt egg (kattugle, perleugle, haukugle).
Roar Solheim (04.04.2013)
Fugle spørsmål
Hvorfor har fugler fjær?
S. (04.04.2013)
Svar:
Fuglene utviklet fjær, trolig frA skjell da de forlot dinosaurenes slektstre. Fjærenes viktigste rolle er (og var) trolig først varmeisolasjon, men fjærene er i tillegg helt avgjørende for at fugler skal kunne fly.
Roar Solheim (04.04.2013)