Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 36 013 til 36 062 av totalt 49 954 spørsmål «forrige neste»
FUGLE SEX
Koeleis skjer befrukninga hoss fuglane?
L.H. (14.02.2014)
Svar:
Fugler er som andre pattedyr og har såkalt indre befruktning, i motsetning til vannlevende dyr (eks. frosk og fisk)som har ytre befruktning.
Fugler har ikke penis, og selve parringen er en kjapp affære der hannen tømmer sine sædceller utenfor hunnens kloakkåpning. Det er en felles åpning for avføring, befruktning og egglegging. Dette skjer ved at hannen plasserer seg oppå hunnens rygg og gnir sin kloakåpning mot hennes, ofte gjøres dette i kombinasjon med at hannen biter seg godt fast i hunnens nakkefjær.
Etter overføringen av sædcellene så beveger de seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.Morten Ree (17.02.2014)
Hva slags fugl er dette?
Jeg observerte denne i strandkanten på Stokkalandsvannet i Sandnes 16. februar 2014
K.P. (16.02.2014)
Svar:
Dette er en sivhøne. Noen få individer av arten overvintrer hos oss, som oftest i snøfattige våtmarksområder på Sørvestlandet.
Les mer om sivhøne her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4346Morten Ree (17.02.2014)
Ang rens av fuglekasse
Hei! Vi har en fuglekasse som vi hadde tenkt å rense nå, slik at den var klar for hekkesesongen. Men vi har oppdaget at det bor en kjøttmeis der og den flyr ut og inn hele dagen. Vi er nå usikker på om vi likevel bør rense kassen, vi har prøvd ta den ned flere dager, men har da blitt overrasket av fuglen som flyger livredd ut fra kassen.
Skal vi rense den eller bare la fugl og kjøttmeis være i fred? Et annet spørsmål, leste svaret på et annet spørsmål
At meiser ofte overvintrer i fuglekasser. Er det kun meiser dette gjelder? Trives de med litt mer "luksus" om vinteren kontra de andre småfuglene?
K. (16.02.2014)
Svar:
Meiser og andre hullrugere bruker fuglekasser og andre hulrom til oppholdsplass, først og fremst som overnattingsplass på vinteren. For andre fugler enn disse hullrugere vil det være unaturlig å føles usikkert å krype inn i en hullåpning.
Om dere velger å ikke rense kassen så går nok det bra. Kjøttmeisen vil bygge ett nytt rede over det som er fra før. Minuset ved å ikke rense er at det vil være mer utøy og lopper i kassen og at redet kan komme så høyt at kråkefugler kan rekke ned til reiret og ta egg og unger.
Men kjøttmeisen oppsøker nok kassen umiddelbart igjen selv om dere tar den ned for en dag.Morten Ree (17.02.2014)
Kjøttmeis med hvit stjert
Hei, Vi har jevnlig besøk av en kjøttmeis med hvit stjert på brettet. Hvor vanlig er dette?
S.C. (15.02.2014)
Svar:
Har ikke hørt om slike hvite fjær hos kjøttmeis før. Det er mer utbredt blant troster og finker.
Roar Solheim (16.02.2014)
Alkohol til dyr
Jeg ga raki til kanarifuglen min og den kollapset. Hva skal jeg si til foreldrene mine???
A.N.V. (14.02.2014)
Svar:
Tja, si det -. Her kan nok ikke vi gi noen spesielle råd.....
Roar Solheim (15.02.2014)
lisens
hvordan får du lisens til ringmerking av fugel
N.N (14.02.2014)
Svar:
Ringmerkingslisens krever at du får trening i å ringmerke fugler. Dette kan du få med å bli med i en ringmerkingsgruppe i ditt distrikt. Det er Ringmerkingssentralen i Stavanger som anbefaler om du kan få lisens, og denne utstedes så fra Miljødirektoratet i Trondheim.
Roar Solheim (15.02.2014)
fuglesang i januar
Ca i midten av januar jobbet jeg nattvakt og da var jeg en del ute. I firetida flere netter hørte jeg veldig fin og klar fuglesang. Det var helt mørkt og ikke noe årstid for fuglesang, tenkte jeg. Det var i et tettbygd strøk med en del store bjørketrær i nærheten av Trondheim sentrum. Hvilke fugler kan det være som synger på den tida i januar?
A.F. (13.02.2014)
Svar:
Jeg mistenker at det kan ha vært en rødstrupe. Gjerdesmett er en annen mulighet, men den pleier ikke å synge om natta. En tredje mulighet kan være svarttrost.
Roar Solheim (15.02.2014)
eggsanking
Hvor mye bot kan du få for å ha tatt ørn egg?
eller gås/måke? ser for mæ at det e stor forskjell på summan fra måke til ørn? å fengsel evnt?
H. (13.02.2014)
Svar:
Dette er spørsmål du bør rette til Miljødirektoratet i Trondheim.
Roar Solheim (15.02.2014)
Hvilken fugl
Lurer på hvilken fugl disse fjærene stammer fra?
J.L. (14.02.2014)
Svar:
Dette er fjær fra en flaggspett.
Roar Solheim (15.02.2014)
Kan edderkoppeer høre?
Kan edderkopper høre? Og hører de godt??
A.E.S. (12.02.2014)
Svar:
Edderkopper kan ikke høre, men føler vibrasjoner meget godt. De har også et fargesyn og kan bedømme avstand. Det finnes ca. 540 forskjellige edderkopparter i Norge.
Les mer om edderkopper her: http://www.naturfakta.no/dyr/?id=1475Morten Ree (13.02.2014)
emu
kor mangen egg kan emu få
A. (11.02.2014)
Svar:
Emu legger fra 5-11 egg i vill tilstand. Det drives stort med emu-farmer slik som vi driver med høns. Emu-egg er populær mat for mennesker i enkelte deler av verden. Innholdet i ett emu-egg tilsvarer fra 10-12 hønseegg.
På denne linken kan du se bilde av et emu-egg: http://en.wikipedia.org/wiki/Emu#BreedingMorten Ree (13.02.2014)
foto
hei, jeg er en fugle
og lurer på om det fins ett kart med havørn som er merket eller det er et kart over havørnreir i kristiansand.
N.N (12.02.2014)
Svar:
Registreringer av hekkeplasser for rovfugl er holdt strengt hemmelig da disse ofte er utsatt for forstyrrelser. Så her må det gjøres en feltinnsats av deg selv. Men husk at havørn og andre fugler ikke bør forstyrres i hekketid så her gjelder det å holde god avstand ved eventuelle observering eller fotografering.
Morten Ree (13.02.2014)
fuglene borte
Vi har hatt mange fuger på foringsplassen hele vinter,men så ble di putslig borte vi forstår ikke hva som gjør det. Vi bor i mo i rana
L.A. (12.02.2014)
Svar:
Våre vinterfugler streifer svært mye omkring vinters tid. Selv om de finner en god foringsplass så har de en tendens til å stresse avgårde, spesielt er sisikflokkene urolige av seg. Det kan ofte ha å gjøre med værmessige forhold.
Morten Ree (13.02.2014)
Spørsmål:
Hei roar! Jeg lurte på hva slags fugl dette er?
N.N (08.02.2014)
Svar:
Dette er en eller annen art av såkalte "prydhøns". Gå til disse sidene så finner du mye info om slike arter, og sikkert også det eksakte navnet på denne arten: http://www.prydfugler.no/
Morten Ree (13.02.2014)
Havelle i Trondheim sentrum/ila
Heisann , jeg er ofte å går rundt på kaiene i Trondheim og oppover Nidelva og en del nede i gaulosen og fotograferer alt annet enn måker, kråker og stokkand , for de er det så utrolig mange av . Men i dag 07.02.2014 så kom jeg over en liten flokk med Havelle , det var vell omtrent 10-12 fugler , og etter hva jeg kunne se så var det vist bare hanner . så det jeg lurer på er om hvor vanlig er det observert Havelle inne i trondheimsfjorden ? Grunnen til att jeg spør er att jeg aldri har sett den her før , og begynner å lure på att det er pga miljøforandringene vi opplever på jorda som har gjort att den plutselig er å finne her . sender også med ett av bildene jeg tok i dag .
R.C.J. (07.02.2014)
Svar:
Havelle er ofte å se i Trondheimsfjorden og trekker også enkelte ganger opp Nidelva. I høst var en flokk på rundt 70 individer observert i nedre del av elveløpet. Havelle har i likhet med ærfugl og sjøorre avtatt i antall i Trondheimsfjorden. Havelle overvintrer som regel i store tette flokker langs kysten gjerne langt fra land. Slike flokker er svært utsatt for oljesøl. Arten er globalt truet og står på den internasjonale rødlista.
Les mer om havelle her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3554&vis=Morten Ree (13.02.2014)
Svaner
Hei!
Jeg lurer på hvor langt en svane kan fly? Kan de som bor i Norge dra langt sørover om vinteren?
M. (02.02.2014)
Svar:
Svanene har store vinger og er gode flyvere som kan forflytte seg mange mil. De norske sangsvanene har sin hoved utbredelse i Finnmark/Troms. Når isen legger seg på innsjøene på høsten flyr disse sørover og overvintrer i vassdrag eller kystområder i Sør-Norge, som kan være rundt 2000 km fra der de hekker.
Knoppsvanene som finnes i Norge holder til langs kysten i det sørlige og vestlige Norge. Disse kan være på hekkeplassen hele året, men ved kalde vintre så trekker mange av disse til Sør-Sverige eller Danmark.
Les mer om svanene her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3426&vis=Morten Ree (13.02.2014)
kråka min: Menig
Hei, i fjor var det ett kull kråke unger som kom til meg med foreldrene sine.
Jeg kjenner foreldrene. De har vi matet mange ganger jeg har blitt vant til at de kommer til meg og tigger mat:-) en liten kråke unge(den minste) har jeg kaldt for menig(ingen grunn) og i går leste jeg en bok på rommet mitt med vinduet opent og så fløy menig
Rett inn vinduet og satte seg på boka jeg leste! Han bar helt tamm! Hvorfor
N.N (07.02.2014)
Svar:
Kråkefugler som kråke og ravn lar seg lett temme, men likevel er det spesielt at en viltlevende kråke uten videre kommer inn på denne måten. Men ettersom du har skapt tillit ved å mate både foreldre og unger så vil de selvsagt oppsøke deg for å få mat.
Morten Ree (13.02.2014)
svaler - tårnseilere
Tidligere år, da jeg var på reise til forskjellige hovedsteder i Europa, var det tårnseilere å se i store mengder overalt. Sommeren 2013 var jeg på reise til forskjellige byer ved Østersjøen. Nå var tårnseilerne så godt som fraværende. De eneste var å se ,var ved en fiskerlandsby i Latvia, 2 - 3 par , og en enkelt seiler ved havnen i St. Petersburg.
Taksvaler og låvesvaler er blitt en sjeldenhet.
Har andre gjort tilsvarende observasjoner. Er svalene i ferd med å forsvinne?
Med hilsen Ola kIELLAND-lUND
O.K.L. (26.01.2014)
Svar:
Aktiviteten til tårnseilere er svært væravhengig. De voksne fuglene kan forlate sine unger i opp til 10 dager ved lavtrykk og dårlig vær. De kan da trolig forflytte seg så langt som 1000 km fra sin hekkeplass. Derfor er det vanskelig å anslå hvordan bestanden er i de forskjellige steder man besøker.
Svalene våre sliter i motgang, og årsakene er sammensatte. Mindre og mindre tilgjengelig våtmarksområder både under trekket og i vinterkvarteret bidrar negativt. Bruk av sprøytemiddel mot blant annet malaria kan føre til massedød av svaler i sørlige Afrika. Her hjemme er vel mangel på hekkeplasser i jordbrukslandskapet samt drenering av våtmark og mindre insektmengder noe av årsaken til vanskelighetene.Morten Ree (13.02.2014)
skadet dumpapp
Har en skadet dumpapp som trolig har fløyet inn i ett vindu, var lite futt i han/hun når jeg nærmet meg for å plukke han/hun opp for å legge i en pappeske med løv, vann skål, solsikkefrø, knust meisebolle og godt ventilert. Han/hun lager noen klikke lyder og ser ut som det er noe galt med nakken , har også øynene lite åpne å rister med hode med sekunders mellomrom. Hva er det beste jeg kan gjøre å er det noe jeg kan gjøre for å bedre han/hun??? Virkelig vondt å se så håper raskt på svar
C. (11.02.2014)
Svar:
Det høres ut som at fuglen kan ha kollidert med et vindu og fått hjernerystelse (eller også blødninger i hodet). Det eneste man kan gjøre, er det du har gjort, og så vente og se om den kommer seg.
Roar Solheim (12.02.2014)
spurvekor
Det er et voldsomt kor i noen busker i Oslo på dagtid av gråspurv og pilfink nå i midlværet. Er dette noe som skjer året rundt eller bare om våren?
H.B. (11.02.2014)
Svar:
Gråspurvflokker kan nok lage en del lyd hele året, men kvitringen er nok mer intens nå før hekkestart.
Roar Solheim (12.02.2014)
Haukugle - er lyd kjønnsbestemmende?
Hei
Vi har fått en haukugle som ser ut til å ha begynt å markere territorium i skogen vår. Nå lurer jeg på om hannen og hunnen har forskjellige lyder, så de kan kjønnsbestemmes sikkert etter dette?
K.V.O. (11.02.2014)
Svar:
Før hekkestart synger hannen med en skjelvende, rask hukrelyd som varer i 10-11 sekunder, mens hunnen tigger med en hvesende ksssjjjjiiiiiiiipp-lyd.
Roar Solheim (12.02.2014)
Uglekasser
Kan man henge opp uglekasser til forskjellige arter i et område, hvis det er ca 100 meter mellom kassene?
N.N (11.02.2014)
Svar:
Ja, det kan du, men det ikke sikkert du får noe i mer enn en av kassene - det kommer an på hvilke arter du tenker å å henge opp for.
Roar Solheim (12.02.2014)
Stor rovfugl
Hei
Har kopiert dette bildet frå ein liten videosnut som eg tok av denne fuglen ca 100 meter frå huset på Voss. Trudde først det var kongeørn men lurer på om det kan være havørn pga den kvite stjerten, eller er det noko anna? Den er "omringa" av skjærer og kråker - Er dette vanlig? obervert 10.2.14
helsing
Ivar
I.B. (11.02.2014)
Svar:
Dette er en voksen havørn. Ørner blir ofte fulgt og mobbet av kråker og skjærer.
Roar Solheim (12.02.2014)
hvilken fugl
hvilken fugl er dette. er det trekkfugl som har kommet tilbake fordi har ikke sett den på vinteren. og når hekker de?
N.N (11.02.2014)
Svar:
Dette er en spettmeis. Den er ikke trekkfugl.
Roar Solheim (12.02.2014)
Spørsmål:
Hva slags fugel er dette, vil vite mer om denne.
P.I. (12.02.2014)
Svar:
Dette er en trekryper. Du finner mer informasjon om den på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=220
Roar Solheim (12.02.2014)
Lerkefalk
Observerte en Lerkefalk 8.11.2013. Stedet var Koppang, Vinjevegen, Blakersmoen. Myrområde, furuskog. Den ble jaget av småfugl. har aldri sett en slik fugl, spesiell. kan dette være riktig?
N.N (11.02.2014)
Svar:
Lerkefalken finnes i dette området, men jeg er litt i tvil om den kan henge igjen så sent som i november. Lerkefalken er en trekkfugl som tar mye store insekter, og jeg tror de vanligvis trekker sydover noe tidligere. Men det KAN hende at en ungfugl kan være noe senere i trekktid enn de voksne.
Roar Solheim (11.02.2014)
Snøugle på østlandet?
Hei, For noen år siden var jeg så heldig å være vitne til ugleunger forlate redet for første gang! Har alltid vært overbevist om at det måtte ha vært snøugle, da moren var hvit/lys med mørke spetter og ganske stor, mens ungene var hvite. Reiret var i toppen av et dødt, grenløst tre, ikke så veldig høyt over bakken. Kom inn i en diskusjon hvor det ble hevdet at det umulig kunne finnes snøugle så langt sør som på Nøtterøy i Vestfold. Kan det ha vært en annen art med så lyse farger?
N.U. (10.02.2014)
Svar:
Ja, flere. Snøugler hekker ALDRI verken i trær eller i skogen, så DEN varianten er mer umulig enn struts på Hardangervidda! Men det kan ha vært både hornugle og kattugle. Ungene kan se temmelig lyse ut, og fra undersiden kan de voksne uglene også fortone seg svært lyse.
Roar Solheim (11.02.2014)
Fuglelyd
Lurer på om du kan hjelpe meg med en fuglelyd. Stor mørk fugl. Hadde en litt hul "tuu" lyd. Fløy over tretoppene og så ned mellom granskogen. gikk 30 sek til 1 min mellom hver lyd. Satt ei kråke på ei høyspentmast et stykke unna som "svarte" hver gang. Da fuglen ble borte, så letta kråka og fly i den retningen. Har hørt på lyder i fuglesang boka, ingen der.
M.K. (10.02.2014)
Svar:
Vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen, men det KAN hende at du har sett og hørt en ravn. De kan lage veldig mange rare lyder.
Roar Solheim (10.02.2014)
Hvilken fugl?
Jeg så en fugl i grålysningen i dag og lurer på hva det var. Den var på meisestørrelse med spisst nebb, veldig kort stjert og en lang, høy fløytetone. Det var vanskelig å se fargene, men den hadde mørker hode enn kropp så det ut som. Den satt i toppen av en lind i et boligstrøk i Halden nært en skog. Skjønner at beskrivelsen er dårlig, men jeg kan ikke huske å ha hørt sangen før.
N.N (10.02.2014)
Svar:
Jeg mistenker at du kan ha hørt og sett en spettmeis.
Roar Solheim (10.02.2014)
Hvordan sover rovfugler
Hei,
Hvordan sover rovfugler som jaktfalk, hønsehauk og kongeørn?
mvh.
Thomas
T.W. (10.02.2014)
Svar:
De artene du nevner er såkalte dagrovfugler og jakter mens det er lyst og hviler/sover på natten. De kan også gå i hvilemodus på dagtid hvis de har lykkes med å skaffe seg mat. Jaktfalken sover på berghyller, helst med overheng, i bratte berg. Kongeørna kan også sove slik, men sitter like gjerne litt skjult i kraftige bartrær. Hønsehauken sitter nok alltid i trær, gjerne skjult i ei stor tett gran.
Morten Ree (10.02.2014)
Litt om dompappen.
Jeg har de siste dagene hatt koselig besøk av to dompapper, hun og han. De er jo svært forskjellige, som vanlig i fugleverden. Han med flotte farger og hun litt dempet. Jeg er fasinert av hannens fargeprakt. Virker eksotisk blant andre fugler som er på mitt matbrett.Har dompappen alltid vært i Norge eller er den en innflytter fra varmere strøk ?
B.E.H. (09.02.2014)
Svar:
Dompapene har nok vært i Norge i mange tusen år, så lenge vi har hatt skog i Norge etter siste istid (og i alle fall så lenge vi har hatt barskog).
Roar Solheim (10.02.2014)
Salt og sukker
"Kjenner dessverre ikke noen fysiologiske studier som har angitt mengdegrense for hva fugl kan tåle av salt. Men det som er av salt i brød er tydeligvis ikke problematisk.
Roar Solheim (09.12.2013 15:32)"
Tror ikke det er noe problem for fugler. Har aldri vært borti at fugler har problemer med smuler og rester etter søte kaker.
Roar Solheim (09.02.2014 03:05)
Hvordan kan du si/anbefale hvis du ikke har fakta?
N.N (10.02.2014)
Svar:
Man kan selvfølgelig gi anbefalinger basert på erfaring, og det er ikke noe fra min eller andres erfaringer som tilsier at fugler har problemer med å spise vanlig brød.
Roar Solheim (10.02.2014)
fugel Møre og Romsdal
Hei så denne fuglen sveve rund i ring ved et fjell i sommer. jeg lurer på Hvilken fugel dette er.
M. (09.02.2014)
Svar:
Dette er en kongeørn.
Roar Solheim (10.02.2014)
Krysning Stokkand og Stjertand ?
Iflg noen fra BioFoto så hybridiserte i fjor en Stokkand med en Stjertand. I dag mener de å ha muligens funnet avkommet, Det er tatt bilder, men helt sikker er en ikke. Jeg er selv medlem der, men ingen fugleekspert. Hva mener dere ?
F.N. (09.02.2014)
Svar:
Det er ikke noe stjertand inne i dette individet, men krysning mellom stokkand og en tamform av stokkand. Det kan også være en rømt tamfugl.
Roar Solheim (09.02.2014)
knoppsvaneunger
jeg har i hele vinter matet et svanepar med fire unger (ett brød pr dag). Er dette riktig av meg ? Hvordan drar ungene sin vei - blir de jaget av foreldrene ? Blir det vanskeligere å jage de vekk når de blir foret ?
B.S.K. (09.02.2014)
Svar:
Svaneunger pleier å holde seg sammen med sine foreldre inntil vårens hekkesesong starter. Foringen betyr nok ikke noe for når svaneungene forlater sine foreldre (eller blir jaget vekk av dem). Du kan trygt fore svanene.
Roar Solheim (09.02.2014)
Hvilken fugl er dette ?
Viser til nettopp innsendte spørsmål om en eventuel krysning Stokkand og Stjerand. Sender også et annet bilde fra en annen vinkel
F.N. (09.02.2014)
Svar:
Nei, dette er en krysning mellom stokkand og en tamform av stokkand, eller en rømt tamand.
Roar Solheim (09.02.2014)
Ett ukjent besøk
Hei, Hva slags fugl er dette? Bilde er tatt ved foringsplass på Gimlekollen i Kristiansand. Den satt ganske stille og rolig å treet, og tok ikke sjansen på å fly ned til foringsbrettet.
H.K.D. (08.02.2014)
Svar:
Dette er en ung bokfink hann som prøver seg på overvintring. En fo5plass er til stor hjelp for en slik fugl.
Roar Solheim (09.02.2014)
Fuglar og sukker
Fuglar skal ikkje ha mat med salt, men kva med sukker? F.eks restar av søte småkaker. Er det bra næring for meiser og andre småfuglar?
B.L. (08.02.2014)
Svar:
Tror ikke det er noe problem for fugler. Har aldri vært borti at fugler har problemer med smuler og rester etter søte kaker.
Roar Solheim (09.02.2014)
hva kan du om katter???
Hei, jeg vil gjerne spørre deg om hvor gammal en katt kan bli(norsk hus katt: han er mye ute og han heter nils men navnet hans avgjør ikke:>
N.N (08.02.2014)
Svar:
Dette må du finne kattespesialister og spørre om.
Roar Solheim (09.02.2014)
angry birds
Hei.jeg så denne her på nettet! Hva heter den???
N.N (08.02.2014)
Svar:
Denne karikaturen har visse likheter med den amrikanke kardinalen.
Roar Solheim (08.02.2014)
Ugle
Jeg gikk en tur også så jeg en fugl som var gråaktig og litt rund, med en hvit ring rundt halsen. Vet noen hvordan fugletype det var? Jeg tror at det var en ugle, men hvordan i så fall ???
A.L. (07.02.2014)
Svar:
Denne beskrivelsen er dessverre for mangelfull til at det er mulig å si noe om hva du kan ha sett.
Roar Solheim (08.02.2014)
Minifugl
I slutten av januar hadde vi eit par dagar besøk på ein opphengd meisebolle av den minste fugl eg nokon gong har sett. Det var ei blåmeis, kanskje berre halvparten av vanleg storleik. Verka velutvikla,rask og sprek.
Var det ein seint utklekt unge eller "dverg"?
K.E. (08.02.2014)
Svar:
Nei, alle fuglene er fullstendig utvokst å denne tiden. Enten har du sett et lite eksemplar, eller så er det en annen art som er mindre enn en blåmeis.
Roar Solheim (08.02.2014)
Svarttrost hunn?
Meg og min kone Åse Slettebøe, Gimlekollen, Kristiansand har i går kveld lagt ut ett bilde av det vi tror er Svarttrost hunn. Er dette riktig?, og kan dette være ett yngre individ eller er det vanskelig å se. Vi ble litt i tvil ang. dette.
H.K.D. (07.02.2014)
Svar:
Jeg ser ikke noe bilde her, men det er slett ikke umulig at du har en svarttrost hunn på besøk på Gimlekollen. Det er ikke bare hanner som overvintrer, selv om de er i flertall.
Roar Solheim (07.02.2014)
hei
Svetter fugler???
N.N (07.02.2014)
Svar:
Ja, men ikke gjennom huden lik oss, men gjennom munnen. Derfor peser de lik hunder i varmen.
Roar Solheim (07.02.2014)
spurvehauk?
Jeg så en hauk?/våk? ved hytta forrige helg, den stod stille i lufta og jakta, senere så vi den sitte på en gren da vi kjørte hjemover, vi så helt tydelig at den var rød/rustrød i brystet, jeg har forsøkt å Google litt bilder, og har landa på at det må ha vært en spurvehauk, jakter i de myrterreng?
L.R. (07.02.2014)
Svar:
Det gjør den nok, men din beskrivelse av fuglens oppførsel stemmer nok bedre med tårnfalk enn med spurvehauk.
Roar Solheim (07.02.2014)
Fotografering av fugler.
Hei-hei, lurte på om det var noen her inne som har erfaring med det å ta bildet av fugler. Har så klart litt "erfaring" fra før men skulle gjerne hørt med noen av dere med tanke på nå som våren snart kommer med nye flotte motiver.
J.G.S. (06.02.2014)
Svar:
Dette er en dvergspett. Men hva var egentlig spørsmålet??
Roar Solheim (07.02.2014)
å nei! stakkars liten fugl
Hei,jeg vil gjerne vite om det er lovlig å holde fugleunger som har falt ut av redet???
A.H.O.S. (06.02.2014)
Svar:
I utgangspunktet er det ikke tillatt, fordi så mange misoppfatter fugleunger å bakken som forlatte, mens de egentlig bare sitter for seg selv og blir foret og passet på av foreldrene.
Roar Solheim (07.02.2014)
avkreftet måke
hvor lang tid tar det vanligvis for at en avkreftet måke kommer seg.
S. (06.02.2014)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å gi noe standard svar på, fordi det avhenger av fuglens tilstand. Men jeg ville gi den inntil 1-2 uker for å se om den kommer seg.
Roar Solheim (07.02.2014)
hd51
er det måker med denne sykdommen i Norge, og hva er syntomene på at den har hd51. er det dødelig for barn.
hvordan kan man bli smittet av det. jeg er kke helt sikker på hva viruset het, men jeg tror det er noe lignende.
S. (04.02.2014)
Svar:
Dette bør du nok spørre en veterinær om. Prøv å kontakte veterinærhøyskolen i Oslo og spør etter noen som kan viltsykdommer.
Roar Solheim (06.02.2014)
Skadet/syk ung måke
Vi fant en ung måke på trampolinen vår i går. Den klarer ikke å fly. Vi har den nå i garasjen, med varme, mat og vann. Vi lot den komme ut i gården i dag, den prøvde å fly men kommer ikke opp. Ser ingen skader på vinger eller føtter. Hva kan det være? Den spiser og drikker. Virker ikke stresset, er rolig, men går rundt i garasjen.
N.N (03.02.2014)
Svar:
Det er mulig at den bare er avkreftet fordi den har sultet. Dere kan sette ut mat og vann til den daglig, så kanskje den kommer seg og klarer å fly igjen. Det kan selvfølgelig hende at det er andre ting som har hendt den, f. eks. at den kan ha hatt et ublidt møte med en bil. I så fall er det bare tiden som kan vise om den kommer seg eller kan dø av skadene. Det beste er å la den være for seg selv, og gi den mat og vann.
Roar Solheim (06.02.2014)