Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 35 557 til 35 606 av totalt 50 185 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Så nettopp en fugl fra bussen som var på størrelsen med ei rype. Den var svart med hvitt bryst og hode, og en svart ein rundt halsen. Den fløy over en åker, så var vanskelig å se mer. Sjøen er også rett ved om det hjelper. Kan ikke huske å ha sett denne før.

H. (26.05.2014)

Svar:

Dette høres mest ut som beskrivelse av en vipe.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Jeg bor på Mortensrud i Oslo. For 2 dager siden så jeg en fugl jeg aldri har sett. Jeg fikk desverre ikke tatt bilde, med den var på størrelse med en skjære. Den var noe større og med klare deler i sort og hvitt. Nebbet var ganske stort og gult.
Jeg skjønner at det ikke er enkelt, men kan du gi noen forslag til hva?
Mvh Trond

T.W. (26.05.2014)

Svar:

Ikke helt enkelt. Det hjelper om du kan angi hvor den satt. På bakken, i et tre, i våtmark osv. Hva gjorde den? Alle slike opplysninger øker muligheten for å sirkle inn mulige arter.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Fluesnapper i kassa og trost på taket

Bilde vedlagt spørsmålet

I fjor hadde vi en artig tomannsbolig på uthusveggen. Det var fluesnapper i kassa og trost i reir på taket. Det er kanskje ikke så uvanlig, men er det vanlig at fluesnapperen mater både egne unger og trostens? Det gjorde nemlig disse. Siden det var så mange sultne trost unger på taket, var vi spente da kassen skulle rengjøres etter sesongen. Men den var heldigvis like tom som reiret på taket. En artig opplevelse.

K.S. (26.05.2014)

Svar:

Det hender faktisk av og til at fremmede arter kan mate andres unger når de flyr forbi og ser de åpne gapene. Det skyldes at mange fugleunger har farger eller flekker i gapet som stimulerer voksne fugler til å mate dem. Det er nok slike signaler som "trigger" en fugl til å mate andre arters unger, men de gjør det nok ikke ofte.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Ringmerker

Hvilken måkeart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har tidligere spurt om art og fått til svar at det muligens er gråmåke. Jeg tror det er svartbak eller sildemåke fordi den er merket med svart ring, gråmåker er merket med hvit ring. Noen av dere ornitologer som er ekspert på måker og kan hjelpe her?

N.N (30.05.2014)

Svar:

Så ikke at den var ringmerket i første omgang. Da kan du henvende deg til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Hysterisk bokfink

Har hatt en bokfink i nærheten i uker, den flakser og bakser fra tre til tre, og synger som besatt fra tidlig morgen til kveld. Mens alle andre har stilnet og har nok med egg og unger. Hva er galt med denne karen - for det er vel en hann?

B.J. (30.05.2014)

Svar:

Tja - det er kanskje en desperat stakkar som fortvilet forsøker å imponere damene ??

Roar Solheim (30.05.2014)


#Diverse

Svalerede

Har kommet i den kjedelig situasjon at noen svaler har laget rede oppunder takskjegget, rett over en fastmontert grill. Vi vet ikke om de har lagt egg ennå for vi kan ikke se inn dit. De flyr inn og ut hele tiden og driter selvfølgelig rett ned på grillen. Dette er ekkelt og vi lurer på hva vi kan gjøre.

K.M. (30.05.2014)

Svar:

Det beste er å spikre opp et brett under reiret, som kan fange opp ekskrementene slik at de ikke generer dere.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Angripe

Hvorfor angriper måkene

N.N (30.05.2014)

Svar:

For å forsvare sine unger hvis du kommer for nær reiret.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stripesanger?

Hvilken fugle er dette?
( https://www.dropbox.com/s/lg4nxaj7tgedcms/___%281%29.mp3 )
Jeg har prøvd å finne ut av det og for meg virker det som den kommer nærmest stripesangeren.
Den er å finne ved en bekk, nær åkerlanskap (korn) og overgrodd område med forskjellige løvfellende trær (noe busker) sør i Akershus. I nærheten har det tidligere vært både myrsangere og gulsangere her, men de er ikke hørt i år.

S.S. (30.05.2014)

Svar:

Får ikke fram noe lyd fra den angitte fila, så jeg kan dessverre ikke hjelpe.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Fugler i sidelengs formasjon

Hvilke fugler flyr i sidelengs formasjon? Har aldri sett det før. Hørte et sus fra vingeslagene da de fløy ikke så veldig høyt over meg. Det så ut som and, kanskje. En flott opplevelse.

N.N (30.05.2014)

Svar:

Ingen gjør det, annet enn hvis de flyr i sterk sidevind - da kan det se ut som om de flyr sidelengs, siden de blåser sidelengs i forhold til bakken.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Fuglekasser

Tok en runde i dag 30 mai for å se om 23 småfuglkasser . 4 av de 23 var ennå ikke tatt i bruk . Av de 19 var 11 benyttet av Svarthvit fluesnapper , hvorav 4 var tidligere inntatt av meiser , og fluesnapperen fortrengt meisene og bygget sitt reir . Vi vet jo at sånt skjer , men jeg lurer på om antallet Svarhvit har økt i vår region , Nordmøre ? Noen oversikt over det ?

P.B....,..T. (30.05.2014)

Svar:

Nei, har ingen oversikt over dette, men dine tall er interessante, fordi svarthvit fluesnapper i alle fall ser ut til å ha problemer i Sør-Norge, med for tidlig vår til at den klarer hekkingen. Kanskje trekker bestanden mot nord.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Diverse

Spørsmål:

En trost har lagt egg i en tuja på verandaen min. 5 egg. Den er så sky, så for hver gang jeg går ut flyr den fra redet. Nå som sommeren og goværet kommer, pleier jeg å være der ute hele dagen, men nå når jeg ser at trosten forlater redet får jeg ikke til å sitte der ute. Tror du den vil venne seg til at det er virksomhet der, eller vi den sky redet om jeg er der ute? Hvor lenge tåler egg/fugleunger at mora er borte?

N.N (30.05.2014)

Svar:

Slike hagehekkende fugler pleier som regel å venne seg til at folk er i området, og tolerere det mens de ruger. Jeg tror du kan benytte hagen selv om trosten er der. Hvis du likevel vil ta hensyn til den, kan du gjøre dette mens den har egg. Når eggene er klekket, går det bedre. Du kan helt trygt ta en rask kikk opp i reiret hver dag. Rugetid ca 2 uker.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke rovfugler er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så to rovfugler i dag og i går som jeg er litt usikker på hva er. Den øverste til høyre svevde høyt oppe og jeg fikk bare ett dårlig bilde. Hadde forventet at det var en musvåk, men da jeg så på bildet etterpå ligner det da på en havørn. Bildene er tatt noen mil inn i landet fra kysten i Vestfold.
Fuglen til venstre forventet jeg også var en musvåk, men ble usikker pga hvor hvit den er på selve kroppen. Hvis det er en musvåk er det i det minste mye mer hvit enn alle andre musvåk jeg har sett. Hva skyldes det? Har alder eller kjønn noe å si?

B.B. (30.05.2014)

Svar:

Dette er en vepsevåk (venstre) og en havørn oppe til høyre.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Fuglekasser

Uglekasser - må de flyttes etter hekking ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har fått perleugle til å hekke i en av mine fuglekasser. Bør den flyttes til et nytt sted ( som i dag i et tre ute på en myr ) eller vil ugla kunne hekke i samme kasse neste år ? Dette gjelder i hvert fall kattugle som aldri hekker i sammme kassen. Hvis det er hekking et år, må jeg flytte fuglekassen minst 100 for at det skal skje hekking neste år.
Men hva med kasse for spurveugle som benyttes til å lagre døde fugler ? Vil den hekke der eller må også en slik kasse flyttes ?

H. (25.05.2014)

Svar:

Flott bilde! Ugler kan ofte hekke i samme kasse, men perleuglene forsøker å finne så ferske reirhull som mulig, i håp om at de ikke skal være oppdaget av mår (som gjerne spiser eggene). Derfor kan det lønne seg å flytte slike kasser 50-100 m utpå høsten - da framstår de som "nye" hull ved neste gnagerår, og sjansen for at de blir brukt øker.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Kjernebiter i Sør-Trøndelag

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
For 4-5 dager dukket det opp 2stk Kjernebitere opp på forings-plassen her ute..Dem er her hver dag nå...I fuglboken jeg har står det sør-landet og nord til oslofjorden..Jeg er på Lundamo i Sør-trøndelag..Boka mi er nok litt gammel, så mulig den ikke så sjelden som jeg tror??

R.B. (26.05.2014)

Svar:

Nei, kjernebiteren har økt i forekomst og utbredelse de senere årene, og finnes nå helt nord til Nordland.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Forlatt reir med seks ungar

Vi har eit bur med kamera. Kjøttmeisa la åtte egg, og dei blei klekte ca. 16. mai. I alle fall er der seks ungar i reiret, som er blirt trufast mata, heilt til i dag, begge foreldra er vekke. Siste gongen eg såg ein av dei, var i føremiddag. No ligg dei der utan mat og morsvarme. Eg er heilt fortvila, men det er vel ikkje noko eit menneske kan gjere med dette?

A.B.T. (26.05.2014)

Svar:

Nei, dessverre. Fugler dør også når de har unger, og da dør også ungene fordi ingen kan mate dem. Dette skjer hver dag i naturen, og det er umulig å anvende menneskelig barmhjertighet i et forsøk på å redde alle slike fugleunger, selv om det kan virke brutalt sett med våre øyne.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Svaler under taksjegget, Nittedal

For noen år siden hadde vi svaler som bodde oppunder taket hos oss. Jeg så aldri redene. Etter at hustaket vårt ble fikset for ca 5 år siden, forsvant svalene og de har ikke kommet tilbake. Hva slags svaler var det og hvordan kan jeg få dem til å komme tilbake? Det var så hyggelig å ha dem boende her om sommeren.

A.K.S. (27.05.2014)

Svar:

Tipper at dette ikke var svaler, men tårnseilere. Det går an å henge opp spesialkasser til disse fuglene. Beskrivelse finnes i eldre utgaver av bladet Fuglevennen, de finnes som PDF-dokumenter på NOF-sidene.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken sanger ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvilken sanger dette er ? Den synger kraftig og lenge med stor variasjon i sangen. Den ligner på en gran eller gulsanger , men er i tvil pga sangen.

K.J. (29.05.2014)

Svar:

Dette er en hagesanger.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Kanadagås

Bilde vedlagt spørsmålet

Min datter på 10år falt for fristelsen til å ta et egg fra et gåsereir for 11dager siden. Hun kom hjem og ville ruge det frem. Jeg tenkte ja ja jentungen må få prøve. Så hjalp henne med å legge i ei lita korg, lun med ullsokk og bomull. Satt ei vanlig lampe over, fant ca temperatur med febermål.Hun har drevet å kjent og snudd på egget mange ganger i døgnet og plutselig i morges kom hun helt vill, å ropte mamma, mamma det er sprekk i egget! Vi tok ev litt av eggeskallet i sprekka og da hørte vi piping og svak pikking. For en opplevelse! Med litt hjelp kom en flott gåsunge ut. Nå er spørsmålet hva og hvor ofte må den ha mat? Har gitt eggeplomme utblantet med litt vann, som den har smattet litt i seg.

N.N (22.05.2014)

Svar:

Ta kontakt med folk som holder tamgjess - de kan nok gi de beste rådene. Hønse- og tamfuglfor bør være bra.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Stokkand mot katt

Hei! Vil stokkand klare å holde en katt unna dersom katten prøver seg på den?

N.N (18.05.2014)

Svar:

Kanskje, men vanskelig å si. Kommer an på hvor "tøff" anda er, eller hvor pågående klatta er.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Gjess

I de siste 5 år, har Oslo Kommune (friluftetaten/bymiljø etaten), poppet så og si samtlige gåseegg av type, grågås og hvitkinnsgås på Langøyene. Ved spørsmål om hvorfor, fikk jeg til svar at Canadagås ikke er en naturlig del av vår natur. Jeg har ikke observert Canadagjess der i de siste 6-7 årene, så jeg kan ikke se logikken i det hele. Vil utrydning av overnevnte gjess, ha en betydning for resten av det naturlige miljøet mht andre dyrearter på øya? Og, er det tillatt å utradere enkelte fuglearter uten tilstrekkelig forskning og tillatelse av faglig kompetente instanser?

H. (20.05.2014)

Svar:

Det er prinsippielt ikke ønskelig at "fremmede" arter som ikke har spredt seg ved egen hjelp, etablerer seg i naturen. Innføring av kanadagjess var et feilgrep, og det er derfor ikke noe betenkelig i at man på noen steder forsøker å redusere bestanden av denne arten.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Tips til fugleelskere

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er ikke et spørsmål, men et tips. Jeg fyller rør som er beregnet på meisenøtter med den myke, deilige underullen til hunden min og henger i trærne. Dette er kjærkomment reirmateriale, og fuglene forsyner seg ivrig!

H.E.S. (19.05.2014)

Svar:

Dette var et flott tips! Slik ull er kjærkomment materiale til å fore i reiret med, blant annet for meiser.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Fuglekasser

Ensomme egg

Jeg har 10 fuglekasser spredt rundt på/ved eiendommen min. Blåmeisen var først ute med å flytte inn, men så kom fluesnapperen tilbake, og da virker det som blåmeisen er blitt jagd bort. I dag kikket jeg forsiktig ned i en av blåmeiskassene. Der lå det 5 egg, men jeg har ikke sett fugler fly inn eller ut der på lenge. Kan eggene være forlatt?

H.E.S. (19.05.2014)

Svar:

Ja, det kan de være, men det kan også være et ikke fullagt kull. Meisene starter først å ruge når alle eggene er lagt (8-13 egg kan være vanlig hos blåmeis).

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en sanglerke? Er litt usikker pga av de markerte stripene på brystet. De synes i hvert fall ikke så godt i fugleboka mi.

N.N (18.05.2014)

Svar:

Nei, dette er en piplerke.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart fulg med hvitt bryst

Hei, i dag så jeg en fugl jeg andri har sett før, og finner den heller ikke i fugleboka mi. Den var i størrelse og fasong synes jeg som en linerle, kanskje noe større. Den var helt svart med hvitt markant bryst, kan sammenlignes med en krage som menn brukte i stedet for skjorte i gamle dager. Den satt på en stein midt i en litt stor bekk.

G.H. (18.05.2014)

Svar:

Da har du nok sett en fossekall.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Rugekasse - Svartbak

Hei.
Jeg lurer på om svartbak bruker å ruge i rugekasser? Da tenker jeg på de som gjerne er plassert på en påle ca en meter over bakken. Vet at fiskemåken, ternen og tjelden blant annet gjør det. Har et svartbakpar som år etter år kommer tilbake i fjæra her og lager reir på samme plass, dessverre slår bølgene inn over reiret når det er stor flo, så tenkte å prøve å sette en slik rugekasse der de har reir.

E.E. (18.05.2014)

Svar:

Har ikke hørt om at svartbak har hekket på slike forhøyninger, så jeg tror ikke dette vil fungere. Men det er jo lov til å gjøre eksperimenter og tilby slike hekkeplasser der svartbak holder til.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

stor svart fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

i dag så jeg en stor svart fugl å den så ut som en ørn i vingene og dessverre fikk jeg ikke sett så mye av den for jeg måtte redde hunden min før den ble tatt ! men er de mulig at dette var en ørn eller noe annet stort? for jeg har aldri sett en svart ørn... helt svart!! har tegnet et bilde av de jeg så men de var bare vingene jeg så best å at den var svart

J. (22.05.2014)

Svar:

Svart er en vanskelig farge å angi sikkert, fordi fugler kan se helt svarte ut på grunn av lys (f. eks hvis du ser fuglen i motlys). Tegningen er dessverre ikke nok til å si hva du kan ha sett.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Fuglekasser

hvor høyt skal svart hvit fluesnapperkasse henge?

Jeg hang opp kassen i ca to meter da jeg så anbefalt 1,5-2m. Men leser her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=198 at den burde henge høyt,ca 4m. Bør jeg flytte kassa høyere? Den henger på husveggen,så det er kanskje bare i skogen den bør henge høyere?

T. (20.05.2014)

Svar:

Nei, 1,5 meter og oppover er tilstrekkelig. Høyden er en anbefaling i forhold til om du skal stå på bakken og titte ned i kassa, eller om den bør henge høyt slik at ikke uønskede folk skal komme til den der det er mye ferdsel.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant den i hagen i Stokke i Vestfold, under et bjørketre. Finner ikke noe reir

J.H. (29.05.2014)

Svar:

Dette er en unge, sannsynligvis av en rødstrupe.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av denne på bakken langs Akerselva (Sagene/Bjølsen) 13. april i år. Ganske sky.

L.M. (29.05.2014)

Svar:

Dette er en bokfink, trolig en ung hann.

Roar Solheim (29.05.2014)


Grågås

lure på ein ting.. blir det tidlig jakt på grågås i år? vi bor på Frøya, å mang grågås har klekt, men det ligg fortsatt gås på egg! vil ikke si at dæm har så my sjangs om det blir jakt tidlig. Sånn va det for 2 år siden å, tidlig jakt, å gåsa va ikke flygeferdig!

H. (23.05.2014)

Svar:

Dette må du spørre Miljødirektoratet eller lokale viltmyndigheter hos Fylkesmannen om.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hekkende falk

har et falkepar som har erobret et gammelt skjærereir på hytta i Åbygda i Bindal. Greier ikke å identifisere dem helt, men er kommet til at det enten er dvergfalk eller tårnfalk. De fanger mus ser jeg. I flukt er vingene sett fra oversiden helt brune med sorte/mørke ytterkanter. Begge fuglene ser identiske ut. Lys underside med mørke lengdestriper, og de har har mørk lengdestripe ved øynene. Føttene er gule Ikke hårete helt ned), nebbet mørkt
Det er et rikt fugleliv i området, og denne observasjonen er ekstra interessant. Men vi er flere nå som prøver å finne ut hvilken type fugl det er, og lurer på om noen kan gi oss et svar ut i fra de spede opplysningene?

O.F. (23.05.2014)

Svar:

Dette er mest sannsynlig et par tårnfalker, siden de jakter mus.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Klistremerker av rovfugl

Er i litt krise. Har en stor vindusrute som det kommer fugler mot. Har sett noen klistremerker som kan skremme dem mot å fly mot ruta, har søkt på Internett for å finne det. Men finner ingenting. Trenger hjelp så ikke fler fugler skal brekke nakken

A.J. (23.05.2014)

Svar:

Kontakt Natur og Fritid (Lista); NOF´s egen butikk - søk på nettet.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i fuglehuset

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Det ser ut som et kjærestepar har flyttet inn i fuglehuset hos oss i Drammen. Jeg har forsøkt å finne arten utifra den lille fugleboka jeg har, men har ikke klart å finne ut av det, så skulle gjerne hatt litt hjelp. Bildet er tatt i dag. 22. mai. Kjæresten er svart og hvit om det gjør artsbestemmelsen enklere.

H. (22.05.2014)

Svar:

Dette er hunnfuglen av svarthvit fluesnapper.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Fugler

Hei.
Kan alle fugler blåse opp halsen?

N.N (26.05.2014)

Svar:

De kan nok ikke blåse opp halsen, men de kan rette fjærene ut slik at halsen ser tykkere ut - det er nok dette du tenker på. Dette kan alle fugler gjøre (dvs de som har fjær på halsen).

Roar Solheim (29.05.2014)


#Fugleforing

Foring med solsikkefrø

Er det ok å fore småfugler med solsikkefrø også når den har unger? Eller blir det for kraftig kost for ungene?

N.N (29.05.2014)

Svar:

Det går nok greit. Foreldrene kan spise solsikkefrø, og får mer tid til å lete etter insekter og larver til ungene.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Vi har et Flaggspettpar som bor her hos oss. De spiser fra fuglemateren ganske ofte. Akkurat nå sitter jeg og ser på at en av de drar ut det som er i den ene fuglekassa vår. Derfra har det akkurat flyttet ut en Pilfinkfamilie. Men hva holder den egentlig på med? Prøver den å ta over kassa? Hullet er jo alt for lite, men jeg ser at det er noen som har prøvd å gjøre det større. Den hakker litt rundt åpningen også. Er dette normalt?

A.C.D. (29.05.2014)

Svar:

Flaggspetten er en skikkelig kjøttspiser, og den kan hakke seg inn i småfuglkasser for å spise egg og unger.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Hekkende blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Har stilt spørsmålet for noen dager siden, men ikke fått svar.
a)bildet av denne er det jeg tror er en blåmeismor, men hun ser mer ut som et barn?
b) begge foreldrene vifter med vingene når de skal mate barna i fuglekassen. Dette trodde jeg var et " barnetegn" TIL foreldrene, men er det motsatt også??

R. (29.05.2014)

Svar:

Dette er en voksen blåmeis, men det er ikke mulig å se forskjell på kjønnene. Den ser imidlertid litt slitt ut i fjærdrakten, noe som kan skyldes mye arbeid med foring av unger.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Fuglekasser

min første kasse

hei, jeg observerte en svarthvit fluesnapper 3-4 ganger ved fuglekassa mi rundt 9-tiden. jeg så ikke mer til fuglen etter det. jeg ble så nysgjerrig at jeg bare måtte kikke oppi kassen. og da, så jeg et nydelig skålformet reir. men kan jeg kanskje ha skremt den bort. takk for svar.

M.S. (25.05.2014)

Svar:

Nei da, den kommer sikkert tilbake. Reiret er ferdig bygget, men det er ikke lagt egg ennå.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

"kråke" med hvit stjert

møtte en "kråke" i dag, som muligend var litt mindre enn en vanlig kråke og så ga den fra seg en mere raspende lyd. Men det merkligste var at den hadde en fin hvit knakt på hale stjerten. Det har jeg ikke sett før. Er dette i såfall en vanlig kråke? Denne ble opbservert i Malvikmarka like utenfor Trondheim, midt på dagen, 25. mai 2014, i tett blanda skog men like inntil en tur sti

T.D. (25.05.2014)

Svar:

Jeg forstår dessverre ikke hva du beskriver når du skriver "hvit knakt"? Er det hvitt tverrbånd ytterst, eller bare en hvit enkeltfjær?

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl? Denne sang mye høyere enn noen annen denne dag. Bilde er tatt 14.05.2014 på veien til Vientjern, Ski,Ak.

N.N (25.05.2014)

Svar:

Det KAN se ut som en trepiplerke, men bildet er for grumsete til at jeg kan si noe sikkert.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Et svalpar fløy inn i bilhallen

Jeg har hørt at når em småfugl flyr inn i et hus, betyr det ulykke eller død. Sist gang jeg opplevet det døde min venninne 3 måneder etter. I dag fløy det et svalepar inn i bilhallen der jeg jobber. Ikke bare en gang, de kom inn på besøk 3 ganger etter hverandre. Overtro eller en annen forklaring?

B.F. (26.05.2014)

Svar:

Ja, de leter etter et sted å bygge reir under tak. Låvesvaler hekker som regel inne i låver, løer og uthus, og en bilhall gjør ingen forskjell.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Fuglekasser

Flytte fuglekasse pga katt

Hei! Vi flyttet inn i nytt hus og i forbindelse med flyttingen ble bare fuglekassen satt i et epletre uten at det ble festet eller noe og glemt! Nå er det (dessverre) full aktivitet i kassen, men også en katt som har god tilgang på den... Den sitter rett som det er rett utenfor og jakter! Vil absolutt ikke mate kattepus med fugl og vurderer å flytte kassen to meter bort til dukkestueveggen til vesla! Er det dumt? Eller er det bedre å gjøre det sånn pga katten?

A.F. (26.05.2014)

Svar:

Dersom du gradvis kan flytte kasse høyere OPP i treet (20-30 cm per dag), så kan det gå an. Bortover vekk fra treet er ikke så lett - da måtte den ha mellomstasjoner på en påle mellom treet og veggen, og dette bør helst skje etter at eggene er klekt.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har et vilt - kamera på hytta som var satt opp mot en fuglekasse med en hekkende kjøttmeis. I månedsskiftet april/mai fikk jeg se disse bildene. Har lett i fuglebøker, men jeg har ikke funnet fuglen. Hytta er i Vegårshei i Aiust - Agder. Mvh Finn Thoresen

F.T. (26.05.2014)

Svar:

Det er en stær som sjekker denne kassa.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl legger slike egg?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Vet dere hvilken fugl som har lagt disse eggene? Jeg fant de i en gammel fuglekasse.

L. (26.05.2014)

Svar:

Lurer på om dette kan være et trekryperreir. De bygger reir av små pinner på denne måten, og av og til i vanlige småfuglkasser.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

mat

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva spiser en måseunge

M. (26.05.2014)

Svar:

Nesten alt mulig.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Fuglekasser

Kjøttmeis ruger på overtid

Hei. Har fuglekasse med kamera. Kjøttmeis begynte å ruge på 6 egg 5.mai, ut fra alle steder vi har lest, så burde eggene vært klekt. Er det sannsynlig at det blir noe nå? Når gir hun evt opp? Er det vanlig at det ikke blir noe? Hva har så fall gått feil, er eggene ubefruktet, eller har hun vært for lenge eller ofte av redet underveis (sjeldent mer enn 5 min borte)? Hva gjør vi - fjerner hele redet når hun til slutt forsvinner?

V.W. (27.05.2014)

Svar:

Eggene er trolig ubefruktet, men det KAN også hende at rugingen har vært avbrutt så lenge at eggene har dødd. I så fall kan dere fjerne hele reiret og eggene, men vent et par uker.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Hei!
Har hatt besøk av en kjernebiter på foringsbrettet i flere dager nå. Solsikkefrø må være liveretten. Maken til apetitt! Er kjernebiteren vanlig her ved Mjøsa?

L.P.Ø. (27.05.2014)

Svar:

Ikke spesielt vanlig, men likevel forekommer den jevnlig.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

forskjelig farge på egg

hvorfor er det forskjelig farge på egg? vi vet at noen har kamuflasje, men det trenger vel ikke de som har egg i fuglekasser? kjøttmeis har hvite egg med brune priker mens fluesnaper har blå egg.

B.O.S. (27.05.2014)

Svar:

Veldig godt spørsmål, og ett som det ikke finnes noe godt svar på. At fugler som hekker i hule trær ofte har lyse eller ensfargede egg, kan lett forklares, men det er vanskeligere å forstå hvorfor en del bakkehekkende ender har hvite eller gulhvite egg uten kamuflasjefarger.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Diverse

Flytte reir med fugleunger i

Hei. Holder på å klargjøre hus for salg og skal rydde opp rundt huset. Blant annet en stor tre rot som er dratt opp av jorden. Der har en en Rødstrupe lagt reir siden sist og det er unger i redet. Rota må flyttes nå, det er udiskutabelt, men kan jeg legge redet over i en isboks el ligninde og spikre den på et tre så kattene ikke tar dem (er egentlig veldig overrasket over at kattene våre ikke har tatt lvet av dem)eller legge det i en fuglekasse? Som sagt, jeg vet ikke min arme råd her, men innen lørdag må jeg få dem flyttet. Hva skal jeg gjøre for at moren fremdeles vil ta vare på dem?

C. (27.05.2014)

Svar:

Slike flyttinger KAN i sjeldne tilfeller gå an, men som regel vil fuglene forlate reiret, fordi forstyrrelsen som regel er ensbetydende med at egg eller unger blir spist opp av et rovdyr.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

skjære

Hei. Har observert en skjære som kommer hver ettermiddag og setter seg på samme grein i ett tre i hagen vår. Der sitter den urørlig hele kvelden og det ser ut som den sover. Den er borte hver morgen. Dette har skjedd flere ettermiddager på rad og den lar seg ikke forstyrre av noe. Vi lurer på om den kan være syk?

U.J. (27.05.2014)

Svar:

Ikke lett å si. Kanskje, men det kan også hende at den sitter og vokter på mulige fugleunger som den kan fange og spise.

Roar Solheim (29.05.2014)

««første 35 557 - 35 606 av 50 185 siste»»