Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 963 til 38 012 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
Sanglerke
Hei! Har aldri sett eller hørt sanglerke, inntil nå, tror jeg. Den fuglen jeg hørte sang i ett sett, uten opphold og etter å ha hørt på lyd-cd har jeg kommet til at det må være sanglerke. Tror det var den jeg så sittende i et bjørketre, men er ikke sikker, vet faktisk ikke om sanglerka sitter i trær. Spørsmålet mitt er om sanglerkas sang kan forveksles med noen?
N.N (03.05.2013)
Svar:
Sanglerke holder til på store åpne flater og synger når den daler ned fra stor høyde med utspilte vinger og stjert. Derfor tror jeg ikke det var den du har hørt. Hvis den satt i ro i toppen av et tre og sang så er det mange arter å velge mellom som har kraftig og vakker sang. Vi trenger er mer nøye beskrivelse av både fuglen og sangen for å finne ut hva det kan være.
Morten Ree (06.05.2013)
Fugleegg i fuglekassen min
Jeg sendte et spørsmål om hvilke fugl det høre til med et bilde sente feil bidle dette er det rette.
I. (03.05.2013)
Svar:
Dette er blåmeis. De legger ett egg om dagen og får normalt 8-12 egg. Først når de er ferdig med egglegging begynner de å ruge på eggene. Dette for at alle ungene skal bli klekket omtrent samtidig og bli jevnstore.
Morten Ree (06.05.2013)
Fugleegg i fuglekassen min
Jeg har fått et reir i fugle kassen min og nå er det komt tre egg oppi kassen og håpte på at dere viste hvilke fugl dette reiret tilhører? jeg har ikke sett fugl i kassen har kun sitt en blåmeis sitte i treet en gang mens reiret var under konstruksjon men trodde de hadde flere eg.
I. (03.05.2013)
Svar:
Reirmateriale er typisk meis, da sannsynligvis blåmeis ettersom du har sett den fuglen ved kassen tidligere.
MEN, det ser ut til at noen har rotet i kassen og ødelagt reiret. Det kan være en katt som har presset lappen inn om hullet og rotet rundt i kassen og kanskje tatt meisen, evt. en røyskatt. Så her er noe galt.Morten Ree (06.05.2013)
Sosial ringdue
Hei, jeg har endel fuglefrø på terrassen min for småfugla. I det siste har det kommet en stor, flott ringdue som pleier å kikke nysgjerrig inn - ofte kan jeg sitte kun 20 cm unna den.
Er ringduer normalt så sosiale?
N.N (02.05.2013)
Svar:
Ringduene er ganske sky fugler så dette var litt merkelig. Kanskje det kan være en bydue evt. en tamdue fra et dueslag?
Se på bilder av og les om ringdue på denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4782&vis=bilderMorten Ree (06.05.2013)
Spørsmål:
Kvar drar stæren om hausten?
N.N (02.05.2013)
Svar:
De viktigste overvintringsområdene for den norske stæren er på De Britiske øyer, da hovedsakelig på østkysten av England og Skottland. Noen drar også til Nederland og Belgia og faktisk helt ned til Frankrike.
Det overvintrer også stær i Norge i varierende grad alt etter hvor mild og snøfattig vinteren er på Vestlandet.Morten Ree (06.05.2013)
Fuglekasse med kamera
Vi har fuglekasse med kamera på skolen. Her har en blåveis flyttet inn. Den sover her om natten også (observ. Kl. 04.00). Den har fløyet inn med masse mose. Det ser ut som (blek grå/gul mose, kanskje furumose). Dette laget er på ca. 4 cm nå. Spørsmålet mitt er: Er det vanlig at meisene bygger reiret sitt opp med denne type mose først? Nå er det 3.mai, det er fortsatt snø ute og mellom 1-5 grader, reiret bygges først nå. Er det vanlig at de bygger reiret så sent på våren, eller er det den seine våren her i nordtrøndelag som forsinker eggleggingen?
K. (02.05.2013)
Svar:
Alle meiser, bortsett fra granmeis og spettmeis, bygger redet av hovedsakelig mose, foret med ull, hår og fjær. Den kalde våren er årsaken til at de kommer seint i gang.
Morten Ree (06.05.2013)
Hvilken fugl?
Vi fant dette egget på bakken i skogen i Modum kommune 5.5.13. Ingen reir å se i nærheten. Det var helt, men tydelig forlatt (vi gikk tilbake senere samme dag for å sjekke). Det er ca 3cm i lengde. Hvilken fugl kommer det fra, og har du noen teori på hvordan det har havnet der?
M.H. (06.05.2013)
Svar:
Dette er et måltrostegg. Måltrosten bygger dype fine reder av gammelt gress foret med jord og leire, og eggene skal ikke falle ut. Derimot kan det være røvet av kråkefugl og at dere har forstyrret "røveren" før den fikk hakket hull i egget. Men rart at det fikk ligge i fred til dere kom tilbake senere på dagen!!?
Morten Ree (06.05.2013)
fuglekasser
Vi bor på Østlandet og har en vanlig villahage med store bjørketrær. Våre fuglekasser har hatt mange fuglekull i mange år. Så for 2 år siden kom flaggspetten! Den har hakket rundt hullet på kassene for å forsyne seg av egg og unger. I år satte vi opp kasser med metall rundt hullet. Da sa alle fuglene nei takk til boligen. Hvorfor? Vennlig hilsen Britt Schea
B.S. (01.05.2013)
Svar:
Jeg har ikke hørt om at metall rundt hullet skal føre til mindre hekking, såfremt hullstørrelsen er intakt. Så dette har jeg ikke noen forklaring på. Vær obs på at flaggspetten like godt hakker seg inn fra siden på kassen hvis den først har bestemt seg for å ta egg og/eller unger.
Morten Ree (06.05.2013)
Når legger orrhøne og røy egg?
Hei
Tenkte å sette opp noen viltkamera ved reir som filmer mot reiret der enten orrhøne eller røy sitter. Vet du når de begynner å legge egg her nord i nordland?
Noen tips til hvordan jeg kan finne reirplasser?
V. (30.04.2013)
Svar:
Egglegging for begge artene er i løpet av mai,avhengig av når det blir barmark. Reirene er vanskelig å finne og fuglene trykker hardt ved ruging. Artene hekker i bar- og blandingskog, mens orrfuglen også kan finnes i ren løvskog. Hvis man vet om spillplasser så vil det være mulig å finne reir i de nærliggende skogene.
Morten Ree (06.05.2013)
Ringtrost i Nord-Trøndelag
Vi har en ringtrost på fóringsplassen her også i dag. (Lavlandet i Nord-Trøndelag.) Artig med en ny gjest. Neppe varmen som har lokket den: knapt tre plussgrader da den dukket opp i morges.
N.N (30.04.2013)
Svar:
Uvanlig mange meldinger om ringtrost denne våren. Den hekker normalt rundt tregrensa og mye frost og tele er nok det som holder den i lavlandet såpass lenge.
Se bilder og les om ringtrost her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9082Morten Ree (06.05.2013)
Gråspurvungenes føde
Et gråspurvpar samler nå reirmateriale under en takstein på huset vårt. Det er tidlig ettersom våren er sein her i år. (Herøy i Nordland). Vi har foret villfuglene regelmessig hele vinteren med ulike frøblandinger. Så vidt jeg vet forer spurven ungene med insekter som det vil være lite av i begynnelsen av mai. Finnes det fuglefor av animalsk opphav som kan nyttes som "kosttilskudd" for spurvunger? Bør jeg slutte med frøblandinger i foringsautomatene nå på denne tida av året?
R.J. (30.04.2013)
Svar:
Når gråspurvens unger klekkes så får vi håpe det er varmt i lufta og at larver/insekter er kommet fram. Men spurven bruker også en god del frø når den mater ungene. Det går helt greit å fore fuglene også om sommeren selv om behovet er mindre. Fuglene velger proteinrik kost som insekter og larver fremfor mat fra foringsplassen når de skal mate ungene sine.
Morten Ree (06.05.2013)
Finne mat / overleve
Nå som det er så kaldt - hvordan klarer trekkfuglene seg mht mat -( bor i Brumunddal)
G.B. (30.04.2013)
Svar:
De første trekkfuglene som kommer er ofte fleksibel i kosten og ganske hardføre, er det mangel på mark og insekter å spiser de frø. Men denne våren er vanskelig for mange fugler pga. mye tele i jorda, i tillegg til svært kaldt vær og dødeligheten er nok større enn vanlig. De typiske insekteterne (Afrika-trekkerne) som kommer nå på mai er helt avhengig av insekter og larver og blir været kaldt så vil de få problemer.
Morten Ree (06.05.2013)
Kamp om rede
Hei,
like utenfor stua vår i et grantre har to skjærer nå holdt på å bygge rede. De har ikke lagt egg enda. Men de siste dagene er det kråker som er iferd med å kuppe redet deres. Det ser ikke ut som om kråken tar med seg kvist derfra, men ser ut som om den gjerne vil overta. Det er i alle fall en voldsom kamp som pågår og et fryktelig spetakkel. Er det vanlig at kråker kan overta skjærer sitt rede?
A.B. (29.04.2013)
Svar:
Det er ikke vanlig at kråke overtar skjærereir så dette er litt overraskende.
Morten Ree (06.05.2013)
Svarthodespurv!
Fant etter mye leting ut at den gråspettede fuglen med sort kallott er en svarthodespurv. Ble sett på Kongsgård 1. Kristiansand 25.04.13 kl 0720 på fuglebrettet. Har aldri sett arten før, men veldig artig. Er den ofte sett i norge? Fikk ikke tatt bilde...
A.G.R. (25.04.2013)
Svar:
Det er kun observert svarthodespurv 25 ganger i Norge, så det er en sjelden fugl. Det kan være at du har hatt besøk av denne sjeldenheten, men jeg tror kanskje at det kan være en sivspurv du har sett. Det er en art som kan besøke fuglebrettet under trekket på våren? Se bilder av sivspurv her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12593&vis=bilder
Morten Ree (06.05.2013)
flytte kamera
vi har tideligere spurt om vi var for seint ute med og henge opp kasse.
nå har en kjøttmeis begynt og bygge reir. men vi ser at kameraet sitter feil i forhold til selve gropen. er det mulig og stille kameraet i riktig vinkel til gropen mens den er aktiv og om vi ødelegger reir byggingen da?. og vi lurer på om du vet hvorfor den hakker sånn i åpningen på fuglekassen om den kanskje syntes opningen er litt for liten
L. (29.04.2013)
Svar:
Meisene tåler en del forstyrrelser så det skal gå greit om dere justerer kameraet.
Kjøttmeis vil helst ha åpning med 32 mm i diameter. Det er mulig dere har mindre hull ettersom den føler behov for utvidelse.Morten Ree (06.05.2013)
Funn av fjær
Hei!
I går fant jeg to fjær nedenfor der jeg bor (Lade,Trondheim)
De er mellom 8-10cm, svart med tupp hvit/rosa.
Er det et kjæledyr på avveie eller er det en slik fjærprakt hos en i vår fauna? Mvh. Siw Johannessen
S.J. (03.05.2013)
Svar:
Bildet viser vingefjær av sidensvansen. Flere bilder finner du på http://www.fuglevennen.no/arter/?side=bilder&or_id=3753
Frode Falkenberg (03.05.2013)
Kva er dette?
Vi har besøk av ganske mange fine fuglar morgon og kveld. Storleik som trost, men eg klarer ikkje finne ut av det kvite brystet. Kva heiter fuglen?
S.J.H. (03.05.2013)
Svar:
Dette er en ringtrost hann.
Frode Falkenberg (03.05.2013)
Hva slags fugl er dette
Fuglen er fotografert ved Rustadsaga (Oslo) 20 April iår
N.N (03.05.2013)
Svar:
Bildet viser en bokfink hunn.
Frode Falkenberg (03.05.2013)
Merkelig adferd
I over 14 dager har en blåmeis oppholdt seg på vår veranda fra morgen til kveld. Den sitter ikke stille, men flyr om igjen og om igjen uten stans fra en stolrygg og oppover langs vinduet et stykke for så å vende tilbake til utgangspunktet. Så gjentar den samme manøver. Vi lurer på hva en slik adferd kan forklares med. Er takknemlig for svar. Mvh Svein Raddum
S.R. (02.05.2013)
Svar:
Dette høres ut som typisk speil-adferd, dvs at fuglen ser sitt eget seilbilde som den oppfatter som en rival, og som den forgjeves forsøker å jage bort. Dere må dekke til vinduet til fuglen slutter med dette.
Roar Solheim (03.05.2013)
En skjære angrep meg!
Jeg hadde en veldig ubehagelig episode for noen uker siden. Jeg pleier å gå til jobben og på veien fløy en skjære på meg gjentatte ganger. Jeg måtte gjemme meg i en tunnel undergang. Etter ca 2 min gikk jeg ut og da kom skjæra igjen og fløy etter meg. Den fløy fra stolpe til stople og prøvde å fly på meg.Jeg måtte dukke gjentatte ganger for å unngå å bli hakket i hode. Jeg synes det var merkelig oppførsel. Trodde de var fredelige. Det jeg lurte på var om dere vet hva årsaken kan være til at den fløy etter meg? Og kan skjæra ha god hukommelse? Jeg har hørt at hvis skjæra blir utsatt for noe slemt så vil den huske det.
S. (02.05.2013)
Svar:
Dette var svært uvanlig. Har ikke hørt om lignende at skjærer har angrepet mennesker. Tror ikke det er koblet til tidligere negative erfaringer, men vanskelig å si. Det
Roar Solheim (03.05.2013)
Bybuer og andre duer.
Hei, er det forskjellig utseende på hun og handuene?
Tenker da både på bydue og ringduen.
Og er dette byduer?
C. (01.05.2013)
Svar:
Dette er byduer. Hos ringduer er kjønnene like, det kan de også være hos byduer, men hos dem er det så stor individuell variasjon at det er vanskelig å angi noen gode kjønnskarakterer.
Roar Solheim (03.05.2013)
Småspove?
Nebbform og striper over øyet sier meg at dette er en småspove. Kan dere bekrefte/avkrefte?
N.N (01.05.2013)
Svar:
Litt dårlig bilde, så jeg kan ikke is sikkert, men for meg ser den mer ut som en storspove, for det mørke på hodet er ikke så markert som det vanligvis er hos småspove.
Roar Solheim (03.05.2013)
Hva slags fugl?
Hva slags fugl er dette?
L. (02.05.2013)
Svar:
Steinskvett.
Roar Solheim (03.05.2013)
Fuglekasse
Jeg har settet opp en perluglekasse med flis. Da jeg skulle gå å sjekke om det var kommet noen, fløy det en litt "stor" fugl bort, som satt ved siden av kassen. Den har skarpe vinger,tror den er litt lysebrun/mørk. (har ikke sett på den nøye)også lager den en lignende lyd som "piper" lyst på en måte...
Vet du hvilken fugl det er som kanskje har bosatt seg i perlugle kassen min?
N.N (02.05.2013)
Svar:
Det KAN være en tårnfalk,
Roar Solheim (03.05.2013)
Vannstand i hekkeområde
Hei.
Jeg bor ved siden av Igna/Børterelva i Enebakk. Har stor glede av det varierte fuglelivet her. Mange andefugler, svaner, sothøne, hegrer mm hekker her hvert år. Nå har de åpnet demningen her pga vedlikehold, og elva er nesten tom (se bildet). Synes det er en veldig dårlig tid å gjøre dette på. Lurer på om det er tillat. Området er fredet. Hvordan vil dette påvirke de som allerede har begynt å hekke her?
T.L. (02.05.2013)
Svar:
Det høres ikke ut som et bra valgt tidsunkt, men det kan tenkes at det er det eneste tidspunket de har mulighet for å få til dette?
Roar Solheim (03.05.2013)
Spørsmål:
Er det noe annet en fuglekasser som man kan sette ut til fuglene som de kan bo i? (F.eks. en kurv, iskremboks... Osv)
A. (01.05.2013)
Svar:
Ja, det finnes en del alternativer. Du finner noen ved å se nedover på denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php
Det er også mulig å sette opp plattinger på påler for å få arter som fiskemåke og tjeld til å ruge på:
http://www.cyberbirding.no/1/post/2013/03/oystercatcher-platform.htmlFrode Falkenberg (02.05.2013)
Ringtrost?
Såg denne på bøen i Naustdal i Sunnfjord den 27.4.13. Den kom med trasten, var litt kortare og rundare enn trasten. Vi trudde først det var ein fossekall, men det var det ikkje.
M.V. (01.05.2013)
Svar:
Flott bilde av en ringtrost hann! Ringtrostene hekker gjerne i høyereliggende strøk, og ender opp med å vente i lavlandet (eller der det er snøfritt) fram til forholdene er gode nok fpr å fly til fjells igjen.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
hvilken måke er dette?
hvilken type måke er dette?tatt på huk
A.C. (01.05.2013)
Svar:
Om bildet er tatt nylig er det en snart to år gammel gråmåke.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
forvirret!
Hei!
Jeg har en fuglekasse hvor det i over to uker har vært et blåmeispar som har flydd ut og inn i kassen hver eneste dag i de ukene. Når jeg kikket i kassen i går lå det cirka 20 fuglebæsjer og EN liten moseklump... MEN jeg har noen teorier..
1: For cirka en mnd siden sjekket jeg fuglekassa, der lå det 4-5 cm med fuglebæsj i bunnen av kassen (!) Så kanskje de evt har flydd ut og inn, og tømt kassa med bæsj?
2: De har startet å bygge et reir, men så har de kanskje funnet en annen fuglekasse...? :I
3: For litt over en uke siden så jeg en blåmeis fly ut av kassa med mose i munnen! Er det da noen andre fugler som stjeler mosen/reiret dems, eller..?
S...A.C.W. (01.05.2013)
Svar:
Det er vanskelig å si helt sikkert hva som skjer i din kasse, men det er vanlig at fugler bruker fuglekasser til overnatting, spesielt om vinteren - derfor ekskrementene. meisene kan gjerne okkupere flere hull før hekking. Hannene vil presentere flere alternativer for de kresne hunnene, og kan droppe hullet (evt kassen) hunnen ikke liker. i alle fall i første omgang. Om det er et slikt par som henter mose fra en kasse til en annen, eller det er andre fugler er vanskelig å si.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
Tårnfalk?
Observerte denne i Brønnøysund. Den holder til ved tett granskog. Stod stille lenge i lufta slik at jeg fikk tatt bilde, men på langt hold. Kan se ut som juv. tårnfalk?
J.H. (01.05.2013)
Svar:
Dette er en voksen hann (grå stjert med svarte tupper) av tårnfalk som "stiller" eller "rytler" når den speider etter smågnagere.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
egg?
hei dette egget lå på bakken, det er ca 3 cm og ganske lyseblått. vet du hvilken art det er som har lagt dette?
F. (02.05.2013)
Svar:
Det fulgte ikke med noe bilde her, men ut fra beskrivelsen kan det virke som om du har funnet et stæregg.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
Fuglelyd
Hei, jeg lurer på om dere har noe forslag til hvilken fugl det kan være jeg hører iblant utenfor huset. Ved fjære og åker i Lofoten (sparsomt med trær, fjell ganske nært). Lyden er som to støt: honk honk, men ikke voldsomt, heller melankolsk. Iblant er det bare ett støt. Jeg har prøvd å lytte til fuglene jeg har sett i området på den nettsiden som heter xenocanto, men jeg har ikke kommet over den samme lyden.
A. (01.05.2013)
Svar:
Jeg trenger litt mer info. Når på døgnet, volum i forhold til andre arter, og beskrivelse av habitatet hvor den synger.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
Hvilken lerke
Fikk tatt dette i skogen ved flyplassen i Brønnøysund. Det var et hekkende par som tok en avledningsmanøver. Men jeg har problemer å skille lerkefamilien. Heipiplerke?
J.H. (01.05.2013)
Svar:
Bildet viser ei heipiplerke.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
Fjerne fulglereir i tre
Hei,
Vi har to fuglereir på toppen i et tre rett på utsiden soveromsvindu. De setter igang sin sosiale dag kl 04:30 hver natt/morgen og lager ekstremt mye lyd. Jeg ønsker derfor å fjerne redet. Jeg vet ikke hva slags fugl det er, men mistenker skjære.
Noen tips?
A.M. (02.05.2013)
Svar:
Det er ulovlig å fjerne reir i hekketiden, men om det er ei skjære så er det over på en måneds tid. Etter hekkesesongen er det mulig å gjøre "inngrep". Forøvrig er det ikke vanlig at flere par med skjære hekker i samme tre.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
Fugel på vinduet på tredje dagen
Vi har hatt en Linerle som flyr mot vinduene nå i tre dager. Den flyr og "krasjer" inn i vinduene, men ikke så hardt at den svimer av. Den flyr opp og ned på samme vindu, og på de to bortenfor. Ven setter seg på sprossene, for så å fly inn i vinduet på nytt. Av og til flyr den et bar meter bort fra huset og tripper rundt på bakken også er det på`n igjen. Hva gjør vi? Er det noe galt med den (ingen synlig skade)?
M. (02.05.2013)
Svar:
Nei, det er ikke noe galt med linerla di. Den ser nok speilbilde av seg selv, og oppfatter det som en konkurrent.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
Instinkt eller læring?
Jeg lurer på om det er noen form for atferd blant fugler som man med sikkerhet kan si er basert på instinkt?
Mine egne observasjoner tilsier at det meste må læres, selv blandt fugler. Alt fra de å synge (herme egen art), til det å fly (mange ungfugler flyr dårlig), eller frykt for rovdyr ser unfugler ut til å måtte øve på eller tilegne seg gjennom påvirkning av andre fugler...
P. (02.05.2013)
Svar:
Deler av adferden, blant annet noe av sangen, er arv. Jeg tør ikke å gå spesifikt inn på alle adferdskategorier hos fugl, men mye må læres i tillegg til ballasten fra foreldrenes gener.
Tenk bare på gjøken, som verken aldri har sett eller hørt sine foreldre før den setter i gang med både trekk til det sørlige Afrika, returtrekk, og hekking med sang og spill...Frode Falkenberg (02.05.2013)
Hvorfor er den ene så "bustete"?
Tok noen bilder av fuglene på fuglebrettet vårt i dag, men den ene ser så bustete ut. Er det fordi den er ung eller er den av annet kjønn enn de to andre??
K.S.L. (02.05.2013)
Svar:
Fuglene til venstre og høyre er grønnfinker, men den litt mindre og mer spraglete i midten er en grønnsisik.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
Rødstrupe?
Tok dette i skogen i Brønnøysund og lurer på om det kan være Rødstrupe. Den sang høyt og klart men ville ikke så lett fotograferes. Takk på forhånd for denne fantastiske tjenesten dere gjør til oss "hobbyornitologer".
J.H. (01.05.2013)
Svar:
Ja, du har helt rett i at dette er en rødstrupe. En av de vakreste sangene i vårskogen.
Frode Falkenberg (02.05.2013)
Grågås
Hei,jeg lurer på om gåsa kommer tilbake til reiret etter å ha blitt skremt av?
I.L. (30.04.2013)
Svar:
Ja, det gjør den nok, men du bør ikke gå nær reiret mange ganger - DA kan den oppleve reiret som oppdaget av et rovdyr, og forlate det for godt.
Roar Solheim (01.05.2013)
Kvinand
I mange år har jeg hatt kvinandholk i Mjøskanten. Den pleier jeg rense tidlig på våren. Ellers får holken henge i fred. Det har vært ruging der i mange år. I dag (30.mai) klatra jeg opp i treet for å rense holken. Da var det and og tre egg der. Jeg trakk meg raskt tilbake, men fuglen var jo blitt skremt. Til nå har jeg ikke sett at den har kommet tilbake. Vil den sky reiret for godt?
Mvh Knut Engjom
N.N (30.04.2013)
Svar:
Dette går nok bra. Kvinand og laksand er bare inne i holken når egget legges. Først når hele kullet er fullagt, legger hunnen seg på for å ruge. Defor ser du ikke anda mestearten av dagen når det er så lite som bare 3 egg.
Roar Solheim (01.05.2013)
Hvilken fugl?
Denne ble observert på Rånes i Åfjord, Sør-Trøndelag, 30.04.2013. Størrelse som en svart-trost
G.R. (30.04.2013)
Svar:
Dette er en ringtrost hann.
Roar Solheim (01.05.2013)
Ukjent fugl på Oppdal?
Hei, under et beøk på Oppdal i forrige uke satt det en, for meg, ukjent fugl utenfor vinduet og pusset fjærdrakten. På størrelse med en Sidensvans, men hele fuglen i to gråtoner. Lysere på brystet enn resten. Svart, foholdvis smal stripe, over øyet. Eneste fargetoner på fuglen var en rødbrun stripe langs kanten der vingen er foldet inn mot brystet. Dessverre fløy den før kameraet kom frem
T. (01.05.2013)
Svar:
Høres mest ut som rødvingetrost, selv om jeg ikke ville beskrive den som grålig.
Roar Solheim (01.05.2013)
Identifisiering.
Jeg har de siste 4-5 dager hatt besøk av en flokk (opptil 10 fugler samtidig) av en type som jeg ikke har hatt på foringsplassen tidligere. Vi lurer på om dette er en Bjørkefink, men er ikke sikre. Legger ved et bilde av flere som spiser i Solskikkefrøhaugen.
B.A. (01.05.2013)
Svar:
Dette er bjørkefink.
Roar Solheim (01.05.2013)
Hjelp til artsbestemmelse
Hei, jeg klarer ikke å bestemme art på fuglen på vedlagte bilde. Det ble tatt i skogen ved Losby i Østmarka/Oslo, søndag 28. april i år. Håper noen kan hjelpe og håper på svar.
Mvh Lars Frøystein
L.F. (30.04.2013)
Svar:
Dette er en måltrost.
Roar Solheim (01.05.2013)
Spørsmål:
Kan rødstruper jekke i fuglekasse? (Meisekasse)
M. (01.05.2013)
Svar:
Nei, ikke i meisekasser, men i kasser med større åpning (f. eks. linberlekasser).
Roar Solheim (01.05.2013)
Fugleprørsmål
Hvilken fugl er dette?
På forhånd takk for svar på dette og tidligere spørsmål.
Ø. (01.05.2013)
Svar:
Grønnsisik
Roar Solheim (01.05.2013)
Nytt måkespørsmål
Lurer på hvordan type måke dette er? Bilde er tatt på huk i forrige uke
A.C. (01.05.2013)
Svar:
Det ser for meg ut til å være en voksen gråmåke.
Roar Solheim (01.05.2013)
Art?
Tok dette bildet på ganske lang avstand ved Maridalsvannet i Oslo. Er det mulig å se hvilken art det er? Mener den var for stor til å "bare" være en stokkand...
T. (30.04.2013)
Svar:
Neida, dette er en stokkand hann.
Frode Falkenberg (30.04.2013)
Fugleart?
Hvilken fugel er dette?
T.H. (30.04.2013)
Svar:
Bildet viser en bokfink hunn.
Frode Falkenberg (30.04.2013)
Orrleik
Spørsmål nr 1: Når på kvelden begynner kveldsspillet?
Spørsmål nr 2: Er høneuka på samme tid over hele landet?
Spørsmål nr 3: Er høneuka ferdig på Østlandet nå?? Var på leik 28/4 og det var dårlig aktivitet. Det kom ei høne og da kokte det! Men høna stakk bare av når orrene nærmet seg den...
På forhånd takk for svar... :)
Ø.H. (29.04.2013)
Svar:
1: Det varierer en del i løpet av våren, vanskelig å si.
Høneuka er IKKE samtidig i landet. I år er den betraktelig senere i Agder (omtrent nå) i forhold til Østlandet (ca 1 uke tidligere). Høneuka ser ut til å sammenfalle med at torvmyrull knoppes og blomstrer. Torvullblomsterknoppene er viktigste proteinkilde for hønene før eggleggingen.
For orrfugl har det blitt rapportert en markant bestandsnedgang fra tidligere til i år, både på Østlandet og i Agder, med 1-2 orrhaner på leiker hvor det i fjor var 10-12 fugler..... Vi vet ikke hvorfor.Roar Solheim (29.04.2013)