Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 36 472 til 36 521 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
skadet fugl
Hei!
Jeg fant en skadet fugl uten for vinduet mitt. Det viser ikke utenpå at den er skadet, men det virker som om den ikke greier og fly sikkelig.
Jeg har tatt den inn i en bod, og laget til en kasse med høy,mat og drikke. Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med den.. Det virker som om flokken er utafor, siden det er samme sort, og det er en hel gjeng. Skal jeg bare sleppe den ut, sann der får fly med gjengen? Eller skal jeg vente og se hvordan det går med den?
N.N (22.11.2013)
Svar:
Det hadde hjulpet med et bilde her, slik at en kunne vurdert i forhold til art.
Roar Solheim (23.11.2013)
brevdue i hagen
hei! Denne går sammen med de andre byduene, er ganske tam. Bør jeg fange den og lese av nummerne på foten ? Den ser ut til å trives med de andre, og ser velfødd ut.
E.K.P.T. (22.11.2013)
Svar:
Kontakt brevdueforbundet.
Roar Solheim (23.11.2013)
Raud fugl v/Kirkenes
Hei
Ikkje langt frå Kirkenes kom eg over ein svært vakker fugl i ein bjørkeskog. Fuglen var nesten like stor som ei kråke, men hadde fargar som var ganske like dei enn finn på nøtteskrika. Brystet hadde ein raud farge som var litt lysare enn den hos den dompapen. Nebbet var kort, og fuglen var ganske tam (satte seg 3 meter frå meg.) Hadde ein svært karakteristisk lyd, som gjentok seg ofte.
J.H. (22.11.2013)
Svar:
Selv om beskrivelsen din ikke er helt enkel, så mistenker jeg at du kan ha sett lavskrike.
Roar Solheim (23.11.2013)
svartbak
hei hørte at en biolog i england sa at en svartbak hadde tatt en fullvoksen kanadagås! har sett de ta fullt utvokst unge, og de store hadde respekt og da svartbaken nærmet seg fløy hele flokken bort! men tror du de kan ta voksne også som han sa! :)
her er klippet: legg merke til hvordan de voksne gjessene flykter fra svartbaken! de ser ut til å frykte den ganske mye!
http://www.youtube.com/watch?v=pLE7V4h8a7o
N.N (21.11.2013)
Svar:
Det framgår ikke av opptaket om kanadagåsa er en ungfugl eller en voksen, men det er nok mest sannsynlig at det dreier seg om en ungfugl. Svartbak er ganske tøffe predatorer, og jeg har selv sett den ta kaninunger på Shetland, og ung utvokst brunnakke hunn ved Gøteborg. Den sekvensen fikk jeg fotodokumentert også.
Roar Solheim (22.11.2013)
Uglekasse
Hei!
Hvilke ugler finnes i området Rælingen i Akershus? Like ved øyeren. Jeg bor i et stille skogsområde og ønsker å lage en uglekasse. Lurer da på hvilke type ugler som finnes i dette området. Hva slags kasse jeg bør lage for at den skal passe til uglene i dette området? Og hvor bør den henges opp. Det er jo litt hyggelig om den er litt synlig for oss som bor der, men da blir den kanskje ikke brukt? Jeg lurer også på når på året denne kassen bør henges opp. Hvis du har tips til hvordan materialer som egner seg best osv setter jeg stor pris på gode tips. Håper på svar :) Hilsen ivrig ugle entusiast!
E.G. (20.11.2013)
Svar:
I det området er nok kattugla mest aktuelle art. Hvis du leter under svar på fuglekasser her på Fuglevennsidene, finner du masse svar om dette fra tidligere.
Roar Solheim (21.11.2013)
har perleugla fiender
har perleugla fiender? hviken fiender?
A. (20.11.2013)
Svar:
Både spurvehauk og hønsehauk kan ta perleugler, det samme kan større ugler gjøre. Mår spiser en del perleugleegg, og er største fare under hekkingen.
Roar Solheim (21.11.2013)
pilfink???
hei. mange som sier dette er pilfink. men jeg er fast bestemt på gråspurv, en ferdigmytt han tror jeg. har jeg feil eller rett?
N.N (21.11.2013)
Svar:
Nei, dette er en gråspurv. Pilfinken har tydelig hvitt kinn med sort flekk i - denne har grått kinn.
Roar Solheim (21.11.2013)
gulkinnet amazonas papegøye.hannfugl
Hei.Jeg har en 12 år gammel gulkinnet amazonas papegøye gumpkjertel?og trenger disse uv lys "bird lamp" beregnet til fugl hengende over buret?lurer på dette pga at jeg er redd det er feil med uv lyspære til denne type papegøye.Min fugl har svimmel perioder,dålig balanse.har stått på antibiotika,"baytril" for ca 1 mnd siden,og deretter 10 dagers kur med soppmedisinen "mycobac"har hatt og hadde igjen lungesekkbetennelse.er operert for ca snaut 2 år siden har vært mye syk både før og etter.medisinen han nå sist brukte ble han ferdig med for ca 10 dager siden.jeg er nøye med og holde det rent for fuglen med vann og mild såpe som jeg skyller helt av.prøver og "gjenskape" et miljø jeg vet han helst skal ha.dette er vanskelig,men jeg prøver.han får grønnsaker han tåler,og frøblanding beregnet for amazon papegøye.Dyrlegen mener han har tette lunger og antaglig sopp infeksjon.det er gjort undersøkelser og prøvetaking, av ei dame som har utdannelse i papegøyer og eksotiske dyr.en prøve gikk forøvrig galt pga koagullering sa hun.og hun sa han har mange typer bakterier.jeg får vite alt for lite synes jeg.betaler dyrt og jeg har fuglen min kjær.dyrlegen er nå lite villig til og hjelpe videre.hilsen Anne.
A.K. (19.11.2013)
Svar:
Her må du kontakte burfuglholdere - vi befatter oss med viltlevende fugler, så dette blir spesialspørsmål for papegøyeholdere.
Roar Solheim (20.11.2013)
Ugle
Hva slags ugle er dette?
T. (19.11.2013)
Svar:
Dette er en ung perleugle.
Roar Solheim (20.11.2013)
Hvor er trosten?
Jeg bor i Gjerstad i Aust-agder og har alltid på denne tiden sett store flokker med trost som spiser epler i hagene rundt i bygda. I høst har jeg ikke sett trost i det hele. ( karnsje en eller to)
Dette synest jeg er merkelig da her er mye fine epler i år.
Er dette et fenomen som opptrer andre steder også?
A.L. (18.11.2013)
Svar:
Det var underlig, for det har vært en del trost omkring, men de har nok trukket sørover for en del uker siden. Trostetrekket varierer fra år til år. Hvis det er mye bær i fjellet (krekling og blåbær), kan trostene holde seg der og spise seg fete helt til de starter trekket. Da er det ikke sikkert vi ser så mye til dem i lavlandet. Jeg var selv i fjelltrakter i sentrale deler av Sør-Norge i starten av oktober, og det var da massevis av troster å se.
Roar Solheim (19.11.2013)
svartbak mot polarmåke mot storjo
hei intreserer meg for store fugler, og har sett litt på Storjo Svartbak og polarmåke. så på youtube og bilder av svartbak som jaget både hønsehauk, vandrefalk og rav, og angrepet kanniner og en fullt utvokst kanadagås unge. og har også sett imponerende videoer av polarmåker som tar alkefugler samme med storjo!
om da disse skulle konkurert om et kadaver hvem tror dere hadde dominet? alle på nettet sier Svartbaken vinner (det tror faktisk jeg også) hvaem tror dere?
N.N (19.11.2013)
Svar:
Det er ikke bare størrelse som avgjør hvem som er dominant. Også fuglens alder og psyke spiller inn. Dermed kan det godt hende at en mindre men voksen storjo kan dominere en større, men ung svartbak.
Roar Solheim (19.11.2013)
Rovfuglobservasjon
Hei!
Jeg så en rovfugl som satt i toppen av et tre her om dagen, som jeg gjerne skulle ha fått artsbestemt. Lignet litt på en kongeørn, men litt mindre. Fargen var gulbrun, men det mest karakteristiske jeg la merke til, da den fløy fra treet, var et smalt hvitt bånd ytterst på oversiden av stjerten. Stjerten var helt tverr.
H.L. (15.11.2013)
Svar:
Vanskelig å si hva dette kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen, dessverre.
Roar Solheim (18.11.2013)
Snøugle vs. måke
Hei!
Var ute på rypejakt i helgen (18.11.13), og kom ut for å se to fugler som jeg i første øyekast ville antatt for å være gråmåke. Men ut fra omstendighetene (ca 800 moh.,tid på året/nok snø til at desperate skigåere kan prøve lykken)vil jeg påstå at dette ikke skulle være et normalt syn her og nå. Fuglene fløy ca. 15-30 meter over bakken, og så ikke ut til å være på næringssøk. Avstanden fra meg til fuglene var kanskje 150-200m. Jeg la merke til at når de fløy fra meg hadde de en tendens til å sporadisk slå vingene inn til kroppen (legge de inn til kroppssiden - litt "flaggspettaktig" men ikke med de lange pausene mellom flaksene). Observasjonsted var Myklebysætra/Stor-Elvdal kommune, Hedmark. Kan det forekomme at snøugler flyr parvis på denne tiden av året? Vil på forhånd si at jeg ikke er grønn på fugl, men min praktiske erfaring med snøugle er tilnærmet null. Forventer ikke noen fasitsvar etter en slik diffus forklaring, men en kommentar kunne vært fint.
S. (18.11.2013)
Svar:
Vanskelig å si hva du har sett, annet enn at beskrivelsen av fuglenes oppførsel sier at dette overhodet ikke dreier seg om noen ugler, og i alle fall ikke snøugle. De flyr verken parvis, eller med vingebevegelser som du beskriver. Men jeg klarer dessverre ikke å komme med gode forslag til hva det kan ha vært.
Roar Solheim (18.11.2013)
Duer
Trenger litt info om synet til duer. - Noen som får det over seg til å svare?
C. (17.11.2013)
Svar:
Anbefaler deg å spørre brevdueholdere (Norges brevdueforbund).
Roar Solheim (18.11.2013)
Spørsmål:
Hei
Lurer på hvilken som regnes som norges største fugl.
En liten diskusjon med noen venner.
Noen mener det er havørn, og andre mener det er Trane.
Mvh Vemund Erlandsen
N.N (18.11.2013)
Svar:
Havørn har størst vingespenn, knoppsvane er tyngst. Trane kommer nok et stykke ned på lista.
Roar Solheim (18.11.2013)
Ang. brødmat til fugler
Jeg vet at man kan mate fugler med hjemmelagde brød, men jeg er ikke sikker på om det går bra med brød fra butikkene. Brødet i butikkene lages med E-stoffer,konserveringsmidler,har lang holdbarhet. Det er ikke naturlig mat for hverken mennesker eller fugler. Fugler har jo ikke slik førdøyelse som vi mennesker, så derfor synes jeg at det ikke er bra for fugler.
N.N (14.11.2013)
Svar:
Butikkbrød er IKKE noe problem for fugler - det er bare å fore i vei. Mistanke om negative virkninger av ulike tilsetningsstoffer er nok mer et problem for langtlevende dyr som oss, og ikke noe problem for viltlevende fugler som ikke når opp i geriatriske aldre lik oss mennesker.
Roar Solheim (18.11.2013)
Er dette en pilfink
Hei. Den 9. november i år fikk jeg besøk av en fugl som jeg ikke har registrert før. Sender med et bilde. Det er litt dunkelt da jeg fotograferte gjennom vinduet.
J.O.H. (15.11.2013)
Svar:
Ja, dette er en pilfink. Hvitt kinn med svart flekk i er artstypisk for pilfink.
Roar Solheim (18.11.2013)
røyskatt og tiur!
hei har lest flere steder at røyskatt har angrepet og drept fullvoksen tiur! kan det stemme?
tror ikke det er helt umulig har jo sett enkelte klipp hvor mink har angrepet voksne Svaner!! :)
N.N (15.11.2013)
Svar:
Det KAN nok skje, selv om det neppe er noe vanlig. Jeg har imidlertid aldri sett det skikkelig dokumentert.
Roar Solheim (18.11.2013)
spurvehauk
hei er veldig interesert i hvordan rovfugler omgås hverandre og lurte på im det er kjent at spurvehauken har tatt mindre rovfugler og ugler?
vet hønsehauk tar alt av andre rovfugler, men gjør spurvehauken det samme? :D
N.N (15.11.2013)
Svar:
Spurvehauk er såpass liten at det ikke er mange den kan klare å ta, men både spurveugle og perleugle er nok utsatt.
Roar Solheim (18.11.2013)
Søtt til fuglene, rett eller galt?
Hei! Blir noe forvirret av motsigende svar her. Nettopp svarte dere på et innlegg angående sukkerholdig mat til fugler at dette ikke var så bra å gi dem. Tidligere har jeg fått dette svaret: "Søtt har ikke fuglene noen problemer med - det er nok like mye energi for dem som for oss. Derimot skal ikke fugler ha salt mat.
Roar Solheim (14.12.2011)". Dere har også svart at knuste småkaker er fint å gi dem.
Så hva er rett? Vil jo ikke gi dem noe de kan bli syke av.
N.N (15.11.2013)
Svar:
Fugl spiser gjerne kakesmuler som kommer fra søte kaker, så jeg tviler på at det er noe problem. Dessuten er det mange som spiser frukt, som også er søtt.
Roar Solheim (18.11.2013)
Hvilken falk?
Hei. Klarer dere å se hva slags falk dette er? Ungfugl? Bildet er tatt i dag ved vannet på Hvaler
O.M.O. (16.11.2013)
Svar:
Dette er en jaktfalk.
Roar Solheim (18.11.2013)
Hvilken fugl
Hvilken fugl
S. (16.11.2013)
Svar:
Dette er ei sivhøne.
Roar Solheim (18.11.2013)
Hvilken fugl er dette?
I dag dukket denne fuglen opp på meisebollen vår. Til å begynne med var den sky og forsiktig, men etter hvert ble den tøffere, og det virket som de andre fuglene hadde respekt for den. Etter det jeg kunne se var den alene. Hvilken fugl er det? (17.11.2013, utenfor Mo i Rana)
O.J.S. (17.11.2013)
Svar:
Dette er en munk hann.
Roar Solheim (18.11.2013)
Mating av fugler
Jeg har hørt at det kan være skadelig for fugler å bli matet med brødsmuler! At de kan dø av det da brød ikke er naturlig matkilde for dem i naturen. Stemmer det? I så fall bør jo folk opplyses om det da det er veldig vanlig å gjøre.
D.K. (14.11.2013)
Svar:
Brød som er for søte og for salte skal ikke brukes. Men ellers er brødmat fin fuglemat og jeg har aldri hørt om at fugler dør av å spise dette.
Morten Ree (14.11.2013)
Skjæreplager.
Jeg har alt for mange skjærer runt fuglebrette. De plager småfugler så de ikke får spist. Er det lov å fange skjærer å flytte dem til et annet sted?
K.S. (14.11.2013)
Svar:
Fest på netting rundt fuglebrettet, 4-5 cm diameter i maskevidde. Meiseboller bør henges langt ut på en grein og med ganske langt snøre slik at den gynger kraftig, det liker ikke skjærene. Å fange skjærer å flytte dem har ingen hensikt, enten vil de komme tilbake eller at nye kommer til.
Morten Ree (14.11.2013)
Havørn
Hvilke tilpasninger har havørnen?
M. (13.11.2013)
Svar:
Havørnen er en utpreget åtseleter og i tillegg spesialisert på å fange fisk i vannoverflaten. Derfor har den lange og brede vinger som egner seg godt til å seile med i stor høyde time etter time, ofte over store avstander på utkikk etter åtsler og fisk.
Den har et kraftig nebb med skjærekant, ganske likt gribbene, som egner seg godt som redskap for å rive biter av større åtsler og fisk.
Klørne er store og kraftige men ikke så skarpe, glatte og dolkeformet som kongeørnas klør. De er mer krommede, litt "sandpapiraktig" og godt egnet til å gripe bytte med, mens kongeørna har klør som er mer egnet til å drepe bytte.
Synet er også meget velutviklet som hos andre rovfugler.
Se bilder og les mer om havørn her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3623Morten Ree (14.11.2013)
SVANEFORING
Lurer på om det vil være bedre å fore svanene vinterstid(såvel knoppsvaner som sangsvaner) med kornblanding fra lokal mølle i stedet for brød? Hvilken kornblanding vil dere anbefale? Har hørt at havrekorn skal være bra. Svaner som holder til i en innsjø nord for København, blir foret året rundt med korn, men vet ikke hvilken type/blanding. Som supplement til brød har jeg i vinterhalvåret også delt ut friske spinatblad. I sommer fikk også svaneunger spinatblad. De likte det bedre enn foreldrene:-)Men nå lurer jeg altså på om dere kan hjelpe med type kornblanding og om dette er bedre å gi enn brød?
A. (12.11.2013)
Svar:
Vil tro at vinters tid med knapphet på mat så vil alt av korn være kjærkomment, men vil tro at havre skal være populært. Men brødmat er også fint, men det bør hverken være for søtt eller salt.
Morten Ree (14.11.2013)
Spørsmål:
Hei! Dersom man finner en skadet eller svimeslått fugl, for eksempel etter vinduskrasj, hvilken temperatur er best for dem? Tenker at kroppstemperaturen synker slik som hos mennesker og at de må holdes varme. Hvor varmt?
N.N (11.11.2013)
Svar:
Det er viktig at slike fugler blir tatt inn snarest mulig da de er svært utsatt for å bli tatt av katter og kråkefugl. Men når det er mange kuldegrader så bør man ikke sette fuglene inn i for varme rom. Legg fuglen i en liten eske med lokk og sett den på et litt kjølig rom. Sjekk etter et par timer hvordan tilstanden er og ser den pigg ut så kan du gå ut med den å se om den flyr sin vei.
Morten Ree (14.11.2013)
Hva viser fugletellingen 5/6 okt., så langt, om gråspurvbestanden og også stæren ?
H.W. (11.11.2013)
Svar:
Tallene fra EuroBirdwatch (EBW)første helga i oktober viser at det ble observert 13 846 stær (8 919 i fjor) og 2232 gråspurv (1080 i fjor). Når det gjelder stær så sier ikke tallene noe om bestanden da trekkmønstret vil variere ut i fra de værmessige forhold. Uansett vil en slik telling en enkelt helg på høsten ikke gi noe godt bilde av fuglefaunaen ettersom deltakelsen er liten og mange av de som deltar satser på observasjoner på typiske gode trekklokaliteter for fugl. Der er det normalt lite gårspurv. Les mer om EBW her: http://www.birdlife.no/organisasjonen/nyheter/?id=1215
Morten Ree (14.11.2013)
Trekkfuglene
tenker og tenker tåren renner savner di så men kan veld ikke vente di før i feb eller? har aldtis dyes det har vært trist men ble ekstra ille i år =( har en fint siist minne av mor og far og unger og flokken til Låvesvala sitter oppe på strømledningen og akkurat som di sa " hade sondre ses neste år" og da begynte tåren og renne for jeg viste di skule til afrika og jeg sa med klump i halsen " god tur kommer til og savne dere=( neste dag hvar di på veg til afrika det her hvar i sept
S. (12.11.2013)
Svar:
Når det gjelder låvesvalene dine så må du nok vente til i slutten av april før de dukker opp. De skal helt ned til sørlige deler av Afrika, og bruker veldig lang tid på reisen (10-12000km en vei!!). For en som er glad i fugler så er selvsagt våren og sommeren fineste tiden når alle våre hekkefugler er tilstede. Men hvis du legger ut mat til fuglene nå i vintermånedene kan du også få mange fine opplevelser også nå.
Mens du venter på låvesvalene dine kan du også gå inn på denne linken for å se bilder og lese om svalene: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8494&vis=bilderMorten Ree (14.11.2013)
Matproblemer
Hei! Har i alle år fôret fugler på altanen, pga at "bakkespiserene" skal få være trygge for kattene. Nå har min mann satt foten ned,pga alt griseriet som følger med. Er det noen annen måte å sørge for at fuglene som spiser fra bakken slipper å bøte med livet grunnet de mange kattene som er her? Det vil jo alltid falle noe ned fra evt fuglebrett, o.l.
L. (12.11.2013)
Svar:
Foringsplassen bør ligge mest mulig åpent. Har du et lite tre eller busk midt på plenen kan du legge ut mat under den. Fuglene er meget oppmerksom på de farer som lurer, enten det er katter eller andre rovdyr/rovfugl, og vil ha lettere for å observere farene hvis foringsplassen ligger åpent til. Det er viktig at det ikke er noen skjulesteder for katten nært opp til foringsplassen.
Morten Ree (14.11.2013)
Alpekråke
Viser til alpekråke i Møre og Romsdal. Såg om alpekråke på et opptak fra TV i dag og kan med nesten 100% sikkerhet at jeg så en sånn på Sunndalsøra for ca 2 år siden. Den var mye større enn en svarttrast,og med gulorange nebb. Oppserverte også at fjæra var svart og litt blanke. Den satt på en steinfylling. Søkte på alpekråke i dag og fikk se at den kanskje var oppservert i Gjemnes som bare er noen mil herfra. Jeg har mang en gang lurt på hvilken fugl det var og jeg er helt sikker ar det var en slik jeg såg. Synd jeg ikke hadde med noe å ta bilde med.
B.S. (12.11.2013)
Svar:
Beklager - uten fotodokumentasjon blir ikke en slik melding ansett som riktig tolkning, siden alpekråke ikke er en art som observeres i Skandinavia som sjeldne gjester. Du har nok gjort en feiltolkning, uten at jeg kan si noe sikrere hva som kan ligge til grunn for det du har sett.
Roar Solheim (12.11.2013)
Varsler.
En sjeldenhet i hagen.
Hei, i går morges var jeg ute i hagen min for å fotografere litt småfugl og sånt, da alle sammen plutselig lettet, å så satt det en (Varsler) i hasselnøtt treet. kun ca 3m. unna meg, i hagen min. Gård på Hurum (Sør-Østlandet)
J.S. (11.11.2013)
Svar:
Det var artig, og et flott bilde. Vi har ikke så mye varslere som overvintrer i Sør4-Norge, så det er alltid litt ekstra når en får besøk av en av dem. Men de mindre fuglene er neppe særlig begeistret, siden varsleren kan jakte på meiser og andre småfugler.
Roar Solheim (12.11.2013)
Hvitryggspett
Hei!
Lurer på om dere kan fortelle meg om det finnes en fugl som er lik Hvitryggspett?
Jeg bor i Mosjøen og vi ser en Hvitryggspett som henger på en fuglemater med nøtter i.
Jeg er fra Bergen men har aldri sett en sånn fugl før. Har lest at den kalles for Fylkesfugl i Hordaland,
samt at bestanden er liten og den er ikke lenger nord enn Sør Trøndelag.
Derfor lurer jeg på om det er en annen fugl som har samme farge på hode og nede på rumpa? Den var på størrelsen som en Svarttrost. Fikk ikke tatt bilde av den men min samboer så den også.
Mosjøen er ca 40 mil nord for Trondheim.
A.B. (12.11.2013)
Svar:
Jeg tipper du ser enten en ung flaggspett, eller en dvergspett. Den er mindre, men har hvitt på ryggen likt hvitryggspetten. Unge flaggspetter er mer like hvitryggspett enn hva voksne flaggspetter er.
Roar Solheim (12.11.2013)
Foring av svaner
Hei. Her i elva Igna har vi et knoppsvanepar som kommer hver sommer, og drar på høsten. I år er de her enda i november. Kan det være fordi de nå blir foret veldig mye? Kan man ødelegge trekket ved å fore for mye, slik at de velger å bli?
T.L. (12.11.2013)
Svar:
Svaner kan velge å vente med å trekke helt til det legger seg is, og da kan det kanskje hende at ekstra foring er med på å forlenge fuglenes tilstedeværelse. Men det er det ikke noe galt med.
Roar Solheim (12.11.2013)
Skjærer skremmer småfuglene?
Hei
Kjempefin side! Har matet fuglene i hagen i flere år. Her har småfugler, ekorn, skjærer og ringduer kost seg sammen. For noe uker siden forsvant småfuglene og nå er det bare skjærer igjen. Hva er grunnen til det? Ekornene er også borte.
B.M.N. (12.11.2013)
Svar:
Det er neppe på grunn av skjærene, men trolig mer at de aktuelle artene har trukket videre. Selv kjøttmeis trekker videre selv om de finner en forplass med rikelig med mat.
Roar Solheim (12.11.2013)
Fluesnapper
I dag , 12 november , fant jeg en død fugl som jeg mener var en ungfugl , hunn , av svarthvit fluesnapper. Den har trolig fløyet på vinduet siden den lå rett nedenfor det. Men burde ikke denne være på tur til varmere strøk på denne tiden ? Kanskje den ikke har hatt sånt hastverk på grunn av den sjeldne varme , snøfrie høsten vi har hatt ?
Per Beverfjord , Tingvoll
N.N (12.11.2013)
Svar:
Det var veldig sent, ja. Det hadde vært fint med et bilde for sikkerhets skyld.
Roar Solheim (12.11.2013)
Gråspurvbestanden
Hvordan står det til med gråspurvbestanden i Norge pr 2013?
H.W. (09.11.2013)
Svar:
I mange deler av Norge og over store deler av Europa er gråspurvbestanden på nedtur. Årsakene kjenner man ikke helt til og de er sannsynligvis bestående av flere faktorer. Det som er spesielt er at pilfinken, som er svært lik gråspurv, er blitt den dominerende fugl av de to artene flere steder, spesielt i sørlige deler av landet. Den har en raskt økende bestandsutvikling.
Morten Ree (11.11.2013)
Korsnebb
Kan Korsnebb og senke temperaturen om natta for å takle vinteren? Hvor mange grader kan den i så fall senke tempeaturen? Hva vil det si at den er torpor?
H. (09.11.2013)
Svar:
Så vidt vi kjenner til senker ikke korsnebbene kroppstemperaturen. Kolibrier kan gjøre dette. Det er denne tilstanden som kalles torpor på engelsk. Senket kroppstemperatur og kroppsfunksjoner, men ikke så mye at det kan kalles dvale (som hos piggsvin og flaggermus om vinteren).
Roar Solheim (10.11.2013)
løvmeis elle granmeis ?
trur det er granmeis men kanskje eg har feil ..litt vanskelige og skille disse to ..
N.N (10.11.2013)
Svar:
Dette er en granmeis pga de lyse ytre bremmene på armsvingfjærene (øvre del av det du ser av vingen).
Roar Solheim (10.11.2013)
Svartspett
I dag morges hadde jeg for første gang besøk av en svartspett i lerketreet som står 5 meter fra husveggen, rett ved forplassen. Den har så langt ikke besøkt min 5 kilos meisebolle som flaggspetten jevnlig fråtser i. Jeg har flere ganger observert svartspett, men det har alltid vært i tjukkeste skogen og den har vært veldig sky. Så spørsmålet er om det er vanlig at svartspetten opptrer i nærheten av hus og forplasser og om det er sannsynlig at den vil prøve seg på meisebollen etter hvert?
P. (09.11.2013)
Svar:
Vi kjenner ikke til at svartspett har besøkt forplasser eller hakket på meiseboller, men de kan godt lande eller oppholde seg nær hus. Av og til hakker de hull i låve- eller uthusvegger.
Roar Solheim (10.11.2013)
Spørsmål:
hei igjen. tenke åsen årstid reiser fuglene fra afrika?
1drar di fra regntid eller tørketid?
2men hva gjør di når de er tørketid der nede.?
3 har vært i kenya i nov 2011 med fredtun fhs er det mange av våre fugler som trekker til kenya av di norske.?
4 hva gjør di når det er 2 eller flere tørketider i afrika?
5 si låvesvale som drar i nov når ankommer den afrika? ca
6 har jo flyd ned der selv og tenke. " nå er jeg i amsterdam og tar fuglene stopp her. og hvor er neste stopp for di.?
7 hvor stopper di?
8 hvorfor drar noen så seint som nov.?
9 hvorfor drar di ikke med di andre?
hva vet vi om taksvale og låvesvale og tårnseileren?
S. (10.11.2013)
Svar:
Den store trekkmåneden for fuglene generelt er september, også for de som skal til Afrika. Men enkelte arter som for eksempel vadefugler kan starte allerede i juli, mens andre kan drøye det til oktober av disse "langtrekkerne". Fuglene bruker varierende med tid på reisen alt etter flygeferdigheter og hvor langt de skal. F.eks. låvesvale som skal helt ned til Sør-Afrika (10-12 000 km en vei) så trenger den ca. 3 mnd. på turen.
Du finner ut mye om hvor de norske fuglene trekker ved å lese om artene på vår hjemmeside under denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (10.11.2013)
Hva er dette for fugl?
Bildet er tatt i sommer i Valdres ca 1000m høyde.
Ø.J. (10.11.2013)
Svar:
Dette er en løvsanger.
Roar Solheim (10.11.2013)
Hvitryggspett / Flaggspett
Hei, La inn en registrering av en hvitryggspett på foringsautomaten 06.d.m. Var nok litt forhastet dokumentasjon. Spetten kom tilbake i dag. Så den i flyve- kamp med en meis (trulig blåmeis)som fløy seg på vinduet. Opptrinnet var noe merkelig. Når meisen prøvde å lette fra terrassen grep spetten den og fløy av garde, over et åpent gjorde og til en skogkrull ved elva. Nå har jeg gått gjennom tidligere sp.m. og svar på denne siden og funnet ut at det må være Flaggspett. Kan jeg på noen måte få omreg. min feilaktige observasjon ? denne her hadde rød undergump, men det har vel hv.r.s. også ?
B.K. (08.11.2013)
Svar:
Ja, hvitryggspett har også rød undergump, men den er mer rosa enn flaggspettens mer "flagg"-røde farge. Dessuten kjenner vi ikke til at hvitryggspett kan angripe og ta småfugler, slik flaggspetten kan - den kan være en riktig kjøtteter i blant.
Vet dessverre ikke hvordan slike omregistreringer skjer, det må andre besvare...Roar Solheim (08.11.2013)
Angående evt hakking av nøtter
Når jeg spurte om nøtter bør hakkes, tenkte jeg generelt. Jeg vil gjerne gjøre det best mulig for alle småfuglene (og evt store) som kommer på brettet. Jeg har hasselnøtter, mandler, valnøtter, solsikkekjerner (uten skall), villfuglblanding osv .Skal jeg hakke alle fint, eller grovt?
I.B.W. (08.11.2013)
Svar:
Du kan gjøre litt forskjellig, og se selv hvilke arter som velger hva. Her finnes ikke noe enkelt fasitsvar.
Roar Solheim (08.11.2013)
Mål/gråtrost?
Da jeg var på vei til skolen idag så jeg en trost som ble mobbet av 5-6 skjærer. Da jeg jaget dem bort så jeg at han hadde et sår i nakken. Jeg tok med meg fuglen i en eske og dro hjem. Det ser ut som at den ligger og slapper av, er det noe spesielt jeg burde tenke på? Eller noe jeg burde vite?
PS: ligger nå på et håndkle i et lite fuglebur som jeg har lagt et pledd over.
S.W. (08.11.2013)
Svar:
Det høres ut til at du har gjort det beste du kan gjøre. Gi fuglen beskyttelse og ro, la den få vann i en liten kopp slik at den kan drikke, og legg inn mat. For en trost kan du forsøke frukt og bær (helst litt myk frukt), fine brød- og kakesmuler osv. Troster spiser insekter og mark, så bløt kattemat kan nok også gå an inniblant.
Roar Solheim (08.11.2013)
Skal nøtter hakkes
Hei.
Skal nøttene jeg legger på fuglebrettet hakkes opp før jeg legger dem på fuglebrettet? Eller bør jeg male dem? Eller hele? Er litt usikker på hvordan jeg skal gjøre det for at det skal bli best mulig for de mange små....
I.B.W. (08.11.2013)
Svar:
Dette kommer litt av på hvem du legger ut til. For meisene er det veldig fint å hakker opp f. eks. hasselnøttkjerner i mindre stykker, da kan de plukke med seg en bit som de kan hakke på gjemt inne i en tett busk. Hasselnøttkjerner kan også finmales og blandes med fett, og strykes på trestammer. Fin mat for trekryper, små meiser, rødstrupe o.l.
Roar Solheim (08.11.2013)
skadet spurv
Heei, fant en skadet spurv i bakgården her idag og det er masse katter her. Jeg klarte å redde den fra å bli spist opp for jeg hadde ikke hjerte til å se på. Det kan se ut som at den har brukket kjeven,den er skev og når jeg prøvde å gi den litt vann prøvde den å svelge men det kom blod ut av nebbet. Har gitt den ro men aner ikke hva jeg skal og hjertet mitt gråter for den.
Er det noen sjans for at den kan klare seg med brukket nebb? hodet er litt på skrå men jeg tror også den er i sjokk.
N.N (08.11.2013)
Svar:
Hvis skadene er forårsaket av katt, kan det være vanskelig å vite utfallet. Selv om en fugl kan se uskadd ut, så kan den ha indre skader etter skarpe katteklør eller tenner. Derfor kan du ikke gjøre annet enn å se hvordan det går. Hvis fuglen kan klare å spise og drikke selv, kan det gå bra, men hvis den ikke klarer dette, kan det hende at det er best å avlive den.
Roar Solheim (08.11.2013)
uggleegg
når legger kattuggla sine egg og holder ungene seg i sitt område etterpå
T.O. (07.11.2013)
Svar:
De fleste steder i Norge legger kattuglene egg i mars-april, Men de KAN starte mye tidligere i ekstreme tilfeller. Vi kjenner til at de har hatt flygestore unger i ROMJULA! Kattugleungene holder seg i foreldrenes leveområde (territorium) til i august-september, da flyr de vekk for å forsøke å finne egne leveområder.
Roar Solheim (08.11.2013)
Spiser pilfinken solsikefrø?
Jeg legger merke til ar pilfinker bare roter i maten når jeg legger ut solsikefrø slik at det meste av maten havner på bakken å blir til skjære mat.
K.S. (07.11.2013)
Svar:
Pilfinken vil helst ha helkorn av hvete, hvetegrøpp, knust eller grøppet mais. Den kan også spise brødsmuler og jordnøtter(usaltet peanøtter). Denne matsammensettingen er populært hos alle finkefugler.
Morten Ree (07.11.2013)