Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 834 til 48 883 av totalt 50 265 spørsmål


#Diverse

fugler og bier

Hei
Jeg sliter litt med mygg og klegg der jeg bor og har hørt at det kan hjelpe om en setter opp fuglekasser for feks. linerle og fluesnapper, om det ikke hjelper så mye er det jo uansett hyggelig. Samtidig er jeg birøkter og vil jo helst ikke miste for mange bier i prosessen. Jeg vet at feks. kjøttmeis kan være ille for biene, spesiellt på høsten. Har man noe forslag til arter man kan prøve å legge til rette for ?

H. (19.05.2007)

Svar:

Du kan trygt henge opp småfuglkasser for meiser og fluesnapper - når de hekker om våren/forsommeren så jakter ingen av dem på bier eller veps. Lag en fuglekasse med hulldiameter 32 mm. Linerle er vanskeligere å få i kasser enn meiser og fluesnapper, men det er mulig å forsøke. Da må du lage en åpen kasse, nærmest som en hekkeplatting på husveggen. Småfuglene vil nok fange en del av insektene som plager deg, men det er ikke sikkert at de klarer å ta så mange at plagene blir helt borte. Du må bare forsøke deg fram. Lykke til!

Roar Solheim (21.05.2007)


#Økologi og atferd

Kattugleunger

Vi er så heldiga at vi har fått kattugler i kassa i år. Det er fantastisk morsomt. Ungene har begynnt å titte ut av hullet i kassa. Jeg leste i en fuglebok at det går ca en uke fra ungene er ute av kassa til de kan fly. Hvordan er muligheten for å overleve? Bare en av ungene stikker hodet ut av kassa, er det et veldig spetakkel fra trosten. Her er det rever og katter, så vi er naturlig nok litt bekymret....

A.B.K. (21.05.2007)

Svar:

Hos de fleste ugler og rovfugler er nok desverre dødeligheten stor det første leveåret. Særlig utover høsten dør mange ungfugler fordi de ikke klarer å finne et eget leveområde, klarer å lære hvilke byttedyr de kan jakte på og hvor disse finnes, eller lære å passe seg for andre, større rovfugler som kan spise dem. Troster og andre småfugler vil alltid mobbe uglene og forsøke å jage dem vekk - det er deres måte å redusere faren for selv å bli spist. Varslingen er også et signal ti ugla om at småfuglene har oppdaget den, og at den ikke lenger har overraskelsesmomentet på sin side hvis den vil begynne å jakte.

Roar Solheim (21.05.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor mange egg legger keiserpingvinen

N.N (21.05.2007)

Svar:

Den legger kun ett egg i hekkesesongen. Hannen ruger alene ut egget mellom sine føtter og en hudpose på magen.

Roar Solheim (21.05.2007)


#Fuglekasser

Savnet Stær

Hei, vi har hatt stær i en stærkasse som vi har hengt opp, den var der og bygget hver morgen i ca 14 dager, og vi kunne ofte se at det satt en inne i kasse åpningen. Men nå har de blitt borte, hva kan ha skjedd, er det mulig at den kommer tilbake (har vært borte ca 1 uke), kan kassen henge feil med tanke på sol osv?

M. (19.05.2007)

Svar:

Det er alltid vanskelig å vite hvorfor et fuglereir blir forlatt. Det har neppe noe med fuglekassa å gjøre (da ville ikke fuglene ha valgt den fra starten av). Kanskje har en av de voksne omkommet (påkjørt, tatt av spurvehauk, katt eller annet, osv.) Hvis hannen blir borte, kanhunnen oppgi hele hekkeforsøket. Forsvinner hunnen, vil ikke hannen lege seg til å ruge alene, og reiret blir oppgitt.

Roar Solheim (21.05.2007)


Rovfugl i Provence i Sør-Frankrike

Hei! Vi var på en vårtur i Provence i en dal like ved en stor innsjø - fredelige og landlige omgivelser. Første morgenen fikk vi besøk av en stor brun rovfugl med gult nebb og gule klør, som sirklet over oss i lav høyde i et par minutter før den trakk høyere opp og forsvant. Vi har lyst til å prøve å finne ut hvilken fugl det var, men beklageligvis fikk vi bare bilder som viser siluetten av fuglen. Kanskje dette er nok for dere til å se hvilken fugl det er snakk om ? Vingespennet var rundt 1 meter.

Bildet ligger her: http://www.flickr.com/photos/66968707@N00/

A.A. (20.05.2007)

Svar:

Bildet er for lite til å kunne si noe sikkert, men det er sannsynligvis en svartglente dere har sett - en av de vanligste og mest tallrike rovfuglene i Sør-Europa.

Roar Solheim (21.05.2007)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Kan en blåmeis bli stresset og knuse sine egne egg. Vi driver med et fugleprosjekt, og fant en god del egg knust i en blåmeis kasse uten at det så ut som om kassen hadde falt ned, da alle eggene lå i redet inklusive de knuste.

N.N (20.05.2007)

Svar:

Det er neppe blåmeisen som har knust sine egne egg - slike tilfeller kjenner jeg ikke til. Hvis fuglene oppgir et reir, vil de som regel forlate eggene uten å gjøre noe med dem. Derimot kan det hende at det er en svarthvitfluesnapper som har hakket hull i eggene for å fordrive blåmeisen slik at den selv kan ta over fuglekassa. Fluesnaperen bygger da sitt eget reir oppå det gamle meisereiret. Vanligvis jager fluesnapperen unna kjøttmeis, og bygger ned dennes egg. Blåmeisen ser ut til å være tøffere, og ikke la seg skremme vekk av fluesnapperen. Derfor er kanskje svaret at fluesnapperen her kan ha gått hardere til verks for å kunne jage vekk blåmeisen. Hvis inngangshullet til kassen er 5 cm i diameter eller mer, kan f. eks. flaggspett komme seg inn å spise egg fra meiser.

Roar Solheim (21.05.2007)


Små ender

Vi så to små (ca. 23-25 cm.) ender i en liten putt i går. Han hadde rustrød på hodet med en hvit stripe nedover siden mot nebbet, og ryggen var sølvgrå med en hvit stripe. Han hadde et halefjær på hver side som så kremgul ut. Hunnen var spraglete brun. Finner ikke disse i fugleboken våres. Hvilken art kan denne være?

S. (20.05.2007)

Svar:

Det høres ut til at du kan ha sett krikkender. Hannen er farget (med gul flekk bak, under stjertfjærene), mens hunnen er brunspraglete.

Roar Solheim (21.05.2007)


#Diverse

Hva gjør en ornitolog??

Jeg lurer på hva en ornitolog gjør for noe. Hva for en utdanning må man ha?

N.N (18.05.2007)

Svar:

De fleste som er interessert i fugler og observerer fugler, kalles ornitologer. Derfor er ornitolog ikke en benevnelse som bare er knyttet til utdannelse. For å bli fagornitolog må du vanligvis ta en universitetsutdannelse i biologi, og deretter et hovedfag hvor du studerer fugl (det kan være adferd, økologi, systematikk eller mange andre emner som har med fugl å gjøre). Ornitologer jobber på museer som konservatorer, som professorer ved universiteter, eller i naturforvaltningen (her finnes mange fuglefolk). Mange fagutdannede ornitologer jobber som lærerer, f. eks. ved videregående skoler.

Roar Solheim (18.05.2007)


#Økologi og atferd

Egg

Kan man se foskjell på hann og hunn egg?

E. (18.05.2007)

Svar:

Det er ikke mulig å se på fugleeggene hvilket kjønn kyllingen inne i egget har.

Roar Solheim (18.05.2007)


#Fuglekasser

fuglekasser

Hei! Vi er en barnehageavdeling i bergen som har satt opp 6 fuglekasser i området rundt avdelingen. Det er kommet egg i alle sammen. I 5 av disse er det hvite egg med røde prikker. Ca. 2-3 cm omkrets. I den siste er det kommet et grønnblått egg som er litt større. Hvilke fugler kan dette være?? Vi lurer på om det hvite eggene med røde prikker kan være kjøttmeis??

S. (18.05.2007)

Svar:

De hvite eggene med røde prikker er meiseegg - sannsynligvis kjøttmeis som er vanligst, men det kan også være blåmeis blant dem. De grønnblå eggene stammer høyst sannsynlig fra svarthvitfluesnapper - den vanligste kasswehekkeren etter kjøttmeisen. Det var jo bra at dere klarte å få fugl i alle kasene - vanligvis blir noen stående tomme. Vær forsiktig med kjøttmeisene - ikke se ned i kassene mer før ungene har klekket (dere hører pipingen fra utsiden). Etter dette tåler kjøttmeisen at dere tar en titt ned i kassene hver dag. Blåmeis og fluesnapper er mer tolerante i rugetiden. Lykke til med kassegjesten!

Roar Solheim (18.05.2007)


#Økologi og atferd

Hei!

vet dere hva slags konsekvenser til at dverggås dør ut? og kan du se på hvilke konsekvenser det vil få for andre dyre/fiske arter omgivelsene.
takk:D

T. (16.05.2007)

Svar:

Endringer i økosystemene ved at arter forsvinner eller nye arter kommer til, er som regel svært vanskelige å forutsi, med mindre de er veldig åpenbare. Forsvinner f. eks. hakkespetter, blir det åpenbart færre reirhull som andre hullrugere kan utnytte. Ofte skaper det større forandringer i et økoystem når nye arter dukker opp enn hvis arter forsvinner. For dverggåsa kjenner en ikke til åpenbare virkninger på økosystemene dersom den blir borte, men det betyr ikke at slike virkninger ikke finnes - bare at vi ikke kjenner økosystemene fullstendig nok.

Roar Solheim (18.05.2007)


#Diverse

Norges største fugl

Hva er Norges største fugl, fordi jeg har spurt på fuglevennen før, der sto det at knoppsvanen var den største fuglen i Norge, men på et tv program sa de at havørna er den største
fuglen i Norge. Hvilken fugl er egentlig Norges største???????

S. (15.05.2007)

Svar:

Dette kommer an på om en med størst mener i tyngde eller f. eks. i vingespenn. En knoppsvane veier 10-15 kg, og har et vingespenn på 200-240 cm, mens en havørn veier 3-6,5 kg og har et vingespenn på 200-265 cm (hunnen er betydelig større og tyngre enn hannen). Så svanene er unektelig de tyngste, mens havørnene kan ha større vingespenn.

Roar Solheim (18.05.2007)


#Trekkfugler

svaler

jeg har et spørsmål hvor trekker svalene. vi har mange av dem på jobben. det ser ut som dem kommer hver sommer,og lager reier på samme plass.hvordan finer de samme vei til bake.håper på svar. magne.

M. (16.05.2007)

Svar:

Svalene trekker til tropiske strøk. Låvesvalene trekker faktisk helt til Sør-Afrika. Taksvalene flyr også til Afrika, men her mangler gjenfunn av ringmerkede fugler, så eksakte trekksteder er ikke godt kjent. Hvordan de finner veien, er ikke skikkelig klarlagt. En kombinasjon av læring fra voksne fugler, bruk av jordmagnetisme, stjernehimmel og læring av kjente landemerker, er sannsynlige hjelpemidler for de fleste trekkende fuglearter. Har de først vært gjennom én trekksesong, så husker de både oppvekststed og vinterkvarter fra forrige sesong.

Roar Solheim (18.05.2007)


#Økologi og atferd

svanen

Hvor gammel kan egentlig en svane bli?
Hvor lenge lever den altså.

K.M.O. (17.05.2007)

Svar:

Den eldste knoppsvane i Norge som er kjent gjennom ringmerking, ble 17 år og 7 måneder. Men svaner kan nok bli adskillig eldre. Den eldste kjente ringmerkede andefugl i verden som har levd ute i naturen, var en stokkand i Nord-Amerika, som ble 29 år og 1 måned. Trolig er 20-25 år naturlg levealder for svaner når de først har klart seg gjennom de første 1-2 leveårene.

Roar Solheim (18.05.2007)


#Fuglekasser

harpyørn

eg såg ei harpyørn i dag påfinmark den hadde tver bånd på vingene og halen eg er sikker på at det vqar ei harpyørn kan det vere sant?

B. (17.05.2007)

Svar:

Beklager - harpyørn vil du ikke kunne observere utenfor de søramerikanske regnskogene - den er ikke en langtrekker, og har aldri blitt sett i Europa. Det finnes enkelte slike fugler i fangenskap, bl. a. i Tyskland, men sjansen for at en av disse skulle rømme og dukke opp i Norge, er forsvinnende liten.

Roar Solheim (18.05.2007)


#Diverse

Can you help me save a poor bird and it´s eggs ?

Hi :) I´m in Denmark, so i´ll write this in english cause my norweigean leaves something to be desired :)
A couple of pigeons have nested in a tree outside my window. But for a long time now i´ve only seen one bird, which always sits on the nest. I fear the other is dead, so I´ve tried leaving some food and water out for the one left. But it seems it can´t leave the nest, so I´m contemplating climbing up there to put some food closer to it - however, I´m afraid of scaring it off.
Do you have any suggestion as to what I can do to help it survive, or is it possible there are actually two birds? I read somewhere the male sits on the eggs during the daytime, while the female keeps them warm at night.
I greatly appreciate any help you can give me, as it really saddens me to see this poor lonely bird.
With kind regards,
Heidi

H.J. (17.05.2007)

Svar:

The best advice is to let the bird in peace. Probably both parents are there, and both will be incubating. If one is dead, the other will, after a while, leave the nest. That is just what happens with a lot of nests in nature, and if you should interfere with all of them, you would have a very hard time.....
Very often what we believe to be seeing is not what actually is taking place, and interfering may cause more harm than intended.

Roar Solheim (18.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

egg

Vi var ute og gikk i skogen da vi fant et stort reir på bakken.
Det var 3-5 egg i området runt reiret. De var like store som ett høne egg, og fargen var blå grønn vi klarer ikke å finne ut hvilken fugl der er. kan dere hjelpe oss?

N.H.A. (16.05.2007)

Svar:

Det høres ut som om dere har funnet et andereir. De fleste gressender som hekker på bakken har gulhvite egg, men f. eks. ærfugl har blågrønne egg som er større enn høneegg. Sden dette er i skogen, er det neppe ærfugl. Fasaner har grønnaktige egg, men de er heller ikke vanlige å finne i skog. Hvor i Norge er dette? Hvordan så reirmaterialene ut (var det dun rundt eggene eller bare blader og strå?). Dette kunne kanskje ha hjulpet til å artsbestemme hvilken fugl som hadde lagt eggene.

Roar Solheim (16.05.2007)


#Fuglekasser

egg

eg var å såg i eine kjøttmeiskassen(d 32mm) i dag. der var det eit rede av gras og blader. det var eit egg, fargen på egget var net lik eit stæregg(blåt). kva fugl kan det vere som bur i denne kassen? :-)

N. (15.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig svart hvit fluesnapper som har tatt i bruk kassen din. Rødstjerten har også lignende egg, men dens reir består ofte av litt mose i tillegg til strå. Videre er det typisk at den svart hvite fluesnapperen drar inn noen tørre blader.

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Økologi og atferd

keiserpingvin

hvor mange keiserpingviner finnes det? jeg har lett overalt og jeg håper dukan svare!

N.N (15.05.2007)

Svar:

Hei!
Totalpopulasjonen av keiserpingvin i verden er estimert til 135000-175000 par.

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Fuglekasser

Kjøttmeisens kasser og egg

Hei. vi har satt opp 16 fuglekasser og har fått reir i mange av dem. Vi satset på kasser som skulle passe til kjøttmeisen, og det er også for det meste denne som er i kassene. det varierer veldig med antall egg, vi har fra ett egg til åtte egg i kassene. Hva er det som er det mest vanlige antallet hos kjøttmeisen, og hvorfor varierer det så mye? vi har spikret sammen to og to kasser, og har ulike farger på disse to, da vi ville se om kjøttmeisen foretrakk knall rød eller naturfarget kasse. Det som var litt uventet var at vi flere steder har fått kjøttmeis i begge kassene. Er det ikke slik at fuglene har hvert sitt område som de regjerer over? vi opplevde også i en kasse at det var fugl inni, som selvsagt ble veldig skremt når vi åpnet, og fløy bort. her lå det ett egg. neste uke lå det fortsatt ett egg i kassen, men det var godt tildekket av dun. en uke etter der igjen lå det 8 egg i kassen. kan det ha vært at den første fuglen ble skremt vekk, og at en annen fugl da har tatt over reiret?

G. (14.05.2007)

Svar:

Hei!
Kjøttmeisa legger i sitt første kull gjennomsnittlig ca 10 egg. Antallet som hver kjøttmeis legger varierer, og dette kan komme av faktorer som alder, kondisjon og ytre faktorer som næringstilgang etc. Det var spesielt med hekkende kjøttmeis i to kasser spikret sammen. Kjøttmeisa er territoriell, og to par vil normalt sett ikke hekke så tett innpå hverandre. I fugleverdenen forekommer det at en hann kan ha to hunner, så en skal ikke se bort fra at en hann har en hunn i hver sin kasse. Det har trolig hendt at to hunner har lagt egg i samme reir også, da ett reir ble funnet med 9 sterkt rugete egg og 8 nylagte egg. Det kan også hende at paret har startet med reirbygging i den ene av de to kassene, for så senere å ha skiftet kasse. Kjøttmeisa legger ett egg hver morgen, så det er trolig at den første hunnen har gitt opp, og så blitt etterfulgt av en ny hunn/evt. nytt par.

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

uggla ?

kan ni artbestämma en fågel om jag mailar över en bild ?

B.N. (14.05.2007)

Svar:

Hei!
Vi skal forsøke å artsbestemme fuglen. Bare send bilde(r) til følgende adresse: fuglevennen@birdlife.no

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Økologi og atferd

Reiret til ringdua

Hvor er det rindua lager reiret sitt? i hvilket lanskap å osen ser reiret ut???

A.E. (14.05.2007)

Svar:

Hei!
Ringdua lgger ofte reiret sitt i et grantre, men den kan også bruke løvtrær med tett grensetting. Ringdua kan hekke i rene barskoger, blandingsskoger, samt hager og parker. Reiret er bare en grunn plattform bestående av kvist, ofte tørre grankvister.

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Fuglekasser

Fuglekasser - plassering på gren

Hei,
Ved opphenging av fuglekasser leser jeg at det kan være lurt å la fuglekassen hvile på en gren. Gjelder dette spesielt de "større" kassene (som ande/uglekasser), og skal man da skjære av grenen? Virker som forskjellige sier forskjellige ting her...

.. (14.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er nok lurest å henge kassen slik at det ikke er en utstikkende gren under kassen. Dette fordi at denne grena kan brukes av rovdyr (f.eks katter) til å komme nærmere utflygingshullet. Det kan godt være en liten grenstubb som kassen hviler på så lenge denne ikke stikker fram under kassen.

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Økologi og atferd

Skjære

Kan skjæra ha flyvedyktige unger tidlig i mai?

M. (14.05.2007)

Svar:

Hei!
Skjæra kan nok ha unger i reiret tidlig i mai enkelte steder, men de er nok ikke flygedyktige så tidlig på året.

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Økologi og atferd

Trosten

Hvor gammel kan en trost bli?
Når er parrings tidene til trosten?

M. (14.05.2007)

Svar:

Hei!
Den eldste registrerte "stortrosten" som er ringmerket i Norge, er en gråtrost som var 12 år og 10 måneder ved gjenfunnstidspunktet.Den eldste "stortrost" registrert i Europa var en svarttrost som var 20 år og 3 måneder ved gjenfunnstidspunktet. Svarttrosten er tidligst ute med hekkingen, og kan parre seg/ legge egg i midten av april. De andre trosteartene legger eggene som regel i starten av mai.

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Økologi og atferd

Fugl og fjær

Har fuglens fjær noen sammenheng med å skape flyvemuligheter til fuglen? I såfall hvilke?

M.M. (13.05.2007)

Svar:

Hei!
Fuglene flyr fordi de skaper et luftundertrykk på oversiden av vingene når de slår med dem - på samme måte som fly løftes opp av lufttrykket når de kommer opp i høy nok hastighet. Vingen krummer oppover, og lufta må bevege seg lenger på oversiden enn på undersiden av vingen. Det skaper lavere trykk over vingen (og følgelig høyere trykk under), og dette presser fugler og fly opp i lufta. Hver enkelt svingfjær har i tillegg samme egenskap som vingen i sin helhet, og det gjør fuglenes flukt uendelig mye mer variert og komplisert enn et flys bevegelse.

Tore Reinsborg (15.05.2007)


#Økologi og atferd

Stokkand

hva slags frø spiser stokkanda?
Liker stokkanda veldig godt brød?

H.P. (13.05.2007)

Svar:

Hei!
Stokkanda kan spise mange typer frø, og da særlig forskjellige gressfrø, samt spillkorn på stubbåkre. Den kan også spise mye granfrø som ligger strødd utover tjern og elver. Stokkanda spiser brød, og enkelte blir så tamme at man kan fôre de fra handa.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Økologi og atferd

egglegging

hva er det som gjør at fuggelen legger flere egg etter at du har fjernet egg fra redet. dette gjelder måker eller forsåvidt høner? Det virker litt undelig, hvis man lar eggene ligge så klekker de ikke ut flere, men hvis du tar eggen så kommer det nye.Rart?

S. (13.05.2007)

Svar:

Hei!
Fuglene er tilpasset å legge et visst antall egg, da det er begrenset hvor mange unger de kan få fram til flygedyktig alder. Det at måkene og høns fortsetter å legge egg etter at man har fjernet egg, kommer nok av at de ikke husker antallet og at de har innebygd en slags "kalkulator" som sier stopp når et visst antall egg ligger i reiret. Flere arter kan variere eggantallet etter næringstilgangen, og uglene vil f.eks legge flere egg i år med mye smågnagere enn i år med få smågnagere.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Diverse

Kamera

Hva slags kamera er best til å kikke på fugler med, og hvor mye koster det?????????????????????????????????????????????

S. (13.05.2007)

Svar:

Hei!
Via nettstedet under er det mange forskjellige fotoapparat som kan brukes til fuglefotografering, og her er også listet priser.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!foofo!xdifo!&rstadv=J

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Ser ikke blåmeisen på bakken og lurer på hvordan den går?

I. (13.05.2007)

Svar:

Hei!
Når blåmeisa en sjelden gang er på bakken, vil den hoppe bortover.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjelden fugl av typen due

Jeg så idag en fugl som har samme form og størrelse som en due, fjørdrakten er i sort og hvitt i grove trekk, som en spekkhogger. Fuglen fløy som en svale, og lagde lyd med flaggringen, minner om helikopter.

N.N (12.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er godt mulig du har sett en bydue, da disse kan opptre i mange fargevarianter.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Økologi og atferd

Kvinender om vinteren

hva er forskjellen til kvinendenes bygningstrekk versus en vipe?

S. (12.05.2007)

Svar:

Hei!
Kvinanda og vipas bygningstrekk er meget forskjellig. Kvinanda er tilpasset et liv i vann, og har føtter tilpasset svømming. Videre er nebbet tilpasset til å ta vannlevende dyr under vann. Vipa dykker ikke og har føtter tilpasset et liv på landjorda. Videre har den et nebb som er tilpasset å plukke næringen fra landjorda.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Økologi og atferd

Kvinender om vinteren

Hva er det som gjør at fugler skifter fargedrakt om vinteren? Når skifter kvinandhannen fjærene, og hvorfor ser den nesten akkurat lik ut som hunnen? Kunne den ikke skiftet farge til å bli hvit som en due. ville ikke det vært hensiktsmessig?

N.N (12.05.2007)

Svar:

Hei!
Kvinanda myter om sommeren og tidlig på høsten, og vil da i en periode miste flygeevnen. Hannen vil i denne perioden være nokså lik hunnen, og drakten blir kalt for eklipsedrakt. Når de igjen kan fly, myter de kroppsfjærene enda en gang og får tilbake den såkalte praktdrakten. Det at de får et hunnlikt utseende når de har mistet flygeevnen er nok en stor fordel i og med at de lettere kan stikke seg bort ved å ha bedre kamuflert drakt. Risikoen ved å ha en flott praktdrakt og samtidig ikke kan fly, vil trolig bli for risikabelt med hensyn på å bli tatt av f.eks. en rovfugl.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Økologi og atferd

måker

når hekker småmåsen og stormåsen i lofoten

W.H. (12.05.2007)

Svar:

Hei!
Småmåsen, eller fiskemåken som den heter offisielt og stormåsen (svartbak offisielt) hekker omtrent til samme tid. Begge legger eggene i Nord-Norge i overgangen mai-juni.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål ang. knoppsvaner

HVORFOR BYTER DE PÅ OG HOLDE VAKT

K. (11.05.2007)

Svar:

Hei!
Hos knoppsvanen ruger både hannen og hunnen, men mest hunnen. Det ene kjønnet ruger, mens det andre holder vakt og spiser. Ved at de skifter på, vil både hannen og hunnen kunne ta til seg næring.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Diverse

Bästa fågelskådningsplatserna i Tromsö?

Hej! Jag är en svensk tjej som ska besöka Tromsö i slutet av maj. Vilka är de bästa ställena att skåda fågel i Tromsö om man inte har båt och var kan jag hitta en artlista för området?

C. (11.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under, vil du finne informasjon om fuglelokaliteter i Troms fylke. Her er også en del navn med e-post/tlf-nr som kan kontaktes for mer detaljisk informasjon.
http://www.birdlife-troms.no/fuglelokaliteter-i-fylket

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hvordan beveger blåmeisen seg på bakken er det som Kjøttmeisen at den hopper fremover eller går den som feks linerla?

I. (11.05.2007)

Svar:

Hei!
Blåmeisa vil nok oppføre seg som kjøttmeisa, ved at den hopper på bakken. Det er førøvrig sjeldent at den oppholder den seg på bakken.

Tore Reinsborg (14.05.2007)


#Fuglekasser

Avstand mellom fuglekasser

Hei.
Jeg har 6 fuglekasser spredt omkring på ca ett mål jord. To av fuglekassene er i en avstand av ca 6-8 m fra hverandre, hvor det hvert år bare blir bygd i den ene av dem. Har dette noe med avstanden mellom dem å gjøre? Finnes det en ideel grense for hvor tett fuglekasser bør stå, med tanke på at det kan bli knapt om mat?

N.N (13.05.2007)

Svar:

Ja - de fleste hullrugende småfugler er territorielle. Det vil si at de forsvarer et hekke- og jaktområde hvor de jager vekk artsfrender. Men fugler av andre arter kan hekke i kasser bare noen få meter unna. For å få f. eks. kjøttmeis i to nabokasser, så bør de nok stå minst 10-15 meter fra hverandre (selv om de i enkelte tilfeller kan hekke nærmere).

Roar Solheim (13.05.2007)


flaggspett

gjør det nokke om ein fuglekasse henger litt skeivt????

R. (11.05.2007)

Svar:

Nei - det betyr vanligvis lite for fuglene. De fleste artene som bruker fuglekasser er tilpasset å hekke i hule trær, og der kan hull og inngang være alt annet enn lodd- og vannrette lik en firkantet fuglekasse. Det viktige er at fuglekassen er vanntett og at den kan renses hvert år. Dette gjøres best ved at taket kan åpnes. Kast ut gamle reirmaterialer om vinteren, da er det plass til nye fugler og et nytt rede til våren.

Roar Solheim (13.05.2007)


#Diverse

nytte av fugler

Jeg lurer på hvilken nytte har vi mennesker av fugler? Har det noe med å gjøre med bærekraftig utvikling?

J. (13.05.2007)

Svar:

Du kan like gjerne snu spørsmålet og spørre hvilken nytte fuglene har av oss mennesker? Fugler, mennesker, insekter og planter - alle levende organismer, har utviklet seg fordi det finnes ressurser de kan utnytte. Vi har lært oss å utnytte fuglene, bl. a. tar vi egg fra høner som mat, og vi oppdretter hønsefugler og andefugler som kjøttmat. Foruten denne direkte matnytten er det mange fugler som spiser insektarter som vi mennesker ikke ønsker for mange av (f. eks. insekter som spiser våre matplanter). Og det viktigste er kanskje at fuglene betyr viktige opplevelser for de fleste mennesker!

Roar Solheim (13.05.2007)


#Diverse

Kikkert

Jeg er 12år og jeg har lyst på en god kikkert til å kikke på fugler, er det best å velge 8x forstørrelse eller 10x forstørrelse på kikkerten, og hvis man har lyst på en kikkert som kan vare hele livet er det da lurt å kjøpe en veldig dyr kikkert, hvor mye koster det??????????????????????????????????

S. (10.05.2007)

Svar:

Hei!
Via nettstedet under kan man kjøpe en kikkert, og her er det flere gode å velge mellom. Nederst på siden på dette nettstedet er tlf-nr til de som selger kikkertene. Hvis du tar kontakt med dem, vil du nok få gode råd om hvilken kikkert du bør velge.

http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!O!&rstadv=J

Tore Reinsborg (11.05.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk

kan hønsehauken plasere reiret i miden av en liten stor- vokst skog med mindre trær utenfor det området med stor vokst skog?????

K. (10.05.2007)

Svar:

Hei!
Hønsehauken vil kunne plassere reiret i midten av storvokst skog, men med mindre trær utenfor selve reirområdet. Dette er også typisk plassering av hønsehauk-reir, i og med at store sammenhengende skoger etterhvert har blitt sjeldent.

Tore Reinsborg (11.05.2007)


#Økologi og atferd

Alder

Hvor gammel blir blåmeisen, kontra toppdykkeren?

K.V. (10.05.2007)

Svar:

Hei!
Høyeste kjente alder på en blåmeis er 12 år og 4 måneder, men de fleste av et kull vil dø før de blir ett år. Høyeste kjente alder på toppdykker er 9 år og 8 måneder. Voksne toppdykkere vil imidlertidig i gjennomsnitt leve lengre enn voksne blåmeiser.

Tore Reinsborg (11.05.2007)


#Økologi og atferd

har stærkasse på husveggen, med "TV-overføring "

Stær er nå flyttet inn i kassen på veggen, og vi følger spent med fra dag til dag via et innlagt kamera.













































Vi har fuglekasse med stær som er flyttet inn, Via et fotoapparat inne i kassen kan vi følge med på en TV skjerm hva som skjer fra dag til dag. Idag 2, mai observert tre egg. Hvor lenge ruger stæren på eggene ?
Veldig spennende

N.N (02.05.2007)

Svar:

Hei!
Rugetiden til stæren er 12-13 døgn etter at det siste egget er lagt. Den legger som oftest 5-6 egg.

Tore Reinsborg (11.05.2007)


#Fuglekasser

Sannsynlighet for ugleinnflytting

Hei,
Lurte på hvor mange uglekasser (kattugle/perleugle) vi burde produsere for å ha en god sjans til å få innflyttere til vinteren? Vi bor på gård i innlandet i Vestfold, så vi har et stort område vi teoretisk kan fylle opp... :-) Noen tips for å få uglene til å "oppdage" kassene?

N.N (10.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du har hengt ut kassene på de "riktige" stedene, vil nok uglene kunne oppdage de relativt fort. Kattuglekasser kan henges opp i skogsholt, gjerne løvskog, i kulturlandskapet. Perleuglekassene bør henges opp i litt sammenhengende barskogsområder.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Økologi og atferd

Duer og ruging

Hei, vi har fått et rede i et tre rett utenfor hagen. På avtand ser det ut som en due. Kan dette stemme i et boligområde på lørenskog? Jeg har aldri sett mer enn en fugl der, og den som ruger på eggene er ofte borte. Hvor lenge borte kan denne fuglen være borte fra eggene sine uten at disse blir ødelagt?

K. (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mest sannsynlig ei ringdue som hekker i hagen deres, men tyrkerdue kan heller ikke utelukkes. Hvis dua er større enn ei bydue er det nok ringdue; tyrkerdua er mye mindre. Når det gjelder hvor lenge eggene kan ligge uten varme fra foreldrene, så kommer det an på flere faktorer. Utetemperaturen er avgjørende. Er det kaldt vil eggene kjøles ned hurtigere, og kan i verste fall dø. Mange fugler begynner ikke å ruge før hele kullet er ferdiglagt. Ved rugestart begynner egget (embryo) å utvikle seg. Da er det viktig at den interne temperaturen i eggene holdes jevn for at alt skal ligge til rette for at den kommende fugleungen skal bli sterk og frisk ved klekking. Normalt ligger denne temperaturen på 37-38 grader celsius hos norske fugler.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk

kor høyt bør eit tre i en skog vere viss hønsehauken skal trivast

S. (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Innenfor territoriet kan det være trær av alle aldersklasser, men rundt selve reiret liker den best at det er høye/gamle bartrær. Reiret ligger oftest inne ved stammen høyt oppe i et tre. Av og til kan reiret plasseres over 10 meter over bakken.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Økologi og atferd

Vipa

Hva spiser vipa

N.N (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Vipa spiser nesten bare animalsk føde som insekter, meitemark og snegler. Den kan supplere kostholdet med noe gressfrø.

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Fuglekasser

Spørsmål:

kan du gi meg noen internetsider der man kan kjøpe fuglekasser

N.N (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Via nettstedet under kan ulike typer fuglekasser kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!xfuka!&VS=liste&VL=T

Tore Reinsborg (10.05.2007)


#Økologi og atferd

dompap

kor mangen egg kan ein dompap få???

F. (09.05.2007)

Svar:

Hei!
Dompapen legger som oftest 5-6 egg, men det er også påvist kull med 7 egg.

Tore Reinsborg (10.05.2007)

««første 48 834 - 48 883 av 50 265 siste»»