Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 010 til 38 059 av totalt 50 338 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadet tårnfalk i kamp med kråke

Jeg trenger umiddelbart hjelp med hva jeg skal gjøre!
Det er to tårnfalker som hekker 100 m fra huset mitt. Såg att den kom i kamp med en kråke. Løpte ned dit for og skremme kråkene bort da jeg fant tårnfalken liggende på bakken. Den bare lå der under en gran, den ville ikke gjøre noe. 1t senere gjekk vi ned dit og såg Tårnfalken igjen. Den prøvde og flykte ved og hoppe av gårde. Det såg ut til att den ikke hadde brukkete vinger. Bare ortlig mørbanka. Hva gjør jeg?

J. (02.06.2013)

Svar:

Du kan ta den inn i en pappeske over natta, og se om den kan fly i morgen tidlig. Gi den tilgang på litt vann å drikke.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis, sang

Som tidligere amatørornitolog har jeg registrert de senere årene at kjøttmeisen i Oslo (St. Hanshaugen) ikke lenger synger den vanlige sangen "tittify, tittify". Sangen er nå mer stakkato - uten variasjoner. Har en teori om at den nye sangen letter høres gjennom bil- og annen støy i byen, og at dette kan være grunnen til at fuglene har tilpasset den til livet i byen. Har det vært gjort noen undersøkelser eller har man noen teori om dette?

C.J.B. (02.06.2013)

Svar:

Interessant teori, men jeg vet ikke om noen har forfulgt lignende ideer. Det stemmer ikke helt at sangen er så forandret, for kjøttmeisene synger både den gamle foirmen tsitsi-tyy, et tostavelses tuutitt, tuutitt, OG et trestavelses tuu-tsitttsitt, hvor betoningen er på første og ikke siste stavelse. Endringen kan også være rent kulturell endring, slik hvalsang hos knølhval endrer seg over tid (dvs nye sangformer blir mer "populære", og sprer seg).

Roar Solheim (02.06.2013)


#Økologi og atferd

trost tatt av skjære

hei, i går så jeg og vennen min menge troster som hakket på en kjære, og skjren hadde en trosteunge i munnen. vi skremte bort skjæren og tok fugleungen med noen hansker. da var den helt stille.... øye var lukket og den pustet ikke. Vi begravde den i parken etter 3 timer, var det riktig?
hilsen noen fortvilede jenter.

N. (01.06.2013)

Svar:

Forstår at dere kanskje ble opprørt av dette opptrinnet. Jeg opplevde omtrent noe lignende på deres alder, da ei kråke tok en voksen gråtrost. Måtte til slutt avlive trosten. Likevel er dette en del av naturens gang, og en del av kråkefuglenes kost på denne tiden av året. Masse fugleunger blir mat for andre arter, både ugler, rovfugler, rovpattedyr og kråkefugler. Det beste hadde nok vært at skjæra fikk beholde maten sin, men jeg forstår at dere begravde fuglen. Jeg hadde kanskje gjort det samme da jeg var 12 år selv...

Roar Solheim (01.06.2013)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hvordan klarer noen trekkfuglene å fly så langt som helt til Afrika?

M.S. (30.05.2013)

Svar:

Noen klarer dette fordi de spiser under veis, andre feter seg opp med så mye kroppsfett at de kan fly hele eller deler av strekningen i ett strekk. Lappspover fra Alaska legger på seg så mye fett om høsten at de kan fly 8000 km uten rast, helt til Australia!

Roar Solheim (31.05.2013)


#Diverse

linerle i gravemaskinen

Ei linerle har bygd rede og lagt egg på radiatoren i gravemaskinen. Er i daglig drift. Hva gjør jeg?

N.N (31.05.2013)

Svar:

Les om et lignende tilfelle i Fuglevennen nr 2 (høst) 2009, side 21. Du finner PDF-dokument av bladet på nettsidene til Fuglevennen.no.

Roar Solheim (31.05.2013)


#Fuglekasser

Hva bør vi gjøre når linerlen har skydd reiret med egg

Jeg og min datter lagde fuglekasse (etter tegning for linerle) og hengte opp for 1 mnd siden. Da vi satte opp stige i treet og sjekket fort for 1 uke siden, var det laget reirbunn i hele kassa, og i en fordypning innerst i kassa lå en liten fugl (vi brukte kort tid og fikk derfor ikke sett nøye på fuglen, men sannsynligvis linerle). Den hveste mot oss, og lå sikkert på egg. I går oppdaget jeg at taket på fuglekassa var blåst av :-( eller det har vært folk borttil og tatt av taket. Taket lå iallefall på bakken. Ingen fugl var der. Jeg regnet det da som sannsynlig at fuglen hadde skydd reiret. Det lå 5 eller 6 små egg; kremhvite med lysebrune farger. De var kalde. Hva bør jeg gjøre med fuglekassa? Ta bort eggene? La eggene ligge? Hvis jeg tar bort eggene; vil samme linerlepar legge nye egg der i sommer, eller vil nye linerler ta det i bruk, eller evt andre småfugler? Hva er det typisk at dette linerle-paret gjør etter at de her har skydd reiret sitt?

P.V.B. (31.05.2013)

Svar:

Din beskrivelse tyder mer på at det var en kjøttmeis som hekket i kassa enn en linerle (den hveser ikke). Hvis taket falt av, er dette nok grunnen til at meisen forlot reiret. Du kan da gjerne fjerne både reiret og eggene, for de er tapt. Sett på lokket igjen, så kanskje det kommer et sent meisekull i kassa.

Roar Solheim (31.05.2013)


#Diverse

Trostunge

Hei! Jeg og en veninne fant en hjelpeløs liten trostunge med krypende maur inne i vingen. Vi tok Selma ( det vi kaller den) med hjem og vi vet ikke hva vi skal mate den stakkars Trosen med! Har du noen forslag. Vi vet bare at den drikker lunket vann med litt sukker i.

M.O.L. (30.05.2013)

Svar:

Les om en lignende trostunge i Fuglevennen nr 1 (vår) 2007. Du finner det som PDF dokument på nettsiden Fuglevennen.no.

Roar Solheim (31.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skøyerbart.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Jeg er nysgjerrig på hvilken fugl dette er? Har lite kunnskap om fugler,men er fascinert. Denne møtte jeg i går. Den stilte seg vestsiden av meg og virket både kontaktsøkende og nesten litt leken. Festlig skapning.

H.H. (31.05.2013)

Svar:

Artig bilde! Det er en svarttrost hunn som har samlet seg reirmateriale, men resultatet ble jo riktig artig!

Roar Solheim (31.05.2013)


#Fuglekasser

fuglekasser

heisan mulig et dumt spørsmål, men jeg spør uansett.jeg ønsker og sette ut noen fuglekasser men ønsker at dem blir utplasert riktig. hvet du hvor jeg kan få kyndig hjelp til dette? har også prøvd og guglet dette uten resultat. jeg bor på landet med mye forskjellig vegitasjon.

K. (31.05.2013)

Svar:

Sjekk alle tidligere nummer av Fuglevennen. De finner du som PDF dokumenter på Fuglevennen.no

Roar Solheim (31.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Jeg så flere fugler som gikk på plenen min i dag. Den var på størrelse med en kjære, men den hadde svart/mørk grå kropp, lysere grå hals/hode, men helt svart ved nebbet og opp på "pannen".
Hva kan dette være?

S. (31.05.2013)

Svar:

Du har nok sett kaie, en kjapp liten kråkefugl.

Roar Solheim (31.05.2013)


#Diverse

Hvilken fugl kommer egget fra?

Bilde vedlagt spørsmålet

28. mai ble restene etter en ribbet rype funnet på en forhøyning i gammel granskog i Nordland. Mye fjær, en fot, innvoller og et egg fanget vår oppmerksomhet. Rypa er vel trolig tatt av en rovfugl?

Kan egget ha kommet fra rypa eller fra en hønsehauk (selv om egget er i minste laget, så passer fargen)? Egget var ensfarget hvitt, skadet, ca 4,3 cm x 3,2 cm.

Er det mulig å få artsbestemt hvilken fugl som har lagt egget?

S.E.E. (31.05.2013)

Svar:

Ser ikke noe egg på bildet, men jeg tipper at egget kan komme fra hønas eggleder, før skallet har fått farge.

Roar Solheim (31.05.2013)


#Diverse

trostunge

hva spiser trostunger

T. (31.05.2013)

Svar:

Insekter, meitemark og småkryp.

Roar Solheim (31.05.2013)


#Fuglekasser

eggrøveri.

Kommer ekorn inn i kasser med 32 milimeter hullåpning?

K.S. (31.05.2013)

Svar:

Nei, men de kan gnage hullet større.

Roar Solheim (31.05.2013)


#Økologi og atferd

Fugleklekking

Hei, jeg lurte på når kjøttmeiseggene begynner å klekke?

S. (31.05.2013)

Svar:

Det kommer an på hvor i landet du befinner deg. På Agderkysten er kjøttmeisene i ferd med å klekke ungene sine nå. Noen har unger som er 7-10 dager allerede, mens noen fremdeles ligger på egg.

Roar Solheim (31.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

gransanger??

Bilde vedlagt spørsmålet

hei.Nå har jeg fått okkupert drivhuset mitt av en sanger,reiret er bygd ca 30 over bakken.den har lagt 2 egg nå som er hvite med mørke røde flekker nederst.

A.G.N. (27.05.2013)

Svar:

Dessverre ikke mulig å se om dette er gransanger eller en annen art, men det rimer ikke helt med gransanger å plassere reiret slik.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

plagsom låt

Tidlig om morgenen og frem til ca kl.12.00 kan det høres en fuglesang med jevne mellomrom. Låta betår av ca 20 like skrik, og er fantastisk irriterende. Ganske kraftig låt, men er altså ikke å høre etter lunsjtider.
Sted: aust agder. Løvskog. I nærheten av sjøen.
Tid: slutten av mai. Tidlig om morgenen

N.N (27.05.2013)

Svar:

Kan det være vendehals eller grønnspett du hører? De har ganske intense rop.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Økologi og atferd

Alder på meiser, blåmeis

Hvor gammel kan blåmeisen bli?

A.K.G. (26.05.2013)

Svar:

De fleste små spurvefugler blir sjelden mer enn 4-5 år gamle, i sjeldne tilfeller kan de bli opp mot 8-10 år gamle.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Diverse

fulger

hva heter norges største fulg

Y. (27.05.2013)

Svar:

Tyngste fugl er knoppsvane. Størst vingespenn har havørn.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Fugleforing

fuglemat

hei har du noe og annbefale v/ viltfrøblanding å hvor jeg bør kjøpe dette? ellers forer jeg med solsikkefrø,nøtter og meisboller noe de elsker.

K.Ø. (27.05.2013)

Svar:

Dessverre har vi ikke noen vi kan anbefale som vi vet har bedre kvalitet på fuglemat enn andre.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Fugleforing

Katter ved fòrbrettet

Jeg forer fuglene hele året,men har et problem med kattene mine som sitter under fòrstedet, på jakt etter de som setter seg på bakken. Jeg prøver å finne løsninger for å unngå at de blir drept. Har satt pinner i bakken tett i tett for å forhindre katten i å komme frem, og fjerner frø. Men dette er ikke godt nok. Har du et tips eller erfaring med katter og fugler?
Synnøve

S.H.R. (27.05.2013)

Svar:

Ikke enkelt. Det beste er å ha forplassen høyt og fritt uten busker og gjemmesteder for katter i nærheten - slik at fuglene har god oversikt over bakken. Ikke gi katter skjulmuligheter.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Fuglekasser

Innflyvningshull

Har hørt at innflyvningshullet er viktig når fugler velger seg ut kasse, hva er det ved innflyvningshullet som er viktig? Og hva annet avgjør om kassa er akseptabel eller sågar attraktiv?

R.S. (28.05.2013)

Svar:

Hullet må selvfølgelig ikke være for lite for den aktuelle fuglearten, det er ganske innlysende. Men en del fugler vil ikke hekke i kasser med for store hull. Svartmeis og granmeis går ikke i kasser med hull som er 32 mm eller større. Perleugle liker sjelden slagugle- og tårnfalkkasser, og spurveugle vil helst ha hull som er ca 4,5-5 cm i diameter, og minst 5 cm langt (dvs kassefronten må være 5-6 cm tykk).

Roar Solheim (30.05.2013)


#Diverse

Få linnerler i år?

Hei!
Er det uvanlig få linnerler i år? (bor nær Lillestrøm). Hva kan i så fall være årsaken? Takk for svar :-)
Hilsen Gry

G.G. (26.05.2013)

Svar:

Vi har ikke fått noen signaler om at de3t er få linerler i år, så det spørs om dette er lokale forhold.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mulig dvergfluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har fulgt med på fuglebrettet i hele vinter og ser ut hver morgen når jeg spiser frokost. Her om dagen kom det en rødstrupelignende fugl, men det vippet med stjerten som en linerle og var kvikkere i bevegelsene enn jeg synes rødstrupene er til vanlig. På vedlagte bilde, som ble det skarpeste jeg klarte å ta, vipper ikke halen, men jeg har også et uskarpt bilde som viser hvordan halen står opp i 45 grader. Lokasjon: Øya Hidra i Flekkefjord kommune, Vest-Agder fylke.

N.O.V. (30.05.2013)

Svar:

Dette er en helt vanlig rødstrupe.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Diverse

Rugetemp på småspurv.

Hvor varmt er det for eggene under ruging?
Har ett spurvereir i barskapet på terassen, men synes de er kalde.

K.K. (26.05.2013)

Svar:

Eggene holder nok omtrent samme temperatur som vår kroppstemperatur. Det kan av og til være vanskelig å vurdere, og temperaturen kan kanskje også falle noe når en fugl er ute fra reiret, uten at det er kritisk for eggene. men hvor langt ned temperaturen kan falle, og hvor lenge egg kan være nedkjølt uten skade, det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Fuglekasser

Kan kjøttmeisen forlate ungene?

Vi har hengt opp en fuglekasse i hagen, og det var stor stas når vi oppdaget to små fugler som fløy ut og inn for noen dager siden. I dag lettet vi på taket på fuglekassa, og fikk se ca 7 gapende småtasser oppi der. Men så begynte vi å tenke på om fugleforeldrene kan bli så redde og stresset at de forlater redet og ungene hvis de sanser at det har vært mennesker i nærheten av reiret? Never også at vi ikke tok borti ungene eller neddi kassa i det hele tatt, vi bare tittet mens fugleforeldrene var ute på matjakt.

C. (30.05.2013)

Svar:

Nei, dette er ikke noe problem, så lenge dere bare tar en rask kikk ned i kassa. Men hvis en kjøttmeishunn blir løftet ut fra reiret, f. eks. for å ringmerkes, så mistenker jeg at noen kan forlate eggene, og faktisk i sjeldne tilfeller også små unger. Har derfor sluttet helt å merke voksne kjøttmeis i kasser!

Roar Solheim (30.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

To ukjente fugler

Jeg trenger hjelp til å identifisere to fugler bare utifra lydene. den ene satt i skymingen på en sten i fjæra og pep sterkt som et dyr. Men da den fløy hadde den en kvitrende , boblende lyd. Den var lys under og mørkere over. Litt spisse vinger.
Den andre er hørt i skogen på Ås. Høyt oppe i en gran satt den og plystret med hurtig nedadgående , klare toner. Så en liten bobling på slutten.
Finner ikke ut hva desse kan være selv om jeg har lyttet meg gjennom hele fuglecd,n min. Takknemlig for svar.

A.M.L.6.L.L. (30.05.2013)

Svar:

Den siste lydbeskrivelsen din kan kanskje passe med bøksanger. Sangen sammenlignes ofte med lyden fra en tiøring som svirrer rundt og faller til ro på en glassplate (!). Den første klarer jeg ikke å komme med forslag til, bl. a. fordi du ikke har noen angivelse av ca størrelse på fuglen.

Roar Solheim (30.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke svaner?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Kan dere se om dette er sangsvaner eller dvergsvaner? Troms.

N.N (24.05.2013)

Svar:

Nei, det klarer jeg ikke - bildet er for dårlig. Mistenker helst sangsvaner, men er usikker.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere fortelle meg hvilken art dette er?

T. (24.05.2013)

Svar:

Dette er egg fra en falk, men ikke mulig å si hvilken fordi størrelse ikke kan vurderes på bildet. Det kan være trårnfalk.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med rødbrunt bryst og stjert

Vi har hytte på Ullerøy i Sarpsborg kommune. Sist uke så vi en fugl som vi aldri har sett før her. Vi har hatt hytte her i 32 år. Fuglen ligner en meisefugl. Den har litt spisst sort nebb,sort felt under øynene, et smalt hvitt felt over øynene og grått på toppen av hodet. Videre er brystet og stjerten rødbrun med noen få svarte striper i. Den har tynne og litt lange bein. Størrelsen er ca. 13 cm fra stjerten og til nebbet.Kan dere si hvilken fugl det er? Jeg har ikke bilde her, men mannen min kan sende bilde av en død fugl som har fløyet i vinduet her på hytta. Han må da ha mailadressen eller mobilnummer til dere for å sende bildet.

S.H. (24.05.2013)

Svar:

Du har nok besøk av en rødstjert hann.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Diverse

Trost

Hei mitt navn er Rolf Stave og bor på Hansnes i Karlsøy
Jeg blir terorisert av en trost om natta på mitt soverum.
Den holder på og flakser på vinduruten hele natten,vet ikke hvorfor.Er det noe jeg kan gjørde for og få den til og slutte? Har måtte flytte til et annet soverom.
MvH Rolf Stave rostave@online.no

N.N (26.05.2013)

Svar:

Dekk til vinduet på utsiden slik at ikke fuglen ser sitt eget speilbilde og angriper en innbilt rival.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde i dag på Kvikne i Tynset kommune. Ca 800 moh. Fjellbjørkeskog og myrterreng. Finner ikke noe i boka som ligner.

B.Ø. (26.05.2013)

Svar:

Dette er en løvsanger.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Diverse

Arvet fugleeggsamling - hva gjør vi?

Vet ikke helt om dette er rette forum, men etter å ha søkt "overalt" ellers på nett prøver jeg meg.
Min far var en stor fugleelsker og har akkurat gått bort. Blant mye annet etterlot han seg en fugleegg-samling fra hans tid som aktiv merker/samler på begynnelsen av 60-tallet. Vi lurer nå på hva vi kan gjøre med dette? Noen har sagt at det er ulovlig å selge det, men vi har også fått noen interesserte kjøpere. Kan vi selge det? Hva kan/bør vi i såfall ta? Pengene er ikke det viktigste, men vi vil at dette kan overtas av noen som er interesserte.
Takk for svar

T.S. (27.05.2013)

Svar:

Dersom det finnes opplysninger ok sted og dato hvor eggene er samlet inn, så er det beste dere kan gjøre å overlate dette til et naturhistorisk museum, for bda kan de ha vitenskapelig verdi. Hvis ikke bør dere ringe Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim, viltseksjonen, og spørre hva dere kan eller bør gjøre.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Unge krikkender?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Trodde først jeg så et brunnakke par, men det stemmer vel ikke? Juvenile krikkender? Fra Romeriksåsen.

T. (27.05.2013)

Svar:

Nei, dette er to kvinand hunner.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sandlo?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne er mest lik en dverglo i fugleboka mi, men det er vel ikke særlig aktuelt i Romeriksåsen. Er det en sandlo?

T. (27.05.2013)

Svar:

Nei, det er en dverglo - legg merke til den gule øyeringen. Dvergloen er faktisk langt mer aktuell der enn sandlo. Dvergloen hekker ofte i grustak eller på vegetasjonsløse industritomter.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne nydelige duen fant veien inn på kjøkkenet vårt.. Den var veldig tam, så jeg bar den ut mange ganger.. Den bodde i hagen ( og på kjøkkenet så fort døra stod åpen) i noen dager før den forsvant! Jeg lurer bare på hva slags due det er? Den fineste dua jeg har sett iallfall med kritt hvite fjær nedover føttene ...

B. (27.05.2013)

Svar:

Dette er nok en rømt tamdue/brevdue.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei. Er Stærn en veldig sosial fugl ? I starten hadde jeg 1. kasse uten besøk, nå har jeg 5. tett sammen og alle er fulle, satte op en til nå på Mai og jammen kom de dær også.

A.H. (28.05.2013)

Svar:

Ja, stær kan faktisk hekke i små kolonier hvis de får mulighet til det.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er det ender?

Bilde vedlagt spørsmålet

Skulle gjerne visst hva de heter disse fuglene. De ligner på ender, men lydene de lagde var ikke andelyder.

E.S. (27.05.2013)

Svar:

Dette er en flokk ærfugler. De er hav-dykkender.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en gråfluesnapper? Takk for svarene...

N.N (27.05.2013)

Svar:

Ja, dette er en gråfluesnapper.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nye leieboere i hageboden på Rykkinn

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har forsøkt å identifisere paret som holder på å bygge rede hos oss, men trenger hjelp, se bilder.

N.N (27.05.2013)

Svar:

Dette er en rødstjert hunn - artig hvis du får den i hagen. Hannen synger vakkert.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer sånn på hvilken and dette er. Trodde først det var en kvinandhunn, men den er så hvit i brystet + at den hvite stripen under øyet og opp fra nebbet vel ikke er vanlig. Den var sammen med en mørkere and (uten kinnflekk), men jeg fikk ikke knipset den. De hadde ikke "andelyder", snarere en slags melodiøs sang. De ble observert 26. mai 2013 i et lite vann ikke langt fra Salsnes, Nord-Trøndelag. Jeg er ingen fugleekspert og blir ikke forundret om anden er veldig vanlig. Venter spent på svar. :-)

H.G. (27.05.2013)

Svar:

Dette er en krikkand hann.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl

Hei! I går lå jeg og solte meg, og oppe i treet rett over meg så jeg noe som jeg ikke trodde kunne være mulig. To bitte så fugler på kanskje 5 cm, brun/grå i fargen, som spiste på noen seljeknopper. De hadde litt avlang kropp, og så faktisk voksne ut. De satt der en stund før de fløy avgårde med skjør kvitring. Jeg lurer da på om det finnes noen form for dvergmutasjon hos fugl (det var jo litt rart når det var to), om noen fugler kan bli så små, eller om det faktisk var hjernen som spilte meg ett puss (mtp størrelsen). Dette var i Aust-agder.. På forhånd tusen takk :-)

I. (27.05.2013)

Svar:

Det var nok helt vanlige fugler du så, selv om de kanskje fortonet seg små for deg. Mistenker kanskje at det er et par løvsangere du kan ha sett.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Diverse

Siland

Hei, i dag så jeg en and som lignet veldig en Siland, men det jeg lurer på er om de er på østlandet på Ringerike her jeg så den i dag tidlig?

S. (28.05.2013)

Svar:

Siland kan nok hekke ved Tyrifjorden på Ringerike, men også laksand er nok hekkefugl der. Hunnene av de to kan være vanskelige å skille fra hverandre. Laksandhunnen har mer tydelig hvit strupe.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Økologi og atferd

Blå meis hekking

Startet reiret i kassen 26.Mai er ikke det veldig sent?Ifjor
var den igang med egg legging i samme kassen innen Svarthvit fluesnapper kom.Fluesnapperen kom 14.Mai iår.
Jeg har en registrering av fugler i Eidfjord i Mars det skulle ha vart April.

H.L.J. (28.05.2013)

Svar:

Mange fugler både ankom og startet hekking senere i år enn vanlig. En del meiser kan nok være opptil 3 uker senere enn vanlig dette året, mens noen er nesten som normalt. Det vil si at spredningen på hekkestart er større enn vanlig.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Økologi og atferd

Fiskeørn på Gråøya

Jeg har observert fiskeørn på Gråøya i flere år. Overraskende nok har reiret fått ligget uforstyrret ganske nær vannet på nord-østsiden. Her er det veldig mye båttrafikk om sommeren. I går var jeg ute med kajakken og observerte fra lang avstand ørn over øya. Når jeg padlet langs øya på østsiden kunne jeg ikke se reiret der det tidligere var, men lenger inn og i et høyere tre var det et nytt reir. Fremdeles godt synlig fra sjøen.
Litt lenger sør på øya satt ørna i toppen av en furu og observerte meg på min ferd sørover. Jeg lå stille et kvarters tid og observerte mens jeg tok en kaffe, ca. 50 meter fra den. Etter en stund tok den til vingenene og seilte innover øya. Flott opplevelse! Få håpe de får være i fred.

N.N (28.05.2013)

Svar:

Vet ikke hvor Gråøya er, men dersom folk bare holder seg på sjøen og ikke går i land, så vil nok ørnene kunne venne seg til denne trafikken uten problemer.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Fuglekasser

Svarttrost i kasse

Jeg har en fuglekasse hvor to svarttroster hopper ut og inn med noe i nebbet. Jeg leser har at de ikke legger egg i fuglekassen, betyr det at de er på røvertokt?

H. (28.05.2013)

Svar:

Mistenker sterkt at det er to stær du har sett, hvis ikke vil jeg se foto av fuglene først. Svarttrost er aldri dokumentert å fly inn i en fuglekasse.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Trekkfugler

Hvorfor trekkfugler

hvorfor lever det fleste trekkfugler ved ferskvann

M.S. (28.05.2013)

Svar:

Hvor har du dette utsagnet fra? Det er ukjent for meg i alle fall - har aldri sett noen påstand om at de fleste trekkfugler lever ved ferskvann.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Økologi og atferd

Reir

Jeg har 1 svarthvit fluesnapper i kassen min. Den har reir av strå, gras og bark med blåe egg! I en annen kasse så gikk jeg bort til den og det kom 1 kjøttmeis. Først så jeg ned i kassen, og det var kjøttmeis reir. Men nå ligger det hvite med brune prikker egg nedi med kjøttmeis reir, men det er svarthvit fluesnapper som går inn og ut og passer på når jeg kommer? det er 2 forskjellige reir... men så har jeg hatt 2 andre kjøttmeisreir som er blitt tatt over av svarthvit fluesnapper, men burde ikke kjøttmeisen holde ut ettersom svarthvit fluesnapper er litt mindre?

N.N (28.05.2013)

Svar:

Dersom det skjer noe galt med meisene (en av fuglene dør, hunnen skyr reiret eller lignende), så vil fluesnapperen raskt ta over og bygge eget reir oppå meiseeggene.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Trekkfugler

Hei

Hvor drar bokfinken om vinteren?

E. (28.05.2013)

Svar:

Til Danmark, Syd-Sverige, eller Nord-Europa. De flykter unna snøen.

Roar Solheim (29.05.2013)


#Økologi og atferd

Hvor lang tid tar det?

Det er en svarthvit fluesnapper som har holdt av en fuglekasse i hagen min. Han har sittet nå i fire dager på en ledning utenfor huset og det har han plystret. (Prøvd å få en partner..) hvor mange dager kan det ta før det kommen en svarthvit fluesnapper hun? Er det også noen ganger det ikke kommer noen hun?

A. (29.05.2013)

Svar:

Ja, det hender at en hann ikke får tak i noen hunn. Kanskje er han ikke attraktiv nok, eller reirplassen hans frister ikke hunnen. Noen er faktisk fødte "tapere", dessverre. Ikke alle får seg en hunn.......

Roar Solheim (29.05.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En spett?

Hei. Observerte akkurat fire fugler som koste seg blant løvetann bak huset til mine foreldre. Slo opp i fugleboka men fant ikke akkurat fugltypen, kan minne om hvitryggspett bare at ryggen var beige/lysebrun. Hovet var rødt foran, så de var lett å få øye på. Men hvilke fugler var dette?

K.B. (29.05.2013)

Svar:

Vanskelig å si ut i fra beskrivelsen. Kan du ha sett grønnspett, siden de satt på bakken? Tror imidlertid ikke at dette er spetter, siden du så fire sammen. Spettene opptrer som regel bare enkeltvis.

Roar Solheim (29.05.2013)

««første 38 010 - 38 059 av 50 338 siste»»