Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 775 til 48 824 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
BØYLEPINGVIN
hei. hvor blir bøylepingvinen kalt akkurat det? og hva heter den på latinsk og hvorfor?
J. (10.04.2007)
Svar:
Bøylepingvinen heter Pygoscelis papua på latin, og Gentoo Penguin på engelsk. Det norske navnet bøylepingvin har den nok fått på grunn av en hvit bue som går på tvers over hodet - det kan nesten se ut som om den har på seg hodetelefoner (!).
Roar Solheim (10.04.2007)
Merkelig Australsk fugl
Jeg fotograferte denne fuglen nylig i Australia og finner ikke ut hva slags fugl det er. Den ble fotografert nær Blue Mountains i New South Wales.
site:
http://bp3.blogger.com/_zyerkKyp7sc/RhepCYZJLJI/AAAAAAAAAD4/5YPLZWKpHLc/s1600-h/84340003.jpg
J.S. (08.04.2007)
Svar:
Dette er en av de største nattravnene som finnes. Gruppen kalles froskemunner - fordi de har et enormt gap. Denne arten heter på engelsk Tawny frogmouth, på norsk har den fått navnet Uglefroskemunn! De har svært god kamuflasjefarge, og sitter stille med øynene sammenknepet. hvis de skjønner at de er oppdaget, åpner de kjeften på vidt gap for å skremme unna eventuelle farer!
Roar Solheim (10.04.2007)
Due
Hvilken fugl er byduens naturlige fiende.
E.L. (10.04.2007)
Svar:
Det viktigste rovfuglen som jakter på byduer er nok vandrefalken. Men i byer kan også hønsehauk og til og med spurvehauk fange duer som mat. Der hvor hubroen hekker nær mennesker og byduer, kan nok også denne jakte på duene.
Roar Solheim (10.04.2007)
Krig om en fuglekasse
I år slåss kjøttmeiser og spurver om den samme kassen. Det er 1 par av hvert slag, som flyr ut og inn. Reir har det ikke blitt noe av, selvom de drar inn kvister og greier.
Akkurat nå ligger spurvehannen og soler seg oppå lokket og hunnen jobber, mens de to meisene sitter og ser på. Så snart spurvene er borte, flyr meisene inn og forsøker å ordne reiret igjen, men de klarer ikke å få ut pinner og slikt.
Har ikke opplevd det før. Er hullet for stort i fuglekassen? Eller er dette vanlig.
R.G.U. (10.04.2007)
Svar:
Det er ikke uvanlig at hullrugere sloss om tilgangen til et reirhull, enten det er et naturhull eller en fuglekasse. Det er masse konkurranse mellom individer innen en art og mellom arter, noe vi bare kan observere og registrere. Ett av fugleparene kommer til å gå av med seieren - men om det blir gråspurvene eller meisene er det ikke gitt å si på forhånd.
Roar Solheim (10.04.2007)
Ekorn og småfugler
Ekornet er en trivelig skapning, men er en lei røver av småfuglegg og -unger. Hvordan holde ekorn unna fuglekassene? Jeg har erfaring for ekorn som inntrenger i fuglekassene og reirplyndrer. Holder akkurat på å lage noen nye fuglekasser. Jeg har festet aluminuimplate rundt flygehullet, men er hullet stort nok (pereleugle), hjelper jo ikke det. Ekornet kommer seg lett inn.
B.E. (09.04.2007)
Svar:
Hei!
I de mindre fuglekassene vil ikke ekornet komme seg inn, men det vil det kunne gjøre i perleugle-kasser. Det er mindre vanlig at ekornet plyndrer perleugle-kull, men hvis meiser eller fluesnappere hekker i slike kasser kan de ligge tynt an. For perleugla er nok måren en langt større trussel en ekornet. Til småfuglene bør du bruke de to minste kassetypene. På nettstedet under vil du kunne finne mål på perleuglekasser og andre kasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (10.04.2007)
Kattuglekasse
Når skal jeg skjekke om det har kommet kattugle i fuglekassene mine???
S. (09.04.2007)
Svar:
Hei!
Man bør ikke sjekke kassene for ofte, da det vil forstyrre fuglene unødig. Hvis du tar en kikk i kassene sånn ca midt i mai, er det stor sjanse for at kattugla har ganske store unger. Kattuglene er da mindre sårbare, enn i f.eks rugetida i april. Ta gjerne på deg en tykk lue og bruk vernebriller, da enkelte kattugler kan være aggressive og gå til angrep.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Hvilke ugler lever i Bergen.
Vi er en familie på 4 med 2 små bar. Vi Hører ugler når vi går i Langedalen i Arna. Vi har lyst til å sitte opp fugle kasse og følge med fra avstand. Vi lurer på hvilke kasser vi skal bygge og da trenger vi å vite hvilke ugler som bor her. På forhånd takk.
T.N. (08.04.2007)
Svar:
Hei!
I nærheten av Bergen er det mest trolig at dere hører kattugler om kveldene. På nettstedet under er angitt mål for kasser til kattugle og andre arter:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (10.04.2007)
Svarttrost
Vi bor i Grane kommune. Det dukket plutselig opp en flokk svarttrost nå like før påskestormen satte i gang for fullt. Det har lagt seg mye snø igjen, og trostene holder seg ved fòringsplassen hele dagen. Det ser ut som de spiser solsikkefrø og litt eple. Her er mye gråtrost sommerstid, men den har jeg ikke sett ennå. Hekker svarttrost her, og pleier den dukke opp før gråtrost? Eller er det uværet som har brakt den hit? De ser litt malplasserte ut. Vi hadde avsluttet fòringen, men startet opp igjen mens de er her.
T. (07.04.2007)
Svar:
Hei!
Det har kommet mange rapporter om trekkfugler som har oppsøkt fôringsplasser i Nordland og Trøndelag de siste dagene. Dette er forholdsvis normalt når vinteren gjør sin gjeninntreden. Svarttrosten vil nok kunne hekke mange steder sør i Nordland, og det er typisk at den dukker opp noen uker før gråtrosten. De har trolig ankommet før uværet satte inn, og har så søkt mot bebyggelse og fôringsplasser etter snøfallet.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Pingvin
hvor lenge klarer en pingvin å være under vann?
T. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Keiserpingvinen er målt å ha oppholdt seg 18 minutter under vann ved et dykk. Den normale tiden under vann pr. dykk er imidlertid 2-8 minutter.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Skjære
hei, jeg lurte på når skjære la egg,... har et par fuglebøker hjemme, men det står bare hvor mange egg de får ikke hvilken måned de legger egg i... så jeg ville bare spørre :)
H.M. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Skjærene legger eggene som oftest i siste halvdel av april, stundom i begynnelsen av april i Sør-Norge. I Nord-Norge vil eggleggingen skje litt senere enn sørpå.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Fugler
Hei, Jeg er normalt sett en veldig så glad fuglevenn, men jeg har en seilbåt med to master, og der sitter stort sett kråker og måker.Og de skiter vannvittig mye!
Om vinteren har jeg vinterkalesje, så da er det ikke så farlig- men det er litt trist om sommeren, har i tillegg småbarn som synes det er kjekt å plukke i fuglebæsj.
Har hørt at enkelte farger , kan virke skremmende på fugler- men jeg vet ikke vilken. Kunne tenke meg å heise en vimpel med den fargen de ikke liker. Er dette et bra forslag? eller finnes det noen bedre alternativer? Tar i mot den hjelp jeg kan få:-)
R.M.H. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Vi har ikke hørt om farger som holder kråker og måker unna fartøy. Blått skal ha fungert for å holde spettefugler på avstand, men vi tviler på at denne fargen vil holde de nevnte fugler unna. For å holde fuglene borte fra båten, vil trolig det beste være å holde den fri for alt som disse fuglene finner spiselig; det være seg fiskeavfall og andre matrester. Ellers må nok alle båt-entusiaster finne seg i at de nevnte fugler er en del av det marine miljøet, og alltid vil være det.Tore Reinsborg (10.04.2007)
sterkest
hvis alle fuglene slos mot alle fuglene av de som kan fly hvem hadde vunnet
E. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Ingen fugler slåss bare for å slåss. Mange arter fugler vil imidlertid kunne bli svært aggressive i beskyttelsen av egg og unger, og da vil knoppsvanen kunne være litt av en slåsskjempe i form av sin størrelse. Den kan regelrett jage både mennesker og dyr som nærmer seg dens avkom.Tore Reinsborg (10.04.2007)
vingespen
hvilken fugl er størst av alle i vingespenn???
E. (06.04.2007)
Svar:
Hei!
Målt i vingespenn, er vandrealbatrossen og kongealbatrossen de fuglene som er størst. Disse kan oppnå et vingespenn på over 3,5 meter.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Spørsmål:
er det sant at ravnen kan bli opp til 70 år
S. (05.04.2007)
Svar:
Hei!
Den eldste registrerte alder på ravn som vi kjenner til, var et individ som ble minst 23 år og 3 måneder gammel. Tallet er basert på ringmerkingsgjenfunn av en ravn ringmerket i Norge. Ingen vet hvor gammel en ravn kan bli, men 70 år er nok i drøyste laget.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Linerle på vinduet
I fjor hadde vi en Linerle som var plagsom i kontakt med de fleste vinduene på huset. Nå har vi nettopp merket at denne Linerlen er kommet tilbake i år og starter på samme måten som i fjor.
Har lest at den utøver en kamp mot spailbilde som den tror er en rival.
Er det mulig å gjøre noe med dette problemet?
Takker for et raskt svar
M.H. (05.04.2007)
Svar:
Hei!
Etter en stund vil antagelig linerla slutte med den beskrevne adferden, og så lenge linerla ikke skader seg selv burde ikke adferden være noe stort problem.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Spørsmål:
hva er en nucifraga
N.N (04.04.2007)
Svar:
Hei!
Nucifraga er det latinske slektsnavnet til nøttekråke.Tore Reinsborg (10.04.2007)
Spise måkeegg
Hvor er det tillatt å plukke måkeegg for å spise?
R. (04.04.2007)
Svar:
Hei!
I §6 i forskriften på nettstedet under vil du kunne finne ut hvilke arter det kan sankes fra, hvor i landet egg kan sankes og i hvilket tidsrom egg kan sankes. Det er bare grunneier/bruker som kan sanke egg, og det begrenset til egen grunn. Dvs. at så lenge du ikke er grunneier/bruksberettiget er det forbudt med eggsanking uansett hvor det måtte være.
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20070201-0112-0.html#6Tore Reinsborg (04.04.2007)
Rovfuglobservasjon
Jeg lurer på hva slags fugl jeg så svevende over et stølsområde mellom Øystre Slidre og Vang kommune (sydvest for jotunheimen). Den var forholdsvis stor med vinger som var buet nedover ytterst, den hadde også en nogenlunde rund, hvit flekk midt under hver vinge.
L. (03.04.2007)
Svar:
Hei!
De hvite feltene under vingene kan tyde på at du har sett en ung kongeørn.Tore Reinsborg (04.04.2007)
kjøttmeis
hva gjør mane kjøttmeisen i mens damen ordner reir
Å. (03.04.2007)
Svar:
Hei!
På den tiden hunnen bygger reir, vil ofte hannen synge for å markere territoriegrensene. Hos flere spurvefuglarter er det funnet avkom som er et resultat av "utenomekteskapelige" parringer, og hannen vil da muligens også drive make-vokting, eller "mate-guarding" som det heter på fagspråket.Tore Reinsborg (04.04.2007)
mandarin
hei
det er en mandarin fugl,ligner litt på en and som har overvintret i Tistedal i halden.hvorfor???
M.S. (03.04.2007)
Svar:
Hei!
Det kan hende mandarinanda i Tistedal har flyttet på seg, og at det er denne du har sett. For å finne ut av dette kan det være lurt å se om det ligger en mandarinand i Tistedal nå.Tore Reinsborg (03.04.2007)
spise måke egg?
Hvilke måke egg kan man spise, de som flyter eller de som synker? Når du putter de i vann.
N.N (02.04.2007)
Svar:
Hei!
Hvis måke-egget flyter, vil egget ha en velutviklet kylling. Hvis det synker hurtig er det ganske nylagt.Tore Reinsborg (03.04.2007)
Frosk og padder
Jeg har en hage med anlagt fossefall dam, men den tiltrekker seg jo så mye frosk og padder. Er det noe jeg kan gjøre annet enn å fjerne hele dammen?
H. (02.04.2007)
Svar:
Er det et problem at det kommer amfibier i dammen? Det burde heller være en berikelse å få frosk og padder på besøk om våren? De spiser insekter, og lager heller ikke spesielt mye lyd, så de burde vel passere som de mer tilbaketrukne hagegjestene?
Roar Solheim (03.04.2007)
når klekker grå måke eggene
når klekker måke eggene jei lurer sann på de, for jei bor på hareids og der er mange måker.
G.A.G. (02.04.2007)
Svar:
Hei!
Gråmåkene legger eggene fra slutten av april til midten av mai. Rugetiden er rundt fire uker, og da vil klekkingen finne sted i tidsrommet fra slutten av mai til midten av juni. Du kan lese mer om gråmåken på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=53Tore Reinsborg (02.04.2007)
Ørn i Østfold ?
Hei
Vi har hytte 4 km øst fra Tomter, og 2 km fra Lyseren.
Noen naboer mente det var ørn som svevde over hytta vår.Diskusjonen var da i gang med hva slags ørn det kunne ha vært. Så etter i fulgleboken at det da måtte være en fiskeørn, mens jeg har mere tro på en hauk. Har du noen formening om hva det kan ha vært?
Mvh: Bente Mulbjerg
B.M. (01.04.2007)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig for oss å si noe sikkert om hvilken fugl dere har sett. Vi må nok ha beskrivelse av farger, størrelse, samt dato for observasjonen for å kunne si noe mer. Hvis dere så fuglen i vinter, er det nok ikke fiskeørn, da denne er en trekkfugl.Tore Reinsborg (02.04.2007)
Hvordan fjeren fuglereir i takrenna?
Hei,
Hvordan kan vi fjerne et fuglereir i takrenna? Vi bor i 5.etg i en blokk midt i Oslo sentrum og vi har ikke mulighet til å dekke/tette det igjen på noe vis, rekker ikke opp. Grunnen til at vi vil fjerne fuglereiret er at noen sorte små fugler(ligner på flaggermus) angriper dette fuglereiret om sommeren. Det som gjør dette ubehagelig er at de angriper i et voldsomt tempo med en svært skjærende lyd, slik at det ikke går ann å sitte på balkongen når de holder på som værst..
Hadde satt veldig stor pris på om dere har noen tips på hvordan vi kan få bukt med dette problemet.
På forhånd takk.
Mvh.
Arild
A. (01.04.2007)
Svar:
Hei!
Ut i fra din beskrivelse av adferd på fuglene, er det mulig at det er tårnseilere dere observerer fra balkongen om sommeren. Disse fuglene angriper ikke andre fugler eller deres reir, men hekker selv oppunder takskjegg og andre hulrom på bygninger. Tårnseilerne kommuniserer med en ganske høy "skjærende" lyd, og er for mange en fin representant for det biologiske mangfoldet i byen.Tore Reinsborg (02.04.2007)
kjøttmeis
vi lurer på om kjøttmeisa lager reir i fugle kassa før den ordner seg dame???
A.K. (01.04.2007)
Svar:
Hei!
Kjøttmeisa bygger reiret etter at pardannelsen har funnet sted. Hunnen er som regel alene om byggearbeidet.Tore Reinsborg (02.04.2007)
bokfink
kor kan eg finne mål på fuglekasse til bokfink?
F. (01.04.2007)
Svar:
Hei!
Bokfinken hekker ikke fuglekasser, så det er følgelig ikke utarbeidet mål på fuglekasser til denne arten. På nettstedet under, vil du imidlertid finne mål på fuglekasser til en rekke andre arter.
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (02.04.2007)
fuglekasse
kor kan eg finne mål på fuglekasse til spettmeis??
J. (31.03.2007)
Svar:
Hei!
Spettmeisa er en art som ikke så regulært hekker i fuglekasser som f.eks. kjøttmeis. Den kan imidlertid av og til benytte fuglekasser, og da kasser med en størrelse beregnet på kjøttmeis eller større. Hvis den hekker i fuglekasser med stort hull, vil den tilpasse diameteren på innflygningshullet til passende størrelse ved å mure igjen deler av hullet. Den bruker da våt leire som ofte er armert med rottrevler, mose, furunåler e.l.Tore Reinsborg (02.04.2007)
Hekketid - Skarv
Når på året hekker Storskarven?
S.S. (31.03.2007)
Svar:
Hei!
Storskarvene samles i hekkekoloniene i løpet av april, og i siste halvdel av april legges de første eggene. Omkring midten av mai er det fullagte kull i de fleste reirene. Du kan lese mer om storskarvens hekkebiologi på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=191Tore Reinsborg (02.04.2007)
fuglekasse
hello!! kor kan eg finne mål på og lage fuglekasse til måltrost og løvsanger??
J. (31.03.2007)
Svar:
Disse fuglene hekker ikke i fuglekasser, så her hjelper ingen mål!
Roar Solheim (31.03.2007)
Nattergal
Var en tur i botanisk hage i Oslo i dag, og synes jeg hørte en nattergal. Det høres jo ganske usannsynlig ut, men er det mulig at den kan være her og synge nå?
Har hørt masse på fugle-cd, og kan ikke skjønne hva annet det kan ha vært. Jeg så den såvidt i motsol, og det var en liten fugl. Satt i toppen av et stort kastanjetre.
Vennlig hilsen
Torben
T. (31.03.2007)
Svar:
Hallo,
Det er nok garantert ikke nattergal du har hørt, for den ankommer aldri så tidlig (de første kan komme midt i mai). Derimot er det sannsynlig at du har hørt en svarttrost av de mer virtuose individene, dvs. en som har komplisert og sammensatt sang. Den kan synge svært så vakkert og melodiøst, så det er ikke noe rart om tankene blir ledet mot nattergal.Roar Solheim (31.03.2007)
fuglekasse
hello!! kor kan eg finne mål på og lage fuglekasse til gjerdesmett og stjertmeis??
J. (30.03.2007)
Svar:
Beklager, disse to artene hekker ikke i fuglekasser!
Roar Solheim (30.03.2007)
ringmærkt
Hei jeg har funnit en død ringmærkt fugl, va ska jeg gøre med ringen?
D. (30.03.2007)
Svar:
Send ringen og opplysning om hvor og når fuglen med ringen er funnet, til:
Stavanger Museum
Ringmerkingssentralen
Muségt. 16
4010 STAVANGERRoar Solheim (30.03.2007)
Mellomskarv
Går det ann og se mellomskarv på Jæren????????????????????????
S. (28.03.2007)
Svar:
Hei!
Det er fullt mulig å se mellomskarv på Jæren, og den har også hekket her (i hvertfall fram til 1999).Tore Reinsborg (29.03.2007)
Hekketid grågås på Hitra
Hei
Når hekker grågåsa på Hitra/i Trøndelag?
S. (28.03.2007)
Svar:
Hei!
Langs kysten av Sør-Trøndelag kan grågåsa ha fullagte kull i hvertfall i midten av april, og de fleste vil nok ruge ved utgangen av april. Man vil da kunne se pip-kyllinger i midten av mai.Tore Reinsborg (29.03.2007)
fuglekasse
eg lurte på om kor eg finner mål på og lage kasse til kråke eller skjære??
J. (28.03.2007)
Svar:
Hei!
Kråka og skjæra hekker ikke i fuglekasser, og det er følgelig ikke utarbeidet mål på kasser for disse artene. På nettsedet under vil du imidlertid finne mål på kasser til en rekke andre fuglearter:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (29.03.2007)
Nøtteskrika...
hei. lurte bare på om nøtteskrika lever sammen som en familie?? om foreldre og barn lever sammen, selv etter at barna kan klare seg selv? og evt hvorfor gjør de det...? lurte også på om det er noen bra nettsteder for å finne mer informasjon om nøtteskrika, ikke bare hvor den finnes, men også hvordan den lever..
S. (28.03.2007)
Svar:
Hei!
I hekketida opptrer nøtteskikene parvis og gjør ofte lite av seg. Om høsten kan mange (særlig ungfuglene) legge ut på vandringer hvis næringstilgangen svikter, men voksenfuglene er mer trofaste til territoriet. Det kan i forbindelse med næringssvikt i andre deler av Europa dukke opp fugler til Norge nærmest invasjonsartet. De lever ikke i familiegrupper som vi f.eks ser hos lavskrika, men de kan samle seg i flokker om høsten uavhengig av familiebånd. Om høsten hamstrer de mye nøtter, frø etc, og sørpå er særlig eikenøtter attraktiv kost. Du kan lese mer om nøtteskrika på nettstedene under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=132
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=506Tore Reinsborg (29.03.2007)
fulemage
hva heter magene på fulen? og vilke oppgaver har de?
N.N (28.03.2007)
Svar:
Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.Tore Reinsborg (28.03.2007)
Hva slags fugl?
Hei, så en hauke aktig fugl som drev å spiste meitemark, i en eplehage. Brun, med spettet bryst. Lurer veldig på hva fugl dette kan være.
Bilde :[img]http://home.broadpark.no/~andersbr/Bilder/Large/Bird.jpg[/img]
A. (28.03.2007)
Svar:
Hei!
Bildet du sendte viser en musvåk.Tore Reinsborg (28.03.2007)
Spørsmål:
Hei der, jeg holder på med en skole oppgave som tar for seg hvordan fuglene klarer seg her i nord på vinteren. Jeg lurte derfor på om du hadde litt informasjon om det. Hadde satt stor pris på tilbakemelding.
S.J. (28.03.2007)
Svar:
Hei!
Fuglene har mange forskjellige måter å takle vinteren på, og noen punkter nevnes her: store deler av den norske hekkebestanden (spesielt insektetere) trekker sørover om vinteren, noen trekker fra innland til kyst (særlig andefugler), noen skifter skifter type næring (særlig hønsefugler og en del spurvefugler). En del arter kan senke kroppstemperaturen (f.eks meiser) om natta, og vil på den måten senke energi-tapet til omgivelsene, andre kan gå i dokk (i snøen) og på den måten minske energi-tapet (f.eks rypene).Tore Reinsborg (28.03.2007)
Gråmåke
Hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet?
D. (28.03.2007)
Svar:
Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.Tore Reinsborg (28.03.2007)
Skarv
Hei!
Jeg lurte på hva grunnen er til at skarven henger ut vingene. Er det for å tørke dem?
Jeg mener bestemt å ha hørt at det er for å fortære maten av en eller annen grunn..
L. (27.03.2007)
Svar:
Hei!
Vingestillingen til skarvene er forsøkt tolket på ulike vis: tørking av vingene, termoregulering, forbedring av sittebalansen, intraspesifikk signalement av fiskesuksess. Flere studier indikerer at den eneste hensikten ved vingestillingen er at den letter tørkingen av vingene.Tore Reinsborg (28.03.2007)
Fågellokal
Hej,
Jag är en Svensk som tänker besöka Tromsö i maj.
Fins det några fågellokaler där man kan se Lunnefågel
i närheten
L.H. (27.03.2007)
Svar:
Hei!
De nærmeste lundekoloniene til Tromsø by er Sør-Fugløy og Nord-Fugløy som ligger på kysten noen mil nord for byen. Disse må man ha båt-transport for å nå.Tore Reinsborg (28.03.2007)
stær
retunerar stæren til den same plassen den vaks opp på og kor mange prosent av ungene overlever det fyrste leveåret? TAKK PÅ FØREHAND:o)
N.N (26.03.2007)
Svar:
Hei!
Unge stærer vil spre seg og vender sannsynligvis ikke tilbake til det eksakte sted de ble utklekt. Overlevende voksenfugler vender ofte tilbake til den samme hekkeplassen som året før. I et britisk studie var dødeligheten 48% det første leveåret fra 1. august (overlevelse blir da 52%). Merk at her er dødeligheten fram til utflyging ikke regnet med. For stærer som hekker i Norge (trekker lengre) vil nok overlevelsen være noe lavere.Tore Reinsborg (27.03.2007)
FUGLEINFLUENSA
Korleis kan man sjå(syntomer) om ei høna har fått fugleinfluensa?
N.N (25.03.2007)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du finne mange spørsmål og svar vedrørende fugleinfluensa:
http://www.vetinst.no/inet_no/index.asp?strurl=1002698iTore Reinsborg (26.03.2007)
Kortnebbgås
Går det an og se kortnebbgås i Rogaland???????????????????????
S. (24.03.2007)
Svar:
Hei!
I vinterhalvåret kan det være småflokker av kortnebbgås som overvintrer på Jæren, men Rogaland er ikke en regelmessig rasteplass for arten under trekket. Trekket går hovedsaklig øst for Rogaland, over Østlandet og opp til Trøndelag hvor de raster tallrikt vår og høst.Tore Reinsborg (26.03.2007)
Ukjent fugl
I dag morges så jeg to små fugler rett utenfor vinduet som jeg aldri har sett før. Ikke fant jeg de i min fuglebok heller. De hadde helt hvitt hode og bryst. Ryggen (vingene) var brun og sort. Kan du hjelpe meg med hva dette er?
K.H. (24.03.2007)
Svar:
Hei!
Nå for tiden er vi midt i trekkperioden for snøspurven, og det kan tenkes at du har sett en slik. På nettstedet under kan du se bilde av en snøspurv:
http://fugler.net/fn.asp?nowpage=bilder&MODE=DETALJ&utnr=0&BildeID=95Tore Reinsborg (26.03.2007)
ER IKKE DETTE SKADELIG FOR FUGLEN ?
Jeg leser i " VÅR FUGLEFAUNA " nr. 2 2006 Nytt fra NOF.
om " Forekomst som forventet" og ser bilde av den stakkars
Dverggåsa med påmontert satellittsender og ringmerket.
Er ikke dette vondt og skadelig for fuglen?
M.S. (14.03.2007)
Svar:
Merking av fugl med satelittsendere er en viktig metode for å kartlegge artens trekkrute. For dverggåsa har dette vært kanskje det viktigste hjelpemiddelet for å redde de siste gjessene som finnes i Skandinavia. Senderen festes med et spesielt bånd rundt halsen og kroppen på fuglen. Det gjør ikke vondt, men fuglen synes sikkert ikke det er behagelig til å begynne med. Trolig vender de seg til en slik sender omtrent som vi vender oss til å ha på et armbåndsur. Det faktum at fuglene lever i flere år, og forplanter seg og får unger selv om de har en slik sender på seg, tyder på at utstyret ikke er altfor plagsomt. Men fordi det er et inngrep i dyrenes liv, så bør man alltid vurdere nøye viktigheten av bruk av slikt utstyr før det anvendes.
Roar Solheim (26.03.2007)
Daud fugl i skogen
20 oppglødde elevar på Askøy fann ein daud fugl i skogen i veke 11. Fuglen låg på bakken i ope terreng, hadde nokre sår kring nakken, men ellers ingen skade. ca. 30 cm, grå/brunspetta fjørdrakt, langt og rett nebb, litt lange bein. Området vi fann fuglen i er nokså fuktig med mykje myr. Kan det vere ei rugde? Vi tok bilete av fuglen. Kan du foreslå sider med bilete av fugl - så kan vi samanlike?
4. (23.03.2007)
Svar:
Send gjerne inn bildet til fuglevennen@miljolare.no, så skal vi bestemme den til art.
Frode Falkenberg (23.03.2007)
Spørsmål:
Hva pumper blodet ut i lungearteriene?
N.N (23.03.2007)
Svar:
Hei!
Hos alle fugler og pattedyr er det hjertet som er motoren som pumper blodet gjennom lungearteriene.Tore Reinsborg (23.03.2007)