Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 586 til 48 635 av totalt 49 931 spørsmål


#Økologi og atferd

Grågås/Ringtrost

Ka har skjedd med bestanden av grågås dei siste 5 åra ?? Når eg vaks opp på 80-90 tallet var grågåsa ein sjelden hekkegjest her på øyane utanfor Bergen. No er det ikkje uvanleg å telja 70 gåser som ligger i enklete reservat ! Ka betydning kan dette ha for andre fuglar som nyttar reservatet ?? Har ein mistanke om at grågåsa skviser ut andre fuglar .

Observerte ei ringtrost igår, det merkelege var at gråtrosta var svært aggressiv mot den, skulle tru det var ei kråke !! Har aldri sett traster oppføre seg slik mot kvarandre før ??

B.S. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Det har vært en kraftig bestandsøkning av grågås de siste årene, ikke bare på Vestlandet, men også videre nordover. Det kan godt hende den vil fortrenge noen arter pga konkurranse, men dette vil tida vise. Det er ikke uvanlig at nærstående arter kan vise aggressivitet mot hverandre, og troster vil ikke være noe unntak.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Hva er livretten til Hakkespetten?
Hvor gamle kan de bli?
Hvor mange arter finnes det i Norge?
Hvilke trer hakker de i?
Hvor lenge holder de med kjæresten?

E.F.A. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Spettefuglene kan ta forskjellig type føde, og attraktiv kost for dem er bl.a. maur, treborende insekter og larver av disse. De kan også ta mye bladlus i sommerhalvåret, særlig dvergspetten. Svartspetten tar mye stokkmaur som den finner dypt inne i stammen på trær. Om vinteren spiser flaggspetten mye konglefrø, mens tretåspetten kan hakke rekker av hull på granstammer for å få tak i sevje. Spettene kan bli over 10 år gamle, men mange dør nok før de når den alderen. I Norge hekker svartspett, grønnspett, gråspett, hvitryggspett, flaggspett, tretåspett og dvergspett. I tillegg kommer vendehalsen som er en litt atypisk spettefugl, da den ikke hakker ut reirhull selv. De kan nok hakke i mange typer trær, men som reirtre er for mange av artene osp favorittre. Tretåspetten hakker imidlertid for det meste ut reiret sitt i gran. Paret vil holde sammen fra tidlig på våren til ungene blir selvstendige utpå sommeren. Samme par kan også hekke sammen flere år på rad.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Toppdykker

Jeg lurer på hvor lenge kan en toppdykker holde seg under vann? Erdenen truet fugleart?

G. (01.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvert dykk varer som regel under 30 sekunder. I et studie var gjennomsnittet for hvert dykk 24 sekunder, og maksimal dykketid 56 sekunder. Toppdykkeren er ikke en sterkt truet art i Europa, men det har vært en bestandsnedgang de siste årene i våre naboland Sverige og Finnland.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Gråhegrekoloni

Hvor ligger Rogalands største gråhegrekoloni, og hvor mange gråhegrer finnes det der??????????????????????????????????????

S. (01.05.2007)

Svar:

Hei!
Det finnes mange gråhegre-kolonier i Rogaland, ved siste telling 50-60 kolonier, men hvilken av dem som er størst vet vi ikke.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglearter på ei øy

Hei. Jeg bor i Nord-Trønderlag, vikna kommune, Rørvik. Jeg har et sommersted på ei øy som heter Vågøya. Der er det et fantastisk dyreliv. Rådyr er vanlig på Vågøya. De 2 siste årene er det kommet elg og rev. Før reven komm var det ekstremt mye fugleliv. Det var blant annet Vipe, Rødvingetrost og Heilo. Fuglebestanden på øya er synket for mye syns jeg. Ellers er Rypene, Orrhanene(og hønene), Storspove, Duer, Stær, Skjære, Kråke, Gjøk, Ørn, Måke, Kjeld, Ærfugl, Gås, Linerle, Hegre, Skarv, og sist men ikke minst Uglene. En av Uglene er grå over hele seg. Den mørke ugla kan muligens moder natur tatt tilbake.

Men det er noen fuglearter jeg ikke greier å finne ut hva slags fuglearter det er.

Vi har en fugl vi kaller Mækkagauken som varsler om regn, men har aldri sett den. Hordan ser Mækkaguken ut?

Jeg har sett en liten fugl som ligner på spurv. Den var/er kastanjebrun på oversiden brunspettet på brystet, svart på vinger,stjert og hode. Hvilken fugleart er det?

Kan det finnes Toppdykker i nord-trøndelag? Jeg er temmelig sikker på at det var en Toppdykker jeg så, selv om det ikke står i fugleboka jeg har.

vennlig hilsen Lena Marvold, vågøyhavn, 7900 Rørvik

L.M. (01.05.2007)

Svar:

Hei!
Det du kaller mækkagauk er trolig mekregauk som igjen er det samme som enkeltbekkasin. På nettstedet under kan du se et bilde av denne svært langnebbete vadefuglen:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=389

Det er værre å si noe sikkert om hvilken "spurv" du har sett, men du kan se på nettstedet under og se om sivspurv kan være arten du har sett:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=514

Toppdykkeren finnes i Nord-Trøndelag, men det er helst fra senhøsten, gjennom vinteren og litt utpå våren. Pr i dag vet vi ikke om noen hekkende toppdykker-par i fylket. Du kan se bilde av toppdykker på nettstedet under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=1069

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hjælp

jeg har haft en fugl ude i min have det ligner en spurvehøg men ved ikke om det er den jeg har et billede men det er ikke så tydeligt er der en man kan sende det til som ved noget om de fugle

A. (01.05.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sende bilde av fuglen til adressen under, så skal vi prøve å hjelpe deg med identifiseringen:
fuglevennen@birdlife.no

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Skjærer

Vi har et skjærepar i et tre rett oppe i gaten.....hvor lenge holder et par sammen og hvor gamle blir de? Og fortell gjerne mer om de....

N.N (30.04.2007)

Svar:

Hei!
Et skjære-par kan holde sammen livet ut, og i Norge er høyste registrerte alder på skjære 14 år og 11 måneder. Høyeste registrerte alder i det øvrige Europa er 15 år og 1 måned. Du kan lese mer om skjæra på nettstedene under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=164
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=216

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Skogsdue

Vi har en skogsdue som ligger på egg i hagen vår. Treet skal sages ned fordi vi skal grave i hagen. Hvor lenge ligger den på egg og hvor lenge må ungene bli i reiret? Kan vi prøve å flytte reire?

K. (30.04.2007)

Svar:

Hei!
En dueart som kan finne på å hekke på et slikt sted er ringdua. Denne er noe større enn byduene. Også tyrkerdua kan nok hekke på slike steder, men denne er mindre tallrik enn ringdua. Rugetiden hos ringdua er 15,5-18 døgn, mens ungene blir i reiret i 3-4 uker. Rugetiden hos tyrkerdue er 14-16 døgn, mens ungene blir i reiret 18-20 døgn. Vi vil ikke anbefale dere å flytte reiret, men istedet vente med å hugge ned treet til ungene har flydd ut.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hallo!
Er det mulig å få kjøpt fuglekasser som byggesett,eventuelt hvor skal jeg henvende meg?
Er en hyperallergisk person med interesse for fugler, men er en vanskelig kombinasjon. Trestøv er et problem.

V. (29.04.2007)

Svar:

Hei!
Fuglekasser kan kjøpes via nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!&rstadv=J

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Due i Tuja

Vi har fått en ny nabo. En due som ligger å ruger på redet den har bygd inne i ett av våre Tuja trær.
Hvor lenge ruger Dua og hvor lenge blir ungene i redet? Jeg skulle ha malt verenda rekkverket som Tujaen står inntil, men vil ikke forstyrre for mye

T.A. (29.04.2007)

Svar:

Hei!
En dueart som kan finne på å hekke på et slikt sted er ringdua. Denne er noe større enn byduene. Også tyrkerdua kan nok hekke på slike steder, men denne er mindre tallrik enn ringdua. Rugetiden hos ringdua er 15,5-18 døgn, mens ungene blir i reiret i 3-4 uker. Rugetiden hos tyrkerdue er 14-16 døgn, mens ungene blir i reiret 18-20 døgn.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Verdens vanligste fugl

Hva heter verdens vanligste fugl, hvor fins den og hvor mange finnes det av den????

S. (29.04.2007)

Svar:

Hei!
Verdens mest tallrike fugl er trolig blodnebbveveren som lever i tropisk Afrika. Det er trolig dobbelt så mange blodnebbvevere som mennesker i verden.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Hvorfor banker fuglen med nebbet på vinduene våre?

Hei!
I over en uke nå har vi hatt en nærgående liten fugl rundt huset(vi er dårlige på fuglenavn, men den er grå, med hvitt bryst og svart hode og lang svart stjert). Fra tidlig morgen til sene kveld flyr den rundt huset og liksom kræsjer forsiktig i forskjellige vinduer og gir en rask bankelyd på vinduet. Fuglen virker ellers ganske tam, dvs hvis vi åpner terassedøren når den er der, flyr den ikke bort, men blir gjerne stående å vippe på rekkverket og titte på oss. Når vi går inn igjen fortsetter den med å fly på vinduet. Vi synes så synd på fuglen da det jo må være utrolig slitsomt å holde på på denne måten. I tillegg vekker den oss i 6-tiden om morgenen ved å banke på soveromsvinduet. Vi vil gjerne vite hva som driver fuglen til denne nitidige aktiviteten og om det er noe vi kan gjøre for å få den til å holde opp?

G. (29.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig en fugl som opplever sitt eget speilbilde i vinduet, og tror det er en rival som har kommet innenfor dens territorium. Din beskrivelse kan tyde på at det er snakk om en linerle. Antagelig vil fuglen slutte med denne adferden ganske snart, da den etterhvert vil finne ut at rivalen ikke er reell. En måte å få slutt på adferden, kan være å minske vinduets speileevne ved bruk av gardiner, persienner e.l.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle på Bømlo

Jeg hører ugler på nettene på Finnås vest i Bømlo - hvilke ugletype er det mest sansynlig ?

H.K. (01.05.2007)

Svar:

På den kanten av landet er det mest sannsynlig at du hører kattugler. De kan være ganske "støyende" av seg til tider. En annen art som kan finnes i dette området er hornugla, men den har svært beskjeden lyd som svært få lgger merke til (et lavmælt, dempet hoooo som den roper ut i omtrent samme takt som vi puster).

Roar Solheim (01.05.2007)


#Fuglekasser

Avstand mellom fuglekasser

Hvor stor bør avstanden være mellom fuglekassene. Stæren forsvarer bare eit lite territorium rundt kassen så den er grei. Men tenker mer på kjøttmeis/blåmeis/svarthvit fluesnapper. ??

B.S. (30.04.2007)

Svar:

Kjøttmeis kan hekke i kasser som ikke ligger mer enn ca 10 m fra hverandre. Hvis du henger kassene i skog, vil jeg anbefale minst 25-30 meters avstand, da er det sjanse til at alle kassene kan være tilgjengelige for hekking. Hvis de står for nære hverandre, vil fuglenes krav til størrelse på leveområde (territorium) gjøre at en nabokasse ligger innenfor en hekkefugls territorium. Da vil en mulig nabo bli jaget vekk. Fugler av forskjellig art kan likevel hekke nærmere hverandre (f. eks. 5 meter mellom et meisereir og et fluesnapperreir).

Roar Solheim (30.04.2007)


Duer

Vi har duereir med to dueunger i grillen vår. Vi ønsker å starte grillsesongen snart, og lurer på hvor lenge vi må vente. Vi vet ikke når eggene ble klekket, men de er litt større enn en knytteneve. Finnes det en ca dato hvor duer forlater reiret?

M.H. (30.04.2007)

Svar:

Du kan lese mer om våre duearter og deres hekkebiologi på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/. De aktuelle artene er bydue, ringdue, skogdue og tyrkerdue (du finner de i rullegardinmenyen på denne siden).

Frode Falkenberg (30.04.2007)


#Diverse

Spørsmål:

hvordan ser du at det er en hunnmåke eller en hannmåke?


PS...
det er pappa sin E-post.

S. (29.04.2007)

Svar:

Det er ikke så enkelt å se forskjell på kjønnene hos måker. Hannene er i snitt noe større og kraftigere enn hunner, men fjærdrakta er lik. Ser du flere måker av samme art sammen, så vil du gjerne se at det er litt størrelsesforskjell mellom individene, og da er ofte de minste hunner. Mer måkeinformasjon finner du på http://gull.cyberbirding.no/ (engelsk tekst).

Frode Falkenberg (30.04.2007)


#Fuglekasser

Hekketid

Hei
Jeg lurer på når tid på våren fuglekassene bør være klare
til bruk?
Eks.til fluesnapperen.

E.P. (28.04.2007)

Svar:

Dette kommer an på hvor du bor i landet, og hvilke arter du henger opp kassen til. For fluesnapperen holder det at kassa er hengt opp dagen før de første ankommer. De siste 2-3 dagene har det faktisk kommet mange svarthvitfluesnappere til Sør-Norge, så kasser hengt ut for en uke siden, er helt OK. Men du kan fremdeles henge ut kasser og få fuglene til å ta dem i bruk (noen er seinee til å starte hekkingen enn andre). Meisene som er standfugler vil ofte begynne å kikke etter hekkeplasser tidligere på våren, men hvis du henger opp meisekasser innen utgangen av mars, vil det som regel være mer enn tilstrekkelig for at meisene skal oppdage og akseptere kassene. Selv hang jeg opp meisekasser 30. mars i Kristiansand, og allerede den 17. april hadde meiser bygd ferdig reir i mange av dem. I en av kassene hadde en meis rukket å legge 2 egg, så den kassa ble nok tatt i bruk bare noen dager etter at den ble hengt opp!

Roar Solheim (29.04.2007)


#Økologi og atferd

fugle egg

jeg bhar fått egg i fugle kassa mi. men når klekker eggene?

C. (27.04.2007)

Svar:

Det kommer an på hvilken fugleart du har fått i kassa. De fleste småfugler som meiser stær og flesnapper legger først ferdig hele kullet (ett egg per dag) før de legger seg til å ruge. Deretter går det 12-14 dager med ruging for de aller fleste småfuglene før ungene klekkes.

Meisene har hvite egg med små, brunrøde prikker, stæreggene er lyseblå, mens svarthvit fluesnapper har små, lyseblå egg.

Roar Solheim (29.04.2007)


#Økologi og atferd

Ugle med reir på bakken

Her om dagen jeg var på tur i skogen utenfor Sandnes i Rogaland kom jeg over en ugle på reir. Det lå rett på bakken inntil en trerot og det var kun laget av dun.Det lå fire store helt lyse egg oppi. Ugla var forholdsvis stor og brun. Er det vanlig at de har reiret rett på bakken? Må jo være veldig utsatt for mår og røyskatt. Har ved senere turer holdt meg mer på avstand og ser at hun ligger og ruger. Håper det går bra. Men er det vanlig? og hva type ugle er det?

B. (27.04.2007)

Svar:

Den ugla som vanligvis hekker på bakken på disse kantene av landet, er jordugle. Den er lyst gulhvit med brune til svartbrune flekker, og den kan fortone seg ganske brun når den sitter stille. Også hubroen hekker på bakken, men vanligvis i bratt terreng eller oppunder et berg. I meget sjeldne tilfeller kan kattugla hekke på bakken eller i en bergsprekk, men det er ytterst uvanlig og ikke noe å anta når du skal finne ut hvilken art dette ver. Jeg tipper at du har funnet et jorduglereir. Bakkehekkende ugler miste eggene hvis en mår, rødrev, mink eller grevling finne redet, men måren kan også lett finne uglereir i hule trær. Mange kattugleegg blir mårmat om våren. Kattuglenes mottrekk er å bytte til en ny reirplass som kanskje ikke er oppdaget av mår ennå.

Roar Solheim (29.04.2007)


#Ringmerker

Ringmerket Trost

Fant en død trost, som var ringmerket er det noen som har interesse av nummeret?

S.E. (27.04.2007)

Svar:

Alle som finner ringmerkede, døde fugler bør ta vare på fuglen, legge den i en plastpose og fryse den ned. Ta deretter kontakt med det nærmeste zoologiske museet du kan finne (Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Mo i Rana eller Tromsø). Fuglen kan nemlig ha stor verdi for vitenskapelig arbeid, siden både funnsted og merkested vil være kjent. Hvis du leser av stedsnavn, bokstavkode og tall (ringnumer) på ringen, så kan du skrive og sende disse opplysningene til
Ringmerkngssentralen, Stavanger Museum
Muségt. 16, 4010 Stavanger
Telefonnummer er: 51 84 27 00
eller du kan bruke E-post: post@stavanger.museum.no

Roar Solheim (29.04.2007)


#Økologi og atferd

Hønsehauk

Hva slags tre-sort bygger hønsehauken vanligvis reiret i

S.F. (28.04.2007)

Svar:

Det avhenger litt av hva slags skog som finnes der hønsehauken hekker. Vanligvis plasserer den reiret inne i gammel barskog slik at reiret er vanskelig å oppdage, men her kan det ligge såvel i furutrær som i grantrær. Finnes det et løvtre som har en god greinkløft å bygge et kvistreir i, så kan den også velge et slikt tre. Jeg har sett alle variantene, men felles er at reiret helst ligger høyt i treet, og at det er vanskelig å se på litt avstand fra reiret.

Roar Solheim (29.04.2007)


#Økologi og atferd

Sothønas føtter

Ser av noen bilder at sothøna har noen spesielle ben. Hva kalles de, og hvorfor er de slik? Noen andre som også har slike ben?

H. (29.04.2007)

Svar:

En del av riksefuglene og også dykkerne har slike føtter. De er en mellomting mellom vadeføtter og svømmeføtter, dvs. seprate tær med hudlapper langs sidene. De har vært kalt lappeføtter, og dykkerne ble tidligere kalt lappedykkere etter disse føttene. Føttene gir sothøna bedre svømmeevne enn en vadefugl, og bedre evne til å gå og løpe på land enn en svømmefugl som en and - altså en god tilpasning til et liv langs vannkanten.

Roar Solheim (29.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Slangeørn

Hvor mange ganger er slangeørnen sett i Norge?????????????????

S. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
Det foreligger pr. i dag 4 godkjente funn (Norsk sjeldenhetskomitè for fugl) av slangeørn i Norge.

Tore Reinsborg (27.04.2007)


#Økologi og atferd

stær

kor ofte ruger stæren om morningen eller på kvelden??

F. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
I et studie ble det funnet at i rugetiden tilbragte hunnen hele natten og 71-88 % av dagen i reiret. Hunnen ruger alene, men kan bli avløst av hannen som kan redusere varmetapet fra eggene ved å sitte over dem uten å ruge.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Økologi og atferd

Pingvin

Hvordan overlever en pingvin kulden? Utenom at de står inntil hverandre, hva er det som får dem til å være i kulden?

H. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
I tillegg til at pingvinene klumper seg sammen, vil de også skifte posisjon i klumpen. På den måten skifter de på å være i sentrum hvor det er varmest. De har også en spesielt tett fjærdrakt og fettlag innenfor fjærene som hjelper på mot kulda. Pingvinene er utviklet med tanke på livet i kalde strøk, og vil ikke kunne være skikket til et liv hvor det er varmt (f.eks i tropiske strøk).

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Diverse

kan du svare på dette

jeg trenger og vite hvorfor hesten min ikke spiser lenger
P.G.R. etter att vi harr ridd han. hviss vi rir ha på kvelden så spiser han ikke før neste dag. svar så fort du kan, og han min hest og er en nordlndshest og heter lille gutt. han er 14 år

C. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
For å svare på spørsmål om hester, vil vi råde deg til å spørre en veterinær. På nettstedet under vil du kunne få kontakt med slike:
http://dyrenett.no/no/s/dyrlege.asp

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Økologi og atferd

Rødstrupe og klekking av egg

Hei.

Klekkes en rødstrupe unge på samme måte som en kylling(høne)? Blir det luftlomme i egget på samme måte? Har den også en kalkpigg/eggtann? Jeg trenger opplysningene til en oppgave i naturfag.

H. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
Utviklingen av alle fugleegg er i prinsippet det samme.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Fuglekasser

stær

kan vi se i stærkassen nor ungene er blitt klekket eller blir moren redd for det....og viss den ruger gjør han ingenting då???

F. (26.04.2007)

Svar:

Hei!
Fuglekassene bør ikke sjekkes for ofte da det vil forstyrre fuglene unødig. Den beste tiden å sjekke kassene på, er når ungene har vokst litt til.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Sykdom og skader

Undulat - belegg på nebb

Hei
Har en undulat, som er ca 12 år. Den siste tiden har hun fått et belegg/utslett øverst på nebbet. Har også mistet litt flere fjær enn vanlig og virker litt døsig.

K. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Fuglekasser

ugle

kor bør ein uglekasse henges og kor mange meter oppen for bakken????????

F.@. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Det avhenger av hvilken art hvor du bør henge opp uglekassene. Perleugla er den uglearten som er lettest å få i kasser, og kasser for disse kan henges opp i barskogsområder. Heng de gjerne på myrholmer i flatere terreng i barskogområder istedet for bratt terreng. Dette pga at måren liker seg i bratt terreng, og kan ta for seg av perleuglas egg og unger. Perleugla er imidlertid sjelden på Vestlandet. Kattugla er også en art som er ganske lett å få i kasser (i Sør-Norge), og kasser for denne kan henges opp i skogholt i kulturlandskapet. Felles for alle uglekasser, er at de bør henges opp 4-6 m over bakken, og litt unna trafikkerte veger og stier. På nettstedet under vil du finne mål på uglekasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Økologi og atferd

Hekketid for skjærer

Hei,
når er det skjærene hekker?

W. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Skjærene legger eggene som oftest i siste halvdel av april, stundom i begynnelsen av april i Sør-Norge. I Nord-Norge vil eggleggingen skje litt senere enn sørpå. Reirbygging kan finne sted langt tidligere, og allerede på mildværsdager i januar kan den finne på å begynne sånn smått på reirbyggingen.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Økologi og atferd

Hva kan en mus bli spist av?

Hei, eg prøvde nettopp å redde en mus fra katten min, tok inn katten og så at musen gjemte seg. Så hentet eg en ostebit så den kunne få noe å styrke seg på men så forsvant plutselig både osten og musen og en svær skjære (eller lignenede) fløy vekk. Spiser fugler mus??

J. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Det er mange fuglearter som kan spise smågnagere og spissmus. Kråkefugler, inkl. skjære, vil også kunne ta slike hvis sjansen skulle by seg. Av fugler som tar slik mat mer regelmessig kan nevnes ugler og våker.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


#Økologi og atferd

ugler

kan en ugle svømme????

F. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Uglene er ikke tilpasset et liv i vann, og vil trolig ikke kunne svømme. En snøugle som havnet i vannet i Finnmark i juli 1993, lettet uten problemer fra vannoverflaten! Så kanskje kan de redde seg opp, men de prøver nok helst å unngå å havne i vannet.

Tore Reinsborg og Roar Solheim (25.04.2007)


#Fuglekasser

stær

hviss det er litt vått oppi ein fuglekasse som stær kasse bryr stæren seg om det??er det heilt vanlig for stæren å ruge?????????

F. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Så lenge selve reirskåla og eggene er tørre, gjør det ikke så mye at det er litt fuktighet i kassen.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Fuglekasser

stær

koffor fikk stæren bare to egg etter to dager får han ikke alle på ein gang då????

F. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Stæren legger ett egg hver morgen, og starter rugingen når det siste egget er lagt. Det er derfor normalt at du kan finne to egg på to dager.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Fuglekasser

stær

hvor lang tid tar det før stær ungene flyr ut av kassen????

F. (25.04.2007)

Svar:

Hei!
Det tar 17-22 døgn fra eggene klekkes til ungene flyr ut.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Økologi og atferd

jeg trenger også fakta om oret til fisken

jeg trenger fakta om øret til fisken

C. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Fisk har flere sansesystemer som gir dem informasjon om omgivelsene sine. Sidelinjesystemet og hørsels- og likevektsorganet kalles med et fellesnavn det
acustico-laterale systemet. Dette systemet gir fisken informasjon om mat, rovdyr, artsfrender og konkurrenter og er derfor svært viktig. Systemet registrerer lyd, fiskens
egenbevegelse, hodets stilling i tyngdefeltet og små vannbevegelser. Sidelinjesystemet kan registrere svingninger og bevegelser i vannet i forhold til fisken,
men er imidlertid ufølsomt for lyd- og trykkforandringer. I fiskens indre øre finner vi otolittorganene (øresteinene) som er knyttet til fiskens hørsel. Det indre øret består av tre bueganger, samt tre otolittorganer (sacculus, utriculus og lagena). Hver av disse
består av en otolitt (ørestein) som ligger i en væskefylt sekk. Det er i disse at lydbølger i vannet registreres. De væskefylte sekkene svinger i en annen rytme enn de tunge otolittene inni når lyden passerer gjennom fisken. Dette medfører at sanseceller (hårceller) inni den væskefylte sekken blir bøyd på grunn av kontakt med otolitten, og fisken oppfatter dette som lyd.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Økologi og atferd

Stær

Hvor mange prosent av stærungene overlever det fyrste året?Hva råvfugler er det som mest Stær

N.N (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Hvis en ser bort fra egg som ikke klektes og unger som dødde som reirunger, var dødeligheten første år (fra 1. august) 48% i et engelsk studie. Det vil si at 52% overlevde fram til neste sommer. Overlevelsen vil imidlertid kunne variere fra sted til sted, og fra vinter til vinter. Det er flere arter rovfugl som kan ta stær, og blant de vanligste kan nevnes spurvehauk og dvergfalk.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvem fugl lager lyd med vingene? Vi er i havområdene utenfor bodø

N.N (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Mange fuglearter kan lage ulike lyder ved hjelp av vingene, så det blir vanskelig for oss å finne en bestemt art. Langs kysten finnes også enkeltbekkasin (også kalt mekregauk), og denne lager en spesiell lyd (mekring) ved hjelp av vibrerende stjertfjær under fluktspillet. Kan det være denne lyden dere har hørt?

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hva er en emu?

N.N (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Emu er en australsk strutsefugl som ikke kan fly.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Fuglekasser

stær

kor lang tid bruker steren med rugingen til ungene kommer ut????????

F. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Det tar 11-14 dager fra rugingen starter til ungene klekker.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Økologi og atferd

Fôring av svaner

Hei!!

Jeg bor i Stavanger (Hafrsfjord) og vi har fått et stort problem med svane ekskrementer i nærområdet vårt fordi en gruppe pensjonister gir dem mat hver dag hele året. Det er så stort problem at vi i dag ikke kan bruke deler av strendene langs fjorden. Svanene har også blitt pågående fordi de tror at alle forbipasserende vil gi dem mat. Har svanene godt av denne maten/matingen, jeg tror de gir dem brød og risnøtter?? Vi har i velforeningen tenkt å ta dette opp med de som gir dem mat, dette er fjerde gan!! Det hadde vært greit å komme med noe konkret, som om at det er skadelig for svaner å spise brødmat...etc. har du et sted jeg kan lese litt mer om dette?

Håper på snarlig tilbakemelding...badesesongen er snart i gang :o)

Mvh

Kristin Folkstad (som synes svaner er flotte)

K.F. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ingen dokumentasjon på at det er skadelig for svaner å spise brød.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Økologi og atferd

Bokfinkproblem

Kjære fuglevenn!
I ei uke har en bokfink banket på vinduene i huset vårt,mest på stuevinduet( Den sitter på løse vindussprosser). Antar at det er hunnen som gjør dette(ikke sikker) Har prøvd å sette et sterkt lys mot vinduet. En hann har vært i nærheten av og til.
Hvorfor i all verden gjør den dette?

P.B.P. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Denne hakkingen på vinduet kan komme av at den ser sitt eget speilbilde i vinduet, og at den betrakter speilbildet som en rival.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Økologi og atferd

hvorfor dør fuglene ut

hvilket fugler er det som blir mest utryddet?
hvorfor er de de som blir utrydet?

G.H. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
De artene som står i stor fare for å bli utryddet, er bl.a. de som krever store sammenhengende leveområder uten forstyrrelser og de artene som lever i habitater som det er lite igjen av og som de er avhengige av for å overleve. Videre vil mange arter kunne bli truet som en følge av kunstig varmere klima på jorda.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Økologi og atferd

jeg trenger fakta om øret til fuglen

jeg er på skolen og har arbeidsprogram. jeg skal finne fakta om øret til fuglen fisken og slangen

C. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Økologi og atferd

Gråmåken

hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet sitt?

N.N (23.04.2007)

Svar:

Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Økologi og atferd

stær

koffor jobber stæren med reiret om morningen men ikkje på kvelden????????????

K. (23.04.2007)

Svar:

Hei!
Stæren, og de fleste fuglearter forøvrig, er mest aktiv i forhold til reirbygging om morgenen. På dagtid øker aktiviteten på smådyr som stæren lever av, og da er de mest opptatt med å skaffe seg næring.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Fuglekasser

spettmeis

eg har ein fuglekasse som eg og ein venn har og den er lagd for spettmeis.og den er det litt bark i fra ett gammel tre som ein fugl har tatt inni kan det vere spettmeis som har gjort???

F.J. (23.04.2007)

Svar:

Hei!
Spettmeisa bruker ofte tynne barkflak fra furu i reiret sitt, så hvis det er slikt som ligger i fuglekassene er det stor sannsynlighet for at det er spettmeisa som har tatt i bruk kassen.

Tore Reinsborg (23.04.2007)


#Fugleforing

Fuglene stikker av

Hvorfor snapper fuglene (kjøttmeis og blåmeis) et frø fra fugleforingsautomaten, og flyr til trærne i nærheten for å spise det?

E.H. (23.04.2007)

Svar:

Hei!
De tar med seg frøene til et tre i nærheten for å spise det, og det kan være flere grunner til det. For det første vil de kunne få sitte i fred for andre fugler som presser seg fram på fôringsplassen, for det andre vil det kunne bli lettere å åpne frøene når de har grener/kvister som underlag og for det tredje kan de føle seg sikrere mot katt- og haukangrep i trærne enn på fôringsplassen.

Tore Reinsborg (23.04.2007)


#Økologi og atferd

Svaner

Sover svaner? I så fall hvor?

N.N (22.04.2007)

Svar:

Hei!
Svaner sover, og da helst på steder hvor de føler seg trygge på evt. farer. De sover ikke så tungt som oss mennesker, og har stadige oppvåkninger. De kan sove både midt på dagen og om natta. Utenom hekkesesongen opptrer de i flokker, og når de raster i tjern og sjøer, ser man ofte at noen sover mens andre spiser/holder vakt. De skifter hele tiden på sovingen, og det er hele tiden noen som er våkne.

Tore Reinsborg (23.04.2007)

««første 48 586 - 48 635 av 49 931 siste»»