Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 534 til 48 583 av totalt 49 926 spørsmål


#Diverse

nytte av fugler

Jeg lurer på hvilken nytte har vi mennesker av fugler? Har det noe med å gjøre med bærekraftig utvikling?

J. (13.05.2007)

Svar:

Du kan like gjerne snu spørsmålet og spørre hvilken nytte fuglene har av oss mennesker? Fugler, mennesker, insekter og planter - alle levende organismer, har utviklet seg fordi det finnes ressurser de kan utnytte. Vi har lært oss å utnytte fuglene, bl. a. tar vi egg fra høner som mat, og vi oppdretter hønsefugler og andefugler som kjøttmat. Foruten denne direkte matnytten er det mange fugler som spiser insektarter som vi mennesker ikke ønsker for mange av (f. eks. insekter som spiser våre matplanter). Og det viktigste er kanskje at fuglene betyr viktige opplevelser for de fleste mennesker!

Roar Solheim (13.05.2007)


#Diverse

Kikkert

Jeg er 12år og jeg har lyst på en god kikkert til å kikke på fugler, er det best å velge 8x forstørrelse eller 10x forstørrelse på kikkerten, og hvis man har lyst på en kikkert som kan vare hele livet er det da lurt å kjøpe en veldig dyr kikkert, hvor mye koster det??????????????????????????????????

S. (10.05.2007)

Svar:

Hei!
Via nettstedet under kan man kjøpe en kikkert, og her er det flere gode å velge mellom. Nederst på siden på dette nettstedet er tlf-nr til de som selger kikkertene. Hvis du tar kontakt med dem, vil du nok få gode råd om hvilken kikkert du bør velge.

http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!O!&rstadv=J

Tore Reinsborg (11.05.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk

kan hønsehauken plasere reiret i miden av en liten stor- vokst skog med mindre trær utenfor det området med stor vokst skog?????

K. (10.05.2007)

Svar:

Hei!
Hønsehauken vil kunne plassere reiret i midten av storvokst skog, men med mindre trær utenfor selve reirområdet. Dette er også typisk plassering av hønsehauk-reir, i og med at store sammenhengende skoger etterhvert har blitt sjeldent.

Tore Reinsborg (11.05.2007)


#Økologi og atferd

Alder

Hvor gammel blir blåmeisen, kontra toppdykkeren?

K.V. (10.05.2007)

Svar:

Hei!
Høyeste kjente alder på en blåmeis er 12 år og 4 måneder, men de fleste av et kull vil dø før de blir ett år. Høyeste kjente alder på toppdykker er 9 år og 8 måneder. Voksne toppdykkere vil imidlertidig i gjennomsnitt leve lengre enn voksne blåmeiser.

Tore Reinsborg (11.05.2007)


#Økologi og atferd

har stærkasse på husveggen, med "TV-overføring "

Stær er nå flyttet inn i kassen på veggen, og vi følger spent med fra dag til dag via et innlagt kamera.













































Vi har fuglekasse med stær som er flyttet inn, Via et fotoapparat inne i kassen kan vi følge med på en TV skjerm hva som skjer fra dag til dag. Idag 2, mai observert tre egg. Hvor lenge ruger stæren på eggene ?
Veldig spennende

N.N (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Rugetiden til stæren er 12-13 døgn etter at det siste egget er lagt. Den legger som oftest 5-6 egg.

Tore Reinsborg (11.05.2007)


#Fuglekasser

Sannsynlighet for ugleinnflytting

Hei,
Lurte på hvor mange uglekasser (kattugle/perleugle) vi burde produsere for å ha en god sjans til å få innflyttere til vinteren? Vi bor på gård i innlandet i Vestfold, så vi har et stort område vi teoretisk kan fylle opp... :-) Noen tips for å få uglene til å "oppdage" kassene?

N.N (10.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du har hengt ut kassene på de "riktige" stedene, vil nok uglene kunne oppdage de relativt fort. Kattuglekasser kan henges opp i skogsholt, gjerne løvskog, i kulturlandskapet. Perleuglekassene bør henges opp i litt sammenhengende barskogsområder.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Økologi og atferd

Duer og ruging

Hei, vi har fått et rede i et tre rett utenfor hagen. På avtand ser det ut som en due. Kan dette stemme i et boligområde på lørenskog? Jeg har aldri sett mer enn en fugl der, og den som ruger på eggene er ofte borte. Hvor lenge borte kan denne fuglen være borte fra eggene sine uten at disse blir ødelagt?

K. (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mest sannsynlig ei ringdue som hekker i hagen deres, men tyrkerdue kan heller ikke utelukkes. Hvis dua er større enn ei bydue er det nok ringdue; tyrkerdua er mye mindre. Når det gjelder hvor lenge eggene kan ligge uten varme fra foreldrene, så kommer det an på flere faktorer. Utetemperaturen er avgjørende. Er det kaldt vil eggene kjøles ned hurtigere, og kan i verste fall dø. Mange fugler begynner ikke å ruge før hele kullet er ferdiglagt. Ved rugestart begynner egget (embryo) å utvikle seg. Da er det viktig at den interne temperaturen i eggene holdes jevn for at alt skal ligge til rette for at den kommende fugleungen skal bli sterk og frisk ved klekking. Normalt ligger denne temperaturen på 37-38 grader celsius hos norske fugler.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk

kor høyt bør eit tre i en skog vere viss hønsehauken skal trivast

S. (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Innenfor territoriet kan det være trær av alle aldersklasser, men rundt selve reiret liker den best at det er høye/gamle bartrær. Reiret ligger oftest inne ved stammen høyt oppe i et tre. Av og til kan reiret plasseres over 10 meter over bakken.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Økologi og atferd

Vipa

Hva spiser vipa

N.N (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Vipa spiser nesten bare animalsk føde som insekter, meitemark og snegler. Den kan supplere kostholdet med noe gressfrø.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Fuglekasser

Spørsmål:

kan du gi meg noen internetsider der man kan kjøpe fuglekasser

N.N (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Via nettstedet under kan ulike typer fuglekasser kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!xfuka!&VS=liste&VL=T

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Økologi og atferd

dompap

kor mangen egg kan ein dompap få???

F. (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Dompapen legger som oftest 5-6 egg, men det er også påvist kull med 7 egg.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Diverse

Fulger

hei, er det noen dyre som ikke er fulger, men kan fly?

N. (08.05.2007)

Svar:

Hei!
Av andre høyerestående dyr som ikke er fugler, er det bare flaggermus som har fullt utviklet flygeevne.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Diverse

Samlekasse til egg

Jeg lurer påhvor jeg kan få kjøpt en samlekasse til småfuglegg? Skolen jeg jobber på har arvet en liten eggsamling.

J.R. (08.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er generelt ulovlig å samle fugleegg i dag, og samlekasser for slikt selges ikke i butikkene.

Tore Reinsborg (09.05.2007)


#Økologi og atferd

Kjernebiter

Hei
Jeg er en ivrig amatørornitolog som siden julaften 1975 har oppskrevet fugler jeg har sett hver dag.Bor på Melhus 20 km sør for Trondheim.Har sett mellom 1 og 4 par kjernebitere her siden 1997 med unntak av 2001!!.Er det noen som har funnet reir av arten her oppe,og i hvilken biotop hekker den?Farge på egg?

H.S. (08.05.2007)

Svar:

Hei!
Kjernebiteren er i sterk framgang i Trøndelag, og blir stadig sett på nye lokaliteter. I Melhus kommune forekommer den i dag flere steder, og den hekker nok flere steder også i kommunen. Kjernebiteren hekker gjerne i parker og skoger med relativt høyvokste løvtrær, men den er vanskelig å påvise hekkende. Dette kommer av at den opptrer relativt anonymt, samt at den er relativt sky på hekkeplassene. Eggene er lyseblå med svake, fiolettaktige flekker og markerte, gråbrune til svarte prikker, flekker og snirkler.
På nettstedet under kan du lese mer om kjernebiteren:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=91

Tore Reinsborg (09.05.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk

kor gammal kan ein hønsehauk bli

N.N (08.05.2007)

Svar:

Hei!
Høyste registrerte alder på hønsehauk ringmerket i Norge er 13 år og 8 måneder. I det øvrige Europa er høyste registrerte alder 19 år.

Tore Reinsborg (09.05.2007)


#Økologi og atferd

GJØK

hvilken plass har gjøken i næringkjeden???

A. (08.05.2007)

Svar:

Hei!
Gjøken er verken på toppen, eller bunnen av næringskjeden, men omtrent midt i. Gjøken lever av insekter og edderkopper, men tar også meitemark.

Tore Reinsborg (09.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hønsehauk eller dvergfalk

kan hønsehauken og dvergfalken lage same lyd

K. (07.05.2007)

Svar:

Hei!
Hønsehauk- og dvergfalk-lyder er oftest å høre i forbindelse med at de varsler når en nærmer seg reiret. Dvergfalken har lyder som ligger høyere på toneskalaen enn hønsehauken, og lydytringene foregår i et raskere tempo hos dvergfalken.

Tore Reinsborg (09.05.2007)


#Økologi og atferd

HØNSEHAUK

Vi har en stor skog som er delt inn i flere forskjelige trær typer en plass med bjørk en plass med furu og en plass med osp eg har sett hønsehauken flere ganger i år som når den kretser over furuskogen og lander der i furuskogen har mellom-store og høye furuer noen er ca 20 meter høye kan den hekke i den skogen ?

S. (07.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er godt mulig at hønsehauken kan hekke der, særlig hvis det er forholdsvis gammel skog i området.

Tore Reinsborg (09.05.2007)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper med merkelig oppførsel

Fluesnapperen dukket opp her hos meg i Skien 2. mai. I tre dager var den travlt beskjeftiget med å inspisere min fuglekasse, samtidig med at den kvitret nærmest uavbrutt. Men den 5. mai hørte jeg ikke noe til den. Tidlig om morgenen den 6. mai hørte jeg den flyve rundt å varsle, hvoretter den flaksede opp av det ene vindu etter det andre, vekslende med å fly fra gren til gren rundt huset. Slik har den nå holdt på i to hele dager, for det meste uten å gi en lyd fra seg. Har fuglen gått fra forstanden eller er det et eller annet den forsøker å få oss til å forstå? Jeg har inpisert fuglekassen, men fant ingenting unormalt (dunet materiale i bunnen etter en blåmeis).

O.J. (07.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye som tyder på at den har oppfattet sitt eget speilbilde i vinduene, og at den tror at speilbildet er en rival som har trengt inn på dens territorium.

Tore Reinsborg (09.05.2007)


#Økologi og atferd

due klekking

hei. oppe på loftet fant vi netopp en due som satt ved siden av et rede hun hadde byggd med noen egg oppi. hvor lang tid tar det før eggene klekkes? hva gjør vi?

S. (07.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis eggene er nylagt, vil det ta ca. 16-18 døgn før de klekker. Ungene vil forlate reiret etter ytterligere 35-37 døgn. Hvis hekkingen skal lykkes bør det ikke være for nærgående aktivitet på loftet.

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Diverse

hei

kan du si meg noen fugle sider dyr sider fisk sider hval sider dinosaur sider insekt sider på internett

E. (07.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under kan du finne informasjon, samt aktiviteter knyttet til mange typer planter og dyr:
http://www.miljolare.no/tema/planterogdyr/
Du kan også finne mye informasjon ved å skrive "fisk", "hval" og "insekt" i skrivefeltet på nettstedet under:
http://www.google.no/

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Økologi og atferd

Stokkand

Hva spiser en stokkand?

H. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Stokkanda har en sterkt sammensatt spiseseddel. Den spiser bl.a. unge vannplanter, frø, bær, insekter, snegler, ormer m.m. Stokkand-kyllingene spiser overveiende insekter.

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Økologi og atferd

Hannens fjærdrakt

Hvorfor er de fleste hannfugler penere i fjærdrakten enn hunnene?

W.B. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Hos de fleste fugleartene er det hannene som konkurrerer om hunnene. Dette kan de gjøre på flere måter, bl.a. ved å utvikle en praktdrakt som hunnene velger make ut fra. Det vil som en følge av at hunnene prefererer fine praktdrakter (f.eks. fargerike drakter) være fordelaktig for hannene å få utviklet en fin praktdrakt. Graden av "finhet" i drakten hos hannen kan fortelle hunnen at han har gode gener, og følgelig blir valgt/ikke valgt som make. Dette kan også være et ærlig signal fra hannen, da det kan være kostbart å bære en "fin" drakt. Store ornamenter og skarpe farger kan gjøre hannen mer utsatt for forskjellige typer farer (blir f.eks lettere oppdaget av en predator).

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Fuglekasser

Uglekasse plassering

Hei,
Vi bor i Andebu i Vestfold og har laget 3 uglekasser - 2 til kattugle og en til perleugle. Lurer på et par ting:
Perleuglekassen er plassert i 5 meters høyde i et lite skogholt i kulturlandskap. Kattuglekassene i samme høyde i eiketrær med kort avstand til bartrær i skogkant mot jorder. Høres dette ok ut?
Hva slags muligheter vi har for å få besøk i disse i løpet av et år?

F.H. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Det virker som dere har plassert kattuglekassene på et lovende sted. Når det gjelder plasseringen av perleugle-kassene, kan dere med fordel plassere de i mer sammenhengende barskogsområder, gjerne på en myrholme. Men det skader ikke å vente et år, da det ikke kan utelukkes at dere kan få perleugle i kassen der dere har hengt den nå. Perleugla jakter i skog, så det bør være mer skog enn kulturlandskap hvor dere har hengt den.

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Diverse

Måkereir på taket

De siste årene har et måkepar laget reir på oversiden av en luftepipe på taket.Det er lav høyde på huset så de skaper store problemer. Hva kan jeg gjøre slik at de ikke lager reir der neste år ? Et råd jeg har fått var å sette opp en ståltråd fra den ene enden av mønet til den andre gjenneom toppen av pipa . Men det virket ikke. Andre gode råd ????

B.B. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du vil sikre deg at måkene ikke hekker på angitt sted, må du nok fysisk avsperre reirplassen slik at fuglene ikke kommer til. Skrånende hønsenetting over toppen på pipa kan være et alternativ. Denne kan da fjernes utpå sommeren når hekkesesongen er over.

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugle egg

kas fugl leg kvite egg med rød rosa priker på og veldig små
eg

N.N (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du har sett egg(ene) i ei fuglekasse, er det nok et meise-egg. Mest sannsynlig kjøttmeis eller blåmeis. Forøvrig er det flere andre arter som ikke hekker i fuglekasser som kan ha lignende fargesammensetning på eggene.

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Økologi og atferd

ruging

hvor lenge om gangen kan et rugende fuglepar være borte fra eggene, før de ikke lar seg klekke?

E. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder hvor lenge eggene kan ligge uten varme fra foreldrene, så kommer det an på flere faktorer. Utetemperaturen er avgjørende. Er det kaldt vil eggene kjøles ned hurtigere, og kan i verste fall dø. Mange fugler begynner ikke å ruge før hele kullet er ferdiglagt. Ved rugestart begynner egget (embryo) å utvikle seg. Da er det viktig at den interne temperaturen i eggene holdes jevn for at alt skal ligge til rette for at den kommende fugleungen skal bli sterk og frisk ved klekking. Normalt ligger denne temperaturen på 37-38 grader celsius hos norske fugler.

Tore Reinsborg (08.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Træna 29 april 2007

Var på Træna i slutten av april, og hørte en fugl som plystret en lang sammenhengende plystrelyd (synkende tone). Kunne ikke høre at den laget andre lyder.
Jeg fikk ikke sett fuggelen, og lurer fælt på hvilken art det kan ha vært. Den oppholdt seg nedenfor fjellene på øya Sanna (Træna)

O.J. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Tida på året, sted og at fuglen hadde plystre-lyder kan tyde på at du har hørt en syngende ringtrost. Den hekker gjerne i bratt og urete terreng. På nettstedet under kan du finne en kort sekvens av ringtrost-sang ved å klikke på artsnavnet:
http://www.fuglar.no/galleri/lyder.php

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hønsehauk

kan hønsehauken lage forskjelige lyder

S. (06.05.2007)

Svar:

Hei!
Hønsehauken har forskjellige typer lyder, men utenfor hekkeområdet vil den forholde seg taus. I hekkeområdet kan man høre spesifikke kontaktlyder, parringslyder, tiggelyder og varsellyder.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Etter en liten diskusjon trenger svar på om hakkespetten fester kongler i hullet den hakker ut i treet når den spiser, for at kongla skal bli stødigere når den spiser???
Noen mener det er for å hakke ut for reir???

H. (05.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er vanlig at flaggspetten bruker forskjellige sprekker og hull i trær og stolper til å feste kongler i. Dette gjør den nok for at det skal bli lettere å få tak i de små frøene innenfor kongleskjellene. Det kan etterhvert hope seg opp store dunger av uthakkede kongler under slike trær/stolper, og slike plasser blir gjerne kalt spettesmie. Av spettene er det bare flaggspetten som spiser konglefrø. Den bruker nok andre trær til å lage reirhull i.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent reir

Eg var og gjekk tur i skogen ein dag plutseleg såg eg et halv stors reir det var ca 35 cm bredt og det var på toppen av et halvstort furutre eg trude det var et nøtteskrike reir men eg var ikkje sikker vett du kaslags reir det er

S. (05.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke utenkelig at det kan ha vært et nøtteskrike-reir du har funnet. Størrelsen passer til denne arten. Hvis det utvendig besto av tynne kvister, vil det ytterligere styrke troen på at det er et nøtteskrike-reir.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Sothøne

Jeg bare lurer på om sothønene bytter partnere, eller har de samme partner hele livet?

B. (05.05.2007)

Svar:

Hei!
Hos sothøna holder paret sammen i hekkesesongen, mens det er usikkert hvorvidt paret også kan holde sammen i vinterområdene. Trolig kan de gjøre det i områder hvor territoriet forsvares året rundt. I Norge blir de som regel tvunget til å trekke bort fra hekkeområdene om vinteren, så norske sothøner har trolig ikke livsvarige partnere.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Vinterforberedelser hos skjæra

Jeg skriver en oppgave om fugler, og har valgt Skjær til min fugl. Men jeg lurer veldig på hvordan Skjæra forbereder seg til vinteren? Samler/Hamstrer den mat?

B. (05.05.2007)

Svar:

Hei!
Skjæra er ikke blant de kråkefuglene som hamstrer næring, i motsetning til nøttekråke, nøtteskrike og lavskrike. Skjæra lever i sterk tilknytning til bebyggelse, og vil pga dette kunne finne nok mat året gjennom.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Vi hadde besøk av et par som vi tidligere aldri har observert hos oss på Korsvoll i Oslo. Feltet bak nebbet var dyp rød og på vingene var en gul stripe. Størrelse som en meis og nebbet muligens kort.

A.H. (04.05.2007)

Svar:

Hei!
Din beskrivelse av fuglene tyder på at dere har sett et par av stillits. Dette er en finkefugl, omtrent på størrelse med en meis.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk

Heei kan hønsehauken komme i ein skog som består av små og store furutrær vi har en stor skog som består av dei trærne og vi har sett den 4 eller 5 gangerder der

K. (04.05.2007)

Svar:

Hei!
I og med at dere har sett hønsehauken ofte i området, er det sannsynlig at den hekker i nærheten.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk

liker hønsehauken seg i furuskog med både små og store furutrær ?

S.F. (04.05.2007)

Svar:

Hei!
Hønsehauken hekker også i furuskog, og i territoriet vil det kunne være trær i alle aldersklasser. Reiret vil den imidlertid plassere i eldre skog.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Fuglespråk

Hei.
Forstår fugler av samme art hverandre når de ikke er klekket i samme land? Altså om de har forskjeller i "språket" sitt.

C. (04.05.2007)

Svar:

Hei!
Stort sett synger individer av samme art temmelig likt over utbredelsesområdet, og vil da kunne forstå hverandre. Hvis man bruker lydopptak for å framkalle respons, vil man hos mange arter kunne få en slik respons ved å bruke lydopptak gjort et helt annet sted i utbredelsesområdet. Noen arter, f.eks rødvingetrosten, vil kunne variere stort i sangen over et relativt lite geografisk område (f.eks i et dalføre).

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

stær

kor gammel kan ein stær bli?

F. (04.05.2007)

Svar:

Hei!
Høyeste kjente alder på en stær ringmerket i Norge, er 23 år og 1 måned.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Stokkand

Kan stokkander spise froskeegg?

E.B. (04.05.2007)

Svar:

Hei!
Amfibier kan inngå i kosten til stokkand, og følgelig er det rimelig å anta at den også kan ta egg av disse dyrene. Amfiber er imidlertid trolig ikke en viktig del av spiseseddelen til stokkanda.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Kanadagåsa

Jeg har forstått det sånn at dette er en vegetar fugl.Og spiser helst gress og alger. Men hva lever den av på vinteren da?

S. (03.05.2007)

Svar:

Hei!
Kanadagåsa lever hovedsaklig av vegetabilsk føde både sommer og vinter. Om våren spiser den mye nye skudd, mens den om høsten og vinteren spiser mye frø fra ulike typer planter. Den tar også spillkorn i områder hvor den har tilgang til slikt.

Tore Reinsborg (07.05.2007)


#Økologi og atferd

Fugler

Kan du fortelle meg om hørselen til slanger??

A. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Til forskjell fra pattedyrene mangler slanger ytre øre og trommehinne, og vil oppfatte lyd ved hjelp av rekker av følehår inne i øregangene. Slanger oppfatter lydbølger med lav frekvens, og kan pga dette føle vibrasjoner i jorden.

Tore Reinsborg (03.05.2007)


#Økologi og atferd

Måkefobi

Hei!Jeg har en kjæreste som har måkefobi.Dette utviklet seg etter at personen ble "angrepet" under sesongen da de hadde fugleunger har jeg forstått.Jeg vil gjerne hjelpe kjærsten min.Er det noen fakta dere kan komme med i forhold til måker for å kanskje gjøre dette problemet lettere?Forstå måkenes oppførsel?

F. (03.05.2007)

Svar:

Hei!
Måkene (hovedsakelig fiskemåken) er mest aggressive i den perioden ungene er små, men de gjør kun skinnangrep på mennesker. Det er forståelig at slike skinnangrep kan oppleves ubehagelig, og den beste måten å unngå slike angrep, vil da være å ikke oppsøke områder hvor det er måkeunger.

Tore Reinsborg (03.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

norske fugler m/cd av fuglelåter

Er det å få kjøpt en slik bok og event. hvilket forlag og hvor kan jeg få kjøpt den?

M. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Boka "Bli kjent med fuglene" inneholder også en CD. På nettstedet under kan denne boka kjøpes. Via dette nettstedet selges også en rekke andre bøker og CD-er som omhandler fugl.

http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&VL=L&SOKG=&sql=&var=!var!B!Drik!

Tore Reinsborg (03.05.2007)


#Diverse

By

I hvilken by i Norge er det sett flest fugler?

S. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke oversikt over slikt, men de største byene våre kommer nok høyt på en slik statistikk. Både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger har parker og våtmarksområder som tiltrekker mye fugl.

Tore Reinsborg (03.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Så en fugl som lignet litt på Gråhegre i fjæra (Bodø), men når den lettet virket vingene mer spisse (gråhegre har vel brede vinger hele veien) i formen ytterst. Den virket jevnstor med gråhegre også.
Senere i samme området fløy 2 stk over hodet på meg. Og disse hadde også samme litt spisse formen på vingene. Ellers lignet de på gråhegre: lang hals, ganske stort vingespenn og lange ben eller lang stjert (vanskelig å se undenfra) som stakk ut bak når de fløy.
Hvilken fugl kan det ha vært? Mener det ikke var gråhegre, og synes den ikke lignet på trane heller, men er ikke helt sikker.

Y. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er nok mest sannsynlig en gråhegre du har sett, og vinkelen du så den fra kan ha gjort at den så litt anderledes ut enn normalt. Traner oppholder seg normalt ikke i fjæra, så det er neppe trane du har sett.

Tore Reinsborg (03.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hei

vet du en side med fugleegg på

E. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke lykkes i å finne noen internettsider som er spesialisert på fugleegg. Det finnes et engelsk bokverk som omhandler egg: "Bird, Nests, Eggs and Nestling of Britian & Europe". Collins Field Guide
Harrison & Castell, Collins
Dette bokverket kan kjøpes på dette nettstedet:

http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (03.05.2007)


#Økologi og atferd

spørsmål

hvordan er pilfinks egg og rede

E. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Reiret til pilfinken består av halm og strå og er rikelig foret med fjær, og plasseres som regel i en eller annen form for hulrom, f.eks fuglekasser. Av og til kan reiret bygges fritt i et tre og er da alltid overdekket med inngang på siden. Også reir i hulrom blir ofte forsynt med et slags tak. Eggene er gråhvit og tett bestrødd med brunsvarte flekker.

Tore Reinsborg (03.05.2007)


#Økologi og atferd

Grågås/Ringtrost

Ka har skjedd med bestanden av grågås dei siste 5 åra ?? Når eg vaks opp på 80-90 tallet var grågåsa ein sjelden hekkegjest her på øyane utanfor Bergen. No er det ikkje uvanleg å telja 70 gåser som ligger i enklete reservat ! Ka betydning kan dette ha for andre fuglar som nyttar reservatet ?? Har ein mistanke om at grågåsa skviser ut andre fuglar .

Observerte ei ringtrost igår, det merkelege var at gråtrosta var svært aggressiv mot den, skulle tru det var ei kråke !! Har aldri sett traster oppføre seg slik mot kvarandre før ??

B.S. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Det har vært en kraftig bestandsøkning av grågås de siste årene, ikke bare på Vestlandet, men også videre nordover. Det kan godt hende den vil fortrenge noen arter pga konkurranse, men dette vil tida vise. Det er ikke uvanlig at nærstående arter kan vise aggressivitet mot hverandre, og troster vil ikke være noe unntak.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Hva er livretten til Hakkespetten?
Hvor gamle kan de bli?
Hvor mange arter finnes det i Norge?
Hvilke trer hakker de i?
Hvor lenge holder de med kjæresten?

E.F.A. (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Spettefuglene kan ta forskjellig type føde, og attraktiv kost for dem er bl.a. maur, treborende insekter og larver av disse. De kan også ta mye bladlus i sommerhalvåret, særlig dvergspetten. Svartspetten tar mye stokkmaur som den finner dypt inne i stammen på trær. Om vinteren spiser flaggspetten mye konglefrø, mens tretåspetten kan hakke rekker av hull på granstammer for å få tak i sevje. Spettene kan bli over 10 år gamle, men mange dør nok før de når den alderen. I Norge hekker svartspett, grønnspett, gråspett, hvitryggspett, flaggspett, tretåspett og dvergspett. I tillegg kommer vendehalsen som er en litt atypisk spettefugl, da den ikke hakker ut reirhull selv. De kan nok hakke i mange typer trær, men som reirtre er for mange av artene osp favorittre. Tretåspetten hakker imidlertid for det meste ut reiret sitt i gran. Paret vil holde sammen fra tidlig på våren til ungene blir selvstendige utpå sommeren. Samme par kan også hekke sammen flere år på rad.

Tore Reinsborg (02.05.2007)


#Økologi og atferd

Toppdykker

Jeg lurer på hvor lenge kan en toppdykker holde seg under vann? Erdenen truet fugleart?

G. (01.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvert dykk varer som regel under 30 sekunder. I et studie var gjennomsnittet for hvert dykk 24 sekunder, og maksimal dykketid 56 sekunder. Toppdykkeren er ikke en sterkt truet art i Europa, men det har vært en bestandsnedgang de siste årene i våre naboland Sverige og Finnland.

Tore Reinsborg (02.05.2007)

««første 48 534 - 48 583 av 49 926 siste»»