Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 306 til 38 355 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Litt spesiel Svarttrost
Litt spesiel denne svartrosten?
O.R.E. (28.04.2013)
Svar:
Dette er en ringtrost, og ikke en svarttrost, selv om den kan ligne en del.
Roar Solheim (28.04.2013)
Kva slags fugl er dette?
Bildet er tatt 26.4. i Balestrand, sogn og fjordane
N.N (28.04.2013)
Svar:
Dette er en ringtrost, men den har i tillegg en del hvite fjær i hodet (som ikke er vanlig å se hos denne arten, men oftere hos svarttrost).
Roar Solheim (28.04.2013)
ukjent fugl for meg
fuglen er på str av gråspurv, kommer helst i flokkk men også alene, den spiser kun på bakken, utseende:mellomblå hodekrone, blekgult nebb, brunrødtbryst , mørkbrun hale og underfjær, men har vinger med 2 tydelige gule striper, det er en svært vakker fugl, det er ikke stillits, bjørkefink eller bokfink.
Håper dere kan hjelpe oss med artsbestemme denne, som jeg ikke før har observert i Fredrikstad. NB bor i skogsområde.
N.N (16.04.2013)
Svar:
Sjekk om det er bjørkefink du har hatt på besøk.
Roar Solheim (28.04.2013)
Skjære- pica pica
Hei, lurer på hvilke sportegn kan jeg finne etter skjære? skjære er alltid i par, men hva hvis en av dem død? finner de en ny kjæreste eller blir de alene? Jeg har observert en skjære alene, er det pga. kjareste er død eller kanskje kjæresten passer på egene ??? Hilsen Karina
K. (22.04.2013)
Svar:
En skjære som mister sin make, vil nok ganske raskt forsøke å få en ny (det blir en ledig plass som mange gjerne tar opp). Hvis du ser en skjære alene nå om våren, kan det være fordi den andre i paret ligger og ruger.
Roar Solheim (28.04.2013)
er det han eller hun fuglen som bygger selve rede, eller begge
Har en ivrig flusnapper i kassen med kamera, men det ser u til at det kun er en fugl som holder på, så spørsmålet er da er dette en han eller en hun fugl ?
R.S. (16.04.2013)
Svar:
Interessant spørsmål - jeg vet faktisk ikke selv hvilket av kjønnene som bygger hos fluesnapper. Antar at det kanskje helst er hunnen, men er usikker.
Roar Solheim (28.04.2013)
fugl (skjære) med sår
det satt e skjære i hagen vår i flere timer idag. først trodde vi at den var død..men så etter noen timer rørte den på seg..og det ser ut som den har skadet ene øyet sitt..det kommer masse puss ut av det øyet og den greier ikke å fly. Vil ikke spise noe heller. Har satt den inn i et bur med tanke på at det er mange katter i området...Bor i drammen..hva burde jeg gjøre ?
A. (22.04.2013)
Svar:
Ikke så mye mer enn å pleie den og gi den mat og vann, og se om dette bedrer seg. Enten blir den bedre, eller så vil den dø til slutt. Ikke godt å si hva som kan være årsaken til skaden.
Roar Solheim (28.04.2013)
Beskytelse på fuglekassen
Hei,
Jeg lurer på om beskytelsen mot rovfugl på fuglekassen.
Jeg har bestilt en fuglekasse, og der skriver de at for andre fugler,for rødstrupe og fluesnapper, fuglekassen kan brukes uten beskytelsen på. I vårt område er det bare skjærer. Jeg har lyst til å henge fuglekassen på veggen av huset. Hvis fuglekassen blir uten beskytelsen på, eller den blir med større åpningen, kan skjærer ødelegge redet eller fuglekassen da?
På fohånd takk.
A. (22.04.2013)
Svar:
Se beskrivelse av kattesikring på småfuglkasser i vårnummeret av bladet Fuglevennen 2013 (kontakt Norsk Ornitologisk Forening hvis du ikke er medlem).
Roar Solheim (28.04.2013)
Reir
Hei
Jeg lurer på om svarthvit fluesnapper bruker det samme reiret eller om det er nødt til å kastes ut?
Og renset en pilfink kasse, å når de kom tilbake så tittet de i kassen som de brukte i fjor å ble borte. har ikke sett dem etter det, så tror du pilfinkene bruker det samme reiret flereganger?
N.N (28.04.2013)
Svar:
Fugler kan godt benytte en fuglekasse selv når det ligger et gammelt reir der, men de bygger da et nytt oppå det gamle. Derfor lønner det seg å renske ut kassene når fuglene er ferdige med å hekke (gjerne på høsten eller vinteren). Hvis ikke bygger det seg opp med gammelt reirmateriale inne i kassen, og det er ugunstig.
Roar Solheim (28.04.2013)
Innpåsliten linerle
Hei, det er en linerle som prøver å komme å komme inn i huset mitt. Den sitter ved vinduene og går langs kanten, hakker på glasset gjør den også. Den har holdt på med dette i flere dager. Jeg lurer på om den har fått en hjerneskade eller noe slikt for ellers hadde den vel mistet interessen nå.
Noen ide om hva som får den til å holde på med dette?
P.G. (26.04.2013)
Svar:
en ser trolig speilbildet sitt i vinduet, og tror det er en rival som den forsøker (forgjeves) å jage vekk. Heng noe foran vinduet slik at den ikke kan se seg selv, så gir det seg etter en stund.
Roar Solheim (28.04.2013)
Heipiplerke?
Hei!
Er dette en heipiplerke? Sett i strandsone på Karmøy.
N.N (27.04.2013)
Svar:
ei, dette er en skjærpiplerke.
Roar Solheim (28.04.2013)
Blåmeis og reirbygging
Hei!
Jobber i barnehage og har satt ut fuglekasse med kamera. Den har stått ute siden januar. Fra tid til annen i 2 uker nå har en blåmeis tatt en tur innom og sett og krabbet rundt inne i der, før den drar av sted igjen, så kommer den kanskje innom 1-2 dager senere igjen. Er dette et godt tegn? Den har ikke begynt å dra inn kvist og ting ennå. Når bør den begynne å lage rede for at det skal være noe håp? Skal vi være mer tålmodige?
Mvh Ole
O.R. (24.04.2013)
Svar:
Vanskelig å si om det bare er en fugl som sover der om natta, eller om den forbereder å bygge reir der.
Roar Solheim (27.04.2013)
Befruktning av egg
Jeg går utifra dette varierer fra art til art, men finnes det noe slags gjennomsnitt fra hvor lang tid det tar etter paring til eggene blir lagt?
B. (25.04.2013)
Svar:
Det vet jeg ikke, men antar at det er fra et par timer til maks et døgn. Fugler kan også lagre spermier fra en parring til å befrukte alle eggene (hønsefugler), så dette varierer mye.
Roar Solheim (27.04.2013)
Gravand
Er gravand et normalt syn i Oslo eller burde jeg varsle noen fugleeksperter?
N.N (25.04.2013)
Svar:
Vet ikke hvor vanlig gravendene er i Oslo. Du kan forsøke å kontakte fuglefolk i Oslo og Akerhus avdeling av NOF (du finner info på NOF hjemmesiden birdlife.no).
Roar Solheim (27.04.2013)
Dompap
Hei, super side!
Etter at jeg fikk kjøpt meg en ny kikkert har jeg kunnet studere fuglene i hagen på en helt annen måte, veldig spennende å se hvor ulik bevegelse og adferd de ulike artene har:) Jeg har lagt merke til at dompaphannen stadig flyr ned til forautomaten og henter frø som han flyr opp i trærne og mater hunden med, vet du hvorfor han gjør det? Er det for å "styrke parforholdet" eller "fete opp" hunnen før rugingen? Er dompapen forresten monogame? Og så lurte jeg på når de starter egglegging og hvordan de bygger rede?
På forhånd takk!
Hilsen Janne
J. (26.04.2013)
Svar:
Du har temmelig sikkert observert makeforing, som er vanlig hos de fleste fuglearter. Hunnens produksjon av egg krever mye energi, og eggleggingen er faktisk avhengig av at hannen er en god mat"leverandør". Forer han mye, kan hunnen legge flere egg. Hos dompap er ikke polygami kjent så vidt jeg vet, men fuglene finner nye partnere hvert år.
Roar Solheim (27.04.2013)
Flygedyktige unger
Hei!
Jeg sto på terrassen min nå ikveld og hørte intens piping, i et lite tre på fôringsplassen bare to meter fra meg. Jeg er hundre prosent sikker på hva jeg så, på en tynn grein satt en voksen grønnsisik hann og matet to masete nøster. Etter omtrent et halvt minutt fløy far, og de to nøstene fulgte etter. Jeg kunne se at oppstyret fortsatte i skogkanten et lite stykke unna.
Men jeg ble litt forvirret av dette, er det ikke veldig tidlig med så store unger allerde? Her gikk snøen for en ukes tid siden og vi har knapt hatt en frostfri natt. Det skal sies at vi fôrer småfugl i stor skala og har gjort det hele vinteren.
Spent på svar!
A. (26.04.2013)
Svar:
Jo, dette hørtes tidlig ut. Men jeg kjenner ikke grønnsisikenes hekketid i detalj, og det kan være at de også kan hekke tidlig som respons på god frøtilgang, slik korsnebbene gjør. De kan ha små unger i reiret på det kaldeste i februar, fordi bartrefrøene da er lett tilgjengelige.
Roar Solheim (27.04.2013)
Kjøttmeis som hakker i innflygingshullet
Angående kjøttmeis som hakker rundt åpningen på fuglekasse så er det i alle fall ikke alltid de gjør dette for å fjerne lopper. Jeg har nettopp satt opp en kasse som er laget av uthult tre og har observert kjøttmeis som hakker rundt åpningen på denne og den er helt ny og ubrukt. Lurer også på hvorfor den driver med dette. Vet du hvor man kan få tak i metallplater til å feste rundt åpningen? Kassen er jo buet så det går kanskje ikke..?
N.N (27.04.2013)
Svar:
Jeg tror de har hatt slike metallplater for salg hos Natur og Fritid (søk på nettet).
Roar Solheim (27.04.2013)
Kommunikasjon hos fugler
Hei, jeg lurer litt på hvordan småfulger kommuniserer seg imellom - både innenfor samme art og på tvers av arter. Tenker her på arter som blåmeis/kjøttmeis, svarttrost/gråtrost, gråspurv/pilfink, rødstrupe og skjære
F. (27.04.2013)
Svar:
Et generellt spørsmål som ikke kan besvares kort, slik vi har plass til her. Det viktigste er at mange arter oppfatter varsel- og faresignalene fra andre arter, og drar nytte av varsling når et rovpattedyr eller en rovfugl blir oppdaget.
Roar Solheim (27.04.2013)
Traner?
Hørte plutselig noen høye lyder (litt vanskelig å beskrive lyden, men de var temmelig høylytte) og så fikk jeg øye på disse to fuglene. Det virket som de var bestemt på hvor de skulle da de holdt jevn fart nordvestover så lenge jeg kunne se dem. Løp etter kamera og tok bilde raskt så det ble ikke det beste, men er dette traner på trekk?
(Observasjonen er gjort kl 18...27/4...litt nord for Gjøvik)
T.E. (27.04.2013)
Svar:
Ja, dette er to traner, men det er ikke sikkert de skal så langt fra der du har sett dem.
Roar Solheim (27.04.2013)
Svarttrost
Er dette svarttrost, hunn?
N.N (27.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (27.04.2013)
Fuglespørsmål
Er dette en Stillits
Ø. (27.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en stiilits.
Roar Solheim (27.04.2013)
Bokfink
Bokfinken er jo vanligvis lett å kjenne igjen med sin fru,fru ,fru , fru . fru borgelwink . Men i dag hadde den et " forspill " som jeg kjente igjen fra guttedagene . Noen enkeltlyder som kvitt, kvitt , kvitt . Vi guttene kalte derfor Bokfinken for " Kvitten" . Hørt om denne benevnelse ? Hilsen Per B.
P.B. (27.04.2013)
Svar:
Nei, men denne lyden er kanskje b akgrunnen for fuglegruppens fellesnavn: Fink (?).
Roar Solheim (27.04.2013)
Sildemåke eller svartbak?
Jeg klarer ikke se forskjellen på disse to, men hva er dette?
E. (27.04.2013)
Svar:
Det er en sildemåke. Den har svært små, hvite flekker i tuppen av håndsvingfjærene.
Roar Solheim (27.04.2013)
Fuglene
Hei jeg vil bare spørre om hva den mest populære fuglen heter hilsen Jonas.
J. (27.04.2013)
Svar:
Det er et subjektivt spørsmål som ikke lar seg besvare.
Roar Solheim (27.04.2013)
Hva er dette?
Beklager bildekvaliteten. Men den ville ikke sitte stille mens jeg skulle fotografere. Er det mulig likevel å si hva dette er for fugl? Nebbet fikk meg til å tenke på finker eller liknende. Tenkte også på grønn sisik, men synes den er for gul til det. mvh Arvid
A.H. (27.04.2013)
Svar:
Dette er en grønnsisik - en finkefugl.
Roar Solheim (27.04.2013)
Spørsmål:
kva er grunen til at mange trekkfugler drar til Afrika og overvintre
N.N (24.04.2013)
Svar:
Du bør snu på spørsmålet, og spørre hvorfor så mange tropefugler fra Afrika flyr hit nord for å hekke? For de er mer tropefugler enn nordlige arter. Og grunnen er at det er overflod av mat her om sommeren (insekter, og lyst 24 timer i døgnet nord for polarsirkelen).
Roar Solheim (27.04.2013)
Skjærer i gjørma
Hei.
I avkjørselen vår blir det noe gjørme/leire nå i vårløsninga, og skjærene "våre" som nå er midt i ei travel byggetid går daglig og beiter i gjørma. Finner de næring der eller er det byggemateriale de henter?
H.A.G.(.F. (23.04.2013)
Svar:
De henter leire til reiret sitt.
Roar Solheim (27.04.2013)
Bilde av kjernebiter?
Hei. Viser til spørsmål 22.4. om kjernebiter på Tynset i Hedmark. I dag tidlig kom hannen tilbake på foringsplassen i hagen min, og jeg hadde kameraet klart og fikk tatt bilde. Det er vel en kjernebiter?
S.Ø. (24.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en kjernebiter hann. Flott dokumentasjon!
Roar Solheim (27.04.2013)
grå fugl med svart kalott
Hei! Jeg så en fugl igår jeg aldri har sett før. Jeg kjenner til endel arter, synes fugl og artsbestemmelse er morsomt. Jeg bor i Oslo sentrum, men er så heldig å ha litt grøntområde rundt meg, med et gammelt pæretre hvor jeg forer året rundt og lett kan se dem. Fuglen det er snakk om var jevnt grå, på str med en mindre fink, med sort kalott. Det så ikke ut som den hadde annen el lysere fargd på buken. Den var interresert i å smake på det ant søte som nå er rundt knoppene på pæretreet. Den snakket med kalotten, reiste på den.
Den var mer slank og elegant enn f eks meisene. Har du noen formening om hva dette kan være?
B.R. (24.04.2013)
Svar:
Ja, du kan ha sett en munk hann.
Roar Solheim (27.04.2013)
Trefelling
Hei! Vi skal felle et gammelt tre, men har oppdaget at hakkespett og spettmeis har hull med rede i dette. Hvor lenge må vi vente med å hugge dette for å unngå hekkeperioden, og bruker ungene dette treet også etter at de har fløyet ut av redet?
A. (23.04.2013)
Svar:
I slutten av juni bør det ikke være noe problem - da bør alle fugleunger med sikkerhet ha forlatt reirene.
Roar Solheim (27.04.2013)
hvilken fugl er dette?
hei så flere sanne fugler i åkeren ha er dette sender med et bilde til:)
N.N (23.04.2013)
Svar:
Dette er en piplerke, men jeg klarer ikke å se om det er heipiplerke eller trepiplerke.
Roar Solheim (27.04.2013)
Albino eller ikke?
Lurer på om denne skjæra er albino eller ikke? Hvis ikke,hvilken type er det da? har jo bestandig hørt at albinoer har røde øyne.men det har jo ikke denne. Den holdt ihvertfall til sammens med andre normale skjærer,men det kunne se ut som den rett og slett ble mobbet eller forsøkt utstøtt. Bildet ble forøvrig tatt i Hemavan i svrige. Veldig takknemlig for svar,i og med at det er blitt et ivrig diskusjonstema på en av Facebook´s fotosider....På forhånd takk.
R.L. (23.04.2013)
Svar:
Nei, den er ikke albino, men har en genfeil som gir fargeløse fjær. Fint bilde av fuglen!
Roar Solheim (27.04.2013)
Lundefugler Lovund
Jeg er blitt fortalt at lundefuglene kommer til Lovund 14. april og derav navnet Lundefuglkommerdagen.
Jeg besøkte Lovund 20.-21. april uten å observere en eneste fugl.
Har du noen forklaring på dette?
Å.Y. (24.04.2013)
Svar:
De kommer ikke SÅ akkurat på dagen, men ofte temmelig nært i tid fra år til år. Jeg kjenner ikke hvilken dato lokaltradisjonen holder for ankomsttid.
Roar Solheim (27.04.2013)
Hvilken ugle?
Har til tider hørt en ugle rundt huset som jeg ikke har hørt før. Har alltid vært mye klassisk "ugle tuting", men hørte i går en annen låt.
Vanskelig å gjenngi i tekst :p men det var noe sånn som "huuuuuuu hrhrhrhrhrh huuuuuuuu" stusset mest på rallingen mellom tutene.
Moro om dere har tipse meg om hva slags ugle det er, selv om dere ikke har mye å gå på.... :)
Finnes det oversikt over størrelser på fuglekassene ugler foretrekker? Kunne tenkt meg å satt opp noen i nærheten for å få gode fotografiposter.
S. (24.04.2013)
Svar:
Beskrivelsen din passer best på kattugle. Sjekk sidene på Fuglevennen.no, så finner du info om fuglekasser.
Roar Solheim (27.04.2013)
Avstand
Hei ! Jeg har et tre med syv fuglekasser. Er dette for nærme slik at de ikke vil flytte inn?
E.N. (24.04.2013)
Svar:
Ja, det er hva en på godt norsk ville kalle "overkill". Kassene bør stå enkeltvis og spredt.
Roar Solheim (27.04.2013)
Kattugle?
Denne fløy over vegen på nordsiden av hardangerfjorden natt til i dag (ca0230). Parkerte og gikk 100meter tilbake og der satt den fortsatt. Fikk akkurat tatt ett par bilder før den fløy videre. Kan det være en kattugle?
C.S. (24.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en kattugle. Artig bilde!
Roar Solheim (27.04.2013)
Vem er dette og vem har gjort det???
Hei. Hvillken fugl har blid drept hær kansje rype??? Jeg fant det nede på ei lita tua på en diger haug nede i fjæra, Jeg lurer også på om vem som har drept den kan det være ørn heller hønsehauk heller kansje falk? PS vist du vill ha flere bilder av fjærene så kan jeg sende flere jeg tokk vare på de fineste jeg fant som nå er tørre :) mvh Jill..!
J.T.A. (25.04.2013)
Svar:
Fjærene er fra en lirype, men det er umulig å si hva slags fugl eller pattedyr som kan ha spist den.
Roar Solheim (27.04.2013)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette?
A.S.H. (25.04.2013)
Svar:
Bjørkefink hann.
Roar Solheim (27.04.2013)
Spørsmål:
Hvilken fugel er dette
M. (25.04.2013)
Svar:
Dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (27.04.2013)
Fugler som er glade i pasta
Hei. Vet dere om fuglene er glade i pasta?
A. (25.04.2013)
Svar:
Det vet jeg ikke, men jeg antar at altetere som kråkefugler og måker gjerne spiser dette.
Roar Solheim (27.04.2013)
Fuglespørsmål
Vilken fugl er dette.Finder den ikke i fugleboka mi.
Ø.T. (25.04.2013)
Svar:
Dette er en spettmeis.
Roar Solheim (27.04.2013)
Hva slags fugl er dette
Bildet er tatt på Fornebu 20 April.
A.B. (26.04.2013)
Svar:
Rødvingetrost.
Roar Solheim (27.04.2013)
Hva slags fugl er dette?
Bildet er tatt på fornebu 20 April
A.B. (26.04.2013)
Svar:
En bokfink hunn, ser det ut til.
Roar Solheim (27.04.2013)
Kjøttmeis
Kjøttmeis er i gang med å bygge rede i fuglekassene mine. Men de hakker rundt åpningen -som en hakkespett. Jeg lurer på hvorfor?
H.S. (26.04.2013)
Svar:
Det vet jeg ikke, men det KAN tenkes at de hakker på lopper som sitter rundt hullet, og forsøker å ta livet av dem.
Roar Solheim (27.04.2013)
Identifisering av observert fugl
Hadde besøk av denne hos oss i dag (Moss)
Hvilken art er dette?
E.N. (26.04.2013)
Svar:
Ser ut til å være en bokfink hunn.
Roar Solheim (27.04.2013)
Størrelsen på innflygingshullet
Hei!
Jeg har kjøpt en fuglekasse med beskytelsen som er 30 mm for meisene og små fugler. Hvis å fjerne den beskytelsen, blir innflygingshullet 32 mm som kan passe også for kjøttmeis og andre fugler. Utgjør disse to millimetrene stor forskjell for fuglene?
På forhånd takk
Mvh.
Anna
A.K. (26.04.2013)
Svar:
Nei, 30 mm er stort nok for meiser og fluesnapper.
Roar Solheim (27.04.2013)
Hvem sine egg?
Gikk tur 26. april 2013 i en skrent ved et hugstfelt i Sørmarka (Oppegård, Akershus) og skremte opp en flott hvit fugl med brune/sorte prikker. Hun/han ruget på fem gul-hvite egg på bakken under en liten busk (se bilde). Eggene var omtrent på størrelse med hønseegg fra butikken. Hvem var dette? Finner ikke noen som likner i bøkene, fuglen var tydelig hvit i bunn, de fuglene jeg tenkte på var mye mer brune...
N.N (26.04.2013)
Svar:
Dette var litt underlig, for eggene ser ikke ut til å ligge i et skikkelig reir, bare gjemt mellom mose, og beskrivelsen din av fuglen passer heller ikke med noe lett gjenkjennelig, så her blir jeg dessverre svar skyldig...
Roar Solheim (27.04.2013)
Identifisering av observert fugl
I går landet en større ukjent fugl i et tre like ved. Etter gransking av bøker kom jeg fram til Myrhauk. Legger ved bilder tatt med telelinse. Litt uskarp,...
Bildet er tatt i Hedalen, Sør Aurdal kommune like ved Vassfaret den 23.04.13
G.A.E. (24.04.2013)
Svar:
Det var et litt dårlig bilde, men for meg så ser dette ut som en tårnfalk.
Frode Falkenberg (24.04.2013)
Piplerker?
Bildet av denne fuglen ble tatt på Herdla. Men hvilken piplerke er det? Prøvde å se hvilke arter som lå på artsobservasjoner, og der lå både skjær- og heipiplerke. Er det mulig å se ut fra dette bildet?
O. (22.04.2013)
Svar:
Ikke allverdens bilde, men det ser ut som om det er en heipiplerke for meg.
Frode Falkenberg (24.04.2013)
Hvilke fulg?
Jeg lurer på hvilke fugl det er ser ut som en slags due.
I. (23.04.2013)
Svar:
Ja, dette er en tamdue.
Frode Falkenberg (24.04.2013)
Artsbesemme denne?
Hvilken fugl er dette?
J. (23.04.2013)
Svar:
Bildet viser en trepiplerke.
Frode Falkenberg (24.04.2013)