Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 36 285 til 36 334 av totalt 50 251 spørsmål


#Fugleforing

Vinterforing av svaner

Hei! Jeg bor på Fosen. I vinter har vi en stor flokk svaner som overvintrer her. Jeg ønsker å bistå dem med foring nå i vårknipa, og lurer på hva jeg skal gi dem?

S.K.M. (20.02.2014)

Svar:

Svaner kan fores både med brødrester (skalker og svskjær), korn og sannsynligvis også hønsefor. Rester av grønnsaker og salat kan trolig også gå an, siden disse fuglene er vegetarianere.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Diverse

Vær og fugl

Hei har vært utrolig dårlig vær her på sør-Østlandet i hele vinter, m.t varmt, overskyet, regn. Hvordan påvirker dette hagefugler og trekkfugler. kommer de tidligere eller senere i forhold til i fjord da det var sol men kaldt, har ikke sett solen her på lenge. Trist:(

J. (23.02.2014)

Svar:

Trekkfuglene er nok mest påvirket av hvor tidlig våren ankommer, ikke hvordan vinterværet er i Norge mens de er andre steder. Det som kanskje innvirker mest på de stedfaste fuglene om vinteren, og på de som forsøker seg å overvintring, er nok om det er snødekket mark eller ikke. Snøfri bakke gir bedre mattilgang for de fleste arter.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Piplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hvilken type piplerke er dette? Fotografert ved Lista fyr i går 22 feb.

H.K.D. (23.02.2014)

Svar:

Dette ser for meg mest ut som en heipiplerke, men jeg er ikke sikker. Piplerkene er vanskelige, og krever ofte bedre bilder for å kunne gi et sikrere svar.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette er en gås jeg ikke klarer å identifisere. Kan dette være en litt sjelden variant? Fotografert ved Lista fyr i går 22 feb.

H.K.D. (23.02.2014)

Svar:

Dette er en ung ærfugl hann.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Kan dette være en Havørn? Langt fra sikker på dette. Ble observert fra en veldig stor avstand og var ikke mulig å se denne uten kikkert. Fotografert på Lista 22 feb. Beklager dårlig bildekvalitet.

H.K.D. (23.02.2014)

Svar:

Nei, denne fuglen har ikke hodeprofil som noen ørn. Derimot ser det ut som at det KAN være en ung jaktfalk, selv om jeg ikke klarer å si dette sikkert pga bildekvaliteten.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Fugleforing

Stillits observert på foringsplassen i vinter

Har fora fugler i egen hage i mer enn 30 år. I år etter jul er første gang jeg har observert en flokk med Stillits. Rundt en 10 stk er innom jevnlig ( 8 av dem på hagefugltellinga se egen observasjon) Jeg bor øst i Ullensaker hvor det rimelig langt til skog. En kollega fra Nannestad har gjort samme observasjon.
Noe spesielt som gjør at Stillitsen trekker mot foringsplassene på Romerike i vinter?

I.S. (21.02.2014)

Svar:

Nei, det kjenner vi ikke til. Men stillits har trolig økt en del i antall og utbredelse, og den kommer av og til på forbrett. Dermed kan det være en ren tilfeldighet at de dukket opp der du beskriver, selv om dette er første gang dere har sett dem på forplass.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Økologi og atferd

Plogeformet flokk

Så i går (20.feb) en ganske stor plogeformet flokk fugler. Så de på lang avstand men tenker at dette var ganske store fugler.
Er ikke det tidlig for trekkfuglene å komme tilbake eller flyr fastboende fugler også på den måten?

B. (21.02.2014)

Svar:

Det framgår ikke om du så disse langs kysten eller i innlandet, derfor litt vanskelig å vite om svaret passer. Langs kysten flyr skarv ofte i plog, og de er vanlige å se i flokker langs kysten. Også en del gjess overvintrer her og der, og de flyr også i plog. Dermed er det ikke sikkert at det du så henger sammen med vårtrekkende fugler.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Fugleforing

Hvor er alle fuglene?

Hei. Vi har de to siste årene hatt fuglefrø hengende. Det har vært opp til 9 forskjellige sorter på foringsstedet. Mest kjøttmeis og granmeis. På senhøsten og i vinter har det ikke vært noen på foringsstedet. Vi har hatt en tørr vinter med lite snø, og barfrost. Vi lurer på hvor fuglene er blitt
av?

A.A.E. (22.02.2014)

Svar:

Dette er et tilbakevendende spørsmål, som vi dessverre ikke har noen forklaring på. Se også i tidligere svar.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde denne på foringsbrettet forleden. Hvilken fugl er det?

B. (22.02.2014)

Svar:

Dette er en svarttrost hunn.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Økologi og atferd

rødstrupe og svarttrost

Hei!
I vinter har vi hatt besøk av en svarttrost og en rødstrupe som ser ut til å "henge sammen". Disse to har hele tiden vært sammen. De har oppholdt seg en god del i carporten oppunder taket på noen fjøler og begge har vært lite redde. Vi har kunnet nærme oss inntil 1 meter uten at svarttrosten har flyttet seg. Vi har også kunnet startet bilen og kjørt ut av carporten mens den har blitt sittende. Svarttrosten har ofte sittet på bakhjulet på bilen der den tydeligvis har trives. Kjenner man til lignende tilfeller der svarttrost og rødstrupe har holdt sammen og der begge er så lite redd for mennesker? Lurer også på hvorfor den setter seg på bakhjulet på bilen?

H.S.G. (23.02.2014)

Svar:

Begge disse fuglene er skoglevende arter som har lært at menneskelig bosetting og byer kan være gode leveområder. Noen individer kan venne seg til mennesker og bli svært tillitsfulle. Det kan tenkes at begge fuglene har funnet carporten din som et trygt sovested, men hvorfor svarttrosten skulle sette seg på bilens bakhjul, er det ikke mulig å gi noen god forklaring på.

Roar Solheim (23.02.2014)


#Diverse

jaktadferd kongeørn

Idag tidlig mistet en venn katten sin ved ørneangrep, rett ved hus.Jeg har selv 2 katter jeg ikke vil miste slik.Når jakter ørna?Kan jeg beskytte dem ved ikke ha dem ut i grålysninga?Katten Wilfred ble tatt da.Jakter ørna i mørket?Må den ha daglys for å jakte?Jeg bor innst i Oldedalen.

N.N (22.02.2014)

Svar:

Det er gjerne unge kongeørner som prøver seg på kattejakt (de streifer mer omkring enn gamle fugler de første leveårene). Hvis først en ørn har funnet ut at katter er enkle å fange, så er det nok stor fare for at den kan prøve seg på flere. Kongeørn jakter kanskje mest intenst i grålysning og skumring, men får den mulighet til å ta et byttedyr, så gjør den det når som helst mens det er dagslys. Det beste er nok at du fram til forsommeren holder kattene under oppsikt, enten innomhus eller i bånd, dersom du vil være garantert at de ikke kan ende opp som ørnefor.

Roar Solheim (22.02.2014)


#Sykdom og skader

Fuglen døde i hånden vår

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, nå i vinterferien fant vi en skadet kjøttmeis liggende utenfor hyttedøra med vingene spredt. Den hadde ingen ytre skader, så vi gjettet at den hadde fløyet på et vindu eller noe og var litt tummelumsk, men den trillet rundt når den prøvde å komme seg på beina og vi var usikre på om den kunne ha brukket noe. Vi tok den inn, tok dette bildet, og øyeblikket etterpå satte vi et tefat med vann foran den og dyppet spissen av nebbet oppi for å se om den ville ha litt. Det så ut som den kviknet til og ville drikke, men så ristet den på seg, krøllet seg sammen og var død, tre minutter etter at vi hadde tatt den inn.
Kan den ha dødd av en indre skade? Eller gjorde vi noe galt i å by den vann? Eller tålte den ikke temperaturforskjellen? Det var minst 10 minus ute og godt og varmt inne.

A. (21.02.2014)

Svar:

Dere gjorde ikke noe galt, snarere tvert om. Men når småfugler kolliderer med vinduer, kan de få hjernerystelser og i verste fall hjerneblødninger som vil kunne lamme fuglen og til slutt medføre at den dør. Det er ikke noe annet en kan gjøre enn å ta slike kollisjonsofre inn og skjerme dem til en ser om de kvikner til, eller dør.

Roar Solheim (21.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem sine fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Hvem er det som har blitt angrepet? Fant masse fjær ved siden av stien i barskog, i Rennebu i Sør-Trøndelag. Vi fant fjærene 16. feb.

L.D.B. (21.02.2014)

Svar:

Dette er stjertfjær (de store) fra ei røy.

Roar Solheim (21.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken andeart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ville anta at dette er en stokkand, men ved nærmere ettertanke har jeg ombestemt meg og er dermed usikker på hvilken art dette kan være. Kan dere hjelpe meg med å artsbestemme dette eksemplaret?

N.N (20.02.2014)

Svar:

Dette er en stokkand hunn.

Roar Solheim (20.02.2014)


#Ringmerker

Ringmerket sjur

Er en startet å ringmerke sjur? Fant en i dag i haven Det er den femte på ett år og en av dem altså ringmerket

I.M.S. (17.02.2014)

Svar:

Sjærer blir nok ringmerket kontinuerlig når ringmerkere får mulighet til det.

Roar Solheim (19.02.2014)


#Diverse

Gassutvekslingsystemet

Jeg lurer på om noen kan si meg detaljert om gassutvekslingsystemet til amfibier og eventuelt ha med en tegning? takk for hjelpen.

N.N (18.02.2014)

Svar:

Dette må du lete etter selv på internett.

Roar Solheim (19.02.2014)


#Fugleforing

Fuglemater

Hei, jeg har flere fuglematere hengende ute i treet på ulike greiner. Bl.a. en der selve kolben er gjennomsiktig, hel plast, topp og bunn er rød og de små pinnene fuglene kan sitte på for å finne mat i åpningen inn til kolben, er røde. Denne har jeg ikke tidligere brukt, men fant den nyttig iår med alt regnværet i vinter. Den holdt fuglefrøene tørre. Men overraskende nok spiser ikke fuglene av denne. Har du noen god forklaring? Spent på svar!
Mvh Liv Larsen
NB! Jeg er ikke skoleelev, men voksen fuglevenn!

L.L. (17.02.2014)

Svar:

Dessverre, dette er det ikke lett å gi noen forklaring på.

Roar Solheim (19.02.2014)


#Trekkfugler

stær

jeg var i forrige uke en tur på Ørlandet, der så jeg en stor flokk med stær ( mange hundre )ER det overvintrende stær, eller er det trekkfugler, og i tilfelle hvor kommer de ifra?

N.P.G. (17.02.2014)

Svar:

Det er mest sannsynlig trekkfugler som kan ha kommet fra f. eks. England, men det ER en mulighet for at de også kan ha overvintret langs kysten. Med snømangelen langs midt-Norges kyst i vinter vil det ikke være noen umulighet.

Roar Solheim (19.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brun fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen formening om hvilken fugl dette kan være, tross elendig bilde? Ser ut som den har rødt nebb og røde bein, brunt hode og mørkt på knoken. Bildet er tatt i juni måned.

N.N (17.02.2014)

Svar:

Dette er en rødstilk.

Roar Solheim (19.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser ut som en ung havørn. Stemmer det? Tatt på Sotra utenfor Bergen.

M. (18.02.2014)

Svar:

Det ser slik ut, med kileformet, mørk stjert.

Roar Solheim (19.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

fikk besøk på fuglebrettet i dag,den 17.februar.Vi bor i sentrum av Otta i Gudbrandsdalen.Lurer på hvilken fugl dette er?

L.Å.M. (17.02.2014)

Svar:

Bildet viser en stær.

Frode Falkenberg (17.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål om sjøorre

Kan de være så lyse under at det er en kontrast man ser på avstand, i forhold til halsen og resten av kroppen, nesten som svart-hvitt. Alt annet ved fuglene jeg så stemmer med sjøorre, men da de reiste seg i vannet og strakk ut vingene så jeg at de var lyse på magen og undersiden, og de hadde lyse felt på vingene. Men så lyst at jeg tenkte på det som hvitt.

(De andre kjennetegnene var hvitt felt i nærheten av øyet, hvit kile bak på kroppen (vingene). Hodet var rødlig i sola.)

Å. (01.02.2014)

Svar:

Det tyder på at du har sett en ung sjøorre. De er lyse under, spesielt unge hunner som har tilnærmet skittenhvit buk.
Se bilder og les om sjøorre her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3557&vis=bilder

Morten Ree (17.02.2014)


#Fuglekasser

Å ordne reir til Kjellen

Hei!
Vi har hytte i Gildeskål i Nordland. Og tidligere eier har ordnet reir til Kjellen på taket på anekset. Vi ønsker å gjøre det i år, men er usikker på når vi må gjøre dette og hva skal innholdet i dette reire være?

E. (09.02.2014)

Svar:

Vet at enkelte setter ut små plattinger (ca. 25 cm i firkant) med noen cm høye karmer rundt. Tjelden pleier ofte å sparke ut kun en grop i sand eller jord som den enkelte ganger kan fore med småstein, muslingskall eller plantedeler. Hvis tjelden har vært vant til å hekke på annekstaket kommer de sikkert tilbake. Tjeld blir svært gamle og er revirtro med sin hekkeplass.

Morten Ree (17.02.2014)


#Trekkfugler

Grågås

Så 4 beitende grågås på Hareid (Sunnmøre) i dag 14.02.2014. Er dette tidlig?

S.M.A. (14.02.2014)

Svar:

Dette er nok overvintrende gjess. Noen få grågås overvintrer i Norge, helst i snøfattige områder på Sørvestlandet.

Morten Ree (17.02.2014)


#Diverse

HJELP VI TRENGER SVAR FORT

Hvor veks den befrukta eggccella hoss fugler?

D.J.H. (14.02.2014)

Svar:

Se svar på forrige spørsmål, eller søk på "befruktning" i søkefeltet på "Spør en ornitolog".

Morten Ree (17.02.2014)


#Diverse

FUGLE SEX

Koeleis skjer befrukninga hoss fuglane?

L.H. (14.02.2014)

Svar:

Fugler er som andre pattedyr og har såkalt indre befruktning, i motsetning til vannlevende dyr (eks. frosk og fisk)som har ytre befruktning.
Fugler har ikke penis, og selve parringen er en kjapp affære der hannen tømmer sine sædceller utenfor hunnens kloakkåpning. Det er en felles åpning for avføring, befruktning og egglegging. Dette skjer ved at hannen plasserer seg oppå hunnens rygg og gnir sin kloakåpning mot hennes, ofte gjøres dette i kombinasjon med at hannen biter seg godt fast i hunnens nakkefjær.
Etter overføringen av sædcellene så beveger de seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.

Morten Ree (17.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg observerte denne i strandkanten på Stokkalandsvannet i Sandnes 16. februar 2014

K.P. (16.02.2014)

Svar:

Dette er en sivhøne. Noen få individer av arten overvintrer hos oss, som oftest i snøfattige våtmarksområder på Sørvestlandet.
Les mer om sivhøne her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4346

Morten Ree (17.02.2014)


#Økologi og atferd

Ang rens av fuglekasse

Hei! Vi har en fuglekasse som vi hadde tenkt å rense nå, slik at den var klar for hekkesesongen. Men vi har oppdaget at det bor en kjøttmeis der og den flyr ut og inn hele dagen. Vi er nå usikker på om vi likevel bør rense kassen, vi har prøvd ta den ned flere dager, men har da blitt overrasket av fuglen som flyger livredd ut fra kassen.

Skal vi rense den eller bare la fugl og kjøttmeis være i fred? Et annet spørsmål, leste svaret på et annet spørsmål
At meiser ofte overvintrer i fuglekasser. Er det kun meiser dette gjelder? Trives de med litt mer "luksus" om vinteren kontra de andre småfuglene?

K. (16.02.2014)

Svar:

Meiser og andre hullrugere bruker fuglekasser og andre hulrom til oppholdsplass, først og fremst som overnattingsplass på vinteren. For andre fugler enn disse hullrugere vil det være unaturlig å føles usikkert å krype inn i en hullåpning.
Om dere velger å ikke rense kassen så går nok det bra. Kjøttmeisen vil bygge ett nytt rede over det som er fra før. Minuset ved å ikke rense er at det vil være mer utøy og lopper i kassen og at redet kan komme så høyt at kråkefugler kan rekke ned til reiret og ta egg og unger.
Men kjøttmeisen oppsøker nok kassen umiddelbart igjen selv om dere tar den ned for en dag.

Morten Ree (17.02.2014)


#Diverse

Kjøttmeis med hvit stjert

Hei, Vi har jevnlig besøk av en kjøttmeis med hvit stjert på brettet. Hvor vanlig er dette?

S.C. (15.02.2014)

Svar:

Har ikke hørt om slike hvite fjær hos kjøttmeis før. Det er mer utbredt blant troster og finker.

Roar Solheim (16.02.2014)


#Diverse

Alkohol til dyr

Jeg ga raki til kanarifuglen min og den kollapset. Hva skal jeg si til foreldrene mine???

A.N.V. (14.02.2014)

Svar:

Tja, si det -. Her kan nok ikke vi gi noen spesielle råd.....

Roar Solheim (15.02.2014)


#Ringmerker

lisens

hvordan får du lisens til ringmerking av fugel

N.N (14.02.2014)

Svar:

Ringmerkingslisens krever at du får trening i å ringmerke fugler. Dette kan du få med å bli med i en ringmerkingsgruppe i ditt distrikt. Det er Ringmerkingssentralen i Stavanger som anbefaler om du kan få lisens, og denne utstedes så fra Miljødirektoratet i Trondheim.

Roar Solheim (15.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglesang i januar

Ca i midten av januar jobbet jeg nattvakt og da var jeg en del ute. I firetida flere netter hørte jeg veldig fin og klar fuglesang. Det var helt mørkt og ikke noe årstid for fuglesang, tenkte jeg. Det var i et tettbygd strøk med en del store bjørketrær i nærheten av Trondheim sentrum. Hvilke fugler kan det være som synger på den tida i januar?

A.F. (13.02.2014)

Svar:

Jeg mistenker at det kan ha vært en rødstrupe. Gjerdesmett er en annen mulighet, men den pleier ikke å synge om natta. En tredje mulighet kan være svarttrost.

Roar Solheim (15.02.2014)


#Diverse

eggsanking

Hvor mye bot kan du få for å ha tatt ørn egg?
eller gås/måke? ser for mæ at det e stor forskjell på summan fra måke til ørn? å fengsel evnt?

H. (13.02.2014)

Svar:

Dette er spørsmål du bør rette til Miljødirektoratet i Trondheim.

Roar Solheim (15.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvilken fugl disse fjærene stammer fra?

J.L. (14.02.2014)

Svar:

Dette er fjær fra en flaggspett.

Roar Solheim (15.02.2014)


#Diverse

Kan edderkoppeer høre?

Kan edderkopper høre? Og hører de godt??

A.E.S. (12.02.2014)

Svar:

Edderkopper kan ikke høre, men føler vibrasjoner meget godt. De har også et fargesyn og kan bedømme avstand. Det finnes ca. 540 forskjellige edderkopparter i Norge.
Les mer om edderkopper her: http://www.naturfakta.no/dyr/?id=1475

Morten Ree (13.02.2014)


#Diverse

emu

kor mangen egg kan emu få

A. (11.02.2014)

Svar:

Emu legger fra 5-11 egg i vill tilstand. Det drives stort med emu-farmer slik som vi driver med høns. Emu-egg er populær mat for mennesker i enkelte deler av verden. Innholdet i ett emu-egg tilsvarer fra 10-12 hønseegg.
På denne linken kan du se bilde av et emu-egg: http://en.wikipedia.org/wiki/Emu#Breeding

Morten Ree (13.02.2014)


#Diverse

foto

hei, jeg er en fugle
og lurer på om det fins ett kart med havørn som er merket eller det er et kart over havørnreir i kristiansand.

N.N (12.02.2014)

Svar:

Registreringer av hekkeplasser for rovfugl er holdt strengt hemmelig da disse ofte er utsatt for forstyrrelser. Så her må det gjøres en feltinnsats av deg selv. Men husk at havørn og andre fugler ikke bør forstyrres i hekketid så her gjelder det å holde god avstand ved eventuelle observering eller fotografering.

Morten Ree (13.02.2014)


#Fugleforing

fuglene borte

Vi har hatt mange fuger på foringsplassen hele vinter,men så ble di putslig borte vi forstår ikke hva som gjør det. Vi bor i mo i rana

L.A. (12.02.2014)

Svar:

Våre vinterfugler streifer svært mye omkring vinters tid. Selv om de finner en god foringsplass så har de en tendens til å stresse avgårde, spesielt er sisikflokkene urolige av seg. Det kan ofte ha å gjøre med værmessige forhold.

Morten Ree (13.02.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei roar! Jeg lurte på hva slags fugl dette er?

N.N (08.02.2014)

Svar:

Dette er en eller annen art av såkalte "prydhøns". Gå til disse sidene så finner du mye info om slike arter, og sikkert også det eksakte navnet på denne arten: http://www.prydfugler.no/

Morten Ree (13.02.2014)


#Økologi og atferd

Havelle i Trondheim sentrum/ila

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann , jeg er ofte å går rundt på kaiene i Trondheim og oppover Nidelva og en del nede i gaulosen og fotograferer alt annet enn måker, kråker og stokkand , for de er det så utrolig mange av . Men i dag 07.02.2014 så kom jeg over en liten flokk med Havelle , det var vell omtrent 10-12 fugler , og etter hva jeg kunne se så var det vist bare hanner . så det jeg lurer på er om hvor vanlig er det observert Havelle inne i trondheimsfjorden ? Grunnen til att jeg spør er att jeg aldri har sett den her før , og begynner å lure på att det er pga miljøforandringene vi opplever på jorda som har gjort att den plutselig er å finne her . sender også med ett av bildene jeg tok i dag .

R.C.J. (07.02.2014)

Svar:

Havelle er ofte å se i Trondheimsfjorden og trekker også enkelte ganger opp Nidelva. I høst var en flokk på rundt 70 individer observert i nedre del av elveløpet. Havelle har i likhet med ærfugl og sjøorre avtatt i antall i Trondheimsfjorden. Havelle overvintrer som regel i store tette flokker langs kysten gjerne langt fra land. Slike flokker er svært utsatt for oljesøl. Arten er globalt truet og står på den internasjonale rødlista.
Les mer om havelle her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3554&vis=

Morten Ree (13.02.2014)


#Økologi og atferd

Svaner

Hei!
Jeg lurer på hvor langt en svane kan fly? Kan de som bor i Norge dra langt sørover om vinteren?

M. (02.02.2014)

Svar:

Svanene har store vinger og er gode flyvere som kan forflytte seg mange mil. De norske sangsvanene har sin hoved utbredelse i Finnmark/Troms. Når isen legger seg på innsjøene på høsten flyr disse sørover og overvintrer i vassdrag eller kystområder i Sør-Norge, som kan være rundt 2000 km fra der de hekker.
Knoppsvanene som finnes i Norge holder til langs kysten i det sørlige og vestlige Norge. Disse kan være på hekkeplassen hele året, men ved kalde vintre så trekker mange av disse til Sør-Sverige eller Danmark.
Les mer om svanene her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3426&vis=

Morten Ree (13.02.2014)


#Økologi og atferd

kråka min: Menig

Hei, i fjor var det ett kull kråke unger som kom til meg med foreldrene sine.
Jeg kjenner foreldrene. De har vi matet mange ganger jeg har blitt vant til at de kommer til meg og tigger mat:-) en liten kråke unge(den minste) har jeg kaldt for menig(ingen grunn) og i går leste jeg en bok på rommet mitt med vinduet opent og så fløy menig
Rett inn vinduet og satte seg på boka jeg leste! Han bar helt tamm! Hvorfor

N.N (07.02.2014)

Svar:

Kråkefugler som kråke og ravn lar seg lett temme, men likevel er det spesielt at en viltlevende kråke uten videre kommer inn på denne måten. Men ettersom du har skapt tillit ved å mate både foreldre og unger så vil de selvsagt oppsøke deg for å få mat.

Morten Ree (13.02.2014)


#Økologi og atferd

svaler - tårnseilere

Tidligere år, da jeg var på reise til forskjellige hovedsteder i Europa, var det tårnseilere å se i store mengder overalt. Sommeren 2013 var jeg på reise til forskjellige byer ved Østersjøen. Nå var tårnseilerne så godt som fraværende. De eneste var å se ,var ved en fiskerlandsby i Latvia, 2 - 3 par , og en enkelt seiler ved havnen i St. Petersburg.
Taksvaler og låvesvaler er blitt en sjeldenhet.
Har andre gjort tilsvarende observasjoner. Er svalene i ferd med å forsvinne?
Med hilsen Ola kIELLAND-lUND

O.K.L. (26.01.2014)

Svar:

Aktiviteten til tårnseilere er svært væravhengig. De voksne fuglene kan forlate sine unger i opp til 10 dager ved lavtrykk og dårlig vær. De kan da trolig forflytte seg så langt som 1000 km fra sin hekkeplass. Derfor er det vanskelig å anslå hvordan bestanden er i de forskjellige steder man besøker.
Svalene våre sliter i motgang, og årsakene er sammensatte. Mindre og mindre tilgjengelig våtmarksområder både under trekket og i vinterkvarteret bidrar negativt. Bruk av sprøytemiddel mot blant annet malaria kan føre til massedød av svaler i sørlige Afrika. Her hjemme er vel mangel på hekkeplasser i jordbrukslandskapet samt drenering av våtmark og mindre insektmengder noe av årsaken til vanskelighetene.

Morten Ree (13.02.2014)


#Sykdom og skader

skadet dumpapp

Har en skadet dumpapp som trolig har fløyet inn i ett vindu, var lite futt i han/hun når jeg nærmet meg for å plukke han/hun opp for å legge i en pappeske med løv, vann skål, solsikkefrø, knust meisebolle og godt ventilert. Han/hun lager noen klikke lyder og ser ut som det er noe galt med nakken , har også øynene lite åpne å rister med hode med sekunders mellomrom. Hva er det beste jeg kan gjøre å er det noe jeg kan gjøre for å bedre han/hun??? Virkelig vondt å se så håper raskt på svar

C. (11.02.2014)

Svar:

Det høres ut som at fuglen kan ha kollidert med et vindu og fått hjernerystelse (eller også blødninger i hodet). Det eneste man kan gjøre, er det du har gjort, og så vente og se om den kommer seg.

Roar Solheim (12.02.2014)


#Økologi og atferd

spurvekor

Det er et voldsomt kor i noen busker i Oslo på dagtid av gråspurv og pilfink nå i midlværet. Er dette noe som skjer året rundt eller bare om våren?

H.B. (11.02.2014)

Svar:

Gråspurvflokker kan nok lage en del lyd hele året, men kvitringen er nok mer intens nå før hekkestart.

Roar Solheim (12.02.2014)


#Økologi og atferd

Haukugle - er lyd kjønnsbestemmende?

Hei
Vi har fått en haukugle som ser ut til å ha begynt å markere territorium i skogen vår. Nå lurer jeg på om hannen og hunnen har forskjellige lyder, så de kan kjønnsbestemmes sikkert etter dette?

K.V.O. (11.02.2014)

Svar:

Før hekkestart synger hannen med en skjelvende, rask hukrelyd som varer i 10-11 sekunder, mens hunnen tigger med en hvesende ksssjjjjiiiiiiiipp-lyd.

Roar Solheim (12.02.2014)


#Fuglekasser

Uglekasser

Kan man henge opp uglekasser til forskjellige arter i et område, hvis det er ca 100 meter mellom kassene?

N.N (11.02.2014)

Svar:

Ja, det kan du, men det ikke sikkert du får noe i mer enn en av kassene - det kommer an på hvilke arter du tenker å å henge opp for.

Roar Solheim (12.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Har kopiert dette bildet frå ein liten videosnut som eg tok av denne fuglen ca 100 meter frå huset på Voss. Trudde først det var kongeørn men lurer på om det kan være havørn pga den kvite stjerten, eller er det noko anna? Den er "omringa" av skjærer og kråker - Er dette vanlig? obervert 10.2.14

helsing
Ivar

I.B. (11.02.2014)

Svar:

Dette er en voksen havørn. Ørner blir ofte fulgt og mobbet av kråker og skjærer.

Roar Solheim (12.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken fugl er dette. er det trekkfugl som har kommet tilbake fordi har ikke sett den på vinteren. og når hekker de?

N.N (11.02.2014)

Svar:

Dette er en spettmeis. Den er ikke trekkfugl.

Roar Solheim (12.02.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugel er dette, vil vite mer om denne.

P.I. (12.02.2014)

Svar:

Dette er en trekryper. Du finner mer informasjon om den på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=220

Roar Solheim (12.02.2014)

««første 36 285 - 36 334 av 50 251 siste»»