Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 35 927 til 35 976 av totalt 50 205 spørsmål «forrige neste»
Artsbestemmelse fralydfil
Lurer veldig på hva slags fugl som høres på velagte lydfil. Jeg bor ved et lite skogholt i boligområde i Røyken kommune, ca midt mellom Oslofjorden og Drammensfjorden. Hørte fuglen i fjor også. Har hørt gjennom cd med fuglelyder og bok med tilhørende lydfiler. Finner ingen med tilsvarende lyd? Håper noen kan hjelpe meg?
R.H. (19.04.2014)
Svar:
Lydfiler ser ikke ut til å la seg koble som vedlegg til Fuglevennsidene, jeg får ikke fram noen lyd, dessverre. Prøv å sende som vedlegg direkte til meg.
Roar Solheim (19.04.2014)
Subad?
Hei hva vil det si når en fugl er subad? For eksempel en subad havørn? :) er det en nesten voksen ørn? mvh Jill
J.T.A. (19.04.2014)
Svar:
Det vil si akkurat det du har forslått, nemlig en fugl som ikke lenger har typisk ungfugldrakt, men heller ikke helt voksen drakt. Betegnelsen brukes oftest på fugler som bruker flere år på å bli kjønnsmodne og utvikle voksen drakt.
Roar Solheim (19.04.2014)
Hva slags fugl er dette?
Hva slags fugl er dette? Tok bildet i dag, like ved Hvalstrand. Stoppet opp og så fuglen pga ukjent fuglelåt.
Takknemlig for svar!
K.S. (19.04.2014)
Svar:
Dette er en rødstrupe.
Roar Solheim (19.04.2014)
Hvilken fugl?
Hvilken fugler kan dette vvære?
N.N (19.04.2014)
Svar:
Dette er en duetrost.
Roar Solheim (19.04.2014)
Vannavledende pappfuglekasser.
I butikkkjeden ENKLERE LIV Selger de en fuglekasse i såkalt vannavledende papp til kr 99.Hvordan er disse fuglekassene? Hvis det kommer en flaggspett på besøk å hører at det er unger i en slik kasse så er det da bare et par hakk så er den igjenom å nam nam fugleunger til middag. De som selger denne kassa sier at disse må henge et sted der det er lite vind. Hva med varme hvis en slik kasse blir hengende i sol så må jo det bli varmt? Hva vil dere si til en slik type kasse? Jeg sier styr unna et slik kjøp er dere enig i det? Venter spent på svar. god påske til dere.
K.S. (19.04.2014)
Svar:
Vi fraråder å bruke fuglekasser av papp. Ett problem er at kassene ikke holder mer enn en sesong, et annet er de problemene du tar opp, nemlig at eggspisere som flaggspett og ekorn lett kan komme seg inn i kassene. Det er både langt bedre, og rimeligere, å skru sammen en fuglekasse selv av plankebord. Se siste utgave av bladet Fuglevennen (vår 2014).
Roar Solheim (19.04.2014)
Hakket hull i kasse og reparerte det
19/4 2014
Inderøy i Nord-Trøndelag.
For et par uker siden dvs. midt i april hakket en spettmeis ut et lite hull like over og litt til siden for "det originale hullet". Diameter ca 4 cm. Hvorfor ?
Men så til det virkelig merkelige : Nå har spettmeisen reparert hullet. Den har murt igjen hullet og fra bakken ligner reparasjonsmassen på betong. Vi kan ikke vite om det er samme spettmeis. Hva dreier dette seg om ?
Erik Vårdal
N.N (19.04.2014)
Svar:
Jeg er faktisk i tvil om at det er spettmeisen som hakket hullet. Derimot tror jeg det er mer sannsynlig at det ble laget av en flaggspett. Den gjør ofte slikt, gjerne for å komme inn i kasser og hulrom som har for små inngangshull. Den gjør dette for å få tak i egg eller unger fra småfuglene. Spettmeisen derimot, murer igjen hull med leire og jord.
Roar Solheim (19.04.2014)
Hakking i hult tre
Hvert år hekker det spurv i et hult tre i Hagen vår. Det har også katten vår funnet ut og sitter trofast under hullet og venter på at de små skal ut for første gang og de får hun dessverre fatt i. Nå er vi lei det og vil tette hullet i treet . Men er det for sent nå? De begynner vel hekkingingen nå i april?
M. (18.04.2014)
Svar:
Jeg ville heller holde katta innendørs når dere ser at den begynner å sitte og vakte på fugleungene. De hopper ut i løpet av noen få dager etter at de er synlige i reirhullet. Hvis det dreier seg om gråspurv, kan de allerede ha egg eller små unger i redet.
Roar Solheim (19.04.2014)
Stær og tårnseiler
Hei, har hengt opp en kasse jeg tenkte å få tårnseiler i, men nå har det flyttet inn et par med stær. Vet at disse ofte hekker tidlig, og at tårnseiler kan flytte inn etter at stærungene har forlatt reiret. Men siden jeg tenkte å få tårnseiler, lagde jeg kassa slik at den ikke kan åpnes, og den er oppe ved taket så vil nødig klatre opp dit igjen. Har lest at stær ofte griser til kassene sine, men trenger jeg å rense den etter de har forlatt reiret? Eller kan tårnseileren hekke i alt "griset"?
N.N (18.04.2014)
Svar:
Etter min erfaring er det stor variasjon i hvor grisete det blir i et stærreir. Det virker som om noen fugler er flinke til å fjerne skit etter ungene, mens ungene i andre reir kan bli helt fulle av drit før de hopper ut. Dette KAN tenkes å ha noe å gjøre med om begge eller bare en av foreldrefuglene er i live ut hele hekkesesongen. Vanligvis tror jeg nok et forlatt stærreir fint kan benyttes av tårnseilerne, men dersom du ser når stærungene hopper ut, så rekker du jo fint å ta ned, åpne og rense kassa i løpet av en dag, så det burde ikke være noe problematisk i forhold til mulighetene for en sen tårnseilerhekking.
Roar Solheim (19.04.2014)
Skogdue
Hei, vet dere om det er noen ca datoer på når skogdue legger egg på Sørlandet.
N.N (18.04.2014)
Svar:
Nei, dessverre, ikke annet enn at den er en tidlig egglegger som kanskje kan starte å legge egg allerede i mars, i alle fall i et tidlig år som i år.
Roar Solheim (19.04.2014)
Fuglekasse med kamera
Hei! Har hengt opp fuglekasse med kamera i. Når flytter blåmeisen inn?
Kassen ble hengt opp for 2 mnd siden, er plassert 3 meter oppe i et tre i hagen og inngangen er 28 mm. Har hatt blåmeis i samme treet før. Da har kassen hatt inngang på 32mm.
Er det ikke på tide å starte reirbyggingen?
N.N (17.04.2014)
Svar:
Det kommer litt an på hvor i landet dette er. I Sør-Norge begynner gjerne meisene reirbygging og egglegging omkring 20-25. april.
Roar Solheim (18.04.2014)
Nattlig lyd..
Hei! De siste 3-4 kveldene har vi hørt på en ukjent lyd vi tror kommer fra fugl..men hvilken? Vi har forsøkt å ta opp lyden med mobilens kamera (vedlagt). Kan dere hjelpe med å finne svar?
L.K. (18.04.2014)
Svar:
Lyd kommer ikke med hit, så derfor ikke mulig å gi deg noe svar...
Roar Solheim (18.04.2014)
Plageånd
Hei,bor like ved et skogholt og der holder det til en skikkelig plageånd.Kl er 4.40 i skrivende stund,og nå er den allerede i gang.Veldig skarp lyd,samme sangen om igjen og om igjen nesten hele døgnet.Begynner med en lys tone som synker.Det er ti-ti-ti-ti-ti-ti-ti,varierer med litt kortere og litt lengre strofe.Kan du si meg hva slags fugl dette er?
N.N (18.04.2014)
Svar:
Ikke helt lett å si. Gråspett har en slik dalende fløytetoneserie, men det kan ogsaå være snakk om andre arter.
Roar Solheim (18.04.2014)
fugl med plystrelyd..
Hei. Jeg lurer på hvilken fugl jeg hører. Den har en skarp plystrelyd omtrent; huihutt så blir det stille med 5 sekunders mellomrom så er det huihutt igjen. eller huihutt to ganger etter hverandre. Den synger ofte når det regner og når andre fugler er stille tidlig om morgenen og kvelden. Har aldri hørt denne før og prøvd i 4 år å finne ut hvilken fugl det er. Flere naboer synes den er litt slitsom. Jeg bor på Jakobsli i Trondheim, litt utenfor sentrum. Like ved er det en smal og lang dal med tursti og en bekk omkranset av trær, spesielt mye or, litt selje og gran og der kommer lyden fra. Kan det være duetrost? men synes ikke lyden ligner på det jeg finner på nettet. takk for svar. mvh.
T.S. (18.04.2014)
Svar:
Det er vanskelig å artsbestemme fuglelyder ut fra beskrivelse. Det KAN dreie seg om spettmeis, som kan passe med lydbeskrivelsen, men det KAN også værer fløytelyder fra en trosteart.
Roar Solheim (18.04.2014)
Fant en hårete larve
Jeg lurer på hva man mater en hårete larve.jeg fant en larve i snøen.men hva spiser den?jeg prøvde å gi den salatblader men den ville ikke spise.
S. (18.04.2014)
Svar:
Dette er en spinnerlarve, og den er ferdig med å spise. En del av disse kryper omkring på snøen for å finne et sted å forpuppe seg. De har overvintret som ferdige larver.
Roar Solheim (18.04.2014)
Bokfink
Vi bor midt i skogen og har masse fugler rundt...løvsanger, diverse meiser og bokfink. Vi har også en ugle som vi hører på natten, og hakkespetter hører vi også. Samt min elskede solsort, som det heter på dansk, den svarte med oransje nebb som synger så vakkert. ...vet ikke hva den heter på norsk.
Vi gir fuglene mat fra november og til begynnelsen av april, alt fra meisekuler til frø og tørt brød. I fjor hadde en kjøttmeis reir under vårt tak :)
I tillegg seiler en rovfugl forbi inn imellom, da blir det helt stille, de små stopper å synge :) Tror nok det er musvåg.
Problemet er at vi har svære tre meter høye vinduer ut mot skogen. Fuglene ramler inni rett som det er, oftest går det bra men en enkelt faldt død til jorden fordi den brakk halsen. Det er trist.
I dag var det en bokfink som fikk en i fleisen. Han var veldig groggy, så vi tok han inn og la ham i en liten eske med et viskestykke over så han kunne få roe seg og komme seg litt. Det gikk bra med min lille bokfink, den kom seg etter et par timer og fløy av gårde. Men jeg skulle gjerne unngåt dette, har hørt man kan bruke sånne rovfuglesilhuetter uten på vinduet...er det noe som virker?
N.N (18.04.2014)
Svar:
Silhuetter av rovfugl kan virke, Du får dem fra "Natur og fritid" (sjekk nettside).
Solsort heter svarttrost på norsk.Roar Solheim (18.04.2014)
Ensom gås
Hei! Dette er nå det 3. Året på rad at vi får besøk av denne gåsen. Som man kan se går den helt alene og det har den gjort alle årene. Jeg synes at det ser ut som samme gås som kommer hvert år og den går og beiter på jordet. Jeg synes at dette er veldigt rart. Er dette normalt..? bildet ble tatt på Haugland 5208 Os
M.B. (17.04.2014)
Svar:
Ikke helt lett å se hva slags gås dette er, men det ser ut til at den har noe hvitt i hodet, samtidig som kroppen har grågås-farge. Det kan dermed være en hybrid mellom grågås og kanadagås, og det kan være grunnen til at den ikke finner noen make. Et bedre bilde vil kunne avdekke dette nærmere.
Roar Solheim (17.04.2014)
Fugleatlas i Rogaland
Hei!
Vet du hvor man får tak i Rogaland fugleatlas 1988?
Jeg har lett på mange sider men jeg finner det ikke.
Vet du hvor man kan få tak i denne boken?
N.N (17.04.2014)
Svar:
Det bør du spørre lokale Rogalands-ornitologer om.
Roar Solheim (17.04.2014)
Fugl i hagen
Så akkurat nå en ny fugl ved fuglebrettet. Liten, svart på hode, gul under halsen, svart ned mot nebbet, men nebbet var ikke svart. grå bak, muligens halvstripete bak. Hva er var dette?Finner ikke noe i fuglebøker eller på nett.
Fagerstrand, Nesodden
N.N (17.04.2014)
Svar:
Det KAN ha vært en bjørkefink som ennå har rester av vinterdrakt.
Roar Solheim (17.04.2014)
Svaner
Hei,dvergsvaner regnes dei som norske som sang/knopp ?
T.H. (17.04.2014)
Svar:
Dvergsvane er en egen art, nært beslektet med sangsvaner. De forekommer av og til i Norge, men hekker ikke her.
Roar Solheim (17.04.2014)
Foringssesong
Når slutter foringssesongen for småfuglene?
Snøen og telen i jorda dro for over en mnd siden og fuglene spiser likevel flittig.
A. (17.04.2014)
Svar:
Du kan fore fuglene hele året hvis du selv ønsker, så det er ikke noen gitt sesong for foring.
Roar Solheim (17.04.2014)
Hvilken sisik?
Brun eller gråsisik dette her??
N.N (16.04.2014)
Svar:
Klassisk gråsisik.
Roar Solheim (17.04.2014)
Fugler i Spania 4
Siste spørsmål i denne føljetongen: Kan dette også være en falketype?
S.M. (16.04.2014)
Svar:
Dette ser også ut som tårnfalk, men det er umulig å si om det er denne eller den nære slektningen rødfalk. Kommer litt an på hvor du fotograferte dem. Ser at den øverste fuglen holder et insekt i klørne, så dette kan være en hann som kurtiserer hunnen under.
Roar Solheim (17.04.2014)
Reddet denne etter at den fløy i vinduet i Bærum
Vi har lett og lett i bøker men er usikre på hvilken art dette er. Sølv nebb, klar blåfarve ytterst på vingene, brune klare øyne. Satt i hendene mine en halvtime før den fløy avsted:)
L.G. (16.04.2014)
Svar:
Dette er en kjernebiter.
Roar Solheim (17.04.2014)
Fugler i Spania 2
Takk for svar om seilere. Har tatt et par bilder til hvor jeg lurer på art - her er ett til.
S.M. (16.04.2014)
Svar:
Dette er en svarthodesanger, slektning av hagesanger og munk.
Roar Solheim (16.04.2014)
Fugler i Spania 3
Hei, denne fuglen så jeg ved en tilfeldighet når jeg fotograferte en silkehegre like bortenfor i samme tre. Fikk kun tatt bilde bakfra. Kan det være en tårnfalk?
N.N (16.04.2014)
Svar:
Dette er en tårnfalk hunn.
Roar Solheim (16.04.2014)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl kan dette være på bildet? Bilde er tatt ca. 40 m bort. Da jeg skulle upp en kneik for å ta et bedre bilde så var fuglen borte.
N.N (16.04.2014)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en ringdue. Vanskelig vinkel uten noe særlig kjennetegn å gå etter.
Roar Solheim (16.04.2014)
Hvor tid legger flest fugler egg
N.N (16.04.2014)
Svar:
Om våren.
Roar Solheim (16.04.2014)
Bokfink på ruta
I en ukes tid, på jobben, har vi hatt en bokfinkhann som hakker på ruta, vi er i tredje etasje i en korridor på borti 50 meter, og han flyr fra vindu til vindu og hakker, og slipper seg ned til etasjen under og gjør det samme der. Det kan jo ikke være at han ser en rival, for han forflytter seg for fort til å rekke å se noe speilbilde. Er han sinnsforvirret? I hvertfall blir han vel forslått. Inni mellom tar han seg til til å synge en liten trudelutt, mens han sitter i et tre rett utenfor rådhusveggen. Han starter før kl 8 og holder på et par tre timer før han gir seg, eller besvimer?
S.F.A. (15.04.2014)
Svar:
Joda, det er nok speilbildet sitt han reagerer på.
Roar Solheim (16.04.2014)
Rovfugl i Spania
Hei, tok en del bilder av fugler i San Pedre de Alcantara på solkysten i Spania forrige uke. Dette er en av dem jeg ikke har identifisert. Det var ca 10-15 fugler som fløy høyt over området en god stund en morgen.
S.M. (16.04.2014)
Svar:
Dette er ikke en rovfugl, men en seiler. Jeg kan ikke si sikkert ut i fra bildet hvilken art det er, men den har størst likhet med enten tårnseiler, eller arten gråseiler.
Roar Solheim (16.04.2014)
hvilken art passer beskrivelsen?
hei, da jeg tok bilde av fuglebrettet mitt i dag så jeg en brun fugl som hadde noen fjær var svart. nebbet var svart og så ut som et lite finkenebb. tok dessverre ikke noe bilde. MVH Marko Skarica
M.S. (15.04.2014)
Svar:
Denne beskrivelsen er dessverre litt mangelfull til at det lar seg gjøre å finne ut hva du kan ha sett.
Roar Solheim (16.04.2014)
kommer flere hos naboen enn hos meg.
hei, jeg hengte opp dette fuglebrettet for ca. ett halvt år siden. før hang den i samme høyde som kjøttmeiskassa, altså ca. 1,5m over bakken. men for ikke lenge siden hang jeg den opp i samme høyde som på bildet, altså ca. 2m. har høyden noe innvirkning på at de kommer og spiser, for naboen har ikke engang hengt den opp en halv meter. eller er det kanskje noe med maten å gjøre, for jeg har brød, solsikkefrø med og uten skall??????
M.S. (15.04.2014)
Svar:
Vi kjenner ikke til om høyde over bakken har noe spesielt å si for en forplass. Derimot er avstand til busker og trær hvor fuglene kan søke ly mot f. eks. spurvehauk av betydning. Fugler kan vurdere en forplass som mer risikofyllt enn en annen, selv om den kan tilby bedre for.
Roar Solheim (16.04.2014)
Skogdue
Skogduer har hørt at de kan hekke i fuglekasser . Men når sånn cirka hekker de i sør norge. Og er det for sent og henge opp skogduekasse nå.
N.N (16.04.2014)
Svar:
Skogdue kan hekke i kasser for perleugle/kattugle. De begynner hekking tidlig, men kan ha flere kull i løpet av sommeren. Derfor er det kanskje ennå mulig å få skogdue i kasse hvis du henger opp raskt.
Roar Solheim (16.04.2014)
fuglekasse
hei, er det for send og henge opp en duekasse?
N.N (16.04.2014)
Svar:
Duer bygger egne, spinkle kvistreir og hekker ikke i kasser.
Roar Solheim (16.04.2014)
Sebrafink unger
Hei. Lurte på om eg tar ut av eggene til mine to sebrafinker. Kosten kan eg ta vare på dem sån at dem klekkes. Og når dei klekkes kosten eg kan ta meg av sebrafink ungene?
E. (16.04.2014)
Svar:
Dette må du spørre burfurfolk om.
Roar Solheim (16.04.2014)
Enda en svart fugl med rødt nebb
Jeg så en fugl på størrelse med ei skjære her i Tromsø for ei uke siden og nebbet var klart rødt, ikke gult, som det kunne være hvis det var en svarttrost. Det var så markant at jeg har saumfart fugleboka fra perm til perm. Ser at det er stilt spørsmål om en slik fugl både fra Balsfjord i Troms og fra Oslo. Vil tro det er en svarttrost, men lurer på om det kan finnes individuelle variasjoner hvor nebbet kan være rødt og ikke gul eller oransjegul?
S.M. (16.04.2014)
Svar:
Den eneste fuglen som har svart i kroppssfjærdrakten og åpenbart rødt nebb, og som finnes i Norge, er tjeld.
Roar Solheim (16.04.2014)
Hakking i fuglekassen
Vi har montert en fuglekasse med kamera i hagen og observerer at blåmeisen har begynt å innrede den. Nå lurer vi på hvorfor blåmeisen jobber så iherdig med å hakke på gulvet i fuglekassen. Kari
K.S. (15.04.2014)
Svar:
Det kan ha sammenheng med at meisene hakker ned i reir for å plukke vekk lopper og andre parasitter. I et naturlig reirhull kan denne adferden kanskje være hensiktsmessig, mens meisen trolig ikke kan skille mellom "naturlig" og menneskeskapte reirhull.
Roar Solheim (15.04.2014)
Artsbestemmelse
Hvilken fugl er dette?
N.N (15.04.2014)
Svar:
Dette er en måltrostunge
.Roar Solheim (15.04.2014)
låvesvale
Hei, har i to uker nå sett på observasjoner på nett. (Artsobservasjoner.no)og der ser jeg at låvesvalen er uvanlig tidlig ute, allerede i mars noen steder! Gjør dette da at det kan bli flere svaler og fugler til sommeren siden vinteren var så mild.?
J.S. (15.04.2014)
Svar:
Dessverre helt umulig å forutsi - en må bare vente og se.
Roar Solheim (15.04.2014)
Havørn
Hei, jeg har akkurat sett en ørn da jeg var ute og padlet i kajak. Da jeg nærmet meg viken begynte den å sirkle nedover, og fløy i sirkel over oss. Vi padlet da utover igjen, og snart fløy den høyere og bort fra oss. Det jeg lurer på er: Er det mulig den ville advare oss, da den muligens har rede med egg/unger i? Er havørn en fare for mennesker i hekketiden?
J. (15.04.2014)
Svar:
Havørn forsvarer ikke ungene sine med å angripe mennesker som kommer for nær reiret, men det kan godt hende at dette var en havørn som hadde reir i nøærheten, og at den ville holde nøyere oppsyn med hva slags vesener dere var og hva slags intensjoner dere hadde.
Roar Solheim (15.04.2014)
Hvilke fjør?
Fann mange slike fjær i en stor klase på bakken og noen hengte i treet ved siden av. Veldig ugleaktig fjør (haukugle?) men er ikke sikker på hva det er. Hva kan ha tatt den?
N.N (15.04.2014)
Svar:
Denne fjæra er en håndsvingfjær fra perleugle.
Roar Solheim (15.04.2014)
Hvit fugl
Denne vakre fuglen dukket opp i min hage på sommerhus ved Flekkefjord. Registrerte i dag at den er veldig gul på overgump og har lyslys gult på innerste del av vingene. Den spiser solsikkefrø sammen med massevis av finker, kjøttmeis, dompapp og kjernebiter. Er ikke i fuglemathuset, men på bakken. Ser ut som den ikke åpner frøene, men spiser det som ligger på bakken. Er veldig aktiv, flyr litt som finkene og er mye på bakken. Skulle så gjerne visst hva slags fugl dette er
Håper på svar
Vennlig hilsen Inger V. Askildsen
I.V.A. (14.04.2014)
Svar:
Dette er en veldig hvit (men ikke albino) utgave av en finkefugl.
Roar Solheim (15.04.2014)
hvilke fjær?
hei, gikk en tur til andedammen, og delte ut brød. det kom masse måker, duer, stokkender og kråker. har prøvd å identifisere fjærene, men klarte det ikke. tror den sorte er fra kråke. tror du dem er for skitten til å samle på? hilsen Marko.
M.S. (14.04.2014)
Svar:
Den minste fjæra til venstre ser ut til å være kroppsfjær fra en stokkand hunn. Da kan også de andre være det, men det er ikke mulig å si sikkert ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (15.04.2014)
Navn på Fugel
Tok bildet i dag 14.04.2014.
Lurer på kva fugel dette er ?
Bildet er tatt på lavik i Eksingedalen, i Nord Hordaland.
Bildet er tatt kl. 11:36
K.D.L. (14.04.2014)
Svar:
Dette er en bjørkefink hann.
Roar Solheim (15.04.2014)
Spørsmål:
Svanen i Oselvo. Ble ikke ferdig og fikk skrive under med navnet mitt
K.B.L. (14.04.2014)
Svar:
Se første svar.
Roar Solheim (14.04.2014)
Svaner og utflytting.
Heisan!
Har brydd deg med svanene her på Os tidligere. Nå er den siste ungen jaget, mor ligger på reiret og far vokter Oselven. Men - den siste ungen ble jaget OPPOVER i Oselven, og den kom ikke langt. Den sitter fast mindre enn 100 fra foreldrene og det ser ut til at den ikke våger å røre seg. Den burde vært jaget utover Bjørnefjorden for å få et selvstendig liv. Nå har den vært der i 4 uker, og vi er redd den ikke vil overleve der den er nå. Ungen virker frisk, og den spiser godt hvis vi gir den noe. Den strekker på vingene, men virker ikke helt fri(tolkning). Bør den fysisk flyttes? Eller tror du den vil dra selv? Nå er vi noen som er bekymret. Tror den er redd far, som vikter hele elven (Han heter Hamnesjefen). Hva tror du??
N.N (14.04.2014)
Svar:
Dette hørtes veldig spesielt ut. Men jeg ville bare la svanene ordne opp selv. Hvis ikke ungsvanen har mot nok til å komme seg videre, så er det ikke sikkert den har så store sjanser for å klare seg senere heller.
Roar Solheim (14.04.2014)
Blåmeis - høydeplassering på kassa
Leser at kassen til blåmeisen skal plasseres 1,5-2m over bakken. Vår står 6 m over bakken pga mye katter i området. Går det galt når ungene forlater kassa med den høyden?
C. (14.04.2014)
Svar:
Nei, overhodet ikke. Når vi anbefaler lave kassehøyder for småfuglkasser, så er det av hensyn til oss mennesker som skal sjekke eller se oppi kassene, IKKE av hensyn til fuglene. Mange spettehull kan ligge høyt i trær, og meiser har ikke noe problemer med å hekke i disse. Følgelig er det heller ikke noe problem for dem hvis en kasse henger 5-6 meter over bakken. Men de er jo litt arbeidssomme å sjekke for oss...
Roar Solheim (14.04.2014)
Glente
Hei!
Ville bare orientere om at vi har observert glente ved Holte gård i soknedal, Sør Trøndelag. Det er jammen ikke verst og jeg tenkte kanskje dere ville ha registrert den observasjonen.
Holte gård ligger like ved Holtvannet som er naturreservat.
O ja. Vi er helt sikre på observasjonen!
Med Vennlig hilsen Anne Grønsund
N.N (14.04.2014)
Svar:
Glente har økt kraftig i antall og utbredelse i Sør-Sverige, og vi får årlig besøk av glenter i Norge. Derfor ikke helt uventet.
Roar Solheim (14.04.2014)
Art
Hva har vi her? Fiskeørn, Musvåk og Vandrefalk i området, men får det ikke til å stemme med de. Er det en juvenil?
N.N (14.04.2014)
Svar:
Dette er en vepsevåk.
Roar Solheim (14.04.2014)
hengt opp på riktig sted??? eller...
hei, jeg prøver å få kjøttmeiser i kassa, men de kommer ikke. er det for tidlig eller for mye sollys eller mye bråk eller for mange mennesker? kan du hjelpe meg?. vennlig hilsen Marko.
M.S. (14.04.2014)
Svar:
Kjøttmeisene begynner kanskje ikke reirbygging før omkring 25. april, men dette kan variere. Kassa henger OK, men det er ikke sikkert at meisene vil hekke inne i dette boligområdet. Det kan være for få næringssøkarealer i nærheten, og det kan gjøre hekkestedet lite interessant. Alltid vanskelig å vite hvorfor fugler velger ett sted, men vraker et annet.
Roar Solheim (14.04.2014)
kaier
hei Roar, takk for svar,kaieparet var her ikke i fjor,(etter at de oppdaget at det ikke var så ideelt for ungen her lenger, men jeg fikk tatt ned og rengjort kassen på høsten og lagt i ny halm) så kan hende er det nå et annet par som nå har planer om å etablere seg der, de romsterer litt på morgenkvisten,hvis de legger egg der, blir det litt ut i mai?, og rugeperioden vil være over ca medio juni? -har sjekket på rugetid hos dere, men fant ikke noe spesifikt -.Det er jo et flott tilbud dere gir, googlet og fant dere ! Eva
E.N. (13.04.2014)
Svar:
Jeg vil tro at kaiene legger egg tidligere enn som så, og at ungene bør kunne være ute av kassa innen utgangen av mai.
Roar Solheim (14.04.2014)