Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 240 til 37 289 av totalt 49 949 spørsmål


#Økologi og atferd

Måkeunger og måkeforeldre

Vi har hatt et fiskemåkepar hekkende på taket til vårt fritidshus ved Sagfjorden i Salangen. Det har de gjort i 6-7 år, og omtrent hvert år har de fått 3 unger. Vi passer på å slenge noen godbiter til måkeparet, og ellers lar vi de få holde på med sitt, og de lar oss holde på med vårt uten mye skrik og skrål. Det går også bra når de har fått ungene. Ungene tilbringer gjerne en periode på et par uker i hagen rundt huset, og vi kan komme tett innpå dem før måkemor eller måkefar gir oss et varsel om at nå er vi nær nok. Her forleden ble en av ungene påkjørt og drept. Da noterte jeg meg at voksenmåkene etter en stund tydeligvis savnet sin lille, for de gikk rundt og lokket på den (i alle fall så det slik ut). Kan de "telle", og er de i stand til å merke om noen av ungene i kullet forsvinner?

K.B.H. (06.07.2013)

Svar:

Om de regelrett kan telle er uvisst, men de kan nok sikkert merke at en av ungene mangler. Ungene har hver sin personlighet, og hvis en forsvinner, merker sikkert foreldrene at en bestemt plutselig ikke er å finne. Å ikke holde kontroll over ungene ville være evolusjonært ugunstig, så på dette feltet er det nok mye likheter mellom de fleste fugler og pattedyr i det minste.

Roar Solheim (06.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette bildet er tatt i Hellas. Har studert fugleboka, men finner ingen jeg synes matcher. Hvilken art er det?

N.N (04.07.2013)

Svar:

Denne kan jeg ikke artsbestemme med sikkerhet, fordi jeg ikke har tilgang til bilder av måkearter fra undersiden. Det ser imidlertid ut som en halvvoksen fugl på størrelse med gråmåke, og i Hellas er det derfor sannsynligvis arten gulbeinmåke (tidligere ansett som en underart av gråmåke, men skilt ut som egen art).

Roar Solheim (06.07.2013)


#Diverse

Pjuskete blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg var på hytta i dag. Der var det snart flygeklare unger i blåmeiskassen. Blåmeisen gjorde jobben sin med foring av ungane, men han såg forferdelig ut, så eg tok bilde av han. Kva kan ha skjedd?

H.S.S. (05.07.2013)

Svar:

Vanskelig å si. Det KAN hende at den rett og slett er nedslitt i fjærdrakten fordi den har strevd mye med mating og ungestell. Men den kan også ha fått på seg kvae eller noe annet søl. Heldigvis skifter den og får nye fjær utpå ettersommeren.

Roar Solheim (06.07.2013)


#Diverse

Reire med fugler eller mus?

Takk for svar. Vil bare for moro skyld informere om at vi har fått et flaggermus-par som leieboere... De avslørte seg ved mørkets frembrudd. Det forklarer nok de nyoppdagede pipelydene. Vi lar de være i fred for pus de også. :-)

T.Z. (06.07.2013)

Svar:

Tenkte faktisk ikke på flaggermus, siden du kun spurte om mus og fugler. Flaggermus gnager heldigvis ikke i stykker ting, slik mus kan gjøre. Det er nok sannsynligvis en ynglekoloni i taket, og da er det ungene og de voksnes sosiale lyder du hører. Dette øker i omfang til ungene forlater huset mot slutten av juli/begynnelsen av august. Hvis du ikke vil at de skal være i huset, bør du forsøke å observere hvor de flyr ut og inn, og så tette disse åpningene mot slutten av september - da er dyrene garantert ute. Hvis de ikke generer på noe vis, er det selvfølgelig best dersom de får lov til å bo i huset på sommeren - om vinteren går de i dvale helt andre steder.

Roar Solheim (06.07.2013)


#Sykdom og skader

Fugl fløy i vinduet

Hei
Det fløy en grønnfink i vinduet vårt og landet på terrassen , den lå med vingen ut og var helt svimmel. Vi tok den opp og inn slik at ikke katten skulle ta den. Det vi ser nå er at den ikke kan fly. Den skadet nok vingen sin, men den spiser og drikker vann. Det vi lurer på er om en skadet vinge blir bra igjen? Men den kvitterer ikke og ingen pipelyder. Den står i et rom for seg selv for ro og hvile, til den er fly dyktig igjen tenkte vi.

N.N (05.07.2013)

Svar:

Slike vinduskollisjoner resulterer vanligvis i hjernerystelse, men enkelte ganger kan nok f. eks en vinge få en strekt muskel eller lignende. Grønnfink er enkle å fore, så dere kan gjerne holde denne fuglen i pleie til den klarer å fly igjen (maks 2-3 uker). Sett den i en pappeske med avispapir i bunnen, og stikk inn en pinne som fuglen kan sitte på. Gi den vann og mat (solsikkefrø, brødsmuler, korn, lettkokte havregryn osv.).

Roar Solheim (05.07.2013)


#Sykdom og skader

Skadet føtter hos nyklekket norsk hvit gås

Hei

Vil det hjelpe og spjelke føttene på en født norsk vit gås,gåsen er nemlig født med begge beina sammenklemt (sammenbrettet) den spiser og drikker mat, Den er ca. 2 uker

B.T. (05.07.2013)

Svar:

Dette er et tamfuglproblem, så du må kontakte enten folk som har kunnskap om slikt burfuglhold, eller en veterinær.

Roar Solheim (05.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

A. (05.07.2013)

Svar:

Litt dårlig bilde, men det ser ut til å være en ungfugl av rødstrupe.

Roar Solheim (05.07.2013)


#Diverse

reire med fugler eller mus?

Svake pipelyder avslørte et reir under taket vårt. Det ligger slik til at vi ikke kan se det. men pus kommer til og er interessert. Er det fugler som har små i reiret så sent som i juli, eller er det et musereir vi hører? Svaret avgjør om pus for lov til å undersøke nærmere.

T..Z. (05.07.2013)

Svar:

Dette er nok høyst sannsynlig et fuglereir, så hold katta på matta.

Roar Solheim (05.07.2013)


#Økologi og atferd

Yrende liv i fjæra

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt i Karmøy. Det var yrende liv der i går. Noen spørsmål.

1. Et gravandpar svømmer rundt der med 8 unger. Det har begynt å bli litt store. Når forlater de familieidyllen, og hvilke trusler er det mot at de vokser opp nå som de har blitt såpass store?

2. De store vaderne på bildet, er det lappspover?

3. Det er ikke så lett å se, men inni tangen der går det også noen mindre fugler. Blant enn nede mot venstre kant av bildet. Klarer dere se hvilken fugl det er?

N.N (05.07.2013)

Svar:

Ungfugler har nok større dødelighet enn voksne fugler helt til de er omkring ett år gamle, så det kan nok hende at en del av disse ungfuglene forsvinner utover høsten og vinteren. Men det er godt gjort at foreldrene har klart å holde liv i såpass mange av ungene til denne størrelsen. Ellers på bildet er det lappspover og en tjeld, mens det nede i venstre kant også kan ses en myrsnipe.

Roar Solheim (05.07.2013)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper uten halefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne svarthvit fluesnapperhunnen har mistet halefjærene. Kan årsaken være at det har vært for trangt i kassen? Hun ruget i kassen på bildet. Hadde for øvrig ingen problemer med å fly.

N.N (04.07.2013)

Svar:

Nei, det tror jeg ikke. Fugler som ruger i trange reirhull, ligger med stjerten bøyd rett oppover. Det er mer sannsynlig at den kan ha mistet fjærene i det den har blitt forsøkt fanget av f. eks. en katt, en hauk eller noe annet. Alle spurvefugler feller alle fjær på ettersommeren og får nye, men jeg tror ikke fluesnapperne skifter fjær så tidlig som nå. Alle fugler klarer fint å fly selv om de mister alle stjertfjærene, men de kan miste litt av manøvreringsdyktigheten.

Roar Solheim (05.07.2013)


#Økologi og atferd

SVANER OG ANDUNGER

Hei!
Vi lurer på hvorfor knoppsvaner dreper små andunger som oppholder seg i samme vann som svaneparet med to unger?
Er dette et velkjent fenomen og noe som skjer ofte?

A. (04.07.2013)

Svar:

Det kan tenkes at dette bare er et ekstremt uttrykk for svanenes ganske sterke territorieforsvar, selv om det ikke er noe en hører om ofte.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Økologi og atferd

Fiskemåke som mister sin partner

I dag ble jeg vitne til en fiskemåke som ble drept i ei høyspentledning. Måken klekket ut 3 unger for 5-6 dager siden. Partneren er her fremdeles. Det virker fortsatt som den passer på ungene sine. Er det sannsynlig at den kan klare å fø opp ungene alene? eller vil den kansje forlate området.

T. (04.07.2013)

Svar:

Den KAN klare dette alene dersom den har god tilgang på mat. Hvis den enslige måka må bruke mye tid for å finne mat, kan det hende at den gir opp ungene.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere fortelle meg hva slags fugl jeg har fått besøk av i dag? Sted: Underøy i Lindesnes kommune.

L.R. (04.07.2013)

Svar:

Dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

A. (04.07.2013)

Svar:

Ja, en grønnsisik.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ravn eller kråke?

Hei!
Jeg ser stadig noen store svarte fugler med grå "vest". Lurte litt på om dette er en sub-art av kråker eller ravn.

Ifølge en youtube video (http://www.youtube.com/watch?v=guBwMUAWAJI) skal både ravn og kråker være helt svarte. I tillegg sier de på videoen at kråker flyr mer rotete og flaksete enn ravner, som svever mer. Av det lille jeg har sett så langt flyr de ganske svevete som ørner.

Håper du kan opklare dette for meg :)

E. (04.07.2013)

Svar:

Det høres ut som du har sett kaier - de er mindre enn kråker og med grått hode.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Diverse

biekolibri

Hei.min kamerat så en biekolibri i går på hans veranda.han rakk ikke å ta noe bilde men er det mulig at det er kolibri i norge?

N.N (04.07.2013)

Svar:

Nei, det er faktisk like sannsynlig som at din kammerat hevder å ha sett marsboere! Kolibrier er amerikanske fugler som aldri er dokumentert å ha tatt seg over Atlanterhavet. Derimot er det sannsynlig at han har sett en av de dagaktive tusmørkesvermerne, som flyr og suger nektar lik kolibrier, og som ofte forveksles med kolibrier.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en løvsanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

A. (04.07.2013)

Svar:

Ja, høyst sannsynlig.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en møller?

Bilde vedlagt spørsmålet

A. (04.07.2013)

Svar:

Nei, dette er en svarthvitfluesnapper, hunnfugl.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Sykdom og skader

Skjære i hagen

Det sitter en skjære under en busk i hagen vår. Der har den vært i 5-6 timer nå. Den har øynene igjen, men når man går bort til den åpner den øynene og lager noen lave knirkelyder. Den flytter seg ikke, og og biter ikke om man rører ved den. Den spiste noen brødsmuler vi ga den, men virket ikke som den hadde mye krefter.
Den har nettopp lagt seg på magen med vingene spredt. Er det noe jeg kan gjøre for den?

N.N (04.07.2013)

Svar:

Du kan forsøke å gi den litt vann, men stort annet er det ikke å gjøre. Den kan ha indre skader på grunn av kollisjon med vindu eller bil, eller slosskamp med katt eller hauk, og da er det ikke noe du kan gjøre. Hvis skadene da er for store, dør fuglen.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Økologi og atferd

Svømmande havørn

På kajakktur i Sunndalsfjorden i går kveld såg eg på nokre hundre meters avstand ein havørn gå ned i fjorden. Omlag 50 meter utpå. Fuglen letta ikkje att, men "svømte" mot land. Da eg var ca 50 meter frå kom han seg opp på land, og flaug bort frå staden da eg kom nærare. I området gjekk det jamnt maktrell i overflata. Ørna hadde ikkje noko i klørne da ho kom på land. Er det vanleg at havørn ikkje kjem seg på vengene att etter forsøk på å fange bytte i overflata?

L.B. (04.07.2013)

Svar:

Jeg vet ikke hvor ofte dette skjer med havørn, men det hender nok av og til hvis ørna slår ned på en fisk som er for tung til at den klarer å lette med den. Hønsehauk havner ganske ofte i vannet, særlig hvis den forsøker å slå kråker eller andre fugler over vann, og det er det mange som har sett (inkludert meg selv). Noen ganger blir hauken sittende oppå den døde fuglen, andre ganger havner den i vannet og må svømme seg til land, lik det du beskriver om havørna.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sildemåke

Bilde vedlagt spørsmålet

Sildemåke eller svartbak? Bildet er tatt på Sørlandet.

N.N (04.07.2013)

Svar:

Dette er ei sildemåke. Gule føtter og små, hvite flekker bare på de ytre håndsvingfjærene (svartbak har på alle).

Roar Solheim (04.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fiskemåke

Bilde vedlagt spørsmålet

En helt vanlig fiskemåke? Bildet er tatt på Sørlandet.:)

N.N (04.07.2013)

Svar:

Ja, det er nok det.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Diverse

Somerful

Va spiser somerfuler

N.N (03.07.2013)

Svar:

Nektar fra blomster.

Roar Solheim (03.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva kan dette være ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne fuglen på lang avstand.Den sirklet noen runder før den forsvant.Trodde først det var en ravn , men fikk ikke det lyse nebbet til å stemme med denne.Virket svært mørk bortsett fra nebbet.Bildet ble tatt på Sauheradfjella ( Telemark ) i ca 700 moh.Fikk desverre bare et dårlig bilde.Måtte forstørre 200 %.

K.J. (03.07.2013)

Svar:

Det lyse nebbet sier at dette er en kornkråke. Den har også litt lengere og slankere vinger enn en vanlig kråke, noe som gir den en mer ravnelignende profil.

Roar Solheim (03.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattergal egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant dette reiret på en sykkeltur. Har søkt meg fram til at det må være eggene fra en nattergal, stemmer det?

T.M. (03.07.2013)

Svar:

Nei, dette er nok ikke noe nattergalreir. Plasseringen ligner mest på gråfluesnapper, men eggfargen stemmer best med en av trosteartene, men det mangler målestokk, derfor vanskelig å si noe sikkert.

Roar Solheim (03.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svane som var agresiv mot eget avkom

Vi har i flere år fulgt et svanepar på et tjern i gjøvik. De kommer om våren og hekker og har ofte hatt mellom 5-7 unger.
For 10 dager siden oppdaget vi at de hadde fått en svaneunge.
Vi ga den lillefamilien brød og når den lille ungen begynte å spise ble far agresiv og grep ungen med nebbet og kastet den rundt, vi opplevde ungen som redd for sin far.
Vi var der i dag og nå er ungen borte.
Tidligere har svanefar vært veldig beskyttende ovenfor ungene sine. Har noen opplevd det samme? hvorfor skjer dette?

N.G. (02.07.2013)

Svar:

Veldig vanskelig å gi noen sikker grunn til slik adferd. Fugler kan vise aggressiv oppførsel mot andre (og kanskje også egne unger) dersom de viser avvikende oppførsel (som igjen kanskje kan være et tegn på sykdom eller annet). En kan også stille spørsmål om ungen var fra et annet kull, eller om hannen var den riktige faren til ungen?

Roar Solheim (03.07.2013)


#Diverse

Nattravn.

Hei for noen dager siden hørte jeg nattravn rundt der jeg bor, og i går kveld observerte jeg nattravn som jaktet i natten bare noen få meter bortenfor meg. Har sett og hørt nattravn de siste årene, har sannsynligvis et eller flere hekkene par rund der jeg bor. Er det det noe uvanlig? jeg vet at nattravn er en sjelden art men. Gård på sør-Østlandet (Hurum)

N.N (02.07.2013)

Svar:

Nattravnen er nok langt mer vanlig i de kystnære områdene av Sør-Norge enn mange er klar over. Men fordi den er nattaktiv er det svært få som kjenner eller har sett denne fuglen. Langs Agderkysten er den temmelig tallrik på knauser og åstopper med furuskog.

Roar Solheim (03.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

To i samme minutt....

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Så en musvåk i dag som fanget et bytte noen hundre meter fra hvor jeg stod og det ble dermed ikke særlig skarpe bilder. Håpet å se mer av den, og trodde den dukket opp igjen etter et drøyt minutt..., men er det ikke en fiskeørn den til høyre? Bildet er tatt fra akkurat samme sted, men det jeg tror er en fiskeørn dukket opp litt høyere oppe i luften.

B.B. (03.07.2013)

Svar:

Jo, det er riktig. Fuglen til høyre er en fiskeørn.

Roar Solheim (03.07.2013)


#Økologi og atferd

død hauk (drept av måke)

hei var nå i vinter jeg fant en død hønsehauk ved ei strand, den var hakket og hadde flere store skader, ved siden lå det fjær fra en annen fugl! jeg plukket opp hauken for tenkte å stoppe den ut. og da kom en som bodde ved stranden og sa at huken hadde forsøkt og ta en svartbak, men at svartbaken hadde overmannet hauken rimelig enkelt og hauken var en hunn fugl (fikk bekreftet det av utstoopper). men spørsmålet var om er det mulig at ei måke kan være så sterk at den tar en såpass kraftig hauk på ca. samme størrelse. har blitt selv overrasket av måka selv når den har stått like ved siden av hubro og slått opp vingene når hubroen lettet, og stjelt matten til både fiskeørn og vandrefalk, men å drepe en hønsehauk!

N.N (03.07.2013)

Svar:

Dette var en interessant observasjon, men kanskje ikke helt overraskende. Noen ganger forsøker hønsehauk og spurvehauk seg på byttedyr som selv kan være ganske farlige (spurvehauk kan bli drept selv når de forsøker å ta skjærer), og svartbaken kan opptre som en formidabel rovfugl. Har selv fotografert en voksen svartbak som drepte en brunnakke i løpet av 1 1/2 minutt sør for Gøteborg, og deretter hakket hull på og spiste ut innmaten av fuglen!

Roar Solheim (03.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En fugl men (ikke i hånden men i veikanten)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva (hvem?) er dette. Jeg trur dette er en unge, nesten voksen. Lenger opp i åkeren var det en annen, forelder? Den hadde hvite felt under vingene, tverrstrek over stjerten. Særpreg: frisyren.

R.E. (02.07.2013)

Svar:

Dette er en voksen vipe.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugler i fjellet

Hei, jeg var nylig på tur på Saltfjellet i Nordland. Sov i telt noen netter på ca 1000 m høyde. Der så jeg ved flere anledninger èn, to og opptil fire fugler som jeg antok måtte være en slags ternefugl. Men kan ikke gjenkjenne den i fuglebøkene. Den var "relativt stor", med lange smale vinger, og karakteristisk todelt stjert. Lyse farger, hvit, grå. "Stillet" i lufta før den dykket ned mot vannflaten. Hørte ingen lyd fra den de gangene jeg så den. Om jeg skal forsøke å angi størrelsen vil jeg si den var veldig "langlemmet", men smal og lett. Nesten som en skjære, kanskje lengre, men likevel "mindre". Fikk ikke tatt bilde av den, så dette er altså bare circa beskrivelse... En fugleekspert vil kjenne denne igjen tenker jeg... Det har "plaget" meg litt at jeg ikke finner dette ut. på forhånd takk for hjelpen! :-)

N.N (02.07.2013)

Svar:

Det høres ut som at du har støtt på noen eksemplarer av fjelljo. Det er slanke, måkelignende fugler. Fjelljoen har to midtre stjertfjær som er svært lange, som to tråder som henger ut bak resten av stjerten.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattens sang

Heia vær kvled rundt 11-12, 30 tida er den en bitte liten fugel som våkner å lar holder liv uten for vinduet her er usikker om den har partner eller reir. Den er så liten at men kan ta feil mellom den å blader. Det som er så spesielt er at den har i værtfall syv forskjellige toner og melodier. Å synger i ett. Klarer ikke helt å se farger på den heller. Men lurer på vilken type dette er. Husk den er bitte bitte liten. Minde enn kjøttmeisen. Hilsen Kine Wian

K.W. (29.06.2013)

Svar:

Det er ikke mulig å si hva dette kan være ut i fra denne beskrivelsen alene, men aktiviteten passer best med en eller annen nattsanger, selv om de ikke er mindre enn kjøttmeis. Myrsanger og busksanger er mulige arter. Det hadde også hjulpet om du beskrev hvor dette er og hva slags landskap det er der fuglen sitter.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugleunger er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på hva slags fugl disse søte små som bodde i stallen min er?

Mvh Cathrine

N.N (02.07.2013)

Svar:

Dette ser ut til å være linerleunger, men bildet var litt vanskelig. Det åpne reiret passer også best med linerle.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Diverse

gluttsnipe.

Hei, for omkring to dager siden hørte, og observerte jeg gluttsnipe. Er det en sjelden fugl å treffe på? Østlandet, rundt 130 m.o.h?
Takk for svar.

N.N (02.07.2013)

Svar:

Nei, den er relativt vanlig i myrområder i høyereliggende barskog og bjørkeskog, over store deler av landet.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugleart er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

J.E. (02.07.2013)

Svar:

Dette er en rødstjert, en hann.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Trekkfugler

stæren kom ikke i vår.

I alle år har stæren kommet ( til ei bygd i Lofoten) hver vår, bygd reir og som regel hatt 2 kull før den har dratt om høstene. et yrende fugleliv rundt husene. I vår kom det ikke en eneste en. Stusselig og stille. Hva kan dette skyldes og kan den komme tilbake? På forhånd takk for svar.

K.R. (01.07.2013)

Svar:

Dette kan være bare lokale forhold, på grunn av at de fuglene som dere har hatt besøk av har dødd i løpet av vinteren. Det er først når slike observasjoner er like over større områder at en kan begynne å stille spørsmål ved om stærbestanden har avtatt.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Diverse

Når vet man om fagerandungene er forlatt eller ikke?

Vi skremte en fagerand under båten som lå på unger. Nå ser vi ungene under huset men ingen mor. Når vet vi om mor har gitt opp ungene og hva gjør hvis mor ikke kommer tilbake?

D.N. (02.07.2013)

Svar:

Vanskelig å si - det beste er at dere holder dere på avstand slik at foreldrene kan finne ungene sine igjen. Hvis dere er for nær for å se hvordan det går, kan det være dere som forårsaker at ungene blir forlatt!

Roar Solheim (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugleart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugleart er dette?

A. (02.07.2013)

Svar:

Dette er en munk hann, den sorte hetta på hodet er så vidt synlig.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gresshoppesanger

Hei!
Vi har uten tvil fått besøk av en gresshoppesanger i enga vår i Sparbu i Nord.-Trøndelag. Det er visstnok ganske sjelden?

N.N (29.06.2013)

Svar:

Så spennende! Gresshoppesangeren er ingen vanlig art i Trøndelag, med kun noen få funn hvert år.

Frode Falkenberg (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heipiplerke, vel?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er vel heipiplerke? Hadde hvite kantstriper på stjerten som vistes tydelig da den fløy av sted. Fant ingen opplysninger om dette i fuglebøkene. Er det ikke litt tidlig med mat til unger nå i Troms? Er vel heller mat til den som ruger.

N.N (10.06.2013)

Svar:

Enig, dette er nok en heipiplerke.

Frode Falkenberg (02.07.2013)


#Fugleforing

Foring av småfugl - opphør?

Har de siste åra hatt enorm glede av dette. Har vanligvis slutta med foring litt seint på våren. Det er kun solsikkefrø fra Felleskjøpet de får. Men i år har jeg fortsatt foringen, ikke helt visst om eller når jeg skulle avslutte. Og i dag, 1.juli er det mange fugler; Meiser, finker, sisik, dompap mm og også fugleunger. Spørsmål: Kan jeg dra på ferie en uke fra lørdag som kommer? Bør jeg trappe ned foring denne uka?

E.D. (01.07.2013)

Svar:

Ingen problem - fuglene finner alternative matkilder.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Diverse

Hjelp

I går fant jeg en liten spurvunge, er ganske sikker på at det var gråspurv, men den så redd ut. aller først fikk jeg reddet den, men det var umulig å bringe den opp i redet i gjen. sjekket på nettet og begynte å gi den mat gjennom sprøyte, eggeplomme og sukkervann, men hva skal jeg gjøre nå??
Har den i et fuglebur, med mye varme som skal være bra, men hva kan jeg mate den med?
Og hva annet kan jeg gjøre?

I. (02.07.2013)

Svar:

Ikke mye annet du kan gjøre enn å fortsette foringen og ungestellet. Fint om du kan sende bilde av fuglen, så kan vi se alder og art.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bakkehekkende fugl

Hei! Bur i lynghei, og har mange fugler rundt av denne arten. Hekker på bakken, er på størrelse med spurv. Har ein tvi tvi lyd, som øker i frekvens etter som fuglen flyr rett opp for så å dale ned igjen. Kva fugl kan dette vera? Fasinerande fugl!

J.L. (01.07.2013)

Svar:

Høres mest ut som heipiplerke.

Roar Solheim (02.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En type fink?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?

L.E. (01.07.2013)

Svar:

Dette er en grønnfink.

Roar Solheim (01.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Piplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hva slags fugl er dette trepiplerke eller heipiplerke. Observert i vår. sender med en del andre bilder også, for artsobservasjon.

N.N (01.07.2013)

Svar:

Ser ut til å være en trepiplerke.

Roar Solheim (01.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fuglart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Blåmeis hunn?

A.H. (01.07.2013)

Svar:

Blåmeis ungfugl (gult kinn). Du ser ikke forskjell på hann og hunn hos blåmeis.

Roar Solheim (01.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fuglart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fulgeart er dette?
Må bare legge til at det er bra at det finnes slike sider som dette, hvor vi som ikke kan så mye om fulger kan spørre de som har litt mer peiling. Takk for hjelpen :)

A.H. (01.07.2013)

Svar:

Pilfink.

Roar Solheim (01.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spettmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en spettmeis?

L.E. (01.07.2013)

Svar:

Nei, dette ser mest ut som en litt våt og pjusket tornsanger.

Roar Solheim (01.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglnr.5

Bilde vedlagt spørsmålet

IKKE løvsanger eller gransanger?

N.N (01.07.2013)

Svar:

For dårlig bilde til å si noe sikkert hvilken sanger dette er.

Roar Solheim (01.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglnr.4

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (01.07.2013)

Svar:

Ser også mest ut som en trepiplerke.

Roar Solheim (01.07.2013)

««første 37 240 - 37 289 av 49 949 siste»»