Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 960 til 38 009 av totalt 50 338 spørsmål


#Diverse

Fuglereder

Vi skal legge nytt tak. Oppdaget at det er fuglerede i taket. Vil helst utsette takleggingen, men har allerede bestilt folk til å gjøre dette. Hva kan vi gjøre med dette

B.S. (25.05.2013)

Svar:

Vanskelig å gjøre noe hvis først taket er tatt av og et reir er blottlagt. Da må en nok anse det som tapt. Hvis dere ønsker fuglene tilbake, kan dere lage kasser og henge opp oppunder mønet/takskjegget.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

kjærnebiter

hei har i noen dager nå hatt hyppige besøk av noen kjærnebitere, er det noe forskjell i fargen på han og hun?, da den ene er mere rødbrun på hodet og bryst, den andre mer dus grå

K. (26.05.2013)

Svar:

Ja, hannen har skarpere og klarere farger enn hunnfuglen. Nå er det også mulig at ungfugler kan være på vingene. De er enda dusere i fargen, med spragler i bryst/underside.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sykdom og skader

Dompap - syk

Hei, vi fant en dompap på fuglebrettet som oppførte seg veldig rart. Vi fikk tak i han (hannfugl) og tok han med inn. Der opnet vi munnen hans og fant noen grønnaktige kuler som var slimete og samtidig luktet veldig vondt. Vi fikk ut alt av munnen hans og nå passe vi på den. Slapp den fri, så den fløy til nærmeste tre.

Når den prøvde å spise solsikkefrø bare spant han frøene rundt i munnen og slapp de. For å så prøve igjen.

Noen anelse på hva som kan ha skjedd.

J.O.B. (26.05.2013)

Svar:

Nei, dessverre vet jeg ikke hva dette kan værer. Men finkefuglene kan rammes av ulike sykdommer. Grønnfink ble f. eks for et år siden rammet av en sykdom som kalles gulknopp. Salmonella er et annet problem for disse fuglene. Fugler kan også få bakterieangrep i lunger og luftveier.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sanger? nr.2

Bilde vedlagt spørsmålet

her er et bildet til men jeg vet ikke om det er så lett å se på dette bildet

N.N (04.06.2013)

Svar:

Nei, bildet er for dårlig til at jeg kan si noe sikkert. Mistenker at det er en løvsanger (lyse føtter og bein), men er ikke sikker.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Fuglekasser

Forstyrring

Gjør det noe om du flytter kassen til fluesnappern?

J. (24.05.2013)

Svar:

Det bør du IKKE gjøre om den har etablert seg i kassen.

Frode Falkenberg (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei hvilken (...sanger) er dette hvit ring rundt øye, og svart strek gjennom øye? hørtes IKKE ut som løvsanger eller gransanger. observert: ferskvann.

N.N (28.05.2013)

Svar:

Har du bilder av fuglen i andre vinkler?

Frode Falkenberg (04.06.2013)


#Diverse

Spørsmål:

hvor kan man finne masse fakta om de forskjelige spurvene?

N.N (04.06.2013)

Svar:

Prøv http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Frode Falkenberg (04.06.2013)


#Diverse

Svane

Bilde vedlagt spørsmålet

Finnes det mer en svane art, og hvilken art er vanligst?

A. (04.06.2013)

Svar:

I Norge forekommer tre svanearter, knoppsvane (bildet), sangsvane og dvergsvane. Dvergsvane er en sjeldnehet, mens sangsvanen er vanlig om vinteren i Sør.-Norge og den hekker blant annet i Finnmark. Knoppsvanen er vanlig i store deler av Sør-Norge - året gjennom.

På verdensbasis finnes det flere svaner, og her er lista over de som er i slekt med våre arter: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=cygnus

Frode Falkenberg (04.06.2013)


#Økologi og atferd

Fuglesang

Kvifor syng fuglane så lystig om morgonen i 3-4 tida og så stilnar det meir av? takk for svar. Med helsing Torunn Aarre.m

N.N (04.06.2013)

Svar:

Fugler synger for å "kringkaste" sitt budskap så langt som mulig. Lyd bærer lengst når lufta er fri for turbulens. Det er den om morgenen før soloppgang, etter regnskyll (som kjøler ned lufta til jevn temperatur), og etter solnedgang. Når sola varmer opp bakken, stiger varmluft i bobler over mørke flater. Dette gir opproting av luftmassene, og stopper lydbølgenes bevegelse i lufta. Det er altså rene fysiske lover som får fuglene til å synge mer intensivt på bestemte tider av døgnet!

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fiskeørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dette en fiskeørn? Synes mønsteret ligner, men får ikke fargene til å stemme.

N.N (04.06.2013)

Svar:

Ja, dette er en fiskeørn. Mønsteret på hodet er veldig typisk, og gjør det lett å gjenkjenne fuglen på bildet.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette ble tatt på litt vel lang avstand, går det allikevel an å se hvilken art det er? Fant ikke noe som lignet i fugleboka selv.

N.N (04.06.2013)

Svar:

Vanskelig vinkel, men vingen ser faktisk mest ut til å tilhøre en gjøk!

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

Stridslystne troster

Hei! Vi har et trostepar med unger, som klekket for ca 1 uke siden, utenfor døra vår i Oslo. De har angrepet oss i flere uker nå. De flyr rett på oss, så skiter de ned bikkja med stor presisjon. Er dette noe man kan få gjort noe med? Om ikke, hvor lang tid tror du vi vil være i " skuddlinja"?

N.N (02.06.2013)

Svar:

Dette er gråtrostenes viktigste forsvarsmulighet mot farer som truer ungene deres. Trosteungene klarer nok å fly i løpet av en uke etter at de har forlatt reiret, og da er dere kvitt problemet.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Fuglekasser

Blåmeis vs Kjøtmeis

Har ein del kasser med 32 mm flygehol. Disse er okkupert kun av kjøtmeis, sjøl om det mellom anna er rikeleg med blåmeis i området. Vil ei kjøtmeis alltid vinne kampen om kasser med stor nok åpning til at ho kan bruke ho? Har uansett starta arbeidet med å lage kasser med 27 mm flygehol til neste sesong/andre kull.

H. (03.06.2013)

Svar:

Jeg har selv kasser hvor det hekker vekselsvis blåmeis og kjøttmeis. Blåmeisen er en veldig tøff fugl, og jeg er ikke sikker på at kjøttmeisen nødvendigvis vinner over blåmeisen. Mindre hullåpning kan være en løsning. Vanligvis har 28 mm vært det aktuelle målet, men 27 vil trolig gå an. Har selv eksperimentert med noen kasser i vår med 25 mm hull, men det ser ut til å være for trangt både for fluesnapper og svartmeis.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Stærunger flyvedyktige

Har en stærfamile boende på garasjeveggen, inntil 1. Juni, da hoppet ungene ut. De er i nærheten, hører dem. Når kan de fly? Det er mye katter i nærheten.

H.K. (02.06.2013)

Svar:

De klarer nok å fly i løpet av noen få dager. Katter er dessverre et stort problem, og ikke alltid like lett å håndtere.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

stokkand med brunt hode

Bilde vedlagt spørsmålet

hei,
vi kom over denne anda ved Østensjøvannet i går. den var helt lik stokkendene i størrelse og oppførsel, men den var helt hvit på kroppen med noen brune tegninger og den hadde helt jevnt, brunt hode. den hadde også den hvite halsringen. er dette er versjon av tamand, eller en krysning av tamand og stokkand, kanskje?

beklager at bildet ikke er veldig skarpt, det er tatt med høyeste zoom på et mobilkamera; endene ble veldig sky da vi prøvde å gå litt nærmere...

N.N (03.06.2013)

Svar:

Dette er en blanding mellom stokkand og en tamand. Det er mange slike ute i naturen, som skaper forvirring ved forsøk på artsbestemmelse av ender.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

svane ,ærfugl,ender,hjelp til reirplass

Hei
Vi har et variert fugle-og dyreliv langs vår stramdlinje.Svaner,ærfugl,ender(ulike typer)'tjeld,toppskarv.Desvere har det etablert seg mink der sisterene,Hvordan kan vi hjelpe respektive fugler med å få frem avkommet?

Kan det bygges noe flytende for svaneparet,for ærfuglen?

Området er i Rogaland,mot Lysefkorden.

K.E. (04.06.2013)

Svar:

Det viktigste tiltaket er trolig veldig aktiv fangst og jakt på mink, men det er et tidkrevende arbeid. Det er neppe mulig å lage hekkeplasser for fuglene som er minksikre. Minken svømmer som kjent, og når fram til alle øyer og hekkeplattformer man måtte lage.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Ruging av måse egg.

Hei!
På arbeidsplassen min har noen stukket hull i eggene til måsen. Hva skjer egentlig med fuglene når man gjør slikt mot dem? Jeg synes veldig synd på måsen som ligger å ruger dag og natt.... Merker de at eggene er døde og legger nye, eller blir de fortvilte og ruger til de ikke har mer krefter igjen? Leste en plass at de ville legge nye egg dersom de første ikke ble klekket, men vet ikke om det stemmer.
Blir veldig glad for svar.

H. (04.06.2013)

Svar:

Dette er IKKE tillatt, og ganske håpløst. Måkene legger bare nye egg dersom de mister de første. Hvis det er stukket hull på eggene, fortsetter måkene å ruge noen uker lenger enn det som skal til for å klekke eggene, før de skjønner at det ikke blir noe av dem. Da er det for sent å legge et nytt kull, og måkene får ikke fram noen unger det året.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Kråkeunger

På vei til skolen i dag, så jeg to små kråkeunder sittende på plenen, med en meters mellomrom. Stussa litt over at de satt der, og ikke reagerte når jeg kom forbi. Tok ut en brødbit fra sekken og kastet det bort til den ene for å se hvordan den reagerte, og i saktefilm tiltet den hodet ned på biten, og stirret.

Får vondt av å se dem så tafatte, og har mest lyst til å bare ta dem med hjem. Veit at man ikke skal røre ville dyr, men er det noe i det heletatt man kan/bør gjøre i slike situasjoner?

M.O. (04.06.2013)

Svar:

Kråkeungene blir ivaretatt av sine foreldre, så IKKE rør dem, men la dem sitte i fred.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

plagsom svale

Har dere ett godt råd ang. svale som har holdt på i 3 uker på altan . fugleskit hver dag , og flyr i ruta og altandør opptil 10 -20 gang førr dag. Begynte i fjord etter at det ble skifta bordkleing og vinduer. Har prøvd med plasposer på rekkverke , men skyr det ikke. Også bilen er utsatt når den står opp ved huset. Vannslangen flittig brukt førr all fuglskiten. Begynn å bli litt slitsomt.

S. (02.06.2013)

Svar:

Dessverre ikke lett å stoppe slik adferd, annet enn å dekke til speilflatene som fuglen flyr mot, til den er ferdig med å sloss mot "rivalen" denb ser i speilbildene.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Diverse

Tjeld

Hei! For ca. 2 dager siden så kom det 2 tjeld unger inne i hagen vår. Mens ingen voksne for nemlig, jeg har ikke sett moren og faren rundt. Det var 3 unger men 1 døde 1 dag siden. Den som døde ble tatt av en katt desverre. Så nå er det bare 2 igjen. Jeg ga de litt mark (men skal si det var ikke lett) men nå er de utenfor vinduet mitt og de vill ha mat hele tiden. Så jeg lurte på. Skal jeg la de ligge bare? Eller få noen å ta de? Jeg jager vekk katter og div jeg ikke vil skal ta de. Jeg vet at det er ikke lov å ta ville dyr inn, og derfor tadd respekt for det. Nå sitter de der bare til jeg kommer med mat til dem.

N.N (03.06.2013)

Svar:

Det kan høres ut til at disse er forlatt eller har mistet sine foreldre. Det er både arbeidskrevende og vanskelig å fore opp slike fugleunger, men det er mulig dersom en er interessert og villig til å legge ned så mye tid og arbeid som trengs.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Diverse

Måkeegg

Hei.
Jeg jobber i en barnehage der måkene har lagt egg på taket og på berget på lekeplassen. i fjor skjedde det samme, da eggene var klekket ble måkene så agresive mot de barna at vi måtte stenge lekeplassen. Lurer derfor på om det er lov å fjerne måke eggene? Barnehagen er i Bergen om det har noe å si.

I. (03.06.2013)

Svar:

I utgangspunktet har du ikke lov til dette. Kontakt kommunen og viltforvaltning der eller hos Fylkesmannen for å få nærmere råd.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sykdom og skader

Trostunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fant en trostunge som satt midt i veien. Den hadde et sår og manglet fjær på den ene vingen. Den satt med lukkede øyne og det ene øye så tilgriset ut med noe brunaktig seigt noe. Tok den med hjem, men ser nå at den ikke kan gå. Når den prøver så snubbler den i sine egne ben og faller om på ryggen. Den holder også fast med bare ene foten, den andre kan det se ut som den har mistet kontroll over.. Og den sitter bare og skjelver. Er det noe jeg kan gjøre? Er det håp for den lille stakkaren?

T. (03.06.2013)

Svar:

Nei, det tror jeg dessverre ikke. Den kan ha fått indre skader, og da dør den før eller senere. Trolig er det best å avlive trostungen, ut i fra de beskrivelser du gir av oppførselen dens.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det en dompap? Svart og hvitt hode. Observert i kvinesdal i vest-agder.

M.U. (03.06.2013)

Svar:

Nei, dette er en rødstjert hann.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugle

Hei, jeg har hytte på et stølsområde, ca. 1000moh, mellom Tisleifjorden og Vaset. Så i helgen en ugle flere ganger og på nært hold. Den var stor, lysebrun spettet med trill rundt og lyst "ansikt". Vi har hatt hytte der i mange år, men har aldri sett ugle der før. Hva kan dette være - fikk dessverre ikke tatt bilder.

B.J. (03.06.2013)

Svar:

Sjekk bilder av haukugle - den er aktuell i år.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

E detta ei konge ørn fjær, jeg fant den på et høyt fjell det var mange fjellryper og kongeørner der..! :)

M.J. (03.06.2013)

Svar:

Ja, dette ser faktisk ut som en fjær fra en kongeørn! Mønsteret stemmer.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Diverse

Ugle unge

Oppdaget i dag en ugle unge i hagen når jeg klippet gresset.Tror ikke den er så gammel. Sitter i et blomster bed.Hva gjør jeg. Jeg har en katt som jeg er redd skal oppdage den.Så er jeg redd hannen kan ta katten om natta for da kommer den vel med mat.. Tar voksne ugler katter ? Håper på svar raskt.

B.A. (03.06.2013)

Svar:

Uglene tar ikke katter, så det trenger du ikke engste deg for. Flytt ugleungen opp i en busk eller et tre, eller lenger vekk fra kattehagen...

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl, evt. Lappsanger?

Hei!
Lurer på om dette er en Lappsanger som synger i hagen vår (Malvik, Sør-Trøndelag). Har såvidt skimtet den i kikkerten, men den var så rask. Er iallefall sikker på at det er en sanger. Har prøvd å tatt ett opptak av sangen, se linken.
http://www.musikkverksted.no/fil/lappsanger

L.K. (25.05.2013)

Svar:

Lyden på slutten av opptaket høres ut som en møller: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=4335

Frode Falkenberg (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken bekkasin?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette på Vega 1/6 og avstanden gjør det vanskelig å artsbestemme denne

J.H. (02.06.2013)

Svar:

Dette er en enkeltbekkasin.

Frode Falkenberg (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken erle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette linerle (alba) hunn eller kan det være svartryggerle? Tatt i Brønnøysund 2/6

J.H. (02.06.2013)

Svar:

Det kan det være, men jeg ser for lite av fuglen til å være sikker.

Frode Falkenberg (03.06.2013)


#Diverse

hvor gammel blir en ringdue

N.N (13.05.2013)

Svar:

Høyeste kjente alder på en norsk ringdue er 10 år og 8 måneder. Data er gjort kjent gjennom ringmerking.

Morten Ree (03.06.2013)


#Diverse

Dybdesyn??

Har skjære samsyn (stereosyn)? Jeg trodde det bare var rovfugler som hadde det. Selvom skjære på en måte er en rovfugl den også. Hvorfor sitter øynene på siden da?

N.N (10.05.2013)

Svar:

Alle fugler har "samsyn" når de har blikket rettet framover. Selv om dyr og fugler har en plassering av øynene som gir stor synsvinkel, så er det også for dem helt naturlig å ha blikket rettet rett forover for å ha best mulig effekt av synet. Ansiktet har en slik utforming hos fuglene at begge øyner er synlig rett forfra. Selv uglene har en skrå profil i ansiktet som gjør at de har at visst sidesyn. Rugde er vel den arten som har størst synsvinkel av våre fugler.

Morten Ree (03.06.2013)


#Diverse

fuglespørsmål

hvor lan tid tar det fra fuglene parer seg il di legger egg??

A.G.N. (10.05.2013)

Svar:

Etter parringen så tar selve eggdannelse hos fuglene ca. ett døgn, og da legges ett egg per døgn, fortrinnsvis hver morgen. Hos større fugler som svaner legges nytt egg annenhver dag, mens hos ørnene går det 3-4 dager mellom første og andre egget.

Morten Ree (03.06.2013)


#Diverse

Hekkende Trana

Er det mulig at ett Traneparr har hekket i Tanamunningen siden 1970 , eller etterkommera av dem ???
Har hørt at det var Traner hæ på 70 tallet , og vi har hørt lyden av dem i flere år . I dag såg vi dem :)Så sporene nede på siden ( I snø ) , de var veldig lik de vi såg i sanden . På størrelse med en dames knyttneve va sporene

R.P. (01.06.2013)

Svar:

Tranen har hekket i Øst-Finnmark i lange tider. I fuglebøker fra 1950-tallet, ennå mens tranen var en sjelden hekkefugl i Norge, var det beskrevet at tranen hekket i Øst-Finnmark og da spesielt i Pasvikområdet.

Morten Ree (03.06.2013)


#Fugleforing

Sommerforing

Jeg har fortsatt å fire småfugler med solsikkefrø og har en helt utrolig aktivitet i hagen. Hele familier med gråspurv har dukket opp de siste dagene. Mye frø faller ned og blir spist på marken. Vi hadde en kjøttmeisfamilie i en ny fuglekasse. I går ble ungene matet, i dag bare kikket forldrene inn, så vi tenkte noe var galt og sjekket. Alle var døde. Kan dette ha noen sammenheng med foringen? Hva kan ellers ha skjedd?

P.L. (02.06.2013)

Svar:

Meisene forer sine unger med larver og insekter mens de er i redet. Jeg er nesten sikker på at ungenes død ikke hadde noe med solsikkefrø å gjøre. De voksne fuglene derimot kan godt nyttiggjøre seg maten fra en foringsplass utover vår og sommer, men ikke for å fore opp sine unger på dette.
Du kan eventuelt kontakte Veterinærinstituttet for å høre om de vil undersøke ungene. Ta kontakt seksjon for vilthelse, tlf. 23 21 63 53 eller e-post: vilthelse@vetinst.no.

Morten Ree (03.06.2013)


#Fugleforing

Sommerforing

Bilde vedlagt spørsmålet

Etter å ha fått ny veranda utenfor stuevinduene og ny foringsplass har jeg registrert flere arter - nå har jeg : Blåmeis - Kjøttmeis - Granmeis - Svartmeis - Spettmeis- Gråspurv - Grønsisik - Grønnfink - Grå/svart fluesnapper - Svart trost - Flaggspett - Rødstrupe-
Disse forer jeg med solsikkefrø og solsikkekjerner - meiseboller - fuglepeanøtter og villfuglblanding - synes jeg har flere fugler på foringsplassen nå enn under den kalde vinteren ( bor på Karmøy) Det går en foringskolbe med solsikke og 4 meiseboller samt en halv foringskolbe med villfuglblanding - bør jeg trappe ned på mengden for jeg legger ut ?? eller er det greit å fortsette ??

E...K.K. (01.06.2013)

Svar:

Du kan trygt fortsette å fore hvis du har lyst til det!

Roar Solheim (02.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Blå fugleegg med brune/mørke prikker på!

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg har funne eit egg som er blått med brune/mørke prikker på, og lurer på kva slags fugl det er?

K.O.E. (01.06.2013)

Svar:

Dette er et trostereir, trolig gråtrost.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Svart trost unge havarert på balkongen med mulig skade

Hei. En svarttrost unge deiset inn i vinduet på balkongen vår etterfulgt av en meget aggressiv skjære som hakket løs på den i noen sekunder før vi fikk åpnet døra. Mora har oppdaget ungen og mater den nå på balkongen vår. Balkongen vår ligger i 2. Etg. i en bygård i Oslo sentrum. Spørsmålet er egentlig hva bør vi gjøre nå? Tviler på at den vil overleve der i det lange løp...

N.N (02.06.2013)

Svar:

Hvis trostemor vet at ungen er på balkongen, og forer den der, kan dere bare la den være til den flyr vekk av seg selv. Hvis dere ikke vil ha den der, setter dere den på bakken nærmest balkongen - trosteforeldrene vil da finne den.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Relativt nyklekket fugleunge (Trost?)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fant to (en død, en levende) fugleunge midt på gressplenen. Mange meter fra nærmeste tre, så ikke godt å si hva som fikk disse to utpå plenen her. Den har litt fjær på vingene, men er så å si helt "naken" på ryggen, så tror ikke den er mange dagene gammel. Virker ikke som øynene er helt åpne ennå heller. Jeg sjekket med den lokale dyreklinikken, og de sa det ikke var noe vits å lete etter rede, foreldrene ville uansett ikke ta de tilbake. De mente jeg bare burde sette de ut i skogen og la naturen gå sin gang. Mulig det er det mest riktige, men orker ikke bevisst å forvolde en liten fugleunges død heller... :-( Men usikker på hva jeg skal gjøre. Den spiser godt, helst hele tiden. Har fått litt utvannet eggeplomme, tenkte å finne litt insekter til den også. Virker som den liker kroppsvarme, men bor nå på oppvarmet bad i mykt underlag. Finnes det håp, og hva bør evt. gjøres for å oppnå best resultat?

J. (01.06.2013)

Svar:

Dette ser ut som en kjøttmeisunge. Det KAN gå an å fore opp en så liten fugleunge, men det er dessverre ikke lett. Vanskelig å vite hvordan den kan ha havnet på bakken, for den er selv for liten til å ta seg ut fra et reirhull. Den KAN ha blitt plukket ut av en flaggspett, som kan hakke seg inn i meisereir og hakke i hjel og spise ungene.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Fuglekasser

Kjøttmeiskull i fuglekasse i hagen

Hei.

I fjor satte jeg opp en kasse (32mm flyvehull) med kamera, i i et eiketre i hagen. Den ble okkupert av et kjøttmeispar. Vi fulgte nøye med på prosessen på TV-skjermen helt fra rirbygging til ungene fløy ut. Det ble lagt 5 egg hvorav 4 ble klekket. I år skjedde nøyaktig det samme, kjøttmeisen la 5 egg. For fjorten dager siden ble 4 klekket, og som i fjor ble et egg ikke klekket. De 4 ungene begynner nå å bli store, og jeg antar at de flyr ut i løpet av ca. en uke.
Men så til spørsmålet: Hvorfor så få egg både i år og i fjor? Jeg har flere kjøttmeiskasser andre steder, men der er antall egg mellom 10 og 14. Jeg synes det er underlig at det i denne kassen med kamera er kun 5 egg både i år og i fjor.
Noen god forklaring på dette?

A.B. (01.06.2013)

Svar:

Nei, dessverre ikke. Har selv noen kjøttmeis som bare har 5 egg i år, mens andre har 8, 9 eller 10 egg. I fjor flere kull på 11, 12 og 13 unger!

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

fugl falt ?

det er fugler i den gamle pipen vi har men når jeg åpnet opp i ovnen lå det en fugle unge der! pappa plaserte den ute på gresset men den gjør ikke noe den piper ikke eller noe! pappa sier han ikke vil sette den tilbake i reiret ( som er i toppen av pipa) han har hentet ut flere døde fugler i fjord der fra hva skal vi gjøre ! er virkelig den beste måten å avlive den

R. (02.06.2013)

Svar:

Hvis det er mulig å komme til reiret, er det selvfølgelig best å legge slike fugleunger tilbake i reiret.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

kråkeunge

Hei! Bestemte meg for å gå tur i dag da jeg kom over en kråkeunge som satt på stien. Mor og far var ikke til å se, men jeg ble stående å se en stund om de ville dukke opp, men ingen kom. så jeg tok med kråka hjem der jeg fikk varmet den og foret den litt med noen meitemarker. Den er ikke i stand til å fly enda da jeg kan se at ikke alle fjærene er fullt utviklet og at den ikke har fått fjær på stumpen enda. så jeg lurte på om jeg kunne få noen tips,råd om hvordan jeg burde ta meg av den, og om det går ann å temme den,lære den triks osv...? har hørt at de skal være ganske glupe:)

O.B. (02.06.2013)

Svar:

Du bør sette den tilbake der du fant den snarest, og gå vekk, for foreldrene er høyst sannsynlig i nærheten, og de kommer neppe ned til ungen hvis du står i nærheten av den.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Skulle samle sammen gammel kvister og greiner i fjæra ved hytta. Nederst i haugen viser det seg at det var et ærfuglreir med 4 egg. 2 hadde det gått hull på. Plutselig hørtes småkvitter, og vi hjalp fuglungene ut. De virker ferdig utviklet, men også svake. Leser på internettet at ungene etter klekking følger mor ned til sjøen.. Flere andre ærfugler har fått barna sine i samme område. Vi la fuglungene tilbake sammen med de uklekkede eggene og dekte dem med dun fra reiret. Vil de komme seg? Hva skjer når mor finner dem? Vi prøvde å ikke ta for mye på dem....

K. (01.06.2013)

Svar:

Det er ikke kritisk at dere har tatt på ungene, og det beste er å forlate dem raskest slik at ærfuglmor kan finne tilbake til reiret snarest.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl har lagt dette egget?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant dette egget liggende på bakken ved Hafrsfjord i Stavanger. Det er ca 5 cm langt, grønnlig i fargen, og har en del gråbrune flekker. Jeg så meg ikke rundt etter reir det kunne kommet fra.
Hvilken fugl er det som har slike egg?
Jeg har hørt at svarthvit fluesnapper har grønnlige egg, men har de slike flekker?

S. (01.06.2013)

Svar:

Jeg er usikker, men lurer på om det kan være et kråkefuglegg (kråke eller skjære).

Roar Solheim (02.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Litt lang avstand, men er det mulig å se hvilken art dette er?

N.N (01.06.2013)

Svar:

Ja, dette er en buskskvett.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Trist hendelse!

hei i dag tenkte jeg å gå en tur ned til vannet (Ferskvanns innsjø) for å fiske litt,da jeg opdaget en andemor med 4-6 små andunger, mora bled redd å begynte å "flakse" med vingene bortover vannet og ungene "pilte" bortover vannflata for å holde følge.da moren plutselig snudde for å passe på at ungene fulgte etter. så svømte hun sikk sakk mellom ungene og på et blonk var ungene vekk. nesten som om de druknet elller bled spist av en gjedde.Det hele fra da ungene var der til de forsvant tokk ca 3-5 sekunder, og jeg så dem aldri igjen:( hva tror du kan ha skjedd med dem. veldig trist, jeg følte etter på, at allt var min feil da de muligens døde:(

N.N (01.06.2013)

Svar:

Hørtes veldig spesielt ut. Det er faktisk mulig at ungene ble tatt av en stor fisk.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnstilk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ligner mest på grønnstilk synes jeg, men er ikke sikker...

T. (01.06.2013)

Svar:

Ja, dette er en grønnstilk.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Måke egg

Måke eggene. Dør de om de risstes? Hvor varmt skal det være ? Trenger svaret skriver en oppgave :D

N.N (01.06.2013)

Svar:

Alle fugleegg ruges ut i samme temperatur som hønseegg, Dvs i rugemaskin. Ikke forsøk å ruge ut måkeegg selv - det er verken lovlig eller tilrådelig.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Fuglerede

En liten fugl kanskje spurv har bygget sitt rede og har lagt 5 egg på toppen av en stolpe (under tak) ved verkstedet hvor jeg skal jobbe med en bil. Han flyr selvfølgelig bort hver gang han ser meg. Hva vil hende om jeg flytter redet litt lenger bort, nært nok til at han kan finne det? Takknemlig for svar på e-post til min samboer.

E.N. (02.06.2013)

Svar:

Det er mer betenkelig å prøve å flytte et rede enn å se om fuglen venner seg til trafikken i nærheten. La reiret ligge.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

mat

hva skal man gi en trostunge?

N.N (02.06.2013)

Svar:

Se tidligere svar.

Roar Solheim (02.06.2013)


#Diverse

Tjeld

Hei jeg lurte på en ting. Hvor varm skal et tjeld egg være?

E. (02.06.2013)

Svar:

Ikke forsøk å ruge ut et slikt egg selv!!!

Roar Solheim (02.06.2013)

««første 37 960 - 38 009 av 50 338 siste»»