Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 398 til 37 447 av totalt 49 924 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
hvor ofte skal en måkeunge mates
N.N (22.06.2013)
Svar:
Temmelig ofte, kanskje minst en gang i timen (kommer an på hvor mye den spiser hver gang).
Roar Solheim (23.06.2013)
Tjeld
Følger med på tjeld-tv hvor et Tjeldpar har ruget har ruget lenge over tiden.Noen mener eggene kanskje ikke er befruktet. Mitt spørsmål er da., vil fuglen merke om det er liv, og hvor lenge vil den ligge på rede før den gir opp..?
I.E. (22.06.2013)
Svar:
Dersom det er fostre i eggene, hører fugleforeldrene pip fra ungene. Når de er ubefruktet, gir de til slutt opp, men jeg vet ikke hvor lenge over vanlig rugetid de blir liggende før de gir seg. Kanskje omkring en uke?
Roar Solheim (23.06.2013)
Bokfink!!
Hei i dag hadde katten vår fanget denne lille fuglen (bokfink unge), men vi fikk akkurat reddet den. så vi tokk den med inn i varmen. Hva vill du vi skal gjøre med den?! har puttet den i en eske med flis og teppe. Hva kan vi gjøre for at denne lille fuglen skal overleve trur ikke den er helt flygedyktig, men jeg trur den er uskadd.
Trenger Svar fort!!
Takk for svar.
N.N (23.06.2013)
Svar:
Du kan forsøke å fore den med brødsmuler, kanskje kokt, most egg, oppbløtet kattemat (?), men det er ikke lett å fore slike nesten flyvedyktige fugleunger riktig. Hvis den er uskadd, bør den helst settes tilbake der den ble funnet.
Roar Solheim (23.06.2013)
svaler
Hvor mye spiser svaler
N.N (23.06.2013)
Svar:
Kan dessverre ikke gi deg svar på dette.
Roar Solheim (23.06.2013)
Skadet fluesnapper
Jeg fant en skadet fugl midt i veien i går kveld, som jeg synes ligner på en fluesnapper. (se gjerne bilde) Den kan ikke fly, (brukket vinge?) men virker relativt pigg ellers. Det er masse katter i området, så Jeg har tatt den inn i en kasse. I utgangspunktet tenkte jeg å mate den, la den hvile til den evt blir bedre, for så å slippe den ut igjen. Synes du dette er en ok ide? I så fall, hva kan jeg gi den å spise, jeg klarer jo ikke å fange tilstrekkelig mange mygg til den? Ellers noen tips? Tusen takk!
M.M. (23.06.2013)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper. Den kan ha kollidert med en bil. Fluesnappere er nok vanskelige å fore, siden de er insektspisere.
Roar Solheim (23.06.2013)
Unger?
Hei. Vi var på ei hytta og atmed hytta lå der et lite vann atmed vannet var der noen busker der var en fuglekasse det satt en s/v fluesnapper der og lagde varsle lyder da vi nærmet åss så det var nokk en fluesnapper kasse, men er det vanlig at s/v fluesnappern kan ha ca 9 unger for det var utrolig mange unger i denne kassen se bildet! Jeg trudde de bare kunne få 7-8 egg. Mvh Jill..! :)
J.T.A. (21.06.2013)
Svar:
9 unger er nok heller uvanlig hos fluesnapper, 7, og maks 8, er det en helst ser.
Roar Solheim (22.06.2013)
Døde blåmeisunger
Har en blåmeisfamilie i kassa vår (med kamera) 8 egg ble lagt, og 8 egg ble klekket. De er nok ikke langt fra å forlate redet. Men nå er 4 av ungene døde. To døde temmelig små, mens de to siste har dødd i løpet av de siste 4 dager, altså ganske så store. Hvor vanlig er det at 50 prosent av kullet dør, og fjerner evt mor/far disse ungene som er døde? Er jo helt tragisk å se på de 4 andre som sover sammen med disse døde.
M.M. (22.06.2013)
Svar:
Det er faktisk ganske ofte at flere av ungene i et meisekull dør. Jeg vet ikke hvorfor. Kanskje kan en av foreldrene ha omkommet, slik at den andre ikke finner nok mat. Hvis det er dårlig vær, kan også dette redusere foreldrenes muligheter til å finne nok mat.
Roar Solheim (22.06.2013)
Gjenngrodd eller åpent?
Jeg bor like ved sjøen og spørsmålet er: Har et område foran eiendommen min som går nesten ned til sjøen. Klipper jeg gresset har jeg en mengde fugler som går å finner mat der. Noen mener at gresset ikke skal klippes. Jeg forsøkte det og fuglene ble borte. Hva er best for fuglelivet? Her er alt fra linerle,gråspurv, stær, skjære,kråke,duer,måker, tjeld,endetr og gås. Jeg liker fuglelivet som finnes her og koser meg med det.
T.L. (22.06.2013)
Svar:
Det beste for fuglene (som du ser) er nok kortklippet gress, slik at fuglene kan gå der og plukke insekter og andre småkryp.
Roar Solheim (22.06.2013)
snipe?
Hei, i går ettermiddag kom jeg over denne lille fuglen. Ser ut til å være en dununge (juvenil) av noe slag men jeg klarer ikke å artsbestemme de. Det var en strandsnipe i nærheten men denne lille ungen virket større i kropp og bein. noe forslag eller er det bare en vanlig strandsnipe unge? Observert på Hurum i Buskerud, liten ferskvanns elv som renner ut i en liten innsjø.
Takk for svar:)
N.N (22.06.2013)
Svar:
Dette er en unge av en vadefugl, og det ser for meg ut til å være en strandsnipeunge.
Roar Solheim (22.06.2013)
Stær par +1
jeg har hatt hekkende stær i rugekassa i vår .
Nå er fulgene fløyet.
Da pussige var at 3 stk.stær fløy ut og inn.
Dette har jeg aldri lagt merke til tidligere.
Er det vanlig ??
P.E.A. (21.06.2013)
Svar:
Nei, det er det ikke. Men det hender at fugler kan mate andres unger, hvorfor vet vi ikke.
Roar Solheim (22.06.2013)
Hvilken fugl er dette?
Jeg og noen andre har hatt en liten diskusjon på hvilken fugl dette er, men vi blir ikke enig. Kan du svare på hvilken fugl dette er?
M.B. (21.06.2013)
Svar:
Dette er en svarthvit fluesnapper hunn.
Roar Solheim (22.06.2013)
Spørsmål:
Kom over denne fuglen i skogen, men finner ikke ut hvilken fugl det er. Kan du hjelpe meg?
G.B. (21.06.2013)
Svar:
Dette er en bjørkefink hann.
Roar Solheim (22.06.2013)
Underlig adferd hos tjelden
Jeg har et feriestedi Lofoten, helt nede i fjæra. Et tjeldpar hadde rede på taket - gresstak- det er en tram rundt huset, og mange vinduer som går helt ned til trammen. Tjelden gikk til stadighet rundt og speilet seg i vinduene, kakket på vinduet og bærsjet på trammen. I begynnelsen var det både sjarmerende, underlig og hyggelig, men ettehvert må jeg innrømme at jeg ble ganske lei alle bærsjeflekkende. jeg måtte stadig rundt med vaskekluten. den ga seg ikke selv om jeg både viftet med armene og prøvde å skremme den. Det hører med til historien at den en dag sto og speilet seg i bilen, som sto ute og annen dag i tønnebåndet på stampen, som den akkurat rakk opp til.
har du en forklaring på detta???
E. (20.06.2013)
Svar:
Ikke annet enn at et speilbilde kan bli oppfattet som en rival som må "bekjempes". Dette er vanlig reaksjon blant mange fuglearter.
Roar Solheim (21.06.2013)
Vandefalken?
Hei. Jeg lurer på om vandrefalken i værtfall en voksen hunnfugl kan klare å drepe gås,hegre og svartbak? Er det mulig at de klarer å ta en av de? mvh Jill..! :)
J.T.A. (20.06.2013)
Svar:
Kanskje, men det er neppe vanlige byttedyr. Falkene prøver helst å ta mindre fugl som ikke medfører fare for at de selv kan bli skadet.
Roar Solheim (21.06.2013)
And
Stemmer det at ender dykker ned til bunnen, biter seg fast og drukner seg selv dersom vingen er skadet? Er dette gammel overto
E. (20.06.2013)
Svar:
Ja, dette er nok overtro. Men både gressender og gjess kan faktisk dykke og svømme under vann dersom de blir forfulgt, f. eks. av en havørn på jakt.
Roar Solheim (21.06.2013)
Hva er dette for en raring?
Denne har jeg ikke sett før. Hva for en er det? Var to stykker, tilsynelatende en han og en hun. Sett i Hauge i Dalane den 11.06.2013. Hvis det er noe "kult" hadde det vært hyggelig om dere ville sende en melding på 91127443, fordi vi er på sykkeltur og har ikke tilgang på internett.
E.B.J. (11.06.2013)
Svar:
Dette er en rømt tamand - en stokkandvariant med en slags hodetopp.
Roar Solheim (20.06.2013)
pilfink.
Hei nå hører jeg plutselig ikke så mye av pilfinkungene lenger, trur kanskje de har forlatt reiret? eller så er de bare stille nå som det er litt dårlig vær. Har 6 reir under taksteinen på huset:) Trur du det kommer til å få flere kull i år innen (5.juli) har sett noen fly inn med strå i det siste.
Takk for svar:)
N.N (13.06.2013)
Svar:
Pilfink og gråspurv kan ha flere kull i løpet av sommeren.
Roar Solheim (20.06.2013)
Rense fuglekassa etter et kull?
Vi har nettopp hatt et kull med blåmeisunger i kassa vår i barnehagen. Ungene forlot kassa tirsdag forrige uke. Vi håper på flere kull denne sesongen. Må vi rense ut det gamle reiret nå? Eller brukes de om igjen/bygger nytt oppå?
Takk for svar!
H.B.R. (17.06.2013)
Svar:
Rens kassa, for gamle reir brukes ikke om igjen.
Roar Solheim (20.06.2013)
Fugl mot vindu
Denne vesle fuglen fløy antagelig mot vinduet på balkongen - den satt der ute da jeg fant den. Virket litt fortumlet, men flakser med vingene, hopper omkring og vrir på hodet. I natt har den ligget inne i en eske, jeg prøver å få i den litt vann og smuler. Jeg synes det er vanskelig å få i den noe. Noe mer jeg kan gjøre?
G. (17.06.2013)
Svar:
Dette er en ung spettmeis. Du har gjort det viktigste du kan når fugler blir i svime etter en vinduskollisjon, nemlig å ta inn fuglen og gi den beskyttelse og vann.
Roar Solheim (20.06.2013)
Due med prikker
Hei, vi har kommet over en liten due der vi jobber. Den er litt mindre enn en bydue, grå med sorte prikker på stjert og halefjær. Den er overhode ikke redd og tusler rundt helt uten å bry seg om selskap. Kan det være en ungfugl? Jeg har ikke funnet et eneste bilde som ligner. Eller kanskje noe helt annent enn en due..?:-) Vi er veldig nysgjerrige på hva det kan være og veldig glad for selskapet! Tusen takk for svar.
M. (18.06.2013)
Svar:
Det er nok en rømt tamdue - de finnes i mange fargevarianter, og noen er også mindre enn vanlige byduer.
Roar Solheim (20.06.2013)
Fredning av kaie
Leste i går at kaier er totalfredet, mens det på de fleste andre kråkefuglene, og mange andre som kan synes å være mer fåtallig, er det tillatt å jakte. Mange steder er kaia svært tallrik, og nærmest en plage. Hva er årsaken til denne fredningsbestemmelsen.
O.S. (17.06.2013)
Svar:
Dette bør du spørre artsavdelingen i Direktoratet for naturforvaltning (Trondheim) om.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er det som synger?
Hei!
Jeg har en fugl som synger så utrolig vakkert i hagen hver dag. Den har veldig kraftig sang. Den høres ut som pip-pip-pip-pip etterfulgt av en trille låt/pludder. Mønstret gjentar seg hele tiden. Jeg har nok minst to stk for de "snakker sammen".
Fuglen er gråbrun. Større enn en gråspurv, men mindre enn svart trost. Den flyr når jeg kommer for nære, men den sitter i toppen av en stor eik i hagen veldig mye og der ser jeg den ikke så godt.
Jeg bor på Ørland på Fosen (Sør-Trøndelag).
B.S. (19.06.2013)
Svar:
Ikke mulig å si sikkert ut i fra denne beskrivelsen. Trepiplerke kan kanskje være en mulighet.
Roar Solheim (20.06.2013)
plagsomme fugler i trekkeren
Vi har fått et fuglereir i trekkeren i stua. Det er et voldsomt leven og ikke særlig koselig. Problemet er at det er umulig å komme til fra utsiden å tette igjen, så dette må gjøres fra inne i stua.(hull i nettingen der)
Når og hvordan bør det gjøres reint? Hvordan er bakterierisikoen/loppene etter de har forlatt? Og når kan vi forvente at de forlater? Det har vært aktivitet det i en måneds tid.
Mvh Hege
N.N (19.06.2013)
Svar:
Hvis fuglene har holdt til der ca 1 måned, er de nok ute i løpet av noen få dager. Som regel bør det da kunne tettes. Prøv å rense vekk reiret først. Det er ikke store farer for noe smitte eller andre problemer, selv om det av og til kan være fuglelopper i fuglereir.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hjelp til artrsbestemmelse and
Har desverre ikke noe bilde men jeg tenker at dette kan være en snadderand.
Obs sted: Østholen Sarpsborg - sidearm av Glomma 12 juni
Så fuglene på avstand og tenkte stokkand men noe stemte ikke.
I det jeg kommer igjennom krattet ned til elva skremmer jeg opp 4 ender som satt på land. Fikk desverre bare observert i noen sekunder. Størrelse mindre enn stokkand, samme kropstype. Spraglete brunt inntrykk med hvitt bredt vingespeil. Den siste hadde hode som stokkand hanne.
Skjønner at det er noe tynt grunnlag men er takknemlig for forslag. Tenkte å ettersøke i helga.
B.E.S. (13.06.2013)
Svar:
Jeg mistenker heller at du har sett brunnakker - de har også hvitt på vingen (hannen).
Roar Solheim (20.06.2013)
Stor fugl med flette ca 15 cm i nakken
Sørreisa 12.juni 2013. Vi var tre personer som så ca.6 store fugler i et granholt. Det kunne se ut som mellomlanding. Kunne se med kikkert på ca 80m avstand. Størrelse som en hegre.ryggen var grå som på en trane. føtter og hals kortere en hegre. lysbrune føtter. Hode var sort og hvitt Hvite kinn. Vingens albue virket sort. Nebb var gulaktig ca 15 cm. De klapret med nebbet og lagde noen lyder. Ikke alle, kunne studere tre,var likedan. De eller den som hadde denne fjærflettelignende saken i nakken virket gammel. Nebbformen lignet overkjeven på en krokodille. Men det spesielle var altså denne fletten i bakhodet som virket litt spiralaktig.
Mannen jeg sto ved siden av så dem fly i ring rundt treholtet før de satte seg. Vingespenn var vel en god del over meteren.
P.M.N. (14.06.2013)
Svar:
Jeg tror dette dreier seg om gråhegrer som sitter med nedtrukket hals.
Roar Solheim (20.06.2013)
hvilke fugl
hei
legger ved et dårlig bilde, er tatt i Folldal i dag
jeg tror det er en pilfink
J.H.W. (13.06.2013)
Svar:
Det ser ut som at den har sort strupeflekk uten brystflekk under, så pilfink er mulig, men bildet er for mørkt til å være sikker.
Roar Solheim (20.06.2013)
Rense kassa mellom to kull
Hei. I barnehagen vår har vi fulgt er blåmeispar fra redebygging til ungene forlot kassa i går. Skal vi rense ut reiret nå, i håp om å få kull nummer to? Eller bruker de reiret flere ganger?
H.B.R. (11.06.2013)
Svar:
Ja, dere kan trygt rense ut det gamle reiret nå. Det brukes ikke om igjen.
Roar Solheim (20.06.2013)
Måke
Jeg hadde jo noen måker ved huset mitt, ved en skole, stilte spørsmål om det noen dager tidligere. En av fuglene har vandret litt unna de andre og ser ganske så slapp ut, er det noe jeg bør gjøre? Som å mate den, til den blir litt eldre, eller la den være, kanskje bare følge med? Og i såfall hva bør den mates med?
N.N (19.06.2013)
Svar:
Nei, la den være for seg selv, og unngå å forstyrre. Trolig er foreldrene i nærheten og kan mate den.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hva slags fugl?
Fant et fuglereir i et hulrom i en betongblokk på bakken utenfor kjelleren vår med seks søte små i, så ut til å være svarte/grå med en stor hvit flekk midt oppå hodet. Foreldrene tror vi var gråaktige, kanskje litt samme farge som en måltrost ... Litt lite informasjon å gå på, men vi lurer veldig på hva slags fugl det kan ha vært. Nå i dag har de fløyet sin vei alle sammen virker det som.
L.R. (20.06.2013)
Svar:
Vanskelig å si sikkert ut i fra denne beskrivelsen. Det kan ha vært steinskvett.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Den var på Røst for en uke siden. Tror det er en Svarthalespove
F.N. (20.06.2013)
Svar:
Ja, dette er en svarthalespove.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Så denne på Røst for en uke siden. Er det en Storljo ?
F.N. (20.06.2013)
Svar:
Bilde kommer ikke opp.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Denne så jeg på Røst for en uke siden. De kalte den en Moskusand. Er det riktig navn ?
F.N. (20.06.2013)
Svar:
Ja. En tamfugl.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Var på Røst for en uke siden. Hvilken Skarv er dette ?
F.N. (20.06.2013)
Svar:
Dette er en toppskarv.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Så denne på Røst for en uke siden, Er det en hun ærfugl ?
F. (20.06.2013)
Svar:
Ja, en ærfugl hunn.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Så denne på lavlandet i Lofoten for en uke siden. Kan det være ei fjellrype ?
F.N. (20.06.2013)
Svar:
Nei, dette er en lirype.
Roar Solheim (20.06.2013)
Hvilken fugl er dette ?
Så denne på Stokmarknes for en uke siden. Er det en Makrellterne ?
F.N. (20.06.2013)
Svar:
Ja, dette ser ut som en makrellterne for meg.
Roar Solheim (20.06.2013)
Stjertmeis.
Hei. For noen dager siden så jeg en gjeng med sanne fugler: opptil 11 stykker, tipper på att det er stjertmeis (juvenile) siden hode er litt svart, og den har rød ring rundt øye i steden for gul. Så noen (adulte) som ga dem mat.
.Takk for svar
N.N (17.06.2013)
Svar:
Et flott bilde av en årsunge av stjertmeis, som i motsetning til de voksne har svart hode med hvit pannestripe. Stjertmeisa legger 10-12 egg og har tydeligvis hatt et vellykket år så langt.
Morten Ree (19.06.2013)
Kjøttmeisunger
Har en fuglekasse i hagen hvor et kjøttmeis par fikk 9 unger.
Har sett de "jobbe" jevnt og trutt med å mate de, men plutselig så jeg dem ikke lenger. Tenkte ungene hadde forlatt reiret, men oppi kassen fant jeg 9 døde fuglunger.
Jeg bor ved skogen og i tillegg fòrer jeg med nøtter og frø. Har tittet kun noen få ganger oppi kassen. Kunne jeg gjort noe annerledes? Synes dette var fryktelig trist.
B. (17.06.2013)
Svar:
Sannsynligvis har det vært for lite larver og insekter slik at foreldrene ikke har klart å skaffe nok mat til 9 sultne unger, i tillegg til å holde seg i live selv. Det kan også være at en av de voksne fuglene har omkommet på et vis slik at det kun var en til å mate ungene.
At unger dør i redet skjer ganske ofte. Husk at et kjøttmeispar ofte har to kull unger og produserer ca. 15 unger per år, men likevel er det omtrent like mange kjøttmeiser neste år. Det betyr en enormt stor dødelighet, ofte allerede i redet eller i løpet av høst og vinter.Morten Ree (19.06.2013)
Skjærer ødelegger for gråtroster
Hei der!
- Jeg har en liten stund fulgt med et gråtrost-reir som er like utenfor huset vårt. Men igår da jeg kikket, så jeg noen skjærer som fløy frem og tilbake og nappet i reiret til gråtrosten, men 3 andre gråtroster skravlet så veldig. Dette varte en veldig god stund, men etter hvert vant skjærene, og de dro reiret ned fra treet og ned på bakken. Ingen gråtroster eller skjærer kom nærmere, og det virkelig litt som om alt fugleliv hadde dødd ut. Jeg gikk dermed forskrekket ut og så på reiret som bare hadde landet litt på siden. Der så jeg 4 knuste fugleegg, men det var ett som var helt uskadd på utsiden. Jeg gikk inn igjen, og idag da jeg var ute, hadde jeg fremdeles ikke sett noen flere gråtroster ved reiret, så jeg gikk og tok opp det uknuste egget, tok det med inn, fant fram varmelampen min og la litt høy under det.
- Det store spørsmålet er da om det var lurt av meg? Jeg er veldig usikker på om jeg bare skulle latt det være, eller om det var lurt..
M. (17.06.2013)
Svar:
Hvis du klarer å egget til å klekke og det kommer til en trosteunge da har du et stort problem. Hvordan klare å mate denne lille skapningen slik at den overlever?
Jeg anbefaler deg å IKKE forsøke å få egget til å klekke!
Skjærer og kråker er noen av trostenes verste fiender. Men slik er naturen og selv om det er trist å se fugleegg og fugleunger bli mat for andre så må man bare akseptere dette.Morten Ree (19.06.2013)
Måsegg
Hei! I denne uken har jeg ert på brygga og fisket ganske mye! Og så oppdaget jeg en måsemamma som hadde reir rett ved stedet. Jeg gikk forsiktig bort for og se og der lå et søtt lite egg. Jeg tok selføgelig ikke på det eller noe sånn er fullt klar over at man ikke skal gjøre det! Så bestemte jeg meg for og følge med reiret for og se den søte måse ungen etter hvert. Jeg begynte og sykle dit ver dag. Men en dag jeg sykla dit så jeg noe forfeldelig. Måkemammaen var der og ruget som alltid. Men rett etterpå fløy den av gårde og rett på en bil. Da døde den. Jeg tenkte at dette var fælt så jeg ville ta vare på egget. Jeg tok det me hjem og pakket det inni en lugg oppå et sauskinn og la det foran ovnen vår. Jeg har det på badet i en lugg i en eske på det varme badgulvet nå. Og i har skrudd opp varmen til ca 25-30 grader. Spørsmålet mitt er: Hvordan ta vare på et egg? Hvor varmt må jeg holde det? PS: Jeg har tenkt til og mate ungen når den klekkes med mark :) Håper på svar så fort som mulig :-)
A. (18.06.2013)
Svar:
Jeg skjønner tanken er god, men hvis du klarer å klekke dette egget og det kommer fram en liten måkeunge så har du et problem. Den må mates og passes hele dagen, og når den ikke får riktig oppfølging fra foreldrene så er sjansen også stor for at den kan dø. Uansett vil den få problemer med å klare seg den dagen du må slippe den ut i det fri.
Jeg anbefaler at du ikke varmer egget slik at det klekkes.Morten Ree (19.06.2013)
Kjøttmeis som leietaker
Hei, idag da jeg kom hjem fra jobb, hørte jeg masse fuglekvitter under stuevinduet vårt (karnapp-vindu). Etter nøyere sjekk, fant jeg et reir inne i karnappen ute. Der ligger 7 små kjøttmeis-kyllinger! De skal selvsagt få holde til der til de er klare til å fly, men jeg lurer på hvordan de kommer seg ut!! Det er en liten sprekk øverst i karnappen som moren flyr ut og inn av, men får de hjelp av moren når de skal ut og fly?? Engstelig for de små nøstene.
K.S.D.9.2.Å. (18.06.2013)
Svar:
Når kjøttmeisparet kommer seg inn er også sjansen stor for at ungene finner veien ut. Meiseungen blir nok i redet i nesten tre uker så du får følge ekstra godt med i sluttfasen, og evt. bistå med hjelp.
Morten Ree (19.06.2013)
Rydding av fugleredet
Hei, vi har en fuglekasse med blåmeis. Jeg har lest at blåmeisen legger ofte to kull pr. år. Vet du om blåmeisparet kommer tilbake for å få kull nummer to? Skal man rydde redet for dem da?
B.S. (18.06.2013)
Svar:
Ofte velges en annen hekkeplass, men ta gjerne ut redet, da øker sjansen for kull nr. 2 fra blåmeis, kjøttmeis eller at man får en sein svartkvit fluesnapper.
Morten Ree (19.06.2013)
Måker i et fjellvann
Jeg var på hytta vi har på fjellet.
Der var det samlet seg 100stk måker++.
dette er "små måse". Vannet ligger ca 4Km fra sjøen og 370m over havet.
Jeg har aldri sett noe lignende. Jeg pratet med en annen som også var på sin hytte, og han hadde heller aldri sett noe lignende, og han har vært mye på fjellet. i allefall de siste 30-40 årene.
Hva i all verden gjør de der?? Det er ikke noe mat til dem der. Det eneste jeg så at de gjorde var å sitte på hyttetak og lyngrabber. Noen var også samlet seg i små flokker på vannet.
Det skal nevnes at skogen er kraftig angrepet av lauvmark. Noen av de ramler i vannkanten fra trærne i nærheten av vannet, kan de være interessert i lauvmarken??
Jeg kunne ikke observere at de spiste dem.
K.B. (18.06.2013)
Svar:
Dette kan minne meg om en koloni med hettemåker. Hadde fuglene brun hette over hode?
Fiskemåke og hettemåke hekker begge i fjellet og ofte over tregrensa rundt om i landet. Begge disse artene livnærer seg først og fremst på insekter, larver og mindre krepsdyr.Morten Ree (19.06.2013)
Fellig av trær nære reder og rikt fugle-liv
Er det noen lover og regler angående felling av trær i nærheten av fugle-reder? Naboen her driver å feller trær nå og vi har flere fugle-reder på vår tomt og masse fugleliv ellers! Er dette virkelig lov?
Haster!
M.A. (19.06.2013)
Svar:
Naturmangfoldlovens § 15 sier klart fra at; "Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås".
En slik privat felling av noen få trær må unngås i tiden 1. april til 15. juli. Ved større drifter i skog så kommer Skogloven inn og overstyrer Naturmangfoldloven.Morten Ree (19.06.2013)
Hvilken and er dette?
Hvilken and er dette, stjertand kanskje? Bildet er tatt seint i mai nederst i Nidelva ved Trondheim
H.H. (18.06.2013)
Svar:
Dette er en stjertand hann ja. Den har holdt seg i lengre tid i området, og ble sist rapportert fra Nidarø i forigårs.
Frode Falkenberg (19.06.2013)
rense fuglekassene
Bør/må man rense fuglekassene hvert år? Har hørt at det må i tilfelle gjøres tidlig på våren.
A.S. (09.06.2013)
Svar:
Det beste er å rense kassen hvert år. Fuglene vil ofte bygge rede oppå det som allerede er, men tilslutt blir det så høyt at skjære og kråke kan nå tak i egg og unger. Dessuten vil et gammelt fuglerede ofte inneholde diverse insekter som kan gjøre skade på ungene.
Redet kan gjerne være i kassen utover vinteren. En fuglekasse benyttes gjennom vintersesongen til overnattingsplass, og et gammelt rede gir god isolasjon. Det beste er å fjerne redet i midten av mars på en kald dag. Hvis sola varmer på kassen vil det være stor aktivitet på lopper som man helst må unngå.Morten Ree (19.06.2013)
vipereir
Kan måke ta vipeegg og sluker den heile egget. Har eit vipereir som egga plutseleg var borte. Ikkje noko eggeskall eller noko spor etter egga.
H.E. (09.06.2013)
Svar:
Måkene kan nok sluke hele egget, men kan også frakte bort ett og ett egg, slik som kråkefuglene gjør. Det samme kan røyskatt, mår og mink gjøre.
Morten Ree (19.06.2013)
Kjøttmeis
moren til eggene er borte.den ruget tiligere i dag.hva skal jeg gjøre?
N.N (09.06.2013)
Svar:
Naturen må få gå sin gang. På varme dager hender det at fuglene tar seg turer ut av kassen, men vender tilbake etter en tid. Men de kan også komme ut for ulykker eller bli offer for rovfugl, katt etc.
Morten Ree (19.06.2013)
Svale med skadet vinge.
Hei.
Vi fant en skadet svale i haven i går. Den har tydelig skade på venstre vinge. Vi satt og holdt den forsiktig i et mykt klede i noen timer i går. Den var helt rolig og vekslet med å lukke og holde øynene åpne. Da vi la oss, la vi den på kledet i badekaret og satte ned et flatt fat med vann.
I dag er den litt kvikkere, prøver å flakse litt. Vi har fanget noen innsekter til den, men den vil ikke ha de verken levende eller døde. Tror heller ikke at den tar til seg vann. Det er vel bare å gå til veterinær med den? Eller er det noe vi kan gjøre? Ikke lett å få stabilisert vingen uten at en eventuelt gjør det med begge vingene?..... Veldig takknemlig for svar :-)
E. (09.06.2013)
Svar:
Dette er spm som krever svar med en gang, og vi klarer dessverre ikke holde tritt med pågangen nå på våren.
Hvis det er vingebrudd er det lite å gjøre med. En insektjeger som svaler et totalt avhengig av at vingene fungerer 100 %, og det er vanskelig å oppnå selv med hjelp av veterinær. Dessuten er slike operasjoner av vingeskade veldig kostbare.
Mange fugler blir apatiske når de får en skade og må ofte tvangsfores.
Ettersom dette nå er en tid siden har dere sikkert funnet en løsning selv.Morten Ree (19.06.2013)
Ukjent fugl
Hei. Så en fugl som var gul og grønn med svart kalott. Mener jeg noen svarte flekker på håndsvingfjæra. Under 10cm lang. Har dere noen ide om hvilken fugl det kan være?
Det var forøvrig ved løvskog på Fevik i Aust-Agder. Helt nøyaktig var det langs veien ned mot Moysand camping.
C.A. (09.06.2013)
Svar:
Dette tyder på å være en grønnsisik hann.
Morten Ree (19.06.2013)