Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 35 490 til 35 539 av totalt 49 921 spørsmål «forrige neste»
Fore på bakken?
Jeg har hengt opp en fugleautomat. Men jeg har så mye fugler at ikke alle kommer til. (og jeg har 14 ulike arter). De samler seg på bakken og spiser det som andre fugler kaster ut eller mister. Jeg har også flere ekorn som kommer til samme sted.
Men nå leser jeg her inne at det ikke er bra for fuglene å spise mat på bakken under foringstasjonen pga salmonella - og at de kan bli syke. Nå ble jeg bekymret. 1.Hvordan kan jeg unngå noe slikt? Jeg koster opp tomme skall fra bakken flere ganger. 2.Og hvor ofte må en frøautomat rengjøres? 3. Ekornene går løs på automaten, hva gjør jeg for å unngå det? Kjøper flere automater?
H. (06.05.2014)
Svar:
For det meste er det ikke noe problem at fugler plukker mat på bakken - det er jo det mange gjør ute i naturen. MEN DERSOM det dukker opp salmonella-smitte (som for så vidt ikke er altfor vanlig), så er det bra å stoppe foringen slik at ikke fugleskit blandes med mat på bakken eller på et forbrett. Du kan holde ekorn og skjærer unna forautomater hvis du plasserer disse inne i et forbur, hvor bare småfuglene slipper inn. Se beskrivelse i Fuglevennen nr 2 2007 (pdf-utgaver på Fuglevenn- og NOF-sidene).
Roar Solheim (11.05.2014)
fuglekasse ved mateplass
Vi har en fuglekassse med kamera som vi fjor hadde kjøttmeiser i. I år så vi at en var inni og rekogniserte men det er ikke flyttet noen inn. Kan det ha sammenheng med at vi i år matet småfuglene litt lenger utover våren enn vi har pleid. Kassen henger nemlig nokså nær mateplssen. Dette spørsmålet har jeg stilt for et par uker siden men ble usikker å om det har nådd fram, derfor et nytt forsøk.
T.H. (11.05.2014)
Svar:
Nei, det er neppe slike årsaker til at en kasse blir brukt eller ikke. Men en kasse behøver ikke å bli benyttet flere år etter hverandre. Det er oftest umulig å vite hvorfor en bestemt kasse kan bli brukt ett år, for så å bli stående tom neste år.
Roar Solheim (11.05.2014)
Linerle
er linerle sjelden?
K. (11.05.2014)
Svar:
Den er ikke sjelden i Norge. Men den kan godt være "sjelden" i kanten av sitt utbredelsesområde. Derfor er spørsmålet ditt avhengig av HVOR du spør fra.
Roar Solheim (11.05.2014)
Spørsmål:
Hei! Uvanlig farge på vingene til fiskemåken midt i bildet, den som hever vingene, kan det være oljesøl?
N.N (10.05.2014)
Svar:
Så langt jeg kan se er fargen helt normal.
Roar Solheim (10.05.2014)
Grønn fugl
Hei! Lurte på hvilken fugl dette kan være?
J. (10.05.2014)
Svar:
Dette er en grønnsisik hann.
Roar Solheim (10.05.2014)
Kvinand, Lappfiskand og laksand
Hei jeg bor i Sandnes i Rogaland. Jeg vet at det ikke nytter å henge opp noen kasser nå men jeg mener neste år. Vet du om det er sjangs til å få kvinand eller lappfiskand eller laksand i ei fuglekasse. Har sett lappfiskand ei gang før så jeg tror ikke det er så stor mulighet å få den i kassa men jeg ser ofte kvinand og laksand.
N.N (01.05.2014)
Svar:
Lappfiskand får du garantert ikke hekkende i Rogaland, men kanskje kan det gå an å få laksand eller kvinand i kassene.
Roar Solheim (10.05.2014)
verne område
Hei, bor på en lokalitet ved Rødbyvannet, område består av løvskog, blandingsskog, barskog, kulturlandskap og en flott innsjø. Område høres jo fantastisk ut og det er det, men det burde da vert vernet i det minste i hekke og yngle tiden. Samtlige fuglearter (sjeldne) som er funnet hekkende:
* Vepsevåk
* Fiskeørn (hekkende ved innsjø)
* Enkeltbekkasin
* Lerkefalk
* Hønsehauk
* Knoppsvane
* Nattravn
* Rugde
* Orrfugl/Storfugl
* Bøksanger
* Sivsanger
* Nattergal
* Varsler
+ mange flere som du ser hekker de alle i samme område. (Hurum) Rødbyvannet. Hva er meningen deres om dette? er det mulig å verne område. PS:er litt trafikk på en vei like ved men pytt,pytt.
N.N (01.05.2014)
Svar:
Vernespørsmål behandles av forvaltningsmyndighetene i fylket. Mange områder kan være interessante, men det er allerede laget verneplaner for ulike naturtyper i de fleste av landets fylker, og da har man gjort et utvalg for å sikre de viktigste områdene. Hvis området er i bruk i landbrukssammenheng kan det være en ide å komme i dialog med grunneier for å høre hvordan området brukes, og om hensyn til ulike fuglearter kan innpasses i driften. Mange grunneiere er ofte positive til slike tiltak.
Roar Solheim (10.05.2014)
Traner på ville veier?
Som 5 jagerfly seilte de inn over Garen i Eidfjord, snudde seg elegant mot vinden landet på Bjoreio, like under oss. Skal de være her, er spørsmålet mitt. Vi er 750 moh. Har tatt bilder hvis noen er interessert.
Spjenk
N.N (03.05.2014)
Svar:
Tranene øker i utbredelse i Skandinavia, fordi en del av dem har begynt å hekke i jordbrukslandskapet.
Roar Solheim (10.05.2014)
spurv og kjøtt meis
vi har satt opp fuglekasser,men vet ikke om noen er flyttet inn.Lurer på om man skal legge inn reirmaterialer til dem. Eller om di ordner det helst sjøl.Det er en del både spurv og kjøttmeis her rundt.Begynner småfuglene verpingen like tidlig her i nord,Lofoten,som sørpå.
N.P. (03.05.2014)
Svar:
Nei, spurvefugler drar inn det de trenger av reirmateriale selv. Det er bare i kasser for ugler, ender, tårnseiler og vendehals at man bør legge inn litt tørr, oppsmuldret stubbeflis (ca 10 cm) i bunnen av kassa.
Roar Solheim (10.05.2014)
Flere kull samme vår?
Om noen stjeler/ødelgger eggene til småfuglene, kan de da legge nye egge samme våren?
R. (06.05.2014)
Svar:
Mange fuglearter har evnen til å legge et nytt kull dersom det første går tapt pga f. eks. predasjon fra eggspisere.
Roar Solheim (10.05.2014)
Grønnspett
Har ved flere anledninger observert grønnspett i Hagen min, vel hage og hage fru Blom, svaberg dekket med mose og litt hage,er den vanlig her ved kysten.
T. (06.05.2014)
Svar:
Det kommer an på hvor "her ved kysten" er i landet.
Roar Solheim (10.05.2014)
Linerle som vil inn i huset!
Jeg har også en linerle som vil inn huset. Flyr på alle vinduer på vestsiden og hakker. Har pågått i over 1 uke. I dag oppdaget jeg en fugl som hadde satt seg fast i lufteluken som går fra taket på badet og opp til yttertaket. Den flakset og holdt på så datteren min som lå i badkaret, ble helt forskrekket. Jeg skrudde av lufteluka og satt opp vinduet på badet. Etter 10 min var fugelen forsvunnet. Kan det virkelig være slik at linerlen som hakket på vinduet, ville inn og finne den andre fugelen? Tror det også var en linerle.
N.N (10.05.2014)
Svar:
Nei, overhodet ikke. Dette er nok to helt adskilte hendelser. Linerla hakker på vinduene fordi den ser sitt eget speilbilde, og forsøker å jage vekk det den oppfatter som en rival.
Roar Solheim (10.05.2014)
Bråk ved fuglekasse med kjøttmeisreir
Vi har fått kjøttmeiser i fuglekassen vår! Men det er 2 dager siden det var lyd inni der. I mellomtiden har vi saget opp noen stubber med motorsag, kan dette ha skremt dem til å forlate redet?
K. (09.05.2014)
Svar:
Nei, det er neppe sannsynlig.
Roar Solheim (10.05.2014)
Kjøttmeis
For noen uker siden...ca 10 april oppdaget vi et meisepar som begynte å samle inn byggematrial i den nyoppsatte fuglekassa vår. De holdt på i flere dager og holdt på sent og tidlig. Men så ble det stille, nå har vi ikke sett noe til dem på mange dager. Hva kan ha sjedd...har de bygget og så forlatt reiret, eller ligger hoa og ruger. Kassa de bygget i har riktig hullstørelse og henger oppunder møne på vedsjulet. Hvis hoa ligger på egg ville vi vel sett noe aktivitet der av og til. Hva kan ha sjedd.
N.N (09.05.2014)
Svar:
Vanskelig å si dersom du ikke kan åpne lokket på kassa og titter ned i den. Når hunnen ruger er det ofte lite aktivitet å se, men det kan også hende at f. eks. hunnen har omkommet. Da vil hannen nok finne et nytt sted, eller søke etter en ny hunn, noe som kan ta litt tid.
Roar Solheim (10.05.2014)
Vipereir
Sitter og pløyer et jorde med gammel eng, ca 75 da, midt på jordet nærmer jeg meg nå to vipereir med 30 m mellomrom. Begge reirene inneholder 4 egg som vanlig er, og vipene ruger trofast. Siden vipa fortsatt er en fugl som mangler mye på å gjenvinne gamle bestandsstørrelser, lurer jeg på om det er noen som tar imot vipeegg for ruging.
Hvis jeg setter igjen en urørt flekk rundt reirene, som jeg ville gjort på et høstpløyd jorde, vil disse bli stående som små grønne øyer, som jeg antar vil tiltrekke seg oppmerksomheten til både rev og kråke.
Har du noen godeforslag?
J.A.V. (09.05.2014)
Svar:
Det beste er faktisk å sette igjen en liten flekk rundt hvert vipereir.
Roar Solheim (10.05.2014)
Graving sprening
Hei. Like nedefor hvor jeg bor skal det etableres et byggefelt. Graving er startet. En del måker , vet ikke hvilke, ligger på reir i området som maskinene nærmer seg og skal grave. Dette vil knuse reir og hva det måtte være i de. Er dette lov? Trodde alt var fredet i hekkingen. Dette er på Oen i Øygarden kommune , Hordaland.Kan treffes på 91534587 om det er noe .
G.J. (09.05.2014)
Svar:
Dette høres ikke bra ut. Ta kontakt med viltansvarlig i kommunen, eller hos fylkesmannen.
Roar Solheim (10.05.2014)
Hvilken fugl er dette?
Fant denne fuglen, som sannsynligvis har fløyet i et vindu, i Mehamn nå i begynnelsen av mai. Tenkte det kan være en løvsanger, men denne har mer gulfarge enn bildet i fugleboka mi viser.
N.N (09.05.2014)
Svar:
Jo dette er nok en løvsanger. Det er en del variasjon i hvor gule/grønne de er.
Roar Solheim (10.05.2014)
Ringnebbmåke?
Lurer på om dette er den sjeldne ringnebbmåken? Den ble observert i dag på Hitra i sør Trøndelag. Ringen på nebbet gikk rundt hele nebbet.
F. (10.05.2014)
Svar:
Nei, dette er en fiskemåke med litt sort ytterst på nebbet.
Roar Solheim (10.05.2014)
Larve spiser opp hekk
hva blir denne til?? Den har 3 par bein foran og 2 bak til å holde seg fast. Jeg har hatt hekken i 10 år og aldri opplevd lignende. Den har spist opp hele hekken på et par dager. Og ja det florerer av dem...
K. (10.05.2014)
Svar:
Henvend deg til insektfolk på Zoologisk Museum i Oslo (Naturhistorisk museum).
Roar Solheim (10.05.2014)
Havørn
Avviser havørnen sine barn hvis de er tatt på av mennesker?
Hva med gåsa og noen tar på enten eggene eller ungene?
E.W. (10.05.2014)
Svar:
Nei, Ingen fugler gjør dette! selv ikke pattedyr avviser ungene sine hvis de er håndtert av mennesker, men de vil ofte flytte dem til et nytt gjemmested.
Roar Solheim (10.05.2014)
Hva er dette?
Hva slags art er denne fuglen?
Den var sammen med en Munk, men ser ikke ut som fruen til munken...
N.N (10.05.2014)
Svar:
Vanskelig lys. Ser mest ut som en løvsanger, men kan ikke si sikkert.
Roar Solheim (10.05.2014)
egg
Hei, er dette skjære egg.
N.N (09.05.2014)
Svar:
Umulig å si - her mangler bilde.
Roar Solheim (10.05.2014)
hornugle kasse
Hvor stort skal hullet på en hornugle kasse
N.N (10.05.2014)
Svar:
Hornugler hekker i gamle kvistreir. Hvis du skal lage hekkeplass for denne arten, må du henge opp kunstige kvistreir, eller kurver med kvistbiter i, oppe i en tett gran.
Roar Solheim (10.05.2014)
Munk?
N.N (10.05.2014)
Svar:
Ja. Dette er en munk hann.
Roar Solheim (10.05.2014)
Svarttrosten
Hei, jeg lurer på om hvor lenge utover våren svarttrosten synger så vakkert som det den gjør nå i begynnelsen av mai. Morgen og kveld.
B.S. (08.05.2014)
Svar:
Svarttrostens sang dabber noe av midt under ungeforingen, men ofte starter de på nytt med et andre kull for året etter det. Og da er det på'an igjen gjennom juni også.
Frode Falkenberg (09.05.2014)
Sniper
Er dette en skogsnipe og en strandsnipe? Bildet er fra Romeriksåsen.
N.N (09.05.2014)
Svar:
Nesten :-) Grønnstilk til venstre og strandsnipe til høyre.
Frode Falkenberg (09.05.2014)
Hvilken art?
Finner ikke noen som matcher nok i boka..
N.N (09.05.2014)
Svar:
Dette er ei strandsnipe.
Frode Falkenberg (09.05.2014)
linerle på besøk
i hele dag og fortsatt har vi hatt besøk av en linerle. den flyr ofte foran vinduene og prøver å "fly inn". virker som den leter etter en inngang. jeg er redd den skal fly litt for hardt mot ruta. noe jeg kan gjøre? hvorfor gjør den det?
B. (24.04.2014)
Svar:
Den flyr mot sitt eget speilbilde, prøver å jage vekk det den tror er en rival.
Roar Solheim (08.05.2014)
Jaktfalk - revirmarkering?
I går ble to jaktfalker observert i høy fart, og høyt oppe, over det samme området i fjellet to ganger med en halv times mellomrom, ledsaget av kraftige skrik begge ganger. Dette mener jeg kan oppfattes som territorialflukt, som markering av reviret den holder seg i. Er noen enig i denne betraktningen?
Jostein
J.L. (27.04.2014)
Svar:
Vanskelig å si. Det betyr trolig at falkene har territorie i området, men skrikingen kan være varsling på grunn av andre rovfugler som kom for nær.
Roar Solheim (08.05.2014)
Svarttrost
Hei.
I stor fortvilelse henvender jeg meg nå til dere; jeg er desperat!
I to uker nå, har en svarttrost - kontinuerlig - kakket på vinduene våre. Den flyr, kakker noen ganger, flyr unna, kommer tilbake, kakker, osv. Resultatet er selvsagt møkkete og hakkete vinduer, fuglebæsj overalt, og den enerverende kakkingen døgnet rundt. Den vekker oss konsekvent rett over fem om morgenene - og den tar ikke helg, for å si det sånn. Og da velger den av en eller annen grunn soveromsvinduet.
Dette er i ferd med å bli uutholdelig, og det har ikke hjulpet å henge opp bilde av silhuett av ørn eller hauk i alle vinduene heller. Det vil si; det hjalp i en dag, så gjennomskuet den tydeligvis trikset.
Jeg ber om hjelp til å få svar på hvorfor den oppfører seg slik. Og hva jeg kan gjøre for å så den til å slutte,
På forhånd takk for svar.
Mvh
Caterina Cattaneo
N.N (24.04.2014)
Svar:
Du må rett og slett dekke til vinduet på utsiden, slik at ikke trosten ser sitt eget speilbilde.
Roar Solheim (08.05.2014)
merkelig larve!
Hei,hva slags type larve et dette? Min mor tror at det er møll larve, men vi er ikke sikre! Trenger virkelig svar! Takk for svar!
N.N (26.04.2014)
Svar:
Det er en sommerfugllarve, men jeg kan ikke si hvilken ut i fra dette bildet.- Møll er det i alle fall ikke.
Roar Solheim (08.05.2014)
nytt fjærfunn
hei fant fire fjær i går. fjæra helt til høyre har grønn metallglans, så tipper det er skjære. de to sorte i midten mangler glans så vet ikke om det er fjær fra skjære eller kråke. fjæra helt til venstre ser ut som fra rovfugl, men hvilken? takk på forhånd.
M.S. (26.04.2014)
Svar:
Fjæra til venstre er fra en tiur (armsvingfjær), de andre stemmer nok med kråke og skjære (stjertfjær).
Roar Solheim (08.05.2014)
grønnsisik
Jeg luket bedet, og der hoppet det opp en grønnsisik på meg. Den ene vingen virket litt treg og greier dermed ikke å fly. Har hatt den på badet i tre timer og tatt den med ut igjen for å se om den vil fly avsted. Men det hopper bare opp igjen på meg. Den spiser og spiser, det er vel et godt tegn?
N.N (30.04.2014)
Svar:
Ja. Hvis du forer den et par tre uker, kan den kanskje leges og fly igjen.
Roar Solheim (08.05.2014)
ringmerking
Hvor kan denne ha blitt ringmerket tro, sender med et litt dårlig bilde.
MVH. Alv Homo
Årfor 7985 Foldereid
N.N (01.05.2014)
Svar:
Umulig å si så lenge ikke hele nummeret kan leses.
Roar Solheim (08.05.2014)
Spørsmål:
har sett ett snøspurv par på fuglebrettet mitt i trysil -Nybergsund er par ganger nå de er første gangen .
T.A. (03.05.2014)
Svar:
Snøspurv er ikke vanlige brettgjester, så et bilde ville ha hjulpet her. Mistenker at det kan være en annen art.
Roar Solheim (08.05.2014)
Gråtrost støy
Der jeg nettopp har flytt - veldig nære skogen - er det en hel haug av gråtroster, som "synger" eller skriker og kjefter fra grytidlig morgen til kvelden. De overdøver alle sangfuglenes vakre sang, og går meg skikkelig på nervene. Er det noe å få gjort med det, eller - hvor lenge utover sommeren holder de på å støyer sånn?
N.N (02.05.2014)
Svar:
De er mest aktive under hekketiden, et par uker. Du må nok bare akseptere gråtrostenes form for sang.
Roar Solheim (08.05.2014)
rar skjærelyd
Hei
Her hos oss stikker det innom en skjære av og til. Vi har flere "fastboende" i trærene rundt oss, men denne har meget spesiell "skjærelyd". Det framkaller en støtvis "fløytelyd"
Nå er ikke jeg spesielt flink til å kjenne igjen fugler på lyd, men det ligner litt på nøttekråke.
De andre skjærene flakser forvirret rundt å skriker , når den er i området. Mulig de tror det er en rovfugle.
Så, hva tror dere dette fenomenet skyldes?
Den var innom oss i fjord sommer også.
Syntes j0 litt synd på den, siden de andre skjærene ikke vil ha noe med den å gjøre.
P.B. (04.05.2014)
Svar:
Dette hørtes uvanlig ut, men jeg kan ikke si hva som ligger til grunn for avvikende lyder, om fuglen har "talefeil", eller om den hermer andre arter for å oppnå noe bestemt.
Roar Solheim (08.05.2014)
Sjelden fugl i Portugal
Så en meget var fugel som satt på gjerdet. Den var som en stor due, sort hvit. Grå og med lang halestært. Viser seg stort sett bare på morgning/formiddag
K.J. (02.05.2014)
Svar:
Vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen, dessverre.
Roar Solheim (08.05.2014)
Skjelden fugl?
Stor som en skjære,stjert som en gjøk,hode som en trost,Grå stjert og buk,svart i brystet,brune vinger og isse,hvite flekker på sidene,gult nebb.Aldri sett den før?
I.R. (05.05.2014)
Svar:
Et bilde ville ha hjulpet. Vanskelig å si hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (08.05.2014)
Linerle som flyr på vinduet hele tiden
Hei - jeg har lagt merke til at det er en (muligens fler?) linerler som flyr forran vinduene og "speiler" seg. De er ikke borti. Men så i gå la jeg merke til et parti på et annet vindu med mye merker og skit. Nå når jeg sitter å jobber hjemmefra er det en linerle som flyr på vinduet hele tiden og så pauser litt og så fortsetter. Hva vil den, hva kan jeg gjøre?
H.L.S. (05.05.2014)
Svar:
Den forsøker å jage vekk "rivalen" som den ser i sitt eget speilbilde. Vinduet må dekkes til utvendig et par uker.
Roar Solheim (08.05.2014)
Due som har forlatt rede med egg
Utenfor vinduet står et bjørketre hvor en due har ligget en stund i et rede nå. Vi har lurt på hvordan duen får seg mat, siden vi i det siste ikke har sett kjæresten i nærheten av redet. Nå hørte vi plutselig ett leven utenfor vinduet og så da en skjære og kråke i nærheten av redet. Duen var da borte. Kråken fløy, men skjæren stjal ett egg fra redet. Vi vet ikke om det er flere egg i redet, men banket hardt i vinduet da skjæren returnerte. Hva er det som kan ha skjedd her? Duen har ikke kommet tilbake, men etter en stund så jeg to duer som befant seg i treet hvor kjæresten tidligere har oppholdt seg i ny og ne. Disse fløy imidlertid. Synes dette var veldig trist. Har duen forlatt redet for å hente seg mat? Blitt jaget ut av redet av kråken? Og er det noen sjanse for at den kommer tilbake til redet?
C. (05.05.2014)
Svar:
Hvis først ett egg er tatt fra redet (duer legger bare to egg), så velger de nok helst å bygge et nytt rede og legge nye egg. Hvis det ligger ett egg tilbake, overgir de dette.
Roar Solheim (08.05.2014)
Fugle Spørsmål
hvorfor oppsøker fuglearter fuglefjell om våren og om sommeren?
N.N (06.05.2014)
Svar:
Fordi de må til land for å kunne legge egg.
Roar Solheim (08.05.2014)
Østensjøvannet
hei, vi så en gul-brun and/gås (større enn en stokkand) med hvitt hode da vi gikk tur ved Østensjøvannet i går. den "gresset" i et grønskefelt, desverre for langt ute til at bilde med telefon var mulig, men det så ut som den hadde sort nebb, litt kort. den fløy noen meter; viste hvitt felt på vingene og sorte styrefjær.
aner dere hva slags fugl dette er?
N.N (06.05.2014)
Svar:
Mistenker at det kan være en rømt moskusand.
Roar Solheim (08.05.2014)
Fuglesang
Hei,
Jeg var en tur i skogen og hørte denne fuglen. (Lydfil). Hva salgs fugl er det? Har prøvd å høre litt rundt uten hell.
C.E. (06.05.2014)
Svar:
Lyder kommer dessverre ikke med...
Roar Solheim (08.05.2014)
vandrefalken
hva er det viktigste en bør ha med i en artikkel om vandrefalken unntatt hastigheten?
R.H. (06.05.2014)
Svar:
Dette er for omfattende å besvare. Det må du selv finne ut av ved nettsøk.
Roar Solheim (08.05.2014)
Kameraburet
Ifjor la kjøtmeisa egg og klekka ut ungar,. men i år laga dei istand reiret tidleg, men seinare har dei ikkje vore der. Hellerikkje i nabokassen er der liv i år. Eg har mata dei i
heile vinter, men nå er det lite fuglar å sjå. Kva kan årsaka vera?
T.A.M..5.M. (06.05.2014)
Svar:
Dessverre umulig å si.
Roar Solheim (08.05.2014)
Spurv
Bor i et stabbur som er omgjort til leilighet. Andre etg er soverom,,mange sprekker å hull,,Utvendig er det masse reir for spurv,,Problemet mitt er at d faktisk kommer dritt inn pga dette,,Utrivelig,,Nå vil huseier tette,,men vil forståelig nok vente til ungene er ute..Hvor lang tid tar d før de "flytter"ut??
A. (08.05.2014)
Svar:
Vanskelig å si, for gråspurv kan ha flere kull fra tidlig vår til langt utpå ettersommeren.
Roar Solheim (08.05.2014)
hørsel
Hva betyr velutviklet hørsel?
T. (07.05.2014)
Svar:
Tja, si det? Ikke helt lett å definere dette uttrykket.
Roar Solheim (08.05.2014)
Svaler og frost
Leser ei bok med mange symbolske episoder. Noen av dem er ganske uvirkelige, andre virker sannsynlige. En episode handler om svaler. Det er tidlig på høsten i ei fjellbygd i Sør-Norge. Frosten kommer tidligere enn vanlig, og svalene har ennå ikke reist sydover. Om natta fryser de slik at de faller i bakken. Folk samler dem opp og tar dem med inn i en lun låve. De som overlever, blir sluppet fri neste dag når sola gjør dagen varmere. Har aldri hørt om noe slikt og lurer på om det faktisk kan forekomme at svalene faller til bakken fordi de blir for kalde.
H.H. (08.05.2014)
Svar:
Har heller ikke hørt om noe slikt, så dersom det har hendt, er det en meget sjelden hendelse.
Roar Solheim (08.05.2014)
Rosenvarsler?!
Dette må da være en Rosenvarsler, eller tar jeg helt feil?
Kikket i en gammel fuglebok og kunne ikke finne noe annet som passet med farger og markeringer.
Ble observert i Bråtå i Skjåk kommune, Oppland, i går formiddag.
M.W. (08.05.2014)
Svar:
Dette er en steinskvett hann.
Roar Solheim (08.05.2014)