Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 686 til 37 735 av totalt 50 379 spørsmål «forrige neste»
Er dette en løvsanger?
A. (04.07.2013)
Svar:
Ja, høyst sannsynlig.
Roar Solheim (04.07.2013)
Er dette en møller?
A. (04.07.2013)
Svar:
Nei, dette er en svarthvitfluesnapper, hunnfugl.
Roar Solheim (04.07.2013)
Skjære i hagen
Det sitter en skjære under en busk i hagen vår. Der har den vært i 5-6 timer nå. Den har øynene igjen, men når man går bort til den åpner den øynene og lager noen lave knirkelyder. Den flytter seg ikke, og og biter ikke om man rører ved den. Den spiste noen brødsmuler vi ga den, men virket ikke som den hadde mye krefter.
Den har nettopp lagt seg på magen med vingene spredt. Er det noe jeg kan gjøre for den?
N.N (04.07.2013)
Svar:
Du kan forsøke å gi den litt vann, men stort annet er det ikke å gjøre. Den kan ha indre skader på grunn av kollisjon med vindu eller bil, eller slosskamp med katt eller hauk, og da er det ikke noe du kan gjøre. Hvis skadene da er for store, dør fuglen.
Roar Solheim (04.07.2013)
Svømmande havørn
På kajakktur i Sunndalsfjorden i går kveld såg eg på nokre hundre meters avstand ein havørn gå ned i fjorden. Omlag 50 meter utpå. Fuglen letta ikkje att, men "svømte" mot land. Da eg var ca 50 meter frå kom han seg opp på land, og flaug bort frå staden da eg kom nærare. I området gjekk det jamnt maktrell i overflata. Ørna hadde ikkje noko i klørne da ho kom på land. Er det vanleg at havørn ikkje kjem seg på vengene att etter forsøk på å fange bytte i overflata?
L.B. (04.07.2013)
Svar:
Jeg vet ikke hvor ofte dette skjer med havørn, men det hender nok av og til hvis ørna slår ned på en fisk som er for tung til at den klarer å lette med den. Hønsehauk havner ganske ofte i vannet, særlig hvis den forsøker å slå kråker eller andre fugler over vann, og det er det mange som har sett (inkludert meg selv). Noen ganger blir hauken sittende oppå den døde fuglen, andre ganger havner den i vannet og må svømme seg til land, lik det du beskriver om havørna.
Roar Solheim (04.07.2013)
Sildemåke
Sildemåke eller svartbak? Bildet er tatt på Sørlandet.
N.N (04.07.2013)
Svar:
Dette er ei sildemåke. Gule føtter og små, hvite flekker bare på de ytre håndsvingfjærene (svartbak har på alle).
Roar Solheim (04.07.2013)
Fiskemåke
En helt vanlig fiskemåke? Bildet er tatt på Sørlandet.:)
N.N (04.07.2013)
Svar:
Ja, det er nok det.
Roar Solheim (04.07.2013)
Somerful
Va spiser somerfuler
N.N (03.07.2013)
Svar:
Nektar fra blomster.
Roar Solheim (03.07.2013)
Hva kan dette være ?
Så denne fuglen på lang avstand.Den sirklet noen runder før den forsvant.Trodde først det var en ravn , men fikk ikke det lyse nebbet til å stemme med denne.Virket svært mørk bortsett fra nebbet.Bildet ble tatt på Sauheradfjella ( Telemark ) i ca 700 moh.Fikk desverre bare et dårlig bilde.Måtte forstørre 200 %.
K.J. (03.07.2013)
Svar:
Det lyse nebbet sier at dette er en kornkråke. Den har også litt lengere og slankere vinger enn en vanlig kråke, noe som gir den en mer ravnelignende profil.
Roar Solheim (03.07.2013)
Nattergal egg
Fant dette reiret på en sykkeltur. Har søkt meg fram til at det må være eggene fra en nattergal, stemmer det?
T.M. (03.07.2013)
Svar:
Nei, dette er nok ikke noe nattergalreir. Plasseringen ligner mest på gråfluesnapper, men eggfargen stemmer best med en av trosteartene, men det mangler målestokk, derfor vanskelig å si noe sikkert.
Roar Solheim (03.07.2013)
Svane som var agresiv mot eget avkom
Vi har i flere år fulgt et svanepar på et tjern i gjøvik. De kommer om våren og hekker og har ofte hatt mellom 5-7 unger.
For 10 dager siden oppdaget vi at de hadde fått en svaneunge.
Vi ga den lillefamilien brød og når den lille ungen begynte å spise ble far agresiv og grep ungen med nebbet og kastet den rundt, vi opplevde ungen som redd for sin far.
Vi var der i dag og nå er ungen borte.
Tidligere har svanefar vært veldig beskyttende ovenfor ungene sine. Har noen opplevd det samme? hvorfor skjer dette?
N.G. (02.07.2013)
Svar:
Veldig vanskelig å gi noen sikker grunn til slik adferd. Fugler kan vise aggressiv oppførsel mot andre (og kanskje også egne unger) dersom de viser avvikende oppførsel (som igjen kanskje kan være et tegn på sykdom eller annet). En kan også stille spørsmål om ungen var fra et annet kull, eller om hannen var den riktige faren til ungen?
Roar Solheim (03.07.2013)
Nattravn.
Hei for noen dager siden hørte jeg nattravn rundt der jeg bor, og i går kveld observerte jeg nattravn som jaktet i natten bare noen få meter bortenfor meg. Har sett og hørt nattravn de siste årene, har sannsynligvis et eller flere hekkene par rund der jeg bor. Er det det noe uvanlig? jeg vet at nattravn er en sjelden art men. Gård på sør-Østlandet (Hurum)
N.N (02.07.2013)
Svar:
Nattravnen er nok langt mer vanlig i de kystnære områdene av Sør-Norge enn mange er klar over. Men fordi den er nattaktiv er det svært få som kjenner eller har sett denne fuglen. Langs Agderkysten er den temmelig tallrik på knauser og åstopper med furuskog.
Roar Solheim (03.07.2013)
To i samme minutt....
Hei! Så en musvåk i dag som fanget et bytte noen hundre meter fra hvor jeg stod og det ble dermed ikke særlig skarpe bilder. Håpet å se mer av den, og trodde den dukket opp igjen etter et drøyt minutt..., men er det ikke en fiskeørn den til høyre? Bildet er tatt fra akkurat samme sted, men det jeg tror er en fiskeørn dukket opp litt høyere oppe i luften.
B.B. (03.07.2013)
Svar:
Jo, det er riktig. Fuglen til høyre er en fiskeørn.
Roar Solheim (03.07.2013)
død hauk (drept av måke)
hei var nå i vinter jeg fant en død hønsehauk ved ei strand, den var hakket og hadde flere store skader, ved siden lå det fjær fra en annen fugl! jeg plukket opp hauken for tenkte å stoppe den ut. og da kom en som bodde ved stranden og sa at huken hadde forsøkt og ta en svartbak, men at svartbaken hadde overmannet hauken rimelig enkelt og hauken var en hunn fugl (fikk bekreftet det av utstoopper). men spørsmålet var om er det mulig at ei måke kan være så sterk at den tar en såpass kraftig hauk på ca. samme størrelse. har blitt selv overrasket av måka selv når den har stått like ved siden av hubro og slått opp vingene når hubroen lettet, og stjelt matten til både fiskeørn og vandrefalk, men å drepe en hønsehauk!
N.N (03.07.2013)
Svar:
Dette var en interessant observasjon, men kanskje ikke helt overraskende. Noen ganger forsøker hønsehauk og spurvehauk seg på byttedyr som selv kan være ganske farlige (spurvehauk kan bli drept selv når de forsøker å ta skjærer), og svartbaken kan opptre som en formidabel rovfugl. Har selv fotografert en voksen svartbak som drepte en brunnakke i løpet av 1 1/2 minutt sør for Gøteborg, og deretter hakket hull på og spiste ut innmaten av fuglen!
Roar Solheim (03.07.2013)
En fugl men (ikke i hånden men i veikanten)
Hva (hvem?) er dette. Jeg trur dette er en unge, nesten voksen. Lenger opp i åkeren var det en annen, forelder? Den hadde hvite felt under vingene, tverrstrek over stjerten. Særpreg: frisyren.
R.E. (02.07.2013)
Svar:
Dette er en voksen vipe.
Roar Solheim (02.07.2013)
fugler i fjellet
Hei, jeg var nylig på tur på Saltfjellet i Nordland. Sov i telt noen netter på ca 1000 m høyde. Der så jeg ved flere anledninger èn, to og opptil fire fugler som jeg antok måtte være en slags ternefugl. Men kan ikke gjenkjenne den i fuglebøkene. Den var "relativt stor", med lange smale vinger, og karakteristisk todelt stjert. Lyse farger, hvit, grå. "Stillet" i lufta før den dykket ned mot vannflaten. Hørte ingen lyd fra den de gangene jeg så den. Om jeg skal forsøke å angi størrelsen vil jeg si den var veldig "langlemmet", men smal og lett. Nesten som en skjære, kanskje lengre, men likevel "mindre". Fikk ikke tatt bilde av den, så dette er altså bare circa beskrivelse... En fugleekspert vil kjenne denne igjen tenker jeg... Det har "plaget" meg litt at jeg ikke finner dette ut. på forhånd takk for hjelpen! :-)
N.N (02.07.2013)
Svar:
Det høres ut som at du har støtt på noen eksemplarer av fjelljo. Det er slanke, måkelignende fugler. Fjelljoen har to midtre stjertfjær som er svært lange, som to tråder som henger ut bak resten av stjerten.
Roar Solheim (02.07.2013)
Nattens sang
Heia vær kvled rundt 11-12, 30 tida er den en bitte liten fugel som våkner å lar holder liv uten for vinduet her er usikker om den har partner eller reir. Den er så liten at men kan ta feil mellom den å blader. Det som er så spesielt er at den har i værtfall syv forskjellige toner og melodier. Å synger i ett. Klarer ikke helt å se farger på den heller. Men lurer på vilken type dette er. Husk den er bitte bitte liten. Minde enn kjøttmeisen. Hilsen Kine Wian
K.W. (29.06.2013)
Svar:
Det er ikke mulig å si hva dette kan være ut i fra denne beskrivelsen alene, men aktiviteten passer best med en eller annen nattsanger, selv om de ikke er mindre enn kjøttmeis. Myrsanger og busksanger er mulige arter. Det hadde også hjulpet om du beskrev hvor dette er og hva slags landskap det er der fuglen sitter.
Roar Solheim (02.07.2013)
Hva slags fugleunger er dette?
Hei! Jeg lurer på hva slags fugl disse søte små som bodde i stallen min er?
Mvh Cathrine
N.N (02.07.2013)
Svar:
Dette ser ut til å være linerleunger, men bildet var litt vanskelig. Det åpne reiret passer også best med linerle.
Roar Solheim (02.07.2013)
gluttsnipe.
Hei, for omkring to dager siden hørte, og observerte jeg gluttsnipe. Er det en sjelden fugl å treffe på? Østlandet, rundt 130 m.o.h?
Takk for svar.
N.N (02.07.2013)
Svar:
Nei, den er relativt vanlig i myrområder i høyereliggende barskog og bjørkeskog, over store deler av landet.
Roar Solheim (02.07.2013)
Hvilken fugleart er dette?
J.E. (02.07.2013)
Svar:
Dette er en rødstjert, en hann.
Roar Solheim (02.07.2013)
stæren kom ikke i vår.
I alle år har stæren kommet ( til ei bygd i Lofoten) hver vår, bygd reir og som regel hatt 2 kull før den har dratt om høstene. et yrende fugleliv rundt husene. I vår kom det ikke en eneste en. Stusselig og stille. Hva kan dette skyldes og kan den komme tilbake? På forhånd takk for svar.
K.R. (01.07.2013)
Svar:
Dette kan være bare lokale forhold, på grunn av at de fuglene som dere har hatt besøk av har dødd i løpet av vinteren. Det er først når slike observasjoner er like over større områder at en kan begynne å stille spørsmål ved om stærbestanden har avtatt.
Roar Solheim (02.07.2013)
Når vet man om fagerandungene er forlatt eller ikke?
Vi skremte en fagerand under båten som lå på unger. Nå ser vi ungene under huset men ingen mor. Når vet vi om mor har gitt opp ungene og hva gjør hvis mor ikke kommer tilbake?
D.N. (02.07.2013)
Svar:
Vanskelig å si - det beste er at dere holder dere på avstand slik at foreldrene kan finne ungene sine igjen. Hvis dere er for nær for å se hvordan det går, kan det være dere som forårsaker at ungene blir forlatt!
Roar Solheim (02.07.2013)
Hvilken fugleart?
Hvilken fugleart er dette?
A. (02.07.2013)
Svar:
Dette er en munk hann, den sorte hetta på hodet er så vidt synlig.
Roar Solheim (02.07.2013)
Gresshoppesanger
Hei!
Vi har uten tvil fått besøk av en gresshoppesanger i enga vår i Sparbu i Nord.-Trøndelag. Det er visstnok ganske sjelden?
N.N (29.06.2013)
Svar:
Så spennende! Gresshoppesangeren er ingen vanlig art i Trøndelag, med kun noen få funn hvert år.
Frode Falkenberg (02.07.2013)
Heipiplerke, vel?
Dette er vel heipiplerke? Hadde hvite kantstriper på stjerten som vistes tydelig da den fløy av sted. Fant ingen opplysninger om dette i fuglebøkene. Er det ikke litt tidlig med mat til unger nå i Troms? Er vel heller mat til den som ruger.
N.N (10.06.2013)
Svar:
Enig, dette er nok en heipiplerke.
Frode Falkenberg (02.07.2013)
Foring av småfugl - opphør?
Har de siste åra hatt enorm glede av dette. Har vanligvis slutta med foring litt seint på våren. Det er kun solsikkefrø fra Felleskjøpet de får. Men i år har jeg fortsatt foringen, ikke helt visst om eller når jeg skulle avslutte. Og i dag, 1.juli er det mange fugler; Meiser, finker, sisik, dompap mm og også fugleunger. Spørsmål: Kan jeg dra på ferie en uke fra lørdag som kommer? Bør jeg trappe ned foring denne uka?
E.D. (01.07.2013)
Svar:
Ingen problem - fuglene finner alternative matkilder.
Roar Solheim (02.07.2013)
Hjelp
I går fant jeg en liten spurvunge, er ganske sikker på at det var gråspurv, men den så redd ut. aller først fikk jeg reddet den, men det var umulig å bringe den opp i redet i gjen. sjekket på nettet og begynte å gi den mat gjennom sprøyte, eggeplomme og sukkervann, men hva skal jeg gjøre nå??
Har den i et fuglebur, med mye varme som skal være bra, men hva kan jeg mate den med?
Og hva annet kan jeg gjøre?
I. (02.07.2013)
Svar:
Ikke mye annet du kan gjøre enn å fortsette foringen og ungestellet. Fint om du kan sende bilde av fuglen, så kan vi se alder og art.
Roar Solheim (02.07.2013)
Bakkehekkende fugl
Hei! Bur i lynghei, og har mange fugler rundt av denne arten. Hekker på bakken, er på størrelse med spurv. Har ein tvi tvi lyd, som øker i frekvens etter som fuglen flyr rett opp for så å dale ned igjen. Kva fugl kan dette vera? Fasinerande fugl!
J.L. (01.07.2013)
Svar:
Høres mest ut som heipiplerke.
Roar Solheim (02.07.2013)
En type fink?
Hva slags fugl er dette?
L.E. (01.07.2013)
Svar:
Dette er en grønnfink.
Roar Solheim (01.07.2013)
Piplerke?
Hei, hva slags fugl er dette trepiplerke eller heipiplerke. Observert i vår. sender med en del andre bilder også, for artsobservasjon.
N.N (01.07.2013)
Svar:
Ser ut til å være en trepiplerke.
Roar Solheim (01.07.2013)
Hvilken fuglart?
Blåmeis hunn?
A.H. (01.07.2013)
Svar:
Blåmeis ungfugl (gult kinn). Du ser ikke forskjell på hann og hunn hos blåmeis.
Roar Solheim (01.07.2013)
Hvilken fuglart?
Hvilken fulgeart er dette?
Må bare legge til at det er bra at det finnes slike sider som dette, hvor vi som ikke kan så mye om fulger kan spørre de som har litt mer peiling. Takk for hjelpen :)
A.H. (01.07.2013)
Svar:
Pilfink.
Roar Solheim (01.07.2013)
Spettmeis?
Er dette en spettmeis?
L.E. (01.07.2013)
Svar:
Nei, dette ser mest ut som en litt våt og pjusket tornsanger.
Roar Solheim (01.07.2013)
fuglnr.5
IKKE løvsanger eller gransanger?
N.N (01.07.2013)
Svar:
For dårlig bilde til å si noe sikkert hvilken sanger dette er.
Roar Solheim (01.07.2013)
fuglnr.4
N.N (01.07.2013)
Svar:
Ser også mest ut som en trepiplerke.
Roar Solheim (01.07.2013)
fuglnr.2
rødvingetrost? duetrost?
N.N (01.07.2013)
Svar:
Måltrost.
Roar Solheim (01.07.2013)
Hvilken fugl er dette?
Hei, var ute i skogen i dag og tok noen bilder av noen fugler, og da tok jeg bilde av denne fuglen, men jeg finner ikke ut hvilken fugleart det er.
På forhånd takk.
A.H. (01.07.2013)
Svar:
Dette ser mest ut som en ung løvsanger.
Roar Solheim (01.07.2013)
Pilfink.
Hei, i vinter hadde jeg en del pilfink på besøk på foringsbrettet. Dem var veldig ivrige på solsikkefrøene og meisebollene trekker pilfinken noe sted eller er det en standfugl. Hadde iallfall en del fugler gjennom hele vinteren. Bildet er tatt 16.juni 2013. "liten fin puss her"
N.N (01.07.2013)
Svar:
Pilfinkene er standfugler.
Roar Solheim (01.07.2013)
Hettemåke.
Hei,synes det har vert uvanlig mye hettemåker i år er det noe grunn til dette, har talt opp til 19 individer av gangen. Nærmeste kyst er rundt 5-6 kilometer unna. (Ferskvanns innsjø sør-Østlandet)
N.N (01.07.2013)
Svar:
Dette er kanskje mange på den lokaliteten dere har observert dem, for hettemåkene har gått kraftig tilbake i antall de senere årene. Tidligere var det kolonier på hundrevis, enkelte steder tusener, av dem.
Roar Solheim (01.07.2013)
Dvergspett eller...?
Hei, i vinter observert jeg denne fuglen den virket litt vel stor til å passe med dvergspett. kanskje det er hvitryggspett?
N.N (01.07.2013)
Svar:
Nei, dette er en dvergspett hann.
Roar Solheim (01.07.2013)
Hvilken fugl?
Tok dette bildet i natt. Sola forvrengte fargene. Bildet ble tatt i lavland ved siden at tett vegetasjon og løvtrær. Kan det være en art i sangerfamilien?
C.A. (01.07.2013)
Svar:
Dette kan se ut som en ung gråfluesnapper.
Roar Solheim (01.07.2013)
Skadet fugl
Har funnet en spurv som ser ut til å ha brukket vingen. Vingen henger ned og utover, men ellers hopper den litt rundt. Vi hadde heldigvis et bur på loftet og vi har satt den der med litt vann. Hva skal vi gjøre videre?
M.M. (01.07.2013)
Svar:
Du bør forsøke å finne lokale fuglefolk som kan se på fuglen og vurdere skade. Hvis du ikke klarer det, så ta bilde og send til Fuglevennen slik at vi kan se hvordan vingen ser ut og hvilken art det kan være.
Roar Solheim (01.07.2013)
Gråfluesnapper
Har i dag 30.07 observert gråfluesnapperreir i en blomsterkasse under terrassetaket på hytta, som ligger på ca 450 m ved Østerungen i Selbu. Reiret inneholdt 4 egg. En av foreldrene var hele tiden i nærheten.
Ser de kan være sein med egglegging, men dette er vel litt i seineste laget når de trekker allerede i månedsskifte aug./sep. ? Kan slike fugleunger berge seg? Har hatt hekking i denne blomsterkassen for mange år siden, men det var rundt pinsetder.
B.K. (30.06.2013)
Svar:
Ja, de klarer nok å få med seg ungene selv om de klekkes senere enn vanlig.
Roar Solheim (30.06.2013)
Terner
Er dette makrell- eller rødnebbterner? Ut fra lengden på stjerten ville jeg sagt makrellterner, men beskrivelse i fuglebøker av tegninger på vingene får jeg ikke til å stemme helt?
A.A. (30.06.2013)
Svar:
Dette ser mest ut som rødnebbterner for meg. Nebbet er mørkt vinrødt uten sort nebbspiss, og det hvite kinnet er tydelig i kontrast mot gråere strupe, det ser en ikke hos makrellternene.
Roar Solheim (30.06.2013)
Måker.
Jeg har hatt måkereir på hustaket i mange år.I år la de egg tidlig og fikk ut en unge,som de fikk med seg ned til sjøen.
Men nå har de lagt egg igjen.Er det vanlig at måker ruger to ganger slik som dette?Og hva er årsaken?
T.A.O. (30.06.2013)
Svar:
Det er ikke sikkert at det er det samme måkeparet! Det kan være et annet par. Måker pleier ikke å klare å ha to kull i løpet av en sommer, så dette sene paret kan ha mistet sitt første kull.
Roar Solheim (30.06.2013)
Buskskvett?
Hei i dag oppdaget jeg denne lille karen på en stolpe der jeg bor, er det buskskvett (hann)? Har aldri sett den før/ første gang i dag, er den sjelden. kulturlandskap/
sør-Østlandet.
J. (30.06.2013)
Svar:
Ja, dette er en buskskvett. Den er i grunnen jevnt spredt og nokså alminnelig over det meste av sør- og Østlandet.
Roar Solheim (30.06.2013)
Erle
Denne erla virket noe mørkere enn ei vanlig linerle. Kan det være Svartryggerle?
A.A. (30.06.2013)
Svar:
Vanskelig bilde, det KAN være en svartryggerle, men den virker litt lys på ryggen. Jeg er ikke sikker.
Roar Solheim (30.06.2013)
Fuglunge
Hva slags fuglunge er dette?
Den må være CA 3 uker gammel.
Vi ha gitt den mat i 2 uker, nå. Den har vokst mye...
Det virker som at den er på spurvestørrelse.
Når kan den slippes og vil instinktene føre at den overlever?
R.B. (30.06.2013)
Svar:
Dette er en bokfinkunge.
Roar Solheim (30.06.2013)
Ta ut døde unger
Har endelig fått kameraet i kassa til å funke, og ser to blåmeisunger som gaper :-) Den tredje ungen er død. Mora holder på med den døde hele tiden, og virker som hu vil kvitte seg med den. Fluene har allerede fattet interesse for den døde. Er det greit å ta ut den døde, eller er det best å la den ligge.
T.Ø. (30.06.2013)
Svar:
Bare ta den ut - det bedrer miljøet for de som er igjen.
Roar Solheim (30.06.2013)
kjøttmeisunge
Jeg tok en katt på fersken med labben ned i en fuglekasse med unger. En kjøttmeisunge hadde falt ut. Den så helt hel og fin ut og pustet, men den var veldig ung, fremdeles delvis uten fjær/ dun og med lukkede øyne. Jeg la den forsiktig tilbake i kassen. Nå lurer jeg på om det var det rette, eller om den da kan dø i kassen.
H. (30.06.2013)
Svar:
Det var nok det beste du kunne gjøre. Dernest å forsøke å holde katta unna fuglekassen.
Roar Solheim (30.06.2013)