Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 193 til 37 242 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Måkeunge
Kan en måkeunge på 3-4 uker klare seg selv, hvis den settes ut ved sjøen/fjæren ? Den har ferdig utviklet fjærdrakt, men er ikke så veldig flink/villig til å fly. Den er foreldreløs, og søsknene ble hakket ihjel av andre måker og kråker. Eller bør eg ha den en stund og fore den ? med hva og hvor lenge isåfall ? Ingen ønskesituasjon dette, men fikk den i hende fra noen som hadde reddet den fra den sikre død, men som ikke hadde mulghet til å hjelpe den videre. Bløthjerta meg tok over... ;)
N.N (18.07.2013)
Svar:
Den må nok fores flere uker etter at den er helt godt flyvedyktig for å kunne klare seg selv.
Roar Solheim (18.07.2013)
Fugleunge funnet!
Hei!
Min sønn som bor i overgang mellom åker, utmark og skog har funnet en fugleunge som lå på bakken. Ingen synlige spor etter foreldre og ved viltnemndas råd om å sette den opp i et tre, falt den bare ned igjen. Han mater den nå med en blanding av kokt egg og insekter blandet i vann og den ser ut til å trives. Den får mat hver 2 - 3 time og sover i en liten teppekledd kasse - men helst i sofaen på et håndkle!
Spørsmålet er hva det er for en fugl: Den er helt svart/mørk med et lite, kort, litt buet nebb. Nebbet er svart med et bittelite hvitt felt like innunder. Det er tynne, tynne hvite tegninger oppå hodet og ytterst på vingene samt vingefeste. Den er på størrelse med en svale, selv om det klart er en unge (når den blir sluppet fra håndhøyde flakser den, men det går nedover). Vingene er så lange at de "står litt opp", like lange som halefjærene. Håper at du vet hva det er for en fugl. Hva tenker du om matblandingen - og ikke minst - hva i all verden skal man gjøre med stakkaren etter hvert? Takknemlig for svar!
M.L. (18.07.2013)
Svar:
Her trengs et fotografi for å si sikkert hva dette er, og hvordan den kan fores.
Roar Solheim (18.07.2013)
Foringplass
Hei, jeg har kjøpt den fuglemateren (se bildet), og jeg håpet at pilfinker ikke ville søle så mye på bakken. Jeg har mange meiser, stillits og grønnfinker, og jeg vil ikke miste deres besøk på grunn av pilfinkene. Hvordan kan jeg jage pilfinker? Eller hvordan jeg kan lage noe under åpningen slikt så at avføringen vil ikke samle seg på, men frøene vil samle seg der? Eller hva kan spise grønnfinker men ikke pilfinker?
På forhånd takk!
Anna
N.N (18.07.2013)
Svar:
Du klarer neppe å lage noen innretning eller finne for som holder pilfinkene unna, mens de andre kommer til forplassen. Det beste er å ikke benytet slike forautomater som dette, men nettingautomater for meiseboller og jordnøtter slik at ikke fugleskitt samler seg på automaten. Mat uten frøskall gir mindre søl.
Roar Solheim (18.07.2013)
Vingeskade
Denne ungen har vi hatt her noen dager. Den sleper høyre vinge, men kan fly korte strekninger. De klarer også å komme seg opp i trær. Den kommer nok nærmere hus og folk enn slektningene sine, men stikker kjapt av om vi kommer for nær. VI har tro på at den vil klare seg med det den viser å mestre nå. Er vi for optimistiske, tror dere?
N.N (17.07.2013)
Svar:
Dette er en ung gråspurv. Den er lett å hjelpe med foring med brødsmuler, havregryn og korn, så denne har all mulig sjanse til å komme seg og overleve hvis dere bidrar med litt støtteforing.
Roar Solheim (18.07.2013)
Vingeskade?
Jeg spør og graver, jeg.. Når jeg tar bilder og laster dem ned, ser jeg stadig ting jeg lurer på. Her synes jeg det ser ut som om en kjøttmeisunge har et slags " hull" i den ene vingen. Den tilhører et kull på iallfall 4 unger, så den må i såfall ha klart seg bra over en viss tid.
N.N (17.07.2013)
Svar:
Nei, det er bare lillevingen (fjærene som sitter på tommelfingeren) som stikker litt ut fra vingeknoken.
Roar Solheim (18.07.2013)
Stripehodehonningeter
I Norske navn på verdens fugler finner jeg to arter med samme navner: Pyncopygius stictocephalus og Plectorhyncha lanceolata. Er det en feil? Beklager min dårlig norsk. Mvh Rene Bumbach, Sveits
R.B. (17.07.2013)
Svar:
Ser at dette stemmer når jeg slår opp og søker på det norske navnet. Dette er noe som den norske fuglenavnkommiteen må svare på!
Roar Solheim (18.07.2013)
Rødnebbterne eller makrellterne?
Hva er forskjellen, og hva er dette?
(Beklager uskarpt bilde)
E. (17.07.2013)
Svar:
Dette er nok en makrellterne. Den har lysere rødt nebb enn rødnebbternene, og med tydelig sort nebbspiss. Hos rødnebbternene går nebbet mer mot mørkere vinrødt uten sort spiss.
Roar Solheim (18.07.2013)
Hvilken fugl?
Tok et kjapt bilde av denne fuglen idag. Den overrasket meg og den var rask så bildet ble litt uklart. Klarer ikke å tyde hvilken fugl dette kan være. Noen som vet?
C.A. (18.07.2013)
Svar:
Dette er en svarthvit fluesnapper, en hann med en del brunlige farger.
Roar Solheim (18.07.2013)
måker
nesten hver dag i juni og rundt kl. 15 kom et måketrekk på ca 20-30 måker flyvende og rett over huset. Det er et lite vann litt lengre opp,men de lå og sirklet,så nesten ut som de bare hadde det ok. Hva tror du?
L.H.B. (17.07.2013)
Svar:
Måker bader ofte i ferskvann, og det kan hende at det er det disse fuglene gjør (+ å drikke).
Roar Solheim (18.07.2013)
ukjente fugler
bildet er fra amerika,14 dager siden.
disse satt på verandaen og spiste hasselnøtter.
hvem er de ?
S.M.E. (17.07.2013)
Svar:
Kjenner ikke arten, men de ligner mest på en gruppe fugler som kalles froskemunner, som er slektninger av nattravnene. Eneste problem er at froskemunner ikke skal finnes i Amerika, men er asiatiske (!).
Roar Solheim (18.07.2013)
Ringmerket bokfinkunge?
Så denne i hagen i dag. Det ser ut som om den er ringmerket. Stemmer dette?
N.N (17.07.2013)
Svar:
Ja, denne har tydelig en (aluminiums)ring på venstre bein.
Roar Solheim (18.07.2013)
Er dette rødstjert?
Eller blåstrupe? Hvordan se forskjell på de?
N.N (17.07.2013)
Svar:
Dette er en ung rødstjert. Blåstrupene har sort tverrbånd ytterst på stjerten, og annerledes kroppsmønster.
Roar Solheim (18.07.2013)
Jordugle eller snøugle?
Hei!
jeg var i Denali NP, Alaska og tok bilde av denne uglen igår. Jeg var sikker på at det var en jordugle og spurte en person der som hadde jobbet som guide i 12 år om han kunne bekrefte det. Han sa at dette IKKE var en jordugle, og var overbevist om at det var en snøugle. Likevel: jeg satt meg ned og så på noen bilder ikveld, og synes fremdeles (med tanke på de svarte merkene på vingene) at dette er en jordugle. Kan du hjelpe meg ut her? tusen takk på forhånd :) mvh Martin
M. (18.07.2013)
Svar:
Nei, dette er HELT TYDELIG en jordugle!!! Selv om bildet er overeksponert, viser flekkene på vingene og det mørkere partiet rundt øynene og halsen at dette er en jordugle.
Roar Solheim (18.07.2013)
Skadet gråtrost.
Hei!
Fant i går en skadet gråtrost i hagen. Den hadde blitt jaget og hakket på av skjærer. Den blødde like under øyet. Men det ser ikke ut som om selve øyet er skadet. Har hatt den inne i to nettet nå, og den ser bedre ut. Prøvde å slippe den ut på dagen, den fløy litt men kom ikke langt og ble derfor sittende på bakken. Tok den derfor inn igjen slik at den ikke skulle bli tatt av katter. Har prøvd å gi den bær og den får vann fra en sprøyte. Men vet ikke hvor mye den får i seg og heller ikke hvor mye den skal ha. Jeg lurer derfor på hva slags fór den burde få og hvor ofte/ mye skal fuglen spise og drikke? Og er det riktig og ha den inne til den blir bedre og forhåpentligvis klarer å fly igjen?
Mvh Elise
E. (18.07.2013)
Svar:
Hvis den ikke klarer å fly fordi den er skadet, kan det være fornuftig å holde fuglen i fangenskap og pleie den (men det forutsetter at den ikke er flyveudyktig fordi den er en ungfugl!). Troster kan fores med bær, meitemark, oppbløtt brød/kakesmule, frukt og lignende.
Roar Solheim (18.07.2013)
lerkefalk nr.2
Hurum. lerkefalk med tårnseiler...
N.N (17.07.2013)
Svar:
Lerkefalken er absolutt en dyktig fuglejeger, selv om det ofte går mye i øyenstikkere. Flott dokumentasjon av falk med bytte!
Roar Solheim (17.07.2013)
lerkefalk.
Hei, i går observerte jeg denne falken som jaktet på tårnseilere og svaler. og ikke lenge etter så jeg at den hadde noe som ser ut til å være en tårnseiler i klørne artig observasjon faktisk også litt sjeldent regner jeg med, har hørt at det bare er rundt Ca 50 par her i Norge og minst 30 av de parene hekker i Hedmark som er et godt stykke fra der jeg bor på (Hurum).Har aldri sett lerkefalk her før,! Bare Tårnfalk og Dvergfalk om vårtrekket sender to bilder et uten noe i klørne og et med noe...
N.N (17.07.2013)
Svar:
Artig observasjon og bilde. Lerkefalken er kanskje mer utbredt enn de fleste er klar over.
Roar Solheim (17.07.2013)
Svane"voldtekt" trekantdrama og fire svaneunger
Idag har jeg tatt bilder av en stor aggresiv hannsvane som kjempet over et stort område (Trosbyfjorden/ Grunnsund 16.07.2013 for å parre seg med en fortvilet hunnsvane. Opptrinnet varte lenge ca. 7 min minst og innblandet var en annen hann?? svane med de 4 ungene. Hunnen kjempet enn innbitt kamp for å komme unna, men den andre hannen tok stadig nye grep rundt halsen hennes og satt spikret til ryggen hennes. Hun skrek veldig stygt og den andre hannen kom med ungene, til unnsetning. Endte med at overfalls"hannen" svømte unna med vingene hevet bakover i bue og familien slapp unna. Er dette vanlig adferd hos svaner. Parrer hanner seg utenfor sesongen som jo er om våren? Kan han ha mistet sin egen kone og kull? Hannen var så innbitt at han trakk henne helt inn til brygga 50 cm fra oss. Takknemmelig for svar.
A.S.B. (17.07.2013)
Svar:
Vanskelig å si sikkert hva som er den bakenforliggende årsaken her. Svaner lever lenge og er ganske territorielle. Den angripende hannen kan ha forsøkt å overta hunnen fra hennes egen make. Det kan også tenkes at det er en tidligere make, selv om dette ikke er vanlig (svanene pleier ikke å bytte partnere utenom hvis en dør).
Roar Solheim (17.07.2013)
Rasert hegrekoloni
Jeg har en hytte i Tvedestrand kommune. Ikke langt fra hytta (100m) har det vært en hegrekoloni de siste 7-8 årene. det har vært en 10-20 voksne hegrer som har hatt reir i toppen på tette grantrær. Men i våres ble disse trærne hugget i forbindelse med en liten flathugst i området. Finnes det noen lover, regler eller forskrifter som beskytter en hegrekoloni? Burde grunneier ( staten) ha spart dette området?
E.R. (16.07.2013)
Svar:
Hvis dette er statlig grunn, så er jeg enig i at staten absolutt burde ha tatt hensyn og unnlatt å felle trærne. Ellers er det ikke sikkert at det er noe ulovlig i trefellingen, så lenge den foregikk utenom hegrenes hekketid. Gråhegrer hekker kolonivis, og vil nok ganske raskt etablere reirkoloni i et annet skogholdt i området.
Roar Solheim (17.07.2013)
Tårnfalk
Hei, jeg har vært så heldig at jeg har kunnet følge et Tårnfalk par gjennom våren og sommeren. Faklene tok i bruk et gammelt kråkereir i ei furu ca 5 meter utenfor stuevinduet mitt!! :) Nå begynner ungene å bli store, og det er 5 stk av dem!! De sitter utenfor reiret og strekker vingene sine og titter inn vinduet det meste av tiden... :) Jeg har et spørsmål: Hvor lenge og hvor ofte er det vanlig at foreldrene forer ungene (ungene nærmer seg en alder av 1 mnd nå)? Det virker som at foreldrene kommer med mat sjeldnere og sjeldnere nå..er det vanlig? Jeg blir jo litt bekymret for falkeungene "mine" når det blir lenge mellom måltidene...
K.A. (16.07.2013)
Svar:
Disse var jo blitt store og fine. Jeg kjenner dessverre ikke til hvor ofte foreldrene forer slike falkeunger, det kommer jo også an på hva slags byttedyr de får tak i. Falkene trenger åpenbart oftere foring hvis de får gresshopper og øyenstikkere enn dersom de får store markmus eller lignende.
Roar Solheim (17.07.2013)
Gjerdesmett variant?
Hei. Ser i Gyldendals fugleguide 3.utg 2010 at det finnes noen varianter av gjerdesmett som er litt mørkere. Syns den jeg tok bilde av her virker mer mørk, men det er kanskje denne varianten som er vanlig i Norge? Bilde er tatt i Trondheim i dag.
R.E. (16.07.2013)
Svar:
Dette er nok en helt normalt utseende gjerdesmett.
Roar Solheim (17.07.2013)
Hva er dette for en fugl?
Hei, Her på Strengelvåg i Øksnes(Nordland)har vi i 5 dager hatt en for oss ukjent fugl sittende på en streng . Jeg trodde først det var en spurvehauk, men den har ikke nebbet til den. Den ligner også på en gjøk, men stjerten er ikke riktig. Den er sky, men flyr avogtil ned på bakken som for å hente noe spiselig. Jeg har prøvd å rta bilde av den , men har ikke godt nok apparat. Merkelig er detat den holder seg her så lenge. Den ser ikke syk ut. Pusser fjærne sine og strekker på vingene.
T.F. (16.07.2013)
Svar:
Beskrivelsen din passer nok likevel best på gjøk.
Roar Solheim (17.07.2013)
artsspørsmål
Er dette en dverglo? Tror det er det.Observert i et grustak ved Osensjøen
J.G. (16.07.2013)
Svar:
Ja, dette er en dverglo. Legg merke til den gule øyeringen, som bare denne av loene har.
Roar Solheim (17.07.2013)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette?
L.E.H. (16.07.2013)
Svar:
Dette er nok en gråtrostunge.
Roar Solheim (17.07.2013)
Ukjent, liten gåsefugl i Damåstjernet, Brevikåsen, Son
Fuglen er merket. Den er ca. 2 kg, gulbrun overside og bryst. Hvit og svart på vingene, svart nebb og ben, videre hode og hals: kremgult, tydelig skille.
Den er ikke sky. Ingen har sett den før her. Finner den ikke i bøker eller på nettet.
S.W. (16.07.2013)
Svar:
Forsøk å ta bilde og send inn.
Roar Solheim (16.07.2013)
Hva slags fugl. Lerke?
Bilde nr 2 tilhørende tidligere spørsmål.
Greier ikke å fastslå hva dette er. Tror kanskje det er en lerke. På bakken ser den ut som en spurv men når den flyr ser man det de hvite halefjærene.
Bildet er tatt på Fornebu.Fugle(ne) beveget seg mye langs bakken.
N.N (16.07.2013)
Svar:
Se tidligere: steinskvett.
Roar Solheim (16.07.2013)
Hva slags fugl. Lerke?
Greier ikke å fastslå hva dette er. Tror kanskje det er en lerke. På bakken ser den ut som en spurv men når den flyr ser man det de hvite halefjærene. Vedlegger 2 bilder.
På forhånd takk, det er flott med hjelp til å bestemme rett art noe som man lærer mye av.
N.N (16.07.2013)
Svar:
Nei, dette er en ungfugl av steinskvett.
Roar Solheim (16.07.2013)
Hvilken ugle?
I fjor vinter hadde jeg et spennende nærmøte med en ugle i et lite skogholdt ved vannet i Nordreisa, Nordtroms. Jeg gikk tur ca. kl. 00.00 med hodelykt, og fuglen kom flyvende og fløy flere ganger rundt meg. Den virket nesten litt nysgjerrig. Jeg traff den igjen senere på en annen tur i samme område. Den hadde ugleansikt og avrundede vinger, og var spøkelsesaktig lydløs. Brunhvit i fargen. Hva slags ugle kan dette ha vært?
I. (16.07.2013)
Svar:
Beskrivelsen er litt mangelfull til å gi sikkert svar, men perleugle er nok den mest sannsynlige. Den er nattaktiv og brunlig (lys på undersiden), og finnes i området. Haukugle er en annen brun art, men den er mest dagaktiv.
Roar Solheim (16.07.2013)
Funnet skadet fugl
Har funnet en fugl midt I veien på skafså i tokke, ser ikke ut som om den er blitt påkjørt men heller krasjet i et eller annet. Den flasker med begge vingene helt hjelpesløst. Har prøvd å fôre med solsikkefrø og en gnagerblanding som jeg bruker til dverghamsteret mitt , har funnet en mark og nærmest "stappet" det inn i munnen dens uten nytte. La marken i baljen sammen med fuglen og nå finner jeg den ikke igje. Så jeg tror kanskje at den spiste den... Skal jeg prøve med meiseboller eller Evt. Mark?
Aner ikke hvilke rase den er eller alder.
Bør den taes med til veterinær eller skal vi bare gi den litt tid? Har lest litt, og det kan kanskje være en liten sjangse for at den har strukket vingen, men jeg har ikke peiling. Håper på svar
Hilsen jenny 12 år
N.N (16.07.2013)
Svar:
Dette er en ung trost, og det ser ut til å være en rødvingetrost. Den ser helt uskadet ut, og bør egentlig settes raskest mulig tilbake der du fant den. Foreldrene finner den og forer den. Den er for liten til å kunne fly ennå, derfor bare flaksing.
Roar Solheim (16.07.2013)
kvinand.
Hei, så denne lille kvinand familien i går er det bare meg eller ungene litt store, Sør-Østlandet.
N.N (16.07.2013)
Svar:
Dette er nok "riktig" størrelse på kvinandunger på denne tiden av året.
Roar Solheim (16.07.2013)
måkeunge fast på stilas
Heisann.
Jeg jobber på hotell midt i Bergen sentrum og det er for øyeblikket et stilas utenfor for vedlikehold av fasaden. Det kom en gjest ned til meg i 23-tiden og sa at det var en måkeunge som hadde kommet seg inn bak nettingen på stilaset og ikke fant veien ut igjen...de sa de hadde prøvd å hjelpe den ved å "jage" den i riktig retning. Da hadde ungen kommet seg ned til nivået under, men kom seg fremdeles ikke ut. Jeg gikk opp for å undersøke, men kunne ikke se måken på den etg de sa den var og tenkte den hadde funnet veien ut dselv. Da jeg kom opp igjen flere timer senere (ca 4 på natten) hørte jeg måkeungen som pep utenfor og gikk ut på stilaset for å kikke. Da var den tydeligvis kommet seg opp en etg igjen. Jeg fikk etter litt åpnet nettingen og "jaget" den, slik at den fløy ned på bakkemn. Nå har jeg observert måkeuyngen på torvet bortenfor her i over en time og det jeg lurer på er om foreldrene vil finne den igjen, eller om den kanskje ble borte bak nettingen så lenge at de sluttet å lete etter den?
Mvh Tone.
T. (16.07.2013)
Svar:
Foreldrene vil høre tiggeropene til måkeungen og finne den igjen.
Roar Solheim (16.07.2013)
Vandrefalk.
Hei, på søndag observerte jeg vandrefalk på linnesstranda naturreservat, (Drammensfjorden) som jaktet på forskjellige måkearter. Er dette uvanlig å observere? jeg veit jo at sist gang det ble observert vandrefalk på linnesstranda var på 17.mai og et par ganger før der igjen bare, var uansett veldig artig å observere der den stupte ned mot bytte sitt har aldri sett vandrefalk før. Det er faktisk favoritt fuglen min:)
J. (16.07.2013)
Svar:
Vandrefalk jakter nok ganske ofte måker. Har selv sett en som hadde tatt en ung gråmåke/svartbak, men disse er nok i største laget. Hettemåke og fiskemåke er nok mer passende størrelse, og mer utsatt for å bli tatt.
Roar Solheim (16.07.2013)
Fiskeørn?
Hei! Er dette en fiskeørn? Den var en del lysere enn det som kommer frem på bildet. Den fløy over hytten to ganger med noen timers mellomrom. Begge ganger med fisk i klørne.
M. (16.07.2013)
Svar:
Fuglen er svært liten på bildet, men likevel ser det ut til å være en fiskeørn. Det er nok helst fiskeørn som flyr med fisk i klørne, og som at på til er lys på undersiden. Havørn kan også ta fisk, men de har mørk underside.
Roar Solheim (16.07.2013)
Hva slags fugl er dette?
Denne fuglen flyttet inn i fuglekassen i Maridalen. Jeg har ikke klart å finne ut hva slags fugl det er.
T.F. (15.07.2013)
Svar:
Dette er en svarthvit fluesnapper hann.
Roar Solheim (16.07.2013)
Gluttsnipe.
Hei, observert denne fuglen på linnesstranda naturreservat er det gluttsnipe og er den litt sjelden her i lavlandet, har hørt at den hekker på myrer og vann i høylandet.
J. (16.07.2013)
Svar:
Ja, dette er en gluttsnipe.
Roar Solheim (16.07.2013)
vepsevåk.
Hei, for et par dager siden kom denne faktisk ganske store vepsevåken flyvende rett over hodet på meg fikk tatt et par bilder før den begynte å sirkle i lufta. Og etter noen få sekunder kom enda en vepsevåk som begynte og sirkle, det var faktisk et par ganger hvor de stoppet opp i lufta som "Tårnfalk eller Fiskeørn" observert på (Hurum)sender et bildet til...
J. (16.07.2013)
Svar:
Flott bilde! Vepsevåken er det ikke så ofte en ser, selv om den hekker ganske alminnelig over det meste av Østlandet.
Roar Solheim (16.07.2013)
And fjellvann Beitostølen
Håper på å få disse endene artbestemt. Sted Beitostølen ca 1000 moh.
På forhånd takk.
N.N (15.07.2013)
Svar:
Dette er to toppand hunner til venstre, og en stokkand hunn til høyre.
Roar Solheim (15.07.2013)
And Beitostølen
Greier ikke å artsbestemme denne anda. bildet er tatt i ett lite vann ca 1000 moh. Det var 2 forskjellige ender i det samme vannet sender bilde, sender derfor 2 stk e-mails med bildene av dem
N.N (15.07.2013)
Svar:
Dette er en stokkand hunn. Vingespeilet er blått.
Roar Solheim (15.07.2013)
Hvem er dette?
Denne ble observert i Elverum i helga. Selv etter mye zooming ser man at den røde fargen er erstattet av svart ved øyet og en stripe over halsen. Jeg trenger hjelp til å bestemme denne krabaten.
J. (15.07.2013)
Svar:
Dette ser ut som en bokfink hann for meg.
Roar Solheim (15.07.2013)
Hva slags fugl er dette
Tatt bildet over tregrensen, tatt bilde av Heipipelerke og Blåstrupe i samme område
N.N (15.07.2013)
Svar:
Dette er en blåstrupe hunn. Legg merke til det røde på stjertfjærene.
Roar Solheim (15.07.2013)
gresshoppesanger
Gikk en sen kveldstur litt nord for Svorkmo i Orkdal kommune i SørTrøndelag. Hørte da en intens gresshoppeliknende lyd i fra krattet 50 meter forran meg.Lyden varte fra 5 til 12 sekunder og kom flere ganger.Lyden flyttet seg omtrent 15 meter når jeg kom litt nærmere.
Har ikke hørt noe om at det finnes sirrisser i traktene, så da må vel dette være en fugl.?
Finnes det noe annen mulighet enn gresshoppesanger?
Er dette i såfall en sjelden observasjon?
Jeg så ingenting.
M.O. (15.07.2013)
Svar:
Det er meget mulig at du hørte en gresshoppesanger. Selv om dette ikke er en svært vanlig fugl, så dukker den regelmessig opp mange steder i landet, og er egentlig ikke uventet.
Roar Solheim (15.07.2013)
Hvilken fugl?
Hva er dette slags fugl? Dette er bilde av en liten unge funnet ved kysten, i en bunkers.
Den er mørke gul/grønn på ryggen, med noe svarte striper.
Liten stjert, med en hvit flekk ytterst.
Magen er relativt lysegul, med svarte/mørke striper.
Lager en liten pipelyd som minner om små kyllinger.
J.B. (15.07.2013)
Svar:
Dette ser ut til å være en piplerkeunge.
Roar Solheim (15.07.2013)
Skjære, han/hun
Hei!
Vi "tok til oss" en sjære unge for noen uker siden. Den var tydelig forlatt, vi opserverte den i i mange timer. Alt har gått greit til nå men vi lurer på:Hvordan kan vi finne ut om det er hun eller han?
Vennlig hilsen fam. Viddal
G.V. (15.07.2013)
Svar:
Det klarer du nok ikke. Kjønnene ser helt like ut hos skjærer og andre kråkefugler, så det vil en nok først kunne se dersom en fugl forsøker å danne par med en av motsatt kjønn.
Roar Solheim (15.07.2013)
Hvilken and?
Er dette en laksand eller siland-hunn?
Eller noe annet?
T.E. (14.07.2013)
Svar:
Dette er en laksand hunn. Den har markert hvit strupe, og brunfargen på hode og hals slutter brått midt nede på halsen, til forskjell fra hos siland, hvor overgangen er diffus.
Roar Solheim (15.07.2013)
Juvenil rødstilk?
Hei, er dette en rødstilk, eventuelt juvenil (oransje ben?). Da den fløy avgårde hadde den hvite felt bak på vingene, lik tegningene av rødstilk - mens overgumpen (?) hadde lignet ikke så mye på den hvite kilen som i tegningen på rødstilk. Smalere hvitt felt, og som så ut til å smalne inn bakerst.
Ø. (15.07.2013)
Svar:
Det stemmer at dette er en ungfugl av rødstilk.
Roar Solheim (15.07.2013)
Hva slags fugl er dette?
Hei, trenger hjelp til å artsbestemme denne. Bildet er tatt på Linnesstranda i Buskerud.
N.N (15.07.2013)
Svar:
Dette ser ut til å være en løvsanger.
Roar Solheim (15.07.2013)
Fugl mot vindu
Vet noen hvor jeg kan få tak i klistremerker av fugl (måke) som kan klistret på vinduer
N.N (15.07.2013)
Svar:
Kontakt Natur og Fritid på Lista. Sjekk deres hjemmeside, eller ring 38 39 35 75.
Roar Solheim (15.07.2013)
Ukjent egg
Hva slags fugl har lagt dette egget? Det ble funnet i Rakkestad sentrum i Østfold
O.N. (15.07.2013)
Svar:
Flott at du har med målestokk her. Egget ser litt for stort ut til at jeg tror det er et spurvefuglegg, og jeg mistenker at det kan dreie seg om et vaktel-egg av den typen man faktisk av og til kan få kjøpt som delikatesser. Noen har slike vaktler som burfugler, og får da tilgang til slike små egg.
Roar Solheim (15.07.2013)
Havørn
Jeg har en hytte rett øst for Askholmeme nord for Oscarsborg. Her er en stor (relativt) bestand av de vanligste måkeartene. Her kommer det havørn mellom tre og fire ganger hver dag og forsyner seg med måkunger. Antakelig har ørnen unger, men allikevel, hvis en regner på det blir det svært mange måker. Havørnen var borte noen år og da tok måkebestanden seg opp, med en topp 2012. Nå ser det ut til at fremtiden får måkekolonien går en utrygg sensommer og høst i møte.
D.E.L. (15.07.2013)
Svar:
Havørnenes tilstedeværelse vil bety at måkene må finne seg andre hekkesteder eller andre hekkestrategier for å prøve å motvirke ørnepredasjonen - det er slik evolusjonen former artenes adferd, og spesielt det som kalles antipredator-adferd. Havørnene har tidligere (noen hundre år siden) vært fast inventar langs hele kysten, så måkene og ørnene har nok en lang felles evolusjonshistorie, og måkene vil nok klare seg selv om enkelte kolonier kan bli redusert til å begynne med.
Roar Solheim (15.07.2013)
Hva slags and er dette?
Hei,
Så denne alene. Hva er det?
E. (14.07.2013)
Svar:
En kvinand ungfugl.
Roar Solheim (14.07.2013)
Måkeunger forsvunnet fra taket
Hei.
Vi har hatt en måkefamilie på taket. Ungene er nok maks 2 uker. Plutselig igår var de vekk. Forldrene holder seg lengre borte i gaten, men skriker mye mindre, Kan foreldrene ha klart å flytte ungene eller tror du de har blitt tatt av andre fugler? Jeg ser ikke for meg at ungene har klart å komme seg bort i gaten selv da de må ned fra taket og ned flere trapper og de var så små. Hadde de vært i hagen vår ville vi merket det på hunden. Jeg er så redd de har blitt tatt, men så rart at plutselig begge var vekke etter vi kom fra en tur på bare to timer.
U.A. (14.07.2013)
Svar:
De kan ha blitt tatt av andre måker, eller av kråkefugler, eller de kan også ha falt ned fra taket og omkommet, noe som vil bety at de voksne er mindre aggressive.
Roar Solheim (14.07.2013)