Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 36 172 til 36 221 av totalt 49 931 spørsmål


#Diverse

Bekkasin

I forbindelse med kryssordløsning, dukket det opp et annet navn på bekkasin som jeg aldri har hørt før, nemlig mekregauk eller mekregjøk. Jeg går ut fra at navnet har noe med fuglens lyd å gjøre, men det kunne vært interessant å vite hvor i landet navnet brukes, og hvor vanlig det er.

T.H. (20.01.2014)

Svar:

Lokalnavnet mekregauk er nok mye utbredt på enkeltbekkasin, som er fuglens korrekte navn, og henspeiler på spillyden. Lyden kommer av at fuglens ytre stjertfjær vibrerer når den stuper ned gjennom lufta. Spillet foregår mens fuglen fly høyt oppe i lufta, og det kan være vanskelig å oppdage den.
Mekregauk brukes helst i Rogaland, men også ryssegauk eller røssegaug, i Trøndelagsfylkene sier man mekkergauk, men også hømmerhest.
Men kjært barn har mange navn og enkeltbekkasin har følgende andre lokale navn: rossegauk (Ro/Ho), jargeit (Ho), mekregeit, mekrejo, mekregjod, humregauk, himmerhest (No), tåkehest, jordgeit, vedergeit (MR), skoddefall, myrbukk (Op,SF), horsebukk (Øf), rågeit (He,Op),hommergjitta (He), myrsnip! (Vestl.).

Roar Solheim og Morten Ree (20.01.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvorfor greier ikke gulspurven ta mat(gryn) fra et fem centimeters hull i en melkekartong men heller prøver finne noen rester fra et utspist julenek to meter unna?

N.N (20.01.2014)

Svar:

Ikke godt å si, annet enn at gulspurv veldig ofte liker å plukke mat på bakken. Kanskje det å plukke fra et hull ligger for langt unna dens vanligste matsøkingsadferd?

Roar Solheim (20.01.2014)


#Diverse

En småfugl fulgte meg i veikanten.

Når jeg var ute og gikk tur her forleden fulgte en liten småfugl meg i veikanten. Hoppet fra kvist til kvist ved siden av der jeg gikk et langt stykke. Jeg stoppet opp for å se på den etter en stund, men da snudde den og hoppet fra kvist til kvist bakover igjen. Veldig rart for den var så nære meg at jeg måtte legge merke til det, det var akkurat som om den ville fortelle meg noe. Betyr det død f.eks. Har nemlig hørt at hvis en liten fugl flyr inn i hus betyr det det, og det skjedde nemlig i fjor på hytta. Jeg mistet nemlig min beste venninne bare et par måneder etter. Er det min tur nå?

B.F. (20.01.2014)

Svar:

Dette er nok bare det jeg vil kalle ren og skjær overtro (!). Hvis en fugl forviller seg inn i et hus, kan du være helt trygg på at det er en ren tilfeldighet! Hvis en småfugl synes å "følge etter" et menneske, er nok også det en ren tilfeldighet. Unntaket vil være dersom fuglen har erfart at mennesker = mat (ved langvarig foring). Da kan det være en fugl som forventer at det kan dukke opp mat nær deg, og i så fall kan den f. eks. hoppe og fly etter et menneske for en stund. Rødstruper og linerler gjør dette dersom du begynner å grave og rote i hagen - da kan de finne mark og småkryp som du graver opp.

Roar Solheim (20.01.2014)


#Økologi og atferd

Kjenner spurvene meg igjen?

Jeg bor i en bygård i oslo og har matet en spurveflokk på 13 stk i tre år nå. Jeg mater de på høsten og vinteren og henger opp meisboller o.l på et gjerde i bakgården. I høst når jeg skulle henge ut sesongens første meisboller, kom flokken flyvende og kvittret så høyt at det minnet om et jubelrop. De satte seg rett ved siden av meg og sang og kvittret, det var nesten som en velkomst. Jeg lurer derfor på om de husker meg? Det bor sikkert 50 personer i bygården, kan de skille meg fra de andre naboene? Og hvor godt ser de? Kan de skille mennesker på ansikt?
Det første året jeg matet de brukte de gjerne en dag eller to på å tørre å spise meisbollene, men nå sitter de like ved meg mens jeg henger de opp.

J.F. (19.01.2014)

Svar:

Ja, alle spurvefugler kan helt klart huske igjen deg som enkeltperson, og forbinde deg med mat dersom du har foret dem. Jeg opplevde selv det samme med en blåmeis da jeg gikk på folkeskolen. Foret den med hasselnøttkjerner, og den satt og ventet på meg om morgenen når jeg kom til skolen!

Roar Solheim (19.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarttrost eller kaie

Et par tre fugler er begynt å komme på balkongen nå etter snøen kom.I utgangspunktet ville jeg trodd det var svarttrost ,fuglen er helt svart,men nebbet er mer svart / mørkt enn gult og de er helt stille. Ikke en lyd.Spiser snøen på balkongen,utlagt fett m frø oppi ,smuler og røde bær på sene høstplanter.Er lite redd,kan komme helt bort til balkongdøra.Fuglen er litt rund,ser "godt" ut.Er det svarttrost eller kaje? Ville ikke både en kaje og svarttrost lage lyd?

K. (19.01.2014)

Svar:

Dette er nok en ungfugl svarttrost hann - de får ikke gult nebb før til sommeren.

Roar Solheim (19.01.2014)


#Diverse

døde duer

hei.
min Golden har etter en kort tur utenfor stien, to ganger i forrige uke, kommet tilbake med en død due. Vi går i dette området nesten daglig så dette oppleve jeg som uvanlig. Regner med at det har vært Ringdue på bakgrunn av størrelsen og da det er mange ringduer i områder. Det har vært for mørkt til at jeg har kunnet se fargene.
Er det noen spesiell sykdom fortiden som forårsaker at duer dør.

A. (19.01.2014)

Svar:

Nei, jeg er ikke kjent med at duer er spesielt utsatt for særskilte sykdommer. Tror nok heller dette er mer tilfeldig - duene kan ha sultet i hjel.

Roar Solheim (19.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugler var det tro?

Jeg så to fugler i Drammenselva, og lurer på hva det kan ha vært. De lignet litt på ender, og litt på sjøfugler. De var mest hvite, tror jeg - men hadde noe svart på hodet, og grå stjert. Men på sidene var det er svakt skjær av lys Orange eller gult. Har forsøkt å finne det ut på nettet, men har ikke funnet noen som ligner. Har ikke noe bilde av dem.

A.G.J.F. (14.01.2014)

Svar:

Ikke lett å si hva dette kan ha vært. Det kan være tamender eller blandinger mellom hvite tamender og ville stokkender, så et bilde er nok påkrevet for å kunne si noe sikkert.

Roar Solheim (18.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

De er 12 cm, funnet ved sjøen.

N.N (18.01.2014)

Svar:

Dette er armsvingfjær fra en andefugl, og jeg lurer på om de kan stamme fra en sjøorre - den har hvitt vingespeil. De virker litt store og kraftige (brede) til å kunne være fra siland/laksand, som også har slike hvite vingespeil.

Roar Solheim (18.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Vi såg denne fuglen i dag 18.januar på Hosanger på Osterøy i Hordaland fylke. Ingen klarer å finne ut hvilekn fugl det er.

K.H. (18.01.2014)

Svar:

Dette er en svarttrost som har en del hvite fjær. Et ganske vanlig fenomen blant troster.

Roar Solheim (18.01.2014)


#Fugleforing

Foring

Har flere år nå hengt ut mat (solsikkefrø havre og meiseboller)Det er en god del fugler på høsten (medio oktober)men de forsvinner på vinteren. Idisse dager har vi snø men ingen fugler.Finnes det noe svar på dette?
Rolf Werner Sarpsborg

R.W. (15.01.2014)

Svar:

Dessverre, nei. Jeg vrir hodet selv for å forstå hva det er som skjer og hvorfor fuglene forsvinner...

Roar Solheim (18.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fasan Hunn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg observerte i hage ved terrasse døren i under etasjen ut
til hagen det som må ha vært en fasan hunn, sikker på at det ikke var ei røy (driver med jakt). Så det må ha vært en fasan lang smal hale. Dette var i begynlsen av desember har ikke bilde kun av spor i snøen.Stedet er lihagen 3029 Drammen

E.S. (15.01.2014)

Svar:

Det er absolutt sannsynlig at du kan ha hatt besøk av en fasan på dette stedet.

Roar Solheim (18.01.2014)


#Fugleforing

Spørsmål:

jeg vil mate endene i parken... hva kan jeg mate dem med?

L. (15.01.2014)

Svar:

Brødrester er ypperlig, ellers tar de også korn.

Roar Solheim (18.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn i Horten?

Jeg så en stor fugl i nærheten av borrevannet 14 jan 2014. Den var langt unna så fikk dessverre ikke tatt bilde, jeg har sett større fugler som streifende fiskeørn, gråhegre og musvåk i området tidligere. Denne så ut til å minne mest om musvåk i siluetten, med så større ut. Kan det ha vært kongeørn?

M.E. (16.01.2014)

Svar:

Absolutt mulig, men havørn er også like sannsynlig i dette området nå om vinteren. Det kan ha vært en ung havørn. Unge kongeørner har store, hvite felter under vingene og stjerten.

Roar Solheim (18.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk

Hei!Vi bor på Hosle i Bærum (Wilhelm Wilhelmsens vei). Det er et område med eneboliger - endel av dem med relativt store hager, men alt i alt er det jo et tettbebygd område. Jeg har en matstasjon i hagen - godt besøkt av mange småfuglarter og gleder meg over det hver dag. Søndag 12.januar satt det en fremmed fugl på vårt gamle klesstativ - ca. 4 m fra kjøkkenvinduet - mellom kjøkkenvinduet og fuglematstasjonen. Det viste seg å være en vandrefalk - vi var 3 stk som så på i kikkert og er helt sikre på artsbestemmelsen(fikk dessverre ikke tatt bilde - vi ble helt fjetret...) . Den satt der i 10 min - matstasjonen for småfugler var "børstet" den neste halvtimen.
Er dette en uvanlig observasjon?

E.J. (15.01.2014)

Svar:

Jeg er veldig i tvil om at du har bestemt denne riktig. Det er svært sjeldent at en vandrefalk ville sette seg på et sted som dette, derimot er det typisk for f. eks. en ung hønsehauk på bytur. Unge hønsehauk kan ligne en del på unge vandrefalker i brystet.

Roar Solheim (18.01.2014)


#Diverse

Hvordan er redet til jaktfalken?

Jeg lurer på hvor tungt, og bredt redet til jaktfalken er.

S. (16.01.2014)

Svar:

Umulig å besvare, fordi det er så enorme variasjoner. Jaktfalken bruker vanligvis gamle ravnereir til å hekke i, men også kvistreir etter fjellvåk og kanskje også kongeørn (og de kan være veldig store og tunge).

Roar Solheim (18.01.2014)


#Diverse

Rødbrun hette hos munk

Hvor lenge beholder en ung munk den rødbrune hetten?
Kan en munk med rødbrun hette observert nå i januar fortsatt være en ungfuglhann eller er dette en voksen hunnfugl?

N.N (17.01.2014)

Svar:

Sannsynligvis til den skifter fjærdrakt til sensommeren.

Roar Solheim (18.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nytt bekjentskap

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva slags fugl dette er. Jeg har aldri sett den før. Tror kanskje det er en Konglebit, men muligens en Furukorsnebb. Bildet er desverre dårlig: tatt med zoom gjennom et vindu. Fuglen(e), det var 2, ganske like i fargen satt og spiste på konglene i buskfurua.
Sted: Engen, Ringsaker, lørdag den 11.1. kl. 11oo.

H.V. (15.01.2014)

Svar:

Dette ser ut til å være en grankorsnebb hann. Forvekslingsarten furukorsnebb er kraftigere, med et mer brutalt nebb. Mer om grankorsnebben finner du på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=45

Frode Falkenberg (17.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet ble tatt i dag 16.1 ved Nedre Leirfoss. Først var den bland en flokk Stokkender, men senere la den seg mer ut i elva. Hvilken fugl ?

F.N. (16.01.2014)

Svar:

Dette er ei kanadagås. Les mer om den her: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=519

Frode Falkenberg (17.01.2014)


#Trekkfugler

Når kommer fuglene til Svalbard

Hei.

Skal studere i Longyearbyen til våren. Litt synd å forlate fuglene her i Sør, men når trekkfuglene kommer kan det nok bli bra. Spørsmålet jeg har er når trekkfuglene begynner å komme til Svalbard. Og hva slags fugler kan jeg evt. regne med å støte på nå i vinter?

J. (01.12.2013)

Svar:

Om man tar en titt på rapporterte observasjoner fra Svalbard fordeler de seg slik: http://artsobservasjoner.no/fugler/uttag_histogram.asp?lanid=21

Du kan se en del arter allerede i februar http://artsobservasjoner.no/fugler/uttag_artlista.asp?lanid=21&fromyear=1977&tomyear=2014&manad=2 , men det er mest overvintrende fugler. Allerde i mars http://artsobservasjoner.no/fugler/uttag_artlista.asp?lanid=21&fromyear=1977&tomyear=2014&manad=3 øker artsdiversiteten noe som følge av de første trekkerne. Det er riktignok først seinere mengdene ankommer.

Frode Falkenberg (15.01.2014)


#Økologi og atferd

FUGLER I VERDEN

Hei du vi er en gjeng som sitter å diskutere noe og håper at du eller dere kan svare på dette her.

Om dette hadde skjedd at alle fugler i verden ble utryddet. Ville da insktene forsvinne eller ville noen overlevd av insektene.

L.K. (14.01.2014)

Svar:

Insektene er ikke avhengig av fuglene, men mange andre dyr er nok det. Også en del planter kunne få problemer (de som utnytter fuglene som frøspredere).

Roar Solheim (14.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fanget denne Ørnen i søkeren, men klarer ikke helt å se hvilke type det er.
Har vært flere Havørner rundt, så jeg har håpet å få treffe en Kongeørn :-)
Bildet er tatt i Åna-Sira. Helt ute i Roligheten 14.01.2014

M.O. (14.01.2014)

Svar:

Vanskelig vinkel og lys, men jeg mistenker sterkt at dette er en ung havørn - vingeprofilen tilsier det.

Roar Solheim (14.01.2014)


#Fugleforing

Når fuglene mangler vann.

Dette er ikke et spørsmål, men heller et tips som jeg ønsker å høre en ornitologs mening om.

Nå i januar har frosten satt inn. Det er helt snøfri mark her ute på kysten, og vann og bekker er tilfrosset. Jeg begynte å undres på hvordan fuglene som jeg forer, klarer å skaffe seg nok vann. Derfor satte jeg ut et lite fat med vann, og det gikk bare en kort stund før flere fugler av forskjellige arter kom og forsynte seg av vannet før det ble til is. Men med -7 grader går det ikke lang tid før vannet fryser. Jeg fant ut at løsningen var å skrape is slik at det ble til en "snømasse". Og det ser ut til at fuglene benytter seg av denne.

R.J. (13.01.2014)

Svar:

Mange av fuglene dekker sitt væskebehov gjennom maten de spiser. Men når det blir barfrost så er din løsning med vannskål/snømasse av is, en god ide for å dekke de enkeltes behov for fuktighet. I utlandet er det vanlig å sette ut vann til fuglene på sommeren, både for drikke og vannbad på varme dager.

Morten Ree (14.01.2014)


#Økologi og atferd

Underlige naturen..

Rundt juletider observerte jeg mange og store flokker med stær flyvende mot nord, ganske rart? - kan ikke huske å ha sett dette i desember før.
Ellers mener jeg som mange andre at antall observerte stær har vært sterkt synkende de siste 2-3 årene (på Haugalandet)

N.N (13.01.2014)

Svar:

Ganske mange stær overvintrer i Norge, spesielt i snøfattige vintre. De fleste holder til langs kysten på Sørvestlandet. Disse streifer omkring på leting etter åkrer og eng som er fri for snø, og da kan flokkene like gjerne ha nordlig retning som sørlig.
Stæren har gått tilbake i antall i Norge og er på den Norske Rødlista fra 2010 karakterisert som "Nær truet", med bakgrunn i en nedgang på ca. 15 % siste 10-årsperiode.

Morten Ree (14.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnfalk?

Observerte en falkelignende fugl på foringsbrettet i dag 13.1.14. Størrelse som spurvehauk, men ensfarget bly/blågrå
i brystet og mørkt/svart hode. Ekstremt rask i flukt etter bytte. Vingeform tydet absolutt på en falk men kan ikke finne denne fargevarianten i noen av mine fuglebøker.
Rakk aldri å få tatt bilde. Forslag?
Observert i Fyresdal kommune i Telemark.

Mvh Sigmund Nærum

N.N (13.01.2014)

Svar:

Din beskrivelse minner i stor grad om varsler. Den har ikke svart hode, men en kraftig svart øyestrek. Selv om varsler ikke er noen rovfugl så er både atferd og levevis meget likt våre rovfugler. Den er også en av få fugler som "stiller" i luften når den jakter, akkurat slik som tårnfalken gjør.
På denne linken kan du se bilder og lese om varsler:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11178&vis=bilder

Morten Ree (14.01.2014)


#Økologi og atferd

Stillits

Hvor mange opservasjoner er gjort av Stillits Trøndelags- området. En opservasjon på Hegra 13.jan 14. På fglebrettet.

O.S.S. (13.01.2014)

Svar:

Hvis man går tilbake 25 år ville en stillitsobservasjon i Trøndelag vært en sensasjon. Men siden da har arten hatt en positiv bestandsutvikling som gjør at stillits er spredt observert i nesten alle landets fylker. Men den må fortsatt sies å være en sjelden gjest både på Vestlandet og nord for Dovre.
Det er spesielt på vinteren at arten streifer vidt omkring og hittil i 2014 er den registrert 25 ganger i Trøndelag med til sammen 109 individer.
Går man tilbake til sommeren 2013 var det i perioden mai-august kun 4 registreringer av arten. Dette viser tydelig at de fuglene vi ser nå vinters tid sannsynligvis er streifende fugler fra hekkeområdene på Østlandet.

Morten Ree (13.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fløy på ruta - hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen som vet hvilken fugl som er på dette bildet?

T.E. (13.01.2014)

Svar:

Dette er en svarttrost hunn.

Roar Solheim (13.01.2014)


#Fugleforing

Fôring av småfugl

Bor i et borettslag i Tromsø. Har kjøpt fôringsautomat som eg tenkte å henge opp på altanen like utenfor stuevinduet. Hva er viktig å ta hensyn til for i det heile tatt å få besøk av fuglene og hvilke fôr er det beste å kjøpe?

Hilsen fuglevenn :-)

N.N (13.01.2014)

Svar:

Det er en fordel om det er noen trær/busker like i nærheten av foringsplassen. Fuglene vil gjerne ha en mulighet til å gjemme seg om det dukker opp en rovfugl. Hvis du ikke har foret fuglene før så kan det ta noen dager før de blir oppmerksom på maten. At du henger maten slik at du ser den godt innefra er hyggelig da det er mye underholdning og læring i å ha en foringsplass. Lykke til!

Morten Ree (13.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

trompeterfink?

Hei! observerte en liten fugl med markant rødt nebb på Ulvøya i Oslo igår. Har aldri sett noe liknende og tror faktisk det må ha vært en trompeterfink!finnes det andre småfugler med så rødt nebb?

K.B. (13.01.2014)

Svar:

Vanskelig å avgjøre om du har sett en så sjelden fugl, når du ikke har bilde av den.

Roar Solheim (13.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Var det en snøugle?

Vi har hytte i Grødalen, Sunndal kommune på Nordmøre. Den ligger på ca. 750 moh i skog opprinnelig bestående stort sett av fjellbjørk og furu. Noe gran, men ikke mye, er imidlertid plantet også her.
helt i slutten av oktober var vi der sist, og plutselig ble min kone og datter oppmerksom på en ganske stor og lys fugl som satte seg i en bjørk rett utenfor stuevinduene. Jeg rakk dessverre ikke å se den før den fløy. Vi har kikket i flere bøker om fugler og min kone kan ikke finne noen som ligner på den observert. Jeg synes det høres lite trolig ut at en snøugle skulle befinne seg der, men man vet jo aldri ...
Hva mener dere eksperter?
Spennende med fugleliv. Mater omtrent hele året med solsikkefrø (ubetinget favoritten av alle), brødrester og meiseboller.

I.J. (13.01.2014)

Svar:

Din beskrivelse er dessverre ikke nok til å si sikkert hvilken ugleart dette har vært. Det er imidlertid lite sannsynlig at det har vært en snøugle, for adferd og sted er ikke veldig typisk for denne sjeldne uglearten. Derimot er både haukugle og jordugle mulige arter som kan sette seg i bjørketrær slik du beskriver. Jeg tipper at det kan ha vært en haukugle, siden det har vært mange observasjoner av den i høyereliggende skogstrakter mange steder i Sør-Norge i høst.

Roar Solheim (13.01.2014)


#Økologi og atferd

Observasjon

I går 12.1.2014 var det en lite flokk Stillits på fuglebrettet, en 7-8 stykker som la i seg av solsikkefrøene. Hører disse egentlig til her? Balestrand i Sogn og Fjordane. I fugleboka mi står det at de kan hekke rundt Oslofjorden?

E.F. (13.01.2014)

Svar:

Stillitsen var tidligere å finne på Østlandet og spesielt rundt Oslofjorden. De siste 10-20 årene har stillitsen utvidet sitt området og er nå observert så langt nord som Nordland. Arten samles ofte i små flokker i vintersesongen og streifer mye omkring. I ditt hjemfylke Sogn og Fjordane er det registrert 49 observasjoner av stillits siden år 2010. Alle disse observasjonene er gjort vinters tid. Det er ingenting som tyder på at arten hekker i SF ennå, men det er registrert hekking av arten så langt nord som Trøndelag.

Morten Ree (13.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Overvintering.

I dag og i går gikk jeg tur ved skogen min da jeg hørte flere "skrik" fra musvåk, som da tydelig overvintrer. Er det normalt? og nå som det kommer snø og kulde. PS: virker som om den er alene, Hurum Sør-Østlandet

S. (12.01.2014)

Svar:

Jeg tror det er mer sannsynlig at du har hørt ropet fra nøtteskrike - den høres helt ut som en musvåk. Men noen musvåk overvintrer, og de kan også rope nå om vinteren.

Roar Solheim (12.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg lurer på hvilken Skarv dette er?

K.P.K. (12.01.2014)

Svar:

Dette er en storskarv, kanskje underarten som kalles mellomskarv.

Roar Solheim (12.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg lurer på hvilken and dette er?

K.P.K. (12.01.2014)

Svar:

Dette er en krikkand hann.

Roar Solheim (12.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And ll

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette?

K.P.K. (12.01.2014)

Svar:

Dette er en rødhodeand sammen med en stokkand. Hvor er den fotografert?

Roar Solheim (12.01.2014)


#Fuglekasser

Sandsvaler reirplass

Har lurt på å lage reirplass for sandsvaler. Las anna svar her at vegger skulle vere dekt av sand. Kva med "golv" - leire ?? Kor djup bør "kassa" vere?? Tenkte å lage ei rekke -- med stativ/føter av pvc- rør - for å unngå rovdyr i kassene.. Noko anna eg bør tenkje på ??

L.B. (12.01.2014)

Svar:

Det kommer en presentasjon av en kunstig sandsvalekoloni i første nummer av Fuglevennen - i april i år, da vil du kunne se hvordan dette kan gjøres. Det krever en del arbeid, men lar seg gjøre.

Roar Solheim (12.01.2014)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Jeg fant to døde dompapper under fuglebrettet i dag. Det ser ut som om de har hatt diare. Vi har alltid hatt mange fugler på fuglebrettet,men det er første gang dette skjer.Hva kan være årsaken?

J.A.A. (12.01.2014)

Svar:

Trolig salmonellasmitte. Foringsplass må tas ned å rengjøres, og du bør ikke fore fra fuglebrett, kun automater som hindrer at fuglene skiter i matfatet.

Roar Solheim (12.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Enkeltbekkasin?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I midten av oktober fant jeg denne fuglen død i hagen. Så vidt jeg har kunnet finne ut, så er det en enkeltbekkasin. Stemmer dette? Lurer også på hvor vanlig det er at denne fuglen oppholder seg her i innlandet på østlandet. Funnet er gjor i en hage omgitt av skog og dyrket mark, i Hokksund i Buskerud.

T.N. (12.01.2014)

Svar:

Dette er en kvartbekkasin, en uvanlig art om vinteren i Norge. Det korte nebbet samt vertikale streker i brystet skiller den fra enkeltbekkasin (som er det eneste alternativet).

Frode Falkenberg (12.01.2014)


#Fugleforing

Dompapper dør

Hei,
Jeg bor i skogen i Elverum og mater fuglene med solsikkefrø. I den siste uka har jeg funnet to døde dompapper, og nå sitter det en tredje inntil husveggen med "oppblste" fjær og ser ikke frisk ut.. Den flytter seg bare litt når jeg nærmer meg. Hva kan det være? Ekornet er noen ganger på fuglebrettet. Kan det være noe smitte? De andre fuglesortene er ok.

S.B. (12.01.2014)

Svar:

Det er fare for at dette kan være salmonella, som smitter via fuglenes avføring. Du bør ikke fore på fuglebrett, bare fra automater som hindrer at fuglene skiter ned i matfatet.

Roar Solheim (12.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er dette en sultanhøne?

Bilde vedlagt spørsmålet

fotografert i malaysia i sommer

S. (11.01.2014)

Svar:

Arten sultanhøne finnes over store deler av Asia, så det er nok sannsynligvis denne arten - den ligner svært mye de jeg kjenner fra Spania.

Roar Solheim (11.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken hauk(?)

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk en haukliknende fugl i kråkeburet i dag. Klarer ikke helt å identifisere fuglen.

T.L. (11.01.2014)

Svar:

Dette er en ungfugl av hønsehauk - klekket i 2013.

Roar Solheim (11.01.2014)


#Diverse

ugler

Hva gjør jeg for å bli kvitt uglene på gamle låven? Stedet er Kalnes på Radøy i Nordhordland.

A.M. (10.01.2014)

Svar:

Hvorfor vil du bli kvitt ugler fra en låve? De spiser jo mus og rotter! Tror ikke det finnes noen annen måte enn å stenge bygningen helt.

Roar Solheim (10.01.2014)


#Diverse

Kattugle

Hvorfor har kattugler svarte øyne?

N.N (10.01.2014)

Svar:

Det er et veldig godt spørsmål, men dessverre et som jeg ikke tror det finnes noe godt svar på. I Norge har de to slektningene kattugle og slagugle mørke øyne, alle de andre har lyse (gule eller oransje) øyne. Noen få andre uglearter har også helt mørke øyne.

Roar Solheim (10.01.2014)


#Diverse

Bokfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Ikke det beste bildet, men er det mulig å si om dette er bokfink hunn eller hann? Den er temmelig blek i fargene og jeg vil tro det er en hunn, men er ikke sikker på om hannen er blekere om vinteren enn den er om sommeren.

N.N (10.01.2014)

Svar:

Dette er nok en ung hann klekket i 2013. De får ikke voksenfarger før til sommeren. Hunner pleier ikke å overvintre.

Roar Solheim (10.01.2014)


#Diverse

Kattugle

Hunnen er mer rødbrun enn hannen. HVorfor?
Hvorfor har kattugla svarte øyne?

N.N (10.01.2014)

Svar:

Din påstand er ikke riktig. Vi har ikke noe som tilsier at hunner er mer rødbrune enn hanner, i alle fall ikke etter det jeg kjenner til. Derimot er det individuelle variasjoner, og individene kan være fra grålige til mer brungrå, brunrøde og helt rødlige. I Norge virker det som at de veldig røde er i minderetall, og de grålige er de mest vanlige.

Roar Solheim (10.01.2014)


#Diverse

Flaggspett i Tromsø

Har observert flaggspett i Tromsø tre ganger i vinter, senest nå tidlig i januar. Er det vanlig?

R. (09.01.2014)

Svar:

Det vet jeg ikke, men flaggspett har vært på invasjon i store deler av Norge i høst, og arten blir rapportert fra mange steder rundt omkring i landet.

Roar Solheim (09.01.2014)


#Diverse

Observasjon

I dag, 09.01.2014, hadde jeg besøk av en kjernebiter på fuglebrettet. Det er første gang jeg har observert denne fuglen her, lurer på om det er en sjelden gjest på disse kanter. Jeg bor i Volda, Møre og Romsdal.

G.A. (09.01.2014)

Svar:

Den er nok ikke spesielt tallrik, men arten har spredt seg nordover i de senere årene, og rapporteres nå både i Trøndelag og Nordland.

Roar Solheim (09.01.2014)


#Spor og sportegn

Gulpebolle og ekskrement på taket av kasse for kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei og takk for fint for fin spalte!

Jeg bor i Rogaland og for et år siden hengte jeg opp en kasse i et område jeg vet det er kattugle. Kassen er laget etter "godkjente" mål og henger 5-6 m. over bakken i ei stor furu. Jeg har tidligere ikke registrert aktivitet hverken i eller rundt kassen. Før nå. En kveld jeg var ute for å renske noen andre kasser jeg har, ville jeg sjekke kattuglekassen. Det var tydelig at "noen" hadde ligget i kassen fordi det var formet en rund grop i flisen jeg har lagt inn. Kassen var ellers tom. Det jeg imidlertid syns var bemerkelsesverdig var hva jeg fant på taket av kassen. Jeg mistenker at det kan være en gulpebolle, men vet ikke fra hva? Det lå også ekskrementer (Ca 1,5 cm tykk)fra noe jeg antar må være et pattedyr. Er det normalt at kattugla gulper på taket av kasser eller bør jeg mistenke noen andre?

Den antatte gulpebolla er rimelig smørt utover pga all nedbøren som har vært her i det siste.

Har du noen forslag til hvem som har vært på ferde her? Bør jeg flytte kassen mtp ekskrementene?

Mvh Sjur

S.V. (09.01.2014)

Svar:

Det kan se ut som at du har hatt besøk av en mår på kassa. Da bør den flyttes minst 50-100 m før hekkesesongen (februar), hvis ikke er det stor fare for at eventuelle kattugleegg blir spist av måren.

Roar Solheim (09.01.2014)


#Diverse

Ugleplasser i Oslomarka

Dette er kanskje et litt sært spørsmål. Men jeg bruker benrester fra ugleboller til diverse smykkelaging, og lurer på om det finnes noen områder i feks østmarka der man vet det er en del ugle? Så jeg kan "plukke"...

C. (08.01.2014)

Svar:

Nei, det finnes ingen slike steder hvor du kan forvente å finne konsentrasjoner av knokler. Jeg ville heller anbefale deg å spørre på Zool. Museum på Tøyen om noen på preparantverkstedet der kunne ha noen knokler til deg.

Roar Solheim (08.01.2014)


#Diverse

Utrydningstruet, eller?

Heihei! Jeg lurte på en ting til... Er svanene utrydningstruet? Alle sier at de ikke vet..

M. (08.01.2014)

Svar:

Nei, aldeles ikke. Både knoppsvane og sangsvane har økt merkbart i Skandinavia de siste 40 årene. Omkring 1970 hekket sangsvaner bare i de aller nordligste delene av Norge. I dag er de påvist som hekkefugler i alle landets fylker (eller så godt som alle).

Roar Solheim (08.01.2014)


#Økologi og atferd

Flokkdyr, eller?

Hei! Nå har jeg drevet med å finne ut om svanen er et flokkdyr eller om den holder seg for seg selv.. Jeg finner dessverre ikke svaret men så kom jeg på denne nettsiden som jeg har lært så mye fra! Så vær så snill å svar meg! :)

M. (08.01.2014)

Svar:

Svaner lik mange andre fugler, kan ikke plasseres som enten det ene eller det andre. I hekketiden holder svaneparene seg for seg selv, mens de om vinteren kan samles i større flokker. Det kan skyldes både at de er bedre beskyttet når de holder seg sammen, men også at de rett og slett ender opp i flokker fordi det er begrenset med steder hvor de kan finne mat i vinterhalvåret (åpne elver, gruntvann, elvedeltaer osv.)

Roar Solheim (08.01.2014)

««første 36 172 - 36 221 av 49 931 siste»»