Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 35 759 til 35 808 av totalt 50 225 spørsmål


#Diverse

sbisbare ender

Er det mulig å sbise alle typer ender som er jaktbare?

L. (11.05.2014)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Vandrefalk i stup

I går opplevde jeg noe ganske spesielt. Sto mellom huset og fjøset og fylte bensin på gressklipperen, plutselig hørte jeg en suselyd som ble sterkere og sterkere. Tittet oppover lia og der kom det to objekter side om side i en vanvittig fart, de fløy rett over hodet mitt og så ut som to jetjagere. Var sikker på at det var modellfly eller noe, men farten var utenomjordisk. Måtte ringe en nabo, var sikker på at det var ufoer eller noe, men han kunne berolige meg med at det var vandrefalk i stup, han hadde sett dem 14 dager tidligere. Fy søren for en opplevelse! Det var helt rått! Hvor vanlig er det å oppleve noe slikt? Og spesielt siden det var to fugler?

E.F. (11.05.2014)

Svar:

Det er nok ikke så ofte en får slike næropplevelser med vandrefalkene som dette, nei, så du har nok vært heldig! Ikke godt å si hva som skjedde, om en falk jaget en inntrenger, eller om det var to i et par som stupte sammen. Det er imidlertid kanskje ikke så sannsynlig på denne tiden, fordi hunnfuglen nok vil sitte på eller ved reiret hele tiden nå, mens hannen jakter.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette bildet tatt med mobilkamera i utkanten av Oslo viser en skogdue?

N.N (11.05.2014)

Svar:

Nei, dette er en bydue/tamdue.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette?
Foto tatt i Kviteseid sentrum søndag 11.05
På forhånd takk :)

R.F. (11.05.2014)

Svar:

Dette er en moskusand, en rømt tamfugl.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Måltrost, kanskje?

N.N (11.05.2014)

Svar:

Dette er en måltrost.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Blandingsmåke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var i Skottland rett nord for Irland i påsken, da jeg traff på denne måken.Den var iøyefallende lys og på størrelsen med ei gråmåke.Jeg tenkte først at det var ei grønnlandsmåke, men siden den har lysebrune vingetupper fikk jeg ikke det til å stemme.Kan det være en ung gråmåke med avikende pigment eller en kryssning av grå- og grønnlandsmåke?

N.N (27.04.2014)

Svar:

Denne bør nok vurderes av en måke-ekspert. Det forekommer krysning mellom f. eks. gråmåke og polarmåke, men avkom etter slike er ikke enkle å bestemme uten at man har god detaljkunnskap om måker.

Bildet viser litt for lite detaljer i forhold til identifikasjon. Den kan være den nord-amerikanske underarten av grønlandsmåke (kumlieni), men jeg vil helst se et bilde av fuglen i flukt før en evt. konklusjon.

Roar Solheim og Frode Falkenberg (11.05.2014)


#Diverse

Flytting av vipereir

Hei viser til spørsmålet om flytting av vipereir. Det kan man om en følger rådene i vipeartikkelen side 18 - 19, må flytte hele reiret forsiktig og legge en matallplate under, for mer info se:
http://www.fuglevennen.no/innsendt/pdf/oppslag/84/473706ed05d14/fvv06.pdf

Vipa er i kraftig tilbakegang, og har forsvunnet fra mange lokaliteter. På karmøy har man satt i gang målretta informasjonstiltak for å verne vipa.
http://karmoy.ringmerkingsgruppe.no/default.asp?pxside=news&pxnewsgroup=28

Også på jæren er vipene i tilbakegang:
http://naturvernforbundet.no/rogaland/nyhetsarkiv/faerre-viper-paa-jaerhimmelen-article30960-1276.html


mvh:
Anders Bjordal, NOF Bergen lokallag

A.B. (25.04.2014)

Svar:

Flytting av vipereir KAN gå, men bør kun prøves som siste utvei.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fuglekasser

Stær

I dag kom det første stær egget! :) i en stærkasse på frøya!

H. (27.04.2014)

Svar:

Får håpe de får fram ungene sine.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Diverse

Hei- og trepiplerke

Hvordan ser man forskjell på Heipiplerke og trepiplerke?

N.N (07.05.2014)

Svar:

Det er ikke lett. Ute i naturen er det enklest hvis man hører sang og lyder fra dem. Fugler i hånd kan skilles på forskjeller i lengde av håndsvingfjær.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Ville ender har slått seg ned på plenen

I Sameiet jeg bor har det slått seg ned et par ender. De får litt vann og brød iblant, og er ikke redd for folk. Antar det kan komme unger etterhvert og veien til vannet er lanng og trafikkert.....Er det noe å foreta seg her? Skal bi gi dem mat, eller la dem være i fred?

K. (11.05.2014)

Svar:

DU kan gjerne fortsette å fore endene. Antar at dette sannsynligvis er et stokkandpar. Foringen betyr neppe noe for hvor hunnen legger reiret sitt. Likevel kan de legge reir langt fra vann, slik at de må gå med ungeflokken gjennom bebodde eller trafikkerte områder. Hvis man ser en slik andemor med unger på vandring, er det beste en kan gjøre å følge med på avstand og å dirigere trafikken dersom fuglene skal krysse veier.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent art for meg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?

N.N (11.05.2014)

Svar:

Dette er en laksand hunn. Artig bilde fra fuglekassehekkende and. Laksanda blir ofte liggende og ruge når man sjekker reiret slik som her, menbs kvinender oftest flyr ut.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Diverse

Duereir i verandakassen.

Hei!
Et byduepar lagde reir i verandakassen vår (i Oslo) for ca 3 uker siden. Kassen er veltet over på siden så reiret lå usjenert til. Har prøvd å ta hensyn til tross for at vi jo er litt til og fra, og har virket som duene ikke har vært veldig sjenert av det.
Så var det å vente i spenning,da. Oppdaget plutselig i går at duene lå og ruget på ingenting! Ikke egg og ikke unger.
Fant tomme eggskall på bakken men ikke tegn til unger.
Hva kan ha skjedd? Reiret var ikke synlig fra "utsiden".
Kan nattekulden ha ødelagt rugingen slik at eggene var tomme? Skjønner ingenting, jeg. Veldig trist. Hadde gledet meg til å følge ungenes utvikling.
Takknemlig for svar.
Mvh
Hilde

N.N (24.04.2014)

Svar:

Eggene har neppe blitt ødelagt av kulde. Derimot KAN reiret ha blitt oppdaget av f. eks. skjærer, som kan ha spist eggene. Duene kan kanskje legge nye egg, eller så velger de å flytte og bygge reir på et nytt og kanskje tryggere sted.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Diverse

Ringduereir på balkongen

Bilde vedlagt spørsmålet

Et ringduepar har etablert reiret sitt i balkongkassen min. Det er forsåvidt koselig, men hva gjør jeg nå? Vil de bli forstyrret av at vi sitter der litt, og forlate eggene? Jeg valgte å flytte reiret tidligere i dag, men duene er i balkongkassen likevel. Eggene er ikke lagt ennå, men duemor ligger og "ruger" på en haug med småkvist.

A.M. (24.04.2014)

Svar:

Dette er ganske uvanlig. Hvis du ikke vil ta vekk reiret før duene legger egg, så tror jeg bare du skal bruke terrassen som ellers. Duene må da venne seg til at din daglige "trafikk" ikke er farlig.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

På min hytte i Gjemnes kommune, Nordmøre. Så jeg en fugl på fuglebrettet som spiste solsikkefrø. Fuglen så ved første øyekast ut som en rødstrupe og hadde samme gulbrune farge i brystet, men på hode hadde den en rød hette som var litt større enn på en gråsisik. Fuglen var ganske nær så beskrivelsen er helt riktig. Størrelsen varsom en rødstrupe.

K.B.F. (25.04.2014)

Svar:

Det som stemmer best, er en gråsisik hann med mye rødt i brystet. Hanner kan være ganske så røde, mens hunner og ungfugler er grå bare med rødt i panna.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Diverse

Tårnseiler

Hei,
Hver sommer har vi 2-4 par tårnseilere som bygger reir under takstenen på låven. I sommer skal vi bytte tak på låven og jeg tenkte å sette opp noen kasser for tårnseilerne før vi bytter taket. Det jeg er redd for, er at fuglene vil velge de gamle reirplassene under takstenen i stedet for de nye kassene. Jeg er også bekymret for om byggeaktiviteten på taket vil forstyrre fuglene så mye at de ikke vil hekke ved låven, vil de i såfall komme tilbake neste år? Er ellers glad for andre tips om hvordan vi bør gå frem med bytte av låvetaket for å forstyrre fuglene minst mulig.
Hilsen Robert

N.N (24.04.2014)

Svar:

Det er vanskelig å forutsi hvordan tårnseilere vil reagere på slik byggeaktivitet dersom de flytter inn i spesialbygde tårnseilerkasser. Hvis taket skal få nye takstein, og tårnseilerne kan slippe til under disse på det nye taket, så tipper jeg at de vil kunne vende tilbake neste år.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Kan man ha pleksiglass i fronteller topp på fuglekasser?

N.N (24.04.2014)

Svar:

Bare dersom du har en mørk vegg utenpå. Er i tvil om en fugl vil bygge rede i en fuglekasse dersom den kan se rett ut gjennom en slik plexivegg. Du kan da ta vekk den mørke veggen hvis du vil observere eller fotografere en kort stund.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fuglekasser

Byggesett for fuglebur

Bergen Kom. har eget verksted for 'handicaped' mennesker - noen av disse lager
byggesett for fuglebur. To størrelser; liten for meiser etc og større for stær, trost etc. De holdt til tidligere ved Nestun (Bergen Kom. eiendom) men finner ikke de deres phone eller kontor adresse. Kan du hjelpe ? Takk.

E.H. (24.04.2014)

Svar:

Jeg har dessverre ikke adresse eller opplysninger om dette, du må forsøke å finne lokale fuglefolk i Bergen.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis eller løvmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette granmeis eller en løvmeis. Etter å ha lest om forskjellene på de to klarer jeg fortsatt ikke å bestemme meg. Fuglen var innom bare en gang og er ikke tilgjengelig for observasjon, så dette dårlige bildet er alt jeg har å gå ut fra.

Bildet er fra foringsplassen i hagen i Rygge (Moss) i Østfold. Hagen grenser til en park med løvtrær og grantrær. Ellers er det mye jordbrukslandskap og skogslandskap ikke langt unna.

M. (26.04.2014)

Svar:

Dette ser mest ut som en granmeis, pga gråfargen på ryggen og de lyse bremmene på de innerste armsvingfjærene.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartkråke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Traff på denne fuglen (Nord-Rogaland). Har prøvd å se hvilken kråkefugl det kan være. Suns vingeformen stemmer best med Svartkråke (heller enn ung kornkråke eller ravn) - er det rett?

N.N (26.04.2014)

Svar:

Jeg mistenker at dette er en svartkråke - vi har noen slike i de vestre delene av Norge. Ravn har mer kileformet stjert, og kraftigere nebb.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøspurv

Hei.
Jeg tok bilder av en fugl som jeg aldri har sett før. En Snøspurv. Fant denne på fuglereservatet på Giske. Kvalsneset. Den står ikke oppført som hekker der ute. Er dette en vanlig fugl i Møre og Romsdal

F.Ø. (26.04.2014)

Svar:

Nei, hvis det er en snøspurv, så er det nok en fugl på trekk.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjeand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok noen bilder av toppender på ei oversvømt gressmark og så etterpå en annen art i bakgrunnen på bildene.

http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=0&obsID=13229476&imageID=403993

J.H. (26.04.2014)

Svar:

Fuglen til venstre er vanskelig å artsbestemme ut i fra dette bildet, men den ser mer ut som en brunnakke. Det er i alle fall ikke en skjeand.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Skjæretreff.

Hei i dag sammlet det seg ca 15-20 Skjærer på taket til naboen,de kom fra alle kanter og holt ett sabla leven,er dette normalt eller hva kan det skylles?
MVH Egil Bruvold

E.B. (26.04.2014)

Svar:

Det spørs om dette er en gresetrefning mellom to eller flere skjærefamilier.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fugleforing

Skjære-trussel?

Vi pleier å ha et yrende småfugleliv rundt våre foringssteder. I år er det nesten fraværende. Derimot har vi stadig besøk av skjærer, opp til 4 - 6 om gangen. Det er fine fugler, men er det dem som skremmer vekk småfuglene. I tilfelle - ja, hva kan vi gjøre med det?
Beste hilsen, Ole Jensen, Skien.

O.J. (27.04.2014)

Svar:

Skjærene skremmer neppe småfuglene vekk fra forplassen, men de kan tømme den for mast ganske raskt. Anbefaler at du lager et forbur som bare slipper småfuglene inn til maten. Se beskrivelse i Fuglevennen nr 2 fra 2007 (du finner bladet som PDF-dokument på Fuglevenn- og NOF-sidene)

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dueobservasjon

Da jeg var ute og syklet for et par timer siden,stoppet jeg
opp da jeg så 8 duer som spiste i grusen på veien inn til et
hus. De var bare 2-3 meter fra meg. Det spesielle var at de
var overveiende hvite mm.eller mindre mørke sjatteringer.
Flere stoppet opp og vi kom vel til at det kanskje var
brevduer som hvilte. Når jeg imidlertid undersøker om brev-
duer finner jeg at de er overveiende gråfarget.
Stedet er Porsgrunnsvn. 30 kort utenfor Skien i retning
Porsgrunn.
Var det brevduer? Takknemlig for svar.

T.J. (28.04.2014)

Svar:

Brev- og byduer forekommer i alle slags fargevarianter, så dette var nok en liten gruppe med slike duer.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglerede

En fugl har bygd et rede i furua rett på utsiden av huset vårt som ligger i skogen. Det er ikke et vanlig rede, mer som en høykvalitets på størrelse med en liten håndball. Hva slags fugl kan dette være? Har desverre ikke sett fuglen fly dit, oppdaget nettopp dette rare redet.

N.N (27.04.2014)

Svar:

Vanskelig å si uten et foto av redet.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl så jeg?

Var på min daglige joggetur langs Nidelva i Trondheim i dag, da jeg så en litt spesiell fugl. Litt bortenfor de vanlige måkene jeg er vant til å se, satt det en mye større fugl. Den hadde samme type kropp, men litt kraftigere nebb og var lys med lysebrune flekker. På utseendet ville jeg tatt den for å være en ung måke, hadde det ikke vært for at den var så mye større. Da jeg gikk nærmere fløy den vekk sammen med de andre til en større gruppe måker på andre siden av elva. Var dette en form for måke, eller kunne det vært noe annet?

M.S. (28.04.2014)

Svar:

Spørsmålet er om dette var en ung svartbak i en flokk med gråmåker? Svartbaken er en del større, og i så fall kan dette individet ha stukket seg ut blant resten av ungmåkene.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Villgås-hvit

Er hvite gjess vanlig i skog og mark? Jeg var nylig i Lifjellområdet. ved Hjuksebø, ca 400 m over havet i et omrødet med småskog og små tjern. Der observerte jeg 4 hvite, ganske store gjess. De holdt tett sammen, og de var på samme plass i de 3 dagene jeg var i området. (april 2014).
De virket ikke redde, men hveste litt da jeg nærmet meg.

N.N (28.04.2014)

Svar:

Enten er dette forvillede tamgjess, eller så er spørsmålet om det var fire svaner (?). Det kommer litt an på hvor nær du var, for på kort hold vil du lett se forskjell på svaner og gjess.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Fem andeggg med andemor ....

Hjeeelp.... kom hjem etter å ha vært borte et døgn..Hørte rar "dunking" og trodde det var på takterrassen hvor jeg bor i 6. etg i Sandvika.
Imidlertid viste det seg at andemor ligger på fem egg!! i en blomsterkasse ute på balkongen som bare er på 6kvm... Det er mye måker her.. flakser rundt og har nok peilet inn eggene. Hva skal/kan/bør jeg gjøre med eggene for andemors skyld?

V.W. (29.04.2014)

Svar:

Ikke noe. Du må bare la anda (som jeg mistenker er en stokkand hunn), få gjennomføre egglegging og ruging. Hvis hun er heldig, går dette bra, og hun får klekket ut et kull med unger. Da må hun selv få lov til å lokke dem med seg til å hoppe ned fra balkongen, og bringe dem til nærmeste vann.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sangglad fugl

Hei!
Har den siste tiden hørt mye til en fugl som sitter i skogkanten/ hogstflate/ delvis myrlendt og synger meget høyt, variert og har innimellom 2-3-4 oppadstigende kraftige litt "hule" toner (kan minne litt om en stigende ooooa-lyd). Den synger mye hele morgenen og dagen, usikker på hvor mye om kvelden. Virker til å sitte på samme sted hele tiden, lyden flytter seg lite.
Jeg tror jeg så denne fuglen i morges, en litt "ustelt" grå-brun, litt kjedelig utseende fugl, lysere på brystet og halsen. Den satt på en kvist inni krattet. Ca størrelse med en liten rødvingetrost. Nebb som en gulsanger. I fugleboka ligner den veldig på nattergal, men syns ikke sangen er helt lik (som på cd). Kan det være nattergal? Evt hva annet??

N.N (29.04.2014)

Svar:

Nei, dette høres ikke ut som noen nattergal, snarere en av trosteartene (mål- eller rødvingetrost), uten at jeg kan si det sikkert.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Vi har fuglekasse med kamera. i fjor hadde vi kjøttmeis med egg og unger. I år er vi redd de ikke kommer. Nå er det slutten av april. Vi har sett en som var inne og så seg om. Men noe reirbygging er ikke i gang. Er det for seint nå? Vi har fuglemateplass i nærheten, det hadde vi fjor også, men muligens matet vi ikke så lenge utover våren da. Kanskje de har følt det var for urolig?

hilsen tordis

T.H. (29.04.2014)

Svar:

Kjøttmeisene i Sør-Norge kan begynne reirbygging allerede fra midten av april, så det KAN hende at denne fuglekassa ikke er interessant i år. Men det KAN også skje at en fugl som starter senere på sesongen tar kassa i bruk.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fuglekasser

Kjøttmeis i fuglekasse

Jeg satt opp en ny fuglekasse med kamera ca. 15. januar i år. Den 30. januar kom det en "Kjøttmeis" og slo seg med i fuglekassen. Siden da har den bodd i fuglekassen. Sover der om natten og er ute om dagen. Den har enda ikke begynt å forberede bygging rede i fuglekassen, bare mye avføring. Er dette en hannfugl som ikke kommer til å bygge rede i fuglekassen, eller er jeg bare utolmodig? Jeg bor i Sarpsborg, Østfold. Jeg har andre fuglekasser hvor det bor "Kjøttmeis" og i noen av disse begynte forberedelsene for 3 uker siden. Jeg kjøpte fuglekasse med kamera for blant annet å se fuglenes familieliv gjennom hekkesesongen.
Er det fortsatt håp for å se egglegging i denne fuglekassen i år?

J.R.L. (01.05.2014)

Svar:

Det KAN hende at denne kassen bare brukes som sovekasse, mens denne meisen har en annen kasse eller hekkeplass hvor den vil bygge reir. Men det KAN også hende at det blir bygget reir senere i sesongen (f. eksa. kan en annen meis eller fluesnapper finne ut at denne kassa egner seg til å hekke i).

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Granmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Observere ofte at granmeisen hakke rundt hullet(inngangen) t fugleboksen,koffer det? Hullet e 32 mm...

F.S. (30.04.2014)

Svar:

Vanskelig å si, men granmeisene kan ofte hakke ut hull i råtne løvtrestubber, så det er kanskje mer naturlig for dem enn for kjøttmeis å jakke slik (?).

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fugleforing

Dompap-par på forautomaten.

Har besøk av et dompap-par hver morgen og kveld. De sitter å spiser solsikkefrø 1m fra kjøkkenvinduet og reagerer ikke når jeg står i vinduet. Har vært her siden midten av mars. Skal jeg fortsette å mate dem? Hvor lenge ruger de? Er spent på om de vil ta med avkommet til foringsplassen.

I. (30.04.2014)

Svar:

Du kan fore dem så lenge du selv ønsker. Det er bare til hjelp under ungeperioden, for foreldrene får da mer tid til å lete etter insekter til ungene.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Diverse

Spettmeis - til plage

Hei!
Vi har et spettmeispar over verandaen vår, dvs. over sutaksplatene. Det er svært vanskelig å komme til der. Vi har prøvd å henge flagrende kluter opp og stikke inn netting. Spettmeisen kommer forbi hindringer og lar seg ikke genere av flagrende ting. Den er intens i lyden og hakker så naboene tror vi snekrer. Det samme gjentar seg år etter år.

A.L.K. (01.05.2014)

Svar:

Det er dessverre ikke noen enkle råd å finne her.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Diverse

Hvordan bli kvitt Flaggspett?

har en flaggspett som holder på å "ta livet av oss" med bråket sitt. Den har funnet ut at lyden den får ved å site på toppen av gatelykten rett utenfor huset vårt gir fin og veldig høy lyd.... Den er lykkelig, men det er ikke vi. Hvordan kan vi på en human måte få den til å finne en ny plass å lage lyd på?

B.H. (02.05.2014)

Svar:

Det klarer du ikke uten f. eks. å få dekket til metallkappen med noe som ikke gir lyd (f. eks. et gummilag), og det må kanskje el- eller televerk ta seg av (?).

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fugleforing

Fore på bakken?

Jeg har hengt opp en fugleautomat. Men jeg har så mye fugler at ikke alle kommer til. (og jeg har 14 ulike arter). De samler seg på bakken og spiser det som andre fugler kaster ut eller mister. Jeg har også flere ekorn som kommer til samme sted.

Men nå leser jeg her inne at det ikke er bra for fuglene å spise mat på bakken under foringstasjonen pga salmonella - og at de kan bli syke. Nå ble jeg bekymret. 1.Hvordan kan jeg unngå noe slikt? Jeg koster opp tomme skall fra bakken flere ganger. 2.Og hvor ofte må en frøautomat rengjøres? 3. Ekornene går løs på automaten, hva gjør jeg for å unngå det? Kjøper flere automater?

H. (06.05.2014)

Svar:

For det meste er det ikke noe problem at fugler plukker mat på bakken - det er jo det mange gjør ute i naturen. MEN DERSOM det dukker opp salmonella-smitte (som for så vidt ikke er altfor vanlig), så er det bra å stoppe foringen slik at ikke fugleskit blandes med mat på bakken eller på et forbrett. Du kan holde ekorn og skjærer unna forautomater hvis du plasserer disse inne i et forbur, hvor bare småfuglene slipper inn. Se beskrivelse i Fuglevennen nr 2 2007 (pdf-utgaver på Fuglevenn- og NOF-sidene).

Roar Solheim (11.05.2014)


#Fuglekasser

fuglekasse ved mateplass

Vi har en fuglekassse med kamera som vi fjor hadde kjøttmeiser i. I år så vi at en var inni og rekogniserte men det er ikke flyttet noen inn. Kan det ha sammenheng med at vi i år matet småfuglene litt lenger utover våren enn vi har pleid. Kassen henger nemlig nokså nær mateplssen. Dette spørsmålet har jeg stilt for et par uker siden men ble usikker å om det har nådd fram, derfor et nytt forsøk.

T.H. (11.05.2014)

Svar:

Nei, det er neppe slike årsaker til at en kasse blir brukt eller ikke. Men en kasse behøver ikke å bli benyttet flere år etter hverandre. Det er oftest umulig å vite hvorfor en bestemt kasse kan bli brukt ett år, for så å bli stående tom neste år.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Diverse

Linerle

er linerle sjelden?

K. (11.05.2014)

Svar:

Den er ikke sjelden i Norge. Men den kan godt være "sjelden" i kanten av sitt utbredelsesområde. Derfor er spørsmålet ditt avhengig av HVOR du spør fra.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Uvanlig farge på vingene til fiskemåken midt i bildet, den som hever vingene, kan det være oljesøl?

N.N (10.05.2014)

Svar:

Så langt jeg kan se er fargen helt normal.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønn fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Lurte på hvilken fugl dette kan være?

J. (10.05.2014)

Svar:

Dette er en grønnsisik hann.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Fuglekasser

Kvinand, Lappfiskand og laksand

Hei jeg bor i Sandnes i Rogaland. Jeg vet at det ikke nytter å henge opp noen kasser nå men jeg mener neste år. Vet du om det er sjangs til å få kvinand eller lappfiskand eller laksand i ei fuglekasse. Har sett lappfiskand ei gang før så jeg tror ikke det er så stor mulighet å få den i kassa men jeg ser ofte kvinand og laksand.

N.N (01.05.2014)

Svar:

Lappfiskand får du garantert ikke hekkende i Rogaland, men kanskje kan det gå an å få laksand eller kvinand i kassene.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Diverse

verne område

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, bor på en lokalitet ved Rødbyvannet, område består av løvskog, blandingsskog, barskog, kulturlandskap og en flott innsjø. Område høres jo fantastisk ut og det er det, men det burde da vert vernet i det minste i hekke og yngle tiden. Samtlige fuglearter (sjeldne) som er funnet hekkende:
* Vepsevåk
* Fiskeørn (hekkende ved innsjø)
* Enkeltbekkasin
* Lerkefalk
* Hønsehauk
* Knoppsvane
* Nattravn
* Rugde
* Orrfugl/Storfugl
* Bøksanger
* Sivsanger
* Nattergal
* Varsler
+ mange flere som du ser hekker de alle i samme område. (Hurum) Rødbyvannet. Hva er meningen deres om dette? er det mulig å verne område. PS:er litt trafikk på en vei like ved men pytt,pytt.

N.N (01.05.2014)

Svar:

Vernespørsmål behandles av forvaltningsmyndighetene i fylket. Mange områder kan være interessante, men det er allerede laget verneplaner for ulike naturtyper i de fleste av landets fylker, og da har man gjort et utvalg for å sikre de viktigste områdene. Hvis området er i bruk i landbrukssammenheng kan det være en ide å komme i dialog med grunneier for å høre hvordan området brukes, og om hensyn til ulike fuglearter kan innpasses i driften. Mange grunneiere er ofte positive til slike tiltak.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Diverse

Traner på ville veier?

Som 5 jagerfly seilte de inn over Garen i Eidfjord, snudde seg elegant mot vinden landet på Bjoreio, like under oss. Skal de være her, er spørsmålet mitt. Vi er 750 moh. Har tatt bilder hvis noen er interessert.
Spjenk

N.N (03.05.2014)

Svar:

Tranene øker i utbredelse i Skandinavia, fordi en del av dem har begynt å hekke i jordbrukslandskapet.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Fuglekasser

spurv og kjøtt meis

vi har satt opp fuglekasser,men vet ikke om noen er flyttet inn.Lurer på om man skal legge inn reirmaterialer til dem. Eller om di ordner det helst sjøl.Det er en del både spurv og kjøttmeis her rundt.Begynner småfuglene verpingen like tidlig her i nord,Lofoten,som sørpå.

N.P. (03.05.2014)

Svar:

Nei, spurvefugler drar inn det de trenger av reirmateriale selv. Det er bare i kasser for ugler, ender, tårnseiler og vendehals at man bør legge inn litt tørr, oppsmuldret stubbeflis (ca 10 cm) i bunnen av kassa.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Økologi og atferd

Flere kull samme vår?

Om noen stjeler/ødelgger eggene til småfuglene, kan de da legge nye egge samme våren?

R. (06.05.2014)

Svar:

Mange fuglearter har evnen til å legge et nytt kull dersom det første går tapt pga f. eks. predasjon fra eggspisere.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Diverse

Grønnspett

Har ved flere anledninger observert grønnspett i Hagen min, vel hage og hage fru Blom, svaberg dekket med mose og litt hage,er den vanlig her ved kysten.

T. (06.05.2014)

Svar:

Det kommer an på hvor "her ved kysten" er i landet.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Økologi og atferd

Linerle som vil inn i huset!

Jeg har også en linerle som vil inn huset. Flyr på alle vinduer på vestsiden og hakker. Har pågått i over 1 uke. I dag oppdaget jeg en fugl som hadde satt seg fast i lufteluken som går fra taket på badet og opp til yttertaket. Den flakset og holdt på så datteren min som lå i badkaret, ble helt forskrekket. Jeg skrudde av lufteluka og satt opp vinduet på badet. Etter 10 min var fugelen forsvunnet. Kan det virkelig være slik at linerlen som hakket på vinduet, ville inn og finne den andre fugelen? Tror det også var en linerle.

N.N (10.05.2014)

Svar:

Nei, overhodet ikke. Dette er nok to helt adskilte hendelser. Linerla hakker på vinduene fordi den ser sitt eget speilbilde, og forsøker å jage vekk det den oppfatter som en rival.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Fuglekasser

Bråk ved fuglekasse med kjøttmeisreir

Vi har fått kjøttmeiser i fuglekassen vår! Men det er 2 dager siden det var lyd inni der. I mellomtiden har vi saget opp noen stubber med motorsag, kan dette ha skremt dem til å forlate redet?

K. (09.05.2014)

Svar:

Nei, det er neppe sannsynlig.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Fuglekasser

Kjøttmeis

For noen uker siden...ca 10 april oppdaget vi et meisepar som begynte å samle inn byggematrial i den nyoppsatte fuglekassa vår. De holdt på i flere dager og holdt på sent og tidlig. Men så ble det stille, nå har vi ikke sett noe til dem på mange dager. Hva kan ha sjedd...har de bygget og så forlatt reiret, eller ligger hoa og ruger. Kassa de bygget i har riktig hullstørelse og henger oppunder møne på vedsjulet. Hvis hoa ligger på egg ville vi vel sett noe aktivitet der av og til. Hva kan ha sjedd.

N.N (09.05.2014)

Svar:

Vanskelig å si dersom du ikke kan åpne lokket på kassa og titter ned i den. Når hunnen ruger er det ofte lite aktivitet å se, men det kan også hende at f. eks. hunnen har omkommet. Da vil hannen nok finne et nytt sted, eller søke etter en ny hunn, noe som kan ta litt tid.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Diverse

Vipereir

Sitter og pløyer et jorde med gammel eng, ca 75 da, midt på jordet nærmer jeg meg nå to vipereir med 30 m mellomrom. Begge reirene inneholder 4 egg som vanlig er, og vipene ruger trofast. Siden vipa fortsatt er en fugl som mangler mye på å gjenvinne gamle bestandsstørrelser, lurer jeg på om det er noen som tar imot vipeegg for ruging.
Hvis jeg setter igjen en urørt flekk rundt reirene, som jeg ville gjort på et høstpløyd jorde, vil disse bli stående som små grønne øyer, som jeg antar vil tiltrekke seg oppmerksomheten til både rev og kråke.
Har du noen godeforslag?

J.A.V. (09.05.2014)

Svar:

Det beste er faktisk å sette igjen en liten flekk rundt hvert vipereir.

Roar Solheim (10.05.2014)

««første 35 759 - 35 808 av 50 225 siste»»