Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 574 til 37 623 av totalt 49 835 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Blå Egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Eg var på tur med ungane til ein heller under fjellet i dag og der låg det eit flott reir med blå egg i på ei grein. Me såg diverre ingen fuglar i nærleiken av reiret. Kva fugl lagar slikt eit reir og legg slike egg? (Kan det kanskje vera menneskelagd? Det var nemleg ikkje så høgt over bakken, og reiret var uvanleg flott...)

B.A.E. (23.05.2013)

Svar:

Jeg tror dette dreier seg om et måltrostreir.

Roar Solheim (23.05.2013)


#Trekkfugler

tjeld

hvor trekker tjelden?

N.N (13.05.2013)

Svar:

Tjelden overvintrer i det sørvestlige Europa og på De Britiske øyer. Noen få tjeld overvintrer i Norge.
Se bilder, utbredelseskart og les om tjeld her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4414

Morten Ree (23.05.2013)


#Økologi og atferd

tjeld

hva består tjeldens kost av?

S. (11.05.2013)

Svar:

Tjelden lever av muslinger, snegler, små krepsdyr og insekter.

Morten Ree (23.05.2013)


#Diverse

Merket svane

Ved Fjordparken på Tangen i Drammen så jeg en svane med ringmerke 63A
Hvordan kan jeg lese svanens historie?

O.S. (23.05.2013)

Svar:

Ring Stavanger museum og spør etter Ringmerkingssentralen, tlf.51 84 27 00. Mulig at de kjenner til hvem som driver merkeprosjekt på svaner?

Morten Ree (23.05.2013)


#Økologi og atferd

Tjeld

Har en tjeld som den siste uka har funnet ut at det er veldig artig å sloss/flørte/tøffe seg med alle speilbilder av seg selv, i alle vinduer i hele huset mitt. Dette begynner å bli utrolig irriterende og slitsomt, siden den banker med nebbet, skiter på vinduskarmen og "spytter" på vinduene. Det kommer til å bli en stor vaskejobb, når fuglen forsvinner. Dette foregår til alle tider av døgnet, noe som resulterer i lite søvn og mye irritasjon for meg og min samboer. Uansett hva vi gjør, så hjelper det ikke. Nå vurderer jeg seriøst å skyte fugelen, men dette er vanskelig siden det er en flott fugl som er fredet. Til opplysning, så ble partneren til denne fuglen sansynligvis påkjørt i fjor.

N.N (04.05.2013)

Svar:

Når fugler hakker på vinduet er det ofte at de ser sitt eget speilbilde og vil forsøke å jage bort noe de tror er en konkurrent. I deres tilfelle kan det også være at tjelden leter etter sin make og tror det er den han ser i vinduet. Tjelden lever i livslange parforhold, men når den ene faller fra kan det dukke opp et ungt individ og danne et nytt parforhold.
Vanskelig med gode forslag for å unngå hakking. Hva med å tegne et ansikt av katt eller ugle med skikkelig gule store øyne å klistre det i vindusruta. Kanskje blir den redd, men slikt kan også føre til mer aggresjon og kanskje mer intens hakking?

Morten Ree (23.05.2013)


#Diverse

Fuglelyd

Har i noen dager nå hørt en fugl jeg ikke er sikker på hva er. Får ikke øye på den så jeg prøver å beskrive lyden jeg hører. Den gjentar dy-dy-dy-trrr, samme strofe hele tiden. De tre første høres ut som kjøttmeis, men den har jo ikke trrr-lyd. Synes også det høres ut som sivspurv, men ikke helt, kanskje. Andre forslag? Den oppfører seg ikke som kjøttmeis, mer som sivspurv da den synger fra samme sted i skogen hver gang jeg hører den. Troms.

N.N (12.05.2013)

Svar:

Din beskrivelse kan minne om blåmeis. Gå inn på denne linken og prøve å finne rette fugl: http://fuglar.no/galleri/lyder.php

Morten Ree (23.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Elvesanger

Hei.

Jeg gjorde dette opptaket i Skedsmo den 22. mai om kvelden (30 sek utsnitt av et ca to minutter langt opptak)

http://flangset.net/diverse/20130522_221056_cut.mp3

Jeg har ikke hørt den før, men mener dette må være elvesanger. Stemmer dette? Hvor vanlig er det å få høre den?

Det jeg så av fuglen (ikke veldig tydelig, den ville helst sitte godt gjemt) kan godt stemme med beskrivelsen i Gydlendals store fugleguide. Jeg klarte å lokke den ganske nært ved å spille av opptaket av den selv (noe den ble tydelig frustrert av)

På forhånd takk for svar. Vil også takke for velvillige svar ved tidligere anledninger. Dette er virkelig et flott tiltak som fortjener skryt!

;-)
Hjerteligst
Frode Langset

F.L. (23.05.2013)

Svar:

Dette er elvesanger. Du kan også sammenligne ditt opptak med det som finnes på NOF Hordaland sin hjemmeside: http://fuglar.no/galleri/lyder.php
Å spille lyd er en effektiv måte å få respons på fra fuglene. Samtidig bør det begrenses mest mulig da det gir som du sier stor frustrasjon og fuglen bruker masse unødvendig energi.

Morten Ree (23.05.2013)


#Diverse

Bygger ikke fuglene reir i dårlig vær?

Hadde oppi kamera i fuglekassa mi i går og det er reir der. Det er ingen egg der enda. Følger ofte med i kassa her nå, men ser ikke fuglene! Det reiner/snør her nå uten at snøen legger seg, men kan dette ha innvirking på reirbyggingen??
Det er blåmeis i kassa mi.

Ø. (04.05.2013)

Svar:

Fuglenes aktivitet er lavere dess dårligere vær vi har. Når det gjelder reirmateriale så er det viktig at dette er tørt når det bringes inn i fuglekassen.

Morten Ree (23.05.2013)


#Fuglekasser

Skjære Og Skjær!

Hei! har stær i mange av kassene mine nå, å ungen begynner og bli store.. Men har et problem! SKJÆRA er her nesten hele tiden, og venter på at stær ungene skal komme opp i åpningen. Sånn at hun kan ta dem. De er ikke så store at de kommer opp til hullet enda, men det blir ikke lenge til! har du noen tips sånn at jeg kan få skremt bort skjæra?? slik at den ikke kommer tilbake! den har rede 600 meter unna der jeg bor!

H. (22.05.2013)

Svar:

Vanskelig å løse dette problemet nå, men i vårnummeret av Fuglevennen har vi omtalt en nettingkonstruksjon foran kassehullet som kanskje kan holde skjærer og katter unna. Da må den imidlertid monteres før stærene ankommer, og ikke i ettertid.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mulig myrhauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er det mulig å artsbestemme denne? Bildet ble tatt på Dovre (i nærheten av Fokstugu) i juli i fjor. Fuglen fløy over i forholdsvis lav høyde før den steg høyt opp. Fikk tatt noen bilder, men det ble dessverre svært langt hold. Bildet vedlagt består av tre av bildene sammen (samme fugl).

T.Ø. (22.05.2013)

Svar:

Nei, jeg klarer ikke å si noe sikkert, annet enn at jeg tror svært gjerne at dette kan dreie seg om en myrhauk.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Diverse

svaner

Noen savner har lagt egg på en liten øy. Nå regner det så mye at øya straks vil være oversvømt, kan man gjøre noe for å hjelpe dem eller vil disse eggene gå tapt?

K. (22.05.2013)

Svar:

Vanskelig å gjøre noe nå. Hvis en forsøker å lage en flyteøy til dem, vil de trolig forlate eggene under arbeidet, så det er nok lite en kan gjøre for å hjelpe, dessverre.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle i Håkvik, Nord-Norge

Bilde vedlagt spørsmålet

Her forleden var jeg på fugletitting ved "leira" i Håkvik. I det jeg skulle krysse E6 så jeg i sidesynet noe som unektelig var en ugle. Den kom lavtflygende inn fra havet og opp mot skogsholtet. Pga. avstanden ble bildene uklar. Spørsmålet er hvilken ugle det var?

N.N (22.05.2013)

Svar:

Dette er en jordugle.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei
Denne fuglen kom på fuglebrettet, tenkte at det var en stær, men den er litt rund, så vet ikke helt hva...
Tror du kanskje du vet hvilken fugl det er?

N.N (22.05.2013)

Svar:

Jo da, det ER en stær. Men den har blåst seg opp litt, kanskje den ikke føler seg helt vel ??

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Høy "mygglyd"

Var på telttur i helgen, i skogen i nedre Telemark. Om natten (i mørket)hørte jeg en lyd som lignet veldig på mygg, men var mye kraftigere.Slo på lys i teltet for å lokalisere myggen men det var ingen der. Da jeg gikk ut av teltet og hørte og så etter, var det et eller annet dyr/fugl/innsekt som kretset i trærne rundt den åpne plassen vi lå på. Det summet i tre, fire sekunder,så stoppet det i like lang tid og slik holdt det på et par timer. Lurer på hva dette kunne være?

K.H. (21.05.2013)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha hatt besøk av en spillende nattravn. Men i mine ører har jeg vanskelig for å sammenligne denne med mygg.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Fuglekasser

Tårnseilerkasse

Hei!

Et par spm fra meg:

Hang opp en tårnseilerkasse i dag. De første tårnseilerne som jeg har sett, kom 17. mai, så er litt sent ute, men tror du de fortsatt kan komme i kassa i år? Vi har et type tak der det ser ut som det er åpning oppunder taket, så har sett at de flyr ganske nærme for å se om det er åpning der, men det er dekket til med netting.

Og det andre er sagflisen. Leste at det skal være sagflis oppi, men jeg tenkte ikke på at det kanskje bør være litt grovere sagflis, det jeg tok oppi var mye mer finkornet. Tror du det kan bli et problem når de flakser inni kassa, at det flyr sagflis inni der som vil bli ubehagelig for dem? Det var nesten som støv. Hadde det vært bedre med ingenting, slik at jeg bør ta den ned og ta det ut?

N.N (21.05.2013)

Svar:

Det er ikke for sent å henge opp tårnseilerkasse, og det er heller ikke noe problem at du har hatt sagflis i kassa. Jeg blander sagflis med litt sand til slike kasser.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Forskjell på gråtrost og måltrost

Hei,
Jeg tar mange fuglebilder, men klarer ikke helt å se forskjell på måltrost og gråtrost.

N.N (22.05.2013)

Svar:

Gråtrost burde være lett å gjenkjenne,m fordi den har grått hode og grå nakke og et stort, grått felt nederst på ryggen mot stjerten, mens et belte over øvre del av ryggenb og på vingene er tydelig brunt. Brystet guloransje med si\orte flekker. Oversiden hos måltrosten er derimot ensfarget olivengrønn fra hodet og helt ned til og med stjerten.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grønturkise andeegg

Hva slags ender legger grønnturkise egg rundt Mjøsa? Har funnet et reir godt inne på land med egg. Problemet er at kattene tar eggene der.

N.N (22.05.2013)

Svar:

Er ikke sikker på hvilke andearter som kan legge slike egg på bakken, men i fuglekasser er det kvinand som har slik eggfarge.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fjæra langs kysten i vest-Norge. Jeg tror det er fra en svartbak, kan det stemme? Andre arter jeg har tenkt på er storskarv og trane.
Takk for svar :)

R.H.L. (22.05.2013)

Svar:

Nei, dette ser faktisk ut til å kunne være en håndsvingfjær fra en havørn! Men dessverre er det alltid litt vanskelig å vurdere ensfargede fjær bare ut i fra bilde - jeg er mest vant til også å kunne håndtere dem ved artsbestemmelse.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleobservasjon.

Hei! Observerte en fugl som utifra fuglebok og internett må være en tornskate. Denne ble sett ute på Ramsøyaunet i Osen kommune kl. 10.10 idag 22.05.2013. Kan det være andre fugler som ligner og at jeg tar feil? Ser at den ikke er vanlig her
oppe iflg. informasjonen i boka jeg har.Har dessverre ikke bilde. MVH Monica.

M.M. (22.05.2013)

Svar:

Det er ikke noe uventet å kunne se tornskate i Osen. Spesielt hvis du har sett en hann, så kan denne vanskelig forveksles med andre arter.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Fuglekasser

Antall fuglekasser?

Hei. Jeg har 3 meisekasser på ett mål tomt. Jeg vil gjerne sette opp en stærekasse også. Er det for mye, eller er det greit når jeg blander kasser for ulike fugler? Bør det være en viss avstand mellom kassene? Må jeg tenke på hvilke type tre jeg henger kassen opp i?
Jeg mater hele tiden med solsikkefrø, brød, fett og småfuglblanding (som de ikke spiser) og har mange ulike fugler på foringsplassen (i 2. etg. for å unngå kattene).

E.L. (22.05.2013)

Svar:

Treslag betyr som regel ikke så mye for kasseopphengingen, mer avstanden mellom kassene. På en tomt av din størrelse, bør det fint kunne henge 3-4 småfuglkasser, og kanskje også et par stærkasser i tillegg.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosa fugl på besøk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde besøk av denne lekre rosa fuglen her om dagen. Moss/Østfold

E. (22.05.2013)

Svar:

Du har hatt besøk av en voksen rosenfink hann.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Fuglekasser

Plassering, avstand fuglekasser.

Har ei naturtomt i utkanten av Namsos, ca. 60 m.oh. ut mot kysten.
Åpent bergtomt, m/litt myr, m/div. furu-, gran- og diverse løvtrær.
Mest kjøttmeis, litt blåmeis, spettmeis, trost, spettmeis, ekorn, "liten rovfugl", løv- og gransanger samt de "gul&grønnstripete" mfl. Linerle er ikke obs.
Det har blitt mindre småfugler de siste åra, særlig i hekkeperioden er det blitt færre i kassen (15-20 på 2daa.)
En svart kvit fluesnapper har tatt over mye de siste par åra.
Hvilke avstander må det væer mellom kassene på huset og tomta omkring ?

R.S. (22.05.2013)

Svar:

Vanskelig å si nøyaktige avstander - det varierer hvor nær ulike arter tolererer hverandre. Vanligvis ville jeg satt opp kassene minst ca 10 m fra hverandre, men det betyr ikke at de ikke KAN bli okkupert hvis de står tettere.

Roar Solheim (22.05.2013)


#Fugleforing

sommerforing

Anbefales det å fortsette foring med solsikkefrø, fuglepeanøtter og havregryn i hekketiden, eller kan det bli for "hard kost" for nyklekte fugleunger? Har hørt at et helt kull kjøttmeisunger døde pga foring med fersk loff.

E.V. (21.05.2013)

Svar:

Du kan fore med dette, for vanligvis spiser voksenfuglene dette foret, og får mer tid til å lete etter insekter og larver til ungene.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Fuglekasser

Fraværende kjøttmeis

I vår fuglekasse m. kamera har fuglen begynt egglegging og vært i kassa noen netter. dekket til eggene, (vi har sett et par stk.) og vært innom av og til på dagen. I går så vi henne ikke, og hun kom ikke og la seg om kvelden. Er det vanlig at fuglen hopper over en dag når eggleggingen har begynt?

B.R.G.V.1.S. (21.05.2013)

Svar:

Nei, det kjenner jeg ikke til, så det kan hende at hunnfuglen har omkommet. Hvis den uteblir ennå en natt, har det helt sikkert gått galt.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Haukugle / Jordugle

Hei! På Golsfjellet (930 m.o.h, skogs- og myrterreng) observerte jeg i helgen en fugl jeg umiddelbart tok for å være en haukugle. Det var i skumringen og begrenset lysforhold, men uglen var lys og ikke veldig stor. Den landet først i toppen av en gran, før den fløy videre til en toppen av en annen gran og forsvant så videre. Morgenen etter observerte jeg i samme område en ny ugle, men dette var helt klart en jordugle. Denne så jeg flere ganger, og her er jeg ikke i tvil. Mitt spørsmål: Kan det jeg trodde var en haukugle, faktisk være jorduglen? Stusser veldig på dette, ettersom den første uglen landet i toppen av to forholdsvis små grantrær- neppe typisk for en jordugle? Takker for flott nettside:)

P. (21.05.2013)

Svar:

Du kan meget vel ha hatt begge arter der, det er både haukugler og jordugler i denne delen av Norge nå. Men jordugla kan også lande i tretopper, så det er ikke mulig å si sikkert hvilken av dem du så den første dagen. Men å sitte i toppen av et grantre er veldig typisk for en haukugle på jakt.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Hvor mange ørnearter er det i Norge?

N.N (21.05.2013)

Svar:

To - kongeørn og havørn. Fiskeørn er en egen slekt, kalt fiskeørner, og ikke i samme gruppe som ørnene.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Diverse

Spørsmål:

hei jeg lurer på hva som skjer vis mann tag på et egg

N.N (21.05.2013)

Svar:

Går ut i fra at du mener berører et egg. Stort sett ingen ting, men små fugleegg skal man være forsiktig med å ta på - de kan lett sprekke, og da forlater fuglemor reiret.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Vi var på tur i skogen, og da fant vi et reir med nyklekkede fugleunger og et egg. Reiret var rett ved en sti som var laget 1m over bakken. Kan dere si noe om hvilken fugl dette er?

G.F.V. (21.05.2013)

Svar:

Dette ser ut som et gråtrostreir.

Frode Falkenberg (21.05.2013)


#Økologi og atferd

Traner

På biltur gjennom Gudbrandsdalen så jeg traner på beite på en rekke jorder. Det samme var tilfellet i fjor. For lengre siden var traner et sjeldent syn. Er det noe dokumentasjon om bestanden har tatt seg opp?

I.B. (20.05.2013)

Svar:

Ja, tranene har økt kraftig de siste tiårene. Nå begynner de også å hekke i kulturlandskapet, ikke bare langt unna på bortgjemte myrer.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Fuglekasser

Båmeis og humle

Hei Har fulgt et blåmeispar i kasse m kamera som nå har lagt 12 egg. Har 2 spørsmål. Spm 1: Vi er litt bekymret over at hun forlater eggene så lenge på dagtid, selv om hun ligger der hele natten og snur eggene før hun legger seg til å sove. Er det uproblematisk at de blir forlatt så lenge av gangen? Spm.2: I dag ser det ut til at ei humle har "overtatt" kassen. Blåmeishunnen har forsøkt et par-tre ganger å komme inn i kassen, men har trukket seg ut igjen pga humla. Kan det skje at ei humle kan jage ut fuglen fra kassen, slik at hun forlater eggene helt?

M.D. (20.05.2013)

Svar:

Det går nok bra med eggene - dette er normal oppførsel. Er mer bekymret dersom humla virkelig etablerer seg nede i reirbunnen, og blåmeisen ikke tør å holde seg i reiret. Da går det galt med eggene. Vanskelig å påvirke utfallet her - e3n må bare vente og se hva som skjer.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Sykdom og skader

Skadet ringdue

"Reddet" en due, trolig ringdue, fra en katt på 17.mai. Den klarte ikke å fly og har et stygt, blødende sår på vingen. Har den i et hundebur med vann og mat (frø m.m). Den er ikke blitt slappere, tvert i mot. Problemet er at den blir så redd og flakser med vingene hver gang vi stikker hånden inn i buret for å bytte vann etc. Da begynner den å blø igjen. Har hatt den på soverommet, men i dag kom den seg ut og flakset rundt på gulvet. etterpå var det blod og fjær overalt. Nå har vi satt buret ut på et bord på terassen delvis tidekket med en presenning. Vi har både hund og katt. Håper ikke noen katt klarer å komme seg opp dit.Vi vet ikke om vingen er brukket. Vi la på en kompress og surret en bandasje rundt vingen i dag. dersom vingen er brukket, hvor lang tid tar det for den gror? Dersom det bare er et sår, hvor lang tid tar det før vi kan ta av bandasjen og slippe den fri? Hva er prognosene for denne fuglen?

H. (20.05.2013)

Svar:

Et sår bør kunne gro i løpet av 7-10 dager. Har den brukket vingen, tar det minst 3 uker før det gror, og da må bruddet hele riktig. Hvis knoklene er svært mye ute av stilling, er det ikke sikkert fuglen vil kunne fly skikkelig igjen. Det er bare å ta tiden til hjelp og se.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfuglpar

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Vi har et par av en type rovfugl som har slått seg ned i nærheten av gården, nord i Gausdal i Oppland.
De sitter stadig på låvetaket å speider, og de eter også mus og småfugl de har fanget der.
Bilde er det ikke godt å få tatt på et vettugt hold, men de er rødbrune øverst på vingene og hodet, lyse beige og spraglete på bryst.
Flekkvis lys og svart under vingene, med svarte "tupper" ytterst på vingene.

Den eneste forskjellen jeg klarer å se på de to, er at den ene har gråaktig hode, der den andre er lys/rødbrun spraglete som resten av brystet.

T.R. (20.05.2013)

Svar:

Dere har nok fått et tårnfalkpar på besøk - de ver ivrige musejegere. Fint bilde!

Roar Solheim (21.05.2013)


#Fuglekasser

Kvinandkasse

Spiller det noen rolle hvilken vei åpningen i kassa vender, altså mot nord eller sør?

D.S.A. (20.05.2013)

Svar:

Nei, stort sett ikke.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Økologi og atferd

Hegre

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Tidligere i dag tok jeg bilder av en hegre som sto å spiste noe som lignet en orm, kan det være tilfelle? Eller er det bare en ål? Har ikke hørt noe om at det finnes ål i dette vannet.

S. (20.05.2013)

Svar:

Den kan ha fått tak i en buorm - det er tenkelig i det habitatet den står og jakter i.

Roar Solheim (21.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ravn eller ...?

Bilde vedlagt spørsmålet

Mulig spørsmålet mitt har blitt borte så jeg sender det på nytt : Er dette en ravn eller svartkråke.Den holdt seg rundt huset mitt i 3 dg før den forsvant.Stort sett gikk den rundt på bakken og lette etter mat.Ravnen er jo vanligvis svært sky og letter så snart den ser et menneske.Den virket også litt liten til å være ravn.Observasjonen ble ved Sauherad kirke 13-16 mai.

K.J. (20.05.2013)

Svar:

Litt vanskelig å vurdere fuglen fordi den er bløt i hodefrærene, men den ser for meg langt mer ut som kråke enn ravcn. Da må det dreie seg om en svartkråke, mørk underart av kråke.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Diverse

måsegg

hvor mange uker tar det før måsegg klekkes? pliss svar <3

L. (20.05.2013)

Svar:

Omkring 4 uker.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rugde Fjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

.Hei var en tur i skogen i dag og fant en hel haug med sanne fjær trolig drept av en rovfugl, hvilken fjær kan dette være?
.og hvilken rovfugl kan ha drept den, sør-østlandet.?

N.N (20.05.2013)

Svar:

Dette er en stjertfjær fra ei orrhøne. Arter som kan klare å ta en orrhøne, er blant andre hønsehauk, kongeørn, hubro for å nevne noen.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt på Kirkeøy, Hvaler i dag 20.05.13. Fuglen ligner på en fink. Den er større enn en grønnfink. Vi finner den ikke i fulglebøker. Den var ikke redd og jeg fikk flere bilder av den.

J.K. (20.05.2013)

Svar:

Dette er en ungfugl av dompap.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette for fugl?
Er hos oss i Lier sporadisk nå.

N.N (20.05.2013)

Svar:

Dette er en kjernebiter.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Sykdom og skader

syke fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hatt et par pilfinker - og nå en grønnsisik som tydelig er syke. De har problemer med øynene, og det ser ut som om nebbet er angrepet av utslett eller sopp. Fuglene virker desorienterte, og man kan nesten fange dem med hånden. Hva kan dette være? Er det noe vi bør gjøre?

N.N (03.05.2013)

Svar:

Dette er en grønnsisik. Vet dessverre ikke hva som kan være sykdommen her, men det høres ut som at dette er noe som smitter mellom fuglene. Du bør stoppe foringen et ar uker, og rengjøre forplass/forautomat med varmt salmiakkvann for å prøve å stoppe eventuell smitte. Bruk gummihansker, så er det uproblematisk for deg.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Fugleforing

Er vanlige havregryn rett ifra posen greit å bruke i forautomaten ?

Hei !
Siden den store sekken med solsikkefrø nå er brukt opp, tenkte vi å fore meisene og de andre småfuglene vi har på foringsplassen med vanlige havregryn resten av våren. Er det ok ? Spør fordi vi tenker at de tørre grynene vel sveller endel når de fuktes i fuglemagen og dermed kansje skaper problemer ?

Beste hilsen

Terje J.

T.J. (04.05.2013)

Svar:

Lettkokte havregryn er helt uproblematisk å fore med.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Diverse

kveldssang

Jeg bor i skogen og burde vel kjenne igjen småfuglsangen,men det er vanskelig synes jeg. Nå lurer jeg på hvem som synger i skumringen. Utrolig vakkert og stor variasjon på trillene. Ja det er en sang med mange vers.

N.N (05.05.2013)

Svar:

De fleste fugler synger mer intens om kvelden etter solnedgang, og mange spurvefugler har en sang som vi oppfatter som vakker. Derfor er det umulig å si hvilken eller hvilke arter du kan høre hos deg nå.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Fuglekasser

Egglegging av kjøttmeis.

Hei.
Jeg har fått fuglekasse m/kamera,(står på hytta) og har hatt stor glede av å følge et kjøttmeis-par i byggeperioden. Hunnen har i nesten hele perioden, overnattet i kassen, men oppdaget 7 mai at hun "la" seg tidligere, og fikk utpå kvelden se et egg under henne. Neste morgen var hun borte, og ingen egg synlig.
9 mai fikk vi igjen se et egg under henne, men neste morgen ingen egg synlig.
Har lest litt på nettet, så spørsmålet mitt er:
Er det så at hun legger 1 egg pr dag, dekker det til på morgenen, og kommer tilbake neste kveld, legger nytt egg og fortsetter slik til alle egg er lagt, og først da begynner rugetiden?

K.S.L. (10.05.2013)

Svar:

De fleste kjøttmeis dekker til eggene med en dyne av ull eller hår før hele kullet er fullagt. Derfor ser det ut som at reiret er tomt, selv om det kan være 8-9 egg som er lagt. Først når fuglen starter å ruge, blir eggene liggende udekket når den er ute en kort tur fra reiret.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Diverse

fugledrap ?

Boretslaget trimma alle trærene i parken her jeg bor, å fjerna 3 skjærereir + et linnerlereir 13 mai, det var unger i reirene. jeg blei mildt sagt meget forbannet at de gjore dette mitt i hekketiden...bør jeg annmelde dette ??

A. (13.05.2013)

Svar:

Ikke helt godt å si, sannsynligvis skjer det ingen ting. Du bør heller ta det opp direkte med de som utførte beskjæringen, og si i fra at dette ikke var noe heldig. Tross alt er fuglenes reir og unger beskyttet av lovverket.....

Roar Solheim (20.05.2013)


#Fugleforing

Stillits

Har stillits på fuglekassen min i Venjaneset i Hordaland. Er det uvanlig å se stillits på Vestlandet?? Kan sende bilder hvis av interesse ;))så og en som så lik ut, men var litt gul på vingen,som ikke fått tatt bilde av ;))sprmål2: er det usunt å fore hele året???

A.K. (17.05.2013)

Svar:

Er dessverre ikke så lokalkjent at jeg kan si hvor vanlig eller uvanlig stillits er på dine kanter. Men arten dukker av og til opp å forplasser. Den andre fuglen du omtaler tror jeg kan være en grønnfink. Du kan godt fore fuglene hele året.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Fuglekasser

ruging blåmeis

Hei! Har fått 8 egg fra blåmeis i en fuglekasse med kamera. Meisemor er stort sett inne å ruger, men er ute i 5 min ganske ofte. Har ikke sett meisefar på mange dager. Så lurer på om han kanskje er død, eller har flere jern i ilden. Hvor ofte er det vanlig at meisefar mater mor når hun ruger? Det nærmer seg klekketid, og da greier jo ikke meisemor av dette alene? Hvor lang tid tar det før hun gir opp om han ikke kommer tilbake?

T. (19.05.2013)

Svar:

Vanskelig å si. Det er ikke sikkert at hannen er borte, selv om du ikke ser ham nå. Vet faktisk ikke om hannen forer hunnen under rugingen, eller om hun flyr ut og henter maten selv. Men dersom hannen ER borte (han kan ha omkommet), så kan hunnen også klare å fore opp ungene alene.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Fugleforing

foringsplassen

hei har jeg har nå bodd i skiptvet i ca 1/2 år og har fått en masse småfuggel på besøk. senest i dag satt det 3 dompapp par,6 stillis, flaggspett, rødsrupe, grønnfink, sisik og spiste sammen i skjønn forering,jeg trodde ikke disse kom til foringsplassen fra mai og utover sommeren,men her er de dagelig på besøk. synd jeg ikke har et god kamera da dette er et herlig skue,

K. (19.05.2013)

Svar:

Fuglene kan komme til forplassen hele året, og du kan bare fore hele sommeren, så får du masse flotte næropplevelser med fuglene. Lykke til.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Fugleforing

for

hvordan lage foringsplassen slik at flest mulig ønsker og bruke den? og hva slags mat annbefaler dere? vinter som sommer.

K.Ø. (19.05.2013)

Svar:

Dette kan ikke besvares med et enkelt svar - det er så mange faktorer som spiller inn ved valg av både foringsmetode og mat. Les på nettsidene og i eldre blader av Fuglevennen (du finner dem på Fuglevennen.no som PDF- filer).

Roar Solheim (20.05.2013)


#Diverse

Fugler som spiser knott og mygg

Har et stort problem med knott og mygg her vi bor. Finnes det fugler som elsker knott og kan lokkes til hagen på et vis?

N.N (19.05.2013)

Svar:

Flere fugler spiser slike insekter, bl. a. fluesnappere, men selv om du får dem til å hekke i hagen, er det ikke sikkert at du vil merke noen nedgang i bestanden av insekter, spesielt ikke knott.

Roar Solheim (20.05.2013)


#Fuglekasser

Linerle

Hei!
På hytta har vi flere fuglehus. I kveld lurte vi på om det var noen som hadde flyttet inn. Løftet opp lokket og der lå Linerla og ruget på egga sine. Første gangen jeg har mødt på voksen fugl i reiret.

Mitt spørsmål: er Linerla sart for forstyrrelser? Vil ho forlate eggene pga av dette? Uff, fikk dårlig samvittighet for å ha forstyrret.

R.A. (19.05.2013)

Svar:

Nei, fuglen forlater nok ikke eggene etter en slik sjekk, så lenge du ikke har håndtert fuglen eller gjort noe med reiret. Vent en uke eller så før neste sjekk, og så kan du følge med om ungene klekkes og vokser til.

Roar Solheim (20.05.2013)

««første 37 574 - 37 623 av 49 835 siste»»