Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 35 504 til 35 553 av totalt 50 330 spørsmål


#Økologi og atferd

Søkk i brystet

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne gråspurvungen er ny for oss. Han/hun har et skikkelig søkk i brystet.Virker å være i fin form, bortsett fra at han/hun opptrer mer krevende enn sine søsken i matfatet. Noen ide om hva dette kan være?

R. (08.06.2014)

Svar:

Dette er bare halsgropa som ligger mellom brystmusklene. Alle fugler har denne anatomien, men når de har fylt kroposen med mat, synes ikke dette søkket. Det forsvinner også dersom fuglen trekker halsen og hodet ned mellom skuldrene.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Skadet fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant denn fugleungen igår mens den ble hakket på av skjæra. Den var da medtatt, blødde fra nebbet og har en skadet fot. Hva gjør jeg med den? Den er kvikk og fin idag, spiser, gir lyd fra seg og flakser med vingene, men kan ikke fly.

H.E. (10.06.2014)

Svar:

Dette er en skjæreunge, så det var underlig at andre skjærer hakket på den. men det kan være naboparet som prøver å fjerne ungen til konkurrentene sine.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Hvor lang tid tar det for at skjærunger kan fly?

Hvor lang tid tar det for at skjærunger kan fly?

L.G. (09.06.2014)

Svar:

Trolig omkring 4-5 uker etter klekking, men vet ikke nøyaktig.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En fugl som synger som en kanarifugl

Hei, jeg bor i Heggedal området, Asker, det er et fantastisk fugleliv rundt omkring. I den siste (begynnelse av juni) merker jeg at det er en fugl som kvitrer og synger på en måte som påminner meg veldig mye som en kanarifugl, nesten det samme "låten". Siden det er så mange trær klarer jeg ikke å se på fuglen eller å ta et bilde. Hvilken fugl kan den være? På forhånd takk!

S. (09.06.2014)

Svar:

Det KAN hende at du hører en møller, en av sangerne. Den har en trille som kanskje kan minne litt om lyder fra en kanarifugl.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

I går fikk vi besøk av en and med 8 andunger
I hagen vår, ganske langt unna vann. Spørsmålet er hvilken type dette er? Moren(?) var svart, og hvit under stjerten.
Ungene har jeg bilde av.

M.L. (09.06.2014)

Svar:

Dette er nok et kull kvinandunger. Håper moren fikk dem tilbake !?

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Skjærereir - Når kan en fjerne skjærereir?

Lurer på når en kan fjerne skjæras reir. Vi har de høyt oppe i et tre i bakgården og er nødt til å leie inn noen til å fjerne det, har ikke sjans til å se om det er egg eller unger der. Lurer derfor på i hvilken tidsperiode det kan fjernes.

V.H. (10.06.2014)

Svar:

Hvorfor må det fjernes?
Hvis dette skal gjøres, er det best å foreta slikt etter august, altså godt etter endt hekketid.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Linerle i takrennen

Vi har oppdaget at et par linerler lager reir i takrenna vår noen meter over terrassen vår. Bør vi fjerne dette? Det gjør oss ikke noe å ha dem der, men er redd for at det vil bli oss som blir jaget vekk utover sommeren, når det kommer egg, og de klekker.

N.N (10.06.2014)

Svar:

Nei, det er det neppe noen fare for. Linerlene vil nok venne seg til at dere er der, så dere kan trygt la dem fullføre hekkingen.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Fuglekasser

Rødstjert

Hei, jeg har et rødstjert par som hekker i en av fuglekassene mine.
De har åtte egg i kassa som de har kanskje ruget på i to uker. Men det ser ut til at de har forlatt fuglekassa med eggene. Jeg har ikke sett dem i nærheten på fire dager siden jeg sjekket fuglekassa. Det kan hende de har blitt forstyrret for mye. Er dette vanlig, og hva skal jeg gjøre med eggene?

A. (10.06.2014)

Svar:

La reiret ligge i fred ennå en uke. Hvis eggene da ikke er klekket, og de kjennes kalde ut, så er de nok forlatt. Hunnfuglen kan ha omkommet, og hannen ruger ikke alene.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Makrell terne

Hei! Jeg vet ikke om dette er riktig sted å spørre, men jeg prøver. Like utenfor huset mitt ligger et lite skjær som gjennom generasjoner har vært et tilholdssted for en markrellterne koloni. Hvert år den 3 mai (+/- et par dager), kommer det første paret. Etter en uke er stort sett alle på plass. Antall par har variert fra år til år, men det kan dreie seg om 30-40 par. Kanskje enda mer i gode år. I dag er det 7 juni, og jeg har ikke registrert en eneste fugl. Heller ikke i nærområdene.

Jeg vet den har en lang reiseveg (ja kanskje den lengste av våre reisende). Jeg reiser en del selv i mitt yrke, og det er slitsomt til tider. Kan den simpelthen bare ha gått lei av all pendlingen?

Mvh Magne Bjelland
Kårevikstølen 12
5412 Stord

PS. Det hører med til saken at de andre fastboende (fiskemåser og kanskje et par andre fugler) på det lille skjeret stortrives i makrellternenes fravær - de støyer som kjent en del)

N.N (11.06.2014)

Svar:

Alle kolonihekkende arter, slik ternene er, kan flytte koloniens hekkeplass fra ett år til et annet. Dette kan ha sammenheng med f. eks. om reir og unger et år går tapt pga mink. Men det kan også være at det lokalt ikke er mat for ternene i år.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Fuglekasser

Henge opp fuglekasse til Tårnseiler

Vi er så heldige å ha en bitte liten Tårnseilerflokk her vi bor! Og for å oppmuntre dem til å bli flere har vi laget rugekasser, etter oppskriften!
Men hvor skal vi henge dem opp? Har en låve som vi tror er ypperlig, med tanke på høyde, men hvor høyt? Og bør vi tenke på sol og vind? Hvor viktig er dette?

L.P.L. (11.06.2014)

Svar:

Slike kasser bør henge høyt på veggen, helst oppunder møne eller takutspring.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Fugleunge funnet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg fant en fugelunge her i stad på bakken Fuglen har begynt å fått fjær, men ikke overalt. På kroppen i det minste. Den ligger nå i en eske så pakket inn som jeg fikk til. Hva skal jeg mate den med? Når kan jeg slippe den ut på egen hånd igjen?

N.N (11.06.2014)

Svar:

Lurer på om dette er en tårnseilerunge. I så fall må den enten tilbake til reirplassen den falt ut fra, eller så må den fores i 3-4 uker til den blir flyvedyktig, hvilket ikke er noen enkel oppgave med en insektspiser.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Fuglekasser

Snøsprurv par som forsvinner om kvelden

Jeg oppdaget for ikke så lenge siden at jeg hadde fått reir i kassen fra snøspurv. De bygger alltid på reiret om dagen men om kvelden forsvinner de og kommer ikke tilbake før om tidlig morgen. Også lurte jeg på om dette er normalt eller om det kan være noe annet.

K. (11.06.2014)

Svar:

Du har neppe snøspurv i kasse, med mindre kassen er satt opp på en husvegg på Svalbard.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Fjerning av fuglereder

Hei!
Jeg lurer på hvilke regler som gjelder på dette med å fjerne reder der det er unger/egg i.
Arbeidsgiveren min vil fjerne reir(gråspurv eller pilfink) ved to porter der det rygger lastebiler inntil, pluss noen som er på tak.(Måker av et slag)
Må også nevne at det gjelder en næringsmidelbedrift

T.G. (12.06.2014)

Svar:

I dette tilfellet tror jeg kanskje helsemyndigheter/mattilsyn kan ha myndighet til å tillate fjerning, siden det har med helse/smittefare å gjøre. I andre tilfeller har du ikke lov til å fjerne eller ødelegge reir og egg/unger til fugler, selv om de hekker på uønskede steder.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sykdom og skader

Påkjørt kråkebaby

På vei til jobb i dag møtte jeg en gruppe barn som hadde samlet seg rundt en kråkebaby. Den prøvde å komme seg vekk men foten og den ene vingen var tydelig skadet. Jeg måtte gå for å rekke viktig arbeid men hva skal man gjøre i slike situasjoner? Jeg fikk litt vondt av stakkaren!

N.N (13.06.2014)

Svar:

Dette er alltid vanskelig, og hvis fuglen har skader som det tar lang tid å lege, er det dessverre nesten alltid best å avlive stakkaren. Men dersom det er mange små barn til stede, kan det være en ide å medbringe fuglen for "veterinærhjelp", uten direkte å måtte si at den må avlives.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Hakkespetter

Er det noen hakkespetter som lager reir nå?

N.N (12.06.2014)

Svar:

Nei, de fleste har enten utflydde unger, eller store unger i reirhullene nå.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Due - unge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant denne duen virrende rundt i bilveien kl 22 i kveld, ingen foreldre å se og han kunne ikke fly. Fanget han med hendene og så han har et overflatisk sår på nakke/rygg. Usikker på om styrestjerten er helt på plass. Han tatt han med hjem og lar han får ro i natt. Har satt fram mat og vann i egnet kjellerrom. Er det lurt å slippe han løs ute? Hva slags due er det? Har en del duer i hagen/skogen nær ved. antar det er skogsduer (tyrkerduer?).

E.E. (12.06.2014)

Svar:

Dette er en ringdueungfugl, men den er såpass stor at den nesten bør kunne spise selv. Kornsorter, brødbiter o.l. samt vann kan kanskje gå an. Forøvrig ser det ut til at den har fått litt hard medfart med høyre vinge og mistet noen fjær.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Forlatt måkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg fant denne måkeungen i Horten. Den lå ved marinemuseet hvor det var stor trafikk pga Færderseilaset. Jeg fulgte med for å se om den ble matet av foreldrene, men så de ikke. Ungen virket frisk på morgenen, den løp rundt og pep. Utover kvelden og natten ble den mer og mer slapp. Da jeg så til ungen etter midnatt, var det nesten ikke liv i den. Jeg hadde ikke hjerte til å forlate den der alene så jeg tok den med meg i båten hjem til Oslo. Når jeg leser innlegg som er skrevet tidligere, forstår jeg at jeg burde ha latt den ligge der og at foreldrene kanskje hadde kommet tilbake når området igjen ble rolig. Vel, her sitter jeg med en liten måkeunge. Den spiser godt og er mye kvikkere. Bør jeg kjøre tilbake til Horten med den?

N.N (15.06.2014)

Svar:

Nå er nok det for sent, så nå har du et pleiebarn til utpå ettersommeren! Det positive er at måker er nesten altetere, med fisk som hovedmeny. Bare ikke gi den noe som er saltet eller krydret, ellers kan det meste hakkes opp og brukes (poteter, kjøtt, fisk, grønnsaker osv.).

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

spurv

Hei fant en spurv inne i dag og eg lurer på kordan eg skal hjelpe den. den har en skadet fot virker som om spurven ikke er så gammal for den kan ikke fly skikkelig enda og ka kan eg mate den meg

A. (13.06.2014)

Svar:

Svært vanskelig å gjøre noe med slike fugleunger, bl. a. fordi ulike arter forer ungene med ulik mat, og det er slett ikke sikkert at det er en gråspurvunge du har funnet (?).

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

kråka i vinduet

Hei,naboen vår har en kråke som fløy inn i vinduet gang på gang og nå har den byegynnt hos oss
Hva skal vi gjøre

J.K. (14.06.2014)

Svar:

Dekke til vinduet noen dager til en uke slik at den ikke ser sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Fugleforing

smart foring?

Hvordan kan jeg fore småfuglene uten at det kommer store flokker av byduer som skiter ned hustaket og bilen til naboen? Jeg bruker et langt smalt rør som foremater og det går mest på solsikkefrø, flere store sekker i løpet av året. Duene kan ikke sette seg på formateren men de flyr i lufta mens de står stille, og de tømmer materen i løpet av 20 minutter når de er mange nok.

B.R. (15.06.2014)

Svar:

Du må henge forautomatene inne i et forbur med 5 cm nettingåpninger - se Fuglevennen nr 2 2007; PDF finner du på Fuglevennen/NOF´s nettsider. Da kommer bare småfuglene til maten, og duer og skjærer må nøye seg med det som eventuellt faller på bakken.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

linerlebaby

Hei,har linerlerede oppe i månen på huset, mangler en planke så de har laget rede oppi der. I dag hørte jeg det pro i bladene nede på bakken, der fant jeg linerlebabyen, jeg tok og klatret opp og la den tilbake i redet, men vet ikke om det holder, om mor og far fortsatt holder på og mate den. Hva kan jeg fore den med hvis de ikke kommer til den lenger?

J.T. (15.06.2014)

Svar:

Linerler spiser insekter, så det er svært vanskelig å fore opp slike fugleunger selv.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Tjeld

Hvorfor har Tjelden røde bein?

S. (02.06.2014)

Svar:

Ikke mulig å gi noe godt svar på. Nesten i samme kategori som å spørre om hvorfor mennesker ikke har røde øyne.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Kjøttmeisunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Pappa fant en noen kjøttmeisunger i garasjen. Den ene var død, den andre tok vi med inn(kanskje ikke så lurt) for å mate den, og den tredje må ha fløyet vekk siden vi ikke fant den igjen. Ungen har fjær, eller ihvertfall begynner å får det, men den kan ikke fly, eller så er den skadet siden den ikke fløy vekk fra oss.
Vi fant ikke redet til foreldrene, så jeg tenkte at en annen fuglefamile(er ganske sikke på at det var kjøttmeis) kunne ta seg av henne. Men i dag, ca.10 timer sener så er de borte, og ho er igjen alene. Hvordan kan vi hjelpe henne best mulig? Burde vi ta henne med inn i varmen? Og hva med mat, hva kan vi gi henne?
Svar så fort som mulig takk!

N.N (03.06.2014)

Svar:

Dette er en blåmeisunge, og den er såpass stor at den selv har forlatt redet. Foreldrene vil nok være i nærheten for å fore den, så den bør (burde) bli satt tilbake der den ble funnet snarest.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

fugleunger

hei. vi bor i 2 etasje i en blokk på 4 etasjer, har plutselig i dag 03.06 fått 2 små fugler, kjøttmeis? (liten og gul på brystet) sitter og ser på de i vinduet, og morra flyr att og fram og mater. er det flygetrenings tid for sånne småfugler nå? de kan ikke fly så bra enda hvertfall. hva kan jeg gjøre? skal jeg bare la de være, eller sette de opp fra bakken, siden vi har ganske høye og tette rekkverk.

N.N (03.06.2014)

Svar:

Bare la fuglene være for seg selv. Meiseunger lærer å fly i løpet av noen få dager.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Felling av tre

Har et tre vi vurderer å felle. Et duepar ?skogsduer? har rede i treet. Flytter disse duene om vinteren, så jeg kan foreta felling da? Vil ikke felle treet mens duene bor der.

R.L. (02.06.2014)

Svar:

Ingen problemer med å felle treet etter september. Det er trolig ringduer som hekker i treet, og utpå høsten er de ferdig med hekkesesongen. De kan ha opptil 3-4 kull i løpet av året.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Trost tar fugleunge

I går så vi en trost (angivelig en gråtrost) fly foran oss med en fuglunge i klørne. Fugleungen var liten og mindre enn en trostunge.
Det fløy ganske mange hissige småfugler etter den (omtrent 5-6 stykker), men fordi vi kjørte bil og jeg var så opptatt av å se hva trosten hadde mellom klørne, fikk jeg ikke med meg hvilket småfugler som jaget den.

Jeg ble vedlig overrasket over å se at trost tar fugleunger og antar at det ikke var dens siden den ble jaget av flere småfugler.

Jeg vil høre med dere om det er observert flere slike tilfeller at gråtrost tar små fugleunger?

S.S. (02.06.2014)

Svar:

Jeg tror du har tolket feil, dessverre. Troster gjør aldri dette, så det er helst en annen art som du har trodd var en trost. Dvergfalk kan minne veldig mye om en trost i måten den flyr på. Spurvehauk er også en mulighet.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Blåmeis og kjøttmeis unger som mat.

Har flere kasser med blåmeis og kjøttmeis hvor ungene har forlatt reir de siste dagene.registrere ingen fuglelyder av ungene runt kassene nå. Er mye skjærer i området.Kan det hende at skjærene har tatt alt sammen?Klarer fugleungene seg for skjærer når de har kommet seg på vingene?

K.S. (02.06.2014)

Svar:

Skjærer kan være ganske harde til å forsyne seg av nettopp uthoppede fugleunger, så dette er absolutt en mulighet, dessverre.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sykdom og skader

Svart/hvitt fluesnapper

Jeg registrerte 12 områder med svart/hvitt fluesnapper i fjor, på samme plassene i år var det kun 3 registreringer. Har dere samme urovekkende opplysninger over hele Norge? I mitøsten er det mange som slakkter ned småfugl for å ha til mat. Hva gjør orentologer for å stoppe denne nedslaktingen? Jeg vet at svart/hvitt fluesnapper flyr over disse områdene, kan dette også ha en årsak til at det blir mindre svart/hvitt fluesnappere.

K.S. (02.06.2014)

Svar:

Svarthvit fluesnapper har flyttet seg mer mot nord og høyere mot fjellet fordi våren har kommet stadig tidligere i nord-Europa de siste tiårene., Disse klimatiske endringene er mest sannsynlig årsaken til det du observerer.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Spurv

Er det noe jeg kan gjøre for en hann Spurv som sitter og roper etter maken sin? Han har våre her i ca 14 dager og roper fra morgen til kveld :)

N.N (02.06.2014)

Svar:

Nei, det kan du nok ikke, dessverre. Hvis ingen hunner vil hekke med denne hannen, så er han kanskje ikke noe særlig å satse på (??).

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnfink eller hybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
I dag kom jeg over denne karen her som antagelig har flydd inn i ett vindu på bygningen ved siden av.

Jeg finner ingen beskrivelse av grønnfink med mørkt nebb, heller ikke innen juveniler. Derfor synes jeg det er vanskelig å stadfeste hva det er med sikkerhet.

Jeg tok desverre bare dette bilde da jeg ville la den være i fred.

Håper dere kan hjelpe.

Mvh
Sølvi

S.S. (02.06.2014)

Svar:

Dette er nok en ordinær, ung grønnfink.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Måseunger

Vi har tre måseunger utenfor huset. De har nok falt ut av redet sitt. Når vi skal gå ut blir vi nesten angrepet av foreldrene. Veldig ubehagelig. Hva gjør vi og er det noen vi kan kontakte??

L.M. (11.06.2014)

Svar:

La dem være. De blir ganske snart flygedyktige, og da forsvinner problemet. Kanskje trekker de noe vekk av seg selv også, før de kan fly.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Svanene drepte måken

Hei, ute på båttur så vi en måke som først så ut til å ville angripe en svanunge. Svaneparet hadde bare en unge. De angrep og drepte måken. Det hele holdt på i 20 min, og de "filleristet" måken lenge etter at den faktisk var død. Er dette vanlig oppførsel for svaner?

M.A. (12.06.2014)

Svar:

Om ikke vanlig, så er det heller ikke uventet. Knoppsvaner kan være svært aggressive i å forsvare sine unger.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn

For en drøy uke siden sirkulerte det en kongeørn over huset mitt! Det var trolig en ung hann, etter drakten å bedømme! Jeg rakk å studere den ganske godt både med og uten kikkert før den kom altfor høyt opp og forsvant! Jeg bor i Skogbygda, og er veldig spent på om den holder til lokalt, eller kom langveis fra? Noen som vet? Mvh. Elisabeth Engen

E.E. (11.06.2014)

Svar:

Hvis skogbygda er i Hedmark der jeg tror dette kan være, så er det mest sannsynlig en fjellvåk du har sett.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

nytt funn (ikke funnet samme dag)

Bilde vedlagt spørsmålet

hei, jeg har funnet nye fjær og jeg tror (fra høyre) brystfjær fra spurvehauk, måse, måse, skjære, vet ikke, due, måse (eller due) men hva tror du??? MVH Marko Skarica.

M.S. (07.06.2014)

Svar:

Det er alltid mye vanskeligere å artsbestemme fjær ut i fra foto, enn hvis en kan holde fjærene i hendene selv. Fra venstre er det nok en måkefjær, så en ukjent, så vingefjær av skjære, stjertfjær av en trost /(trolig gråtrost), to kroppsfjær av ung måke, men den siste til høyre kan minne om en fjær fra en gjøk (under stjerten).

Roar Solheim (21.06.2014)


#Fuglekasser

Uglekasse

Hei. Har lyst til og ordne uglekasser og henge opp i marka, men er usikker på hvilke arter som finnes i område. Jeg har tenkt å henge de opp nord på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag med kystklima og blandingsskog. Hvilke typer finnes der?:)

T. (12.06.2014)

Svar:

Der er nok kattugle den mest aktuelle arten. Hvis du ringer til hovedkontoret til Norsk Ornitologisk Forening i Trondheim, finner du personer som jobber med kattugle og kasser i regionen, og kan få gode råd fra nærmiljøet.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Ung Havørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,eg var ute og padla og kom veldig nær på en ung havørn. Var usikker på kor nær eg egentlig skulle tør å komme, då eg ikkje er interessert i å skade verken den eller meg sjøl! Den satt i treet og berre studerte meg og blinka. Eg lurte på om den kunne være skada, men eg såg ho flaug dagen før, så den virka frisk for meg, som ikkje har greie på det! Eg var 3 meter frå land, og den satt 4-5 meter over meg.

T.V.9. (12.06.2014)

Svar:

Artig bilde og historie. Folk som padler/ror på vannet kan ofte bli oppfattet som noe ufarlig, til forskjell fra om du er på land. Også bever oppfører seg slik overfor kano/kajak.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

skadet fugleunge

hei. jeg og mine lillesøstre fant en liten fugleunge som er mega skada. vi har beholden i en dag, men vi vet ikke hva vi skal gjør med den. vi er redd den skal dø

C.J.S. (13.06.2014)

Svar:

Svært vanskelig å hjelpe slike fugleunger, og som regel ender det dessverre med at de dør.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sykdom og skader

død høne

Hadde en frittgående høne som hadde mye avføring sittende fast i kloakk åpningen. Hun virket ikke i form. Tok derfor en klut for å vaske bort avf. da gikk det bare noen minutter så virket det som "tarmen" vrengte seg utover- og høna døde plutselig. hva kan dette være for noe????

K.M.S. (13.06.2014)

Svar:

Vet ikke - du bør spørre folk som holder burhøns. Høner kan få verpeproblemer, så det spørs om det er noe slikt som har skjedd.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lurer på hva dette er.

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne satt på bakken og solte seg her en tidlig morgen. For meg ser det ut som en type trost, men jeg er ikke sikker. Så hva er det?

W. (14.06.2014)

Svar:

Dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugle egg

Hvilke små ful har hvite egg med brune prikker og legger egg i trir på bakken.

N.N (14.06.2014)

Svar:

Dette høres mest ut som reir og egg av rødstrupe.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bygdøy - fargesterk småfugl

Observerte i går en småfugl, ikke meis, med særdeles klare farger i gult, rødt, sort og hvitt. Gul stripe på sidene. Stjerten hadde hvite prikke med sort hovedfarge. Slank og elegant som en stor linerle.

E.S. (15.06.2014)

Svar:

Du har sannsynligvis sett en stillits - sjekk denne i fuglebok.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Egg ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en Uglekasse ved hytta, tror Kjøttmeis har egg i den, men det er en fugleunge nederst til venstre, kan det være en Gjøkeunge ?

S.B. (14.06.2014)

Svar:

Dette er nok et kjøttmeisreir med en død svartvhit fluesnapper hunn mellom eggene. Fluesnapperen har blitt drept av kjøttmeisen, i kamp om en hekkeplass. Dette skjer stadig, siden fluyesnapperen ankommer først når meisene har startet sin hekking.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

måker

Her ved Spangereid. Remesfjorden er det 100+ fiske/gråmåker, ingen ungfugl.de skulle vel ruget, hatt unger nå. Kan de være røvet, tatt av mink? Virker merkelig.
Her er svært god næringstilgang, tobbis.
Vet noen noe om dette?

R..R.J. (15.06.2014)

Svar:

Nei, dessverre. Dette kan være unge fugler som ikke hekker ennå, men også fugler som har mislykkes med hekkeforsøk.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Tjeldegg

Hva gjør man når eggene til tjelden er oversvømt av saltvannet i fjæra? Sandreiret deres ble oversvømt av floa i dag. Eggene flyter under vann, tjelden gjør ikke noe med det.

H. (15.06.2014)

Svar:

Ikke noe å gjøre, dessverre. Tjeldene legger trolig et nytt kull, forhåpentligvis høyere fra vannstand enn første gang.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fugel?

Jeg fant i dag et rede med ukjent fugl redet ble funnet i Tromsøområdet. det lå i tørt terreng det var kledd med gress og fuglens sorte flær med små hvite prikker. redet inneholdt 6 hvit/gråe egg. Fuglen var litt større enn en bekasin ig lignet bekasin i flyvemåte men er sort (mørk)med hvite prikker

J.E.B. (15.06.2014)

Svar:

Et foto hadde hjulpet for mulig artsbestemmelse.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sykdom og skader

Grønfinkungane dør

Har hatt fleire grønfinkkull i tretoppane her med sine karakteristiske tiggelyder.
Men no har eg funne 12-15 døde og døande unger på tunet her.
Ingen vaksne er funne.
Ungane er vel lettkjenneleg på flekkete bryst?
Slenger ut en del solsikkefrø som er populært og også meiseboller.
Er det salmonella så dør vel også dei vaksne?
Har også 30-40 gråspurvunger på tunet.
Nokre av dei gaper kvar gong dei puster, 2 gonger i sekundet, men spurvene klarer seg godt ellers.
Den gapinga er uvanleg.

E.F. (18.06.2014)

Svar:

Vet ikke hva som kan være galt, men grønnfink har vært rammet av en sykdom som kalles gulknopp de senere årene. Den er smittsom blant fuglene, og det KAN hende det er dette som har rammet ungfuglene.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Økologi og atferd

Snål atferd hos skjærer.

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann!
Tidligere i dag satt det en skjære oppå hagehuska vår, og den gjorde ikke mine til å flytte seg da jeg kom nærmere. Jeg var ca 10 cm unna, tok bilder og bevegde meg, og den satt like stille. Da mannen min var der halvannen time senere satt den fortsatt der. Den glippet med øynene og satt lenge med dem lukket. En annen i familien hadde opplevd det samme i går, ca en mil herfra, hvor to skjærer hadde sittet helt stille i flere timer rett ved en gangvei, flere hadde gått forbi, og også vært veldig nær dem.

Vi har både ender og barn, og blir derfor litt bekymret for om de er syke.
På forhånd takk for svar.

C.B. (15.06.2014)

Svar:

Dette er en ungfugl fra i år, så den sitter trolig helt stille i et forsøk på ikke å bli sett av rovfugler/rovpattedyr. Det er neppe noe galt med den.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Funnet en fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg og en veninne fant en fugleunge på vei til skolen, den hadde falt ut av reiret sitt og reiret er i toppen av en bygning der vi ikke kommer til. Den så så hjelpesløsut der den lå så vi tok den med oss hjem. Vi lurer på hva som er best for fuglen, hva vi kan gjøre for å holde den i live eller om vi eventuelt må avlive den for sitt eget beste.

S.K. (17.06.2014)

Svar:

Denne er for liten til å ha forlatt redet på egen hånd. Det er svært krevende å forsøke å fore opp slike fugleunger, så dersom dere ikke kan få hjelp til dette, er nok dessverre avliving det beste alternativet.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Fuglekasser

Forlatt egg

For ikke så lenge siden fikk vi snøsprv i kassa. Etterhvert hadde de lagt et egg. I de første to dagene var de mye i kassa men nå er egget forlatt. Jeg ser de bare gå inn i kassen kansje bare en gang om dagen og jeg beynner og bli bekymret for at det er forsent. Hva tror du har skjedd?

K. (14.06.2014)

Svar:

Dersom dette ikke er på Svalbard, så har du ikke snøspurv i kasse, men en annen art. Umulig å vite hva som kan ha skjedd, men hunnfuglen kan ha omkommet (det skjer selv i hekketiden).

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

_Ringgås?

Hei!

Så idag et kull med 4 unger og 1 voksen. De lå på vannet og lignet knoppsvaner i fasongen, med ganske lang hals, men kort gåse-/svanenebb. De var på størrelse med en skarv, omtrent, men lå mye høyere i vannet, som en gås. Ungene som var litt mindre enn den voksne, var helt mørke, uten tegninger mens den voksne hadde antydninger til lysere flekk på hodet/halsen. Det har vært både grågås, kanadagås og hvitkinngås her i sommer, men det var ingen av de. Kan det ha vært ringgås? Jeg har aldri sett slike fugler før og ser at de vanligvis ikke hekker her, men dette var i Oslofjorden, like utenfor Tønsberg. Nærmere bestemt Narverød.

Bente Opstad

N.N (17.06.2014)

Svar:

Et bilde hadde hjulpet. Ringgås er ikke hekkefugl i Oslofjorden, det er derimot kanskje gravand, som er litt gåselik i fasongen.

Roar Solheim (21.06.2014)

««første 35 504 - 35 553 av 50 330 siste»»