Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 389 til 38 438 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Spurv
Hei! Lurer på om vedlagte bilde var hekking eller kamp mellom to spurver? Var usikker, men jeg "reddet" dem forsiktig fra hverandre. De falt ned fra taket og inn på verandaen. Den ene kloret og bet seg fast på ryggen til den andre.
De fløy hver sin vei etter "stuntet". Godt det var meg som så dem og ikke en sulten pus...
K.S. (19.04.2013)
Svar:
Dette er nok en real territoriefight, kamp om reirplass eller om en hunn. Det kan gå skikkelig hardt for seg!
Roar Solheim (20.04.2013)
Lang "pipende" høyfrekvent tone fra buskekrattet.
Er dette en mus eller er det en fugl som lager denne lyden? Det høres ut som det er i samme frekvens som fuglekongen.
P. (19.04.2013)
Svar:
Vanskelig å si uten å høre lyden. Spurveugle hunnen lokker med samme, høye tone som en fuglekonge, men sitter da ikke nede i et kratt, men oppe i et tre. Mange småfugler har også høye, tynne toner som varsellyd.
Roar Solheim (20.04.2013)
Hvem er dette?
Jeg ble nyskjerrig på det gule feltet, hvem er dette?
N.N (19.04.2013)
Svar:
En grønnfink.
Roar Solheim (20.04.2013)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette?
N.N (20.04.2013)
Svar:
Dette er en marabustork
Roar Solheim (20.04.2013)
Linerla har kommet til fjellsbygda her i sør aurdal
Hun fryser og finner lite mat.Er det noe jeg kan tilby henne? Det er litt bar bakke der hun oppholder seg, men det ser ikke ut til at hun finner noe å spise....
N.N (19.04.2013)
Svar:
Finhakkede småsmuler av ukrydret formkaketype er flott. Også veldig finsmuldrete smuler av andre kaker, brød eller boller kan gå an.
Roar Solheim (19.04.2013)
storspove
hei er dette storspove ut i fra nebbet. trudde først det var en måke høyt på himmelen, høye skrik observert på samme sted som dvergfalken.
N.N (18.04.2013)
Svar:
Jeg kan ikke si hvilken spoveart dette er ut i fra dette bildet - det er for mørkt. Nebblengde er ikke nok.
Roar Solheim (18.04.2013)
Spørsmål:
bilde nr 2
N.N (18.04.2013)
Svar:
Her er det veldig tydelig at dette er en dvergfalk.
Roar Solheim (18.04.2013)
dvergfalk?
hei i dag så jeg denne falken jeg står mellom 3 hoved mistenkte dvergfalk,tårnfalk,lerkefalk.tipper mest på dvergfalk bildet er tatt på sør-østlandet (hurum) PS: sender med ett bilde til
N.N (18.04.2013)
Svar:
Dette er en dvergfalk. Lerkefalken kommer først om ca en måned, så du har bare dverg- og tårnfalk som aktuelle småfalker nå.
Roar Solheim (18.04.2013)
1klasses Fuglekasse?
Hei Jeg har sett noen fugle kasser i skogen som er like ved mitt hus og bunnen er sprukket men fugler legger egg i de nå.jeg tenker at det ikke er vanlig! Hjelp en ligger på bakken!
A.H. (18.04.2013)
Svar:
Fuglekasser skal man følge opp. De blir nemlig gamle og sprekker med alderen, og da bør de helst skiftes ut, eller tas ned. Hvis du har mulighet, kan du forsøke å reparere kassa med reir i (sett f. eks. på en ny bunn under den sprukne - du kan skru den fast med terrasseskruer og en ladedrill, eller binde med ståltråd rundt hele kassa for å holde bunnen på plass).
Roar Solheim (18.04.2013)
Ringtrost igjen?
Hei! Fikk se denne på plenen idag! Trodde først det kanskje var en svarttrost med en slags pigmentfeil,men så fikk jeg se det var flere som hadde observert denne krabaten i disse dager! Idag var den ihvertfall på Kongsvinger!
K.I.H. (18.04.2013)
Svar:
Helt riktig. Dette er en ringtrost. Vi har sjeldent fått så mange ringtrostmeldinger på et så konsentrert tidsrom som akkurat nå!
Roar Solheim (18.04.2013)
Spørsmål:
Vi har flytta med katt til ein stad der det er havørn i nærleik av huset vårt. Eg les på Internett at det oftast er kongeørn som tar katt, mens det ser ut til at det er delte meiningar om korvidt havørn gjer det. Finst det innsamla tal på dette? Eg synest ørna er eit vakkert dyr, men blir som sagt redd for kattane når eg ser ørnene flyge over oss og sitte stille ein femti meter unna. Det er alltid ein risiko å sleppe ut katten, men kor stor risiko er det for ein katt å gå ute kvar dag i eit område med hekkande havørn? (Eg skriv sjølvsagt dette med vissa om at katten også er eit rovdyr som tar småfuglar og andre mindre dyr.)
N.N (18.04.2013)
Svar:
Det er selvfølgelig aldri mulig å garantere at noe ikke kan skje i naturen, men så langt vi har opplysninger og erfaringsmateriale, så er ikke havørn en aktiv jeger på pattedyr som er så store som en katt.
Roar Solheim (18.04.2013)
Ubestemt Hauk
Jeg så en hauk som hadde lange, relativt tynne vinger og tynn stjert.
Det var absolutt ikke spurvehauk eller hønsehauk.
Jeg så den på Jar.
J.J.H. (18.04.2013)
Svar:
Beskrivelsen din er for mangelfull til at en kan trekke noen konklusjoner. I Norge opptrer bare disse to haukene. Andre alternativer som er slankere enn disse, er kjerrhauker og små falker.
Roar Solheim (18.04.2013)
HJELP FORT
Hva er det latinske navnet på lommelerke og burugle?
N.N (18.04.2013)
Svar:
Der må du nok bruke latinkunnskapene (som du vel ikke har siden du spør???) og konstruere navn selv. Slektsdelen kan f. eks. være Alauda for lerkevarianten, og Bubo for den nevnte ugleformen! Eksosrypene får slektsnavnet Lagopus.
I denne useriøse forbindelse kan man jo også angi flere arter av mennesker, f. eks. Homo sphaericus ("kulemennesket") og Homo problematicus. Du tar kanskje ideen?Roar Solheim (18.04.2013)
Fugl på trappen
Jeg har ikke sett denne før. Det hvite brystfeltet var helt særpreget. Den beveget seg som en trost på bakken. Ryggen hadde sjattering, i form av en slags øvre kappe opp mot nakken.
Observert i Vest Agder. (Songdalen - innland)
U.S. (17.04.2013)
Svar:
Artig! Dette er en ringtost, og det har kommet flere observasjonsmeldinger akkurat denne uka - sikkert fordi ringtrostene har ankommet under det markante trostetrekket som finner sted akkurat nå. De hekker i øvre del av fjellskogen, så det er bare en kort tid vi kan se enkelte av dem i lavlandet.
Roar Solheim (18.04.2013)
Ringdue
Så en ringdue i dag. Den hadde tydelige svarte og hvite striper på vingene når den satt i ro. Rosa bryst (som en løvemanke som sluttet ca 10 cm under nebbet. Ellers grå med rosa/oransje nebb. Ikke noe grønt, bare duegrå. Har aldri før sett en ringdue med slike farger, men det var en ringdue altså.
B.W. (17.04.2013)
Svar:
Da har du nok bare fått et ekstra godt blikk på ringdua, for fargene du beskriver er fuglens vanlige farger.
Roar Solheim (17.04.2013)
Naturlige fiender for smålom og storlom.
Hei! Flott side! Har smålom og storlom noen naturlige fiender? Drives det menneskelig jakt på disse fuglene?
V. (17.04.2013)
Svar:
Den største trusselen mot lommene er kanskje at de risikerer å sette seg fast i fiskegarn og drukne. Det er nok ikke mange rovfugler eller rovpattedyr som klarer å ta lom, selv om noen sikkert kan få det til en sjelden gang. Lommene er ikke jaktbare.
Roar Solheim (17.04.2013)
RINGTROST
JEG FINNER INGEN OBSERVASJONER AV RINGTROST.
Dette må være feil. Forutsatt da at det er ringtrost, se bilde.
M.O.M. (17.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en ringrtost hann. Det har vært en del meldinger om observasjon av ringtrost de siste dagene, så en del har nok kommet med trostetrekket denne uka.
Roar Solheim (17.04.2013)
Ringmerke
Hei. Fant rester av en død fugl og en ring etter merking. Er det noe sted jeg kan melde fra om dette?
A.G. (17.04.2013)
Svar:
Ja, gå inn på hjemmesidene til Stavanger Museum, og finn kontaktinformasjon der til Ringmerkingssentralen. Dit kan du sende informasjonen.
Roar Solheim (17.04.2013)
RINGTROST
Vi har i går observert ringtrost i hagen for første gang siden vi kom til Nesbru.
Den står som en ganske vanlig for våre trakter men stort sett har det vært svarttrost og gråtrost som har holdt ut gjennom vinteren. Er der flere observasjoner av ringtrost i vårt område ?
M.M. (17.04.2013)
Svar:
Det kan nok ikke jeg svare deg på, dessverre. Men du kan sjekke artsobservasjoner på nettsidene til Artsdatabanken og se om det er rapportert ringtrost nær deg.
Roar Solheim (17.04.2013)
trekk fugl
hvilken trekkfugl flyr lengs
A. (17.04.2013)
Svar:
Kanskje rødnebbterne, som flyr helt fra Arktis til Antarktis og tilbake igjen i løpet av et år.
Roar Solheim (17.04.2013)
Hvilken Kråkefugl
Tror ikke mitt første spørsmål ble sendt. Ved Skansen stasjon i Ila er det noen store bartrær hvor det nå oppholder seg noen kråkefugler og de har også muligens bygget reir der. Jeg tror det er kornkråke, men er usikker. På det bildet som jeg sendte i sted var spørsmålet om dette var ei Svartkråke.
F.N. (17.04.2013)
Svar:
Dette ser for meg mest ut til å være en kornkråke. Kornkråka hekker i kolonier, vanlige kråker (inkludert svartkråke) hekker enkeltvis i par.
Roar Solheim (17.04.2013)
Måkeskrik
Hvilken frekvens har lyden av måkeskrik? Vi skal kjøpe vinduer som skal skjerme oss for denne intense lyden.
J.D. (16.04.2013)
Svar:
Det vet jeg ikke, og jeg tror ikke frekvens-opplysningen er det du trenger å vite. Hvis du vil bruke vinduer for å skjerme ute lyd, må du trolig velge trelags vinduer. Det er hva de bruker i studiorommene på NRK i Oslo for å hindre inntrenging av støy under opptak.
Roar Solheim (16.04.2013)
Stær med pigmentfeil??? Eller??
Hei jeg bor på sørlandet nærmere bestemt utenfor Risør. Så i dag tidlig var det masse stær på plenen ned mot vannet, koselig å ikke unormalt det :-) Har lest litt om stær med pigmentfeil og trodde det var det jeg så da det dukket opp en helt lik stær med samme bevegelsesmønster og størrelse "kroppsform". Rakk ikke å ta bilde dessverre. Da jeg så litt nærmere var det faktisk 2 stk og da begynte jeg å lure...?? Den ene var mer brun i fjærdrakten med en ca 2 cm hvit krage under halsen/på brystet. Den andre var sort med nøyaktig samme kragen. To stk med samme pigmentfeil den ene så ut som en hunnfugl og den andre hann?? Tilfeldighet eller??
R.Z. (16.04.2013)
Svar:
Det spørs om du ikke har hatt to ringtroster på besøk mellom stærene. Sjekk bilder av denne arten.
Roar Solheim (16.04.2013)
Ta vekk fuglemater.
Hei!
Vi har en fuglemater på terrassen vår som vi har hatt i hele vinter. Nå ønsker vi å ta den vekk pga at det har tiltrukket seg et par duer og vi ønsker ikke å ha de på terrassen vår. Kan man bare ta vekk en fuglemater uten at det "skader" fuglene?
N.N (16.04.2013)
Svar:
Ja, det kan du trygt gjøre. Fuglene finner raskt andre forplasser, og nå som våren er godt i gang, har de heller ikke problemer med å finne mer naturlig mat.
Roar Solheim (16.04.2013)
Grågås!
Fant en gås med 4 egg i går! :-) frøya!
H.P. (16.04.2013)
Svar:
Artig! Da er i alle fall våren godt i gang i midt-Norge!
Roar Solheim (16.04.2013)
Kongeørn?
Jeg har gjort flere observasjoner av denne ørnen i kystlandskapet i Sunnhordland. Kan det være kongeørn? eller havørn? Er det mulig å se det ut fra dette mobil tlf bildet? Det hadde vært artig å vite! På forhånd takk.
A.B. (16.04.2013)
Svar:
Dette bildet er ikke lett å tolke ut. Vingeformen kan minne om både kongeørn og havørn synes jeg, men stjerten er såpass lang at den har mest likhet med kongeørn. Samtidig stikker hodet og halsen langt ut, noe som er mest typisk for havørn. Likevel tror jeg helst dette er en kongeørn. Andre med mer ørneerfaring enn meg kan kanskje si dette sikrere.
Roar Solheim (16.04.2013)
Storspove
Hei, som fersk fuglekikker er vaderne nytt bekjentskap for meg. Mye Vipe og Tjeld her omkring nå, men kom over denne også. Med det nedoverbøyde nebbet er det bare småspove og storspove som står igjen så vidt jeg se. Uten erfaring på området så virker det på meg som om nebblengen tilsier Storspove. Er det riktig, og er det annet jeg kan se det på?
N.N (15.04.2013)
Svar:
Dette er ganske riktig en storspove. Nebbet hos voksne sstorspover er riktignok lengre enn hos småspover, men dette er ikke alltid lett å se. Småspove har noen mørke striper på langs på hodet, over øynene. Dette mangler storspovene.
Roar Solheim (15.04.2013)
Spørsmål:
er dette en svarthalespove? tatt i kjosbukta kr.sand s
H.T. (15.04.2013)
Svar:
Ja, det er det. Artig observasjon.
Roar Solheim (15.04.2013)
ringtrost
hei er det sjeldent å se en ringtrost 122 m.o.h sør-østlandet (hurum) har lest at den ikke lever på det område PS:er det noe galt med nebbet til denne fuglen så litt krokete ut har den vanskligheter med og finne matt hvis det fortseter å vokse sånn.?
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ringtrosten hekker i øvre del av fjellskogen og over tregrensa, men opptret i lavlandet under trekket. Da hender det at en kan se dem, men de er ofte ganske sky. Nebbet til denne fuglen er helt normalt.
Roar Solheim (15.04.2013)
gulerle eller vintererle
hei bor på gård sør-østlandet er dette en vintererle
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en vintererle hann.
Roar Solheim (15.04.2013)
måltrost
hei dette er vel en måltrost
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ja, det er det.
Roar Solheim (15.04.2013)
Tiur og vipe
Prøver igjen da jeg bare fikk svar på 1/3 av spørsmålet mitt.
Leste i avisa idag om en mann som hadde blitt angrepet av en tiur og han hadde visstnok hadde mer enn nok med å jage den unna. Har tiur mulighet til å forsvare seg mot rovdyr? Er det noen kjente tilfeller hvor en tiur har jaget vekk et rovdyr?
Leste av viper angriper dyr opp mot storfe størrelse for å forsvare reiret sitt. Er disse forsøkene for å beskyttet reiret effektive? Klarer en vipe for eksempel å jage vekk en kråke eller skjære?
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ja, tiur kan nok forsvare seg mot en del rovpattedyr/fugler. Viper (og mange andre fugler) klarer å jage vekk kråker og rovfugler fra sine reirområder, men de kan også bli overmannet dersom jegerne er svært pågående.
Roar Solheim (15.04.2013)
fuglekasser
Jeg har plager med katter å fuglekasser. Jeg har lest et sted om at malt cayennepepper skal holde kattene unna kassene. hvilken erfaring har dere på det? ER det andre ting som er bedre? Å Hvordan fungerer malt cayennepepper. må mann strø på hvær dag?
K.S. (15.04.2013)
Svar:
Dette rådet har jeg fått fra Reidar Mehl (nå pensjonert fra Statens helseråd), men har aldri testet det ut selv. Kan derfor dessverre ikke svare deg på hvor effektivt det er, eller om man må fornye ofte.
Roar Solheim (15.04.2013)
Kråke
Hvordan er hørselen til ei kråke? hvordan er øret bygd opp?
H. (15.04.2013)
Svar:
Dette krever for lang utredning til at vi kan besvare det her - søk i wikipedia eller ellers på nettet (dette lukter av skolelekser, og vi gjør ikke skolearbeid!).
Roar Solheim (15.04.2013)
sanglerke
hei jeg har vel rett i at dette er en sanglerke.;)
N.N (15.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en sanglerke.
Roar Solheim (15.04.2013)
kjøttmeis
vi har netopp hengt opp en fuglekasse med kamera. og vi lurer på om det er for seint.i fjord hadde vi også en fuglekasse med kamera og da var reirbyggingen igang etter påskeferien
L.E. (15.04.2013)
Svar:
Neida, det er ikke for seint. Du kan fortsatt få meiser der, og fluesnapperne har ikke ankommet landet ennå. Lykke til!
Frode Falkenberg (15.04.2013)
Foring i hekketid.
Hei!
Fikk svar fra deg i dag at en kunne fore fuglene hele året.
Har tidligere fått opplyst av andre, at en ikke bør fore fuglene i hekketida. Foret småfuglene etter klekking i fjord sommer. Alle ungene døde i en av kassene mine. Kan foringen være årsaken til dette?
T.T. (14.04.2013)
Svar:
Vi har ingen indikasjoner på at foring av fugler forårsaker at unger dør, snarere tvert imot. Ungene kan ha omkommet av andre årsaker, f. eks. hvis en av foreldrefuglene omkommer, og den andre gir opp hele kullet.
Roar Solheim (15.04.2013)
Munk, hagesanger og gulsanger !
Har et spm utenom de vanlige her inne vil jeg tro,og jeg er ikke sikker på om dere svarer på slike spm, men men prøver allikevel jeg :O)
1. Er disse tre artene munk, hagesanger, og gulsanger sjeldne i sør-trøndelag (vikhammer)? og hvis de er, er da disse områdene vernet for evt bebyggelse ?
2.Er det påvist at en evt bebyggelse gjør slikt at de forsvinner, eller kan mennesker og slike småfugler bo "side om side" ?
Hadde blitt superglad hvis dere kunne hjelpe meg med dette, og på forhånd tusen takk. Vennlig hilsen Tonje M.
T.M. (14.04.2013)
Svar:
Jeg kjenner ikke status til de tre artene der du bor, men de er ikke sjeldne i Norge, og ingen av dem vil kunne innebære noen restriksjoner med hensyn til utbygging/bebyggelse. De kan godt leve blant bebyggelse, bare det finnes en del løvskog og kratt hvor de kan hekke.
Roar Solheim (15.04.2013)
Hvilken fugl er dette?
Bildet er tatt 26.03.2013 i barskogkanten av Mesnavannet. Det var masse fuglespor i snøen her som dette. Er det spor av orrhaneleik?
H.H. (14.04.2013)
Svar:
Ja, dette kan se ut til å være spor fra en orreleik.
Roar Solheim (15.04.2013)
kjernebiter
hei idag så jeg en fugl jeg ikke hadde sett før, så med en gang at det var kjernebiter, er den sjelden og se på foringsplassen?hurum sør-østlandet
N.N (14.04.2013)
Svar:
Kjernebiteren har økt kraftig i utbredelse de siste 30-40 år, og finnes i dag helt nord til Trøndelag og Nordland. Den er ofte nært knyttet til løvskog, og dukker helst opp på forplasser nær denne landskapstypen. Men selv der hvor fuglen hekker regelmessig kan den være sjelden å se på en bestemt forplass - det avhenger av lokal variasjon. Så på Hurum er kjernebiter en regelmessig art som bør kunne forventes, men den kan godt være sjelden som gjest på nettopp din forplass.
Roar Solheim (14.04.2013)
hva spiser knoppsvanen
hva spiser knoppsvanene
M. (07.04.2013)
Svar:
De spiser vegetasjon, mest i vann (vannplanter), men de kan også beite planter på land. Knoppsvaner tar gjerne brød og lignende hvis de blir foret av mennesker.
Roar Solheim (14.04.2013)
Kjøttmeis med svulst
De siste ukene har jeg hatt en kjøttmeis med en svulstlignende klump på fulgebrettet. Som bildet viser er klumpen/svulsten grå med en rød prikk og plassert på siden av hodet. Fuglen ser litt pjusk ut, men oppfører seg ikke uvanlig. Hva kan dette være for noe? og hva er den røde prikken midt i svulsten? Jeg har ikke sett noen andre fugler på brettet mitt med en lignende svulst, er den smittsom?
S. (11.04.2013)
Svar:
Det ser nesten ut som om svulsten sitter rundt selve øyet på fuglen. Dette er ikke uvanlig å se spesielt hos kjøttmeis, men jeg vet dessverre ikke hva slags sykdom det er. Tror ikke det er smittsomt.
Roar Solheim (14.04.2013)
Dompapen
Hvor drar dompapen om våren? Jeg har observert dompap på fjellet i påsken, men tilbake på Nesodden ser jeg ingen dompap. Er den her eller har den dratt et sted?
N.N (04.04.2013)
Svar:
Når det nærmer seg hekketid, blir dompapene ganske anonyme. De trekker seg ut i skogsterreng parvis for å hekke, og derfor ser og hører du lite til dem. Reiret ligger som regel i en tett bartrebusk.
Roar Solheim (14.04.2013)
Skjæreunger første uke i april?
Jeg ser at klekking av egg for skjærene er i perioden april/mai og at rugetiden tar om lag 17-19 dager. Kan det tenkes at skjærene kan klekke eggene vesentlig tidligere enn sist i april og sånn at det allerede nå kan være ferdig rugede egg og altså unger som skal ha mat? Har et grantre i en ende av tomta der det er et reir og livlig aktivitet, og hvor både hunn- og hannskjæra tydelig leter etter mat for så å ta med denne til reiret. Kan det være slik jeg tror, altså at egg kan være ferdig ruget allerede nå?
Hilsen May-Brith Olsen
N.N (08.04.2013)
Svar:
Det kan tenkes, selv om ikke skjærene er kjent for å starte så tidlig. De tidligste kråkefuglene er vanligvis ravnen, som kan legge egg i begynnelsen av april. Det kan også tenkes at det ikke er mat skjærene bringer til reiret, men byggematerialer. Når rugingen starter, vil en av de voksne være "borte" fordi den ligger og ruger. Hvis du om en stund bare ser en av skjærene om gangen, vet du at de sannsynligvis har egg og ruger.
Roar Solheim (14.04.2013)
Hvor sunn er egentlig butikkjøpt fuglemat for fuglene?
Jeg har kjøpt meiseboller, og synes de inneholder mye rart. Det står det inneholder biprodukter av korn, og det er heller ikke angitt hvilke fedtstoffer som er brukt. I tillegg er det tilsatt et kreftfremkallende E-stoff (E321). Hvor bra er dette egentlig for fuglene?
S. (06.04.2013)
Svar:
E-stoffer er neppe problematiske for fuglene i denne sammenheng. Det som er mer problematisk, er at en del meiseboller inneholder mat av lav kvalitet for fuglene, slik at de ikke blir spist! Siden vi mennesker ikke spiser den samme maten, er det vanskelig for oss å avsløre den dårlige kvaliteten (i motsetning til mat vi selv spiser og kan smake på), og derfor er vi som forbrukere dessverre svært lette å svindle med dårlig fuglemat. Dette skjer dessverre i betydelig omfang!
Roar Solheim (14.04.2013)
Bokfinker
Hei.
Vi har blitt invadert av bokfinker (100-200 stk eller mer...) som plutselig har slått seg ned i hagen vår. Vi har matet fuglene hele viteren men disse har nylig dukket opp. Må nevne at søen er borte nå. Er det vanlig? Har aldri før sett noe liknende. Synes det er rart at vi ikke har sett de tidligere i vinter.
P.W. (14.04.2013)
Svar:
Ja, når bokfinkene plutselig ankommer på trekk, så kan det noen dager etter ankomsten formerlig vrimle av bokfinker på enkelte forplasser, før fuglene får fordelt seg ut i skogslandskapet.
Roar Solheim (14.04.2013)
Lapp-
Hvor kommer dette ordet lapp fra i mange fuglenavn? F.eks.lappspurv, lappfiskand, lappugle m.fl. Hvorfor heter det lapp?
I.F. (14.04.2013)
Svar:
Det har sammenheng med det gamle ordet (kanskje mest svensk) for samer, nemlig lapper (ordet lappefogd er også brukt i Norge!), og ordet Lappland for de nordlige delene av både Sverige og Finland. Arter beskrevet fra denne delen av Norden fikk tidligere ofte forstavelsen lapp- i navnet, for å henspeile på regionen og at de hadde en nordlig utbredelse.
Roar Solheim (14.04.2013)
Skjære
Vi så en hvit skjære i dag sammen med en normalfarget skjære.Den hvite hadde litt svartfarge på hodet og under halen.Ellers var den helhvit.Finnes det albinoskjærer.
N.N (14.04.2013)
Svar:
Det gjør det kanskje, men dette er ikke en albino fugl. Hos mange fugler hender det at enkelte individer har en genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp farge når de vokser ut. Disse kan bli helt eller delvis hvite, med noen normalfargede fjær og noen hvite fjær. vi har fått observasjoner og bilder av slike skjærer, bl. a. fra Ålesund.
Roar Solheim (14.04.2013)
Gråspurv
Når jeg vokste opp, på 60 og 70 tallet var det flust med gråspurv. Jeg husker store flokker rundt husveggen. Nå har jeg foret hagefugl på helårsbasis i mange år, og gråspurv har blitt en sjeldenhet. Pilfinken er derimot tilstede i rikelig monn. Er det noen forklaring på hva som har skjedd med gråspurven? Jeg bor i Nes på Romerike i Akershus.
P. (14.04.2013)
Svar:
Nei, dessverre - vi har ingen enkelt forklaring på denne endringen, annet enn at det kanskje har sammenheng med at det er færre husdyr rundt omkring i bygde-Norge. Gråspurvene ser ut til å trives godt der det er husdyrdrift, men dette forklarer ikke en nedgang inne i byer.
Roar Solheim (14.04.2013)
Hvilken fugl?
Traff på disse 12. april 2013 ved Alvøen i Bergen. de holdt til bed et ferskvann. Har ikke sett lignende.
H.M. (14.04.2013)
Svar:
Dette er moskusender - rømte tamfugler.
Roar Solheim (14.04.2013)