Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 36 008 til 36 057 av totalt 50 312 spørsmål


#Fuglekasser

Fuglereder

Hei.

Har to spørsmål til deg.
Har satt opp to fuglekasser hos sønn min som bor i Grue i Hedmark. I dag så mann min i burene for å se om det er noen som har begynt å bygge. I det ene buret var det bygd rede med tak over, og det har vi aldri sett før. Og i det andre var det bare sagflis. Vi har tømt og gjort rent burene, før vi satte de opp igjen.De har ikke observert noen ennå.
Men den med sagflis lurer vi om det kan være spurvugle. Og den med tak over i et fuglebur, aner vi ikke.
Håper du kan svare på dette, da vi er ganske nyskjærrig.

Mvh Anne Lise

A.L. (22.04.2014)

Svar:

Jeg kjenner bare til at gråspurv og pilfink (som er veverfugler) kan bygge reir med tak over inne i en fuglekasse. Sagflisene var værre å forklare, men har i alle fall ikke noe med spurveugle å gjøre. Ingen ugler bygger reir eller bringer reirmaterialer inn i hultrær eller kasser.

Roar Solheim (22.04.2014)


#Diverse

Måltrost

Jeg har funnet tre måltrost reir utenfor skolen jeg går i. Det jeg lurte på hva om det går ann å fange mange meitemarker å slippe dem ut rett under trærene ved treet. Er dette smart eller ikke? Jeg vet at de finner mat selv, men jeg tenkte bare de kunne få litt hjelp.

N.N (22.04.2014)

Svar:

Det tror jeg er bortkastet arbeid. Trostene finner nok det de trenger selv, og det er ikke sikkert de ville finne slike marker selv om de en stund ble liggende under reirtreet.

Roar Solheim (22.04.2014)


#Fuglekasser

Gråspurv

Er det mulig at gråspurven allerede har nesten flyvedyktige unger? Bor på Moi i Rogaland.

J.M.G. (22.04.2014)

Svar:

Ja, det er absolutt mulig. Gråspurvene er tidlige, i tillegg er mange fugler tidlig ute i år.

Roar Solheim (22.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trepiplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan jeg anta at dette er en trepiplerke, og ikke en heipiplerke, ut fra hvor den ble observert? Jeg så den i et skogområde ganske langt nede i en fjellside på Kvarven i Bergen.

S.M. (21.04.2014)

Svar:

Nei, så enkelt er det dessverre ikke. Jeg klarer ikke å se hvilken art det er ut fra bildet, men om det er tatt i år er det sannsynlig at det dreier seg om en heipiplerke. Trepiplerkene kommer tidligst tilbake 25. april.

Frode Falkenberg (22.04.2014)


#Økologi og atferd

Normal?

Normal oppførsel?
http://mobil.op.no/nyheter/article7308542.ece

N.N (21.04.2014)

Svar:

Om ikke normal, så er det årvisst at noen røyer blir "spillegale" og dukker opp nær folk. Det underlige er at de oppsøker steder hvor unger leker og lager støy, omtrent som en slags erstatning for tiurens spill.

Roar Solheim (22.04.2014)


#Økologi og atferd

Fiskeørn

kan fiskeørna ha begynt med reir bygging nå. har sett et tre hvor dem sitter ser ut som det er litt kvist rusk i teet, som om dem akkurat har begynt reirbygging kan det hende? Når er dem ferdig med rede?

N.N (21.04.2014)

Svar:

Det er absolutt mulig. Vet ikke hvor lang tid slike fugler trenger for å bygge ferdig et rede, men innen 2-3 uker kan de nok klare det.

Roar Solheim (22.04.2014)


#Diverse

Tiur/orrhane leik

Hei!
Vet dere hvor man kan få med seg tiur eller orrhane leik i Rogaland?

N.N (21.04.2014)

Svar:

Dette krever lokal kunnskap, så du må forsøke å finne lokale fuglefolk (eller andre) som du kan spørre.

Roar Solheim (22.04.2014)


#Økologi og atferd

Hvorfor er blåmeisen blå

Hvorfor er blåmeisen blitt blå? I den norske faunan så er vel dette ingen god kamuflasjefarge.

H. (22.04.2014)

Svar:

Det er mange fugler som ikke har kamuflasjefarger, men tvert om. Dette har med seksuell seleksjon og gjøre, dvs hunnenes valg av fargesterke hanner.

Roar Solheim (22.04.2014)


#Fuglekasser

Herjing i nybygd reir

Har fuglehus med 3 cm opning. I dag låg det ein haug med mose utenfor huset. Hva har skjedd ?

O.S.L. (21.04.2014)

Svar:

Vanskelig å si. Det kan ha vært en vendehals som har kastet ut reiret, eller en konkurrerende meis.

Roar Solheim (21.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl for oss

Hei på hytta i bessedalen i Tokke så vi påskehelgen en fugl som hadde mørkt/sort hode, rødbrun rygg og grønn på brystet. Den var ca 20 meter fra oss. Bokfinken som spiste fra samme matfat var ca halve størrelsen. Vi har sett i fuglebøker, men ikke sett noe som ligner.

K.S. (21.04.2014)

Svar:

Se på lavskrike - tipper det var en slik dere så.

Roar Solheim (21.04.2014)


#Diverse

Måse uten bein.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har fotografert et gråmåsepar hvor det ser ut som den ene måsen ikke har bein. Har bladd gjennom tidligere bilder og der finner jeg også et bilde av en fiskemåse tatt for 1 år siden hvor jeg ikke kan se beina. Er det mulig at måsen kan gjemmer beina i fjærdrakten når den flyr?

E.M.N. (21.04.2014)

Svar:

Er enig i at dette så veldig uvanlig ut, men jeg tror ikke måka er beinløs av den grunn. Den har nok gjemt føttene mellom fjærene, selv om de nok oftest er synlige som på den bakerste fuglen.

Roar Solheim (21.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørnefjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg fant denne fuglefjæren for noen dager side og de som er herifra, Ålesund, sier det finnes ørner i området.
Jeg samler på alt som har ørn motiv og det hadde vært kult å kunne si at jeg har en ekte ørnefjær.
Takk for svar.

B.R. (21.04.2014)

Svar:

Ja, dette ser faktisk ut til å være en håndsvingfjær fra en voksen havørn.

Roar Solheim (21.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hærfugl

I går så vi en fantastisk flott fugl på hytta i Kilebygda i Skien kommune. Jeg hadde ikke fotoapp. tilgjengelig akkurat da. Men i følge fugleboka mi så var det en hærfugl. Den er vel sjelden i Norge. Er det mulig at den hekker i området der?

A.H.R. (21.04.2014)

Svar:

Nei, hærfuglen hekker bare såvidt på Gotland i Sverige, aldri hekkefugl i Norge. Men den er en årviss tilfeldig gjest, og ikke til å ta feil av. Har selv sett den tre ganger her i landet. Den dukker opp både vår og høst.

Roar Solheim (21.04.2014)


#Diverse

paring+kjönnsbestemmning

Vi har to gjess vet ikke kjönn, men den ene biter seg fast i hode og klattrer opp og jokker, hopper siden av og den som var underst drar ut vingene og virker tilfreds.I tillegg kan. nevnes at det har blitt lagt masser av egg siden begynnelsen av Mars,som hun ligger sporadiskt på.Hvordan kan vi bestemme kjönn?

J.S.W. (20.04.2014)

Svar:

Hos ernder og gjess har hannen faktisk et utkrengbart parringsorgan, nesten som en penis hos pattedyr. Rett etter parringen ser en at dette organet henger ut fra kloakken. De som kan teknikken, kan sjekke dette på fugler som man holder fast, men jeg vet ikke hvor enkelt det er å sjekke dette på store fugler som gjess. Sjekk med folk som holder tamgjess.

Roar Solheim (21.04.2014)


#Økologi og atferd

stormåseegg

Hvor lang tid i forkant lager stormåsen reirene sine før de legger egg?

N.N (20.04.2014)

Svar:

Det vet jeg ikke, og jeg er ikke sikker på om det er beskrevet noen steder heller, dessverre. Noen måkekjennere vet kanskje svaret.

Roar Solheim (21.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette? Ser ut som en trost, men kjenner ikke igjen fargene.

L. (21.04.2014)

Svar:

Dette er en ungfugl av svarttrost.

Roar Solheim (21.04.2014)


#Økologi og atferd

svaner

Hvorfor overvintrer enkelte svaner, mens andre trekker sørover ?

N.N (20.04.2014)

Svar:

Godt spørsmål, som dessverre ikke har noe enkelt svar. Trolig sammensatt, det er både genetisk og erfaringsmessig. For langtlevende fugler som svaner spiller nok læring og erfaring inn, mens det hos enkelte småfugl er klart genetisk bestemt hvem som trekker og hvem som overvintrer.

Roar Solheim (20.04.2014)


#Fuglekasser

Stær kasse

Hei jeg har en stær kasse. Jeg har mange stær utenfor huset mitt. Kan jeg sette kassa ut nå eller er det for sent?

N.N (20.04.2014)

Svar:

Ja, dersom du setter opp en kasse i løpet av et par dager, kan du ennå rekke å få stær i den.

Roar Solheim (20.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl til fjells

Har lenge lurt på hva slags fugl vi kom over på toppen av et fjell (ca 1400moh) i Troms i august. Hadde lagt kameraet i sekken før turen ned, så fikk ikke tatt bilde av den lille krabaten som satt og så på oss med enorme øyne før den sprang og gjemte seg under en stein i stedet for å fly avgårde. Alt gikk fort, men tror den må ha vært ca 15-18 cm høy og ganske rund og kraftig. Det eneste jeg har funnet som ligner på den som jeg husker den, er tårnfalk. Men kan det ha vært det?

K. (20.04.2014)

Svar:

Adferden med å gjemme seg stemmer dårlig med tårnfalk, derimot kanskje bedre med en hønse- eller vadefugl.

Roar Solheim (20.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle?

på skitur i åpent myrlandskap, med omkringliggende kratt og treklynge-kledde høgdedrag (ikke skog), ca 950 moh i Valdres, skremte jeg opp en orrhane, som i sin bråkete flukt skremte fram en fantastisk skapning. Denne fortsatte fra treklynge til treklynge etterhvert som jeg beveget meg etter, uten at jeg helt klarte å si hva det var. En lydløs flukt, store, rolige vingeslag,stort vingespenn, relativt lavt over bakken Hvit/lys fjærdrakt med svarte rundinger under vingene, jeg synes det så ut som en ugle etter hodet å dømme.

H. (20.04.2014)

Svar:

Den mest aktuelle ugla i området er nok haukugle, men beskrivelsen din av vingene stemmer bedre overens med at du har sett en fjellvåk.

Roar Solheim (20.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stork?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?

S. (20.04.2014)

Svar:

Dette er en gråhegre.

Roar Solheim (20.04.2014)


#Fuglekasser

Flytte en fuglekasse?

Hei, vi hang opp en fuglekasse for første gang i vinter. Stor var gleden da vi så en blåmeis fløy ut og inn i den igår. Men.. Nå har vi oppdaget at den henger i solveggen, og det er vel ikke så lurt! Kan vi flytte den nå?

W.C. (20.04.2014)

Svar:

Hvis meisen alt har begynt å bygge i kassa, så tror jeg nok den bør få henge i fred. Stort sett går nok det bra, selv om det faller sol på kassa. Fuglene pleier ikke å akseptere at reirplassen deres plutselig flytter på seg - det er vanligvis et veldig galt signal som får dem til å forlate reiret.

Roar Solheim (20.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstrupen på Hvalstrand.....

Viser til tidligere spørsmål i dag. Men den ha jo et sort bånd tvers over samt sort hode fra nebbet og opp..?

K.S. (19.04.2014)

Svar:

Det mørke du ser er skygger fra greiner i treet fuglen sitter i, altså en illusjon av mørkere farge.

Roar Solheim (20.04.2014)


#Fuglekasser

Nylagte kjøttmeisegg forsvant

Vi har fuglekasse med kamera på hytta og bevitnet sent i går kveld at meisemamma la en del egg (antallet fikk vi ikke med oss siden hun lå oppå reiret hele tiden). I morges var alle eggene borte, hva kan ha skjedd??. Meisen var nå innom reiret og dro i noen strå, men dro etter et par minutter. Kan meisen ha flyttet eggene eller kan en annen art ha spist dem?

J. (20.04.2014)

Svar:

Ingen fugler er kjent å kunne flytte eggene sine, så her har nok et annet dyr vært innom og spist dem. Det kommer litt an på størrelsen på inngangshullet i kassa. Alternative arter er flaggspett og ekorn, men vendehals kan også ha vært innom og kastet ut erggene for å forsøke å overta kassa. Vendehalsen ankom Grimstad i går, usedvanlig tidlig.

Roar Solheim (20.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ravn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, tok flere bilder av denne fuglen idag, Steinskvanndalen på Kvamskogen i Kvam, Hordaland. Var sikker på det var en ravn inntil jeg så nærmere på bildene hjemme - ser ut som det er noen lyse felt både under vingene og i nakken. Det var en kra-lyd som fikk meg til å se opp

Flere bilder kan sees her:
http://steinar.smugmug.com/Fugler/Kvamskogen
(er visst bare mulig å laste opp ett bilde)

S.M. (19.04.2014)

Svar:

Med den kileformede stjerten så er nok dette en ravn. Ingen andre sorte kråkefugler har slik stjert.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse fra lydfil nr 2

Hei igjen. Hørte en fugl til som jeg ikke klarer å finne ut av hverken på cd med fuglelyder eller bok med fuglelyder. Blir veldig glad hvis noen kan fortelle meg hvilken fugl som høres etter noen sekunder på vedlagte lydfil?

R.H. (19.04.2014)

Svar:

Lydfiler ser ikke ut til å la seg koble som vedlegg til Fuglevennsidene, jeg får ikke fram noen lyd, dessverre. Prøv å sende som vedlegg direkte til meg.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse fralydfil

Lurer veldig på hva slags fugl som høres på velagte lydfil. Jeg bor ved et lite skogholt i boligområde i Røyken kommune, ca midt mellom Oslofjorden og Drammensfjorden. Hørte fuglen i fjor også. Har hørt gjennom cd med fuglelyder og bok med tilhørende lydfiler. Finner ingen med tilsvarende lyd? Håper noen kan hjelpe meg?

R.H. (19.04.2014)

Svar:

Lydfiler ser ikke ut til å la seg koble som vedlegg til Fuglevennsidene, jeg får ikke fram noen lyd, dessverre. Prøv å sende som vedlegg direkte til meg.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Diverse

Subad?

Hei hva vil det si når en fugl er subad? For eksempel en subad havørn? :) er det en nesten voksen ørn? mvh Jill

J.T.A. (19.04.2014)

Svar:

Det vil si akkurat det du har forslått, nemlig en fugl som ikke lenger har typisk ungfugldrakt, men heller ikke helt voksen drakt. Betegnelsen brukes oftest på fugler som bruker flere år på å bli kjønnsmodne og utvikle voksen drakt.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette? Tok bildet i dag, like ved Hvalstrand. Stoppet opp og så fuglen pga ukjent fuglelåt.
Takknemlig for svar!

K.S. (19.04.2014)

Svar:

Dette er en rødstrupe.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugler kan dette vvære?

N.N (19.04.2014)

Svar:

Dette er en duetrost.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Fuglekasser

Vannavledende pappfuglekasser.

I butikkkjeden ENKLERE LIV Selger de en fuglekasse i såkalt vannavledende papp til kr 99.Hvordan er disse fuglekassene? Hvis det kommer en flaggspett på besøk å hører at det er unger i en slik kasse så er det da bare et par hakk så er den igjenom å nam nam fugleunger til middag. De som selger denne kassa sier at disse må henge et sted der det er lite vind. Hva med varme hvis en slik kasse blir hengende i sol så må jo det bli varmt? Hva vil dere si til en slik type kasse? Jeg sier styr unna et slik kjøp er dere enig i det? Venter spent på svar. god påske til dere.

K.S. (19.04.2014)

Svar:

Vi fraråder å bruke fuglekasser av papp. Ett problem er at kassene ikke holder mer enn en sesong, et annet er de problemene du tar opp, nemlig at eggspisere som flaggspett og ekorn lett kan komme seg inn i kassene. Det er både langt bedre, og rimeligere, å skru sammen en fuglekasse selv av plankebord. Se siste utgave av bladet Fuglevennen (vår 2014).

Roar Solheim (19.04.2014)


#Fuglekasser

Hakket hull i kasse og reparerte det

19/4 2014
Inderøy i Nord-Trøndelag.
For et par uker siden dvs. midt i april hakket en spettmeis ut et lite hull like over og litt til siden for "det originale hullet". Diameter ca 4 cm. Hvorfor ?
Men så til det virkelig merkelige : Nå har spettmeisen reparert hullet. Den har murt igjen hullet og fra bakken ligner reparasjonsmassen på betong. Vi kan ikke vite om det er samme spettmeis. Hva dreier dette seg om ?

Erik Vårdal

N.N (19.04.2014)

Svar:

Jeg er faktisk i tvil om at det er spettmeisen som hakket hullet. Derimot tror jeg det er mer sannsynlig at det ble laget av en flaggspett. Den gjør ofte slikt, gjerne for å komme inn i kasser og hulrom som har for små inngangshull. Den gjør dette for å få tak i egg eller unger fra småfuglene. Spettmeisen derimot, murer igjen hull med leire og jord.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Diverse

Hakking i hult tre

Hvert år hekker det spurv i et hult tre i Hagen vår. Det har også katten vår funnet ut og sitter trofast under hullet og venter på at de små skal ut for første gang og de får hun dessverre fatt i. Nå er vi lei det og vil tette hullet i treet . Men er det for sent nå? De begynner vel hekkingingen nå i april?

M. (18.04.2014)

Svar:

Jeg ville heller holde katta innendørs når dere ser at den begynner å sitte og vakte på fugleungene. De hopper ut i løpet av noen få dager etter at de er synlige i reirhullet. Hvis det dreier seg om gråspurv, kan de allerede ha egg eller små unger i redet.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Fuglekasser

Stær og tårnseiler

Hei, har hengt opp en kasse jeg tenkte å få tårnseiler i, men nå har det flyttet inn et par med stær. Vet at disse ofte hekker tidlig, og at tårnseiler kan flytte inn etter at stærungene har forlatt reiret. Men siden jeg tenkte å få tårnseiler, lagde jeg kassa slik at den ikke kan åpnes, og den er oppe ved taket så vil nødig klatre opp dit igjen. Har lest at stær ofte griser til kassene sine, men trenger jeg å rense den etter de har forlatt reiret? Eller kan tårnseileren hekke i alt "griset"?

N.N (18.04.2014)

Svar:

Etter min erfaring er det stor variasjon i hvor grisete det blir i et stærreir. Det virker som om noen fugler er flinke til å fjerne skit etter ungene, mens ungene i andre reir kan bli helt fulle av drit før de hopper ut. Dette KAN tenkes å ha noe å gjøre med om begge eller bare en av foreldrefuglene er i live ut hele hekkesesongen. Vanligvis tror jeg nok et forlatt stærreir fint kan benyttes av tårnseilerne, men dersom du ser når stærungene hopper ut, så rekker du jo fint å ta ned, åpne og rense kassa i løpet av en dag, så det burde ikke være noe problematisk i forhold til mulighetene for en sen tårnseilerhekking.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Økologi og atferd

Skogdue

Hei, vet dere om det er noen ca datoer på når skogdue legger egg på Sørlandet.

N.N (18.04.2014)

Svar:

Nei, dessverre, ikke annet enn at den er en tidlig egglegger som kanskje kan starte å legge egg allerede i mars, i alle fall i et tidlig år som i år.

Roar Solheim (19.04.2014)


#Fuglekasser

Fuglekasse med kamera

Hei! Har hengt opp fuglekasse med kamera i. Når flytter blåmeisen inn?

Kassen ble hengt opp for 2 mnd siden, er plassert 3 meter oppe i et tre i hagen og inngangen er 28 mm. Har hatt blåmeis i samme treet før. Da har kassen hatt inngang på 32mm.

Er det ikke på tide å starte reirbyggingen?

N.N (17.04.2014)

Svar:

Det kommer litt an på hvor i landet dette er. I Sør-Norge begynner gjerne meisene reirbygging og egglegging omkring 20-25. april.

Roar Solheim (18.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattlig lyd..

Hei! De siste 3-4 kveldene har vi hørt på en ukjent lyd vi tror kommer fra fugl..men hvilken? Vi har forsøkt å ta opp lyden med mobilens kamera (vedlagt). Kan dere hjelpe med å finne svar?

L.K. (18.04.2014)

Svar:

Lyd kommer ikke med hit, så derfor ikke mulig å gi deg noe svar...

Roar Solheim (18.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Plageånd

Hei,bor like ved et skogholt og der holder det til en skikkelig plageånd.Kl er 4.40 i skrivende stund,og nå er den allerede i gang.Veldig skarp lyd,samme sangen om igjen og om igjen nesten hele døgnet.Begynner med en lys tone som synker.Det er ti-ti-ti-ti-ti-ti-ti,varierer med litt kortere og litt lengre strofe.Kan du si meg hva slags fugl dette er?

N.N (18.04.2014)

Svar:

Ikke helt lett å si. Gråspett har en slik dalende fløytetoneserie, men det kan ogsaå være snakk om andre arter.

Roar Solheim (18.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugl med plystrelyd..

Hei. Jeg lurer på hvilken fugl jeg hører. Den har en skarp plystrelyd omtrent; huihutt så blir det stille med 5 sekunders mellomrom så er det huihutt igjen. eller huihutt to ganger etter hverandre. Den synger ofte når det regner og når andre fugler er stille tidlig om morgenen og kvelden. Har aldri hørt denne før og prøvd i 4 år å finne ut hvilken fugl det er. Flere naboer synes den er litt slitsom. Jeg bor på Jakobsli i Trondheim, litt utenfor sentrum. Like ved er det en smal og lang dal med tursti og en bekk omkranset av trær, spesielt mye or, litt selje og gran og der kommer lyden fra. Kan det være duetrost? men synes ikke lyden ligner på det jeg finner på nettet. takk for svar. mvh.

T.S. (18.04.2014)

Svar:

Det er vanskelig å artsbestemme fuglelyder ut fra beskrivelse. Det KAN dreie seg om spettmeis, som kan passe med lydbeskrivelsen, men det KAN også værer fløytelyder fra en trosteart.

Roar Solheim (18.04.2014)


#Diverse

Fant en hårete larve

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva man mater en hårete larve.jeg fant en larve i snøen.men hva spiser den?jeg prøvde å gi den salatblader men den ville ikke spise.

S. (18.04.2014)

Svar:

Dette er en spinnerlarve, og den er ferdig med å spise. En del av disse kryper omkring på snøen for å finne et sted å forpuppe seg. De har overvintret som ferdige larver.

Roar Solheim (18.04.2014)


#Diverse

Bokfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi bor midt i skogen og har masse fugler rundt...løvsanger, diverse meiser og bokfink. Vi har også en ugle som vi hører på natten, og hakkespetter hører vi også. Samt min elskede solsort, som det heter på dansk, den svarte med oransje nebb som synger så vakkert. ...vet ikke hva den heter på norsk.

Vi gir fuglene mat fra november og til begynnelsen av april, alt fra meisekuler til frø og tørt brød. I fjor hadde en kjøttmeis reir under vårt tak :)
I tillegg seiler en rovfugl forbi inn imellom, da blir det helt stille, de små stopper å synge :) Tror nok det er musvåg.

Problemet er at vi har svære tre meter høye vinduer ut mot skogen. Fuglene ramler inni rett som det er, oftest går det bra men en enkelt faldt død til jorden fordi den brakk halsen. Det er trist.
I dag var det en bokfink som fikk en i fleisen. Han var veldig groggy, så vi tok han inn og la ham i en liten eske med et viskestykke over så han kunne få roe seg og komme seg litt. Det gikk bra med min lille bokfink, den kom seg etter et par timer og fløy av gårde. Men jeg skulle gjerne unngåt dette, har hørt man kan bruke sånne rovfuglesilhuetter uten på vinduet...er det noe som virker?

N.N (18.04.2014)

Svar:

Silhuetter av rovfugl kan virke, Du får dem fra "Natur og fritid" (sjekk nettside).
Solsort heter svarttrost på norsk.

Roar Solheim (18.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ensom gås

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Dette er nå det 3. Året på rad at vi får besøk av denne gåsen. Som man kan se går den helt alene og det har den gjort alle årene. Jeg synes at det ser ut som samme gås som kommer hvert år og den går og beiter på jordet. Jeg synes at dette er veldigt rart. Er dette normalt..? bildet ble tatt på Haugland 5208 Os

M.B. (17.04.2014)

Svar:

Ikke helt lett å se hva slags gås dette er, men det ser ut til at den har noe hvitt i hodet, samtidig som kroppen har grågås-farge. Det kan dermed være en hybrid mellom grågås og kanadagås, og det kan være grunnen til at den ikke finner noen make. Et bedre bilde vil kunne avdekke dette nærmere.

Roar Solheim (17.04.2014)


#Diverse

Fugleatlas i Rogaland

Hei!
Vet du hvor man får tak i Rogaland fugleatlas 1988?
Jeg har lett på mange sider men jeg finner det ikke.
Vet du hvor man kan få tak i denne boken?

N.N (17.04.2014)

Svar:

Det bør du spørre lokale Rogalands-ornitologer om.

Roar Solheim (17.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i hagen

Så akkurat nå en ny fugl ved fuglebrettet. Liten, svart på hode, gul under halsen, svart ned mot nebbet, men nebbet var ikke svart. grå bak, muligens halvstripete bak. Hva er var dette?Finner ikke noe i fuglebøker eller på nett.
Fagerstrand, Nesodden

N.N (17.04.2014)

Svar:

Det KAN ha vært en bjørkefink som ennå har rester av vinterdrakt.

Roar Solheim (17.04.2014)


#Diverse

Svaner

Hei,dvergsvaner regnes dei som norske som sang/knopp ?

T.H. (17.04.2014)

Svar:

Dvergsvane er en egen art, nært beslektet med sangsvaner. De forekommer av og til i Norge, men hekker ikke her.

Roar Solheim (17.04.2014)


#Fugleforing

Foringssesong

Når slutter foringssesongen for småfuglene?
Snøen og telen i jorda dro for over en mnd siden og fuglene spiser likevel flittig.

A. (17.04.2014)

Svar:

Du kan fore fuglene hele året hvis du selv ønsker, så det er ikke noen gitt sesong for foring.

Roar Solheim (17.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken sisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Brun eller gråsisik dette her??

N.N (16.04.2014)

Svar:

Klassisk gråsisik.

Roar Solheim (17.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i Spania 4

Bilde vedlagt spørsmålet

Siste spørsmål i denne føljetongen: Kan dette også være en falketype?

S.M. (16.04.2014)

Svar:

Dette ser også ut som tårnfalk, men det er umulig å si om det er denne eller den nære slektningen rødfalk. Kommer litt an på hvor du fotograferte dem. Ser at den øverste fuglen holder et insekt i klørne, så dette kan være en hann som kurtiserer hunnen under.

Roar Solheim (17.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Reddet denne etter at den fløy i vinduet i Bærum

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har lett og lett i bøker men er usikre på hvilken art dette er. Sølv nebb, klar blåfarve ytterst på vingene, brune klare øyne. Satt i hendene mine en halvtime før den fløy avsted:)

L.G. (16.04.2014)

Svar:

Dette er en kjernebiter.

Roar Solheim (17.04.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i Spania 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Takk for svar om seilere. Har tatt et par bilder til hvor jeg lurer på art - her er ett til.

S.M. (16.04.2014)

Svar:

Dette er en svarthodesanger, slektning av hagesanger og munk.

Roar Solheim (16.04.2014)

««første 36 008 - 36 057 av 50 312 siste»»