Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 621 til 37 670 av totalt 50 018 spørsmål


#Diverse

fugler

hvilken fugler hekker i hule trær

M. (05.06.2013)

Svar:

Mange, ca 25 arter i Norge. Bruk fugleboka eller leksikon!

Roar Solheim (05.06.2013)


#Økologi og atferd

Fjerne reir før nytt kull i år?

1.juni ble det klekket et rødstrupekull her i hagen. I dag var ungene borte, så noen må ha plyndret reiret. Det ligger ett egg igjen som antagelig er ubefruktet. Iflg. fuglebok pleier rødstrupen å legge sitt 2.kull i juli. Spørsmålet er om vi skal fjerne hele reiret, bare egget eller la alt ligge. Er det sannsynlig at fuglen bygger i samme reir?

R.N. (05.06.2013)

Svar:

Den kommer helt sikkert IKKE til å bruke samme reirplass om igjen. Fugler som mister egg eller unger, bygger så godt som alltid et nytt reir et annet sted. Hvis de bygger på samme stedet, så er jo sjansen for at den som åt egg/unger kan komme igjen, siden reirplassen er oppdaget. DET er en altfor stor risiko å ta.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

Sandlo

Hvat gjør man når man finner el livløs og forlatt sandlounge i grøfta, man går litt lenger bort og ser at moren og faren har blitt drept av et rovdyr, hva gjør man da??????

J.M.S. (05.06.2013)

Svar:

Dessverre ikke så mye en kan gjøre annet enn å la ungen være alene der den er. Da har den i det minste en viss sjanse til å kunne finne mat selv. Foring av vadefuglunger er ekstremt vanskelig og tidkrevende, og vil nesten være garantert et tragisk utfall, til tross for innsatsviljen til å redde ungen.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

hegre

Bilde vedlagt spørsmålet

hei hvor er det vanligvis gråhegren hekker. kan den hekke ved en slik mellomstor innsjø som på bildet? ser hegrer hver dag her.

N.N (05.06.2013)

Svar:

Ja, det kan den. Hegrene hekker som regel i kolonier - de bygger store kvistreir i trær, ofte i grantrær.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vepsevåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei er dette en vepsevåk og hvis det er det som jeg tror.
hva er sjeldnest av hønsehauk og vepsevåk, hvem trur du liksom at du treffer på først av dem

Bildet er tatt på: sør-østlandet over (låvetaket)

N.N (05.06.2013)

Svar:

Ja dette er en vepsevåk. Den er mer begrenset i utbredelse i Norge enn hønsehauken, og har nok også mye lavere bestandstetthet i utbredelsesområdet enn hønsehauken har

Roar Solheim (05.06.2013)


#Økologi og atferd

Fuglesang

Er det anstrengende for fuglene å synge? (tenker på småfuglene)Vist det isåfal ikke er det, hvordan velger hunnen den sterkeste og friskeste hannen da?

A. (05.06.2013)

Svar:

Selv om det ikke er anstrengende, så koster det energi å synge lenge og intens. En hann med gode evner til å finne mat, eller et matrikt territorium, vil lettere finne mat og kunne synge enn en hann med dårlig territorium. Hos mange arter blir sangen mer variert og komplisert med alderen, og dette er også et viktig signal til hunnen om at hannen er flink til å overleve (DVs at den har gode arveegenskaper for å klare seg).

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

musvåk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fikk nærkontakt med en musvåk her om dagen. er det mulig
å se om dette er han eller hunn?

N.N (05.06.2013)

Svar:

Nei, dessverre, kjønnene ser helt like ut. Men på denne tiden vil nok de fleste hunnene ligge og ruge, så dermed er det overveiende sannsynlig at du har sett en hann!

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er vel en unge, men finner ingen som ligner i boka. Hvilken art er det?

N.N (04.06.2013)

Svar:

Ser ut til å være en stokkandunge.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

Kor lenge ein fugl må synge for å finne make

Hei,

eg lurer på kor sannsynleg det er at ein lauvsongar som har sunge i over to veker finn ein make? Kor lang tid pleier det å ta for ein hann å tiltrekkje seg ein hofugl? For hannane og hunnane kjem vel på likt til landet/staden der dei skal hekke? Er det stor variasjon frå art til art på tida det tar å finne saman?

Eg las på veven at det hofuglen ikkje alltid finn ein hann heller, men er det like vanleg? For det er vel omtrent like mange hofuglar og hannar som blir født og veks opp?

J. (04.06.2013)

Svar:

Hos noen arter kommer hannene en stund før hunnene. Og så er det slik hos fugler som hos mennesker: Noen hanner er mer attraktive enn andre, og de som stiller bakerst i køen, KAN risikere ikke å få seg noen make.....

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

Oppdaget at 2 kjøttmeiser har laget reir og fått fugleunger under taksteinen på terrassen vår.går det ann å flytte reiret? hvor lenge blir de værende før de forlater redet?

L. (04.06.2013)

Svar:

Det kan være svært tvilsomt å flytte på et reir, og særlig et kjøttmeisreir. Kjøttmeisene kan lett sky reiret, selv hvis det inneholde unger, dersom meisen utsettes for for mye forstyrrelser. Flytting er temmelig sikkert for ekstremt for en kjøttmeis!

Roar Solheim (04.06.2013)


#Fuglekasser

Ruging

Svarthvit fluesnapper har lagt 7 egg i kasse ,
Men vi kan ikke se at de ligger på eggene i det hele tatt.
Hva er normalt?

V.I. (04.06.2013)

Svar:

Det er ikke sikkert den har startet rugingen ennå - av og til kan fluesnapperen legge 8 egg. Men i løpet av noen dager bør hunnen ha lagt seg til å ruge.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Fuglesang

Kvifor syng fuglane så lystig kl.3-4 om morgonen og så stilnar det meir av etter kvart. Bur i Åsane. Helsing Torunn Aarre

T.A. (04.06.2013)

Svar:

Allerede besvart!

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

mat

hva spiser snøugla

S. (04.06.2013)

Svar:

Den spiser lemen og andre smågnagerarter om sommeren, men om vinteren lever den mest av fugl, dersom det da ikke er gode forekomster av smågnagere. Vinterkosten kan være ryper, sjøfugl, ender eller andre fugler knyttet til vann. I Nord-Amerika lever mange snøugler av smågnagere, kaniner og ulike fugler på prærielandskapet om vinteren.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Følger opp om horndykkeren.

Takk for svaret. Da velger vi å tro at rugingen kan starte før alle eggene er lagt. For da fuglen (antakelig hunnen) gikk på reiret igjen, la hun seg skikkelig ned og "brystet" seg utover de to eggene, og når eggene klekkes tar det oftest to-fire dager før alle er klekket.

I.S.M. (15.05.2013)

Svar:

Går ut i fra at dykkerne nå har fått klekket ut ungene sine.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Hei.

Jeg tok opp en fuglelyd (turteldue, ugle?? i tilfelle hvilken ugle?) med foto/videokamera i helgen på hytta i Sandnes kommune. Jeg har lyden på en liten videofil , ca 10 sekunds varighet. Kan dere hjelpe til med å si hvilken fugl lyden kom i fra hvis jeg sender videofilen til dere? PS.Denne websiden deres tar bare imot bildefiler.

L.V. (21.05.2013)

Svar:

Send lydfila som vedlegg til min e-post adresse, som du vel får opp når jeg svarer på dette spørsmålet.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Måke ungen!

Dette gjelder måke ungen! Om de blir så den klarer seg! går det ant å ringmerke den? bare lurer!

H. (22.05.2013)

Svar:

Hvis den klarer seg og kan ringmerkes, så må du få en ornitolog med ringmerkingslisens til å gjøre dette.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Andeegg

Nå har kattene som spiste grønnturkise andeegg klart å fått has på andemor også. I redet lå det igjen 4 egg hvor et var knust og resten var det fullt liv inni. (Har lyst de)
Siden jeg har rugemaskin og ender fra før tok jeg med de siste 3 eggene hjem å la de i rugemaskina.
Jeg er fullstendig klar over at man ikke skal ta egg fra reder, men her er andemor nå død og eggene har jo ingen sjans.
Nå lurer jeg enda mer på hva slags type and dette er.

N.N (24.05.2013)

Svar:

Har du ikke et bilde av den døde anda, eller av noen av fjærene etter den?

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Kråkereir

Jeg må felle et grantre på tomta mi midt på Tromsøa, dvs. i Tromsø. Der er et kråkereir, tydeligvis bebodd. Liker ikke å feil et tre med reir. Hvor lenge kan jeg regne med at det er egg i reiret. Og hvor lenge kan jeg regne med at det er kråkeunger der. Verste tidspunkt å felle treet er vel når det er unger der. Og det er ganske ille å felle mens det er reir med egg. Hva bør jeg gjøre sett fra en fagmanns perspektiv? Dvs fra en fugleviters perspektiv. Treet må ned da jeg skal bygge garasje.

R.E. (25.05.2013)

Svar:

Kråkene ruger kanskje omkring et par uker, mens ungenes reirtid er 3-4 uker. Du må enten vente med fellingen, eller så går kråkereiret tapt. Det er dessverre ikke så mye annet du kan gjøre.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fargevariant stokkan?

Observerer en and som er sammen med stokkandhanner. Den er litt mindre, har grønnt hode som stokkandhannen, men er koksgrå, nesten svart på oversiden men hvit bryst. Kan det være en fargevariant? Finner ikke denne fuglen i fugleboka.

R.A.H. (24.05.2013)

Svar:

Sjekk krikkand hann.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Fuglereder

Vi skal legge nytt tak. Oppdaget at det er fuglerede i taket. Vil helst utsette takleggingen, men har allerede bestilt folk til å gjøre dette. Hva kan vi gjøre med dette

B.S. (25.05.2013)

Svar:

Vanskelig å gjøre noe hvis først taket er tatt av og et reir er blottlagt. Da må en nok anse det som tapt. Hvis dere ønsker fuglene tilbake, kan dere lage kasser og henge opp oppunder mønet/takskjegget.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

kjærnebiter

hei har i noen dager nå hatt hyppige besøk av noen kjærnebitere, er det noe forskjell i fargen på han og hun?, da den ene er mere rødbrun på hodet og bryst, den andre mer dus grå

K. (26.05.2013)

Svar:

Ja, hannen har skarpere og klarere farger enn hunnfuglen. Nå er det også mulig at ungfugler kan være på vingene. De er enda dusere i fargen, med spragler i bryst/underside.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sykdom og skader

Dompap - syk

Hei, vi fant en dompap på fuglebrettet som oppførte seg veldig rart. Vi fikk tak i han (hannfugl) og tok han med inn. Der opnet vi munnen hans og fant noen grønnaktige kuler som var slimete og samtidig luktet veldig vondt. Vi fikk ut alt av munnen hans og nå passe vi på den. Slapp den fri, så den fløy til nærmeste tre.

Når den prøvde å spise solsikkefrø bare spant han frøene rundt i munnen og slapp de. For å så prøve igjen.

Noen anelse på hva som kan ha skjedd.

J.O.B. (26.05.2013)

Svar:

Nei, dessverre vet jeg ikke hva dette kan værer. Men finkefuglene kan rammes av ulike sykdommer. Grønnfink ble f. eks for et år siden rammet av en sykdom som kalles gulknopp. Salmonella er et annet problem for disse fuglene. Fugler kan også få bakterieangrep i lunger og luftveier.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sanger? nr.2

Bilde vedlagt spørsmålet

her er et bildet til men jeg vet ikke om det er så lett å se på dette bildet

N.N (04.06.2013)

Svar:

Nei, bildet er for dårlig til at jeg kan si noe sikkert. Mistenker at det er en løvsanger (lyse føtter og bein), men er ikke sikker.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Fuglekasser

Forstyrring

Gjør det noe om du flytter kassen til fluesnappern?

J. (24.05.2013)

Svar:

Det bør du IKKE gjøre om den har etablert seg i kassen.

Frode Falkenberg (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei hvilken (...sanger) er dette hvit ring rundt øye, og svart strek gjennom øye? hørtes IKKE ut som løvsanger eller gransanger. observert: ferskvann.

N.N (28.05.2013)

Svar:

Har du bilder av fuglen i andre vinkler?

Frode Falkenberg (04.06.2013)


#Diverse

Spørsmål:

hvor kan man finne masse fakta om de forskjelige spurvene?

N.N (04.06.2013)

Svar:

Prøv http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Frode Falkenberg (04.06.2013)


#Diverse

Svane

Bilde vedlagt spørsmålet

Finnes det mer en svane art, og hvilken art er vanligst?

A. (04.06.2013)

Svar:

I Norge forekommer tre svanearter, knoppsvane (bildet), sangsvane og dvergsvane. Dvergsvane er en sjeldnehet, mens sangsvanen er vanlig om vinteren i Sør.-Norge og den hekker blant annet i Finnmark. Knoppsvanen er vanlig i store deler av Sør-Norge - året gjennom.

På verdensbasis finnes det flere svaner, og her er lista over de som er i slekt med våre arter: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=cygnus

Frode Falkenberg (04.06.2013)


#Økologi og atferd

Fuglesang

Kvifor syng fuglane så lystig om morgonen i 3-4 tida og så stilnar det meir av? takk for svar. Med helsing Torunn Aarre.m

N.N (04.06.2013)

Svar:

Fugler synger for å "kringkaste" sitt budskap så langt som mulig. Lyd bærer lengst når lufta er fri for turbulens. Det er den om morgenen før soloppgang, etter regnskyll (som kjøler ned lufta til jevn temperatur), og etter solnedgang. Når sola varmer opp bakken, stiger varmluft i bobler over mørke flater. Dette gir opproting av luftmassene, og stopper lydbølgenes bevegelse i lufta. Det er altså rene fysiske lover som får fuglene til å synge mer intensivt på bestemte tider av døgnet!

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fiskeørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dette en fiskeørn? Synes mønsteret ligner, men får ikke fargene til å stemme.

N.N (04.06.2013)

Svar:

Ja, dette er en fiskeørn. Mønsteret på hodet er veldig typisk, og gjør det lett å gjenkjenne fuglen på bildet.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette ble tatt på litt vel lang avstand, går det allikevel an å se hvilken art det er? Fant ikke noe som lignet i fugleboka selv.

N.N (04.06.2013)

Svar:

Vanskelig vinkel, men vingen ser faktisk mest ut til å tilhøre en gjøk!

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

Stridslystne troster

Hei! Vi har et trostepar med unger, som klekket for ca 1 uke siden, utenfor døra vår i Oslo. De har angrepet oss i flere uker nå. De flyr rett på oss, så skiter de ned bikkja med stor presisjon. Er dette noe man kan få gjort noe med? Om ikke, hvor lang tid tror du vi vil være i " skuddlinja"?

N.N (02.06.2013)

Svar:

Dette er gråtrostenes viktigste forsvarsmulighet mot farer som truer ungene deres. Trosteungene klarer nok å fly i løpet av en uke etter at de har forlatt reiret, og da er dere kvitt problemet.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Fuglekasser

Blåmeis vs Kjøtmeis

Har ein del kasser med 32 mm flygehol. Disse er okkupert kun av kjøtmeis, sjøl om det mellom anna er rikeleg med blåmeis i området. Vil ei kjøtmeis alltid vinne kampen om kasser med stor nok åpning til at ho kan bruke ho? Har uansett starta arbeidet med å lage kasser med 27 mm flygehol til neste sesong/andre kull.

H. (03.06.2013)

Svar:

Jeg har selv kasser hvor det hekker vekselsvis blåmeis og kjøttmeis. Blåmeisen er en veldig tøff fugl, og jeg er ikke sikker på at kjøttmeisen nødvendigvis vinner over blåmeisen. Mindre hullåpning kan være en løsning. Vanligvis har 28 mm vært det aktuelle målet, men 27 vil trolig gå an. Har selv eksperimentert med noen kasser i vår med 25 mm hull, men det ser ut til å være for trangt både for fluesnapper og svartmeis.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Stærunger flyvedyktige

Har en stærfamile boende på garasjeveggen, inntil 1. Juni, da hoppet ungene ut. De er i nærheten, hører dem. Når kan de fly? Det er mye katter i nærheten.

H.K. (02.06.2013)

Svar:

De klarer nok å fly i løpet av noen få dager. Katter er dessverre et stort problem, og ikke alltid like lett å håndtere.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

stokkand med brunt hode

Bilde vedlagt spørsmålet

hei,
vi kom over denne anda ved Østensjøvannet i går. den var helt lik stokkendene i størrelse og oppførsel, men den var helt hvit på kroppen med noen brune tegninger og den hadde helt jevnt, brunt hode. den hadde også den hvite halsringen. er dette er versjon av tamand, eller en krysning av tamand og stokkand, kanskje?

beklager at bildet ikke er veldig skarpt, det er tatt med høyeste zoom på et mobilkamera; endene ble veldig sky da vi prøvde å gå litt nærmere...

N.N (03.06.2013)

Svar:

Dette er en blanding mellom stokkand og en tamand. Det er mange slike ute i naturen, som skaper forvirring ved forsøk på artsbestemmelse av ender.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

svane ,ærfugl,ender,hjelp til reirplass

Hei
Vi har et variert fugle-og dyreliv langs vår stramdlinje.Svaner,ærfugl,ender(ulike typer)'tjeld,toppskarv.Desvere har det etablert seg mink der sisterene,Hvordan kan vi hjelpe respektive fugler med å få frem avkommet?

Kan det bygges noe flytende for svaneparet,for ærfuglen?

Området er i Rogaland,mot Lysefkorden.

K.E. (04.06.2013)

Svar:

Det viktigste tiltaket er trolig veldig aktiv fangst og jakt på mink, men det er et tidkrevende arbeid. Det er neppe mulig å lage hekkeplasser for fuglene som er minksikre. Minken svømmer som kjent, og når fram til alle øyer og hekkeplattformer man måtte lage.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Ruging av måse egg.

Hei!
På arbeidsplassen min har noen stukket hull i eggene til måsen. Hva skjer egentlig med fuglene når man gjør slikt mot dem? Jeg synes veldig synd på måsen som ligger å ruger dag og natt.... Merker de at eggene er døde og legger nye, eller blir de fortvilte og ruger til de ikke har mer krefter igjen? Leste en plass at de ville legge nye egg dersom de første ikke ble klekket, men vet ikke om det stemmer.
Blir veldig glad for svar.

H. (04.06.2013)

Svar:

Dette er IKKE tillatt, og ganske håpløst. Måkene legger bare nye egg dersom de mister de første. Hvis det er stukket hull på eggene, fortsetter måkene å ruge noen uker lenger enn det som skal til for å klekke eggene, før de skjønner at det ikke blir noe av dem. Da er det for sent å legge et nytt kull, og måkene får ikke fram noen unger det året.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Kråkeunger

På vei til skolen i dag, så jeg to små kråkeunder sittende på plenen, med en meters mellomrom. Stussa litt over at de satt der, og ikke reagerte når jeg kom forbi. Tok ut en brødbit fra sekken og kastet det bort til den ene for å se hvordan den reagerte, og i saktefilm tiltet den hodet ned på biten, og stirret.

Får vondt av å se dem så tafatte, og har mest lyst til å bare ta dem med hjem. Veit at man ikke skal røre ville dyr, men er det noe i det heletatt man kan/bør gjøre i slike situasjoner?

M.O. (04.06.2013)

Svar:

Kråkeungene blir ivaretatt av sine foreldre, så IKKE rør dem, men la dem sitte i fred.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

plagsom svale

Har dere ett godt råd ang. svale som har holdt på i 3 uker på altan . fugleskit hver dag , og flyr i ruta og altandør opptil 10 -20 gang førr dag. Begynte i fjord etter at det ble skifta bordkleing og vinduer. Har prøvd med plasposer på rekkverke , men skyr det ikke. Også bilen er utsatt når den står opp ved huset. Vannslangen flittig brukt førr all fuglskiten. Begynn å bli litt slitsomt.

S. (02.06.2013)

Svar:

Dessverre ikke lett å stoppe slik adferd, annet enn å dekke til speilflatene som fuglen flyr mot, til den er ferdig med å sloss mot "rivalen" denb ser i speilbildene.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Diverse

Tjeld

Hei! For ca. 2 dager siden så kom det 2 tjeld unger inne i hagen vår. Mens ingen voksne for nemlig, jeg har ikke sett moren og faren rundt. Det var 3 unger men 1 døde 1 dag siden. Den som døde ble tatt av en katt desverre. Så nå er det bare 2 igjen. Jeg ga de litt mark (men skal si det var ikke lett) men nå er de utenfor vinduet mitt og de vill ha mat hele tiden. Så jeg lurte på. Skal jeg la de ligge bare? Eller få noen å ta de? Jeg jager vekk katter og div jeg ikke vil skal ta de. Jeg vet at det er ikke lov å ta ville dyr inn, og derfor tadd respekt for det. Nå sitter de der bare til jeg kommer med mat til dem.

N.N (03.06.2013)

Svar:

Det kan høres ut til at disse er forlatt eller har mistet sine foreldre. Det er både arbeidskrevende og vanskelig å fore opp slike fugleunger, men det er mulig dersom en er interessert og villig til å legge ned så mye tid og arbeid som trengs.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Diverse

Måkeegg

Hei.
Jeg jobber i en barnehage der måkene har lagt egg på taket og på berget på lekeplassen. i fjor skjedde det samme, da eggene var klekket ble måkene så agresive mot de barna at vi måtte stenge lekeplassen. Lurer derfor på om det er lov å fjerne måke eggene? Barnehagen er i Bergen om det har noe å si.

I. (03.06.2013)

Svar:

I utgangspunktet har du ikke lov til dette. Kontakt kommunen og viltforvaltning der eller hos Fylkesmannen for å få nærmere råd.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sykdom og skader

Trostunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fant en trostunge som satt midt i veien. Den hadde et sår og manglet fjær på den ene vingen. Den satt med lukkede øyne og det ene øye så tilgriset ut med noe brunaktig seigt noe. Tok den med hjem, men ser nå at den ikke kan gå. Når den prøver så snubbler den i sine egne ben og faller om på ryggen. Den holder også fast med bare ene foten, den andre kan det se ut som den har mistet kontroll over.. Og den sitter bare og skjelver. Er det noe jeg kan gjøre? Er det håp for den lille stakkaren?

T. (03.06.2013)

Svar:

Nei, det tror jeg dessverre ikke. Den kan ha fått indre skader, og da dør den før eller senere. Trolig er det best å avlive trostungen, ut i fra de beskrivelser du gir av oppførselen dens.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det en dompap? Svart og hvitt hode. Observert i kvinesdal i vest-agder.

M.U. (03.06.2013)

Svar:

Nei, dette er en rødstjert hann.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugle

Hei, jeg har hytte på et stølsområde, ca. 1000moh, mellom Tisleifjorden og Vaset. Så i helgen en ugle flere ganger og på nært hold. Den var stor, lysebrun spettet med trill rundt og lyst "ansikt". Vi har hatt hytte der i mange år, men har aldri sett ugle der før. Hva kan dette være - fikk dessverre ikke tatt bilder.

B.J. (03.06.2013)

Svar:

Sjekk bilder av haukugle - den er aktuell i år.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

E detta ei konge ørn fjær, jeg fant den på et høyt fjell det var mange fjellryper og kongeørner der..! :)

M.J. (03.06.2013)

Svar:

Ja, dette ser faktisk ut som en fjær fra en kongeørn! Mønsteret stemmer.

Roar Solheim (03.06.2013)


#Diverse

Ugle unge

Oppdaget i dag en ugle unge i hagen når jeg klippet gresset.Tror ikke den er så gammel. Sitter i et blomster bed.Hva gjør jeg. Jeg har en katt som jeg er redd skal oppdage den.Så er jeg redd hannen kan ta katten om natta for da kommer den vel med mat.. Tar voksne ugler katter ? Håper på svar raskt.

B.A. (03.06.2013)

Svar:

Uglene tar ikke katter, så det trenger du ikke engste deg for. Flytt ugleungen opp i en busk eller et tre, eller lenger vekk fra kattehagen...

Roar Solheim (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl, evt. Lappsanger?

Hei!
Lurer på om dette er en Lappsanger som synger i hagen vår (Malvik, Sør-Trøndelag). Har såvidt skimtet den i kikkerten, men den var så rask. Er iallefall sikker på at det er en sanger. Har prøvd å tatt ett opptak av sangen, se linken.
http://www.musikkverksted.no/fil/lappsanger

L.K. (25.05.2013)

Svar:

Lyden på slutten av opptaket høres ut som en møller: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=4335

Frode Falkenberg (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken bekkasin?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette på Vega 1/6 og avstanden gjør det vanskelig å artsbestemme denne

J.H. (02.06.2013)

Svar:

Dette er en enkeltbekkasin.

Frode Falkenberg (03.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken erle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette linerle (alba) hunn eller kan det være svartryggerle? Tatt i Brønnøysund 2/6

J.H. (02.06.2013)

Svar:

Det kan det være, men jeg ser for lite av fuglen til å være sikker.

Frode Falkenberg (03.06.2013)


#Diverse

hvor gammel blir en ringdue

N.N (13.05.2013)

Svar:

Høyeste kjente alder på en norsk ringdue er 10 år og 8 måneder. Data er gjort kjent gjennom ringmerking.

Morten Ree (03.06.2013)


#Diverse

Dybdesyn??

Har skjære samsyn (stereosyn)? Jeg trodde det bare var rovfugler som hadde det. Selvom skjære på en måte er en rovfugl den også. Hvorfor sitter øynene på siden da?

N.N (10.05.2013)

Svar:

Alle fugler har "samsyn" når de har blikket rettet framover. Selv om dyr og fugler har en plassering av øynene som gir stor synsvinkel, så er det også for dem helt naturlig å ha blikket rettet rett forover for å ha best mulig effekt av synet. Ansiktet har en slik utforming hos fuglene at begge øyner er synlig rett forfra. Selv uglene har en skrå profil i ansiktet som gjør at de har at visst sidesyn. Rugde er vel den arten som har størst synsvinkel av våre fugler.

Morten Ree (03.06.2013)

««første 37 621 - 37 670 av 50 018 siste»»