Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 756 til 37 805 av totalt 49 931 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tenisball

18. april fikk vi besøk av en "trill rund" fugel på størelse med en stor kjøttmeis,men mye rundere. Lysegrå underside og noe mørkere grå overside, vinger og stjert. På hode en lten svart rund hette, ellers ingen fargenyanser.En munk? men det er vel en slank fugl? Den holdt til i selja som vi har flere fuglematere i. Men kunne ikke se den var på dem. 4. mai var den her igjen, noe mere aktiv på matere, og på bakken.Desverre hadde jeg ikke kamra på plass,så jeg skjønner at det kan være vanskelig å si hva dette er. Om den kommer igjen, er jeg klar for et bilde. Skal jeg beskrive den med et ord: lys-bustete-stor-tenisball. Forøvrig har vi hatt på "gjenomreise" en flokk stjertmeis, på en 8-10 stk.i uke 16.

B.K. (05.05.2013)

Svar:

Dette høres ut som en munk. Lik alle andre fugler kan også den blåse opp fjærdrakten slik at den ser rund ut, dersom den fryser eller er syk.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

Skjærer i pipa

Hei!
Har lest noen av svarene fra dere ang. skjærer i boligstrøk.
Hos oss er de nå en skikkelig plage. De øker stadig i antall, og denne vinteren/våren har mange falt ned i pipeløpet.
Flere av naboene har funnet døde skjærer når de åpner feieluka i kjelleren.
Jeg har funnet en død i vinter- og plukket ut en levende forrige uke. Vi har bodd i rekkehusene 1 16 år, og ingen av oss har opplevd dette tidligere.
Ser av tidligere svar at disse fuglene bråker forferdelig når de har unger og utover sommeren, men hos oss er det leven hele året fra kl. 5 hver morgen.
Er det noe vi kan gjøre for å skremme dem bort?

J.T. (06.05.2013)

Svar:

Pipeåpninger kan tettes med netting slik at ikke skjærer, kaier eller andre slipper til ned i pipeløpet. Men jeg har dessverre ikke noen råd for hvordan en skal holde skjærer på avstand dersom de er støyende.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som flyr i ring og lager en merkelig lyd

Hvilken fugl er det som flyr i sirkel og samtidig lager en merkelig strupelyd ? Fuglen er på størrelse med en trost, kanskje større. Jeg tror ikke det er er rugde. Denne er mindre

S.K.S. (10.05.2013)

Svar:

Vanskelig å si dersom du er sikker på at det ikke er rugde.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Fugleforing

mate spurven om vinteren

jeg ser ikke spurven spise av opphengt mat om vinteren, og har ikke lengre lov til å mate fugler på bakken (på grunn av rotter, tror jeg?). hvordan kan jeg mate sprven da? vil den spise av et fuglebrett, kanskje?

N.N (07.05.2013)

Svar:

Det tror jeg nok går bra, men det er da en fare for at noe mat kan falle ned. Du bør i så fall ha skikkelige karmer på brettet.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg fikk dette bildet tilsendt med spørsmål om hvilken fugl det er. Men her ble jeg svar skyldig. Kan dere si noe om det? Den ble fotografert nylig i Batnfjordsøra. Stor som ei lita due. Og jeg synes også det ser ut til å være en due. Men hvilken? Eller er det noe annet?

K.V.O. (05.05.2013)

Svar:

Dette er faktisk en turteldue! Sjelden gjest i Norge. Flott at den ble fotografert. En nærstående art (som også dukker opp i Norge) er mongolturteldue, men jeg kan ikke ut i fra bildet si hvilken av de to dette dreier seg om.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

Knoppsvane

Jeg holder på å observere Knoppsvane til en eksamensoppgave, og jeg har lest at de har svarte føtter, noe som jeg også har sett. Men jeg er helt sikker på at det ene paret jeg observerte gjennom kikkert hadde Orange ben... Kan det stemme? En annen ting jeg også lurer på er knoppen på nebbet. Har den noen funksjon, eller hva er det egentlig?

A.C.F. (01.05.2013)

Svar:

Dette høres veldig uvanlig ut, og jeg har dessverre ikke sett eller hørt om svaner med slik beinfarge. Knoppen på nebbet hos hannen (størst hos han), er nok en kjønnsforsterker lik elggevir og fine farger hos en del andre fugler.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

Fuglesang

Fikk en Praktbok med tittel FUGLESANG til min 75-årsdag.
Skrevet av Jan Pedersen og Lars Svensson. Utgitt på Damm - Cappelen. Veldig fin med innebygget lydarkiv med god gjengivelse.
Vet noen om en tilsvarende bok som gjelder fugler på østkysten av USA?? Jeg skulle så gjerne gi en slik til min søsters 70-årsdag. Hun bor i New Jersey -og er svært fugleinteressert.

P.F. (05.05.2013)

Svar:

Det finnes helt sikkert. Forsøk å ringe til NOF butikken Natur og Fritid på Lista (38 39 35 75), eller søk på nettet.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

Kan bokfinker bli helt hvite?

Så en flokk med bokfinker i dag og da de fløy opp var den ene fuglen helhvit - i hvert fall som jeg kunne se. Antar det var en hvit bokfink? Prøvde å finne flokken igjen for å ta bilde - men uten hell. Hvor sjeldent er dette? Stedet er Gaupne i Sogn.

I.H. (04.05.2013)

Svar:

Noen fugler har en genfeil slik at fjær ikke tar opp farge under utvekst. Som regel gjelder dette bare en del av fjærdrakten, men noen ganger kan alle fjærene være hvite eller lyse, uten at fuglen er albino (da har den lyserøde øyne også). Hos spurvefugler ser en slike hvitfargede fugler nokså jevnlig.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Duetrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Naboen lenger opp i lia ved Mjøsbrua har sett duetrost hos seg. Denne på vedlagte bilde ligner litt. Kan det være duetrost?
Og i dag svevde en fugl på størrelse med kråke som ei ørn høyt oppe i lufta. Svart hode og skjert, gul-oransje under. Ikke hauk, ørn eller anna fugl jeg har sett. En type falk? Mvh Liv Sandberg med observasjoner vest for Mjøsbrua

L.M.S.S. (05.05.2013)

Svar:

Nei, dette er en gråtrost. Vanskelig å si hva du kan ha sett ut i fra beskrivelsen din.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

fiskemåke

hvorfor står fiskemåken å tramper på plenen. det nærmeste jeg kommer er at den imiterer regn og makken kommer opp. det ser litt rart ut

N.N (05.05.2013)

Svar:

Denne trampingen gjør måkene helst på grunt vann, og da skremmer de fram marker og småkryp som gjemmer seg i mudderet. Det er nok også en funksjoin ved at de får mark til å røre på seg på land, slik at de kan se dem og snappe dem opp. Også viper og loer jakter på denne måten, ved å vibrere en fot mot bakken.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

stokkender

Hva gjør en stokkandhann når hunnen ruger ? Jeg har fått en stokkandhunn som har lagt 6 egg på en mikroøy i en liten dam ved huset mitt. Hvordan kan jeg beskytte fuglene ? Dammen tørker inn om sommeren, og allerede nå sitter nabokatten og speider der. Greier stokkender å jage katter ? Trenger noen gode råd. Det er 150 m til nærmeste store vann/naturreservat. Skal jeg frakte familien dit ? Blir meget takknemlig for svar.

E.T. (05.05.2013)

Svar:

Hos de aller fleste ender er det kun hunnen som tar seg av ungestell og ruging - hannen flyr da gjerne for å starte sommerens fjærskifte (myting). Siden det ikke er mer enn 150 m til vann, bør det gå bra for andemor å lede ungene dit selv. Hvis du er i nærheten når dette skjer, kan du jo følge med på avstand og jage vekk katter og andre andungespisere. Det er IKKE bra å forsøke å hjelpe endene med å flytte dem, da kan andemor oppfatte at ungene er tatt av et rovdyr, og fly sin vei. Dette må for all del unngås, derfor må endene få lov til å gå selv. Noen ender kan hekke flere kilometer unna vann, og går da med de små ungene til vannet.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Duetrost eller måltrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne synge i toppen av et tre ved Kyvannet i Trondheim i går. Synes sangen lignet en duetrost, men er usikker. Vet det er et dårlig bilde, men er det mulig å si om det er en duetrost eller en måltrost? Og hvor vanlig er duetrosten i Trøndelag?

E.L. (06.05.2013)

Svar:

Bildet er vanskelig, men nebbet på denne fuglen er såpass spinkelt at jeg tror det er en måltrost.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

motorcrosbane ved siden av ørnereir

hei,er det lovlig med motorcrossbane ved et ørnereir?

N.N (06.05.2013)

Svar:

Det avhenger av om anlegget har vært gjennom gått og behandlet gjennom planarbeid som de lokale myndighetene og Fylkesmannen skal gjøre.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Fugleforing

Stær

Hei! har fugler ute dagen rundt! og hønse for! så er stæren en ivrig gjest! er det farlig for stæren å spise hønsefor?? For da må jeg fjerne det! ;) har 18 kasser i rundt der jeg bor! å det er stær i alle! så det er mye stær i rundt her jeg bor, har sjekka kassene.. Og det er egg i nesten alle no :-)

H. (06.05.2013)

Svar:

Nei, det er absolutt ikke noe farlig.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

Tårnfalker kjønn og alder? :-)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har 2 utstoppede tårnfalker og jeg lurer på om om dette er en hunn og en hann ung heller voksene fugler? Svar haster da jeg vil vite dette fort..! mvh Jill :) PS jeg kan sende flere og nærmere bilder om ønskelig.

J.T.F.A.:. (06.05.2013)

Svar:

Begge ser ut som hunnfugler eller ungfugler. Den til høyre er i alle fall en ungfugl.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

tårnfalk

Hei.Jeg har et tårfalkpar i nærheten her,så lurer jeg på hvor lang tid det tar fra paringen ti eggleggingen??

mvh
Andrè Nilsen

A.G.N. (07.05.2013)

Svar:

Vet ikke sikkert, men hos tårnfalk skjer er nok eggleggingen godt i gang nå.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ble jaget av måker. I Ravnøysundet, ved Melsomvik i Vestfold. Der har jeg også observert for noen dager siden, flere rovfugler som kretset oppe i luften, gikk høyere og høyere og så forsvant fra mitt syn. Det samme så jeg for et år siden, da også i Mai.

T.L.T. (09.05.2013)

Svar:

Dette er en fiskeørn.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

linerle

hvilke fiende har linerla

J. (07.05.2013)

Svar:

De fleste rovfugler og ugler kan ta linerler. I tillegg kan kråkefugl, mårdyr, katter og andre ta egg, unger eller voksne.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

Grågås og kanadagår som hekkepar

Lørdag 4. mai 2013 observerte jeg en grågås hun som svømte sammen med en kanadagås hanne i en av dammene på golfbanen i Oppegård. Det virket som de var forelsket og klare til reirbygging. Er dette vanlig og kan de få levende avkom?
Jeg kommer til å observere utviklingen videre, og evt. forsøke å ta et bilde av dem. De virket litt sky og svømte avgårde når jeg nærmet meg.

A.W. (07.05.2013)

Svar:

Hos andefugler og hønsefugler skjer det ganske ofte at ulike arter danner par, og faktisk får unger. Kanadagås kan krysse seg både med grågås og med hvitkinngås, og de får hybridunger som ser ut som en mellomting mellom de to artene.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

Stjerten til skjæra!

Når en skjæra hopper bortover på to ben så kan det se ut som at stjerten kontrollerer balansen. Kan det stemme? Hvilken funksjon har den lange stjerten hos skjæra?

S. (08.05.2013)

Svar:

Stjerten er nok helst lang fordi seksuell seleksjon (partenrvalg) har drevet fram denne utviklingen. Men fordi skjæra har såvidt lang stjert, så benytter den stjerten også til å manøvrere.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Fuglekasser

Fuglekasse på verandaen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei hei.
Vi hang opp en ganske stilig fuglekasse på verandaen, mest for pynten sin skyld. Den henger på verandaen på levegg, knappe 160 cm fra veranda gulvet. Hadde aldri tenkt tanken på at noen skulle flytte inn, men når jeg satt ute (knappe 3 meter unna) fløy det en blåmeis inn/ut. Tittet forsiktig nedi og det viste seg at de har bygd reir der. Men hva Gjør vi nå? Er jo litt klønete med reir på verandaen, det er jo mye forstyrrelser der, vil jo ikke ødelegge heller for de. Vil de legge egg selv med noe forstyrelser? Eller Bør vi unngå verandaen fremover? (kan heller sitte på fremsiden av huset ). Er forresten blåmeis som har flyttet inn og vi bor på Østlandet.

J.H. (07.05.2013)

Svar:

Dette bør gå bra. Meisen vil nok vende seg til trafikken, og når den opplever at dere ikke er farlige, så kan den etter hvert bli ganske tillitsfull.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Fuglekasser

Forsent?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Er det forsent for spurvefugler å lage reir nå? Bor i Drammen oh det at vært ganske kalt ute. Ikke denne uken da.
Og er det for sent for linerlen? At prøvd å lage en slags fuglekasse til linerle ol.. Hvilke fugler kan bruke den?

A. (07.05.2013)

Svar:

Nei, mange spurvefugler har ennå ikke ankommet på trekk i den sene og kalde våren. Linerlekasse kan også noen ganger benyttes av gråfluesnapper, rødstrupe, og jeg har også sett et vintererlereir i en slik kasse. Da hang kassa på en buvegg nær en elv.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grå fluesnapper?

Har sett en fugel de siste dagene som siter i trær flyr ut i luften snapper fluer å vender tilbake igjen til treet.Den er mindre enn en svarthvit fluesnapper. Den er gråaktig på oversiden.Det er mange av dem.Er det Grå fluesnapper jeg har sett eller finnes det andre fugler som fanger maten på den måten?

K.S. (08.05.2013)

Svar:

Dette høres nok mest ut som gråfluesnapper.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

Hjelp Hjelp! En fugle unge går rundt å rundt på terassen men klarer ikke fly

Hei,

på jobb har vi en stor terasse i 5 etg, i hele dag har en liten spurv(?) som ser ut til å være ganske ung(den er veldig liten, mindre enn vanlig)gått frem og tilbake, jeg ser at den prøver å fly men klarer det ikke, den hopper ogg og flakser med vingene men detter ned igjen. Det ser ikke ut som den er skadet, begge vingene går opp når den prøver. Vil den lære seg det eller bør jeg ta den med til en veterinær etc? Ser ingen foreldre rundt her. Har følt med den i hele dag.

A. (08.05.2013)

Svar:

Dette bør gå bra bare foreldrene er i næårheten. De vil finmne ungen og mate den der den sitter.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due

Var på tur på byfjellet i dag og hørte en lyd som minnet om due, men kunne ikke se noe. Virket som lyden kom fra bakken og forflyttet seg etter som jeg nærmet meg. Konstant og hurtig "kurring"??

M. (09.05.2013)

Svar:

Vanskelig å si hva du kan ha hørt ut i fra denne beskrivelsen, dessverre.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hvilken fulg eier dette egget,tro? Vi fant det da vi ryddet et tre vi felte.

A.B.C. (09.05.2013)

Svar:

Dette ser ut som et trostefuglegg, og jeg mistenker at det kan være et måltrostegg.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

Hegrer på Vestlandet

Hei! Jeg er naturfotograf, og lurer på hvor på Vestlandet man kan finne Hegrer?

N.N (09.05.2013)

Svar:

Er ikke lokalkjent, men gråhegrer kan du støte på nesten hvor som helst langs kysten.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Fuglekasser

Fuglekasse - hengehøyde og nærhet til ferdselsvei

Hei,

Tenkte å henge opp en fuglekasse på gavlveggen og lurer på om det er noen ideell høyde over bakken kassen bør henge? Kassen kan godt henge høyt da den da vil være litt beskyttet mot nysgjerrige voksne og barn.

Vi har en ferdselssti rett forbi huset (fire-fem meter fra veggen) hvor det er noe gangtrafikk i løpet av dagen. Skogen ligger på andre siden av stien. Vil dette forstyrre fuglene slik at de ikke vil flytte inn? Hvilke arter er i tilfelle minst vare for forstyrrelser?

H. (09.05.2013)

Svar:

Du kan gjerne henge en slik kasse 2-4m opp på veggen, høyden er mindre vesentlig. Kjøttmeis, blåmeis, svarthvitfluesnapper og noen steder også rødstjert, stær, og kanskje tårnseiler, kan være aktuelle arter. Ferdsel forbi kassa betyr neppe noe særlig, så lenge kassa ikke forstyrres.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

Ravn ? Hakker på bilen

Bor i Gan/Fetsund. Våknet kl 05 av bankelyder. En ravn sitter på vindu lista og hakker på den svarte nye bilen min. Har lagd riper og hakk rundt hele bilen. Da jeg satte bilen i garasjen gikk den løs på naboens bil som for øvrig er blå..... Hvorfor gjør den dette. Og hva kan vi gjøre for å bli kvitt den?

C.L. (11.05.2013)

Svar:

Det kan tenkes at fuglen ser speilbildet sitt, og hakker mot det den oppfatter som en rival. For å få slutt på problemet bør du kjøpe et biltrekk og legge over bilen. Biltema har rimelige løsninger her.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

Stokkand hann med blålig nebb

Kom over denn Stokkand hann med blålig nebb. Lurer på hva årsaken til dette er?
Foto jeg sender med er tatt på Østensjøvannet i Oslo.

S.E.M. (11.05.2013)

Svar:

Foto vises ikke, derfor litt vanskelig å vurdere dette tilfellet.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Diverse

Brushaneleik

Er det mulig å få sett brushaneleik i Nord-Fron i gudbransdalen, oppland? I så fall hvordan terreng er det de spiller i. Vet du noen tips om hvordan å finne disse leikene? Er de sky når de spiller eller er det lett å komme inpå de??

På forhånd takk for svar:)

Ø. (11.05.2013)

Svar:

Dette kjenner jeg ikke godt, men du må nok opp på fjellmyrer for å finne brushøns. Brushanen har gått kraftig tilbake i antall, og det kan hende at det ikke lenger finnes bruhaneleiker igjen i Sør-Norge.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

Gråspurv , småfugler

1. Jeg har sett en hann som følger etter en hunn, hunnen forsøkte å jage hann, men han fortsatte å følge etter henne, kan de være at han mangler make men hun har det?

2.Det virker som om noen Gråspurv og Pilfink krangler om et tre, årsaken er ikke mat så vidt jeg kan se.

3. Hvor mange Gråspurv kan det være i en flokk, og hvor tett kynttet sammen er de?

4. Har merket meg at når Gråspurv og andre småfugler flyr flakser de med vingene, så stopper de og da daler de lit ned, er dette det vanligste flyvemønsteret hos småfugl?

G. (12.05.2013)

Svar:

Den bueflukten du beskriver til slutt, er veldig vanlig for mange spurvefugler. De flakser med vingene, for så å slå dem inn mot kroppen og gli gjennom lufta. Dette er samme funksjon som når pingviner "hopper" ut av vannet og glir gjennom lufta før de dukker ned igjen. Gråspurvflokker kan variere mye, så dette spørsmålet lar seg neppe besvare. Fugl kan også sloss eller krangle om sitteplasser og jaktområder, ikke bare direkte om mat. De sloss også om maker. Det er hunnene som velger make, så hunnen du beskriver kan tenkes ikke å akseptere hannspurven som en god nok make, og at hun har avvist ham. Men de fleste hanner gir seg ikke etter første forsøk.....

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

kjøttmeis antall egg og kald vår

vi har fått en kjøttmeis i en fuglekasse med kamera. Den har lagt fire egg, siste var på plass morgenen for to og et halvt døgn siden. Jeg trodde det skulle komme flere, men har lest på denne siden at avhengig av forskjellig forhold kan det bli færre enn de 8-12 som det står i fugleboken. Det at våren er kald og sein i år kan det påvirke dette?

T.H. (13.05.2013)

Svar:

Ja, den sene våren har absolutt innvirkning, fordi meisene da ikke finner de insektene de trenger for å kunne legge like mange egg som i et godt år. Sjekket selv småfuglkasser i dag (Agder), og meisene er mye senere ute med eggleggingen enn vanlig.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som flyr over elva

Bor i Namsos, langs ei mindre elv der vi bor, fløy det en fugl opp og ned langs elva og lagde en ekstremt "slitsom" lyd. Kunne ikke se den skikkelig, men den så ut til å være grå/svart. Den var for liten for å være en and... Det er ikke svarthvit fluesnapper, eller fossekall (lyden stemmer ikke)
Litt vage opplysninger her, men har dere noen ideer?

M.R. (16.05.2013)

Svar:

Tror du har sett en strandsnipe - den lager kraftige fløytetriller.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Se hva jeg fant! Mini måke egg :-)

H. (16.05.2013)

Svar:

Slike miniegg dukker av og til opp, har selv også sett det i måkereir. Hva som skjer er ikke godt å si, men det KAN tenkes at måka har hatt for lite næring til å kunne produsere nok eggehvite når slike egg dannes. Da blir de mindre enn vanlig.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rosenfink?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei hadde besøk av en fugl i hagen som jeg alldri har sett før er det rosenfink og er det uvanlig?

N.N (16.05.2013)

Svar:

Ja, dette er en rosenfink hann. Den dukket opp i Norge første gang omkring 1970, og er nokså jevnt men fåtallig spredt over mye av Sør-østlandet.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

gulerle?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei er dette gulerle er det uvanlig kulturlandskap?

N.N (16.05.2013)

Svar:

Dette er en gulerle hann, og den er ikke uvanlig å se i kulturlandskap under vårtrekket. Hekker heløst ved våtmark og myrer.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Fuglekasser

Skremte jeg bort kjøttmeis

Hei. Gikk og sjekket fuglekassen i dag da jeg var nesten sikker på at den ikke var tatt i bruk. da jeg skulle til å åpne lokket fløy en voksen kjøttmeis ut. Jeg håper jeg ikke har skremt den bort hvis den har lagt egg. hva tror du? er det sansynlig at den har lagt egg der? Jeg skal selvsagt holde meg på god avstand.

I. (16.05.2013)

Svar:

Nei, jeg tror nok det går bra. Kjøttmeis kan være litt vanskelige, men det er helst dersom en tar opp fuglen (f. eks. for å ringmerke den) under rugetiden. Når den bare er skremt av, og kassa får stå i fred igjen, så går det vanligvis bra.

Roar Solheim (16.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

var ute på tur og fant disse egga, såg ikkje ka fugl som vart skremt.Lurer på hva fugel det er?

Å.K. (14.05.2013)

Svar:

Jeg er usikker. Tenkte først at dette kunne være sanglerke, men når jeg sjekker bilder av egg i Europas fugler, så virker disse mer mørkere enn de avbildete eggene av sanglerke og piplerkene. Det er svært få fuglebøker som har bilder av fuglenes egg, så jeg har problemer med å få sjekket opp mot flere andre arter.

Roar Solheim (15.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ung havørn heller Kongeørn? :-)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dette er ung havørn heller en kongeørn? Jeg trodde mest på først at det var kongeørn men den har ikke mye hvit under vinge undersiden, vem er dette? mvh Jill Takk for svar :)

J.=. (14.05.2013)

Svar:

Dette er en ung havørn. Den har litt hvitt/lyst i stjertfjærene, og under vingene sees litt lyst på dekkfjærene. Vingefjærene er helt mørke, både hos unge og voksne havørner.

Roar Solheim (15.05.2013)


#Økologi og atferd

Fuglesang

Hei! I høst hørte jeg en rødstrupe som sang med en veldig svak "stemme". Sangen var lik, men lyden var så svak at jeg knapt kunne høre den. Trodde den satt langt unna. Så opplevde jeg det samme med to svarttrost nå i vår. Hva er dette for et fenomen?

M.S. (15.05.2013)

Svar:

Det vet jegh ikke, men om vinteren kan disse fuglene synge nokså dempet når de markerer sine vinterområder.

Roar Solheim (15.05.2013)


#Økologi og atferd

Skjærereder

Hvorfor bygger skjærene redene så høyt

R.S. (15.05.2013)

Svar:

Sannsynligvis for å unngå at bakkelevende rovdyr som bl. a. mår, røyskatt og huskatt skal kunne klatre opp etter egg eller unger.

Roar Solheim (15.05.2013)


#Diverse

kjøttmeis

hva spiser kjøttmeisen?

N.N (15.05.2013)

Svar:

Insekter og larver.

Roar Solheim (15.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

pappegøye

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har litt greie på nordiske fugler, som unger samla vi på fugleegg og klatra rundt hele våren. Måltrosten har kraftig lyseblå egg med svarte prikker i et rede som ikke er "kledd" med mose,fjær etc., noen av de flotteste eggene som er. Bildet i foregående spm er avgjort måltrost. Men denne grønne pappegøyen som en venn av meg fotgraferte i "Syden" på Fuerteventura, kan jeg ikke. Jeg tror jeg så slike i Barcelona, fløy mellom trærne i byen. Virket ganske tallrike. Hva heter de?

R.U. (15.05.2013)

Svar:

Ja, dette er en halsbåndparakitt, og de er nå etablert vilt helt nord til Amsterdam og Hamburg!

Roar Solheim (15.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Blå fugleegg med svarte prikker

Bilde vedlagt spørsmålet

Har funnet et rede i dag med 5 lyseblå egg med svarte prikker. Lurer på hvilken fugl som kan ha lagt disse.
Redet fant jeg i en gammel treklynge i et skogholt omgitt av masse døde trær.

T.J. (14.05.2013)

Svar:

Dette er et trostefuglreir, og jeg lurer på om det er et måltrostreir (har ikke referanselitteratur for hånden her jeg er nå, så jeg får ikke dobbeltsjekket).

Roar Solheim (14.05.2013)


#Diverse

nyklekket Rugde

hei,
hunden min fant et reir på bakken når vi var på tur, og før eg fikk gjort noe hadde hunden min ødelagt egget. Eg fannt ut at det kom til å være liten sjanse for fuglebayen(som nå ikke var lenger låg inni egget)å overleve nå. Så eg tokk den med meg hjem og nå ligger den i bombull under et lys(slik at den skal få varme). Eg såg i en fuglebok og den er nok mest sansynelig en Rugde.
Men eg vett ikke hva eg skal gjere med den for at den skal overleve! koss varmt skal den ha det? koss fuktigt? koss lenge skal det gå før den er klar til å slippes ut i naturen igjen? hva bør eg gjøre?

V.L. (14.05.2013)

Svar:

Beklager - dette går neppe bra. Har selv en gang forsøkt å redde to rugdeunger da moren deres ble drept av bil, men det gikk ikke. Forsøkte å fore dem med tanglopper og div. insekter, men ungene døde. Vadefuglunger er ikke lette å fore opp, og jeg kjenner heller ikke noen som har erfaring med, eller kunnskap om dette. Derfor tror jeg ikke denne kyllingen vil kunne overleve, og i slike tilfeller gjenstår bare å avlive fuglen. Virker kanskje brutalt, men det er mer dyreplageri å forsøke å berge en fugl som likevel ikke lar seg berge.

Roar Solheim (14.05.2013)


#Økologi og atferd

Ruging hos horndykkere

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser at spurvefugler venter med ruging til alle eggene er lagt. Gjelder det horndykkeren også? Følger to par som hekker i hver sin gårdsdam. Det ene paret hadde to egg lørdag, og hadde det travelt med å komme på plass i reiret etter at vi skremte dem bort. Vi sto fire meter fra reiret da den ene kom tilbake for å ruge etter mindre enn et minutt.

I.S.M. (14.05.2013)

Svar:

Dette kan jeg ikke svare deg sikkert på. Det KAN hende at dykkerne sitter/står over eggene for å beskytte dem, selv om kullet ikke er fullagt, og at de først starter rugingen etter at alle egg er lagt.

Roar Solheim (14.05.2013)


#Økologi og atferd

Gråtrost: hekkeforhold

Siden det er hunnen som ruger på eggene, er det da hannen som finner mat til henne?

Gråtrosten kan legge to kull i året, er det da de samme parene for begge kullende, er de monogame?

A.C. (14.05.2013)

Svar:

Hos de fleste fugler hvor bare den ene parten ruger, finner den andre mat til hunnen. Ender og hønsefugler er unntak. Her må hunnen ut og finne seg mat selv 1-2 ganger om dagen. Jeg tror vanligvis at det er de samme to partnerne som fortsetter med kull nr 2, men det kan også hende at de finner seg nye maker, spesielt dersom kull nr 1 mislykkes. De fleste spurvefugler holder ikke sammen som par til neste år, og de finner seg da nye partnere.

Roar Solheim (14.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hjelp til artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Det kom en liten fugl på et lerketre vi har ved husveggen. Så vidt vi kan finne ut er det en sanger, men vi klarer ikke helt å se om det er Løv-, Gran- eller Bøksanger. Vi tror det kan være bøksanger, men er takknemlige for hjelp.

I.S.M. (14.05.2013)

Svar:

Dette er enten en løvsanger, eller en gransanger. Vanskelig å si sikkert ut i fra dette bildet, men jeg mistenker at det kan være en gransanger fordi den er nokså grålig i fargen, og fordi beina ser veldig mørke ut.

Roar Solheim (14.05.2013)


#Fugleforing

foring

Når slutter vi å mater på foringsbrettet

N.N (14.05.2013)

Svar:

Du kan fore hele året dersom du har lyst til det.

Roar Solheim (14.05.2013)

««første 37 756 - 37 805 av 49 931 siste»»