Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 527 til 48 576 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn

Finnes det kongeørn ved Preikestolen, fordi feg tror jeg så en kongeørn der for noen dager siden?????????????????????????????

S. (28.05.2007)

Svar:

Om det hekker kongeørn omkring Preikestolen vet jeg ikke, men dette er uansett områder hvor kongeørn jevnlig dukker opp. Det kan dreie seg om en ung fugl som ennå ikke har etablert seg i et hekkeområde, men det er også godt mulig at det er en kongeørn som hekker i nærheten.
Hvis du beskriver fuglen slik du så den, er det lettere å vrdere hvilken art du kan ha sett.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Diverse

hei...

hei pappaen min har funnet et fugl med merket fot som det står danmark.. lurer på hva han skal gjøre nå?

C. (28.05.2007)

Svar:

Det høres ut som om dette kan være en brevdue, altså en tamfugl. Ta kontakt med brevdueforbundet;

Norges Brevdueforbund
Nyrønningen 13, 3153 Tolvsrød
33 33 09 73

og spør hvilke opplysninger de ønsker.

Roar Solheim (28.05.2007)


#Diverse

Skjære unge

Jeg har funnet en skjære unge, den var i ganske dårlig stand når jeg fant den men etter tre døgn har den kviknet til.
Jeg gir den brød og vann. Men lurer på hva slags annen mat den skal ha? Og hvor lang tid det tar før jeg kan slippe den fri.
Trenger svar så fort som mulig. På forhånd takk.

K. (26.05.2007)

Svar:

Brød er for lite næringsrikt i lengden. En slik fugl bør nok også få kjøttmat (kjøttdeig) blandet med egg iblant. Skjærer og andre kråkefugler er alltetere, så i praksis kan du mate en skjære med varierende kost. Fiskrester etter middagen går også bra.

Roar Solheim (27.05.2007)


#Økologi og atferd

Fuglebo

Jeg undrer på om man kan bygge spesielle fuglekasser eller lignende for terner ? Finnes det tegninger på eventuelle slike?

R.B. (26.05.2007)

Svar:

Desverre - ternene legger egg på bakken i en grunn grop som de skraper ut selv, og jeg har ikke hørt om at det går an å lage kasser til dem. Siden ternene ikke plasserer reiret under steiner eller andre overbygg, så er det lite trolig at de vil ta i bruk kunstige hekke-innretninger. Ternenes viktigste hjelp under hekkingen er at de ikke blir forstyrret ved at folk går i land på de holmer, skjær og strender hvor de hekker. Dette er desverre mange steder den største trusselen mot ternenes hekkesuksess.

Roar Solheim (27.05.2007)


#Fuglekasser

kjøttmeis

kor lang tid tar det før kjøttmeisen begynner å lage reir etter han har merket fuglekassen eg har hengt opp??????

F. (26.05.2007)

Svar:

Det kan skje svært raskt - avhengig av om du har en kjøttmeis i nærheten som skal til å bygge reir og som er i mangel av et reirhull. I et slikt tilfelle kan meisen starte reirbygging allerede samme dag den finner kassa (og meiser kan fly til hullet og inspisere kassene like etter at du har hengt dem opp). Men hvis du henger opp fuglekassene f. eks. i juni, så bygger ikke småfugl reir i den før neste hekkesesong. Da står kassa tom et helt år.

Roar Solheim (27.05.2007)


#Fugleforing

Er vi beskyttelse?

Hei.
Vi henger ut maisboller og fuglenøtter i et tre her på hytten. Og vi har lagt merke til en ting : Når vi reiser hjem på søndagen er bollene nesten fulle, og når vi kommer på fredagen er de like store. men etter et par timer er de halvfulle. Spiser småfuglene bare når vi er her? Er vi beskyttelse mot rovfugl?
Vennlig hilsen
Grete M. Skeie

G.M.S. (26.05.2007)

Svar:

Dette var en uvanlig observasjon, og det er ikke innlysende hva som ligger til grunn. Vanligvis vil fugl fortsette å spise av en matkilde til den er tømt, straks de har oppdaget maten, og et slikt tilfelle som du beskriver har jeg aldri hørt om. Det KAN være at årsaken ligger i at fuglene føler seg tryggere når dere er på hytta, slik du antyder, men vanligvis klarer fugl å forsyne seg at maten uten hensyn til om vi mennesker er i nærheten eller ikke. Har dette pågått lenge, eller er det bare nylg at du har observert at maten blir hengende urørt når dere er borte?

Roar Solheim (27.05.2007)


harpyørn

vett du om ei side der det går ann og kjøpe ein harpyørn figur det hadde vert topp for meg

N.N (26.05.2007)

Svar:

Frsøk å søke på ebay.com - der selges nær sagt ALT.

Roar Solheim (26.05.2007)


#Økologi og atferd

Vandrefalk

hei.
Tidligere hørte man ofte at fugler som vandrefalken var utsatt for miljøgifter som spesielt gikk utover styrken på eggskallet. Hvordan er dette nå? Ser dere noe forbedringer iforhold til denne problematikken ?

Hva er den høyeste målte hastigheten til vandrefalk, hvilke utstyr bruker man til å finne det ut ??

B.S. (26.05.2007)

Svar:

Etter at DDT ble forbudt som insektgift i jordbruket, begynte situasjonen å bedre seg for vandrefalken fra slutten av 1980-tallet. I tillegg ble det satt ut ungfugler født i fangenskap, i prosjekt Vandrefalk som startet i Sverige, og ble utvidet til sørøst-Norge. I dag har ikke vandrefalken problemer med eggeskallfortynning, og bestanden er fremdeles i vekst. Arten kommer hvert år tilbake til gamle hekkeplasser hvor den hekket før 1945. Vandrefalken er målt i stup til mer enn 400 km/t, målt ved slipp av tam fugl fra varmluftsballong sammen med fallskjermhopper!

Miljøgiftene skaper fremdeles store problemer for fugl, men i dag er det bl. a. polarmåkene i våre arktiske områder som rammes. De voksne fuglene dør under hekketiden på grunn av høye verdier av PCB i kroppen. Stoffet er bundet til fuglens fett, og når de voksne begynner å tære på dette fettet under den krevende ungeperioden, så frigis miljøgiftene og ødelegger fuglenshjerne, nervesystem og indre organer.

Mange tropiske fuglearter har sannsynligvis også store problemer med miljøgifter i land hvor kontroll og regelverk for bruk er langt mer slepphendt enn i Europa.

Roar Solheim (26.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

and

såg et par i leksdalsvannet. sma ca halve av en stokkand,litt mindre, sort med gule fjær på hodet, hva er dette

S.G. (25.05.2007)

Svar:

Det høres ut som om du har sett horndykker. Det er en vannfugl på samme måte som endene, men tilhører en annen gruppe fugler som heter lappedykkere. På Leksdalsvatnet finnes trolig norges største bestand av arten , med 40-50 par. Her ser du et bilde av et horndykkerpar fra Melhus i Sør-Trøndelag nå i mai: http://cyberbirding.uib.no/photo/p_auritus_02.php

Horndykkeren ble kategorisert som en truet art i Norge på den nye rødlista for truete fuglearter. Derfor ønsker nå Norsk Ornitologisk Forening alle observasjoner av horndykker i hekketiden. Les mer her: http://www.birdlife.no/aktiviteter/nyheter/?id=184 (bildet på saken er tatt på Leksdalsvatnet).

Frode Falkenberg (25.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sjelden fugel som slår seg på brystet

hvilken fugel er det som hører ut som den slår seg på brystet.

R.Ø.K. (25.05.2007)

Svar:

Hei!
Det nærmeste av forslag på arter som kan høres ut slik, er jordugle og hornugle. Under spillflukten slår de vingene mot hverandre, og dette kan tenkes å høres ut som om noen slår seg på brystet. Også vipa danner mye lyd med vingene under spillflukten.

Tore Reinsborg (25.05.2007)


#Fuglekasser

kjøttmeis

kor lang tid tar det før kjøttmeisen merker fuglekassen eg har hengt opp? eg har hengt den i eit gran tre inni skogen.

F. (25.05.2007)

Svar:

Hei!
Kjøttmeisa kan i løpet av bare noen dager (kanskje timer) oppdage fuglekassen. Nå er kjøttmeisa kommet langt i hekkesyklusen for sitt første kull, men i og med at kjøttmeisa ofte har to kull kan det hende du får den i kassen allerede i år.

Tore Reinsborg (25.05.2007)


#Økologi og atferd

fugleegg

eg fant eit stær egg nede på bakken det var heilt lyse blått ka synest du eg skal gjere med det????????????

D. (25.05.2007)

Svar:

Hei!
Stæregg som ligger på bakken kan du gjøre hva du vil med, da disse ikke vil bli klekt.

Tore Reinsborg (25.05.2007)


#Økologi og atferd

Måkeunger

Jeg har en liten gråmåkeunge nede på badet som jeg da passer, det er varmt og godt der inne, ca 30 grader. Den er fortsatt liten, jeg vet den spiser mark, og den slags ting, men er det noe annet jeg kan tilby en gråmåkeunge til å spise? Jeg skal passe den til den er ferdig med flyvelæring.
Og drikker gråmåkene noe?

V. (24.05.2007)

Svar:

Hei!
Det beste du kan gjøre nå, er å sette ut måkeungen der du fant den. Når man finner måkeunger kan de virke forlatt, men foreldrene vil nesten alltid være i nærheten.

Tore Reinsborg (25.05.2007)


Kjøttmeis

Hei, vi har en fuglekasse med 8 stk egg fra kjøttmeis, nå har jeg ikke sett foreldrene på 4 dager, er det ofte slik at foreldrene bare forsvinner, kassen henger 4 meter oppi et eiketre, det var første gang jeg var oppi idag for å sjekke.

R. (24.05.2007)

Svar:

Det er ikke ofte at foreldrefuglene forsvinner fra et reir, men hvis én av dem dør (flyr mot et vindu, blir påkjørt, tatt av en katt, en hauk eller lignende), så vil som regel den andre fuglen oppgi reiret. den søker da etter en ny make et annet sted, og starter kanskje et nytt kull før sommeren er kommet for langt.

Roar Solheim (24.05.2007)


norges nasjonal fugl

hei jeg lurer på hva som er norges nasjonal fugl?

N.N (24.05.2007)

Svar:

Norges nasjonalfugl er fossekallen!

Roar Solheim (24.05.2007)


#Fuglekasser

stør

eg har ein stær heima som har lagt egg i ein fuglekasse og før var det 5 egg oppi no er det bare fire og koffor er det lenge siden den har vert i fuglekassen???????

S. (24.05.2007)

Svar:

Hei!
Det kan ha vært en eggsamler på besøk i kassen din, og det er også mulig at den kan ha gitt opp hekkeforsøket. På denne tiden vil mange stær ha unger, og de som har egg vil normalt sett ha kommet langt i rugeperioden.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

sjøfuglens fjær

hvorfor blir ikke sjøfuglens fjær våte når den dykker?

S. (24.05.2007)

Svar:

Hei!
Fjærene blir ikke gjennomvåte da de er impregnert (vokset) av et vannavstøtende middel som gjør at vannet ikke trenger inn til det isolerende dunlaget.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

Moskusand

Hei. Jeg jobber i en gårds barnehage der vi har fler Moskusender. Vi ønsker os andunger, og har latt de få legge seg på egg og ruge. En dag her tok andriken det ene egget og hakket hull på det, Å vi måtte avlive den nesten fugg borne andungen. Å nå har 5 egg startet klekking. 3 av eggene har kun blitt halveis klekket og ungene har dødd. De 2 andre har kommet helt ut, men har også dødd rett etter klekking (sammedag). Når vi har funnet de døde har de ligget sammen krøket slik som i egget. Hva er det som gjør at de dør unfer klekking??

E. (23.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke så lett å gi et sikkert svar på hva som kan ha skjedd. I og med at dere har sett at en anddrik hakket hull på et egg, så kan den muligens ha ødelagt resten av kullet også. På nettstedet under, kan du komme i kontakt med andre som driver med prydfugler. Her kan du ta opp temaet og høre om andre har opplevd noe lignende:
http://www.prydfugler.no/

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

kjøttmeisunger

hei hvor ofte må det ha mat?

S. (23.05.2007)

Svar:

Hei!
Kjøttmeis-ungene vil bli matet hele dagen, og til å begynne med bare av hannen. Hunnen varmer ungene når de er nyklekt. Senere vil begge foreldrene mate, og da stiger foringsraten. Ungene synes "umettelig" og vil bli foret jevnt hele dagen når de har vokst litt til. Mange kjøttmeisunger vil omkomme hvis været slår seg vrangt i ungeperioden. Dette fordi de fores av insekter som blir vanskeligere å finne i kaldt og fuktig vær.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

terror linerle

Treet på nabotomta ble fjernet,min mann er glad
i ved ,så han fikk veden.Han oppdaget ett rede på
bakken og tenkte ikke mer på det.Etter en stund
begynte en linerle å dunke hode og nebb på ruta
i 1 mnd hele dagen.Hva gjør jeg for å bli kvitt den?

N.N (23.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye som tyder på at den ser sitt eget speilbilde i vinduene deres, og tror det er en artsfrende den enten vil jage bort eller evt. kurtisere. Denne adferden vil nok opphøre etterhvert.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Albatross

Hva er en albatross?

K.K.K.K.J. (23.05.2007)

Svar:

Hei!
Albatrosser er store, langvingete sjøfugler skilt ut i en egen familie. Disse holder stort sett til i havområder på den sørlige halvkule.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Fuglekasser

Fuglekasser i skolen?

Hei!
Jeg er lærer på en barneskole, og jeg har planer om å starte opp et lite fuglekasseprosjekt til neste vår. I den sammenheng må klassen lage/skaffe seg fuglekasser.
Jeg har selv en kasse som jeg fikk gratis i en byggvarebutikk for et par år siden. Denne var flatpakket, klar til montering og derfor en ypperlig oppgave for yngre elever i dagens skole med tilhørende trange budsjetter. Den kassen jeg fikk tak i, mener jeg var produsert av dere, og at den hadde et lokkhengsel merket "fuglevennen". Er disse kassene å få tak i, i dag? Evt. hvor, og i hvilke mengder?
Vennlig hilsen
Pål R.

P.R. (22.05.2007)

Svar:

Hei!
Slike flatpakker produseres av "T-komponent" i Rindal som bl.a. selges av "Byggmakker"-forretninger. "T-komponent" kan kontaktes (tlf 71664500) for mer informasjon. Ellers selges fuglekasser via nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!&rstadv=J

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

måke egg

hvordan vet man at egget er dødt? ver så snill svar må vite det!!!!! og fort er desperat.

I.M.O.G.A. (21.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis man finner et kaldt egg på bakken utenfor reir kan man være rimelig sikker på at det er dødt. Finner man egg i reir vil det være værre å avgjøre om det er dødt eller ikke. Dette er fordi at mange fuglearter ikke starter rugingen før kullet er fullagt. Finner man egg i reir må de følgelig ikke røres før man med sikkerhet kan fastslå at reiret ikke er i bruk.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hvor gammel kan en blåmeis bli?

N.N (21.05.2007)

Svar:

Hei!
Høyeste kjente alder på en blåmeis i Europa er 12 år og 4 måneder.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergørn

Hvor mange ganger er dvergørna sett i Norge???????????????????

S. (20.05.2007)

Svar:

Hei!
Det foreligger ingen godkjente funn av dvergørn i Norge. Kilde: "Norsk sjeldenhetskomitè for fugl" sin Norgesliste.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

funnet fugleunge

har funnet en nyklekket fugleunge på bakken. Den er naken og slapp, men puster og rører seg av og til. Er det noe vi kan gjøre for at den skal overleve. Den har svelget noen dråper vann.

A. (20.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis man finner så små fugleunger på bakken har de ingen mulighet til å overleve da de er totalt avhengige av å bli varmet av foreldrene på dette stadiet. Den kan overleve hvis man umiddelbart finner reiret den tilhører og legger den oppi dette. Den kan f.eks. ha blitt fraktet bort av en predator (f.eks. kråke) som så har mistet byttet.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

hvor store kan hakkespetter bli?

hvor store kan hakkespetter bli?

E.M. (20.05.2007)

Svar:

Hei!
Verdens største spetteart er keiserspetten, men den er trolig utryddet. Denne spetten har/hadde en lengde på 56-60 cm. Europas største spetteart er svartspetten som har en lengde på 45-55 cm.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

natt

ka gjør kjøttmeisen midt på natten?og de ander fuglene?????????????????????

F. (20.05.2007)

Svar:

Hei!
Om natta vil kjøttmeisene forholde seg i ro, og de overnatter i forskjellige hulrom, f.eks fuglekasser. De fleste fuglearter forholder seg i ro om natta, men noen arter er mest aktive i denne perioden, f.eks. de fleste ugleartene og nattravnene.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Økologi og atferd

Manisk gråtros

Vi har en ganske manisk gråtrost utenfor her. Den har forsøkt å komme inn i huset vårt i mange timer. Den prøver flere ulike vinduer og flyr på gjentatte ganger. Noen ganger sitter den i treet utenfor her og ser ut som den vil ha kontakt. Hakker litt på vinduet og sånn. Jeg er redd den skal skade seg...

U.S. (18.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye som tyder på at den ser sitt eget speilbilde i vinduene deres, og tror det er en artsfrende den enten vil jage bort eller evt. kurtisere. Sannsynligvis vil denne adferden opphøre snart.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Diverse

Norden

Hvor mange fuglearter er det sett i Norden????????????????????

S. (17.05.2007)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til at det er laget en spesifikk artsoversikt for Norden. Du må antagelig kryssjekke artslistene for de respektive landene, inkl. Færøyene og Åland for å finne ut av dette.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Diverse

Kaje rede med unger i Pipa!! Hjelp!

Hvem skal jeg kontakte som kan hente de ut? Naboen truer med å fyre i ovnen,og da Dør de jo!! Husvert gjør ikke noe! Tror at man kan få tak i de i gjennopm en ventil luke! Være så snill å svar meg fort?!!

D.R. (17.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du ser på §3 i viltloven, vil du se at egg og unger av alle arter fugl i utgangspunktet er fredet mot ødeleggelse. Det finnes en skadefellingsforskrift, men i forhold til kaie er det kommunen (ikke grunneier/rettighetshaver) som kan gi tillatelse til felling (se nettsted under). Hvis du diskuterer dette med husverten og leietaker får vi håpe kaiene får være i fred til hekkesesongen er over.
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-19970901-1000-002.html

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

vipe vs toppand

hva er størst vipe eller topp and?

A.L. (16.05.2007)

Svar:

Hei!
Lengden på toppanda er noe større enn på vipa, men vingespennet er omtrent det samme.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Økologi og atferd

Ugle på hytta

En ugle har slått seg til under et takutstikk over terassen på hytta mi og lagt tre egg. Sannsynligvis dreier det seg om en kattugle. Ugla har nok sett på kledningen som jeg holder på å sette opp under takutstikket som et perfekt rugekasse. Problemet er at hytta brukes hver helg, og "rugekassen" er veldig nær der både voksne og barn ferdes når vi er der. Har dere noen forslag om hvordan vi kan forholde oss?

L.K.M. (23.05.2007)

Svar:

Det beste er å la uglene være mest mulig i fred. Når ungene er så store at dere begynner å høre tiggerop fra reiret, og hunnfuglen evt. er ute, så må dere følge med på om den er agressiv og vil forsvare ungene. I så fall bør ikke barn gå alene nær reiret. Men de fleste kattuglene er ikke så pågående, så da vil dere kunne ferdes trygt nær reiret. Problemet er bare aktuellt 1-2 helger, like før ungene hopper ut av reiret. De forlater reiret før de kan fly, og sprer seg ut i busker og trær et stykke vekk fra selve reiret. Hvis uglene da sjenees av deres nærvær, vil de selv flytte seg lenger unna.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

måkekoloni

Der vi bor er det en koloni med måker som hekker .
det er flere hundre måker bare noen få meter fra huset vi bor i.
Det har blitt et stort problem, for hus, veranda og biler blir dusjet med måkeskit fra mars til september.
I år har vi plukket egg i håp om at de ville sky, men det ser smått ut.
Er det noe vi kan gjøre?
Hvor lenge er det lov å plukke egg? Er det noen bestemt dato?

L.D. (18.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne informasjon vedrørende eggsanking og tidsrom det er tillatt (varierer fra art til art og hvor i landet det er snakk om). Merk at det kun er grunneier som kan sanke egg.
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20070201-0112-0.html#6

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Økologi og atferd

andunge

Hen jeg har funnet en forlatt andunge i hagen ...tar gjerne vare på den ,da vi bor i skogen.. hva kan jeg fore den med hva slaks stell skal den ha?kan den leve opp i fangenskap eller bør jeg kontakte noen som kan dette ?

J.H. (16.05.2007)

Svar:

Hei!
Det beste vil nok være å la andungen være der dere har funnet den. Resten av kullet er sikkert i nærheten og andemora vil lokke på ungen(e) som da forhåpentligvis vil komme i kontakt med resten av kullet.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Diverse

nett ved ball lek

hei.
I vår barnehage skal vi sette opp et stort nett 20 m langt og 5 m høyte for å unngå at baller kommer over gjerdet og ned i bekken. Er det noen maskeavstander som dere anbefaler for at det ikke skal sette seg fast småfugler, skjærer i nettet? Barnehagen ligger i tettbygd strøk i Nedre Eiker KOmmune ved Drammen. Svar snarest, eller ring 32879550

M.R. (16.05.2007)

Svar:

Hei!
Det beste vil nok være å bruke ganske grovmaskede nett som vises godt. Videre er det en fordel at tauverket er stivt slik at fugl ikke vikler seg inn det.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Økologi og atferd

Befrukter en hanfugl flere egg i gangen?

Kan hanen kunne befrukte flere egg i gangen, eller må den befrukte ett og ett egg i gangen for å få kyllinger?

Ø.K. (23.05.2007)

Svar:

Et spørsmål jeg ikke vet svaret til. Hos fugler hvor paret holder sammen gjennom hekkesesongen, parrer fuglene seg flere ganger om dagen i leggetiden (og fuglene legger vanligvis bare ett egg per dag). Hos småfugler kan hunnen ofte stikke vekk og bli parret av en annen hann, og i mange småfuglkull er ungene halvsøsken med ulike fedre. Det betyr at hos disse artene så befruktes ett og ett egg med separate parringer. Hos hønsefugl med leiksystem ser det ut til at én parring er nok for å befrukte alle eggene. Da oppbevarer hunnen spermiene i ytre del av egglederen, og eggene befruktes ved starten av utviklingen av hvert egg.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

kjøttmeismamma

1 Hvorfor rister fuglemor på seg når ho ruger? Det er på veg ned til egga.
2 Går det an at jeg kan lage en lyd som ligner på kjøttmeismamma? Er det noen internett sider om hvordan du gjør det?

3 Du sa at jeg kunne fore med melomlarve. Jeg har lest i leksikon og internnet,men finner ikke ut hva det er. Kan du forklare hva det er?

S.E.L. (23.05.2007)

Svar:

Fuglene rister på seg når de legger seg ned på eggene for å brette bukfjærene vekk. Da blottlegger de en bar hudflekk (rugeflekken) som kommer i direkte kontakt med ungene, og gjør det lettere å varme denne. Hvis en lager smattelyder (pipelyder med luft mellom tennene), vil små fugleunger gape mot lyden. melormlarver er larvene til melbiller, og de selges i de fleste dyrebutikker som fugle- eller øglemat.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

Merking kortnebbgås

Hvor skal observerte merker på kortnebbgås rapporteres??
Har sett 3 forskjellige merkinger her på Svalbard hittil iår.
Merkene er hvite B93 og G44, samt blått merke A70

M.B. (20.05.2007)

Svar:

Slike observasjoner kan du bl. a. sende til Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum, Stavanger. Kortnebbgjess med halsringer er merket av DMU i Danmark like før trekket til Norge/Svalbard. De har et eget nettsted som du kan rapportere slike halsring-merker til. Gjess med hvite halsringer er merket i mars 2007, mens gjess med blå halsringer er merket før 2007.
http://www2.dmu.dk/1_viden/2_Miljoe-tilstand/3_natur/4_pinkfoot/default.asp

Roar Solheim, Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Diverse

Trostunge stell

Vi har funnet en trostunge. Den bor nå i et dukkehus i haven slik at rovdyr ikke tar den og fôres med meitemark.
Hva annet kan vi gjøre for den. Hvordan kan vi gi den best mulig stell. Trenger den sandbad? Hva slags drikke er det beste og hvordan serveres det?
Hva er oddsene for at den blir for tam til å klare seg, og når skal vi tro den er stor nok til å slippe ut av dukkehuset slik at den kan klare seg selv?
Symbolet til Veksthuset er en fugl fønix, så denne har fått det navnet og har nå stor symbolverdi for beboerne. Avliving vil ikke kunne være et alternativ.

B. (21.05.2007)

Svar:

Er dere sikre på at denne trostungen ikke ble matet av sine foreldre? Selv om dere ikke ser disse, så er de som regel i nærheten og mater ungen når dere går vekk. Trolig er det beste å sette ungen tilbake der den ble funnet.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

kjøttmeisunger

hei jeg har noen kjøttmeisunger og i fuglekassa mamma døde. kan faren ta over ungene hele sommeren og mate det kan jeg mate det med noe hva spisser det da?

N.N (22.05.2007)

Svar:

Hvis hunnfuglen i et småfuglpar dør mens ungene er små, vil som regel hannen forlate ungene og oppgi hele hekkeforsøket. Hvis de er litt større og har fått heldekkende fjærdrakt, kan de klare å holde oppe kroppstemperaturen ved egen hjelp. Da kan han kanskje forsøke å fore dem opp. Hannen klare sjelden både å varme de små ungene og å finne mat til dem p egen hånd. Likeledes vil som regel en hunnfugl oppgi ungene når de er små dersom hannen dør.

Det er en enormt krevende jobb å forsøke å fore opp småfuglunger på egen hånd - de må ha insekter eller lignende for i ett sett. Kanskje kan melormlarver benyttes (selges i dyrebutikke), men hvis du ikke avler slike larver selv, blir det svært kostbart å kjøpe nok til å fore opp et småfuglkull.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

Fasaner om vinteren

Hva gjør fasaner om vinteren? Flyr de til syden, eller bor de her? Skifter de farge?

N.N (22.05.2007)

Svar:

Fasanene er standfugler. De holder seg i samme leveområde vinter og sommer. Blir det mye snø, kan de vanskelig klare seg uten at de blir foret av mennesker. Fasanene har samme draktfarge sommer og vinter, men hann og hunn er forskjellige. Hunnen har gos kamuflasjefarge i beigebrunt, mens hannen har metallglinsende fjærdrakt i mange farger.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

Kjøttmeisunger

Vi skal male verandaen vår. På verandaen står det et gammelt trebord som vi også hadde tenkt å male/pusse opp. Bordet har en skuff under borplaten. Når håndtverkerene åpnet skuffen fant vi et rede med 4-5 nyklekkede kjøttmeisunger i (de har ikke fjær overhode og har øynene lukket). Hva råder du oss å gjøre? Kan håndverkerene male terassen (i så fall vil jeg tvinge dem til 5-10 minutters pauser hver halvtime sånn at kjøttmeisforeldrene kan komme til ungene i mest mulig ro og fred). Et annet alternativ er å flytte bordet til den andre siden av rekkverket og 2 meter ned slik at det står i på gresset. Men jeg er redd foreldrene ikke vil finne frem til bordet da. Hvis vi prøver å flytte bordet og ser at det ikke går (gir det en times tid?) og så flytter det tilbake der det stod på verandaen, vil foreldrene komme tilbake da? Hva kan vi gjøre for på best mulig måte sikre at disse kjøttmeisungene overlever?

A. (22.05.2007)

Svar:

Slike situasjoner er aldri enkle, men den beste løsningen kan være (slik du antyder) å flytte bordet litt av gangen. Start med å flytte det 1/2 meter, gå vekk slik at du kan observere hva de voksne fuglene gjør. Følger de etter og forer ungene sine i bordet, kan du litt senere flytte bordet enda 1/2 meter, og vente igjen. Gjenta denne prosessen til du har fått flyttet bordet der det kan stå i fred uten å komme i veien for malerne.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Økologi og atferd

Linerle egg

Hei vi har på røykerommet vårt på jobben fått linerle reir med fem egg oppi i vinduskarmen. Vi har ikke tenkt til å fjerne det og har heller ikke tenkt til å røre det foreløpig men vi lurer på hvor lenge det tar før evt. egg blir klekket ut.

T.S. (22.05.2007)

Svar:

Linerla ruger ca 12-14 døgn, og ungene mates i reiret av foreldrene i 13-16 døgn, dvs at hele reirtiden er ca 1 måned.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

fjellfugler

Hva slags fugl bygger reir av tang og røtter av fuglefjellet?

A. (22.05.2007)

Svar:

Både skarvene og havsule bygger slike reir langs kysten.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Økologi og atferd

svarthviten ble plutselig borte

Jeg har hatt en svarhvit fluesnapper i aktivitet rundt huset i skogen i ca 2 uker, han har hatt hele fire hus å velge blant,(jaget først kjøttmeisen fra et av dem). Han har hekket her tre år tidligere. Men, tydeligvis ingen suksess så langt i år, ingen frue observert. Nå har han vært fraværende i to døgn og jeg lurer på om han har flyttet til et nytt område eller om han kan være tatt av rovfugl, og om det er sannsynlig at det kommer en ny i år? Hamarøy er stedet.

A. (22.05.2007)

Svar:

Det er aldri lett å fastslå hvorfor fugler forsvinner eller ikke dukker opp. Som du sier, så kan hannen være tatt av f. eks. en rovfugl. Når en hannfugl først har funnet seg et brukbart levested med tilgjengelige hekkeplasser, så er det svært sjeldent at den forlater stedet selv om det ikke dukker opp en hunn. Som regel er det en bedre strategi å holde på stedet, fortsette å synge og håpe på at en hunn dukker opp, enn å flytte til et nytt sted for å synge etter en hunn. De fleste gode hekkestedene vil da allerede være opptatt, og hvis han i det hele tatt klarer å finne et egnet hekkested, så vil det kanskje være blant de mindre gode lokalitetene som er ledige. Her er det slett ikke sikkert at en hunn vil være tilfreds med å hekke - og hannen er like langt til en høyere kostnad (slossing for, og markering av 2 levsteder i stedet for ett).

Roar Solheim (23.05.2007)


#Økologi og atferd

Spurv i fuglehus

Jeg har åpnet taket på mitt fuglehus, og gravd meg ned til jeg fant ungene deres. Jeg tok opp en av dem for å se på den, og for å ta et bilde til min lille niese. Jeg brukte latexhansker, og gjorde meg raskt ferdig. Jeg la på plass reir materialet slik dt var. Jeg vil ikke rote i kassen mer nå.
Er det store mulighet for at spurveforeldrene forlater redet pga dette?

L.E..V. (23.05.2007)

Svar:

Nei! Når fuglene først har klekket ut ungene, skal det ganske mye til for at de forlater dem. De reagerer i alle fall ikke på lukt av mennesker, slik mange tror (men det kan pattedyrmødre gjøre). Derimot kan det være viktig at ikke selve reiret blir forandret på - da kan de voksne fuglene reagere som om et rovdyr har plyndret reiret. Selv om ungene er på plass i reiret, kan fuglene oppfatte situasjonen som om f. eks. et ekorn eller en mår har vært på ferde og forsynt seg av ungene. I slike tilfeller kan rovdyret vende tilbake, og fuglenes beste reaksjon kan faktisk være å oppgi de resterende ungene (som likevel kanskje vil bli spist i fremtiden), og å fly til et nytt reirsted og starte et nytt kull.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

fugler og bier

Hei
Jeg sliter litt med mygg og klegg der jeg bor og har hørt at det kan hjelpe om en setter opp fuglekasser for feks. linerle og fluesnapper, om det ikke hjelper så mye er det jo uansett hyggelig. Samtidig er jeg birøkter og vil jo helst ikke miste for mange bier i prosessen. Jeg vet at feks. kjøttmeis kan være ille for biene, spesiellt på høsten. Har man noe forslag til arter man kan prøve å legge til rette for ?

H. (19.05.2007)

Svar:

Du kan trygt henge opp småfuglkasser for meiser og fluesnapper - når de hekker om våren/forsommeren så jakter ingen av dem på bier eller veps. Lag en fuglekasse med hulldiameter 32 mm. Linerle er vanskeligere å få i kasser enn meiser og fluesnapper, men det er mulig å forsøke. Da må du lage en åpen kasse, nærmest som en hekkeplatting på husveggen. Småfuglene vil nok fange en del av insektene som plager deg, men det er ikke sikkert at de klarer å ta så mange at plagene blir helt borte. Du må bare forsøke deg fram. Lykke til!

Roar Solheim (21.05.2007)


#Økologi og atferd

Kattugleunger

Vi er så heldiga at vi har fått kattugler i kassa i år. Det er fantastisk morsomt. Ungene har begynnt å titte ut av hullet i kassa. Jeg leste i en fuglebok at det går ca en uke fra ungene er ute av kassa til de kan fly. Hvordan er muligheten for å overleve? Bare en av ungene stikker hodet ut av kassa, er det et veldig spetakkel fra trosten. Her er det rever og katter, så vi er naturlig nok litt bekymret....

A.B.K. (21.05.2007)

Svar:

Hos de fleste ugler og rovfugler er nok desverre dødeligheten stor det første leveåret. Særlig utover høsten dør mange ungfugler fordi de ikke klarer å finne et eget leveområde, klarer å lære hvilke byttedyr de kan jakte på og hvor disse finnes, eller lære å passe seg for andre, større rovfugler som kan spise dem. Troster og andre småfugler vil alltid mobbe uglene og forsøke å jage dem vekk - det er deres måte å redusere faren for selv å bli spist. Varslingen er også et signal ti ugla om at småfuglene har oppdaget den, og at den ikke lenger har overraskelsesmomentet på sin side hvis den vil begynne å jakte.

Roar Solheim (21.05.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor mange egg legger keiserpingvinen

N.N (21.05.2007)

Svar:

Den legger kun ett egg i hekkesesongen. Hannen ruger alene ut egget mellom sine føtter og en hudpose på magen.

Roar Solheim (21.05.2007)

««første 48 527 - 48 576 av 50 005 siste»»