Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 506 til 37 555 av totalt 49 931 spørsmål


#Diverse

Skoghogst

Takk for svar vedr.katter ved fòrplassen. Noe annet; I hele mai og nå i juni har det foregått en storstilt hogst i skogen der jeg bor. Enorme skogsmaskiner meier trærne ned

på kort tid.(vandalisme, etter mitt syn).Dette må da ha stor innvirkning på fuglene nå i reir og ungeperioden? De fleste fugler har vel reir i løvtrær - disse er også utsatt selvom det hovedsaklig hugges gran. Jeg kjenner ikke til forbud mot hogst i denne perioden av året. Det bør det være.
Med hilsen
Synnøve H. Rustand

S.H.R. (07.06.2013)

Svar:

Ja, dette er egentlig en helt grotesk form for landskapsbruk og næringsutøvelse, og det er helt utrolig at det er tillatt! Det viser bare hvor mangelfullt lovverket er med hensyn til faunaen, og hvor lite slikt lovverk betyr når økonomien får råde! Forstyrrer du et fuglereir KAN du etter lovverket straffes, mens skogsdrift får lov til å drive på uten hensyn til hekkende fugl

Roar Solheim (07.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette for en raring?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Hvilken fugl er dette?
Den trives godt ved fuglebrettet, i en hage på Randaberg, og det hadde vært arti å vite hva det er.

T.I. (07.06.2013)

Svar:

Dette er en lys gråspurv, DVs en fugl med genfeil som gjør at fjærene ikke tar til seg alle fargestoffene under utvekst.

Roar Solheim (07.06.2013)


#Diverse

meitemark

Hvilken tilpasninger har meitemark til miljøet den lever.

M. (07.06.2013)

Svar:

Ikke fuglespørsmål.

Roar Solheim (07.06.2013)


#Diverse

Fuglebarn

Hei, jeg har et spørmål av generell karakter. Jeg lurer på om det finnes en faglig fellesbetegnelse på fuglebarn? Matias

M.B. (07.06.2013)

Svar:

Unger av hønsefugler, vadefugler og andre som har dundrakt og kan gå straks etter klekkingen, kalles kyllinger. Denne betegnelsen brukes også av og til generellt på små fugleunger. Ellers er det benevnelsen "fugleunge" som gjerne benyttes.

Roar Solheim (07.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, denne satt og observerte meg fra en varde på Rennesøy utenfor Stavanger i dag (06.06.2013). Hvilken fugl er det?

T.O. (06.06.2013)

Svar:

Dette er en steinskvett hann.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Hvor lenge går det før. En måke parrer til denlegger egg

N.N (06.06.2013)

Svar:

Trolig innen et døgn.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Økologi og atferd

Kråkefugl

Kan kråkefuglene plyndre reir og spise egga til andre kråkefugler? (eksempel: kråke tar ravneegg)

Takk

A. (06.06.2013)

Svar:

Kråkene prøver ofte å ta skjæreegg, så det er en evig "krig" mellom disse to kråkefuglene. Men et ravnereir ville neppe kråkene prøve seg på - da får de nok rundbank av de4 mye større ravnene!

Roar Solheim (06.06.2013)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Jeg har meisekasse som fikk besøk her i vår. Det kom egg og så unger. Jeg ser i den en sjelden gang. De siste to gangene syns jeg det har vært så lite vekst på ungene, og de gaper ikke når jeg åpner lokket. De ser temmelig slappe ut, men de lever. I dag så jeg en masse fjær like i nærheten av kassen. Jeg er redd for at en av kattene i nabolaget kan ha drept en av meiseforeldrene. Hvis så har skjedd, vil den foreldren som er igjen klare å fø opp ungene alene?
jeg har fuglemater med solsikkefrø nært kassen, så de voksne har jo lett tilgang på mat til seg selv.
kanskje er det innbildning, men jeg hører en litt trist fuglelyd fra trærne her. Kan det være sånn at den, eventuelt, gjenværende part sørger over tapet av partneren?

R.H. (06.06.2013)

Svar:

Det hender dessverre at voksenfugler dør under egg- eller ungeperioden, og da kan det bli stridt for den gjenværende fuglen å fore opp ungene. Derfor er det bra at du har fuglemat ute - da kan voksenfuglen raskt spise selv, og få mer tid til å finne insekter og larver til ungene. Vi vet ikke i hvilken grad andre virveldyr enn vi selv sørger over tap av unger eller make, men det er mye som tyder på at mange arter har en sorgreaksjon lik oss mennesker. Men hvor lenge det kan vare, og hvordan det arter seg, vet vi lite om, siden vi ikke kan spørre andre dyr direkte om dette...

Roar Solheim (06.06.2013)


#Diverse

Linerle

Har ikke sett linerle hittil iår i nærmiljøet.
Har det kommet færre linerler iår?

S.D. (06.06.2013)

Svar:

Ikke så langt vi vet, men en annen spørsmålstiller har også nevnt at linerle savnes et annet sted lokalt.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Fuglekasser

Fuglekassen falt ned

Jeg har svart-hvit fluesnapper i en av kassene mine, men i natt skjedde tragedien; kassen falt ned. Flesteparten av eggene var knust, hele reiret var ødelagt. Jeg fjernet restene, og hang umiddelbart opp en ny kasse på nesten samme sted. Kassen fylte jeg med flis, og jeg hang også opp en solid dott med underull fra hunden i et av nabotrærne. Foreldrene oppholder seg fortsatt i nærheten av der kassen falt ned.
Er det noe håp om at disse to skal produsere nye egg i år? Vil de i så fall bruke den nye kassen? Jeg er så lei meg for dette, er særlig glad i fluesnapperne, som vekker meg med nydelig kvitring hver morgen. Har hengt opp et par andre kasser også, i tilfelle de heller vil bruke en av dem.

E.S. (06.06.2013)

Svar:

Hvis det ikke har gått for lang tid siden fluesnapperen la eggene, så kan hun bygge et nytt reir og starte et nytt kull. Men dette er vanskeligere for fluesnapper enn for meiser, for fluesnapperne har et kortere tidsvindu å fore opp unger på enn meisene. Derfor har aldri fluesnapperne to kull i løpet av en sommer. Det er bortkastet å fylle reirmateriale i en fluesnapperkasse, det kan faktisk bare være negativt, for fuglene vil nok helst finne fram til materiale selv, og så bringe det inn og bygge reir slik de er vant med.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags trost er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av denne trosten i hagen i dag. Er det en måltrost?

N. (06.06.2013)

Svar:

Ja, dette er en måltrost.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Økologi og atferd

Gjøk

Gjøken legger egg i andre fuglers reir og overlater oppfostringen av ungene til vertsfuglene. Hva slags samspill er dette?

N.N (06.06.2013)

Svar:

Dette er ikke samspill, men ren parasittisme fra gjøkens side.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Fuglekasser

Se fugleungene i fuglekassen

Hei! Vi er så heldig å ha et blåmeisepar som har fått unger i fuglekassen i hagen.

Tror du det kunne være mulig å åpne fuglekassen for at ungene skulle fått sett blåmeisefugleungene (langt ord ) i redet sitt?

Er redd for at vi skal forstyrre fuglene slik at fuglemor og fuglefar forlater ungene.

B. (06.06.2013)

Svar:

Nei, dette er ikke noe problem, så sant du kan åpne lokket på kassa. Fuglene tåler fint at dere tar en titt 5-10 minutter, med noen dagers mellomrom.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Økologi og atferd

Linerle som flyr mot meg og stopper rett forran så snur igjen

Linerlen kommer mot meg og stopper opp rett forran meg. Han hun viser først fronten for då å vende litt mot venstre sett fra meg.. Dette har skjedd nå flere ganger, hva skyldes denne spesielle adferden?

N.N (06.06.2013)

Svar:

Ikke mulig å si. Vanligvis er dette adferd rettet mot artsfrender. Det KAN hende denne fuglen har blitt pleiet i fangenskap av andre mennesker tidligere, andre forklaringer er vanskelige å se for seg.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Økologi og atferd

Hunnand av stokkandarten

Hvorfor er det så få hunender når vi går tur langs Akerselva
fra Grunerløkka og opp til Myraløkka med klassen?

3.K. (06.06.2013)

Svar:

Sannsynligvis fordi de nå ligger på egg og ruger.

Roar Solheim (06.06.2013)


#Diverse

Stokkand

Hvor bor stokkanden

N.N (06.06.2013)

Svar:

For generelt spørsmål - se i litteraturen selv (bruk internett og søk på stokkand).

Roar Solheim (06.06.2013)


#Økologi og atferd

vipe

Jeg har de siste dagene på en og samme åker sett 12-13 viper sitte relativt samlet. Burde ikke de lagt på reir og ruget nå? Jeg har ikke sett noen artikler om fjorårets viperegistreringer

A.N...L. (05.06.2013)

Svar:

Dette kan være viper som har mislykkes med hekkeforsøkene sine, eller fugler som ikke har forsøkt seg på hekking (ettåringer eller fugler i så dårlig kondisjon at de ikke kunne forsøke hekkestart).

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva slaks fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Kona mi tok bilete av ein fugl i hagen vår, og vi lurer på klva slags fugl det er. Bilete er teke den 27.4 i år i Øvre Årdal. Det er den kvite vi ikkje veit kva er. Bilde er kanskje litt lite, men eg håpar det går bra.

K.F. (05.06.2013)

Svar:

Fuglen i forgrunnen er en bokfink hann, men det er ikke mulig å si hvilken art fuglen i bakgrunnen er. Jeg mistenker likevel at også den er en bokfink, med genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp farge under utvekst. Den ser ikke ut til å være albino - da skal den også ha rødaktige øyne, men dette er vanskelig å si sikkert på dette bildet. Som regel har slike fugler noen eller en del fjær som er hvite, mens de øvrige har normalfarge. Denne har alle fjærene hvite/lyse, og det er mer uvanlig.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Økologi og atferd

hva spiser fossekallen?

Hei, vi har i lekse i gaia 7 å skrive om fossekallen eller finne ut hva den spiser da. men så er spørsmålet. hva spiser den?

N.N (05.06.2013)

Svar:

Den spiser først og fremst larver av vårfluer (insekter). Disse larvene lever på bunnen av bekker, elver og vann, og lager små hus av pinner og små steiner som de lever inne i. Fossekallen svømmer med vingene ned til bunnen for å plukke en slik larve. Så flyter den opp som en kork, hopper på land, og rister larven ut fra huset, for så å spise larven.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

Ang ruging av måse egg.

Takk for svaret.
Er det noe vi kan gjøre for måsen? Burde vi ta vekk eggene eller bør vi bare la de ligge i redet?
Er det ei psykisk belastning for måsemor- og far å ikke få frem unger?
Jeg jobber på et sykehus og måsen har lagt rede rett utenfor et pasientrom.
Mine kollegaer ønsker ikke å ha måsen der, det blir sagt at det blit for mye støy for pasientene når ungene klekkes, og det er derfor de har stukket hull i eggene.
Jeg synes hele situasjonen er trist og ønsker det beste for måsen.
Redet kan ikke flyttes.

Hilsen Hilde

H. (04.06.2013)

Svar:

Hvis eggene er ødelagt, kan dere like gjerne fjerne dem, så slipper måkene å bruke energi til å ruge på et feilslått prosjekt.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Økologi og atferd

Pilfink i fuglekassa.

I går morges fløy det ut sansynligvis unger av en pilfink kasse som jeg har. På etermidagen falt kassa ned. Jeg så igjenom reiret å fant da 2 døde unger å et egg. egget var godt gjømt i reire. jeg var en tur i skogen i samme område i går, traff da på en ungeflokk på 3-4 pilfinkunger. hva har sannsynligvis skjed i dette tilfelle. Har det kommet ut noen unger av kassa mi. Setter stor pris på at du/dere svarer på spørsmålene mine på denne siden. Tusen takk.

K.S. (05.06.2013)

Svar:

Vanskelig å vite om de ungene du så ute kommer fra din fuglekasse, eller fra en annen kasse. Men hvis de gjør det, så er det faktisk slik at noen få unger kan bli liggende igjen og dø i det de andre forlater reiret. Dette ser en ganske ofte hos f. eks. meiser. Hvorfor dette skjer, vet jeg ikke, men det KAN skyldes at et par egg blir lagt litt senere enn de andre, slik at ungene fra disse eggene utvikles senere, og at de rett og slett blir overlatt til seg selv når resten av ungene forlater reiret.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen fløy ut av skauen og satte seg på en tømmerstokk rett foran meg. Hva slags art er dette? Bildet er tatt 03.06.13

N.N (05.06.2013)

Svar:

Dette er ei røy - hunnen hos storfugl.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rugde?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne død under en kraftledning,i et skogholt på Gjøvik.Litt uvanlig fugl her, eller ikke?Fant den 4-06.Den lå ved en gangveg, som hadde mye meitemark i regndagene.

B. (05.06.2013)

Svar:

Dette er en rugde.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

TROSTUNGER !! (haster med svar)

Kan trostunger være alene i over 20 timer?

N.N (05.06.2013)

Svar:

Neppe - de trenger oftere foring for å kunne vokse og klare seg. De kan muligens klare dette en enkelt gang, men hvis det gjentar seg, dør de nok ganske raskt.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva er grensen får hvor høytfugler kan fly

N.N (05.06.2013)

Svar:

Det vet nok ingen, men gjess og svaner er registrert i mer enn 8000 meters høyde, og gribber i Afrika skal visstnok ha blitt registrert enda høyere! Minskende oksygenmengde i lufta er noik det som begrenser fuglenes mulighet for å kunne fly høyere.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Åkerrikse

ei.
Jeg bor i Marker kommune og har fått besøk av åkerrikse i åkeren min. Har aldri hørt den før, bare hørt at det er en rødlista art. Har også hørt at den er for oppadgående igjen.
Tror ikke det er tvil om at det er den jeg har fått besøk av. Jeg har ført på lyden på nettet og den er ganske lett gjenkjennelig.

K.K. (05.06.2013)

Svar:

Ja, dette er tiden for å oppdage åkerrikse. Den kreksende lyden kan en nesten ikke ta feil av. Hvis fuglen hoilder til på ei gresseng, er det viktig at bonden ikke slår enga fra kantene og innover, men fra en kant og mot siden. Hvis han slår i sirkel mot midten, fanges åkerriksa inne i det gjenvære4nde gresset, og blir lett drept av slåmaskinen til slutt.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Trekkfugler

Spørsmål:

kan trekk fugler fly feil vei?

N.N (05.06.2013)

Svar:

Ja, det kan de. Noen ungfugler tar feil retning om høsten, og flyr 180 grader feil, dvs i stikk motsatt retning av der de burde fly. Derfor ender en del asiatiske arter hos oss på høsten.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Vår/forsommer ved Vestfosselva, Buskerud, sen ettermiddag/kveld. En mørk grå/sort fugl, blank i fjærene, lå under noe buskas med bakparten av kroppen skjult i buskaset. Så ut som om fuglen ikke hadde hals, hodet gikk i ett med kroppen. Ganske stor, større enn en trost. Sto på en halv meters avstand og kikket på den, tenkte det kunne være en syk/skadet fugl, selv om den egentlig ikke så slik ut. Har sett i fuglebøker, og det nærmeste jeg kommer er at det kunne være en nattravn - som jeg aldri har sett her før. Dagen etter var den forsvunnet, ingen fjær eller spor etter den. Var den trolig skadet eller er dette "normal" oppførsel, om det da var en nattravn?

B.K.H. (05.06.2013)

Svar:

Nei, jeg tror heller du har sett en hønsefugl på reir. Mistenker at det kan ha vært en orrhøne - dette er typisk reirplass for en slik.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

fugler

hvilken fugler hekker i hule trær

M. (05.06.2013)

Svar:

Mange, ca 25 arter i Norge. Bruk fugleboka eller leksikon!

Roar Solheim (05.06.2013)


#Økologi og atferd

Fjerne reir før nytt kull i år?

1.juni ble det klekket et rødstrupekull her i hagen. I dag var ungene borte, så noen må ha plyndret reiret. Det ligger ett egg igjen som antagelig er ubefruktet. Iflg. fuglebok pleier rødstrupen å legge sitt 2.kull i juli. Spørsmålet er om vi skal fjerne hele reiret, bare egget eller la alt ligge. Er det sannsynlig at fuglen bygger i samme reir?

R.N. (05.06.2013)

Svar:

Den kommer helt sikkert IKKE til å bruke samme reirplass om igjen. Fugler som mister egg eller unger, bygger så godt som alltid et nytt reir et annet sted. Hvis de bygger på samme stedet, så er jo sjansen for at den som åt egg/unger kan komme igjen, siden reirplassen er oppdaget. DET er en altfor stor risiko å ta.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

Sandlo

Hvat gjør man når man finner el livløs og forlatt sandlounge i grøfta, man går litt lenger bort og ser at moren og faren har blitt drept av et rovdyr, hva gjør man da??????

J.M.S. (05.06.2013)

Svar:

Dessverre ikke så mye en kan gjøre annet enn å la ungen være alene der den er. Da har den i det minste en viss sjanse til å kunne finne mat selv. Foring av vadefuglunger er ekstremt vanskelig og tidkrevende, og vil nesten være garantert et tragisk utfall, til tross for innsatsviljen til å redde ungen.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

hegre

Bilde vedlagt spørsmålet

hei hvor er det vanligvis gråhegren hekker. kan den hekke ved en slik mellomstor innsjø som på bildet? ser hegrer hver dag her.

N.N (05.06.2013)

Svar:

Ja, det kan den. Hegrene hekker som regel i kolonier - de bygger store kvistreir i trær, ofte i grantrær.

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vepsevåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei er dette en vepsevåk og hvis det er det som jeg tror.
hva er sjeldnest av hønsehauk og vepsevåk, hvem trur du liksom at du treffer på først av dem

Bildet er tatt på: sør-østlandet over (låvetaket)

N.N (05.06.2013)

Svar:

Ja dette er en vepsevåk. Den er mer begrenset i utbredelse i Norge enn hønsehauken, og har nok også mye lavere bestandstetthet i utbredelsesområdet enn hønsehauken har

Roar Solheim (05.06.2013)


#Økologi og atferd

Fuglesang

Er det anstrengende for fuglene å synge? (tenker på småfuglene)Vist det isåfal ikke er det, hvordan velger hunnen den sterkeste og friskeste hannen da?

A. (05.06.2013)

Svar:

Selv om det ikke er anstrengende, så koster det energi å synge lenge og intens. En hann med gode evner til å finne mat, eller et matrikt territorium, vil lettere finne mat og kunne synge enn en hann med dårlig territorium. Hos mange arter blir sangen mer variert og komplisert med alderen, og dette er også et viktig signal til hunnen om at hannen er flink til å overleve (DVs at den har gode arveegenskaper for å klare seg).

Roar Solheim (05.06.2013)


#Diverse

musvåk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fikk nærkontakt med en musvåk her om dagen. er det mulig
å se om dette er han eller hunn?

N.N (05.06.2013)

Svar:

Nei, dessverre, kjønnene ser helt like ut. Men på denne tiden vil nok de fleste hunnene ligge og ruge, så dermed er det overveiende sannsynlig at du har sett en hann!

Roar Solheim (05.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er vel en unge, men finner ingen som ligner i boka. Hvilken art er det?

N.N (04.06.2013)

Svar:

Ser ut til å være en stokkandunge.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

Kor lenge ein fugl må synge for å finne make

Hei,

eg lurer på kor sannsynleg det er at ein lauvsongar som har sunge i over to veker finn ein make? Kor lang tid pleier det å ta for ein hann å tiltrekkje seg ein hofugl? For hannane og hunnane kjem vel på likt til landet/staden der dei skal hekke? Er det stor variasjon frå art til art på tida det tar å finne saman?

Eg las på veven at det hofuglen ikkje alltid finn ein hann heller, men er det like vanleg? For det er vel omtrent like mange hofuglar og hannar som blir født og veks opp?

J. (04.06.2013)

Svar:

Hos noen arter kommer hannene en stund før hunnene. Og så er det slik hos fugler som hos mennesker: Noen hanner er mer attraktive enn andre, og de som stiller bakerst i køen, KAN risikere ikke å få seg noen make.....

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

Oppdaget at 2 kjøttmeiser har laget reir og fått fugleunger under taksteinen på terrassen vår.går det ann å flytte reiret? hvor lenge blir de værende før de forlater redet?

L. (04.06.2013)

Svar:

Det kan være svært tvilsomt å flytte på et reir, og særlig et kjøttmeisreir. Kjøttmeisene kan lett sky reiret, selv hvis det inneholde unger, dersom meisen utsettes for for mye forstyrrelser. Flytting er temmelig sikkert for ekstremt for en kjøttmeis!

Roar Solheim (04.06.2013)


#Fuglekasser

Ruging

Svarthvit fluesnapper har lagt 7 egg i kasse ,
Men vi kan ikke se at de ligger på eggene i det hele tatt.
Hva er normalt?

V.I. (04.06.2013)

Svar:

Det er ikke sikkert den har startet rugingen ennå - av og til kan fluesnapperen legge 8 egg. Men i løpet av noen dager bør hunnen ha lagt seg til å ruge.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Fuglesang

Kvifor syng fuglane så lystig kl.3-4 om morgonen og så stilnar det meir av etter kvart. Bur i Åsane. Helsing Torunn Aarre

T.A. (04.06.2013)

Svar:

Allerede besvart!

Roar Solheim (04.06.2013)


#Økologi og atferd

mat

hva spiser snøugla

S. (04.06.2013)

Svar:

Den spiser lemen og andre smågnagerarter om sommeren, men om vinteren lever den mest av fugl, dersom det da ikke er gode forekomster av smågnagere. Vinterkosten kan være ryper, sjøfugl, ender eller andre fugler knyttet til vann. I Nord-Amerika lever mange snøugler av smågnagere, kaniner og ulike fugler på prærielandskapet om vinteren.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Følger opp om horndykkeren.

Takk for svaret. Da velger vi å tro at rugingen kan starte før alle eggene er lagt. For da fuglen (antakelig hunnen) gikk på reiret igjen, la hun seg skikkelig ned og "brystet" seg utover de to eggene, og når eggene klekkes tar det oftest to-fire dager før alle er klekket.

I.S.M. (15.05.2013)

Svar:

Går ut i fra at dykkerne nå har fått klekket ut ungene sine.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Hei.

Jeg tok opp en fuglelyd (turteldue, ugle?? i tilfelle hvilken ugle?) med foto/videokamera i helgen på hytta i Sandnes kommune. Jeg har lyden på en liten videofil , ca 10 sekunds varighet. Kan dere hjelpe til med å si hvilken fugl lyden kom i fra hvis jeg sender videofilen til dere? PS.Denne websiden deres tar bare imot bildefiler.

L.V. (21.05.2013)

Svar:

Send lydfila som vedlegg til min e-post adresse, som du vel får opp når jeg svarer på dette spørsmålet.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Måke ungen!

Dette gjelder måke ungen! Om de blir så den klarer seg! går det ant å ringmerke den? bare lurer!

H. (22.05.2013)

Svar:

Hvis den klarer seg og kan ringmerkes, så må du få en ornitolog med ringmerkingslisens til å gjøre dette.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Andeegg

Nå har kattene som spiste grønnturkise andeegg klart å fått has på andemor også. I redet lå det igjen 4 egg hvor et var knust og resten var det fullt liv inni. (Har lyst de)
Siden jeg har rugemaskin og ender fra før tok jeg med de siste 3 eggene hjem å la de i rugemaskina.
Jeg er fullstendig klar over at man ikke skal ta egg fra reder, men her er andemor nå død og eggene har jo ingen sjans.
Nå lurer jeg enda mer på hva slags type and dette er.

N.N (24.05.2013)

Svar:

Har du ikke et bilde av den døde anda, eller av noen av fjærene etter den?

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Kråkereir

Jeg må felle et grantre på tomta mi midt på Tromsøa, dvs. i Tromsø. Der er et kråkereir, tydeligvis bebodd. Liker ikke å feil et tre med reir. Hvor lenge kan jeg regne med at det er egg i reiret. Og hvor lenge kan jeg regne med at det er kråkeunger der. Verste tidspunkt å felle treet er vel når det er unger der. Og det er ganske ille å felle mens det er reir med egg. Hva bør jeg gjøre sett fra en fagmanns perspektiv? Dvs fra en fugleviters perspektiv. Treet må ned da jeg skal bygge garasje.

R.E. (25.05.2013)

Svar:

Kråkene ruger kanskje omkring et par uker, mens ungenes reirtid er 3-4 uker. Du må enten vente med fellingen, eller så går kråkereiret tapt. Det er dessverre ikke så mye annet du kan gjøre.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fargevariant stokkan?

Observerer en and som er sammen med stokkandhanner. Den er litt mindre, har grønnt hode som stokkandhannen, men er koksgrå, nesten svart på oversiden men hvit bryst. Kan det være en fargevariant? Finner ikke denne fuglen i fugleboka.

R.A.H. (24.05.2013)

Svar:

Sjekk krikkand hann.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

Fuglereder

Vi skal legge nytt tak. Oppdaget at det er fuglerede i taket. Vil helst utsette takleggingen, men har allerede bestilt folk til å gjøre dette. Hva kan vi gjøre med dette

B.S. (25.05.2013)

Svar:

Vanskelig å gjøre noe hvis først taket er tatt av og et reir er blottlagt. Da må en nok anse det som tapt. Hvis dere ønsker fuglene tilbake, kan dere lage kasser og henge opp oppunder mønet/takskjegget.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Diverse

kjærnebiter

hei har i noen dager nå hatt hyppige besøk av noen kjærnebitere, er det noe forskjell i fargen på han og hun?, da den ene er mere rødbrun på hodet og bryst, den andre mer dus grå

K. (26.05.2013)

Svar:

Ja, hannen har skarpere og klarere farger enn hunnfuglen. Nå er det også mulig at ungfugler kan være på vingene. De er enda dusere i fargen, med spragler i bryst/underside.

Roar Solheim (04.06.2013)


#Sykdom og skader

Dompap - syk

Hei, vi fant en dompap på fuglebrettet som oppførte seg veldig rart. Vi fikk tak i han (hannfugl) og tok han med inn. Der opnet vi munnen hans og fant noen grønnaktige kuler som var slimete og samtidig luktet veldig vondt. Vi fikk ut alt av munnen hans og nå passe vi på den. Slapp den fri, så den fløy til nærmeste tre.

Når den prøvde å spise solsikkefrø bare spant han frøene rundt i munnen og slapp de. For å så prøve igjen.

Noen anelse på hva som kan ha skjedd.

J.O.B. (26.05.2013)

Svar:

Nei, dessverre vet jeg ikke hva dette kan værer. Men finkefuglene kan rammes av ulike sykdommer. Grønnfink ble f. eks for et år siden rammet av en sykdom som kalles gulknopp. Salmonella er et annet problem for disse fuglene. Fugler kan også få bakterieangrep i lunger og luftveier.

Roar Solheim (04.06.2013)

««første 37 506 - 37 555 av 49 931 siste»»