Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 513 til 37 562 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne på lavlandet i Lofoten for en uke siden. Kan det være ei fjellrype ?

F.N. (20.06.2013)

Svar:

Nei, dette er en lirype.

Roar Solheim (20.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne på Stokmarknes for en uke siden. Er det en Makrellterne ?

F.N. (20.06.2013)

Svar:

Ja, dette ser ut som en makrellterne for meg.

Roar Solheim (20.06.2013)


#Diverse

Stjertmeis.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. For noen dager siden så jeg en gjeng med sanne fugler: opptil 11 stykker, tipper på att det er stjertmeis (juvenile) siden hode er litt svart, og den har rød ring rundt øye i steden for gul. Så noen (adulte) som ga dem mat.
.Takk for svar

N.N (17.06.2013)

Svar:

Et flott bilde av en årsunge av stjertmeis, som i motsetning til de voksne har svart hode med hvit pannestripe. Stjertmeisa legger 10-12 egg og har tydeligvis hatt et vellykket år så langt.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Kjøttmeisunger

Har en fuglekasse i hagen hvor et kjøttmeis par fikk 9 unger.
Har sett de "jobbe" jevnt og trutt med å mate de, men plutselig så jeg dem ikke lenger. Tenkte ungene hadde forlatt reiret, men oppi kassen fant jeg 9 døde fuglunger.
Jeg bor ved skogen og i tillegg fòrer jeg med nøtter og frø. Har tittet kun noen få ganger oppi kassen. Kunne jeg gjort noe annerledes? Synes dette var fryktelig trist.

B. (17.06.2013)

Svar:

Sannsynligvis har det vært for lite larver og insekter slik at foreldrene ikke har klart å skaffe nok mat til 9 sultne unger, i tillegg til å holde seg i live selv. Det kan også være at en av de voksne fuglene har omkommet på et vis slik at det kun var en til å mate ungene.
At unger dør i redet skjer ganske ofte. Husk at et kjøttmeispar ofte har to kull unger og produserer ca. 15 unger per år, men likevel er det omtrent like mange kjøttmeiser neste år. Det betyr en enormt stor dødelighet, ofte allerede i redet eller i løpet av høst og vinter.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Skjærer ødelegger for gråtroster

Hei der!
- Jeg har en liten stund fulgt med et gråtrost-reir som er like utenfor huset vårt. Men igår da jeg kikket, så jeg noen skjærer som fløy frem og tilbake og nappet i reiret til gråtrosten, men 3 andre gråtroster skravlet så veldig. Dette varte en veldig god stund, men etter hvert vant skjærene, og de dro reiret ned fra treet og ned på bakken. Ingen gråtroster eller skjærer kom nærmere, og det virkelig litt som om alt fugleliv hadde dødd ut. Jeg gikk dermed forskrekket ut og så på reiret som bare hadde landet litt på siden. Der så jeg 4 knuste fugleegg, men det var ett som var helt uskadd på utsiden. Jeg gikk inn igjen, og idag da jeg var ute, hadde jeg fremdeles ikke sett noen flere gråtroster ved reiret, så jeg gikk og tok opp det uknuste egget, tok det med inn, fant fram varmelampen min og la litt høy under det.
- Det store spørsmålet er da om det var lurt av meg? Jeg er veldig usikker på om jeg bare skulle latt det være, eller om det var lurt..

M. (17.06.2013)

Svar:

Hvis du klarer å egget til å klekke og det kommer til en trosteunge da har du et stort problem. Hvordan klare å mate denne lille skapningen slik at den overlever?
Jeg anbefaler deg å IKKE forsøke å få egget til å klekke!

Skjærer og kråker er noen av trostenes verste fiender. Men slik er naturen og selv om det er trist å se fugleegg og fugleunger bli mat for andre så må man bare akseptere dette.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Måsegg

Hei! I denne uken har jeg ert på brygga og fisket ganske mye! Og så oppdaget jeg en måsemamma som hadde reir rett ved stedet. Jeg gikk forsiktig bort for og se og der lå et søtt lite egg. Jeg tok selføgelig ikke på det eller noe sånn er fullt klar over at man ikke skal gjøre det! Så bestemte jeg meg for og følge med reiret for og se den søte måse ungen etter hvert. Jeg begynte og sykle dit ver dag. Men en dag jeg sykla dit så jeg noe forfeldelig. Måkemammaen var der og ruget som alltid. Men rett etterpå fløy den av gårde og rett på en bil. Da døde den. Jeg tenkte at dette var fælt så jeg ville ta vare på egget. Jeg tok det me hjem og pakket det inni en lugg oppå et sauskinn og la det foran ovnen vår. Jeg har det på badet i en lugg i en eske på det varme badgulvet nå. Og i har skrudd opp varmen til ca 25-30 grader. Spørsmålet mitt er: Hvordan ta vare på et egg? Hvor varmt må jeg holde det? PS: Jeg har tenkt til og mate ungen når den klekkes med mark :) Håper på svar så fort som mulig :-)

A. (18.06.2013)

Svar:

Jeg skjønner tanken er god, men hvis du klarer å klekke dette egget og det kommer fram en liten måkeunge så har du et problem. Den må mates og passes hele dagen, og når den ikke får riktig oppfølging fra foreldrene så er sjansen også stor for at den kan dø. Uansett vil den få problemer med å klare seg den dagen du må slippe den ut i det fri.
Jeg anbefaler at du ikke varmer egget slik at det klekkes.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Kjøttmeis som leietaker

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, idag da jeg kom hjem fra jobb, hørte jeg masse fuglekvitter under stuevinduet vårt (karnapp-vindu). Etter nøyere sjekk, fant jeg et reir inne i karnappen ute. Der ligger 7 små kjøttmeis-kyllinger! De skal selvsagt få holde til der til de er klare til å fly, men jeg lurer på hvordan de kommer seg ut!! Det er en liten sprekk øverst i karnappen som moren flyr ut og inn av, men får de hjelp av moren når de skal ut og fly?? Engstelig for de små nøstene.

K.S.D.9.2.Å. (18.06.2013)

Svar:

Når kjøttmeisparet kommer seg inn er også sjansen stor for at ungene finner veien ut. Meiseungen blir nok i redet i nesten tre uker så du får følge ekstra godt med i sluttfasen, og evt. bistå med hjelp.

Morten Ree (19.06.2013)


#Fuglekasser

Rydding av fugleredet

Hei, vi har en fuglekasse med blåmeis. Jeg har lest at blåmeisen legger ofte to kull pr. år. Vet du om blåmeisparet kommer tilbake for å få kull nummer to? Skal man rydde redet for dem da?

B.S. (18.06.2013)

Svar:

Ofte velges en annen hekkeplass, men ta gjerne ut redet, da øker sjansen for kull nr. 2 fra blåmeis, kjøttmeis eller at man får en sein svartkvit fluesnapper.

Morten Ree (19.06.2013)


#Økologi og atferd

Måker i et fjellvann

Jeg var på hytta vi har på fjellet.
Der var det samlet seg 100stk måker++.
dette er "små måse". Vannet ligger ca 4Km fra sjøen og 370m over havet.
Jeg har aldri sett noe lignende. Jeg pratet med en annen som også var på sin hytte, og han hadde heller aldri sett noe lignende, og han har vært mye på fjellet. i allefall de siste 30-40 årene.
Hva i all verden gjør de der?? Det er ikke noe mat til dem der. Det eneste jeg så at de gjorde var å sitte på hyttetak og lyngrabber. Noen var også samlet seg i små flokker på vannet.
Det skal nevnes at skogen er kraftig angrepet av lauvmark. Noen av de ramler i vannkanten fra trærne i nærheten av vannet, kan de være interessert i lauvmarken??
Jeg kunne ikke observere at de spiste dem.

K.B. (18.06.2013)

Svar:

Dette kan minne meg om en koloni med hettemåker. Hadde fuglene brun hette over hode?
Fiskemåke og hettemåke hekker begge i fjellet og ofte over tregrensa rundt om i landet. Begge disse artene livnærer seg først og fremst på insekter, larver og mindre krepsdyr.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Fellig av trær nære reder og rikt fugle-liv

Er det noen lover og regler angående felling av trær i nærheten av fugle-reder? Naboen her driver å feller trær nå og vi har flere fugle-reder på vår tomt og masse fugleliv ellers! Er dette virkelig lov?
Haster!

M.A. (19.06.2013)

Svar:

Naturmangfoldlovens § 15 sier klart fra at; "Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås".
En slik privat felling av noen få trær må unngås i tiden 1. april til 15. juli. Ved større drifter i skog så kommer Skogloven inn og overstyrer Naturmangfoldloven.

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette, stjertand kanskje? Bildet er tatt seint i mai nederst i Nidelva ved Trondheim

H.H. (18.06.2013)

Svar:

Dette er en stjertand hann ja. Den har holdt seg i lengre tid i området, og ble sist rapportert fra Nidarø i forigårs.

Frode Falkenberg (19.06.2013)


#Fuglekasser

rense fuglekassene

Bør/må man rense fuglekassene hvert år? Har hørt at det må i tilfelle gjøres tidlig på våren.

A.S. (09.06.2013)

Svar:

Det beste er å rense kassen hvert år. Fuglene vil ofte bygge rede oppå det som allerede er, men tilslutt blir det så høyt at skjære og kråke kan nå tak i egg og unger. Dessuten vil et gammelt fuglerede ofte inneholde diverse insekter som kan gjøre skade på ungene.
Redet kan gjerne være i kassen utover vinteren. En fuglekasse benyttes gjennom vintersesongen til overnattingsplass, og et gammelt rede gir god isolasjon. Det beste er å fjerne redet i midten av mars på en kald dag. Hvis sola varmer på kassen vil det være stor aktivitet på lopper som man helst må unngå.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

vipereir

Kan måke ta vipeegg og sluker den heile egget. Har eit vipereir som egga plutseleg var borte. Ikkje noko eggeskall eller noko spor etter egga.

H.E. (09.06.2013)

Svar:

Måkene kan nok sluke hele egget, men kan også frakte bort ett og ett egg, slik som kråkefuglene gjør. Det samme kan røyskatt, mår og mink gjøre.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Kjøttmeis

moren til eggene er borte.den ruget tiligere i dag.hva skal jeg gjøre?

N.N (09.06.2013)

Svar:

Naturen må få gå sin gang. På varme dager hender det at fuglene tar seg turer ut av kassen, men vender tilbake etter en tid. Men de kan også komme ut for ulykker eller bli offer for rovfugl, katt etc.

Morten Ree (19.06.2013)


#Sykdom og skader

Svale med skadet vinge.

Hei.
Vi fant en skadet svale i haven i går. Den har tydelig skade på venstre vinge. Vi satt og holdt den forsiktig i et mykt klede i noen timer i går. Den var helt rolig og vekslet med å lukke og holde øynene åpne. Da vi la oss, la vi den på kledet i badekaret og satte ned et flatt fat med vann.
I dag er den litt kvikkere, prøver å flakse litt. Vi har fanget noen innsekter til den, men den vil ikke ha de verken levende eller døde. Tror heller ikke at den tar til seg vann. Det er vel bare å gå til veterinær med den? Eller er det noe vi kan gjøre? Ikke lett å få stabilisert vingen uten at en eventuelt gjør det med begge vingene?..... Veldig takknemlig for svar :-)

E. (09.06.2013)

Svar:

Dette er spm som krever svar med en gang, og vi klarer dessverre ikke holde tritt med pågangen nå på våren.
Hvis det er vingebrudd er det lite å gjøre med. En insektjeger som svaler et totalt avhengig av at vingene fungerer 100 %, og det er vanskelig å oppnå selv med hjelp av veterinær. Dessuten er slike operasjoner av vingeskade veldig kostbare.
Mange fugler blir apatiske når de får en skade og må ofte tvangsfores.
Ettersom dette nå er en tid siden har dere sikkert funnet en løsning selv.

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei. Så en fugl som var gul og grønn med svart kalott. Mener jeg noen svarte flekker på håndsvingfjæra. Under 10cm lang. Har dere noen ide om hvilken fugl det kan være?

Det var forøvrig ved løvskog på Fevik i Aust-Agder. Helt nøyaktig var det langs veien ned mot Moysand camping.

C.A. (09.06.2013)

Svar:

Dette tyder på å være en grønnsisik hann.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

observasjon av en vingeskadet kråke.

Jeg har observert en vingeskadet kråke ved der jeg bor på lambertseter. Den ble plaget av noen skjærer. Er det noe man kan gjøre? Eller si i fra til dere eller viltnemda?

E.A. (09.06.2013)

Svar:

En skadet fugl vil alltid bli mobbet og plaget av andre og når det gjelder vingeskade så kan fuglen være fortapt. Det beste er ofte å la naturen selv ordne opp i slikt, men det er trist å se på så det kan jo ringe den kommunale viltnemda og høre om de vil komme å se på saken.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Fjerning av duer

Hei
Hadde et dueproblem da de fikk innpass via et hull under taket. Dette er et ombygd råloft, og duene har hatt god plass å godte seg siden det er mye plass rundt innebygd leilighet. Pågått en god stund, kanskje opptil et år. Duene ble jaget ut og hull sikret etter at ALLE ble utkastet.
Men, siden dårlig tilgang så er ikke det fjernet noe etter duene, er det da noe farlig ved å la restene etter duene ligge eller bør jeg skape tilgang og spraye/fjerne det som er mulig??

H.S. (09.06.2013)

Svar:

Tørket duemøkk og fjær er vel ikke akkurat farlig, men jeg ville vasket det bort med varmt vann tilsatt mye grønnsåpe.

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugel på fjellet

hei, jeg lurer på hvordan fugel jeg har sett.
BESKRIVELSE:
fugelen hadde langt nebb, fargen på nebbet var Orange og rød. Det var en stor fugel. lagde rar lyd. den var hvit, helt hvit. har ikke sett en fugel som var som den. den kunne springe (veldig fort) jeg så den på fjellet når jeg gikk tur (høyt oppe på fjellet)fikk ikke bilde av den.

T. (08.06.2013)

Svar:

Når jeg begynt å lese og så nebbfarven så tenkte jeg rødstilk, men så forklarte du at fuglen var helt hvit, og da har jeg ingen ide om hva dette kan være.
Fugler som er tilnærmet hvite på fjellet kan være snøugle (hann), fiskemåke og ryper i vinterdrakt.
Dumt du ikke fikk bilde av den.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Ærfugl.

Hei hvor varmt skal et ærfugl egg være? Jeg skal ikke klekke egg men bare lurte. Og hvor varmt skal et grå trost egg være.

N.N (08.06.2013)

Svar:

Kroppstemperaturen hos fugler ligger på mellom 39-43 grader under ruging.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Hva spiser marihøner

Hei
Hva spiser marihøner?
Hilsen Meg

M.S.S. (08.06.2013)

Svar:

De spiser helst bladlus, men kan også spise larver, insekter og litt plantekost.

Morten Ree (19.06.2013)


#Økologi og atferd

Måkereir

Kan mennesker bygge nytt rede til måkene som har fått sitt rede ødelagt av vandaler?, måkene er rede for å legge egg og det ser ut for at de sørger..... ( sitter der rede var bygget), ser fortvilet ut...

N.N (07.06.2013)

Svar:

Måkene vil bygge sitt rede selv. Hvis hekkingen blir ødelagt i tidlig fase vil de ofte bygge nytt rede og legge nye egg.

Morten Ree (19.06.2013)


#Økologi og atferd

Trost unge

Bilde vedlagt spørsmålet

I hagen så hoppet det rundt en mellomstor trostunge. Jeg anntok at den hadde hoppet ut av reiret for tidlig, så jeg la den i ett hundebur inni en tre-boks oppå noe gress som i ett reir. Jeg har gitt den meitemark og det spiser den. Etter den har spist så legger den seg til å sove. Skal jeg fortsette med å gi den meitemarker? hvor kaldt/varmt bør det vere? Når kan jeg slippe den ut? Og får den i seg nokk vann av maten eller skal jeg gi den vann? Isåfall hvordan?

D. (07.06.2013)

Svar:

Trostungene hopper ut av redet før de kan å fly. Folk må ikke ta inn slike unger, de må la naturen gå sin gang.

Morten Ree (19.06.2013)


#Økologi og atferd

Skjære kylling

Hei, i dag tidlig var det en liten skjære unge på terrassen. Det virker som den har hoppet ut av redet uten og kunne fly skikkelig. Jeg har bare latt den være der og satt frem noe kattemat som jeg har hatt litt vann i. Men saken er den at jeg vill ikke at katten min skal ta den. Men tørr heller ikke å ta på den selv, slik at den skal få noe av lukten min på seg. Sånn at fugle mamma ikke tar han til bake. Er det noen måte å flytte hun/han til et sted som er litt tryggere for en liten skjære ? Hvordan kan jeg gjøre dette på best mulig måte uten å ødelegge for den lille krabaten?

N.N (07.06.2013)

Svar:

Skjæreungene hopper gjerne ut av redet før de kan å fly. Det gjør ikke noe om du tar i en fugleunge. Fuglenes verden styres ikke av lukter. Katter tar masse fugleunger så de kan også godt ta en skjære, selv om foreldrene da vil forsvare ungen intenst slik at katten kanskje blir redd.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Gjennomsnittlig levealder for en svartbak

Hva er forventet levealder/gjennomsnittlig levealder for svartbak?

E.B.H. (07.06.2013)

Svar:

Måkene kan oppnå høy alder, hvis de kommer seg gjennom de første harde årene. Høyeste målte alder på svartbak i Norge er 20 år 4mnd. Dette er gjort kjent gjennom ringmerking/fargemerking. Men vi må anta at det hos svartbak som hos gråmåke er individer som blir over 30 år. Det er vanskelig å si noe eksakt om gjennomsnittlig levealder, annet enn at den er ganske høy til å være fugl.

Morten Ree (19.06.2013)


#Økologi og atferd

Skjære

Hei.
Jeg fant en skjære da jeg sykklet langs veien, 2 andre skjærer sto og pikket på den, den kunne ikke fly og haltet på den ene foten, i tillegg hadde den så i hode, anntageligvis etter pikkingen fra de andre, jeg tok den med hjem i et bur og ga den mat og vann.
Den ser ut som et barn/ungdom!
Og det kan ha vært foreldrene som pikket på den, ettersom de skrek å flakset rundt meg da jeg tok den med meg.
Hva skal jeg gjøre med fuglen?
Blir den frisk?

T. (02.06.2013)

Svar:

Hvis de voksne skjærene hakket på den var det antagelig ikke deres egen unge. Uansett bør man ikke ta med fugleunger hjem, det er best at naturen går sin gang. Når ungen er såpass stor at den er ute av redet kan det gå an og gi den mat så den vokser seg stor. Men den vil få problemer ut i det fri når du slipper den. Skjæreunger er ganske avhengig av sine foreldre og familie helt til langt på vinteren når foreldrene jager fra seg ungene for å forberede ny hekkesesong.

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulerle bilde fugl no.2

Bilde vedlagt spørsmålet

Spørsmål se mail sendt nettopp.

N.N (29.05.2013)

Svar:

Dette er en gulerle hann. Det kan være store variasjoner hos hanner hva angår hodetegninger og ryggfarge.
Se bilder og les om gulerle her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8591

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulerle underarter

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg har tatt bilder av to gulerler som ser veldig forskjellige ut. Jeg har forstått at det finnes en del underarter. Laster opp to bilder og håper at dere kan se hva det er. Det første bildet (på grusen) er tatt august 2012 mens det andre ble tatt 26 mai iår

N.N (29.05.2013)

Svar:

Dette er en årsunge av gulerle.

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bøksongar?

Hei,

det er ein fugl her som syng lik dette: t-t-t-t-t-t-t-t i raskt tempo som så går over i meir vislete toner og så: hui-hju-hju-hju-vitt-vitt-vitt-vitt. Eg har sett fuglen og den liknar ein songar og eg tenker at lyden kanskje liknar bøksongar. Men det som er rart er at på ingen av opptaka eg har funne på veven blir hju avslutta med vitt-vitt-vitt. Mens eg høyrer alltid desse tynnare og skarpare vitt-vitt-vitt (både hju og vitt kjem i varierande antal, men ofte fire-fem av kvar). Da lurer eg på om det kan vere ein annan art som eg ikkje har tenkt på? Eller det kan vere eg ikkje høyrer riktig, eller deler opp det eg høyrer på feil måte, eller er det ein variasjon hos dette individet bare?

Det her er i Loften, ved sjøen. Eg har lese at bøksongar ikkje er vanleg her, mens lauvsongar og gransongar er det. Og eg hører ein lauvsongar kvar dag, men denne songen eg spør om kan vel ikkje kome frå den?

Takknemleg for svar!

J. (30.05.2013)

Svar:

Bøksangeren lyd er en dirrende lyd ofte beskrevet som om man hiver en mynt på et bord som dirrer til lyden går ut i null. Min første tanke når du beskriver lyden er heipiplerke eller trepiplerke!!? Men dette med lydbeskrivelser er vanskelig saker.
Du finner masse fuglelyder på denne linken: http://fuglar.no/galleri/lyder.php

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Fant et måltrostegg i skogen.

Hei. Vi fant et måltrostegg egg på bakken sammen med 3 andre egg. Kun et var helt. Vi tok det med hjem da reiret også lå på bakken. Går det Ann å klekke egget hjemme eller bør vi legge det opp i en annen fuglekasse. Vi har hatt det liggende i et håndkle fra i går til i dag og passet på at det har vært lunt og varmt hele tiden. Hva er lurt å gjøre.

M.M.S. (26.05.2013)

Svar:

Det er ingen vits i å klekke ut egget, om dere lykkes med det så blir det en vanskelig jobb og fore en liten fugleunge. Dere må heller ikke legge egget hos andre reir eller fugler.
Når eggene først har havnet på bakken så er årets hekkesesong mislykket for denne måltrosten.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Hvordan hindre reir bygging på husveggen?

Hei.Vi hadde første gang svaler som byggde på huset i fjor. Det gikk kjempe fort og vips var 2 reir bygd og masse små svale unger kom etter hvert. Har i år fått 4 svale par (blå?) som prøver å bygge reir på huset. Har nettopp vasket huset for å male det,men har problemer med at svalene "griser" over vinduer, under taket og til og med midt på veggen. Har satt opp nett over vinduene, børstet og spylt vekk alle forsøk. Men det begynner nå å bli ganske slitsomt da de er veldig innherdige. Hvis jeg skal få malt i år kan jeg ikke fortsette å spyle huset heller. Håper du sitter på en eller annen mirakel kur for å hindre de i å bygge reir på huset.
Mvh Lene

L.B.K. (24.05.2013)

Svar:

Dette er sikkert fjorårets taksvaler som kommer tilbake fra Sør-Afrika sammen med gjenlevende unger. De har da ett mål for øye, nemlig å bygge rede å legge egg der hvor de hadde suksess i fjor. Derfor vil de iherdig forsøke å få til det selv om dere spyler ned reirene. Selvsagt vil de til slutt gi opp, men det kan ta tid. Vanskelig å komme med forslag her, annet enn å la hekkesesongen gå sin gang og male huset til høsten. Evt. hvis dere har garasje eller andre bygg, slå på en lekt oppunder like under takutstikket og satse på at de vil bygge sine reir der.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Hvilken fugl har lagt disse eggene?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi fant dette redet på ei øy i Oslofjorden i kveld. Er det noen som kan hjelpe oss med å finne ut hvilken fugl som eier redet?

N.N (25.05.2013)

Svar:

Jeg tror dette er linerle.

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Due

Vi har et duperer rett utenfor døren og har fulgt med duefamilien hver dag. I dag kom en katt seg opp i treet og skremte, kanskje skadet duemor. Så plutselig hun fløy avgårde, men skjente, som om hun hadde skadet vingen. Det er to stor unger i reiret. Bør vi ta de ned og mate de, eller bare la naturen gå sin gang. Har då lyst å redde de.

N.N (25.05.2013)

Svar:

Det beste er å la naturen gå sin gang. Mating av fugleunger er en vanskelig sak og vil som regel ha dårlig utfall. Men katt og fugl er en dårlig kombinasjon.

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nytt bilde av mulig svartkråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender et nytt og " tørrere " bilde av den mulige svartkråka.Hvis fuglen er nevnte art - hvor vanlig er denne i Norge ?

K.J. (20.05.2013)

Svar:

Dette ser faktisk ut til å være en svartkråke. Den er svært lik en ung kornkråke, men jeg synes nebbformen tilsier svartkråke.
Det er årlige observasjoner av svartkråke i Norge, spesielt på Vestlandet.
Les mer om arten her: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4940

Morten Ree (19.06.2013)


#Diverse

Gråspurv som har egg/unger i takrenna

Hei! Vi skal skifte takstein på huset vårt. -I flere år har et spurvepar bygget rede oppunder taksteinen.-så også i år!
Har dere noe forslag om hva vi skal gjøre med redet?
Det er så koselig å se hvordan de har omsorg får ungene sine.Men når arbeidet med taket begynner,hva så ??

A.L.B.I.A. (16.05.2013)

Svar:

På grunn av seint svar så har dere sikkert allerede fått skiftet taket? Skal man utføre et arbeid som kommer i berøring med fuglereder med egg/unger så er det ikke annet å gjøre enn å vente til ungene har forlatt redet. Naturmangfoldloven § 15 sier at fuglers reir, egg og unger ikke skal ødelegges.

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ny fugel i haven

Kan det være en Tornirisk ?, den er ille rød på hodet og brystet mens ryggen er rødbrun, ikke noe større en pilfinken. er det i såfall farge forskjel på han og hun fugel? eller hav kan det være?

K.Ø. (20.05.2013)

Svar:

Dette stemmer bra med tornirisk. Hunnen mangler det røde, men er ellers lik hannen.
Se bilder og les om tornirisk her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12099&vis=bilder

Morten Ree (19.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Erle?

Fekk ein erleliknande fugl i hagen i vår. Litt slankare enn ei vanleg linerle, eit markert brunoransje felt på sida under vingen. litt brunskjær i fargane, men teikningar og oppførsel elles som ei linerle. Sprang for å hente kamera men vart for sein....
Kva kan dette vere? Såg vintererle tidlegare, det var det ikkje. Vadheim, Sogn og Fjordane

A.H. (17.05.2013)

Svar:

Dette var vanskelig, klarer ikke å artsbestemme denne. Kunne det vært en heipiplerke?

Morten Ree (19.06.2013)


#Økologi og atferd

Lokking på jerpe og andre fugler.

Hva syns dere om lokking på fugler på denne tida? tenker da på lokking av jerpe,blåstrupe osv,

Er dette skadelig og forstyrrende for fuglene?..jeg fotograferer en del og skulle gjerne hatt ett svar på dette.

Ø. (14.06.2013)

Svar:

Det er vist gjennom forsøk at gjentatte forstyrrelser gjennom playback (lydavspilling) forringer hekkesuksessen til fugler. Det går nok greit å spille lyd en gang på et par, men vær hensynsfull om du prøver det.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Diverse

Hybrider mellom ender.??

Hei.
Vi har en del moskusender og indisk løpeand. Jeg ser at hannene parer hunnene av begge sorter. Vil det komme avkom som er krysset mellom disse sortene? Vi har en diskusjon ang dette men ingen har svaret. Takk for hjelpen!

N.L. (14.06.2013)

Svar:

Det er godt mulig. Ender er ganske fleksible hva gjerlder valg av partner, og ofte kommer det ut hybridavkom også.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Diverse

Fugler i økende tilstand

Hei. Er det mange fuglearter i Norge, som ikke ser ut til å bli truet på grunn av hogst og menneskelig arbeid, og som det bare blir flere og flere av?

A. (11.06.2013)

Svar:

Det er ikke så veldig mange fuglearter som ekspanderer i Norge i dag, men her føler et lite knippe: knoppsvane, gresshoppesanger, spettmeis, kjernebiter og pilfink.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Diverse

Hvordan få linerla til å slutte med å skrike etter katten?

Hei, bor i leilighet med et atrie som leder en del lyd og nå når linerla har funnet ut at vi har katt har den gått helt av skaftet. Den setter seg foran verandadøra og lager noe fryktelig med leven så fort den ser katten. Naturlig nok blir jo katta trigget av fuglen også, så det er en ond sirkel. Det har gått så langt nå at alle dører og vinduer må være igjen - er umulig å sove om natta. Begynner å frykte for at naboene vil legge skylda på oss og katten. Hvordan blir jeg kvitt fuglene!

T. (12.06.2013)

Svar:

Det er vanskelig å fjerne fuglene - og det er heller ikke lovlig i denne perioden av året. Det enkleste (?) er nok å blokkere den visuelle kontakten mellom katten og fuglen.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Diverse

Trekkfugl

Er det en trekk fugl art i jotunheimen?

P. (12.06.2013)

Svar:

Ja, de fleste artene som hekker i fjellet er trekkfugler.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Diverse

Unaturlige Oslo

Hei,
Jeg er en naturfilm produsent basert i Oslo og har startet utviklingsarbeid innen et nytt filmprosjekt med fokus på urbane dyreliv. Jeg er opptatt av å høre om noen fugler forskning blir gjennomført i hovedstaden.
Mvh,

James

J.E. (22.05.2013)

Svar:

Ja, det finnes en del prosjekter som går på urbane fugler. Ta kontakt med nofoa.no for mer informasjon.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bekreftelse på Tornskate

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte denne fuglen på Baraldsneset, Haram Kommune, Møre og Romsdal. Hvis det er Tornskate så er det vel nokså sjelden da det kun er registrert 11 observasjoner i Møre og Romsdal (artsobservasjoner.no).

J.L. (12.06.2013)

Svar:

Jepp, dette er en tornskate hunn. Flott funn!

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Purpurhegre

Min samboer så 23.mai en fugl i strandkanten her i Rotsund.Da vi har funnet ut at den er sjelden her nord syns vi det er greit å informere om opservasjonen.Mvh.Bjørg Strand,Rotsundveien 37,9153 Rotsund.

N.N (25.05.2013)

Svar:

Veldig spennende! Fikk dere fotografert fuglen?

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken måke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne måken var på en rigg Nordsjøen i januar. Hvilken er det?

N.N (09.06.2013)

Svar:

Bildet viser en svartbak som er i sitt første leveår.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken ugle er dette? Bildet er tatt tidlig i mai i Vuldalen øst for Røros.

H.H. (09.06.2013)

Svar:

Dette er ei haukugle. http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=4432

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Fuglekasser

Døde unger i reiret

Bør en fjerne døde unger fra feiret?(blåveis)

Å.V. (13.06.2013)

Svar:

Ikke nødvendigvis, men for å unngå åtselbiller o.l. kan det jo være greit. I naturen er det jo helt normalt at unger dør i reiret, og da blir de liggende.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Har observert en flaggspett på Kvamskogen i Hordaland . Er dette en vanlig observasjon til fjells?

T.S. (11.06.2013)

Svar:

Flaggspetten hekker i indre strøk av Hordaland, og kan gjerne påtreffes i høyereliggende skog. Samtidig er det jo også mulig at det er et streifende individ.

Frode Falkenberg (18.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lett buet nebb, hvit stripe over øyet. Søkte næring i en liten dam. Ytre strøk i Troms.

N.N (09.06.2013)

Svar:

For meg ser dette ut som en grønnstilk.

Frode Falkenberg (18.06.2013)

««første 37 513 - 37 562 av 50 005 siste»»