Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 35 057 til 35 106 av totalt 49 935 spørsmål


Spørsmål:

kan kråka spise kaniner

N.N (22.06.2014)

Svar:

Tviler på at kråka kan ta voksne kaniner, men om den kommer over en forlatt unge er det nok mulig den ser sitt snitt...

Frode Falkenberg (23.06.2014)


#Fuglekasser

Tårnfalk

Bruker tårnfalken samme (kråke)reir/kasse i flere år på rad?

N.N (23.06.2014)

Svar:

Ja, det kan den godt gjøre.

Frode Falkenberg (23.06.2014)


#Økologi og atferd

Terna

I dag flyr terna i flokk, høyt oppe og skriker korte, høye skrik i ett kjør. Hva betyr det?

J.H. (22.06.2014)

Svar:

Trolig at det er noe farlig nær kolonien, kan skje en mink?

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Egentlig kommentar

Bilde vedlagt spørsmålet

Takk for svar mht. skadet flaggspetthann. Legger ut nytt bilde som viser hele fuglen, ikke bare "skaden".. Er det slik de kan se ut etter reirarbeid???

N.N (22.06.2014)

Svar:

Denne ser faktisk ganske normal ut, så jeg tror ikke det er noe uvanlig fjærslitasje her.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Spurvens livslengde

N.N (22.06.2014)

Svar:

Alle små spurvefugler kan i beste fall bli opp mot 8-10 år gamle.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi forer litt for fuglene også om sommeren, for det gir oss å mye glede.
Nå har det jo vært drøssevis av fugleunger av alle slag hos oss og de fleste klarer vi å bestemme, men ikke denne.
Det har kommet de siste par ukene og oppholder seg sammen med alle andre. Går stort sett på bakken og plukker.
Vi tenkte kanskje det kunne være en gulvspurvunge, men i så fall er den ikke særlig farget ennå. Og så synes vi den har litt lange bein og den synes en smule større enn de andre voksne.
Vi har lurt voldsomt på hva slags fugl dette er. Jeg forsøker å laste ned et bilde av fuglen, men har ikke fått noen bekreftelse på at det ble vellykket.
Bildet er tatt i Ihlenkleiva, Geithus i Buskerud 19.06.2014
Kan dere hjelpe?

T. (22.06.2014)

Svar:

Jeg tror gulspurv er riktig her. Ungfuglene er ikke særlig gule, og den minner mye om ungfuglene fra de andre buskspurvene (sivspurv, lappspurv).

Roar Solheim (22.06.2014)


#Fuglekasser

Døde unger i redet til Kjøttmeis

Vi har video i fuglekassen og vår Kjøttmeis la 11 egg og fikk 10 unger, nå er det bare 5 igjen. Hva gjør hun med ungene som dør. De blir bare borte. Den siste føde i dag, prøver å følge med på hvor det blir av den. De andre har forsvunnet fra redet. Nå er de ganske store og har fått øyne. Den som døde i dag var liten. Bryr hun seg ikke om å mate de minste? Den fikk ikke mat, de andre var høyere og hadde større gap. Har trodd at de andre har dødd pga overoppheting fordi det har bært så varmt og kassen står i sol ganske lenge på ettermiddagen. Bør kassen ligge i skygge for sola. Har sett at de har ligget utslått utover i kassen og tenkte dette var pga varmen. Takknemlig for svar.

S. (04.06.2014)

Svar:

Det er ganske vanlig at en del unger, særlig de minste, kan bli etterlatt eller dø i reiret til meisene de siste dagene før ungene skal hoppe ut. Noen ganger kan et helt kull med store meiseunger ligge døde i kassa, og da kan det ha sammenheng med at en av de voksne fuglene har dødd slik at den gjenlevende ikke finner nok mat til ungene.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Måseunge

Hei. Fant en litt forkommet måseunge på altanen min i kveld. Tror ikke den er flyvedyktig. Ser mange måser som kretser rundt her, virker som de leiter etter noe, men de ser ikke ungen. Vet ikke hvordan den havnet på altane. Hva skal jeg gjøre?

N.N (12.06.2014)

Svar:

Kanskje du kan flytte den til taket av huset? Trolig har måkene hekket der, og da vil foreldrene også kunne finne ungen der. Et annet alternativ er å sette den på bakken nedenfor, dit ville den sannsynligvis ha endt opp likevel, og foreldrene ville ha funnet den der.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Baby kjøttmeis

Fant en baby kjøttmeis, ingen rede eller mor i nærheten! Fant ut at vi tok den med hjem for å ta vare på den til den klarte seg selv. Spørsmålet er hvordan skal vi ta vare på den? Mate den osv?

N.N (05.06.2014)

Svar:

Dere burde ha latt den være i fred. Mating av meiseunger er en krevende og vanskelig oppgave.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Skadet skjære

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg har funnet en skadet skjærunge. Den sitter på bakken, og kan ikke fly. Jeg vet ikke om den er skadet, eller om den enda ikke har lært å fly? Skjæren ser ikke så veldig liten ut, så jeg ville trodd den kunne fly til nå. Jeg har prøvd å mate den med brød osv, men foreldrene flyr over og hveser når jeg er i nærheten av fuglen. Hva skal jeg gjøre? skal jeg la den ligge, og mate den av og til, eller ta den med hjem i en eske? Er redd for at den blit tatt katt eller lignende.

J. (05.06.2014)

Svar:

Dette er en kråkeunge som ser ut til å være i fin form. La den være i fred - foreldrene mater og tar hånd om den.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

skjæreunge funnet !

hei
vi har et skjærereir i hagen vår i et veldig høyt tre! i går fant vi en skjæreunge sittende på bakken i hagen vår, ble veldig bekymret og rigget derfor til et "reir" til den med blader og kvister og gress. det er bare det at den er VELDIG redd for oss, jeg klarte å ta den med et håndkle og legge den oppi "reiret" ( "reiret" henger forresten i samme tre som det opprinnelige reiret. ) men er bekymret! vis vi nå nærmer oss der fuglungen ligger vil den nokk bli skremt og hoppe ut.. ungen klarer ikke ennå å fly, og jeg er litt redd for at den har skadet beinet. hva burde vi gjøre? den ligger nå i "reiret" men moren har ennå ikke kommet for å mate den. ungen har forresten pels, men er fortsatt en baby , det er lett å se.

N.N (12.06.2014)

Svar:

Slike skjæreunger bør en helst la være i fred på bakken. De hopper ut før de er flyvedyktige, og fores av foreldrene på bakken.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Skjæreunger

Hei,min sønn skar ned ett tre i Hagen, det han ikke visste, var at det treet var ett rede.. Rede inneholdt 5 unger, to hadde fAlt ut i fallet,så hanhetet sine såisepinner og forsiktig løftetungene tilbake til rede.
Det ser ut. Til å være skjære unger. De har fjær på vingene. Så lurer min sønn på.. Hva skal han mate de med ?hvor ofte ? Fuglemor kommer ikke...til opplysning så har han lagt rede i en utelampa snudd opp/ned under tak på garasjen. Han trenger råd om hvordan han kan hjelpe fugleungene.mxv h .astrid PAULSEN, mjøndalen

A.P. (06.06.2014)

Svar:

Skjærer er altetere, så i dette tilfellet kan finhakkede rester av det meste av mat som vi spiser (dog helst ikke krydret eller saltet mat), brukes. Viktig at de får rester av kjøtt og fisak, slik at de får proteinrik kost.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Skjæreunger

Hei! Jeg fant en skjæreunge lørdag 7 juni. Den lå rett under reiret den hadde kommet seg ut av. Jeg vet det blir oppfordret til å la fuglunger være i fred. Men hadde jeg bare latt den ligge ville den blitt et veldig lett bytte. Jeg har plassert den på en veranda. Den spiser delvis selv, men foreldrene kommer nok også og mater den. Det virker som den er i grei form, og jeg hører den kommunisere med med foreldrene. Ikke så mye nå riktignok som i begynnelsen. Nå har jeg hørt at skjæreunger forlater reiret 3 dager før de er flyvedyktige. Denne har vært her i 4 dager nå, jeg tror den er yngre enn hva som er "normalt" for å forlate redet. Den var kanskje 12 cm da jeg fant den, med en hale som ikke er mer enn et par cm. Den flakser litt innimellom, men kommer seg vel ikke høyere opp enn ca 10 cm. Det føles ikke helt greit å ha den værende på verandaen men jeg ser ikke noe alternativ. Går det an å anslå omtrent hvor gammel den kan være ut fra beskrivelsen? Og hva er riktig å gjøre?

A.M. (11.06.2014)

Svar:

Et bilde hadde hjulpet på for å vurdere alder. Siden du har tatt med deg skjæreungen, har du en oppgave med å fore den til den kan klare seg selv. Det kan ta flere uker utover sommeren.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Kjøttmeis bygger rede i krukke på verandaen - hjelp!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi ble svært overrasket over å oppdage at et kjøttmeispar har bygget seg rede i en keramisk krukke som står på en hylle på verandaen vår.

Vi har forsiktig tatt den ned ved 4 anledninger:
1. første gangen etter å ha sett fugleinteresse, hvor det var et påbegynt reir i den
2. Lurte på om det *virkelig* var et fuglereir i den - skremte den stakkars fuglen som skvatt ut, og oppdaget 4 egg.
3. Måtte vise til de andre barna - stakkars fugl skvatt ut igjen, og 5 egg

Etter dette så vi fortsatt at fuglen kom tilbake. Men etter en periode med godvær når verandaen var i stadig bruk, så vi lite til fuglen. til slutt måtte jeg sjekke om den fortsatt var der.

4. tok forsiktig ned krukken igjen - ingen fugl. 3 egg. Lurte på om den kunne ha mulighet til å flytte på eggene sine - men søk på nett og svar her på siden tilsier at så ikke kan skje.

Så oppdaget jeg i dag (etter halvannet døgn med regnvær) at den var tilbake igjen, og har tatt flere turer til krukka med noe i munnen!

Spørsmål:

Hva skjer når/om vi tar i bruk verandaen mer? Risikerer vi at den forlater eggene/ungene?

Når er det sannsynlig at eggene klekkes?

Hvor lang tid trenger ungene før de blir flyvedyktige?

Tror du ungene klarer å komme seg opp av en litt høy og smal krukke? Burde vi være påpasselige og hjelpe til på noe vis/tidspunkt?

Vedlagt er bilde av rakkeren - det er også en make som er grå i utformingen - men den har jeg ikke sett enda i dag.

Med vennlig hilsen,
Inge

I. (05.06.2014)

Svar:

Dette er en kjøttmeis. Hvis den flyr til krukka med mat i nebbet, har den klekt unger. Da vil den nok etterhvert godta at dere er i nærheten. Bare la dem være i fred, så hopper sannsynligvis ungene ut etter hvert (hvis de ikke allerede har gjort det, da).

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

Hei!

Jeg gikk en tur i går kveld da jeg kom over en katt som hadde fanget en fugl. Fuglen bare satt der uten å røre seg, så jeg skjønte at den var skadet og tok den med hjem. Fuglen var veldig stresset og pustet tungt i hele går, men da jeg våknet i dag sov den godt. Utover dagen i dag har fuglen vært veldig rolig, og den har spist og drukket litt. Det ser ut til at fuglen ikke har noen ytre skader med unntak av det ene øyet som er lukket som følge av skadene katten påførte det.

Det jeg lurer på nå, er hva jeg skal gjøre videre for at fuglen skal få det så godt som mulig? Den ser relativt ung ut, så det vil vel være dumt å slippe den ut i naturen igjen? Finnes det et fuglehjem som tar seg av fugler som ikke klarer seg i naturen? Hva er best for den?

Vennlig hilsen
Fuglevenn

F. (03.06.2014)

Svar:

Hvis en tar til seg slike skadde fugler, er som regel eneste alternativ å passe og fore dem selv. Vi har ingen steder som tar hånd om slike dyr her i Norge. Et bilde hadde hjulpet for å se hva slags fugl dette er.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, for noen dager siden spaserte en fugl inn i vår hage. Virket pjusk og sliten. Så ut som den hadde slags utvekster på beina (se bildet). Vi ga den litt vann og korn, og siden har den blitt værende. Har nå kommet seg men trives her og blir. Virker svært tam, tror det er en slags due. Hvitt hode samt svart/hvit fjær. Se vedlagte bilde. Bør vi droppe mating osv? Ser ut til å trives her men mye skit blir det.
Kanskje den er savnet (men ikke ringmerket)?
Håper på svar.
Stein

S.N. (05.06.2014)

Svar:

Dette er en tamdue/brevdue. Ikke noe problem å gi den mat og vann.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Havsule i finnmark

Hei

Vet det er en bestand/koloni med havsuler i finnmark (Syltefjordstauran) idag ser jeg havsuler på måsøyfjorden/gjesvær/nordkapp. Med tanke på at havsula legger avstander lett bak seg lurer jeg på om der er flere kolonier i finnmark som er registrert? Eller er dette mest sannsynlig havsuler fra kolonien på Syltefjordstauran? Artig å vite :)

J.G. (07.06.2014)

Svar:

Dette er jeg ikke lokalkjent nok til å kunne gi deg et sikkert svar på, annet enn at det kan være havsuler som ikke hekker som flyr og jakter fisk langs kysten der du ser dem.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Hvor gammel kan en svarttrost bli?

N.N (09.06.2014)

Svar:

Opp mot 8-10 år gammel.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

måseunge på terrassen

Jeg bor i boretslag i 3. etasje og har akkurat funnet en liten masåunge på terrassen. Den går frem og tilbake og kvekker mens det flyr store måker rundt og "passer på". Hva gjør jeg med denne. Skal jeg forsøke å løfte den opp på taket, eller ned på plenen. Vil måsene drepe den dersom jeg har tatt på den?

N.N (13.06.2014)

Svar:

Fugløer reagerer ikke på om du har tatt på en fugleunge. Du bør helst la den være for seg selv.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Spørsmål:

hvilke fugler lever i edelløvskogen?

J. (12.06.2014)

Svar:

Veldig mange, og varierende med hva slags løvskog og hvor den finnes i landet.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Snøspurv hann som er alene

Hei. Jeg har oppdaget en hann snøspurv på taket som prøver og lokke til seg hunn spurver. Han har vert her i flere dager og ikke fått noen. Han pleier også og jage bort de andre hannene som flyr forbi. Også lurte jeg på om kan hannene også jage bort hunn spurvene eller bare hannene?Men kan han også bare gi seg og finne en ny plass å prøve?

N.N (05.06.2014)

Svar:

Dette dreier seg neppe om snøspurv.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Når skal kaieungene opp av pipa?

Hei. Et kaiepar har bygd reir nede i luftekanalen i pipa på huset mitt, og det har vært unger der i hvert fall i 5 uker. Så lurer på hvor lenge de blir, og om ungene klarer å komme seg opp selv? Det er minst 4-5 meter opp til pipekanten..

N.N (02.06.2014)

Svar:

Etter omkring 5 uker burde det være tid for kaieunger til å forlate reiret. De burde også kunne komme seg opp av seg selv, dersom de voksne klarer det.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Mat til spurvunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har funnet noe som jeg er ganske sikker på at er en spurvunge. Den har prøvd seg på første flyvetur sammen med søsknene sine, men den har en skadet fot og klarer ikke fly. Jeg bil ikke at kattene skal ta den, så tok den med meg hjem. Men hva skal den ha å spise? Hørte at hønseegg var bra, men er det noe annet?

N.N (05.06.2014)

Svar:

Dette er en blåmeis unge. Foreldrene forer disse med insekter, så de er ikke helt enkle å fore selv.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Økologi og atferd

Trostunge som har hoppet ut av redet - bør den reddes?

Hei!
På tur med hunden fant min mor en liten trostunge hoppende rundt i gresset. Den så ikke ut til å kunne fly og beveget seg kun på bakken. Burde hun ha tatt den med hjem og "reddet" den, eller kan den klare seg selv? Det er mye gråtrost i området, så jeg tipper at moren er i nærheten. I nabolaget er det mange katter som den trolig vil være et lett bytte for.

Vennlig hilsen Marie

N.N (03.06.2014)

Svar:

Dette er vanlig adferd for trosteunger, så de bør absolutt ikke røres eller flyttes. Foreldrene finner dem og forer dem på bakken.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Flere måltroster med hull i halsen???

Hei hei!
Jeg har hatt en skummel hendelse med en spesiell fuglrase flere ganger innen ett år!
Denne fuglrasen er en måltrost.
Det som har skjedd er at en fugl av denne rasen ofte krasjer i huset vårt og dør.
Dette skjedde rundt 5 ganger i fjor sommer, og nå som det er en start på en ny sommer, så har allerede en krasjet og dødd.
Det er ikke det verste, men hver eneste av dem som krasjer og dør har et hull på halsen, selv om fuglen nettopp har krasjet, så har den dette hullet. Det er ikke noe blod rundt, og det er bare på den ene siden av halsen. Jeg tror ikke dette hullet kan ha oppstått fordi det har kommet likmark eller andre kryp inn i kroppen dens allerede, for som regel, så hører jeg et smell på vinduet, og da jeg løper ut, så ser jeg en fugl som nettopp har krasjet.

Jeg har derfor to spørsmål, hva har det seg av at det hele tiden krasjer fugler av en og samme rase, også så ofte?
Og hva kan dette hullet være for noe? Bør jeg bekymre meg?

K. (04.06.2014)

Svar:

Dette er nok en feiltolkning av det du ser. Fuglenes fjær vokser ikke jevnt over hele kroppen, men i spesielle felter. Mellom disse feltene er det naken hud, og det er nok et slikt parti med fjærløs hud på siden av halsen som ser ut som et "hull".

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

felling av trær

Det er sommer nå og jeg skulle gjerne felle trær .Hvor lenge må jeg vente for å være sikker på at det ikke er fuglereder der? Må jeg vente til høsten?

N.N (05.06.2014)

Svar:

Hvis du vil være helt sikker, så er det trolig best å vente til etter juli/august.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

hjelp! er allergisk mot bie, humle, veps o.s.v

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Ser det stygt ut? Det er tommelen. Jeg ser ingen brodd!!!!!!

A.H. (05.06.2014)

Svar:

? Dette hadde ikke noe med fugl å gjøre.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Økologi og atferd

Ny svanefamilie

"Min" svanefamilie har vist fram sitt nye kull: 9 skjønne små nøster. Er det absolutt rekord for antall "svane-babyer"? Jeg trodde 8 var maksimum som lot seg gjøre å få frem - 9 store egg - må ha vært vondt å ligge på for svanemor!

S..H. (05.06.2014)

Svar:

Det er ikke ofte å se at svanene har så store kull, nei, men det er neppe noe problem for svanene å ruge ut så mange egg.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

linerlereir i min traktor

Det er en linerle som har bygget reir i min traktor. Reiret ligger godt plassert ovenpå der hvor batteriene sitter. Jeg lurer på hvordan jeg skal få flyttet reiret vekk fra traktoren, da jeg bruker denne veldig mye nå i forbindelse med transport av sau til fjells.Hvordan skal jeg gå frem, og hvor skal jeg eventuelt prøve å plassere det på en annen plass. Håper på et raskt svar, da dette vel burde gjøres før det blir klekket ut unger.

O.E.Ø. (06.06.2014)

Svar:

Vanskelig situasjon. Vi kjenner tilfeller hvor linerler faktisk har foret opp unger inne i/på en traktor som var daglig i bruk, men da kjørte den ikke langt vekk fra hovedstedet. I dette tilfellet er kanskje flytting til en kunstig eske/plattform så nær som mulig eneste alternativ.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Økologi og atferd

Fugler

Tror det er en bokfink jeg har utenfor stuevinduet mitt. I ca et døgn nå "driver" den og flyr mot vinduene i verandadøra mi. Styrer rett på, flakser, og rett på igjen. Jeg har fire glass i denne, i går "skeit" den ned to av vinduene, i dag flytter den seg til neste. Den er borte en liten periode, så er den på igjen. Hva skjer, noe jeg kan gjøre. Er jo også redd for at den kan skade seg, selv om det ikke virker slik.

O.I. (06.06.2014)

Svar:

Det eneste som virker er å dekke til vinduene en tid slik at fuglen ikke ser sitt eget speilbilde og angriper det.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Funnet spurv

Jeg fant en liten spurv i vei kanten den kunne ikke fly å var veldig sulten å når jeg tok hånden til den opnet den munnen som et tegn på at den trodde jeg skulle gi den mat så jeg tok den med hjem den bor i en eske med høy som jeg laget til et rede jeg gir den meitemark men og den har det bra akkurat nå sover den men burde jeg ta hvare på den til den kan fly

N.N (06.06.2014)

Svar:

Dette var trolig en fugleunge som hadde hoppet ut fra redet, og som ble foret av sine foreldre. Du gjorde derfor dessverre ikke noe lurt i å ta den med hjem. Oppforing av små fugleunger er vanskelig og tidkrevende, ikke minst fordi ulike arter forer ungene med ulik næring. Det er ikke sikkert dette er en "vanlig" gråspurv, men mange arter er aktuelle.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Levedyktighet på forlatte egg av storfugl

Jeg gikk på ei røy som ruga på seks egg i rede rett ved hytta. Røyka ble skremt og forlot eggene. Hvor lang tid kan eggene ligge uten å bli ruga på før vet kyllingene dør? Dette skjedde i morges og røyka har ikke kommet tilbake ennå

G.M.R. (07.06.2014)

Svar:

Hvor lenge egg kan ligge uruget avhenger av hvor lenge de har vært ruget tidligere. Ferske egg kan ligge i flere dager, men når fosterutviklingen har startet, dør fostrene dersom temperaturen synker for mye. Da er det bare snakk om noen timer før det ikke lenger er liv i eggene.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler som er aktive om natte

Jeg bor i ålesune og det er nå i begynnelsen av juni. Har flere store trær i hagen - bl.a. to blodbøker på ca 17 m høyde. Om nettene i år har vi hørt en fugl som kvitter der meste av natten og dette har vi ikke hørt tidligere år. Det er så vakkert at jeg ligger å nyter dette om natten, men skulle gjerne vite hva slags skapning dette er

N.F. (07.06.2014)

Svar:

Vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen. Flere er aktive kvelds- eller nattsangere, bl. a. svarttrost og rødstjert kan være aktuelle der du beskriver.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Gir måkeforeldre opp å lete?

Vi fant to måkebabyer ganske forekomme ved siden av en svært trafikkert vei. Trodde foreldrene så da vi la dem i en kasse og satt dem høyt oppe på en terrasse like i nærheten, men de har ikke kommet til dem enda (5 timer). Måkebarna drikker litt vann, men ikke fått i dem noe mer. Er redd for å sette dem ut igjen der vi fant dem, men er bekymret at foreldrene ikke har kommet... Hva gjør vi? Bør vi ta dem inn og hvordan forer vi dem? Leter foreldrene lenge før de evt gir opp?

N.N (08.06.2014)

Svar:

Dette var dessverre ikke så klokt gjort. Foreldrefugler forventer å finne ungene sine der de sist forlot dem, og hvis folk da flytter dem for langt vekk, kan foreldrene ha problemer med å finne dem igjen. Nå er oppforing av måkeungene trolig eneste utvei, noe som er både tidkrevende og vanskelig.

Roar Solheim (22.06.2014)


Måltrost

hei fant en måltrost unge på veien som ikkje kunne å flyge, prøvde å sette den tilbake der vi trudde den kom fra men virka ikkje som om nokken ville ta hånd om den. so vi har tatt den med heim. men vi lurer på kordan vi ska mate den, kor ofte å kor mykje? enventuelt andre nyttige ting for å hjelpe den flotte fugelen til å greie seg på egen hånd etterkvart

P.E.G. (09.06.2014)

Svar:

Det var dessverre uklokt gjort - foreldrefugler er nesten alltid i nærheten selv om dere ikke ser dem. Oppforing av slike fugleunger er en tidkrevende oppgave, og de må fores med mark, insekter og lignende.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sykdom og skader

Balanseproblemer

Jeg fant en trost i går (skrev et spørsmål da også)
, som jeg tok med inn i en eske, etter at den krasjet i vinduet.
Den kunne fly, men hadde problemer med å balansere både i luften og på bakken, og endte ofte opp på ryggen.
I dag er den bedre, og klarer nå sitte riktig vei (men på rompa, ikke på beina) Den klarer forsatt ikke fly mer en ca en halv meter opp i lufta.
Jeg vet ikke om den kommer til å bli bra igjen eller om den bør avlives?
Har gitt den litt vann.

C.S.B. (11.06.2014)

Svar:

Det eneste er å la fuglen få ro et par dager, gi den mat og vann. Troster kan fores med frukt og bær. Hvis fuglen ikke klarer å stå på beina etter noen dager, er det fare for at den har fått indre skader som ikke kan leges, og da bør den dessverre avlives.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sykdom og skader

skjærunge

vi har funnet en skjærunge i hagen vår, tror den har brukket eller skadet foten, den er redd for oss, men vi vet ikke hva vi skal gjøre, reiret dens er i et veldig høyt tre i hagen vår..

N.N (12.06.2014)

Svar:

Det beste er trolig å la den være i fred.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Storspover?

Er dette en voksen storspove og en storspove ungfugl?

J. (21.06.2014)

Svar:

Umulig å si - her mangler bilde.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Fugleforing

Mating kun sommerstid?

Bruker en koie sommerstid ved Øyeren. Blåmeisen har rede/fuglunger i taket bak en ødelagt vindski som skal repareres. Skal henge opp noen fuglekasser som erstatning for hjem neste vår(og reparasjon av vindski er utsatt). Jeg har lyst til å henge opp noen fuglematere, men er ikke på hytta om vinteren. Min barnelærdom er at man ikke skal mate fugler hvis man ikke gjør det hele året. Stemmer dette?

N.N (21.06.2014)

Svar:

På dette stedet er det ikke noe problem å mate fuglene selv om du ikke er der kontinuerlig. Det er kort avstand til andre steder hvor det bor folk, og fuglene finner raskt andre matkilder når det er tomt hos deg. I tillegg er Øyeren et næringsrikt område for fugl.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Omplassering av skjære

Vi har to uredde og pågående skjærer hos oss. De er klekket og oppvokst i et av våre trær for noen år siden. Nå er de stadig inne i huset, spiser kattematen på kjøkkenet og tar mat fra spisebordet inne. Dette medfører mye skit og er lite hyggelig. Er det mulig å omplassere de eller vil de komme tilbake? Hvor langt må vi i så fall kjøre de?

Hilsen Gro

G. (04.06.2014)

Svar:

Tja, ikke godt å si. Dere kan forsøke å kjøre dem vekk 10-12 mil, men uvisst om de kan vende tilbake. For å være sikker, burde de kanskje bli ringmerket av en godkjent fugle-ringmerker.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har i to dager vært på Hestsjøen i Trondheim og badet. Der traff jeg på en and som jeg ikke har sett før og som jeg lurer på hvilken and det kan være. Har fått foreslått Moskusand, men litt usikker. Den har en slik klo som er typisk Moskusand (Wikipedia), men mangler det røde over nebbete. Veldig tam og spiser fra hånden. Kan dere hjelpe meg? Er det en vanlig fugl å se her i Trondheim?

C. (08.06.2014)

Svar:

Moskusender finnes i ulike varianter, siden de er tamfugler, og dette er en slik en.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Hvem lager lyden?

Hei. Har skrevet til dere før angående den veldig kraftige lyden fra en fugl jeg har hørt om natta en del år på rad - ifjor kun en gang, men da var den så nær meg at jeg skvatt skikkelig. Det er vanskelig å gjengi et skrik med bokstaver, men det er vel en ugle. Har lånt alle de lydbøkene med fuglelyder som finnes, men ingen har vært helt lik. Så en dag gikk filmen Norsk Byggeklosser, jeg kom inn i filmen mot slutten der "Stutum"-Bjørn Sand (husker ikke hva han het i filmen)flytter inn i sitt nye hus, og skal overnatte for første gang. Da kona må opp på taket og ta plasten av pipa (så de ikke skal dø av kullos) skriker "min fugl". Hurra, endelig en lydfil. Min sønn ble satt på saken og for noen dager siden fikk jeg tilsendt lydfilen pr mail. Det skal sies at her har de tydeligvis "lagt på" en typisk hoho-uglelyd også, mens den andre lyden skjærer gjennom "marg og bein". Men hvilken ugle er det? Vet ikke om dere kan høre lydfiler?

R.H. (02.06.2014)

Svar:

Jeg har ikke filmen, og husker den heller ikke i slik detalj, men som lydkulisse i en norsk film vil jeg tippe at kattugle er den mest sannsynlige arten som kan ha blitt brukt.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Utrolig opplevelse

I forgårs opplevde jeg at to Vandrefalker kom seilene inn over låvetaket. Først en mindre hann og så en tydelig større hunn, begge fløy lavt over gårdsplassen, hannen begynte å sirkle mens hunnen fortsatt ned til Rødbyvannet. Under Vandrefalk-hannen som sirklet så jeg plutselig en sirklende sivhauk! Dette var svært spesielt ettersom jeg aldri har sett Sivhauk eller et vandrefalk par her før, og nå ser jeg dem samtidig.
PS: vandrefalk-hunnen og hannen fløy i par senere på dagen (hunnen) med en hettemåke.Observert på Rødby i Buskerud, håper dere synes dette var en artig, interessant og sjelden observasjon fra en 14 år gammel gutt.

J.S. (05.06.2014)

Svar:

Ja, du har nok vært heldig og sett to flotte fuglearter samtidig. Det kan hende at falkene hekker i nærheten i en bergvegg, og at de ikke likte sivhaukens nærvær.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Fuglekasser

Fuglelopper

Hei. Har en blåmeisfuglekasse på terrassen, og i morges fløy ungene ut. Oppdaget da jeg kom ut at et stort antall svarte fuglelopper krøp i og rundt fuglekassehullet og forsiden av kassen.
Bør reiret fjernes med det samme eller skal jeg vente til det blir kaldere utpå høsten?
Kan fuglelopper spre seg til øvrige deler av huset?
Hvordan går man frem for å fjerne reir med fuglelopper?

E. (05.06.2014)

Svar:

Brett opp skjortearmen og ta på gummihanske, og plukk ut reiret raskt. Hell på noe brennbart og sett fyr på det. Siden dette er på/ved huset, er det greit å fjerne reir og lopper så raskt som mulig. Ellers er vinteren en god tid for slike aktiviteter. Får du fugleloppe(r) på armen, kan du bare knipse dem vekk.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rask rovfugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne rovfuglen kom med raske vingeslag over vannet i Stange kommune. Håpløs å få et godt bilde, men kan du se hva det kan være ?

Å. (08.06.2014)

Svar:

Dette er enten en vandrefalk eller en lerkefalk. Stedet du angir kan tyde mest på lerkefalk. Den ser heller ikke kraftig gul ut rundt nebb og øyne, noe som pleier å være godt synlig på en vandrefalk.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Skadet flaggspetthann

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen ide om hva som kan ha forårsaket denne skaden? ( oppdaget i dag)Fuglen virker tynn, pjusk og sulten

R. (11.06.2014)

Svar:

Dessverre, nei. Dette bildet er for nær til at en kan si noe om hvorvidt fuglen er skadet eller ikke. Men spetter kan bli pjuskete under hekketiden pga slitasje på fjærene gjennom all inn- og utflygingen gjennom reirhullet.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Desse sat heilt ute på eit skjer vest i havet på Bømlo ein sommardag. Kva fugl kan det vera?

M. (08.06.2014)

Svar:

Litt vanskelig å si, men fuglen midt på bildet ser ut til å være en sandløper pga det mørke feltet ved vingeknoken.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Diverse

Kvifor gjæl ikkje gauken?

Bilde vedlagt spørsmålet

I vår har vi hatt besøk av en gauk som ikkje gjæl(galer). Den sit gjerne på en gardstaur og er heilt still. Er det slik at enten hoa eller hannen ikkje gjæl? En skulle ikkje tru at egglegginga for vertsfamilier til gauken er ferdig med egglegging no. Kanskje enkelte gauker er stumme?

T.M. (07.06.2014)

Svar:

Nei, jeg tror dette skyldes at du har en hunn på besøk. Det er hannen som galer, hunnen sitter kanskje mest å speider etter småfuglreder hvor den kan legge egg.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Fuglekasser

Forlatt fuglekasse

Vi hengte opp en fuglekasse i barnehagen, og det var stor stas da vi så fuglene bygge rede. Vi tok en titt under lokket og så at det var 4-5 egg i kassa. Vi så stadig en fugl fly ut og inn av kassa, eller den satt på gjerdet når det var mange barn ute. Etter en stund registrerte vi at det var ingen aktivitet ved fuglekassa lenger. Vi tror den er forlatt. Kan det ha blitt for mye uro og bråk? I tillegg ble den hengt opp i solvegg, men vi ville ikke flytte den da det var bygget rede i kassa. Vi tror det var Pilefink eller Gråspurv som flyttet inn.

C.E.K. (08.06.2014)

Svar:

Fugler kan omkomme også under hekketiden, og det er mange andre, mulige grunner til at kassa er forlatt, enn at dere har forstyrret dem for mye.

Roar Solheim (21.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fant en enslig fugleunge midt i veien

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
jeg gikk tur ved Romeriksåsen, og plutselig lå det en fugleunge midt i veien rett foran oss. Den virket ikke til å være skadet, men jeg flytter den forsiktig ut av veien og til grøften i stedet. Er det grunn til å tro at foreldrene var i nærheten, og alt var i orden? Jeg vet ikke hva slags fugl det var, men den hadde ganske kraftige klør og nebb. Hva slags fugl var det (se bildet)?

T.G. (09.06.2014)

Svar:

Dette er en rødvingetrostunge, og ganske riktig: foreldrene holder øye med dem og forer dem jevnlig. Helt greit å flytte slike vekk fra trafikkert vei eller sti.

Roar Solheim (21.06.2014)

««første 35 057 - 35 106 av 49 935 siste»»