Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 419 til 37 468 av totalt 50 273 spørsmål


#Diverse

Fjerne reir

Hei. Vi har to reir (sannsynligvis gråspurv) oppunder taket. Når kan vi fjerne disse? Det har vært aktivitet der hele sommeren, og er det fortsatt. Barnet vårt som sover i vogn på terassen på dagtid har plutselig fått gjentagende insektbitt (tross insektsnetting) - kan det ha kommet fuglelopper i vogna? Jeg er ivrig etter å få fjernet reirene så fort som mulig, men vil såklart ikke forstyrre hekkingen.

N.N (24.07.2013)

Svar:

Insektbittene kan vel så gjerne komme fra knott - de er små og kan krype gjennom insektnetting. Gråspurvene kan ha flere kull gjennom sommeren, så da må du faktisk kunne komme til og se selve reirene slik at du ser at det ikke er egg eller unger i dem.

Roar Solheim (24.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stort grått egg

Hei!

Jeg og noen venner kom over et egg som lå inne i et tre. Vi skulle hugge ned treet og egget falt ut. Det var bare ett egg og er større enn egg fra høner.

Jeg lurer derfor på hvilken fugl som kan ha lagt dette egget?
Fikk ikke tatt bilde. Håper på svar :)

I.M. (24.07.2013)

Svar:

Sannsynligvis et andeegg. Kvinand har grønnblå egg, mens laksand har gulhvite egg.

Roar Solheim (24.07.2013)


#Diverse

Måkeunge

Via noen bekjente er jeg spurt om å ta hånd om en måkeunge, jeg regner med den kommer til meg i morgen. Her er det jeg vet fra melding jeg fikk: "Idag fant jeg en liten måkeunge som hadde falt ned fra taket til det juridiske fakultetet i Bergen. Det var ingen mulighet overhode for å plassere den tilbake i redet og den valset forvirret foran fakultetets inngangsparti. I området finnes flere katter og kråker og andre rovdyr. Etter en kjapp vurdering kom jeg frem til at jeg måtte ta den med meg hvis den skulle overleve." Vedkommende har hatt den på badet og matet den med laks.. Om det var lurt å ta den med hjem er en annen sak, foeldrene var gjerne rundt hjørnet. Men: Jeg har allerede en kråkeunge hos meg, den bor i et kjellerrom med en liten inngjerdet hage utenfor vinduet (jf underernært kråkeunge postet under her). Kan jeg ha disse to inne der sammen? Eller kan måkeungen gå fritt ute, eller kan den da bli bytte for katter mv. Jeg bor sjønært, og har måker og ymse dyr som kommer og får mat i hagen.

E. (24.07.2013)

Svar:

Det kan godt tenkes at de to kan holdes sammen - det må du eventuellt bare prøve ut. Det ville ha vært enklere å gi råd hvis du hadde et foto av måkeungen slik at en kunne se hvor stor/utvokst den var nå. Når den begynner å bli flyvedyktig, kan den nok være i hagen.

Roar Solheim (24.07.2013)


#Diverse

fjerde etasje leilighet terasse

Hei jeg og kona bor i en leilighet som er på fjerde etasje og når vi kom tilbake fra ferie var det full av due møkk hvordan kan vi vaske det vekk ??

B. (24.07.2013)

Svar:

Bruk varmt grønnsåpevann og en god gulvskrubb.

Roar Solheim (24.07.2013)


#Diverse

Skjære uten "hale"?

Hunden min fant en skjære uten hale, om det er hunden som har gjort det kan godt hende, vil halen gro ut igjen, eller kan den fly uten? Burde jeg slippe den løs?

N.N (23.07.2013)

Svar:

Stjerten gror ut på nytt, så du kan bare slippe løs fuglen snarest - den klarer seg godt mens stjertfjærene vokser ut igjen.

Roar Solheim (23.07.2013)


#Diverse

vedr hvitkingjess/uromelding

Hei, vi har for tiden en hvitkinngjess familie , to voksne og to unger, ikke flyvedyktige ennå gående på vårt fellesariale. Blir selvsagt mye skit etter dem men de er jo så fine og passer godt på sine små. Selvsagt er det dessverre noen naboer som vil at disse fuglene skal skytes og det er utrolig synd. Det må vel være noe annet vi kan gjøre tenker jeg. sette opp et midlertidig gjerde eller noe. Hva kan vi gjøre for dem ?

J.R.O. (20.07.2013)

Svar:

Det beste dere kan gjøre, er nok å forsøke å få de "skytegale" til å forstå at de ikke kan ta seg til rette på denne måten, og å passe å at de faktisk ikke gjør gjessene noe.

Roar Solheim (23.07.2013)


#Diverse

Taksvalene

Hei
Vi har ikke svalereir under mønet, men vi har tre svaler som nå er veldig aktive oppunder der. De sitter på en tørr kvist i furua rett mot og synger, og de flyr opp under mønet og setter seg på veggen. Kvitrer og synger også der. Hva holder de egentlig på med der opp ?

E.O. (21.07.2013)

Svar:

Beskrivelsen kan minne mer om låvesvale enn taksvale. Det er mulig fuglene fremdeles driver med sang og kurtise, for låvesvaler kan ha unger temmelig sent.

Roar Solheim (23.07.2013)


#Diverse

Måkefamilie

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi bor i et boligkompleks på 9 leiligheter i Kristiansand. For ca 2 uker siden siden begynte det å pipe hos tostemt hos et måkepar her. Vi kan ikke se reiret, men etterhvert forsvant den ene pipingen, og den andre ferske måkene begynte å vandre rundt en del på taket mitt. Man kan vel anta at den andre ungen er død. Foreldrene er i nærheten, men virker ikke alltid så interessert i ungen. Ungen på sin side, har begynt med hasardiøse utflukter på taket mitt, rundt takluken.

Det jeg lurer på er når vi kan vente oss at denne ungen blir flyvedyktig og finner seg nye jaktmarker sammen med foreldreparet?

T.V. (22.07.2013)

Svar:

Dette var et veldig spesielt bilde! Ungen er her på dunstadiet, og det tar nok minst 2-3 uker før den blir flyvedyktig. Da vil den trolig flytte seg noe vekk, og ikke oppholde seg konstant å taket.

Roar Solheim (23.07.2013)


#Sykdom og skader

Skadet gråmåke

Fant i forrige uke en måke som bare lå i grasset. Den kunne ikke stå på bena, og virket "ubalansert". Har den hjemme, og tvangsforer den. Den spiser, men har noe problem med at den spyr opp igjen mye av det? Jeg forer nå ca hver 3 time med sardiner, brød, fiskepudding og annet. Den ligger ute om dagen, og har svømt i hagedammen. Da bruker den bena, steller seg og sånt, men står ikke på bena på land, og det virker som den venstre vingen "henger" noe. Ellers er den egentlig kvikk og rask. Da jeg var til dyrlegen samme dag jeg fant den kunne de ikke finne noen "feil" på den. Hva kan ha skjedd? Skal jeg tvangsfore så ofte? (med tanke på det den spyr opp). Hvor ofte skal den egentlig ha mat og vann, og hvor mye? Det er snart en uke nå, hvor lenge kan det ta for at den blir bedre? Når bør en egentlig gi opp?

V. (21.07.2013)

Svar:

Det er nesten umulig å gi råd i denne situasjonen uten å ha sett fuglen. Den kan ha blitt påkjørt og fått indre skader, og slike er veldig vanskelige å behandle. Dette kan også være årsaken til fuglens reaksjon når du forer den. Det er ikke annet å gjøre enn å vente og se på utviklingen. Men hvis den blir dårligere og ikke bedre, så bør den trolig avlives.

Roar Solheim (23.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rar fugl i hagen

jeg våknet i dag av en rar skurrelyd jeg ikke skjønte hva var. da jeg gikk for å sjekke det ut fant jeg ut at det var en fugl i hagen som lagde lydene. den var ganske stor og så egentlig litt ut som en brun påfugl. den hadde fjær som stakk rett opp av hodet og en lang hale (ikke like lang som en påfugl). den var for elegant og hadde for tynne bein til at jeg tror det var en vanlig norsk skogsfugl. den lagde også en rar skurrelyd som ikke lignet på noe dyrelyd. jeg kom ikke på å ta bilde av den,og nå får jeg ikke ro på meg før jeg finner ut hvilken fugl det var.

I.B. (20.07.2013)

Svar:

Denne beskrivelsen er det vanskelig å finne et godt forslag til art til, dessverre. Hvis du kan få tatt et bilde av fuglen, ville det hjelpe betraktelig.

Roar Solheim (23.07.2013)


#Diverse

skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg gikk hjem fra en joggetur med bikkja da jeg fant en liten fugl i veikanten midt i byen. den klarte såvidt å gå fremover, og den klarer hvertfall ikke å fly. jeg kjøpte et håndkle på nærmeste butikk og tok med fugl hjem. som du ser på bilde ligger den i et bur med vann og brød, men hva slags fugl er det? hva trenger den til mat? den ser ikke ut til å spise brødet, eller drikke vannet.. bare ligger inni buret og sover. What to do?

J. (21.07.2013)

Svar:

Dette er en ung tårnseiler, og den spiser IKKE brød, kun insekter. Gi den litt vann, og forsøk å kaste den opp i lufta. Den ser stor nok ut til å kunne fly. Problemet for seilerne er at de ikke klarer å lette fra bakken selv på grunn av de lange vingene!

Roar Solheim (23.07.2013)


#Diverse

Tårnseilerunger

Vi har måtte flytte et reir med to tårnsvaleunger pga riving av et tilbygg på huset, reiret lå på isolasjonen innenfor gesimskassen. Lagde en hylle oppunder mønebjelken på en åpen garasje og lurer nå på om foreldrene vil fostre opp ungene etter som de er flyttet.

M. (21.07.2013)

Svar:

Det er umulig å si. Dette kommer bl.a. an på hvor langt unna ungene er flyttet fra det opprinnelige reiret.

Roar Solheim (23.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vi lurer på hvilken fugl dette er?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi bor på vestlandet- sunnmøre. En ettermiddag i ferien -juli mnd. Kommer en liten fulg flygende, når vi er ved sjøen for å lete etter krabber. Den flyr rett på hodene våre blir sittende på skulderen til mannen min. Den hopper etter en stund ned På bakken og hopper og flakser rundt oss. Ingen problem med å fly som vi ser. Bare søkende etter å være der vi er. Vi lurer på om det er en unge som har komt på avveie og hvilken fugl dette er? Hilsen Mor og Far og 4 barn på 4,6,7 og 10 år

E..K.B. (20.07.2013)

Svar:

Dette er en ung spettmeis.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som flyr høyt

Hver dag i hele sommer har jeg hørt en fugl som har vært vanskelig å få øye på fordi den flyr svært høyt. Den flyr mellom skogen (kanskje fjellet) og sjøen. Hører den oppholder seg ved sjøen på dagtid. Om ettermiddagen flyr den mot skogen igjen, virker som den har hekkeplass der. I dag fikk jeg sett den gjennom kikkert og den lignet ei grågås, men avstanden var stor så jeg er ikke sikker. I hvert fall hadde den lang hals og så ut til å være grålig. Lyden den lager kan beskrives som hes og mørk gakkakkakk gakkgakk og lager denne lyden mens den flyr. Kan dette høres ut som grågås eller er det andre som er aktuelle og kjent for å fly særdeles høyt?

N.N (20.07.2013)

Svar:

Mistenker at du kan høre lyden av en smålom som flyr over. Den kakler lik en gås, og har gitt opphav til at mange tjern kalles "gås"-vatn.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Terne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fugleungen lå plutselig på hytteplena en kveld. Hytta ligger ved en innsjø. Fuglen har smalt, avlangt nebb, svømmeføtter og brunt hode. Kan dere hjelpe oss å svare på hvilken fugl det er?

H. (20.07.2013)

Svar:

Laksandunge - se svar på samme bilde.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Andemor med 3 unger

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarer ikke helt finne ut hva slags and dette er. Bildet er tatt i Trondheim (nærheten av Jonsvannet). Var lang avstand så ikke helt skarpt...

R.E. (22.07.2013)

Svar:

Dette er en gressandhunn med unger, og det ser mest ut som en stokkand hunn.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Siland?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ungfuglen satt plutselig på hytteplena en kveld. Hytta ligger ved en innsjø. Fuglen har svømmeføtter, brunt hode, og "tagger" i det avlange nebbet. Noen som kan hjelpe oss å svare på hvilken fugl det kan være?

H. (21.07.2013)

Svar:

Dette ser mest ut som en laksandunge.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Diverse

Havørn.

Har oppdaget et stort kvistete reir i skogen . Og har sett det jeg tror er havørn her i Melsomvik,interessert ?

N.N (22.07.2013)

Svar:

Ta kontakt med lokal fugleforening i fylket der du bor - du finner adresser på NOF sidene Birdlife.no

Roar Solheim (22.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Steinspurv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Bildet er fra Hellas. Stemmer det at dette er en steinspurv?

N.N (22.07.2013)

Svar:

Dette ser mest ut som en våtpjusket gråspurv for meg. Det er i alle fall ikke noen steinspurv.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Låvesvale?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en låvesvale? Blir litt usikker pga det mørke på undergumpen. Bildet er tatt på Rhodos. Tusen takk for super side :)

N.N (22.07.2013)

Svar:

Ja, det ser i alle fall slik ut for meg.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Økologi og atferd

Vepse

Min mand spørger mig, hvad tror du der sker med en fugl hvis den spiser en veps?

J.S. (22.07.2013)

Svar:

Trolig ikke noe. Bieterne spiser veps, men banker ut giftbrodden først. Andre fugler unngår å spise dem.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Fugleforing

Angående foringsautomater og søl

Kan den som hadde funnet en god løsning for å unngå søl på bakken fra foringsautomatene, være så snill å dele 'patenten' med oss andre som sliter med samme problem. Forer med meiseboller og nøtter, men ikke alle vil ha det, noen spiser bare frø. Har en automat med solsikkefrø og en med villfuglfrø. Her er sisikene, både gråsisik og grønnsisik håpløse med å kaste solsikkefrøene på bakken og tømmer en stor automat på dagen. Frø uten skall fås kun på vinteren her, dessverre.

N.N (19.07.2013)

Svar:

For foring med frø med skall kjenner jeg ikke til noen god patent som hindrer søl på bakken, dessverre.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Sykdom og skader

Skadede pilfinker

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg observerte i dag to skadede pilfinker. En med en "vissen" svart fot, nesten som en brent fyrstikk; og den andre med ett lukket øye (virket oppsvulmet), og med litt hoven hals(kanskje han koliderte med vinduet?) eller har et virus? Begge kan fly, spise og drikke vann. De spiser gjerne ferske brødsmuler og friskt vann. Den som har hoven hals holder seg på og ved foringsplassen hele tiden, og den andre kommer og går.

Kan sykdom/virus/evt.parasitt lage slike skader, el.er dette typiske kollisjonsskader?

På forhånd takk!

Mvh, Anna

N.N (19.07.2013)

Svar:

Dette kan jeg dessverre ikke gi deg noe godt svar på. Men jeg mistenker at dette mer skyldes sykdom enn kollisjonsskader. Misdannede føtter er gjerne forårsaket av virus, men jeg er ukjent med om slike tilstander er smittsomme mellom fuglene eller ikke. Fugler som har slike skavanker som disse, løper alltid større risiko for å ende som haukemat, og det er derfor lite trolig at de lever særlig lenge utover høsten.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Diverse

svarttrost

Kan man spise alle typer trost? Eventuelt liste over hvilke ?

T.H. (19.07.2013)

Svar:

Denne siden drives av Norsk Ornitologisk Forening, som har VERN av fugler som hovedmålsetting. Dette er dessverre ikke forenlig med å spise opp fuglefaunaen, så derfor får du nok ikke noe svar på ditt spørsmål her.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Diverse

Kråkeunge (jf forrige melding for en times tid siden)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen, jeg fikk den ide å se nærmere på en fjær han har felt. Jeg synes det lukter olje av den.. Kan dere tolke noe ut ifra dette bildet? Hva gjør jeg? Takker for all hjelp!
Else

E. (19.07.2013)

Svar:

Se svaret på forrige spørsmål.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Økologi og atferd

Kråkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har tatt hånd om denne krabaten fra noen via Facebook, han har vært hos meg 3 dager nå. De som har hatt han reddet han fra et eller annet, de har fostret han opp opp i 3 uker før jeg tok over da de reiste på ferie. Han har fått et rom i kjelleren med diverse kråkefaciliteter, inkl rede i en kurv i taket, greiner etc, spiser bra. Vinduet står litt på gløtt og jeg mater hagens fugler utenfor det vinduet nå slik at de skal bli kjent med han. Blant annet noen kråker. I morgen har jeg tenkt å bygge et påbygg til vinduet med hønsenetting slik at han kan være ute. I dag har han villet ut, flakset på vinduet. Men er usikker på om fjærdrakten er i orden, han ser litt pjuskete ut. HAn flakser, men om han kan fly vet jeg først når han kommer ut i det fri.. Kan dere gi råd om hva jeg kan gjøre her? HAn vil ut, men kan jeg slippe han fri? Virker fjørdrakten i orden? Mvh Else

E. (19.07.2013)

Svar:

Dette er en kråkeunge som har fått veldig lite mat under oppveksten, og har fått store svakhetssoner uten farge i fjærdrakten. Det er ganske vanlig å se kråkeunger med noe hvitt i vingefjærene, men denne hadde veldig mye. Slike gir grunnlag fopr feiloppfatningen hos noen av at de "helt sikkert" har sett en kryssning mellom kråke og skjære (!). Vingefjærene ser store nok ut til at den kanskje kan begynne å fly, men fordi fjærene er av dårlig kvalitet kan det hende at dette er en fugl som må pleies lenge.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Økologi og atferd

Vann til måkeunge

Hei,vi har en måkeunge utenfor vidusrekken vår i 7. etg. Utenfor vinduene er det en liten "balkong" som den oppholder seg på. Vi har begynt å mate den da det i starten ikke så ut som den hadde foreldre i nærheten. Disse er nå på plass. Vi har satt ut en skål med vann. Vi vet ikke om den får i seg noe av dette, og lurer nå på hvor mye vann en måke må drikke for å overleve?

N.N (19.07.2013)

Svar:

Vanskelig å si. Mange fugler får i seg nok vann via maten de spiser, men hvis de finner ferskvann kan det hende at de likevel drikker litt. (Kanskje de bare synes det er godt??)

Roar Solheim (19.07.2013)


#Fugleforing

Foringplass

Hei! Tusen takk for svaret!

Jeg har allerede løset dette problemaet :) Og det virker! Det har blitt midre søling (kanskje 2-3 frø), og de kan sitte og spise på foringautomat, og avføring samler ikke seg der,men faller på bakken, og vannet samler ikke seg der. Alt som det var før,men uten sølingen.:)
Jeg har prøvd både nettingautomater og andre automater, hvor de kan sitte på pinne og hente frøene fra automaten. Men det virket ikke. Pilfinkene plukket ut mat og kastet den på bakken uansett. Kanskje de er skapt slikt? Når de søler maten på bakken, deler de den med de andre.

N.N (19.07.2013)

Svar:

Grunnen til at mange fugler "søler" mat, er at de fra naturen er kostnadseffektive. De forsøker hele tiden å finne de frøene som gir mest mat i forhold til tiden det tar å skrelle" dem, derfor kaster fuglene ut mange frø før de velger ett. Selv om de sitter midt i matfatet, er det vanligvis også en kostnad forbundet med det å spise - nemlig at du må holde utkikk etter farer som rovfugler og rovpattedyr. Derfor denne innebygde adferden med å bruke minst mulig tid for håndtering av de enkelte frøene, og altså utkasting og søling av mat.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

På tur på Håkøya i Tromsø kommune søndag 14.7.13 så jeg en fugl jeg ikke hadde sett før, den var ganske stor, større enn en kråke, lang, slank. Fargen var lysbrun, grå, når den satt så jeg at den hadde en hvit og sort og blå farge på rygg, ved siden av hverandre, ned mot stjerten. Hadde dessv ikke fotoapp.med meg.

N.N (16.07.2013)

Svar:

Vanskelig å si sikkert ut i fra denne beskrivelsen alene. Kan det ha vært en gråhegre?

Roar Solheim (18.07.2013)


#Diverse

Måkeunge

Kan en måkeunge på 3-4 uker klare seg selv, hvis den settes ut ved sjøen/fjæren ? Den har ferdig utviklet fjærdrakt, men er ikke så veldig flink/villig til å fly. Den er foreldreløs, og søsknene ble hakket ihjel av andre måker og kråker. Eller bør eg ha den en stund og fore den ? med hva og hvor lenge isåfall ? Ingen ønskesituasjon dette, men fikk den i hende fra noen som hadde reddet den fra den sikre død, men som ikke hadde mulghet til å hjelpe den videre. Bløthjerta meg tok over... ;)

N.N (18.07.2013)

Svar:

Den må nok fores flere uker etter at den er helt godt flyvedyktig for å kunne klare seg selv.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Diverse

Fugleunge funnet!

Hei!
Min sønn som bor i overgang mellom åker, utmark og skog har funnet en fugleunge som lå på bakken. Ingen synlige spor etter foreldre og ved viltnemndas råd om å sette den opp i et tre, falt den bare ned igjen. Han mater den nå med en blanding av kokt egg og insekter blandet i vann og den ser ut til å trives. Den får mat hver 2 - 3 time og sover i en liten teppekledd kasse - men helst i sofaen på et håndkle!
Spørsmålet er hva det er for en fugl: Den er helt svart/mørk med et lite, kort, litt buet nebb. Nebbet er svart med et bittelite hvitt felt like innunder. Det er tynne, tynne hvite tegninger oppå hodet og ytterst på vingene samt vingefeste. Den er på størrelse med en svale, selv om det klart er en unge (når den blir sluppet fra håndhøyde flakser den, men det går nedover). Vingene er så lange at de "står litt opp", like lange som halefjærene. Håper at du vet hva det er for en fugl. Hva tenker du om matblandingen - og ikke minst - hva i all verden skal man gjøre med stakkaren etter hvert? Takknemlig for svar!

M.L. (18.07.2013)

Svar:

Her trengs et fotografi for å si sikkert hva dette er, og hvordan den kan fores.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Fugleforing

Foringplass

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har kjøpt den fuglemateren (se bildet), og jeg håpet at pilfinker ikke ville søle så mye på bakken. Jeg har mange meiser, stillits og grønnfinker, og jeg vil ikke miste deres besøk på grunn av pilfinkene. Hvordan kan jeg jage pilfinker? Eller hvordan jeg kan lage noe under åpningen slikt så at avføringen vil ikke samle seg på, men frøene vil samle seg der? Eller hva kan spise grønnfinker men ikke pilfinker?

På forhånd takk!

Anna

N.N (18.07.2013)

Svar:

Du klarer neppe å lage noen innretning eller finne for som holder pilfinkene unna, mens de andre kommer til forplassen. Det beste er å ikke benytet slike forautomater som dette, men nettingautomater for meiseboller og jordnøtter slik at ikke fugleskitt samler seg på automaten. Mat uten frøskall gir mindre søl.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sykdom og skader

Vingeskade

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ungen har vi hatt her noen dager. Den sleper høyre vinge, men kan fly korte strekninger. De klarer også å komme seg opp i trær. Den kommer nok nærmere hus og folk enn slektningene sine, men stikker kjapt av om vi kommer for nær. VI har tro på at den vil klare seg med det den viser å mestre nå. Er vi for optimistiske, tror dere?

N.N (17.07.2013)

Svar:

Dette er en ung gråspurv. Den er lett å hjelpe med foring med brødsmuler, havregryn og korn, så denne har all mulig sjanse til å komme seg og overleve hvis dere bidrar med litt støtteforing.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Diverse

Vingeskade?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg spør og graver, jeg.. Når jeg tar bilder og laster dem ned, ser jeg stadig ting jeg lurer på. Her synes jeg det ser ut som om en kjøttmeisunge har et slags " hull" i den ene vingen. Den tilhører et kull på iallfall 4 unger, så den må i såfall ha klart seg bra over en viss tid.

N.N (17.07.2013)

Svar:

Nei, det er bare lillevingen (fjærene som sitter på tommelfingeren) som stikker litt ut fra vingeknoken.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Diverse

Stripehodehonningeter

I Norske navn på verdens fugler finner jeg to arter med samme navner: Pyncopygius stictocephalus og Plectorhyncha lanceolata. Er det en feil? Beklager min dårlig norsk. Mvh Rene Bumbach, Sveits

R.B. (17.07.2013)

Svar:

Ser at dette stemmer når jeg slår opp og søker på det norske navnet. Dette er noe som den norske fuglenavnkommiteen må svare på!

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødnebbterne eller makrellterne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er forskjellen, og hva er dette?
(Beklager uskarpt bilde)

E. (17.07.2013)

Svar:

Dette er nok en makrellterne. Den har lysere rødt nebb enn rødnebbternene, og med tydelig sort nebbspiss. Hos rødnebbternene går nebbet mer mot mørkere vinrødt uten sort spiss.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok et kjapt bilde av denne fuglen idag. Den overrasket meg og den var rask så bildet ble litt uklart. Klarer ikke å tyde hvilken fugl dette kan være. Noen som vet?

C.A. (18.07.2013)

Svar:

Dette er en svarthvit fluesnapper, en hann med en del brunlige farger.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Økologi og atferd

måker

nesten hver dag i juni og rundt kl. 15 kom et måketrekk på ca 20-30 måker flyvende og rett over huset. Det er et lite vann litt lengre opp,men de lå og sirklet,så nesten ut som de bare hadde det ok. Hva tror du?

L.H.B. (17.07.2013)

Svar:

Måker bader ofte i ferskvann, og det kan hende at det er det disse fuglene gjør (+ å drikke).

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjente fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

bildet er fra amerika,14 dager siden.
disse satt på verandaen og spiste hasselnøtter.
hvem er de ?

S.M.E. (17.07.2013)

Svar:

Kjenner ikke arten, men de ligner mest på en gruppe fugler som kalles froskemunner, som er slektninger av nattravnene. Eneste problem er at froskemunner ikke skal finnes i Amerika, men er asiatiske (!).

Roar Solheim (18.07.2013)


#Ringmerker

Ringmerket bokfinkunge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i hagen i dag. Det ser ut som om den er ringmerket. Stemmer dette?

N.N (17.07.2013)

Svar:

Ja, denne har tydelig en (aluminiums)ring på venstre bein.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette rødstjert?

Bilde vedlagt spørsmålet

Eller blåstrupe? Hvordan se forskjell på de?

N.N (17.07.2013)

Svar:

Dette er en ung rødstjert. Blåstrupene har sort tverrbånd ytterst på stjerten, og annerledes kroppsmønster.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Jordugle eller snøugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
jeg var i Denali NP, Alaska og tok bilde av denne uglen igår. Jeg var sikker på at det var en jordugle og spurte en person der som hadde jobbet som guide i 12 år om han kunne bekrefte det. Han sa at dette IKKE var en jordugle, og var overbevist om at det var en snøugle. Likevel: jeg satt meg ned og så på noen bilder ikveld, og synes fremdeles (med tanke på de svarte merkene på vingene) at dette er en jordugle. Kan du hjelpe meg ut her? tusen takk på forhånd :) mvh Martin

M. (18.07.2013)

Svar:

Nei, dette er HELT TYDELIG en jordugle!!! Selv om bildet er overeksponert, viser flekkene på vingene og det mørkere partiet rundt øynene og halsen at dette er en jordugle.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Sykdom og skader

Skadet gråtrost.

Hei!
Fant i går en skadet gråtrost i hagen. Den hadde blitt jaget og hakket på av skjærer. Den blødde like under øyet. Men det ser ikke ut som om selve øyet er skadet. Har hatt den inne i to nettet nå, og den ser bedre ut. Prøvde å slippe den ut på dagen, den fløy litt men kom ikke langt og ble derfor sittende på bakken. Tok den derfor inn igjen slik at den ikke skulle bli tatt av katter. Har prøvd å gi den bær og den får vann fra en sprøyte. Men vet ikke hvor mye den får i seg og heller ikke hvor mye den skal ha. Jeg lurer derfor på hva slags fór den burde få og hvor ofte/ mye skal fuglen spise og drikke? Og er det riktig og ha den inne til den blir bedre og forhåpentligvis klarer å fly igjen?

Mvh Elise

E. (18.07.2013)

Svar:

Hvis den ikke klarer å fly fordi den er skadet, kan det være fornuftig å holde fuglen i fangenskap og pleie den (men det forutsetter at den ikke er flyveudyktig fordi den er en ungfugl!). Troster kan fores med bær, meitemark, oppbløtt brød/kakesmule, frukt og lignende.

Roar Solheim (18.07.2013)


#Økologi og atferd

lerkefalk nr.2

Bilde vedlagt spørsmålet

Hurum. lerkefalk med tårnseiler...

N.N (17.07.2013)

Svar:

Lerkefalken er absolutt en dyktig fuglejeger, selv om det ofte går mye i øyenstikkere. Flott dokumentasjon av falk med bytte!

Roar Solheim (17.07.2013)


#Diverse

lerkefalk.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, i går observerte jeg denne falken som jaktet på tårnseilere og svaler. og ikke lenge etter så jeg at den hadde noe som ser ut til å være en tårnseiler i klørne artig observasjon faktisk også litt sjeldent regner jeg med, har hørt at det bare er rundt Ca 50 par her i Norge og minst 30 av de parene hekker i Hedmark som er et godt stykke fra der jeg bor på (Hurum).Har aldri sett lerkefalk her før,! Bare Tårnfalk og Dvergfalk om vårtrekket sender to bilder et uten noe i klørne og et med noe...

N.N (17.07.2013)

Svar:

Artig observasjon og bilde. Lerkefalken er kanskje mer utbredt enn de fleste er klar over.

Roar Solheim (17.07.2013)


#Økologi og atferd

Svane"voldtekt" trekantdrama og fire svaneunger

Idag har jeg tatt bilder av en stor aggresiv hannsvane som kjempet over et stort område (Trosbyfjorden/ Grunnsund 16.07.2013 for å parre seg med en fortvilet hunnsvane. Opptrinnet varte lenge ca. 7 min minst og innblandet var en annen hann?? svane med de 4 ungene. Hunnen kjempet enn innbitt kamp for å komme unna, men den andre hannen tok stadig nye grep rundt halsen hennes og satt spikret til ryggen hennes. Hun skrek veldig stygt og den andre hannen kom med ungene, til unnsetning. Endte med at overfalls"hannen" svømte unna med vingene hevet bakover i bue og familien slapp unna. Er dette vanlig adferd hos svaner. Parrer hanner seg utenfor sesongen som jo er om våren? Kan han ha mistet sin egen kone og kull? Hannen var så innbitt at han trakk henne helt inn til brygga 50 cm fra oss. Takknemmelig for svar.

A.S.B. (17.07.2013)

Svar:

Vanskelig å si sikkert hva som er den bakenforliggende årsaken her. Svaner lever lenge og er ganske territorielle. Den angripende hannen kan ha forsøkt å overta hunnen fra hennes egen make. Det kan også tenkes at det er en tidligere make, selv om dette ikke er vanlig (svanene pleier ikke å bytte partnere utenom hvis en dør).

Roar Solheim (17.07.2013)


#Diverse

Rasert hegrekoloni

Jeg har en hytte i Tvedestrand kommune. Ikke langt fra hytta (100m) har det vært en hegrekoloni de siste 7-8 årene. det har vært en 10-20 voksne hegrer som har hatt reir i toppen på tette grantrær. Men i våres ble disse trærne hugget i forbindelse med en liten flathugst i området. Finnes det noen lover, regler eller forskrifter som beskytter en hegrekoloni? Burde grunneier ( staten) ha spart dette området?

E.R. (16.07.2013)

Svar:

Hvis dette er statlig grunn, så er jeg enig i at staten absolutt burde ha tatt hensyn og unnlatt å felle trærne. Ellers er det ikke sikkert at det er noe ulovlig i trefellingen, så lenge den foregikk utenom hegrenes hekketid. Gråhegrer hekker kolonivis, og vil nok ganske raskt etablere reirkoloni i et annet skogholdt i området.

Roar Solheim (17.07.2013)


#Økologi og atferd

Tårnfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har vært så heldig at jeg har kunnet følge et Tårnfalk par gjennom våren og sommeren. Faklene tok i bruk et gammelt kråkereir i ei furu ca 5 meter utenfor stuevinduet mitt!! :) Nå begynner ungene å bli store, og det er 5 stk av dem!! De sitter utenfor reiret og strekker vingene sine og titter inn vinduet det meste av tiden... :) Jeg har et spørsmål: Hvor lenge og hvor ofte er det vanlig at foreldrene forer ungene (ungene nærmer seg en alder av 1 mnd nå)? Det virker som at foreldrene kommer med mat sjeldnere og sjeldnere nå..er det vanlig? Jeg blir jo litt bekymret for falkeungene "mine" når det blir lenge mellom måltidene...

K.A. (16.07.2013)

Svar:

Disse var jo blitt store og fine. Jeg kjenner dessverre ikke til hvor ofte foreldrene forer slike falkeunger, det kommer jo også an på hva slags byttedyr de får tak i. Falkene trenger åpenbart oftere foring hvis de får gresshopper og øyenstikkere enn dersom de får store markmus eller lignende.

Roar Solheim (17.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gjerdesmett variant?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ser i Gyldendals fugleguide 3.utg 2010 at det finnes noen varianter av gjerdesmett som er litt mørkere. Syns den jeg tok bilde av her virker mer mørk, men det er kanskje denne varianten som er vanlig i Norge? Bilde er tatt i Trondheim i dag.

R.E. (16.07.2013)

Svar:

Dette er nok en helt normalt utseende gjerdesmett.

Roar Solheim (17.07.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette for en fugl?

Hei, Her på Strengelvåg i Øksnes(Nordland)har vi i 5 dager hatt en for oss ukjent fugl sittende på en streng . Jeg trodde først det var en spurvehauk, men den har ikke nebbet til den. Den ligner også på en gjøk, men stjerten er ikke riktig. Den er sky, men flyr avogtil ned på bakken som for å hente noe spiselig. Jeg har prøvd å rta bilde av den , men har ikke godt nok apparat. Merkelig er detat den holder seg her så lenge. Den ser ikke syk ut. Pusser fjærne sine og strekker på vingene.

T.F. (16.07.2013)

Svar:

Beskrivelsen din passer nok likevel best på gjøk.

Roar Solheim (17.07.2013)

««første 37 419 - 37 468 av 50 273 siste»»