Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 907 til 48 956 av totalt 50 180 spørsmål


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor finner vipa mat

N.N (17.04.2007)

Svar:

Hei!
Vipa finner maten sin hovedsaklig i fjæra om høsten, vinteren og tidlig på våren. Etterhvert som det våres vil den finne animalsk føde også på åker, eng og myrområder.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

hei igjen

et siste spørsmål?
danner stokkender par på samme sted som de hekker?
året i forveien altså ;
og har de en tendens til å komme tilbake til det samme stedet år etter år?

beste hilsener

E.T. (17.04.2007)

Svar:

Hei igjen!
Stokkendene trenger ikke å danne par på eksakt sted for hekking, da ofte leveområdene om høsten er litt vekk fra hekkeområdene. De kan godt hekke ved samme tjern/innsjø påfølgende år.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

hei igjen

takk for svar; tore;
jeg har bare et ekstra spørsmål;
det står på en annen side her inne at ender danner par om høsten;
vil det si at de lever i par en god stund før de parrer seg ?
det virker jo nokså spesiellt hvis så er ?
kan du oppklare dette for meg?

beste hilsener

E.T. (17.04.2007)

Svar:

Hei igjen!
Det stemmer at stokkendene kan danne par om høsten, og de vil da holde sammen fram til våren. Hannen vil ikke ta del i ungepass om sommeren, men drar for å myte sammen med andre hanner. Utpå høsten vil de kunne gjenforenes med hunnen eller at evt. nye par etableres.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

stokkand

hei! det er kommet et andepar til en dam på Ås , akerhus;
lurer bare på hvor de trolig har vært i løpet av vinteren;
og så lurer jeg på hvor og hvordan endene (hun og han) finner hverandre;
og for hvor lenge ender danner par.. om det er over flere år, eller?

E.T. (17.04.2007)

Svar:

Hei!
I mange tilfeller holder de samme parene sammen over flere år. Stokkendene trekker bare bort hvis snø og is tvinger dem bort fra et område, og de vil om vinteren kunne finnes ikke langt unna de stedene hvor de hekker. Ender som hekker i strøk langt fra åpent vann vil trekke noe lengre. Ringmerking har bl.a. påvist migrasjon av stokkender mellom Bergen og Nord-Sverige/Finland.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Diverse

Nasjonalfugler

Hva er de nordiske lands nasjonalfugler?

K.K. (17.04.2007)

Svar:

De nordiske lands nasjonalfugler er som følger:
Norge: Fossekall
Sverige: Svarttrost
Danmark: Knoppsvane
Finland: Sangsvane
Island: Jaktfalk
Færøyene: Tjeld

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva slags fugl har vi høyrt

Vi har vore på Gol med skiskyttarlaget i helga. På nettene er det ein fugl som har skriki slik at vi ikkje har fått sove. Vi lurar veldig på kva fugl dette er. Den har starta litt over 0400 kvar morgon. Den tutar som ei vekkerklokke. tuuuuut tuuuuut tuuuuut tuuuuuut. Vi trur det er 4 eller 5 tut ganske raskt etter kvarandre. Så er det nokre sekundars opphald, før nesta omgang. Altså veldig regelmessig. Vi har også høyrt fuglen på dagtid, men ikkje fått auga på den.

A.L. (16.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at dere har hørt en perleugle. Ugla må ha vært ganske nært, da ropene ikke er spesielt høylytte.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Diverse

Kråker spiser opp kitt og maling

Jeg er på hytta plaget av kråker som spiser opp kitt på vinduene, nå i vinter har de også gått løs på malingen på vindusbrettene. Hva kan jeg gjøre ? Hva er det beste middelet for å fjerne fugleskitten på veggen ?

B.B. (16.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er godt mulig at kråkene har gått løs på kitt og løse malingflak, fordi de vil bruke dette i foringen av reirskåla. Hvis kråkene får tak i maling, bør trolig malingen på vindusbrettene skrapes vekk og males på nytt. Kråkene vil ikke få tak i nymalt maling. Vi har ikke noe andre tips i forhold til fjerning av fugleskitt utover vanlige rengjøringsmidler. Løsningsmidler bør ikke brukes, da dette også vil gå ut over maling/beis.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

hørsel

hvorsan hører fugler

O.P. (16.04.2007)

Svar:

Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

albinobokfink?

Vi har storinnrykk av småfugler på foringsplassen om dagene, og forleden dukket der opp en bokfinklignenede fugl som hadde veldig mye hvitt på fjærene.Den ble "mobbet"av de andre fuglene.Jeg har en liten snutt på film,skulle gjerne visst hvilken fugl det er.

G.S.6.K. (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Det kan godt være en delvis albino bokfink du har observert. Hvis du sender oss bildene av den, vil det bli lettere for oss å avgjøre hva du har sett.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit og svart

I dag så jeg en fugl jeg aldri har sett før. Den lignet på en svarttrost, samme størrelse og form, hoppet på bakken på trostevis, hadde gult spisst nebb. Men den var droplete! Ikke spettet som en stær e.l, men hvit og svart i mynt-store dropler, over det hele såvidt jeg kunne se. Hva kan det ha vært?
Stedet var Stavanger, dato 15.april.

I. (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er sannsynlig at du har sett en delvis albino svarttrost.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor mange år kan en kjøttmeis bli ?

J. (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Den høyeste kjente alder på en kjøttmeis ringmerket i Norge, er 10 år og 6 måneder. Høyste kjente alder på kjøttmeis i Europa, var et individ som ble minst 15 år.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Fugleforing

Fugleforing i barnehage

Hva må vi ta hensyn til dersom vi vil arbeide med fugleforing i barnehagen?

Er det trygt nå for tiden å fore fugler i barnehagen? Vil du anbefale dette eller fraråde?

M. (17.04.2007)

Svar:

Fugleforing og oppsetting av fuglekasser er kjempefine aktiviteter for barn og unge. Hvis det er fugleinfluensa som gjør deg betenkt, så er dette ikke noe å bekymre seg over ved foring av viltlevende spurvefugler. All erfaring hittil peker mot at fugleinfluensaen primært er et problem som spres internt i fjærfenæringen. Men spurvefugler kan av og til bli smittet av salmonella (som gir oss kraftig magesyke). Derfor bør foringen skje med frø i frøautomater hvor fuglene ikke kan skite ned i eget matfat. Heng også opp meiseboller og halve kokosnøtter - de gir ikke de samme problemene med ekskrementer. Gammeldagse forbrett bør av samme grunn unngås. Vanlig renslighet med håndvask etter å ha håndtert forautomater og fuglekasser er en helt grei forhåndsregel som sikrer mot eventuell salmonellasmitte.
Kos dere med fuglene!

Roar Solheim (17.04.2007)


#Økologi og atferd

Kattugle

Sjekket en av kattuglekassene mine denne helgen. Til min store overaskelse lå kattuglen oppi kassen da jeg lukket opp lokket. Vanligvis pleier de alltid å fly ut av kassen mens jeg klatrer opp i treet. Den var rolig og beveget seg nesten ikke, jeg kunne se at den myste med øynene. Er det vanlig at kattuglen ligger inne i kassen ved inspeksjon eller kan dette være en syk kattugle?

S. (16.04.2007)

Svar:

De fleste kattugler flyr ut av reiret hvis du krafser på treet ugla hekker i (enten det er et naturhull eller en fuglekasse). Noen blir liggende og trykke, og hvis du da tar av lokket på fuglekassa, vil kattugla myse med øynene i et forsøk på å unngå at du ser den - en helt vanlig reaksjon hos ugler. Kattuglene trykker generellt hardere jo nærmere de er klekking av eggene. Kattugler kan forlate reiret hvis de sjekkes tidlig i rugeperioden, så det er gjerne best å vente til 2-3 uker ut i rugetiden. I Sør-Norge langs kysten passer det ofte i overgangen april-mai å sjekke kattuglekassene.

Roar Solheim (16.04.2007)


#Økologi og atferd

Måser (Måker

Hei!

Har eit par måser som kvart år MÅ slå seg ned på ein stor stein 30 meter i frå huset vårt,det er no for so vidt greit nok. Men i hekketida vert dei veldig agressive forståeleg nok. Det fører til at me kan nesten ikkje syne oss utom døra før dei kjem stupande og skrikande. Dette vert svært frustrerande for oss og i og med at me tilbring tida vår mykje ute,og det er ikkje noko kjekt for små ungar når dei kjem stupande. Så i første omgang lurte eg på om det er ein måte ein kunne løysa dette "fredeleg" på?? Illeluktande middel på steinen? Ting oppå steinen som irriterar?
Ein skal sjølvsagt ikkje tukle med naturen,men når det vert ei slik "belastning" tykkjer eg ein må gjera nåko.

A. (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Når måkene først har begynt å benytte en hekkeplass, vil de ofte vende tilbake til denne plassen år etter år, særlig hvis tidligere hekkinger har vært vellykket. Det beste er nok å akseptere fuglenes tilstedeværelse. Måkene gjør dessuten bare skinnangrep på mennesker.

Tore Reinsborg (16.04.2007)


#Økologi og atferd

hønse egg

hvor lang tid tar det før et egg blir til en kylling. Hvilken tempratur skal det ha.

S. (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Det ca. 21 dager fra egget legges til det klekkes. For at egget skal utvikles må temperaturen overstige ca 25 grader, hvilket den gjør med god margin når høna ruger.

Tore Reinsborg (16.04.2007)


#Økologi og atferd

Hekking

Når legger grågåsa egg på vestlandet??

Ø. (13.04.2007)

Svar:

Hei!
I Bergensområdet, dvs. langs kysten fra Bømlo i sør til Fedje i nord, går grågåsa til hekking i april. Ungene klekker gjerne rundt 1. mai. Disse tidspunktene gjelder trolig for resten av Vestlandet også.

Tore Reinsborg (16.04.2007)


Hvilken art?

Var ute etter rådyr idag og kom over en del eksemplarer av en haukeaktig fugl. Når jeg kom hjem og så på bildene så det ut som en krysning av hauk og svale, kropp som en hauk og hode som en svale. Fuglen var rimelig stor, fløy vinglete, opp ned og akrobatisk. Har gått igjennom de fuglebøkene jeg har men finner den ikke noe sted. Det var 6-7 av dem, alle var like.

Her er en link med bilde av en av dem:

http://s62.photobucket.com/albums/h112/ragitforfaen/?action=view&current=fugl1jpg.jpg

Takk for hjelpa!

Hilsen Torgeir Havn

T.H. (14.04.2007)

Svar:

Du har sett fluktspillet til vipene! Bildet er svært skarpt og godt, og viser den typiske profilen til vipa. Denne vadefuglen har ganske store, runde ytre deler av vingene, og har et veldig spesielt fluktmønster nå om våren - som du sier, svært akrobatisk.

Roar Solheim (14.04.2007)


#Økologi og atferd

Egglegging?

hei! jeg lurte på når kjøttmeisen la egg? april eller mai... ? kan de få to kull per år?

H. (14.04.2007)

Svar:

Det kommer an på hvor i landet kjøttmeisene holder til. På Sør- og Vestlandet med tidlig snøbare områder kan kjøttmeisene legge egg allerede i slutten av april, mens de i innlandet og høyere mot fjellet nok ikke legger før langt ut i mai. I vår kommer de trolig til å legge tidlig i hele Sør-Norge, fordi våren er tidlig. De kjøttmeisene som starter først med eggleggingen, kan nok klare å legge to kull og å fostre opp begge ungekullene.

Roar Solheim (14.04.2007)


Nasjonalfugl

Hei.
Jeg går i syvende klasse i barneskolen og har en prosjektoppgave om Egypt. jeg skal blant annet finne ut hva som er den egyptiske nasjonalfuglen. jeg har lest i leksikon og på nettet men kan ikke finne det ut så nå er dere den siste utveien for meg: vet dere hva som er Egypts nasjonalfugl?

L.A. (10.04.2007)

Svar:

Hvis du leter på denne hjemmesiden:
http://www.camacdonald.com/birding/CountryIndex.htm
finner du en oversikt over verdens land og hvilke fugler noen av dem har valgt som nasjonalfugl. Egypt ser ikke ut til å ha valgt seg en egen nasjonalfugl ennå.

Roar Solheim (14.04.2007)


#Diverse

Gråspurv vs. Stær

kan stæren og dens valg av redeplass,være en av årsakene til Gråspurvens tilbakegang.færre hekkeplasser p.g.a meneskets nye krav å måter vi bygger og lever på.Økt levestandard mindre toleranse for gratis losjerende som akkuratt Gråspurven er med bråk rett utfor soveromsvinduet.nei,kanskje litt for enkelt,men personlig tror jeg, vi må ta en en god del av "æren" for dette,mer enn både katten og stæren.trist er det.til slutt,finnes det noe svar,hva tenker dere lærde om denne tilsynelatende "mystiske" gåten? hilsen urolig fuglevenn!

F. (13.04.2007)

Svar:

Både stær og gråspurv har gått tilbake i antall. Gråspurven trives fremdeles utrolig godt på gårder hvor det holdes hester, men færre gårdsbruk kan være medvirkende til en generell nedgang hos gråspurven. Stæren vet vi mindre om hvorfor går ned, men det kan være flere årsaker. Et viktig problem er at store stærflokker på overvintring i Europeiske byer har blitt utsatt for regelrett bekjempelse/utryddelse (fordi det blir støy og fugledrit etter de store flokkene når de samles på soveplasser i parker!) - tragisk men sant. Endringer i jordbruksområder kan også bety færre steder hvor stæren kan søke næring.

Roar Solheim (14.04.2007)


#Økologi og atferd

dueegg

mine to latterduer har lagt egg for et par uker siden. hvordan vet jeg at egget er befruktet? jeg har prøvd å lyse på egget og har lagt merke til forandring. Er det greit å ha bomull i rede deres eller skal jeg bruke noe annet?

S. (13.04.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om burfugler, vil vi tipse deg om nettstedene under. Her blir det svart på spørsmål om ulike typer kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
http://www.prydfugler.no/

Tore Reinsborg (13.04.2007)


#Økologi og atferd

Skjærereir

Hei. Ser av noen av de tidligere innleggene at det ikke er anbefalt å fjerne skjærereir. Vi har imidlertid beskåret vår tuja for å fjerne et skjærereir, da vi ikke ønsker å ha bråket det medfører seg rett utenfor stuevinduet. Ser imidlertid at de bygger på nytt ved siden av, og det er jeg ikke spesielt glad for. Er det noe man kan gjøre for å skremme vekk skjærene? Nå tenker jeg på gamle triks som sølvpapir i treet e.l.? Eller må jeg bare godta at de slår seg ned på nytt?

A. (13.04.2007)

Svar:

Hei!
Skjære-paret vil trolig være tro til sitt territorie og finne seg et annet egnet tre i nabolaget til reirplasseringen, så at skjærene vil bli værende i området må dere antagelig slå dere til ro med.

Tore Reinsborg (13.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Jeg så en fugl :)

Jeg så en fugl, men vet ikke hvilken.. vet du?
Den var sort, med et rødt og et gult firkantet område på vingene. Den var kanskje på størrelse med en trost. Jeg tror nebbet var sort. Den stod på en stubbe, og stakk nebbet nedi en gang i blandt.. Hadde vært stili å visst hva det var :)

Hilsen Maria

M.B. (12.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke godt å si hvilken norsk art du kan ha sett ut i fra din beskrivelse. Av helt svarte fugler med rødt i fjærdrakten, har vi svartspett, men denne har rødt på hodet og uten rødt og gult på vingene. Denne er noe større enn en trost. Så har vi sidensvans, men denne er gråbrun og noe mindre enn en trost. Denne har røde og gule fargetegninger på vingene, men det gule er ikke firkantet. Vi må nok ha mer nøyaktig beskrivelse av fuglen for å kunne si mer om artstilhørighet.

Tore Reinsborg (13.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bilde

Har du en link til en side med bilde av en ung havørn? Helst flygende.

N.N (12.04.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du se en flygende ung havørn:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=1407

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Har vanlige måker som fiskemåke og gråmåke helt hvit underside? Har sett noen på kysten som var helt hvit under vingene, og lurer på om dette bare er gråmake.

T. (12.04.2007)

Svar:

Hei!
Mange måkearter (f.eks. fiskemåke og gråmåke) kan se nærmest helt hvite ut på undersida. Hvis også den ytterste delen av vingen er hvit (håndsvingfjærene) har du trolig sett grønlandsmåke eller polarmåke. Disse artene opptrer regelmessig langs kysten av særlig Nord-Norge om vinteren, og også noen kommer helt ned til det sørlige Norge. Disse to artene hekker i arktiske strøk utenom fastlandet i Norge.

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hva menes med subadult?

T. (12.04.2007)

Svar:

Hei!
Subadult er det samme som nesten adult, ikke helt voksen og utfarget. Termen, som er upresis, brukes ofte når det er vanskelig å avgjøre alderen, f.eks. hos måker og rovfugler.

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kva kan du fortelje meg om øyra og høyrsla til fuglar?

L.O.M. (12.04.2007)

Svar:

Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Økologi og atferd

Due på balkongen

Det er en due som har lagt egg i en kurv på balkongen min..
Er vel ikke så lurt å ha duer boende på balkongen?
Hva skal jeg gjøre?

A. (11.04.2007)

Svar:

Hei!
Duene vil ikke gjøre noen skade utover at det kan bli en del ekskrementer i forbindelse med oppholdet. Det kan komme lopper og insekter i fuglereir, men disse vil normalt sett ikke plage oss mennesker. Man bør imidlertid vaske hendene etter å ha vært i berøring med alle typer fugl og dens reir. Av og til hender det at fugler kan legge eggene uforvarende, og dette kan ha skjedd på din balkong. Hvis egget/eggene ligger i et reir i kurven, vil det nok være tale om et reelt hekkeforsøk.

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hartti kristola

hva heter denminste fuglen i helle europa

R.K. (11.04.2007)

Svar:

Hei!
Europas minste fugl er fuglekongen. På nettstedet under vil du se bilde av en fuglekonge og lese litt mer om den:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=480

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Fuglekasser

Meisekasse

Når skal jeg skjekke om det hekker meiser i meisekassene mine?

S. (11.04.2007)

Svar:

Hei!
Fuglekassene bør ikke sjekkes for ofte, for fuglene vil da bli unødig forstyrret. Den beste tiden å sjekke innholdet i kassene, er når ungene har vokst litt til. Oppholdet ved kassen bør være av kort varighet. For meisene sin del, har de ofte unger av relativt stor størrelse i slutten av mai.

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Diverse

Beostær

Hei.. vi har tenkt til å få oss en Beostær å jeg lurer på noen ting om den.. -Hvor gammle kan de bli?(gjennomsnitsalder)
-er det noe den bør få regelmessig som er sunnt for den..?
-er de venlige..kan man ta de ut å klappe dem..?
-er de kjent for renslighet eller kan trenes opp til det eller lignende?
-blir de fort utolmodige/er det noe de gjør hvis de ikke trives?
- liker de oppmerksomhet eller blir de stressa veldig fort..?

R. (11.04.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om burfugler, vil vi tipse deg om nettstedene under. Her blir det svart på spørsmål om ulike typer kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
http://www.prydfugler.no/

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Økologi og atferd

Hei!

Hvorfor er det så mange rare fugler i verden??? Jeg kan ikke no for det men fugler er rare!!!!!

J. (11.04.2007)

Svar:

Hei!
Fugler opptrer i mange forskjellige former og størrelser, og mange arter vil av flere kunne oppfattes som rare. De forskjellige arter utvikler seg gjennom en langvarig kontinuerlig prosess, og hvor overlevelsen og sjansene for å få seg make til individer med spesielle karaktertrekk som f.eks litt "deformert" (eller "rart") nebb har vært større enn hos individer uten dette karaktertrekket. Det er følgelig blitt selektert for dette karaktertrekket og karaktertrekket har fått utviklet seg videre. En lignende utvikling kan skje for andre karaktertrekk som f.eks. beinlengde, stjertform, øyestilling etc.

Tore Reinsborg (12.04.2007)


#Fuglekasser

Gravemaskina kjem...

Vi sette opp ei fuglekasse ved huset vårt i fjor. I år ser det ut til at eit meisepar har funnet kassa verdig. Vi ser dei av og til inn-ut av kassa, men er ikkje heilt sikre på kor langt dei er komen i hekkinga.

No kjem ei gravemaskin og skal grave eit par meter frå kassa. Vil dette forstyrre meisaneslik at dei fèr? Kva kan vi gjere for å forhindre dette? Kan vi flytte kassa - finn dei henne att?

B.H.T. (10.04.2007)

Svar:

Hei!
Hvis gravearbeidet tar kort tid, bare en dag eller to, vil det trolig gå bra. Hvis arbeidet skal vedvare over lengre tid, kan det være verdt å flytte kassa litt hvis de ikke har begynt å bygge reir. Dere kan ta en rask titt i kassa på dagtid for å se om de har begynt med reirbygging. Meisene vil nok finne igjen kassa hvis dere flytter den noen meter.

Tore Reinsborg (11.04.2007)


#Økologi og atferd

Grågås egg

Hei. Fant et grågås egg her om dagen i påska. Det var nylagt, nærmest gjemt i mose ved fjellet, et godt stykke fra sjøen, ved mørekysten. Det var ingen reirskål. Er ikke dette ganske uvanlig, og tidlig for grågås?? Kan det ha vært en annen arts egg?? Vi anslo det til å være gås, da det veide 157 g og var hvit.

G. (10.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er mest sannsynlig et egg av grågås dere har funnet. Av og til kan det skje at fugler "mister" eggene før de ligger på reiret, og det er trolig det som har skjedd i tilfellet deres også. Grågåsa kan legge egg i slutten av mars, og utviklingen har gått i retning av tidligere og tidligere hekking hos grågåsa de senere årene.

Tore Reinsborg (11.04.2007)


Spørsmål:

Jeg bor i Kvinesdal, i et hus, i en hage, og en terrasse, lutenfor sentrum, med landbruksjorder rundt eiendommen. I går formiddag kom det en fugl på terrassen, tror det er en bokfink(ut fra fugleboka), den har siden den kom prøvd å fly på vinduene, 2 vanlige størrelse, en stor verandadør. Den holder på i ett kjør, helt til mørket i går, og begynte igjen i dag ved ca. 5.30. Jeg har prøvd å jage den bort, har hengt ut noen klær, satt ut noe brød litt ut fra huset, ingenting hjelper. Jeg har veldig vondt av denne fuglen, for det smeller i vinduet rett som det er, og jeg redd det skal ende med døden for den. Hva kan jeg gjøre??? Takknemlig for svar.

M.A. (11.04.2007)

Svar:

Dette er dessverre noe som skjer nå og da - at spurvefugler (og ofte er det bokfink!) ser gjenskinnet av seg selv i et vindu, og angriper den standhaftige "rivalen". Dette kan pågå noen uker før fuglen gir opp. Hvis den flyr med stor kraft mot vinduet, er det selvfølgelig en fare for at den kan skade seg eller dø. Kanskje du kan forsøke å henge ut noen remser av sølvpapir foran vinduet, slik at de henger fritt og kan blafre i vinden? Dette kan kanskje hjelpe. Hvis ikke må du henge et grovt fiskegarn eller stoff foran vinduet (noe som fuglen ikke hekter seg fast i) til den holder opp. Her finnes dessverre ingen fasitsvar, så du må prøve deg fram. Lykke til.

Roar Solheim (11.04.2007)


#Økologi og atferd

hekketid

Når hekker endene i Trøndelag. Kan det tenkes at de allerde er ferdigklekket og svømmer nå i april

J.H. (10.04.2007)

Svar:

Hei!
Av endene er stokkanda som regel tidligst ut med eggleggingen, og i lavlandet i Sør-Norge kan de første kullene bli lagt allerede i slutten av mars. De fleste kullene blir imidlertid lagt i løpet av april, og i fjelltrakter i mai-juni. I Trøndelag skal det godt gjøres å se utklekte stokkand-unger i april, men vi skal ikke mange dagene inn i mai før de første "stokkand-togene" dukker opp.
De andre endene starter som regel eggleggingen 2-3 uker etter stokkendene.

Tore Reinsborg (11.04.2007)


#Økologi og atferd

Havørn.

Hvor lenge ruger havørn på eggene?

C.H. (10.04.2007)

Svar:

Havørna ruger ca 38 døgn før eggene klekkes (altså i overkant av fem uker). Ungene holder seg i reiret i 10-12 uker før de erflygedyktige!

Roar Solheim (10.04.2007)


BØYLEPINGVIN

hei. hvor blir bøylepingvinen kalt akkurat det? og hva heter den på latinsk og hvorfor?

J. (10.04.2007)

Svar:

Bøylepingvinen heter Pygoscelis papua på latin, og Gentoo Penguin på engelsk. Det norske navnet bøylepingvin har den nok fått på grunn av en hvit bue som går på tvers over hodet - det kan nesten se ut som om den har på seg hodetelefoner (!).

Roar Solheim (10.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig Australsk fugl

Jeg fotograferte denne fuglen nylig i Australia og finner ikke ut hva slags fugl det er. Den ble fotografert nær Blue Mountains i New South Wales.

site:

http://bp3.blogger.com/_zyerkKyp7sc/RhepCYZJLJI/AAAAAAAAAD4/5YPLZWKpHLc/s1600-h/84340003.jpg

J.S. (08.04.2007)

Svar:

Dette er en av de største nattravnene som finnes. Gruppen kalles froskemunner - fordi de har et enormt gap. Denne arten heter på engelsk Tawny frogmouth, på norsk har den fått navnet Uglefroskemunn! De har svært god kamuflasjefarge, og sitter stille med øynene sammenknepet. hvis de skjønner at de er oppdaget, åpner de kjeften på vidt gap for å skremme unna eventuelle farer!

Roar Solheim (10.04.2007)


#Økologi og atferd

Due

Hvilken fugl er byduens naturlige fiende.

E.L. (10.04.2007)

Svar:

Det viktigste rovfuglen som jakter på byduer er nok vandrefalken. Men i byer kan også hønsehauk og til og med spurvehauk fange duer som mat. Der hvor hubroen hekker nær mennesker og byduer, kan nok også denne jakte på duene.

Roar Solheim (10.04.2007)


#Fuglekasser

Krig om en fuglekasse

I år slåss kjøttmeiser og spurver om den samme kassen. Det er 1 par av hvert slag, som flyr ut og inn. Reir har det ikke blitt noe av, selvom de drar inn kvister og greier.
Akkurat nå ligger spurvehannen og soler seg oppå lokket og hunnen jobber, mens de to meisene sitter og ser på. Så snart spurvene er borte, flyr meisene inn og forsøker å ordne reiret igjen, men de klarer ikke å få ut pinner og slikt.
Har ikke opplevd det før. Er hullet for stort i fuglekassen? Eller er dette vanlig.

R.G.U. (10.04.2007)

Svar:

Det er ikke uvanlig at hullrugere sloss om tilgangen til et reirhull, enten det er et naturhull eller en fuglekasse. Det er masse konkurranse mellom individer innen en art og mellom arter, noe vi bare kan observere og registrere. Ett av fugleparene kommer til å gå av med seieren - men om det blir gråspurvene eller meisene er det ikke gitt å si på forhånd.

Roar Solheim (10.04.2007)


#Fuglekasser

Ekorn og småfugler

Ekornet er en trivelig skapning, men er en lei røver av småfuglegg og -unger. Hvordan holde ekorn unna fuglekassene? Jeg har erfaring for ekorn som inntrenger i fuglekassene og reirplyndrer. Holder akkurat på å lage noen nye fuglekasser. Jeg har festet aluminuimplate rundt flygehullet, men er hullet stort nok (pereleugle), hjelper jo ikke det. Ekornet kommer seg lett inn.

B.E. (09.04.2007)

Svar:

Hei!
I de mindre fuglekassene vil ikke ekornet komme seg inn, men det vil det kunne gjøre i perleugle-kasser. Det er mindre vanlig at ekornet plyndrer perleugle-kull, men hvis meiser eller fluesnappere hekker i slike kasser kan de ligge tynt an. For perleugla er nok måren en langt større trussel en ekornet. Til småfuglene bør du bruke de to minste kassetypene. På nettstedet under vil du kunne finne mål på perleuglekasser og andre kasser:

http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (10.04.2007)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Når skal jeg skjekke om det har kommet kattugle i fuglekassene mine???

S. (09.04.2007)

Svar:

Hei!
Man bør ikke sjekke kassene for ofte, da det vil forstyrre fuglene unødig. Hvis du tar en kikk i kassene sånn ca midt i mai, er det stor sjanse for at kattugla har ganske store unger. Kattuglene er da mindre sårbare, enn i f.eks rugetida i april. Ta gjerne på deg en tykk lue og bruk vernebriller, da enkelte kattugler kan være aggressive og gå til angrep.

Tore Reinsborg (10.04.2007)


#Fuglekasser

Hvilke ugler lever i Bergen.

Vi er en familie på 4 med 2 små bar. Vi Hører ugler når vi går i Langedalen i Arna. Vi har lyst til å sitte opp fugle kasse og følge med fra avstand. Vi lurer på hvilke kasser vi skal bygge og da trenger vi å vite hvilke ugler som bor her. På forhånd takk.

T.N. (08.04.2007)

Svar:

Hei!
I nærheten av Bergen er det mest trolig at dere hører kattugler om kveldene. På nettstedet under er angitt mål for kasser til kattugle og andre arter:

http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (10.04.2007)


#Trekkfugler

Svarttrost

Vi bor i Grane kommune. Det dukket plutselig opp en flokk svarttrost nå like før påskestormen satte i gang for fullt. Det har lagt seg mye snø igjen, og trostene holder seg ved fòringsplassen hele dagen. Det ser ut som de spiser solsikkefrø og litt eple. Her er mye gråtrost sommerstid, men den har jeg ikke sett ennå. Hekker svarttrost her, og pleier den dukke opp før gråtrost? Eller er det uværet som har brakt den hit? De ser litt malplasserte ut. Vi hadde avsluttet fòringen, men startet opp igjen mens de er her.

T. (07.04.2007)

Svar:

Hei!
Det har kommet mange rapporter om trekkfugler som har oppsøkt fôringsplasser i Nordland og Trøndelag de siste dagene. Dette er forholdsvis normalt når vinteren gjør sin gjeninntreden. Svarttrosten vil nok kunne hekke mange steder sør i Nordland, og det er typisk at den dukker opp noen uker før gråtrosten. De har trolig ankommet før uværet satte inn, og har så søkt mot bebyggelse og fôringsplasser etter snøfallet.

Tore Reinsborg (10.04.2007)


#Økologi og atferd

Pingvin

hvor lenge klarer en pingvin å være under vann?

T. (06.04.2007)

Svar:

Hei!
Keiserpingvinen er målt å ha oppholdt seg 18 minutter under vann ved et dykk. Den normale tiden under vann pr. dykk er imidlertid 2-8 minutter.

Tore Reinsborg (10.04.2007)


#Økologi og atferd

Skjære

hei, jeg lurte på når skjære la egg,... har et par fuglebøker hjemme, men det står bare hvor mange egg de får ikke hvilken måned de legger egg i... så jeg ville bare spørre :)

H.M. (06.04.2007)

Svar:

Hei!
Skjærene legger eggene som oftest i siste halvdel av april, stundom i begynnelsen av april i Sør-Norge. I Nord-Norge vil eggleggingen skje litt senere enn sørpå.

Tore Reinsborg (10.04.2007)


#Økologi og atferd

Fugler

Hei, Jeg er normalt sett en veldig så glad fuglevenn, men jeg har en seilbåt med to master, og der sitter stort sett kråker og måker.Og de skiter vannvittig mye!
Om vinteren har jeg vinterkalesje, så da er det ikke så farlig- men det er litt trist om sommeren, har i tillegg småbarn som synes det er kjekt å plukke i fuglebæsj.
Har hørt at enkelte farger , kan virke skremmende på fugler- men jeg vet ikke vilken. Kunne tenke meg å heise en vimpel med den fargen de ikke liker. Er dette et bra forslag? eller finnes det noen bedre alternativer? Tar i mot den hjelp jeg kan få:-)

R.M.H. (06.04.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke hørt om farger som holder kråker og måker unna fartøy. Blått skal ha fungert for å holde spettefugler på avstand, men vi tviler på at denne fargen vil holde de nevnte fugler unna. For å holde fuglene borte fra båten, vil trolig det beste være å holde den fri for alt som disse fuglene finner spiselig; det være seg fiskeavfall og andre matrester. Ellers må nok alle båt-entusiaster finne seg i at de nevnte fugler er en del av det marine miljøet, og alltid vil være det.

Tore Reinsborg (10.04.2007)


#Økologi og atferd

sterkest

hvis alle fuglene slos mot alle fuglene av de som kan fly hvem hadde vunnet

E. (06.04.2007)

Svar:

Hei!
Ingen fugler slåss bare for å slåss. Mange arter fugler vil imidlertid kunne bli svært aggressive i beskyttelsen av egg og unger, og da vil knoppsvanen kunne være litt av en slåsskjempe i form av sin størrelse. Den kan regelrett jage både mennesker og dyr som nærmer seg dens avkom.

Tore Reinsborg (10.04.2007)


#Økologi og atferd

vingespen

hvilken fugl er størst av alle i vingespenn???

E. (06.04.2007)

Svar:

Hei!
Målt i vingespenn, er vandrealbatrossen og kongealbatrossen de fuglene som er størst. Disse kan oppnå et vingespenn på over 3,5 meter.

Tore Reinsborg (10.04.2007)

««første 48 907 - 48 956 av 50 180 siste»»