Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 683 til 37 732 av totalt 50 249 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl har lagt disse eggene inne I ved bua
Eggene er ca 2cm fargen stemmer med bildet de har
Små brune flekker I den smale enden

N.N (10.06.2013)

Svar:

Dette ser ut til å være et trostereir, men jeg ser ikke hvilken art det dreier seg om. Kanskje du har funnet svaret selv siden spørsmålet ble sendt inn (?).

Roar Solheim (25.06.2013)


#Økologi og atferd

2 kvinender på tjernet - 1 med 2 unger, 1 med 19

14.06.13: Kan den ene ha "adoptert" unger fra den andre? Har aldri sett større flokk. Tjernet er lite, dagen etter var mor m/19 borte. Det har ikke tidligere vært 2 ender m/unger samtidig, så det ble trangt om plassen og lite mat til så mange små. Men for et syn!!

K.V.J. (16.06.2013)

Svar:

Ja, flere ender kan faktisk forsøke å adoptere andres unger. Det minsker faren for at det er egne unger som går tapt dersom et rovdyr eller en rovfugl klarer å ta noen av ungene.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Diverse

Kjøttmeisunge som mister fjærene

Vi fant en kjøttmeisunge som hadde falt ut av reiret for litt over to uker siden, og tok den inn da vi ikke hadde noen mulighet til å få den opp igjen i reiret. Den hadde begynt å få dun, litt fjær og "fjærpinner", og åpnet såvidt øynene. Vi har matet den med vann, egg, kjøttdeig, og oppmatingsfôr beregnet for frøspisende burfugler. De første dagene fikk den også mat av foreldrene, men plutselig en dag var de borte. Den spiser godt og er kvikk og rask, og var begynt å fly noen meter av gangen rundt i huset. Men nå mister den plutselig både hale- og vingefjærene, og klarer nesten ikke å fly lenger - dette er vel ikke normalt? Den har hele tiden vært fjærløs på halsen og øverst på brystet, og er litt "pjusk" i fjærdrakten generelt. Er det noe vi kan gjøre? Vi ville jo at den skulle få komme ut så fort som mulig når den hadde lært å fly og spise selv, men nå ser det ikke så lovende ut.

I. (25.06.2013)

Svar:

Dette vet jeg dessverre ikke årsaken til. Kanskje er ikke foret tilstrekkelig, sammenlignet med de insektene som foreldrene forer med (?). Kanskje er den også syk eller har en genetisk skavank som ikke gjør den levedyktig.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Diverse

Linerle unge

I dag skulle jeg ut på sykkeltur, men da jeg kom til sykklene lå det en fugleunge der!! Det er ett linerle rede rett ved siden av så jeg tror det er en linerle. Den virker ganske kvikk men sovner ofte. Jeg har nettopp sjekket om den har brukket noe eller skadet seg alvorlig. Det tror jeg ikke den har. Men hva skal jeg gjøre nå?? Vi har to katter, så jeg vil ikke la den ligge.

H.T. (25.06.2013)

Svar:

Hvis den har fjær og kort stjert, har den trolig forlatt redet og blir foret av sine foreldre. Da må du sette den tilbake der du fant den, slik at foreldrene kan mate den. Hold kattene innendørs, eller sett dem i bånd til ungene kan fly!

Roar Solheim (25.06.2013)


#Fuglekasser

Kull nr.2

Hei, i går forlot blåmeisungene fuglekassen. Vi vasket den etterpå. Og nå lurer jeg på når senest begynner blåmeis eller kjøttmeis sitt andre kull.

A. (25.06.2013)

Svar:

Det kan jeg ikke gi noe eksakt svar på. Kanskje bruker de ikke kassa igjen i det hele tatt, eller de kan komme til å gjøre det. Et annet par kan også bruke kassa, så det er mange muligheter her.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjelden fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi lurer på hvilken fugl dette er.
Bilde er tatt i Aremark, Østfold, 25.06.2013.

M.B. (25.06.2013)

Svar:

Dette er en tornskate hann - en meget vakker fugl. Jevnt forekommende mange steder, men ikke spesielt tallrik.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Økologi og atferd

låvesvale

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei bor på gård med minst 7 låvesvale reir! Men har ennå ikke sett noe til ungene ser låvesvaler hver dag som flyr ut og inn hele tiden. Jeg har funnet minst,3 knuste egg på bakken.
1. Er ikke ungene flygedyktige ennå, og når burde dem være det?
2. hvor mange egg kan det være til sammen i cirka,7 reir?

3.Trur du vi kommer til å få se foreldrene mate ungene på ledninger og liner?
PS.jeg har alltid hatt lyst til å se det:)OG når er neste gang de legger egg?:)

N.N (14.06.2013)

Svar:

I dagens lukkede driftsbygninger så har låvesvalen slitt med å finne reirplasser, derfor var det hyggelig å høre om dine 7 par.
På grunn av langvarig frost og mye tele til langt på vår så er det mange steder i landet lite med insekter, og dermed vil nok svalene slite med å finne nok mat.
Låvesvalen hekker normalt i starten av juni og har i gode år gjerne et kull nummer to i juli/august. Det er mulig at de er litt sene med hekkingen i år slik at ungene først klekker i juli.
Låvesvala legger normalt fem egg, så hvis du har syv par så skal det kunne være ca. 35 egg hos deg.
Svalene ruger i ca. 14 dager og ungene forlater redet etter tre uker. Så i siste halvdel av juli og i august vil du nok få oppleve svaleunger rundt om på din eiendom.

Les mer om låvesvala her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8494

Morten Ree (25.06.2013)


#Fuglekasser

Ingen unger i fuglekasser

Jeg har i mange år hatt 4-5 fuglekasser for småfugl og det har vært unger de fleste år i alle kassene, flere typer meis,
spettmeis og fluesnapper. I år så jeg at det var aktivitet
i kassene tidligere, men det har ikke vært noen mating av unger. Har sett noen fluesnappere også i år. Hva kan det komme av at ingen unger er kommet?

T.L. (16.06.2013)

Svar:

Flere steder i landet har vi hatt en streng vinter med veldig mye tele og frost. Dette ser ut til å ha virket inn på mengden insekter og larver, noe som meiser og fluesnappere er helt avhengig av for å fostre opp ungene. Enten kan fuglene ha gitt opp hekking eller at det er døde unger i kassen. Du får ta en titt i fuglekassen for å se hvordan det ligger an.

Morten Ree (25.06.2013)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisungene dør en etter en

Vi har en fuglekasse med kamera hvor vi kan se døgnet rundt hva som foregår i kassen. Det var 8 egg som ble klekket i månedskiftet mai/juni. Men nå er det bare 2 igjen som lever, 4 døde unger ligger synlig i kassen. Hva skyldes dette? De blir mater med bl.a. solsikkefrø av foreldrene

G.B. (17.06.2013)

Svar:

Hvis det blir kaldt i været og stor mangel på larver og insekter så vil ofte mange insektetere, som meiser og fluesnapper, få problemer med å holde liv i ungene. Normalt så mater kjøttmeisen sine unger med larver og insekter, i mindre grad med frø. Har du sett at kjøttmeisa har brakt solsikkefrø til kassen? Hvis dette har skjedd i stor utstrekning fra ungene var små så tror jeg de får problemer med fordøyelsen.

Morten Ree (25.06.2013)


#Økologi og atferd

Fluesnapper og kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
På hytta mi i Resdalen, Meldal kommune 580 moh har jeg flere fuglekasser.I en av disse har en kjøttmeis reir med unger. Trolig klekket i løpet av siste uke. Begge foreldre mater ungene flittig. I dag så jeg en svart hvit fluesnapperhann som fløy rundt kassen og satte set på kassen og kikket inn hullet. Hva skulle den der. Jeg mener å ha hørt at flusesnappere kan drepe kjøttmeisunger for å overta reiret. Er det riktig?. Kan det være det som er i ferd med å skje her her? se bilder

N.N (16.06.2013)

Svar:

Hver vår er det en kamp mellom meiser og svarthvit fluesnappere om hekkeplasser. Dette er kamper på liv og død hvor en av partene kan bli drept. Fluesnapperen bygger ofte rede over kjøttmeisens rede, men det skjer som oftest i eggperioden. Kjøttmeisa starter ofte egglegging før fluesnapperen kommer fra Afrika. Men nå når juli nærmer seg så er fluesnapperen ofte ferdig med sin mest aktive periode og dette ligner på å være en litt rådvill enslig hann. Men du får følge med den videre utvikling, men jeg tror ikke en kasse full av halvvoksne unger er et blivende sted for den hissige krabaten.

Morten Ree (25.06.2013)


#Økologi og atferd

Svarttrost spiser brunsnegler

I morges så jeg noe som kan være en svært hyggelig observasjon. I hagen vår er det mye brunsnegler, men plutselig dukket en svarttrost opp, og begynte å hakke opp en brunsnegle. Den tok restene med seg, sannsynligvis for å mate ungene sine. Hvis det stemmer, noe jeg håper, så kan det være håp om flere gjør det samme.

F.S. (19.06.2013)

Svar:

Mange hageeiere blir nok glad over denne nyheten. Den eneste fugleart jeg har hørt om som spiser brunsnegler er stokkand.

Morten Ree (25.06.2013)


#Økologi og atferd

Terne

Hei. Lurte på kor lenge Terna ruger?
Har båt i Trondheim sentrum og har 2 meget aggressive Terner ved siden av båten.
Er dei aggressive etter ungene er klekket?

B.M.H. (19.06.2013)

Svar:

Ternene legger oftest egg i starten av juni, de ruger i ca. tre uker og ungene er flyvedyktige tre uker etter klekking. Sannsynligvis har ternene små unger akkurat i disse tider og er da veldig aggressive.
Etter hvert vil ungene bli større og forflytte seg mer foreldrene vil bli roligere.

Morten Ree (25.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død fugleunge ved trappa, hvilke art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant denne tassen utenfor husveggen for et par uker siden. Ut ifra langbente arter vi har her i skogen jeg bor vil jeg gjette det er en liten rugde som har rotet seg vekk fra redet, men jeg vet ikke. Dere kan sikkert lett si hva dette er for noe. Bortsett fra at maurene var ivrige på den var den uskadet såvidt jeg kunne se. Takk!

T. (24.06.2013)

Svar:

Det kan nok stemme at det er en rugde.

Frode Falkenberg (25.06.2013)


#Økologi og atferd

Busksvett med gulpebolle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er det vanlig at "mindre" fugler også produserer gulpeboller?

Mvh Gjermund

G.G. (14.06.2013)

Svar:

Det vet jeg faktisk ikke, men som bildet viser fantastisk flott, så er det en bolle med insektskall som gulpes opp. Dermed er dette sannsynligvis noe de fleste insektspisende spurvefugler kan gjøre. Jeg har lett på trostefugler i verket Handbook of the birds of the world, men finner ikke i farten noe om slike gulpeboller. Flott bilde og dokumentasjon!

Roar Solheim (25.06.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei,på "plenen"vår har vi to skjærer som arbeider flittig med å dra opp mose,er dette vanlig?

N.N (15.06.2013)

Svar:

Ja, det skjer nå og da. Vet ikke alltid hvorfor, men noen ganger har det nok sammenheng med at de finner larver eller småkryp under gresset.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Fugleforing

Krangling mellom fugler

Hei! Vi har hjemmelaget meiseboller og nøtter hengende i treet utenfor. Vi har mange arter som spiser. Problemet er at de ulike artene krangler noe voldsomt, det hender de hakker på hverandre og gaper mot hverandre flaksende i luften. Det er spesielt grønnsisiken som er mest kranglete, mot både gråspurven, blåmeis, kjøttmeis og svartmeis. Her om dagen jaget et ekorn flere ganger bort, både skjæra og flaggspett-paret som spiser fast her på foringsplassen. Er dette normalt? synes fuglene er mer kranglete nå enn hva de var i vinter. Maten går unna på no time..

I.S. (19.06.2013)

Svar:

Dette er nok vanlig, ja. I naturen må dyrene som regel arbeide (lete) for å finne mat, og da er det naturlig at de forsvarer maten mot andre, enten de er artsfrender eller andre arter. De fleste fugler klarer ikke å omgå denne adferden selv om det bugner av mat på forplassen, og derfor sloss de midt i matfatet. Ikke mye vi kan gjøre med det, annet enn å henge opp ulike automater og meiseboller med en viss avstand mellom dem.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Fuglekasser

Naboens katt fanget fuglemor

Vi har en fuglekasse i Hagen og i år som tidligere år er det også laget rede. Mor og da flyr ut og inn med mat og vi hører det piper i kassa. Igår så jeg naboens katt oppe på taket på fuglekassen som henger ca. 5 meter opp i ett tre. Jeg jage den ned, men senere hadde den klart og fange enten mor eller far. Nå er det ikke lenger noe trafikk og jeg hører ikke lenger piping. Vil den ene parten forlate redet dersom den andre parten dør? Oghva skjer med ungene? Bør jeg rense fuglekassen dersom ungene er døde?

S.M. (19.06.2013)

Svar:

En voksen fugl kan klare å fore opp et ungekull alene, men noen av ungene kan omkomme. Det kan også skje at den forlater ungene og oppgir kullet. Da dør ungene. Ikke godt å si hva som kan skje/har skjedd hos deg. I vårnummeret av bladet Fuglevennen finnes bilder av fuglekasser med netting rundt hullet som kan holde katter unna. Hvis ungene er døde, kan du bare rense ut alt fra fuglekassa.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Diverse

Gråspurv unge

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en gråspurv unge (tror jeg)i barnehagen der jeg jobber. Barna begynte å ta på den å løfte den opp, å da skjønte jeg at mor ikke kom til å ta den tilbake.
Jeg tok den med hjem å la den i ei eske. Den spiser mark selv, men spørsmålet er hvor mye mat skal den ha igjennom en dag? Og hva annet enn mark spiser den? Trenger den mye varme(varmelampe)?

N. (20.06.2013)

Svar:

Dette bildet var ikke godt - det er ikke mulig å se om dette er en gråspurv eller unge fra en annen art. En gråspurv kan fores med mye forskjellig, men næringsrik kost som f. eks. blanding av kokt egg, oppbløtet kattemat, brødsmuler osv er bra. Gråspurven er en frøspiser, men ungene fores mest med insekter (det gjelder de fleste spurvefuglunger).

Roar Solheim (25.06.2013)


#Fuglekasser

Blåmeisungene døde.

Hei :)

Har en fuglekasse på verandaen hvor foreldrene fram til torsdag 20 juni var veldig ivrige og matet fire små dagen lang. Tittet inn i kassa den 20 og fire små nesten klare til å forlate redet tittet på meg. Etter det har jeg ikke sett foreldrene og trodde ungene hadde forlatt redet. Tittet inn i dag og da lå alle fire der døde. Hva kan ha skjedd? Kan jeg ha skremt de til å forlate ungene? Tittet bare såvidt inn gjennom hullet når foreldrene ikke var der og de har matet ungene selvom vi har sittet på verandaen. Synes det var veldig trist.

M. (24.06.2013)

Svar:

Dette har IKKE noe med deg å gjøre, så du behøver ikke å være engstelig for at du har gjort noe galt. Her har en eller begge foreldre trolig omkommet (tatt av katt, hauk, påkjørt osv), slik at ungene har sultet i hjel. Det skjer dessverre at voksne fugler dør også i hekketiden, og at egg eller unger omkommer av den grunn. Slik er det dessverre bare, og det er lite vi kan gjøre med det, selv om det er trist å oppleve på nært hold. Sjekk av fuglekasser med unger i forårsaker ikke at voksenfuglene oppgir dem.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette Gråfluesnapper?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Er dette en Gråfluesnapper?
Bildene er tatt i Klæbu i Sør-Trøndelag i fuglekasser.

P.C. (25.06.2013)

Svar:

Nei, dette er en svarthvitfluesnapper hunn. Denne arten har lyseblå egg, mens gråfluesnapperen legger gråspraglete egg.

Roar Solheim (25.06.2013)


#Diverse

Meisebaby

Hei, en liten baby har ramlet ut av sitt reir. Jeg vet ikke annet råd og har tatt den med meg inn. han åpner munnen villig, og jeg lurer på hva i alle dager jeg skal gi han av mat? Trenger tips fort.

N.N (24.06.2013)

Svar:

Umulig å gi riktig råd når en ikke vet hvilken art dette dreier seg om. Selv da er det svært vanskelig, dessverre.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Fuglekasser

Tom kasse

Hei.
Har noen forskjellige fuglekasser hjemme.
Er kjøttmeis i ett par kasser men ingenting i den siste.
Har sett fluesnapper fly ut og inn, men de har ikke bygd reir.
Hva kan grunnen være til at de ikke tar bolig i denne kassa?

H. (24.06.2013)

Svar:

Helt umulig å si, dessverre. Kanskje fikk ikke hannen tak i en hunn?

Roar Solheim (24.06.2013)


#Diverse

Andefamilie borte

Hei Hadde stokkandreir på jobben, lå nede ved en dam.
Eggene ble ruget på fredag ettermiddag.
Idag er eggene borte og vi ser ikke andemor noe sted.
Hva kan ha skjedd? Er de klekt og stukket av eller tatt?

H. (24.06.2013)

Svar:

Ender klekker alle eggene samtidig, og forlater reiret med ungene i løpet av neste døgn. De KAN ha klekt i løpet av helgen, men da bør det ligge igjen skallfragmenter i reiret. Hvis det ikke gjør det, er eggene sannsynligvis tatt av ett eller annet.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Fuglekasser

Skjæra tar svarthvit- fluesnapperungene

Hjelp, hva gjør jeg nå? Skjæra sitter i fuglekasseåpningen og forsyner seg av fluesnapperungene. Det er i hvert fall hva den prøver på, vet ikke om den har tatt noen ennå. Kan jeg feste netting over åpningen, eller vil foreldrene sky kassen? Fant ut for sent at det går an å ha netting, da var de alt etablert i kassen og jeg ville ikke forstyrre.

N.N (24.06.2013)

Svar:

Det eneste du kan gjøre nå, er å forsøke å jage vekk skjærene når du er til stede.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Fuglekasser

Skjæra har oppdaget reirene

Skjæra har oppdaget begge kassene der svarthvit fluesnapper har reir og unger. Hvilke sjanser har de små hullrugerne til å holde skjæra vekk? Må man anse alle ungene som tapt når de først er oppdaget? Tror jeg angrer på at jeg satte opp kasser..

N.N (24.06.2013)

Svar:

Skjærene kan være ganske iherdige på å forsøke å få tak i fugleunger som hopper ut fra fuglekasser. Noen av ungene vil sannsynligvis unnslippe, selv om skjærene kan klare å knipe noen av dem.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugler

Hei. Har et uglepar som har rede i et grantre like ved huset. Høres ut som de har to unger. De skriker nesten hele tiden omtrent sånn; piiii, piiii, med litt forskjellig tone høyde. Den ene av de voksne høres ut som en liten hund som bjeffer.De voksne er brune på ryggen. På størrelse med en kråke, kanskje litt mindre.Vet dere hva slags ugler dette kan være?

G.A. (24.06.2013)

Svar:

Dette er hornugler. Ungenes tiggerop høres nesten ut som en gammeldags 17. mai trompet.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fugl for meg.

Lysegrå. Med sorte briller. Nesten så stor som trost. 15- 18 cm. Den høres ut som om du slår to stener mot hverandre. Med ca 1sec. Opphold mellom klikkene. I flukt kan man se sorte tegninger på vinger og stjert.

J.P. (24.06.2013)

Svar:

Du beskriver en steinskvett hann.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Villfugl eller rømt burfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Denne fuglen fløy foran og mot glassdøra på hytta ved Øyeren, gjentatte ganger hver dag hele helgen. Den satt gjerne i en busk foran døra, og når den fløy mot glasset oppførte den seg slik fugler som har fløyet inn i et hus og vil ut gjør - ikke slik jeg har sett tamfugler oppføre seg når de ser et speil. Fuglen fløy ikke inn i hytta når døra sto åpen, og nærmet seg ikke når vi var ute. Glassdøra har merker i alle "rutene" etter nebb, fjær og føtter. Jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre - dersom dette er en rømt burfugl (kanarifugl?), bør jeg skaffe til veie et bur og sette det opp med mat i, eller kan den klare seg ute? Kjæresten min er forøvrig ganske sikker på at han så den for to helger siden, da han la merke til en veldig gul fugl som oppholdt seg nær hytta. Håper du kan hjelpe, jeg har ikke noe ønske om en tamfugl, men det er ikke hyggelig å se slik oppførsel..

A. (24.06.2013)

Svar:

Dette er en gulspurv hann, som er en vill fugl i Norge.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bildet fot 2 uker siden på Røst. Er usikker på hvilken fugl dette er, er det en Storjo ?

F.N. (24.06.2013)

Svar:

Nei, den har ikke forlengede midtre stjertfjær. Dette er en mørk tyvjo. De finnes i en mørkbuket og en lysbuket form.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på Røst for 2 uker siden. Hvilken fugl er dette ?

F.N. (24.06.2013)

Svar:

Dette er to teist.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en alke ? Tok bildet på Røst for 2 uker siden

F.N. (24.06.2013)

Svar:

Ja, dette er alker. Merk det høye nebbet med hvit tverrstrek.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart And

Hei,
Opplevde i dag noe jeg aldri har sett! En "ravn svart" and kom vaggende med fem svarte "nøster" gjennom hagen vår i Asker. Aner ikke hvor de kom fra, men hadde kurs mot Bårdsruddammen i dalen nedenfor. Noen vanvittige hopp gjorrde de også på sin vei, uten at de brydde seg stort om det. Andemor kvakket i vei mens de passerte oss på under to meters avstand. Vi fulgte dem forsiktig et stykke, siden det er alt for mange katter i området. Lurer veldig på hva slags and dette er. Størrelse som en stokkand, og større enn kvinand. Fikk også besøk av en blåmeisfamile med 3 unger idag. Livlig foring med solsikkefrø!

B.T. (24.06.2013)

Svar:

Det høres mest ut som at du har truffet på en tamvariant av stokkand - det er også det mest sannsynlige på stedet du beskriver. Svartand finnes ikke der, en art som kunne vært et alternativ på Hardangervidda.

Roar Solheim (24.06.2013)


#Diverse

For til blåmeisbarn.

Ungene fant en blåmeisunge.
Hva kan vi fore den med?
Den kan nesten fly - lande pent men ikke fly opp fra bakken.
Så langt har den vist interesse for eplebiter og iskrem.
Går det greit å fore den med eple, frukt og brødbiter?
Og selvsagt vann.

L. (22.06.2013)

Svar:

Sett den tilbake der den ble funnet - foreldrene forer den!

Roar Solheim (23.06.2013)


#Diverse

Forsvunnet fluesnapper

Jeg har alltid hatt fluesnappere i mine mange kasser, men i år har jeg knapt sett en eneste en. De kassene som kjøttmeisen ikke har overtatt står tomme. Kom de for tidlige i år og sultet eller frøs ihjel?

N.N (23.06.2013)

Svar:

Flere har meldt om få fluesnappere i år, men vi kan ikke angi noen sikker årsak til dette.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var ute i Nordalen i Skjomen en sen kveld for å se etter rovfugl. Denne karen passerte meg i kveldsmørket på lang avstand, og jeg fikk såvidt knipset et bilde før forsvant mellom berghyllene. De to trekkene som skiller seg ut er de mørke fjærene bak på stjerten og den mørke stripa ned langs halsen. Jeg klarer ikke helt å identifisere den. Noen som har en ide?

C.A. (23.06.2013)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit og rødbrun/gulbrun ugle

Hei!
Kjørte på E16 mellom tyinkrysset og filefjell og så en ugle som fløy over veien. Den var tydelig hvit/lys gul på undersiden og rødbrun/gulbrun på oversiden og vingene, mener den var hvit i ansiktet også. Lurte på hvilken ugle dette var? Fikk desverre ikke tatt noe bilde av den, men kom ganske nerme (3-4 meters hold)

Mvh
Lars

L.W. (23.06.2013)

Svar:

Tipper du har sett en jordugle.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tornirisk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Sommer 2009 hadde vi besøk av et fulepar i vår hage over noen uker. Tok flere bilder av dem. Har nå lest om den på nettsiden deres, tror det må være tornirisk??? Dette er jo litt morsomt når jeg leser at den ikke er registrert nord for Helgeland. Vi bor på kvaløysletta i Tromsø. Har ikke sett den siden da. Hadde jo vært greit å få det registret, men vet ikke hvordan jeg gjør det. Derfor sender jeg bilde til dere.
PS:Har flere bilder om dere er interessert.

M.J. (23.06.2013)

Svar:

Dette er en vakker gråsisik hann.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Fuglekasser

Ingangshullet på fuglekasse

Hei, jeg lurer på kan pilfink og gråspurv gå inn i fuglekasse med åpningen 30 mm.?

På forhånd takk,

Anna

N.N (21.06.2013)

Svar:

Det antar jeg at de klarer, selv om vanlig anbefalt hullmål for disse artene er ca 32 mm.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Fuglekasser

Pilfink i blåmeisfuglekassen

Hei, i nærheten av en blåmeisfuglekasse er det en foringplass med manage pilfinker og spurver hver dag. En gang så jeg at en pilfink eller spurv fløy fra fuglekassen. Blåmeisungene er store allerede. Kan spurvene skade eller drepe blåmeisungene?

Takk for svaret.
Anna

A. (20.06.2013)

Svar:

Nei, jeg tror ikke det.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Diverse

Kråkeunge

Jeg har sett en kråkeunge som det ser ut til har brekt begge beina sine, klarer ikke og gå, på en måte bare hopper fremover. Får heller ikke til å fly enda. Er flere kråker på stedet som passer på den lille, men får så vondt av den. Er det noe jeg kan gjøre?

T.E. (21.06.2013)

Svar:

Nei, la den være sammen med sine foreldre.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Diverse

Spørsmål:

hvor ofte skal en måkeunge mates

N.N (22.06.2013)

Svar:

Temmelig ofte, kanskje minst en gang i timen (kommer an på hvor mye den spiser hver gang).

Roar Solheim (23.06.2013)


#Økologi og atferd

Tjeld

Følger med på tjeld-tv hvor et Tjeldpar har ruget har ruget lenge over tiden.Noen mener eggene kanskje ikke er befruktet. Mitt spørsmål er da., vil fuglen merke om det er liv, og hvor lenge vil den ligge på rede før den gir opp..?

I.E. (22.06.2013)

Svar:

Dersom det er fostre i eggene, hører fugleforeldrene pip fra ungene. Når de er ubefruktet, gir de til slutt opp, men jeg vet ikke hvor lenge over vanlig rugetid de blir liggende før de gir seg. Kanskje omkring en uke?

Roar Solheim (23.06.2013)


#Diverse

Bokfink!!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei i dag hadde katten vår fanget denne lille fuglen (bokfink unge), men vi fikk akkurat reddet den. så vi tokk den med inn i varmen. Hva vill du vi skal gjøre med den?! har puttet den i en eske med flis og teppe. Hva kan vi gjøre for at denne lille fuglen skal overleve trur ikke den er helt flygedyktig, men jeg trur den er uskadd.

Trenger Svar fort!!
Takk for svar.

N.N (23.06.2013)

Svar:

Du kan forsøke å fore den med brødsmuler, kanskje kokt, most egg, oppbløtet kattemat (?), men det er ikke lett å fore slike nesten flyvedyktige fugleunger riktig. Hvis den er uskadd, bør den helst settes tilbake der den ble funnet.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Diverse

svaler

Hvor mye spiser svaler

N.N (23.06.2013)

Svar:

Kan dessverre ikke gi deg svar på dette.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Sykdom og skader

Skadet fluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en skadet fugl midt i veien i går kveld, som jeg synes ligner på en fluesnapper. (se gjerne bilde) Den kan ikke fly, (brukket vinge?) men virker relativt pigg ellers. Det er masse katter i området, så Jeg har tatt den inn i en kasse. I utgangspunktet tenkte jeg å mate den, la den hvile til den evt blir bedre, for så å slippe den ut igjen. Synes du dette er en ok ide? I så fall, hva kan jeg gi den å spise, jeg klarer jo ikke å fange tilstrekkelig mange mygg til den? Ellers noen tips? Tusen takk!

M.M. (23.06.2013)

Svar:

Dette er en gråfluesnapper. Den kan ha kollidert med en bil. Fluesnappere er nok vanskelige å fore, siden de er insektspisere.

Roar Solheim (23.06.2013)


#Økologi og atferd

Unger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi var på ei hytta og atmed hytta lå der et lite vann atmed vannet var der noen busker der var en fuglekasse det satt en s/v fluesnapper der og lagde varsle lyder da vi nærmet åss så det var nokk en fluesnapper kasse, men er det vanlig at s/v fluesnappern kan ha ca 9 unger for det var utrolig mange unger i denne kassen se bildet! Jeg trudde de bare kunne få 7-8 egg. Mvh Jill..! :)

J.T.A. (21.06.2013)

Svar:

9 unger er nok heller uvanlig hos fluesnapper, 7, og maks 8, er det en helst ser.

Roar Solheim (22.06.2013)


#Økologi og atferd

Døde blåmeisunger

Har en blåmeisfamilie i kassa vår (med kamera) 8 egg ble lagt, og 8 egg ble klekket. De er nok ikke langt fra å forlate redet. Men nå er 4 av ungene døde. To døde temmelig små, mens de to siste har dødd i løpet av de siste 4 dager, altså ganske så store. Hvor vanlig er det at 50 prosent av kullet dør, og fjerner evt mor/far disse ungene som er døde? Er jo helt tragisk å se på de 4 andre som sover sammen med disse døde.

M.M. (22.06.2013)

Svar:

Det er faktisk ganske ofte at flere av ungene i et meisekull dør. Jeg vet ikke hvorfor. Kanskje kan en av foreldrene ha omkommet, slik at den andre ikke finner nok mat. Hvis det er dårlig vær, kan også dette redusere foreldrenes muligheter til å finne nok mat.

Roar Solheim (22.06.2013)


#Diverse

Gjenngrodd eller åpent?

Jeg bor like ved sjøen og spørsmålet er: Har et område foran eiendommen min som går nesten ned til sjøen. Klipper jeg gresset har jeg en mengde fugler som går å finner mat der. Noen mener at gresset ikke skal klippes. Jeg forsøkte det og fuglene ble borte. Hva er best for fuglelivet? Her er alt fra linerle,gråspurv, stær, skjære,kråke,duer,måker, tjeld,endetr og gås. Jeg liker fuglelivet som finnes her og koser meg med det.

T.L. (22.06.2013)

Svar:

Det beste for fuglene (som du ser) er nok kortklippet gress, slik at fuglene kan gå der og plukke insekter og andre småkryp.

Roar Solheim (22.06.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

snipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, i går ettermiddag kom jeg over denne lille fuglen. Ser ut til å være en dununge (juvenil) av noe slag men jeg klarer ikke å artsbestemme de. Det var en strandsnipe i nærheten men denne lille ungen virket større i kropp og bein. noe forslag eller er det bare en vanlig strandsnipe unge? Observert på Hurum i Buskerud, liten ferskvanns elv som renner ut i en liten innsjø.

Takk for svar:)

N.N (22.06.2013)

Svar:

Dette er en unge av en vadefugl, og det ser for meg ut til å være en strandsnipeunge.

Roar Solheim (22.06.2013)


#Fuglekasser

Stær par +1

jeg har hatt hekkende stær i rugekassa i vår .
Nå er fulgene fløyet.
Da pussige var at 3 stk.stær fløy ut og inn.
Dette har jeg aldri lagt merke til tidligere.
Er det vanlig ??

P.E.A. (21.06.2013)

Svar:

Nei, det er det ikke. Men det hender at fugler kan mate andres unger, hvorfor vet vi ikke.

Roar Solheim (22.06.2013)

««første 37 683 - 37 732 av 50 249 siste»»