Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 35 427 til 35 476 av totalt 50 282 spørsmål «forrige neste»
Trostunge som har hoppet ut av redet - bør den reddes?
Hei!
På tur med hunden fant min mor en liten trostunge hoppende rundt i gresset. Den så ikke ut til å kunne fly og beveget seg kun på bakken. Burde hun ha tatt den med hjem og "reddet" den, eller kan den klare seg selv? Det er mye gråtrost i området, så jeg tipper at moren er i nærheten. I nabolaget er det mange katter som den trolig vil være et lett bytte for.
Vennlig hilsen Marie
N.N (03.06.2014)
Svar:
Dette er vanlig adferd for trosteunger, så de bør absolutt ikke røres eller flyttes. Foreldrene finner dem og forer dem på bakken.
Roar Solheim (22.06.2014)
Flere måltroster med hull i halsen???
Hei hei!
Jeg har hatt en skummel hendelse med en spesiell fuglrase flere ganger innen ett år!
Denne fuglrasen er en måltrost.
Det som har skjedd er at en fugl av denne rasen ofte krasjer i huset vårt og dør.
Dette skjedde rundt 5 ganger i fjor sommer, og nå som det er en start på en ny sommer, så har allerede en krasjet og dødd.
Det er ikke det verste, men hver eneste av dem som krasjer og dør har et hull på halsen, selv om fuglen nettopp har krasjet, så har den dette hullet. Det er ikke noe blod rundt, og det er bare på den ene siden av halsen. Jeg tror ikke dette hullet kan ha oppstått fordi det har kommet likmark eller andre kryp inn i kroppen dens allerede, for som regel, så hører jeg et smell på vinduet, og da jeg løper ut, så ser jeg en fugl som nettopp har krasjet.
Jeg har derfor to spørsmål, hva har det seg av at det hele tiden krasjer fugler av en og samme rase, også så ofte?
Og hva kan dette hullet være for noe? Bør jeg bekymre meg?
K. (04.06.2014)
Svar:
Dette er nok en feiltolkning av det du ser. Fuglenes fjær vokser ikke jevnt over hele kroppen, men i spesielle felter. Mellom disse feltene er det naken hud, og det er nok et slikt parti med fjærløs hud på siden av halsen som ser ut som et "hull".
Roar Solheim (22.06.2014)
felling av trær
Det er sommer nå og jeg skulle gjerne felle trær .Hvor lenge må jeg vente for å være sikker på at det ikke er fuglereder der? Må jeg vente til høsten?
N.N (05.06.2014)
Svar:
Hvis du vil være helt sikker, så er det trolig best å vente til etter juli/august.
Roar Solheim (22.06.2014)
hjelp! er allergisk mot bie, humle, veps o.s.v
Hei! Ser det stygt ut? Det er tommelen. Jeg ser ingen brodd!!!!!!
A.H. (05.06.2014)
Svar:
? Dette hadde ikke noe med fugl å gjøre.
Roar Solheim (22.06.2014)
Ny svanefamilie
"Min" svanefamilie har vist fram sitt nye kull: 9 skjønne små nøster. Er det absolutt rekord for antall "svane-babyer"? Jeg trodde 8 var maksimum som lot seg gjøre å få frem - 9 store egg - må ha vært vondt å ligge på for svanemor!
S..H. (05.06.2014)
Svar:
Det er ikke ofte å se at svanene har så store kull, nei, men det er neppe noe problem for svanene å ruge ut så mange egg.
Roar Solheim (22.06.2014)
linerlereir i min traktor
Det er en linerle som har bygget reir i min traktor. Reiret ligger godt plassert ovenpå der hvor batteriene sitter. Jeg lurer på hvordan jeg skal få flyttet reiret vekk fra traktoren, da jeg bruker denne veldig mye nå i forbindelse med transport av sau til fjells.Hvordan skal jeg gå frem, og hvor skal jeg eventuelt prøve å plassere det på en annen plass. Håper på et raskt svar, da dette vel burde gjøres før det blir klekket ut unger.
O.E.Ø. (06.06.2014)
Svar:
Vanskelig situasjon. Vi kjenner tilfeller hvor linerler faktisk har foret opp unger inne i/på en traktor som var daglig i bruk, men da kjørte den ikke langt vekk fra hovedstedet. I dette tilfellet er kanskje flytting til en kunstig eske/plattform så nær som mulig eneste alternativ.
Roar Solheim (22.06.2014)
Fugler
Tror det er en bokfink jeg har utenfor stuevinduet mitt. I ca et døgn nå "driver" den og flyr mot vinduene i verandadøra mi. Styrer rett på, flakser, og rett på igjen. Jeg har fire glass i denne, i går "skeit" den ned to av vinduene, i dag flytter den seg til neste. Den er borte en liten periode, så er den på igjen. Hva skjer, noe jeg kan gjøre. Er jo også redd for at den kan skade seg, selv om det ikke virker slik.
O.I. (06.06.2014)
Svar:
Det eneste som virker er å dekke til vinduene en tid slik at fuglen ikke ser sitt eget speilbilde og angriper det.
Roar Solheim (22.06.2014)
Funnet spurv
Jeg fant en liten spurv i vei kanten den kunne ikke fly å var veldig sulten å når jeg tok hånden til den opnet den munnen som et tegn på at den trodde jeg skulle gi den mat så jeg tok den med hjem den bor i en eske med høy som jeg laget til et rede jeg gir den meitemark men og den har det bra akkurat nå sover den men burde jeg ta hvare på den til den kan fly
N.N (06.06.2014)
Svar:
Dette var trolig en fugleunge som hadde hoppet ut fra redet, og som ble foret av sine foreldre. Du gjorde derfor dessverre ikke noe lurt i å ta den med hjem. Oppforing av små fugleunger er vanskelig og tidkrevende, ikke minst fordi ulike arter forer ungene med ulik næring. Det er ikke sikkert dette er en "vanlig" gråspurv, men mange arter er aktuelle.
Roar Solheim (22.06.2014)
Levedyktighet på forlatte egg av storfugl
Jeg gikk på ei røy som ruga på seks egg i rede rett ved hytta. Røyka ble skremt og forlot eggene. Hvor lang tid kan eggene ligge uten å bli ruga på før vet kyllingene dør? Dette skjedde i morges og røyka har ikke kommet tilbake ennå
G.M.R. (07.06.2014)
Svar:
Hvor lenge egg kan ligge uruget avhenger av hvor lenge de har vært ruget tidligere. Ferske egg kan ligge i flere dager, men når fosterutviklingen har startet, dør fostrene dersom temperaturen synker for mye. Da er det bare snakk om noen timer før det ikke lenger er liv i eggene.
Roar Solheim (22.06.2014)
Fugler som er aktive om natte
Jeg bor i ålesune og det er nå i begynnelsen av juni. Har flere store trær i hagen - bl.a. to blodbøker på ca 17 m høyde. Om nettene i år har vi hørt en fugl som kvitter der meste av natten og dette har vi ikke hørt tidligere år. Det er så vakkert at jeg ligger å nyter dette om natten, men skulle gjerne vite hva slags skapning dette er
N.F. (07.06.2014)
Svar:
Vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen. Flere er aktive kvelds- eller nattsangere, bl. a. svarttrost og rødstjert kan være aktuelle der du beskriver.
Roar Solheim (22.06.2014)
Gir måkeforeldre opp å lete?
Vi fant to måkebabyer ganske forekomme ved siden av en svært trafikkert vei. Trodde foreldrene så da vi la dem i en kasse og satt dem høyt oppe på en terrasse like i nærheten, men de har ikke kommet til dem enda (5 timer). Måkebarna drikker litt vann, men ikke fått i dem noe mer. Er redd for å sette dem ut igjen der vi fant dem, men er bekymret at foreldrene ikke har kommet... Hva gjør vi? Bør vi ta dem inn og hvordan forer vi dem? Leter foreldrene lenge før de evt gir opp?
N.N (08.06.2014)
Svar:
Dette var dessverre ikke så klokt gjort. Foreldrefugler forventer å finne ungene sine der de sist forlot dem, og hvis folk da flytter dem for langt vekk, kan foreldrene ha problemer med å finne dem igjen. Nå er oppforing av måkeungene trolig eneste utvei, noe som er både tidkrevende og vanskelig.
Roar Solheim (22.06.2014)
Måltrost
hei fant en måltrost unge på veien som ikkje kunne å flyge, prøvde å sette den tilbake der vi trudde den kom fra men virka ikkje som om nokken ville ta hånd om den. so vi har tatt den med heim. men vi lurer på kordan vi ska mate den, kor ofte å kor mykje? enventuelt andre nyttige ting for å hjelpe den flotte fugelen til å greie seg på egen hånd etterkvart
P.E.G. (09.06.2014)
Svar:
Det var dessverre uklokt gjort - foreldrefugler er nesten alltid i nærheten selv om dere ikke ser dem. Oppforing av slike fugleunger er en tidkrevende oppgave, og de må fores med mark, insekter og lignende.
Roar Solheim (22.06.2014)
Balanseproblemer
Jeg fant en trost i går (skrev et spørsmål da også)
, som jeg tok med inn i en eske, etter at den krasjet i vinduet.
Den kunne fly, men hadde problemer med å balansere både i luften og på bakken, og endte ofte opp på ryggen.
I dag er den bedre, og klarer nå sitte riktig vei (men på rompa, ikke på beina) Den klarer forsatt ikke fly mer en ca en halv meter opp i lufta.
Jeg vet ikke om den kommer til å bli bra igjen eller om den bør avlives?
Har gitt den litt vann.
C.S.B. (11.06.2014)
Svar:
Det eneste er å la fuglen få ro et par dager, gi den mat og vann. Troster kan fores med frukt og bær. Hvis fuglen ikke klarer å stå på beina etter noen dager, er det fare for at den har fått indre skader som ikke kan leges, og da bør den dessverre avlives.
Roar Solheim (22.06.2014)
skjærunge
vi har funnet en skjærunge i hagen vår, tror den har brukket eller skadet foten, den er redd for oss, men vi vet ikke hva vi skal gjøre, reiret dens er i et veldig høyt tre i hagen vår..
N.N (12.06.2014)
Svar:
Det beste er trolig å la den være i fred.
Roar Solheim (22.06.2014)
Storspover?
Er dette en voksen storspove og en storspove ungfugl?
J. (21.06.2014)
Svar:
Umulig å si - her mangler bilde.
Roar Solheim (22.06.2014)
Mating kun sommerstid?
Bruker en koie sommerstid ved Øyeren. Blåmeisen har rede/fuglunger i taket bak en ødelagt vindski som skal repareres. Skal henge opp noen fuglekasser som erstatning for hjem neste vår(og reparasjon av vindski er utsatt). Jeg har lyst til å henge opp noen fuglematere, men er ikke på hytta om vinteren. Min barnelærdom er at man ikke skal mate fugler hvis man ikke gjør det hele året. Stemmer dette?
N.N (21.06.2014)
Svar:
På dette stedet er det ikke noe problem å mate fuglene selv om du ikke er der kontinuerlig. Det er kort avstand til andre steder hvor det bor folk, og fuglene finner raskt andre matkilder når det er tomt hos deg. I tillegg er Øyeren et næringsrikt område for fugl.
Roar Solheim (22.06.2014)
Omplassering av skjære
Vi har to uredde og pågående skjærer hos oss. De er klekket og oppvokst i et av våre trær for noen år siden. Nå er de stadig inne i huset, spiser kattematen på kjøkkenet og tar mat fra spisebordet inne. Dette medfører mye skit og er lite hyggelig. Er det mulig å omplassere de eller vil de komme tilbake? Hvor langt må vi i så fall kjøre de?
Hilsen Gro
G. (04.06.2014)
Svar:
Tja, ikke godt å si. Dere kan forsøke å kjøre dem vekk 10-12 mil, men uvisst om de kan vende tilbake. For å være sikker, burde de kanskje bli ringmerket av en godkjent fugle-ringmerker.
Roar Solheim (21.06.2014)
Hvilken and?
Hei. Har i to dager vært på Hestsjøen i Trondheim og badet. Der traff jeg på en and som jeg ikke har sett før og som jeg lurer på hvilken and det kan være. Har fått foreslått Moskusand, men litt usikker. Den har en slik klo som er typisk Moskusand (Wikipedia), men mangler det røde over nebbete. Veldig tam og spiser fra hånden. Kan dere hjelpe meg? Er det en vanlig fugl å se her i Trondheim?
C. (08.06.2014)
Svar:
Moskusender finnes i ulike varianter, siden de er tamfugler, og dette er en slik en.
Roar Solheim (21.06.2014)
Hvem lager lyden?
Hei. Har skrevet til dere før angående den veldig kraftige lyden fra en fugl jeg har hørt om natta en del år på rad - ifjor kun en gang, men da var den så nær meg at jeg skvatt skikkelig. Det er vanskelig å gjengi et skrik med bokstaver, men det er vel en ugle. Har lånt alle de lydbøkene med fuglelyder som finnes, men ingen har vært helt lik. Så en dag gikk filmen Norsk Byggeklosser, jeg kom inn i filmen mot slutten der "Stutum"-Bjørn Sand (husker ikke hva han het i filmen)flytter inn i sitt nye hus, og skal overnatte for første gang. Da kona må opp på taket og ta plasten av pipa (så de ikke skal dø av kullos) skriker "min fugl". Hurra, endelig en lydfil. Min sønn ble satt på saken og for noen dager siden fikk jeg tilsendt lydfilen pr mail. Det skal sies at her har de tydeligvis "lagt på" en typisk hoho-uglelyd også, mens den andre lyden skjærer gjennom "marg og bein". Men hvilken ugle er det? Vet ikke om dere kan høre lydfiler?
R.H. (02.06.2014)
Svar:
Jeg har ikke filmen, og husker den heller ikke i slik detalj, men som lydkulisse i en norsk film vil jeg tippe at kattugle er den mest sannsynlige arten som kan ha blitt brukt.
Roar Solheim (21.06.2014)
Utrolig opplevelse
I forgårs opplevde jeg at to Vandrefalker kom seilene inn over låvetaket. Først en mindre hann og så en tydelig større hunn, begge fløy lavt over gårdsplassen, hannen begynte å sirkle mens hunnen fortsatt ned til Rødbyvannet. Under Vandrefalk-hannen som sirklet så jeg plutselig en sirklende sivhauk! Dette var svært spesielt ettersom jeg aldri har sett Sivhauk eller et vandrefalk par her før, og nå ser jeg dem samtidig.
PS: vandrefalk-hunnen og hannen fløy i par senere på dagen (hunnen) med en hettemåke.Observert på Rødby i Buskerud, håper dere synes dette var en artig, interessant og sjelden observasjon fra en 14 år gammel gutt.
J.S. (05.06.2014)
Svar:
Ja, du har nok vært heldig og sett to flotte fuglearter samtidig. Det kan hende at falkene hekker i nærheten i en bergvegg, og at de ikke likte sivhaukens nærvær.
Roar Solheim (21.06.2014)
Fuglelopper
Hei. Har en blåmeisfuglekasse på terrassen, og i morges fløy ungene ut. Oppdaget da jeg kom ut at et stort antall svarte fuglelopper krøp i og rundt fuglekassehullet og forsiden av kassen.
Bør reiret fjernes med det samme eller skal jeg vente til det blir kaldere utpå høsten?
Kan fuglelopper spre seg til øvrige deler av huset?
Hvordan går man frem for å fjerne reir med fuglelopper?
E. (05.06.2014)
Svar:
Brett opp skjortearmen og ta på gummihanske, og plukk ut reiret raskt. Hell på noe brennbart og sett fyr på det. Siden dette er på/ved huset, er det greit å fjerne reir og lopper så raskt som mulig. Ellers er vinteren en god tid for slike aktiviteter. Får du fugleloppe(r) på armen, kan du bare knipse dem vekk.
Roar Solheim (21.06.2014)
Rask rovfugl.
Denne rovfuglen kom med raske vingeslag over vannet i Stange kommune. Håpløs å få et godt bilde, men kan du se hva det kan være ?
Å. (08.06.2014)
Svar:
Dette er enten en vandrefalk eller en lerkefalk. Stedet du angir kan tyde mest på lerkefalk. Den ser heller ikke kraftig gul ut rundt nebb og øyne, noe som pleier å være godt synlig på en vandrefalk.
Roar Solheim (21.06.2014)
Skadet flaggspetthann
Noen ide om hva som kan ha forårsaket denne skaden? ( oppdaget i dag)Fuglen virker tynn, pjusk og sulten
R. (11.06.2014)
Svar:
Dessverre, nei. Dette bildet er for nær til at en kan si noe om hvorvidt fuglen er skadet eller ikke. Men spetter kan bli pjuskete under hekketiden pga slitasje på fjærene gjennom all inn- og utflygingen gjennom reirhullet.
Roar Solheim (21.06.2014)
Kva fugl er dette?
Desse sat heilt ute på eit skjer vest i havet på Bømlo ein sommardag. Kva fugl kan det vera?
M. (08.06.2014)
Svar:
Litt vanskelig å si, men fuglen midt på bildet ser ut til å være en sandløper pga det mørke feltet ved vingeknoken.
Roar Solheim (21.06.2014)
Kvifor gjæl ikkje gauken?
I vår har vi hatt besøk av en gauk som ikkje gjæl(galer). Den sit gjerne på en gardstaur og er heilt still. Er det slik at enten hoa eller hannen ikkje gjæl? En skulle ikkje tru at egglegginga for vertsfamilier til gauken er ferdig med egglegging no. Kanskje enkelte gauker er stumme?
T.M. (07.06.2014)
Svar:
Nei, jeg tror dette skyldes at du har en hunn på besøk. Det er hannen som galer, hunnen sitter kanskje mest å speider etter småfuglreder hvor den kan legge egg.
Roar Solheim (21.06.2014)
Forlatt fuglekasse
Vi hengte opp en fuglekasse i barnehagen, og det var stor stas da vi så fuglene bygge rede. Vi tok en titt under lokket og så at det var 4-5 egg i kassa. Vi så stadig en fugl fly ut og inn av kassa, eller den satt på gjerdet når det var mange barn ute. Etter en stund registrerte vi at det var ingen aktivitet ved fuglekassa lenger. Vi tror den er forlatt. Kan det ha blitt for mye uro og bråk? I tillegg ble den hengt opp i solvegg, men vi ville ikke flytte den da det var bygget rede i kassa. Vi tror det var Pilefink eller Gråspurv som flyttet inn.
C.E.K. (08.06.2014)
Svar:
Fugler kan omkomme også under hekketiden, og det er mange andre, mulige grunner til at kassa er forlatt, enn at dere har forstyrret dem for mye.
Roar Solheim (21.06.2014)
Fant en enslig fugleunge midt i veien
Hei!
jeg gikk tur ved Romeriksåsen, og plutselig lå det en fugleunge midt i veien rett foran oss. Den virket ikke til å være skadet, men jeg flytter den forsiktig ut av veien og til grøften i stedet. Er det grunn til å tro at foreldrene var i nærheten, og alt var i orden? Jeg vet ikke hva slags fugl det var, men den hadde ganske kraftige klør og nebb. Hva slags fugl var det (se bildet)?
T.G. (09.06.2014)
Svar:
Dette er en rødvingetrostunge, og ganske riktig: foreldrene holder øye med dem og forer dem jevnlig. Helt greit å flytte slike vekk fra trafikkert vei eller sti.
Roar Solheim (21.06.2014)
Kjøttmeisungers alder
Hei!
Hvor gammel kan disse kjøttmeisungene være tro?
G.S.E. (08.06.2014)
Svar:
Vil tippe at de kanskje er omkring en uke gamle.
Roar Solheim (21.06.2014)
Kråker / Skjærer som plager kattene
Hei, fant ikke noe vettug svar på dette tidligere, men vi har noen katter i huset her som er ute på natten. To tre skjærer eller kråker lager et spetakkel her med å plage kattene. Spesielt sånn i 4-5 tiden på morgenen er det ulevelig på utsiden her. Hva kan jeg gjøre for å få en stopp på dette? Orker ikke stå opp hver eneste natt lenger....
H.E.C. (09.06.2014)
Svar:
Vel, holder man katter og slipper dem ut, så er varsling fra fuglene som blir truet av kattene en del man dessverre må leve med...
Roar Solheim (21.06.2014)
Søkk i brystet
Denne gråspurvungen er ny for oss. Han/hun har et skikkelig søkk i brystet.Virker å være i fin form, bortsett fra at han/hun opptrer mer krevende enn sine søsken i matfatet. Noen ide om hva dette kan være?
R. (08.06.2014)
Svar:
Dette er bare halsgropa som ligger mellom brystmusklene. Alle fugler har denne anatomien, men når de har fylt kroposen med mat, synes ikke dette søkket. Det forsvinner også dersom fuglen trekker halsen og hodet ned mellom skuldrene.
Roar Solheim (21.06.2014)
Skadet fugleunge
Hei, fant denn fugleungen igår mens den ble hakket på av skjæra. Den var da medtatt, blødde fra nebbet og har en skadet fot. Hva gjør jeg med den? Den er kvikk og fin idag, spiser, gir lyd fra seg og flakser med vingene, men kan ikke fly.
H.E. (10.06.2014)
Svar:
Dette er en skjæreunge, så det var underlig at andre skjærer hakket på den. men det kan være naboparet som prøver å fjerne ungen til konkurrentene sine.
Roar Solheim (21.06.2014)
Hvor lang tid tar det for at skjærunger kan fly?
Hvor lang tid tar det for at skjærunger kan fly?
L.G. (09.06.2014)
Svar:
Trolig omkring 4-5 uker etter klekking, men vet ikke nøyaktig.
Roar Solheim (21.06.2014)
En fugl som synger som en kanarifugl
Hei, jeg bor i Heggedal området, Asker, det er et fantastisk fugleliv rundt omkring. I den siste (begynnelse av juni) merker jeg at det er en fugl som kvitrer og synger på en måte som påminner meg veldig mye som en kanarifugl, nesten det samme "låten". Siden det er så mange trær klarer jeg ikke å se på fuglen eller å ta et bilde. Hvilken fugl kan den være? På forhånd takk!
S. (09.06.2014)
Svar:
Det KAN hende at du hører en møller, en av sangerne. Den har en trille som kanskje kan minne litt om lyder fra en kanarifugl.
Roar Solheim (21.06.2014)
Hvilken and er dette?
I går fikk vi besøk av en and med 8 andunger
I hagen vår, ganske langt unna vann. Spørsmålet er hvilken type dette er? Moren(?) var svart, og hvit under stjerten.
Ungene har jeg bilde av.
M.L. (09.06.2014)
Svar:
Dette er nok et kull kvinandunger. Håper moren fikk dem tilbake !?
Roar Solheim (21.06.2014)
Skjærereir - Når kan en fjerne skjærereir?
Lurer på når en kan fjerne skjæras reir. Vi har de høyt oppe i et tre i bakgården og er nødt til å leie inn noen til å fjerne det, har ikke sjans til å se om det er egg eller unger der. Lurer derfor på i hvilken tidsperiode det kan fjernes.
V.H. (10.06.2014)
Svar:
Hvorfor må det fjernes?
Hvis dette skal gjøres, er det best å foreta slikt etter august, altså godt etter endt hekketid.Roar Solheim (21.06.2014)
Linerle i takrennen
Vi har oppdaget at et par linerler lager reir i takrenna vår noen meter over terrassen vår. Bør vi fjerne dette? Det gjør oss ikke noe å ha dem der, men er redd for at det vil bli oss som blir jaget vekk utover sommeren, når det kommer egg, og de klekker.
N.N (10.06.2014)
Svar:
Nei, det er det neppe noen fare for. Linerlene vil nok venne seg til at dere er der, så dere kan trygt la dem fullføre hekkingen.
Roar Solheim (21.06.2014)
Rødstjert
Hei, jeg har et rødstjert par som hekker i en av fuglekassene mine.
De har åtte egg i kassa som de har kanskje ruget på i to uker. Men det ser ut til at de har forlatt fuglekassa med eggene. Jeg har ikke sett dem i nærheten på fire dager siden jeg sjekket fuglekassa. Det kan hende de har blitt forstyrret for mye. Er dette vanlig, og hva skal jeg gjøre med eggene?
A. (10.06.2014)
Svar:
La reiret ligge i fred ennå en uke. Hvis eggene da ikke er klekket, og de kjennes kalde ut, så er de nok forlatt. Hunnfuglen kan ha omkommet, og hannen ruger ikke alene.
Roar Solheim (21.06.2014)
Makrell terne
Hei! Jeg vet ikke om dette er riktig sted å spørre, men jeg prøver. Like utenfor huset mitt ligger et lite skjær som gjennom generasjoner har vært et tilholdssted for en markrellterne koloni. Hvert år den 3 mai (+/- et par dager), kommer det første paret. Etter en uke er stort sett alle på plass. Antall par har variert fra år til år, men det kan dreie seg om 30-40 par. Kanskje enda mer i gode år. I dag er det 7 juni, og jeg har ikke registrert en eneste fugl. Heller ikke i nærområdene.
Jeg vet den har en lang reiseveg (ja kanskje den lengste av våre reisende). Jeg reiser en del selv i mitt yrke, og det er slitsomt til tider. Kan den simpelthen bare ha gått lei av all pendlingen?
Mvh Magne Bjelland
Kårevikstølen 12
5412 Stord
PS. Det hører med til saken at de andre fastboende (fiskemåser og kanskje et par andre fugler) på det lille skjeret stortrives i makrellternenes fravær - de støyer som kjent en del)
N.N (11.06.2014)
Svar:
Alle kolonihekkende arter, slik ternene er, kan flytte koloniens hekkeplass fra ett år til et annet. Dette kan ha sammenheng med f. eks. om reir og unger et år går tapt pga mink. Men det kan også være at det lokalt ikke er mat for ternene i år.
Roar Solheim (21.06.2014)
Henge opp fuglekasse til Tårnseiler
Vi er så heldige å ha en bitte liten Tårnseilerflokk her vi bor! Og for å oppmuntre dem til å bli flere har vi laget rugekasser, etter oppskriften!
Men hvor skal vi henge dem opp? Har en låve som vi tror er ypperlig, med tanke på høyde, men hvor høyt? Og bør vi tenke på sol og vind? Hvor viktig er dette?
L.P.L. (11.06.2014)
Svar:
Slike kasser bør henge høyt på veggen, helst oppunder møne eller takutspring.
Roar Solheim (21.06.2014)
Fugleunge funnet
Hei! Jeg fant en fugelunge her i stad på bakken Fuglen har begynt å fått fjær, men ikke overalt. På kroppen i det minste. Den ligger nå i en eske så pakket inn som jeg fikk til. Hva skal jeg mate den med? Når kan jeg slippe den ut på egen hånd igjen?
N.N (11.06.2014)
Svar:
Lurer på om dette er en tårnseilerunge. I så fall må den enten tilbake til reirplassen den falt ut fra, eller så må den fores i 3-4 uker til den blir flyvedyktig, hvilket ikke er noen enkel oppgave med en insektspiser.
Roar Solheim (21.06.2014)
Snøsprurv par som forsvinner om kvelden
Jeg oppdaget for ikke så lenge siden at jeg hadde fått reir i kassen fra snøspurv. De bygger alltid på reiret om dagen men om kvelden forsvinner de og kommer ikke tilbake før om tidlig morgen. Også lurte jeg på om dette er normalt eller om det kan være noe annet.
K. (11.06.2014)
Svar:
Du har neppe snøspurv i kasse, med mindre kassen er satt opp på en husvegg på Svalbard.
Roar Solheim (21.06.2014)
Fjerning av fuglereder
Hei!
Jeg lurer på hvilke regler som gjelder på dette med å fjerne reder der det er unger/egg i.
Arbeidsgiveren min vil fjerne reir(gråspurv eller pilfink) ved to porter der det rygger lastebiler inntil, pluss noen som er på tak.(Måker av et slag)
Må også nevne at det gjelder en næringsmidelbedrift
T.G. (12.06.2014)
Svar:
I dette tilfellet tror jeg kanskje helsemyndigheter/mattilsyn kan ha myndighet til å tillate fjerning, siden det har med helse/smittefare å gjøre. I andre tilfeller har du ikke lov til å fjerne eller ødelegge reir og egg/unger til fugler, selv om de hekker på uønskede steder.
Roar Solheim (21.06.2014)
Påkjørt kråkebaby
På vei til jobb i dag møtte jeg en gruppe barn som hadde samlet seg rundt en kråkebaby. Den prøvde å komme seg vekk men foten og den ene vingen var tydelig skadet. Jeg måtte gå for å rekke viktig arbeid men hva skal man gjøre i slike situasjoner? Jeg fikk litt vondt av stakkaren!
N.N (13.06.2014)
Svar:
Dette er alltid vanskelig, og hvis fuglen har skader som det tar lang tid å lege, er det dessverre nesten alltid best å avlive stakkaren. Men dersom det er mange små barn til stede, kan det være en ide å medbringe fuglen for "veterinærhjelp", uten direkte å måtte si at den må avlives.
Roar Solheim (21.06.2014)
Hakkespetter
Er det noen hakkespetter som lager reir nå?
N.N (12.06.2014)
Svar:
Nei, de fleste har enten utflydde unger, eller store unger i reirhullene nå.
Roar Solheim (21.06.2014)
Due - unge?
Hei, fant denne duen virrende rundt i bilveien kl 22 i kveld, ingen foreldre å se og han kunne ikke fly. Fanget han med hendene og så han har et overflatisk sår på nakke/rygg. Usikker på om styrestjerten er helt på plass. Han tatt han med hjem og lar han får ro i natt. Har satt fram mat og vann i egnet kjellerrom. Er det lurt å slippe han løs ute? Hva slags due er det? Har en del duer i hagen/skogen nær ved. antar det er skogsduer (tyrkerduer?).
E.E. (12.06.2014)
Svar:
Dette er en ringdueungfugl, men den er såpass stor at den nesten bør kunne spise selv. Kornsorter, brødbiter o.l. samt vann kan kanskje gå an. Forøvrig ser det ut til at den har fått litt hard medfart med høyre vinge og mistet noen fjær.
Roar Solheim (21.06.2014)
Forlatt måkeunge
Hei. Jeg fant denne måkeungen i Horten. Den lå ved marinemuseet hvor det var stor trafikk pga Færderseilaset. Jeg fulgte med for å se om den ble matet av foreldrene, men så de ikke. Ungen virket frisk på morgenen, den løp rundt og pep. Utover kvelden og natten ble den mer og mer slapp. Da jeg så til ungen etter midnatt, var det nesten ikke liv i den. Jeg hadde ikke hjerte til å forlate den der alene så jeg tok den med meg i båten hjem til Oslo. Når jeg leser innlegg som er skrevet tidligere, forstår jeg at jeg burde ha latt den ligge der og at foreldrene kanskje hadde kommet tilbake når området igjen ble rolig. Vel, her sitter jeg med en liten måkeunge. Den spiser godt og er mye kvikkere. Bør jeg kjøre tilbake til Horten med den?
N.N (15.06.2014)
Svar:
Nå er nok det for sent, så nå har du et pleiebarn til utpå ettersommeren! Det positive er at måker er nesten altetere, med fisk som hovedmeny. Bare ikke gi den noe som er saltet eller krydret, ellers kan det meste hakkes opp og brukes (poteter, kjøtt, fisk, grønnsaker osv.).
Roar Solheim (21.06.2014)
spurv
Hei fant en spurv inne i dag og eg lurer på kordan eg skal hjelpe den. den har en skadet fot virker som om spurven ikke er så gammal for den kan ikke fly skikkelig enda og ka kan eg mate den meg
A. (13.06.2014)
Svar:
Svært vanskelig å gjøre noe med slike fugleunger, bl. a. fordi ulike arter forer ungene med ulik mat, og det er slett ikke sikkert at det er en gråspurvunge du har funnet (?).
Roar Solheim (21.06.2014)
kråka i vinduet
Hei,naboen vår har en kråke som fløy inn i vinduet gang på gang og nå har den byegynnt hos oss
Hva skal vi gjøre
J.K. (14.06.2014)
Svar:
Dekke til vinduet noen dager til en uke slik at den ikke ser sitt eget speilbilde.
Roar Solheim (21.06.2014)
smart foring?
Hvordan kan jeg fore småfuglene uten at det kommer store flokker av byduer som skiter ned hustaket og bilen til naboen? Jeg bruker et langt smalt rør som foremater og det går mest på solsikkefrø, flere store sekker i løpet av året. Duene kan ikke sette seg på formateren men de flyr i lufta mens de står stille, og de tømmer materen i løpet av 20 minutter når de er mange nok.
B.R. (15.06.2014)
Svar:
Du må henge forautomatene inne i et forbur med 5 cm nettingåpninger - se Fuglevennen nr 2 2007; PDF finner du på Fuglevennen/NOF´s nettsider. Da kommer bare småfuglene til maten, og duer og skjærer må nøye seg med det som eventuellt faller på bakken.
Roar Solheim (21.06.2014)
linerlebaby
Hei,har linerlerede oppe i månen på huset, mangler en planke så de har laget rede oppi der. I dag hørte jeg det pro i bladene nede på bakken, der fant jeg linerlebabyen, jeg tok og klatret opp og la den tilbake i redet, men vet ikke om det holder, om mor og far fortsatt holder på og mate den. Hva kan jeg fore den med hvis de ikke kommer til den lenger?
J.T. (15.06.2014)
Svar:
Linerler spiser insekter, så det er svært vanskelig å fore opp slike fugleunger selv.
Roar Solheim (21.06.2014)