Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 37 302 til 37 351 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
jakt på grågås
Hei kan komme med et mer utfyllende svar på hvorfor grågåsa trekker sørover allerede nå. Grunnen er at jakta på innmark flere steder starte 25. juli bla på smøla, og fugler som blir skutt mot starter umiddelbart trekket
O.O. (08.08.2013)
Svar:
Hadde en mistanke om det, men jeg visste ikke at det ble startet jakt så tidlig! Gjessene trakk mye senere da de ikke ble jaktet på.
Roar Solheim (08.08.2013)
Tårnseiler (?) fanget i taket
I tre-fire dager har vi hør krafse lyder oppunder taket ute. I dag så vi en vinge som stakk ut. Vi har ingen anelse hvordan den kom seg inn der, det endte med at vi måtte fjerne noen takstein og skjære et hull i takpappen. Da fant vi en slapp fugl som jeg ,etter litt googling , fant ut at måtte være en tårnseiler. Vi puttet den inn i en liten kurv og matet den med eggehvite og vann fra en pipette. Den kviknet en del til og klatret opp på siden av kurven og strakk vingene ut. Ringte fuglehjelpen som rådet meg til å la den få næring et par dager for å så hive den opp i luften om den ble kvikk. Men nå er den slapp igjen. Hvor ofte burde vi gi den mat? Har du ellers noen gode råd?
A. (08.08.2013)
Svar:
Dette er en voksen tårnseiler, og den bør dere forsøke å kaste opp i lufta og se om den kan fly, så raskt som mulig. Gi den vann fra pipette - den er sikkert noe uttørket. Ellers kan litt ren kjøttdeig uten krydder også gå an!
Roar Solheim (08.08.2013)
Ukjent fugl
Kom over denne(i Hardanger)(2 stk i lag)mørk fugl,fløy ganske høyt,men ca på størrelse med kråke
N.N (08.08.2013)
Svar:
Jeg mener at dette må være ei due - trolig ringdue.
Frode Falkenberg (08.08.2013)
Trekker trekkfuglene sørover allerede i august?
Sitter på terrassen min her i Bergen og ser plutselig en svær flokk med gjess eller liknende (veldig høylytte kvakk) som flyr sørover. Er ikke det litt tidlig allerede i begynnelsen av august? Trodde de trakk sør fra september og utover. I dag er jo været varmt og deilig også, så jeg skjønner ikke helt dette her.
S. (08.08.2013)
Svar:
Dersom dette er grågjess, så kan det være tidlig trekk. En del grågjess har begynt trekket tidligere på grunn av at det er jakt på fuglene senere i august. En del andre arter har allerede startet trekk mot sør.
Roar Solheim (08.08.2013)
Måke?
Hei!
Den 01.08.13 var jeg sammen med mine barnebarn for å mate endene i vollgravene i Gamle Fredrikstad. Da observerte jeg en måke med et underlig langt og krokete "spovenebb". Bildene er nok ikke så klare og skarpe med mitt amatørkamera men håper de er tydelige nok? Fjærdrakten var spraglete lys brun. For meg så det ut som en lys juvenil av Svartbak. Det var flere Svartbak og Gråmåker i vannet omkring. Den var merkbart større enn Gråmåkene. Er dette noen kjent fugl, eller er det bare en vanskapning?
A.H. (08.08.2013)
Svar:
Jeg klarer ikke ut fra bildet å si om dette er svartbak eller gråmåke ungfugl, men det er tydelig at den har et deformert nebb, hvor overnebbet er forlenget. Slik feilvekst på nebb ser en av og til hos ulike fugler, men jeg er usikker på om det kan bli bedre med tiden (f. eks. at den ekstra nebbforlengelsen faller av).
Roar Solheim (08.08.2013)
Ung grågås
Hei! Er dette en årsunge?
N.N (08.08.2013)
Svar:
Det vet jeg ikke, for jeg kjenner dessverre ikke godt forskjellene på unge og gamle grågjess når fjærene er helt utvokste som her. Likevel mistenker jeg at det er en ungfugl, fordi den har så mange lyse bremmer på vingedekkfjær og skulderfjær, og de er jevne i farge (ikke av ulik alder og fargetone).
Roar Solheim (08.08.2013)
grønnfink
Vi har mange grønnfinker på materen vår, men oppdaget en/ to som var veldig mye lyser enn de andre, gule Trodde først d var undulat, men så godt at det var en g.fink. Kan det være albinoer?
N.N (08.08.2013)
Svar:
Nei de er ikke albino fugler, men de har en annen genfeil som gjør at fjærene ikke tar til seg nok farge under utvekst, slik at fuglene blir veldig lyse, eller får en del helt hvite fjær. Dette er ganske utbredt blant mange spurvefugler, særlig troster og finkefugler.
Roar Solheim (08.08.2013)
Hønsehauk
Vi har sett hønsehauken her i flere dager nå og lurer på om den kan være en fare for våre 2 chihuahua hunder. Hundene veier kun 2 kg og løper løse i hagen vår. Vi bor nær skogen og har gjerdet inn hagen med vanlig gjerde + ett 2 meter høyt viltgjerde så hundene ikke blir tatt av rev osv. men lurer nå på om vi bør ha ett mindre område for de to med nett over pga hønsehauken ?
I.M.B. (08.08.2013)
Svar:
En hønsehauk hunn (mye større og kraftigere en hannen) vil absolutt kunne ta byttedyr på rundt 2 kg. Jeg anbefaler at dere sørger for å ha nett over hundene. Ettersom hauken også har vist sin tilstedeværelse så er det grunn til å tro at det er nettopp pga. hundene.
Morten Ree (08.08.2013)
Svaler
Har en hvit svale sittende utenfor stuevinduet vårt, kan en svale være hvit ?
L.T.H. (08.08.2013)
Svar:
Svaler kan i likhet med andre fugler ha innslag av albinisme, det vil si at en genfeil bidrar til at fjærene i utveksten ikke tar opp fargestoffer og framstår som hvite. Slike leucistiske (delvis albino) fugler dukker ofte opp, spesielt hos troster.
En sjelden gang kan det også være at dyr og fugler er fullstendig albino, men da skal de i tillegg til å være helt hvite også av mangel på melanin (fargestoff) ha tynne øyehinner som får pupillen til å lyse rødaktig.Morten Ree (08.08.2013)
Vandrefalk
Vi har funnet en død vandrefalk utenfor huset vårt, som sannsynlig har krasjet i vinduet.
For oss når vi har kikket litt i fugleoppslag på nettet, så virker der som en ungfugl.
Spørmålet vårt, er om det er av interesse for dere å vite om dette, er det av interesse for noen kartleging, hvor den er funnet, skal vi ta vare på fuglen?
N.N (07.08.2013)
Svar:
Slike fugler har alltid stor vitenskapelig verdi. Derfor er det fint om dere legger den i en plastpose og legger den i fryseboks snarest, med en lapp med dato og sted for funnet. Fuglen vil ha verdi i museale samlinger.
Roar Solheim (08.08.2013)
Ung svartbak
For to dager siden fant naboen vår en fugl på bakken. Ettersom han trodde at det var en av våre katter, dro faren min til stedet. Fuglen kunne ikke fly og han så såret ut, så han ble tatt med hjem til oss.
Jeg prøvde å finne ut hvilken art det er, men er likevel ikke helt sikker. Stemmer det at dette er en Ung Svartbak?
Fuglen er blitt tatt godt vare på - han får mat og drikke, og jeg lot han bade i vann i dag. Lot han også gå fritt i hagen for å se om han kunne fly, men det er bare en vinge som fungerer ordentlig.
Han er ikke såret eller noen ting, det eneste som virker galt er at den ene vingen ikke vil fungere. Han klarer å ta den inn til seg av og til, men ender opp med å sitte mye på den.
Jeg leste akkurat på et forum at mennesker pleier å avlive fugler hvor en av vingene ikke fungerer lenger, men dette synes jeg blir helt unødvendig ettersom fuglen ellers er i god tilstand. Til nå er det jeg som har passet på fuglen, men om han ikke blir frisk før jeg reiser hjem igjen har jeg et lite problem siden foreldrene mine ikke har tid til å passe på en fugl. Er det noe jeg kan gjøre? Hvor lang tid tar det å helbredes?
A. (07.08.2013)
Svar:
Dette er ikke en ung svartbak, men ser mer ut som en ung sildemåke. Spørsmålet er om fuglen har brukket en knokkel i vingen, eller bare strukket eller skadet en muskel. I siste tilfelle kan dette leges innen noen dager/en uke, men hvis vingen er brukket, er det avgjørende at beindelene kan gro sammen på en noenlunde naturlig måte/riktig stilling. For å finne ut dette, trenger du kanskje hjelp av en fuglekjenner eller en dyktig veterinær. Vingebrudd kan gro etter 2-4 uker, men det er viktig at man får vurdert skaden riktig. Mange vingebrudd vil ikke gro, eller gror feil slik at fuglen ikke vil kunne fly etterpå, og da er det mer riktig å avlive fuglen uten å utsette den for flere ukers unødig pleieforsøk.
Roar Solheim (07.08.2013)
Likhet *
Hei. Er det likhet på hvordan Hettemåken, fiskemåken, stokkanden og grågåsen renser fjærene sine ? Bruker de samme "ritual" ?
K. (07.08.2013)
Svar:
Ja, alle fugler renser og steller fjærene sine på samme måte.
Roar Solheim (07.08.2013)
Klippedue
Det er en flokk på ca 7 klippeduer som holder til rundt Småbergan i Trondheim de to siste dagene.
Det står i bøkene at de ikke er observert i Norge.Det må da være noe nytt.
Det er også det siste året mange ringduer i det samme området.
Bare til info.
Å.M. (07.08.2013)
Svar:
Dette er nok dessverre ikke klippeduer, selv om de ser slik ut. Byduene er en tamform av klippeduene, og en del byduer ser prikk like ut med de viltlevende klippeduene, som ikke lenger finnes i Norge.
Roar Solheim (07.08.2013)
Svarthvit fluesnappere, hvor er de nå?
Har hatt det så trivelig og livlig i sommer med to par hekkende svarthvit fluesnappere i hagen. Nå har alle flyttet ut og det er så stille etter dem. Det jeg undrer meg på er hvor det blir av dem rett etter utflytting for de hverken ses eller høres i området slik som andre småfugler gjør. Starter de trekket sørover straks eller flytter de til skogs eller noe...vet noen av dere noe om det?
N.N (13.07.2013)
Svar:
Når ungene flyr ut av redet så blir de med foreldrene på insektjakt i skogen. Etter hekketid er det også slutt på å synge og det eneste som kan høres er svake kallelyder mellom fuglene. Allerede i august begynner "svartkviten" å sette kursen mot vinteroppholdsplassene i Vest Afrika.
Les mer om svartkvit fluesnapper her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9625&vis=Morten Ree (07.08.2013)
Hvilken fugl er dette?
I dag tidlig observerte vi en flokk (5-6) av disse fuglene i Killingdalen. Undres på hva slags fugler dette er?
T.A.S. (07.08.2013)
Svar:
Bildet viser en ung tårnfalk, så du har da sett ett helt kull av vår nest minste falk.
Se bilder og les mer om tårnfalk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3855Morten Ree (07.08.2013)
hvilken fugl?
I de siste dagene har det på vår veranda blitt liggende ekskrementer som vi aldri har lagt merke til tidligere og vi finner ut at det må være etter en fugl da det ligger igjen på gelender på vår veranda. Avføringen er en klump med steiner bestående av flere stener, fra ca 6 til 10 stener som synes å komme fra heggbær.
R.D. (07.08.2013)
Svar:
Det er vanskelig å si hvilken art dette kan komme fra. Det kan være både kråkefugl, og kanskje til og med fiskemåke, som har spist bær og som skiter ut igjen de hele steinkjernene.
Roar Solheim (07.08.2013)
Nøttekråke
Har plutselig tre Nøttekråker i trærne rundt huset mitt.Har aldri sett denne fuglen før.Bor på Inderøy,Nord Trøndelag.
Er dette noe vi kan forvente eller er det en tilfeldighet.
R.D. (07.08.2013)
Svar:
Det er nok mer tilfeldig. Det KAN være et kull fra fugler som har hekket i regionen, og som nå streifer omkring på leting etter mat (f. eks. hasselnøtter eller andre nøtteslag).
Roar Solheim (07.08.2013)
Svaleoppførsel
Vi fikk et svalerede rett over terrassen i sommer og hengte opp en falsk hubro for å skremme svalene. Det hjalp ikke, det tok ca 5 minutter før svalene hadde vent seg til plastfuglen. Etter en stund dro de allikevel og kom ikke tilbake før for en uke siden. Da satt det ca 25 svaler bortover listene innunder mønet og der var de hele kvelden for deretter å forsvinne. Er dette en form for "reunion" eller hav betyr adferden?
P.B. (07.08.2013)
Svar:
Det er det ikke mulig å gi deg noe fornuftig svar på, dessverre. Mye av det vi observerer av fuglenes oppførsel er ikke åpenbart å forstå for oss mennesker.
Roar Solheim (07.08.2013)
hvilken fugl?
Traff på denne på Valdresflya og lurer på hva dette er.
O.M.O. (06.08.2013)
Svar:
Dette er en fjæreplytt.
Roar Solheim (06.08.2013)
matmispelhekk
Vet dere om bærene er giftige for mennesker? Jeg ser at fuglene spiser disse bærene.
N.N (06.08.2013)
Svar:
Nei, det vet jeg dessverre ikke noe om. Du må forsøke å spørre ved et hagesenter, eller finne en gartner.
Roar Solheim (06.08.2013)
Tre fugler.
Etter at jeg ble rullestolbruker kjøpte jeg et kamera med linse, men må nok opp et hakk neste år.
En ettermiddag jeg satt på terrassen hørte jeg mye støy fra sjøen og så disse to endene? eller hva de er. Trodde det var paring som foregikk, men det var heftige greier. Til tider så jeg bare en og de hakket og hoppet opp på hverandre mens de utstøtte rare lyder. Hvis man zoomer inn ser man at den ene er blitt rød bak. Det er den ikke på mine første bilder. Mitt spørsmål er derfor hva slags fugler er dette? Er det han og ho og hvem er i så fall ho? Dette var eneste gang jeg så disse.
Jeg lurer også på om svaner bruker kroppen slik som bildet viser både for å skremme og for å kurtisere. Her var det like før kamp.
Den siste finner jeg ikke i noe bok og ble sett en gang i sommer.
Alle bildene er fra Kvaløy i Vindafjord kommune i Rogaland.
Takk for fin side
Med hilsen
Anonym
N.N (06.08.2013)
Svar:
Dette er to siland hunner eller ungfugler. Kanskje har de faktisk sloss om mat, i alle fall dreier det seg ikke om noe parringsspill i dette tilfellet.
Roar Solheim (06.08.2013)
Likheter og ulikheter.
Hva er likhetene og ulikhetene mellom stokkand, grågjess, hettemåke og fiskemåke?
K. (06.08.2013)
Svar:
Likhetene er at alle har svømmeføtter og lever på eller ved vann. De to første er andefugler, de siste er måkefugler.
Roar Solheim (06.08.2013)
Måken Åke..:O)
Hei. Vi har i hele sommer hatt en fiskemåke på verandaen som vi forer. Den er blitt tam og er hos oss nesten hele dagen. Er det slik at de kan leve alene eller lever de vanligvis i flokk?. Nå er den så "hjemme" hos oss at den ligger og hviler også. Veldig søt da, men den ser jo så ensom ut. På samme veranda har vi også foring for bokfinker og andre finker som kommer innom, spettmeis, grønsisik, flaggspett, og meiser - de vanligste - pluss et ringduepar. Og ekorn. Alle har jo hatt unger så her er det liv for å si det sånn:o) Og det som er litt spesielt er at alle lever i skjønn forening. Ingen jager noen.. Heller ikke hunden i huset jager fuglene. Vi bor på Nesodden..
Ø. (06.08.2013)
Svar:
Måker er ofte sosiale og holder seg gjerne sammen med artsfrender mesteparten av året. Så spørsmålet er om denne fuglen klarer å finne mat selv og å finne seg til rette sammen med andre måker.
Roar Solheim (06.08.2013)
fjær
Fant denne i helgen på sotra ved sjøen. Er den fra ørn? Litt over 30 cm.
G. (06.08.2013)
Svar:
Nei, dette er nok ikke noen ørnefjær. Kanskje er det en håndsvingfjær fra en ung havsule.
Roar Solheim (06.08.2013)
Hva er dette,
Er dette en kylling av Tiur eller rakkelhane
E.K. (06.08.2013)
Svar:
Her mangler bilde, så det er umulig å si.....
Roar Solheim (06.08.2013)
Kråker og måker hakker på rundballer på jordet
Hei!
Jeg er en bonde som akkurat har presset rundballer på jordet, og nå ser det ut som kråkene og måkene går til angrep på rundballene. De hakker hull i plastikken og drar opp graset. Etter at buntene er samlet sammen, avtar interessen og fuglene forsvinner fra jordet. Hvorfor gjør de dette? Hva kan jeg gjøre for å unngå dette?
N.N (06.08.2013)
Svar:
Hvorfor de gjør dette, vet jeg dessverre ikke. Kråkefugler er altetere, og veldig nysgjerrige til å undersøke alt som kan mistenkes å ha sammenheng med mat. Måkene er mer uvanlige, men det kan hende at de følger kråkene og hakker å rundballene de også. Eneste metode jeg kan tenke meg til å unngå dette, er å skremme fuglene vekk, hvilket både er tidkrevende og vanskelig. Oppblåsbare plastdukker med skuddsmell brukes ved mange fiskeoppdrettsanlegg langs kysten, og en slik metode kan kanskje virke her.
Roar Solheim (06.08.2013)
Livløs fugl
Hvor lenge bør man vente før man gir opp håpet om at der er liv, når man finner en tilsynelatende død fugl?
N.N (06.08.2013)
Svar:
Er det liv i fuglen, så vil du merke det ved at den har spenning i musklene (altså at den ikke er helt slapp når du beveger på et bein eller en vinge). Hvis en fugl er så skadet at den virker helt død, er det vanligvis lite håp om at den kvikner til. Unntaket er fugler som har kollidert med glassrute og fått hjernerystelse. De kan virke helt livløse, men likevel våkne til liv.
Roar Solheim (06.08.2013)
Fugl drept av katt
Hvordan dreper katten fugler? Katten min kom hjem med en livløs fugl, helt uten skader. Den var helt slapp, som om nakken var knekt. Tok vare på den en stund, men den våknet ikke. Katten har bjelle på, men fugleungene skjønner ikke at katter er farlige.
N.N (06.08.2013)
Svar:
Katter fanger fugl med klørne, og så biter de med tennene. Katteklør er sylskarpe, så selv om en fanget fugl kan se helt uskadet ut, kan den ofte ha indre skader etter klør slik at den dør selv om den ser uskadet ut.
Roar Solheim (06.08.2013)
Fjellvåk
Er vel en fjellvåk, dette? Kan du si noe om alder? Er vel i myting på grunn av rufsete fjær? Sett i Troms.
N.N (06.08.2013)
Svar:
Ja, dette er en fjellvåk, og den er ganske riktig i myting, altså er det en eldre fugl.
Roar Solheim (06.08.2013)
Hvilken fugl er det vi hører?
Hei. Disse fuglene lager lyder i de samme treene hver kveld. Jeg har spilt inn lyden. Tror de er ganske store. Vet dere hvilke fugler det er snakk om? Tror det er to fugler som bytter på å lage lyd. Dette er spilt inn i juli 2013.
E.H. (29.07.2013)
Svar:
Lydfil kommer dessverre ikke med. Forsøk å sende direkte til meg.
Roar Solheim (06.08.2013)
Egg i reir 5.august!
Hei! Jeg skulle felle ei svær gran i går. Satte opp stige for å feste tau. Da ser jeg et nesten "flatt" reir, bygd med små bjørkekvist. Og med to helt hvite egg ca 4-5 cm store. Ble veldig overraska over ta det fortsatt er egg som ikke er klekt på denne tida av året. Hvilken fugl? Kan reiret (som var godt skjult) være forlatt? Grana står fortsatt i påvente av framdrift i reiret. Veldig spent på dette. Jeg så ikke noen fugler i nærheten. Kan jeg ha skremt dem bort da jeg jobbet med motorsag i nærheten?
N.N (06.08.2013)
Svar:
Du har nok funnet et reir av ringdue - de hekker flere ganger i løpet av sommeren, og dette er nok ett av de sene kullene. Duene kan ha blitt skremt av motorsagbruken, så du får forsøke å kikke mot reiret fra avstand og se om duene fremdeles ruger.
Roar Solheim (06.08.2013)
Foring av fugler
Hei
Jeg har nå lagt ut solsikkefrø, hasselnøtter og meiseboller. Hva slags fugler kan jeg forvente? Hvor lang tid tar det før fuglene oppdager foringsplassen?
K.E. (05.08.2013)
Svar:
Du bør kunne få besøk av finkefugler, rødstrupe, spettmeis, gråspurv og pilfink, samt flere meisearter.
Roar Solheim (05.08.2013)
Hvilken fugl er dette
Hei.
Vi har noen fugler som holder til i en åsside i nærheten av der vi bor på Bærums Verk, Akershus.
Det ser ut som en type rovfugl. Vi har observert et par fugler som kretser over åstoppen, de tre siste somrene.
Bildene ble tatt 10.7.2013 ca. kl. 12.
C.L. (05.08.2013)
Svar:
Dette er ikke bilde av noen rovfugl, men av ravn.
Roar Solheim (05.08.2013)
Stort egg funnet under vann
Hei
I våres fant jeg et tre egg som lå under vann. Hva slags fugl kan ha lagt disse eggene? De var på størrelse med en hånd. I dammen hvor jeg fant de hekker knoppsvane og kanadagås.
K.E. (05.08.2013)
Svar:
Umulig å si uten foto med målestokk av eggene.
Roar Solheim (05.08.2013)
Trenger hjelp til å artsbestemme denne!
Hvilken fugl er dette?
N.N (05.08.2013)
Svar:
Dette er en ungfugl av en lo, og det ser mest ut som en ung dverglo, siden den mangler hvit stripe over øyet (som sandlo ungfugl skal ha). Men det er motlys å bildet, og litt vanskelig å vurdere helt sikkert.
Roar Solheim (05.08.2013)
Bokfink?
N.N (05.08.2013)
Svar:
Ja, en bokfink hann.
Roar Solheim (05.08.2013)
Hvilken fugl?
Muligens sivspurv? Eller?
N.N (05.08.2013)
Svar:
Ja, dette er en sivspurv.
Roar Solheim (05.08.2013)
Krikkand.3
Hei-hei igjen, det var krikkand det som kom opp av vannoverflata ja. da mener jeg med tanke på lyden, størrelse og det grønne vingespeilet jeg glemte å nevne i forrige kommentar så det da den lettet fra vannet skjønner du:-)
N.N (05.08.2013)
Svar:
Ja, dette bildet viser tydelig en krikkand, selv om det er uskarpt. Vingespeilet er svært tydelig.
Roar Solheim (05.08.2013)
Farge på Flaggspett-egg (til en utstilling)
Vi skal lage et Hakkespettreir til en utstilling og har forsøkt å få tak noen egg. Men det er vanskelig. Vi har derimot funnet disse (vedlagt). De er ca 3 cm lange. Vi tenkte vi skulle spraye dem hvite. Er det korrekt?
L.L. (05.08.2013)
Svar:
Ja, hvis du maler disse helt matt hvite, så passer det greit som etterligning av flaggspettegg.
Roar Solheim (05.08.2013)
Krikkand.2
endelig oppe...he-he en krikkand trur jeg.
J. (05.08.2013)
Svar:
På dette bildet ser fuglen mest ut som en stokkand hunn, bl. a. på de hvite vingestripene. Dessverre ser en ikke fargen på vingespeilet på armsvingfjærene - blått hos stokkand og grønt hos krikkand.
Roar Solheim (05.08.2013)
Småspove.1
Hei er dette en småspove eller en storspove observert på Hurum i dag. sender et bildet til.
Joachim S 13 ÅR
J. (05.08.2013)
Svar:
Flott fluktbilde, sannsynligvis ung storspove - se kommentar på det andre bildet.
Roar Solheim (05.08.2013)
Småspove.2
Småspove bildet nr. 2 sittende Hurum.
Joachim S 13 ÅR
J. (05.08.2013)
Svar:
Jeg mistenker heller at dette er en ung storspove. De har kortere nebb enn de voksne, og kan således minne litt om småspove. I tillegg er denne ikke så markant mørk på toppen av hodet som en småspove vanligvis er. Bildet ditt av flyvende spove er nok også en slik ung storspove (samme individ?).
Roar Solheim (05.08.2013)
Krikkand
Hei, så denne dykkene krikkand hunnen, i veldig klart vann. langvann (Hurum) sender med et bildet av den i overflata.
Joachim S 13 ÅR
J. (05.08.2013)
Svar:
Veldig artig bilde! Gressendene dykker vanligvis ikke, men de KAN gjøre det, så det å få tatt et så bra bilde av en dykkende krikkand, er en sjelden opplevelse! Gratulerer.
Roar Solheim (05.08.2013)
Vepsevåk,2
vepsevåk nr.2
Joachim 13 ÅR
J. (05.08.2013)
Svar:
Også tydelig en vepsevåk!
Roar Solheim (05.08.2013)
Vepsevåk.
Hei, i går så jeg denne vepsevåken kom flyvende rett ved siden meg med kun få meters mellomrom. sender med et bildet til... Hurum
Joachim S 13 ÅR
J. (05.08.2013)
Svar:
Flott bilde, tydelig vepsevåk, ja!
Roar Solheim (05.08.2013)
Falk.
Hei, observerte denne fuglen i dag som jeg trur er en (ung lerkefalk) kan du hjelpe med å artsbestemme den.
Takk for svar.
Joachim S 13 ÅR
J. (05.08.2013)
Svar:
Nei, dette er nok heller en ung vandrefalk. Den er for kraftig i kroppen, og vingene er ikke lange nok, til å passe med lerkefalk.
Roar Solheim (05.08.2013)
Blå streker ved øynene.
Har en skjære ved fugletreet som har lyseblå streker over øynene og en uvanlig farge på fjærene. Dette er nok en av årets kull, men jeg har aldri sett en fjærdrakt som ser sånn ut, er det bare meg som ikke har sett det før eller er den litt utenfor normalen?
U.S. (30.07.2013)
Svar:
Denne fuglen har dårlig utviklet fjærdrakt, med mange vingefjær som ikke har tatt til seg fargestoff under utveksten, trolig på grunn av lite næringstilgang. Dette er oftere å se hos kråker. Den blå flekken bak øyet er en del av huden hvor det ennå ikke har vokst over fjær.
Roar Solheim (05.08.2013)
Kråker
Vi har ei hytte i Buvika i Sør-Trøndelag: Den ligger på ei berghylle over fjorden. Bak hytta er det en bratt skråning med tett lauvskog. Om høsten og vinteren har flere hundre kråker nattkvarter der. Ved mørkets frembrudd begynner de å samles mens de flyr fram og tilbake over sjøen, noe som er et mektig skue Det virker som om de bedriver denne flyinga til alle er kommet. Så flyr de om i skogen for å sette seg. Men som regel flyr hele flokken ned igjen for nye omganger over sjøen. Det virker ikke som de er fornøyd med resultatet. Etter et par forsøk finner de tydeligvis de rette plassene og det blir rolig.
Jeg skjønner at samlinga er for å verne seg bedre mot ytre farer, men mitt spørsmål er hvorfor de har denne seremonien hver kveld. Må de innta spesielle posisjoner innen hierarkiet hver kveld for å få riktig plass? Eller er det andre årsaker som man vet om?
S.A.F. (29.07.2013)
Svar:
Nei, jeg kan ikke si deg hvorfor slike fugleflokker letter igjen flere ganger før de endelig slår seg til ro. Kanskje kan det være at en eller noen av fuglene gjør bevegelser som de andre blir skremt opp av, og dermed tar hele flokken til vingene? Ikke bare kråker gjør dette, men også flokker med stær, vadere, ender og andre.
Roar Solheim (05.08.2013)
Vi har store vinduer og fuglene flyr stadig i vinduet og noen dør
Kan man henge opp noe som gjør at fuglene ikke flyr i vinduet? Det er veldig trist at så mange dør. Noen brekker nakken og noen faller på bakken og fryser ihjel før de kommer seg igjen. Vi har reddet mange ved å ta de opp og ta de inn i varmen og gi de vann, men det er alt for mange som dør fordi vi oppdager dem for seint.
A. (28.07.2013)
Svar:
NOFs butikk "Natur og Fritid" har haukesilhuetter som man kan klistre på vinduet - disse kan hjelpe i noen tilfeller. Du finner dem ved å søke butikkens navn å nettet.
Roar Solheim (05.08.2013)
nytt bilde
her kommer et nytt bilde av den merkelige fuglen som satt på ledningen. jeg hoper dette er et litt bedre bildet men skjeggstripen syns ikke så gått men den er der, bevist på forrige bildet, trur nok ikke det er noe piplerke, ikke i følge den melodi løse sangen iallfall og skjeggstripen. hva kan det være?
N.N (12.07.2013)
Svar:
Jeg klarer ikke å finne andre alternativer enn piplerker på denne fuglen. Hodet kan kanskje stemme med blåstrupe, og kanskje sangen også, men det er for mye lyse bremmer å store og små vingedekkere til at den ligner på en blåstrupe for meg. Er derfor usikker.
Roar Solheim (05.08.2013)