Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 35 113 til 35 162 av totalt 50 018 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fiskeørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette er en fiskeørn. Måken var etter den og skrek og jaget på den. Dette er i Kristiansand.

L. (24.06.2014)

Svar:

Ja, dette er en fiskeørn.
Se bilder og les om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3584&vis=

Morten Ree (25.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Navn på fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Lurer på hvilken fugl dette kan være? Bildet ble tatt på Hitra, Sør-Trøndelag, den 24/6-2014.

T.F. (24.06.2014)

Svar:

Dette er en strandsnipe.
Se bilder og les om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4568

Morten Ree (25.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som har rar lyd

Hei, har hytte ved Stange i Hedmark og her flyr det en litt rar fugl over hagen hver kveld/ natt. Den kvitrer høyt så kommer det to til tre kvakk (som en and) den har korte vinger og flakser fort. Hva slags fugl er dette?

C. (24.06.2014)

Svar:

Fuglen du har observert er en rugde. Den flyr over sitt territorium sent på kvelden og lager skarp plystrelyd etterfulgt av en dempet snorkelyd. Den har en tung og kompakt kropp og dermed en litt særegen flukt.
Se bilder og les om rugde her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4524&vis=bilder

Morten Ree (25.06.2014)


#Fugleforing

dompap

hei, på fuglebrettet ser jeg aldri dompap på vinteren, men nå på sommeren har jeg fast 3 par som gjester hele dagen. tydelig at de har unger i nærheten da hannene og hoene veksler på å spise. trodde ikke det var så vanlig å ha de som sommergjester?

N.N (25.06.2014)

Svar:

Hvis man bor nært skogsområder, helst med en del barskog, så kan dompapen besøke foringsplasser daglig også om sommeren. Men hvorfor du ikke har besøk av arten vinterstid har jeg ikke noe svar på.

Morten Ree (25.06.2014)


#Økologi og atferd

Tam kråka.

Kråka som nesten tam?

N.N (24.06.2014)

Svar:

En kråke i en by kan man observere helt ned til en avstand på ca. 2m, mens en kråke i fjellområder langt fra folk stikker av på 200 m avstand. Kråkefuglene er kloke fugler som lett tilpasser seg forholdene og lar seg faktisk også lett temme.

Morten Ree (25.06.2014)


#Diverse

Lurvet hakkespett

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne litt "lurvete" hakkespetten, var svært interessert i solsikkefrø på fuglebrettet vårt i Inderøy, Nord-Trøndelag, først på juni. Kan dette være en flaggspett-unge, siden den har rødt merke i nakken? Eller er den noe helt annet?

H. (24.06.2014)

Svar:

Dette er en voksen flaggspett hann. Denne må ha enten havnet i vannet eller utsatt for et kraftig regnvær, ettersom den er så pjusket og rar i fjærdrakten.
De unge flaggspettene er for øvrig rød over hele hode og ikke i nakken.

Morten Ree (25.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

en gul fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei.
jeg så denne gule lille fuglen i en liten bjørkskog utenfor Bodø. ser litt ut som en gulerle, men nebbet ser oppoverbøyd ut som en kolibri, kan du hjelpe meg. hjertelig takk for svar.

M.S. (23.06.2014)

Svar:

Dette ser mest ut som en grønnsisik. Det er ikke nebbet som peker oppover, men kvisten som stikker ut foran fuglens nebb.

Roar Solheim (24.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hissig ugle ved Kristiansand

To netter på rad denen helgen var jeg vitne til en hissig ugle som fløy mellom trærne like ved Kristiansand. Har vært på Youtube og spilt av uglelyder for å finne ut hvilken art det var, men forgjeves. Ugla skulle trolig jage vekk katten, som drev med nattlig musejakt. Antar at ugla kan ha hatt rede og unger?

Hvilke mellomstore ugle-arter kan være aktuelle i skogen i Kristiansand-området?

R.G.N. (24.06.2014)

Svar:

De aktuelle artene i Kristiansands-området er kattugle og kanskje hornugle. Siden du sier "mellom trærne", vil jeg anta at kattugle er mest sannsynlig.

Roar Solheim (24.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartryggerle eller mørk variant av linerle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Søndag 22.6 registrerte jeg i Artsdatabanken en svartryggerle? med to bilder. Bildene er tatt ca. kl 08.30 i parkeringsplass på Bjordal, Rogaland på 200moh. Tross for ca. 100 treff har ingen svarte på spørsmål. Kan du bekrefte artsbestemmelsen? Er det vanlig med svartryggerle innenlands på 200moh?

P.G. (23.06.2014)

Svar:

Dette ser for meg mest ut som en vanlig linerle med mørk skygge som faller på ryggen av fuglen.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Fugleforing

Mate fluesnappere

Hei. Jeg har ei fuglekasse med 5 fluesnapper-unger i. Har lyst å hjelpe foreldrene ved å sette ut mat. Er det ok å sette ut frø til dem?

E. (23.06.2014)

Svar:

Fluesnappere er (som navnet tilsier) insektspisere, så frø vil ikke være til noen hjelp for disse fuglene.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Diverse

Måkeunger

Vi har tre måkeunger på verandaen vår, som ble klekket for noen dager siden i en blomsterpotte. Nå er ungene hoppet ut av og vi lurer på hva som vil skje dem. Det er gjerde rundt mesteparten av verandaen og vi er usikre på om foreldrene vil klare å geleide dem ned og vekk. Uten å sitte under morens vinger, vil de ikke lett fryse om natten?

N.N (23.06.2014)

Svar:

Foreldrene klarer nok å ta seg av dem, så det beste er å la dem få mest mulig ro og fred.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spesiell fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Har besøk i hagen av denne spesielle krabaten her i Moelv. Ikke sett noe liknende før. Den er på størrelse med en linerle eller en sanger med kraftige farger og markeringer. Brun på bryst og rygg, svart i ansiktet med en hvit stripe over hodet. Bakfra synes en tydelig rødlig stjert. Bildet er tatt med telefon og ikke spesielt bra, men det hjelper sikkert litt.

H.S. (23.06.2014)

Svar:

Dette er en rødstjert hann.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Sykdom og skader

Funnet fugl

Hei jeg har funnet en fugl (tror det er en blåmeis). Jeg fant den utenfor huset mitt og jeg tror det er en unge. Den har fjær, men kan ikke fly. Og er veldig usikker på hva jeg skal gjøre med den. Jeg har prøvd å la den ligge der jeg fant den, men noen måker fikk øye på den så jeg tokk den med inn. Den lager ingen lyder heller så jeg tenker det blir vanskelig for moren å finne den?
Hva skal jeg gjøre for at den har det best mulig? Og hvordan er det størst sjanse for at moren finner den? Og hva spiser den og hvordan kan vi mate den om moren ikke kommer?

L. (23.06.2014)

Svar:

Et bilde av fuglen ville ha hjulpet for å vurdere hva som mer best å gjøre.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Diverse

Fjernet et reir.

I går fjernet jeg et reir oppunder taket på hytta. I dag startet de stor aktivitet på nabohytta, men er redd de er tilbake på min hytte også når vi reiste i dag. Når vet jeg om det er egg i dem hvis jeg fjerner flere. Ønsker dem absolutt ikke da de flakse over terrassen vår når vi sitter ute og skiter ned alt av møblemang....Første gang vi har hatt svaler på hytta i Hurdal :-(

A.W.K. (01.06.2014)

Svar:

Hvis svalenes reirbygging er uønsket, må du nok dekke til stedet hvor de har prøvd seg slik at de ikke finner feste for reirene.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Diverse

Måkebaby

Hei . På taket på leilighetsbygget vårt la noen måker egg, nå har det ene egget klekket og ungen har falt ned i takrennen.. Den går frem og tilbake hver dag Ca 4 dager nå.. Moren flyr og passer på.. Er det noen vi kan ringe til slik at de kan få babyen ned

M. (21.06.2014)

Svar:

Tror det er best bare å la den være. Hvis den allerede har klart seg der i fire dager, blir den matet av foreldrene, og vil til slutt hoppe ned på bakken og fortsette sin utvikling der.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvit med svart smal stripe

På siden, og knall røde bein. Liten tjafs på toppen, og hakket i en fuglekasse som en hakkespett. Sett i aremark, østfold.

N.N (07.06.2014)

Svar:

Tipper at det er rødt felt under stjerten du har sett, ikke røde bein. I så fall er det mest sannsynlig en flaggspett, noe som passer best med oppførselen du beskriver.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Finner ikke denne i Gyldendals Store Fugleguide. Markeringene: Gult/lyst felt på vingedekker, lyst felt på bakrygg, lys issestripe, antydning til både svart og hvit krave, kroppside lys og buk gulaktig, mulig med fine streker. Bilde tatt den 11.06.2014, ved Årungen, AK.

N.N (11.06.2014)

Svar:

Dette er en bokfink hunn/ung hann.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Diverse

Hvordan fore kjøttmeisunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, for ca 2 dager siden fant lillesøstra mi en liten kjøttmeisunge på bakken. Hun tok den med hjem. Den var veldig kald så vi prøvde å legge den i rugemaskina mi. Den ble var igjen og nå har jeg den i en liten bokst med et teppe.
Jeg gir den rå eggeplomme blandet med lunket vann når den gaper, men jeg lurer på når jeg skal begynne å gi den noe anet og evn hva.
Jeg tror den er ca en og en halv uke gammel nå

H. (05.06.2014)

Svar:

Denne ungen er såpass liten at det er en utfordring å fore den opp. Meisene forer ungene med insekter og larver, så fuglen trenger proteinrik kost. Muligens kan oppbløtet katte-/hundemat blandet med noe rått egg være brukbart.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Diverse

Skjæreunge som er skadet av annen skjære.

Liten skjære unge som er falt el lignende ut av redet
de andre skjærene plager denne lille stakkaren som ikke klarer
fly unna ( kan ikke fly).
Hva kan vi gjøre? Mate den? Gi den husly? I såfall hvordan?

A.K.U. (03.06.2014)

Svar:

Et foto hadde gjort vurderingen enklere. Kråkefugler er i det minste noen av de enkleste å fore, siden de er altetere.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Økologi og atferd

Meisen og deres barn

Hvor lang er tiden fra meisen har klekket eggene og til ungene flyr ut av redet. Vi har nemlig to steder hvor det er lagt egg. En er helt nede ved bakken i pyntegjenstand og vi så redd at katter skal få tak i ungene. DEn andre er oppe på veggen i kassen der

B.M. (08.06.2014)

Svar:

Ungenes reirtid hos kjøttmeis og blåmeis er mellom 16 og 22 døgn (varierer noe med mattilgang og dermed ungenes veksthastighet).

Roar Solheim (23.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med rar lyd

Sitter nå og hører på en fugl,, vi bor nære en myr. og jeg bor på østlandet nærheten av svenskegrensen.
lyden høres ut som et langt tynt pip. minner meg nesten om en huske som knirker. og denne fuglen hører jeg kun på kveld/natt tid. vet dere hvem fugl dette kan være?

R. (09.06.2014)

Svar:

Ja, jeg tipper at du hører tiggelydene fra hornugleunger. De høres ut som gammeldagse 17.mai trompeter/piper.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Diverse

veranda , helst uten skitt og møkk

Hei, er det noe en kan henge opp for å gjøre det ubehagelig å være ved inngangsdør med overbygg, slik at ikke gulvet blir fullt av skitt, et godt råd ønskes, mvh gunn britt

G.B.H. (10.06.2014)

Svar:

Slike tilfeller er dessverre vanskelige. Det mest effektive er å dekke til sitteplassene slik at fuglene ikke har mulighet til å sitte der de gjør nå.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Diverse

Jeg tror det er en kjøttmeis...

Jeg fant ett fuglereir i gjørnet av taket utenfor huset, da jeg skulle snekre å male litt, men siden reiret var i veien så tok jeg vare på ungen var det lurt? Eller skulle jeg ha bare latt dem dø nede på bakken?

L.T. (11.06.2014)

Svar:

Vanskelig å si noe så lenge du ikke har lagt ved et foto slik at en kan vurdere både art og størrelse på ungen(e).

Roar Solheim (23.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sangsvane???

heisan.
jeg var på hyttetur for litt siden og kom over noen svaner på reir. var alt for langt unna til å kunne identifiseres som sangsvane eller knoppsvane. har lest at knoppsvanen er mer tilfeldig i nord. bor i Bodø. takk for svar.

M.S. (22.06.2014)

Svar:

Det er nok mest sannsynlig et sangsvanepar du har sett.

Roar Solheim (23.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok dette bildet av en fin rapsåker på Stange på Hedemarken i går. Senere så jeg at det var en stor fugl på bildet (som jeg ikke la merke til da jeg knipset). Bildet er litt uskarpt, men kanskje du kan se hva slags fugl det er? Jeg lurer på ugle, men bildet er tatt midt på dagen (kl 16), så kanskje en rovfugl?

E.H. (23.06.2014)

Svar:

Bildet har for liten oppløselighet til at det er mulig å si hva dette er. Når det forstørres, blir fuglen sterkt pixellert. Men i forhold til åkeren så ser det ut til å kunne være en fugl på størrelse med spurvehauk eller kattugle. Hvis du mistenker ugle, så er faktisk kattugle en svært aktuell art der du så den.

Roar Solheim (23.06.2014)


Trostesanger

Hei! Jeg har noen spørsmål om Trostesanger: 1. Opprinnelse? 2. Når ble den først observert i Norge? 3. Hva kjennetegner steder den slår seg ned på? 4. Hvor stor er bestanddelen i Norge nå? Det må vel være flere enn 5. Det befinner seg nå en Trostesanger på Indre Lima (litt sør for Sandnes) i Rogaland. Hvor mange er observert i Rogaland, og har dere en oversikt en plass (kart)? Er dette den første i Rogaland?

F. (19.06.2014)

Svar:

Hei. Trostesanger er en sjelden fugl i Norge, med kun noen få observasjoner årlig. Du finner et kart over trostesangere som har blitt rapportert på http://artskart.artsdatabanken.no/FaneKart.aspx?Date=0,0&LnID=4432&GPND=True&DT=11111&BBOX=-570218,6424201,1608385,7966051&Height=678&Width=958 Det foreligger ganske mange funn før 2008 som ikke er med på kartet. Som du ser er det Rogaland som har flest plott, men såvidt jeg vet er det ingen konkrete hekkefunn. Du kan lese mer og finne svar på de andre spørsmålene på http://snl.no/trostesanger og http://en.wikipedia.org/wiki/Great_reed_warbler Du finner forøvrig årsarrporter fra den nasjonale sjeldnehetskomiteen på http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/ Der er det årlige oversikter over funn av trostesanger i Norge.

Frode Falkenberg (23.06.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg lurer på hvilken fugl som har lagt dette egget

N.N (22.06.2014)

Svar:

Jeg er ikke helt sikker, men det ligner på et vipeegg.

Frode Falkenberg (23.06.2014)


Spørsmål:

kan kråka spise kaniner

N.N (22.06.2014)

Svar:

Tviler på at kråka kan ta voksne kaniner, men om den kommer over en forlatt unge er det nok mulig den ser sitt snitt...

Frode Falkenberg (23.06.2014)


#Fuglekasser

Tårnfalk

Bruker tårnfalken samme (kråke)reir/kasse i flere år på rad?

N.N (23.06.2014)

Svar:

Ja, det kan den godt gjøre.

Frode Falkenberg (23.06.2014)


#Økologi og atferd

Terna

I dag flyr terna i flokk, høyt oppe og skriker korte, høye skrik i ett kjør. Hva betyr det?

J.H. (22.06.2014)

Svar:

Trolig at det er noe farlig nær kolonien, kan skje en mink?

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Egentlig kommentar

Bilde vedlagt spørsmålet

Takk for svar mht. skadet flaggspetthann. Legger ut nytt bilde som viser hele fuglen, ikke bare "skaden".. Er det slik de kan se ut etter reirarbeid???

N.N (22.06.2014)

Svar:

Denne ser faktisk ganske normal ut, så jeg tror ikke det er noe uvanlig fjærslitasje her.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Spurvens livslengde

N.N (22.06.2014)

Svar:

Alle små spurvefugler kan i beste fall bli opp mot 8-10 år gamle.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi forer litt for fuglene også om sommeren, for det gir oss å mye glede.
Nå har det jo vært drøssevis av fugleunger av alle slag hos oss og de fleste klarer vi å bestemme, men ikke denne.
Det har kommet de siste par ukene og oppholder seg sammen med alle andre. Går stort sett på bakken og plukker.
Vi tenkte kanskje det kunne være en gulvspurvunge, men i så fall er den ikke særlig farget ennå. Og så synes vi den har litt lange bein og den synes en smule større enn de andre voksne.
Vi har lurt voldsomt på hva slags fugl dette er. Jeg forsøker å laste ned et bilde av fuglen, men har ikke fått noen bekreftelse på at det ble vellykket.
Bildet er tatt i Ihlenkleiva, Geithus i Buskerud 19.06.2014
Kan dere hjelpe?

T. (22.06.2014)

Svar:

Jeg tror gulspurv er riktig her. Ungfuglene er ikke særlig gule, og den minner mye om ungfuglene fra de andre buskspurvene (sivspurv, lappspurv).

Roar Solheim (22.06.2014)


#Fuglekasser

Døde unger i redet til Kjøttmeis

Vi har video i fuglekassen og vår Kjøttmeis la 11 egg og fikk 10 unger, nå er det bare 5 igjen. Hva gjør hun med ungene som dør. De blir bare borte. Den siste føde i dag, prøver å følge med på hvor det blir av den. De andre har forsvunnet fra redet. Nå er de ganske store og har fått øyne. Den som døde i dag var liten. Bryr hun seg ikke om å mate de minste? Den fikk ikke mat, de andre var høyere og hadde større gap. Har trodd at de andre har dødd pga overoppheting fordi det har bært så varmt og kassen står i sol ganske lenge på ettermiddagen. Bør kassen ligge i skygge for sola. Har sett at de har ligget utslått utover i kassen og tenkte dette var pga varmen. Takknemlig for svar.

S. (04.06.2014)

Svar:

Det er ganske vanlig at en del unger, særlig de minste, kan bli etterlatt eller dø i reiret til meisene de siste dagene før ungene skal hoppe ut. Noen ganger kan et helt kull med store meiseunger ligge døde i kassa, og da kan det ha sammenheng med at en av de voksne fuglene har dødd slik at den gjenlevende ikke finner nok mat til ungene.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Måseunge

Hei. Fant en litt forkommet måseunge på altanen min i kveld. Tror ikke den er flyvedyktig. Ser mange måser som kretser rundt her, virker som de leiter etter noe, men de ser ikke ungen. Vet ikke hvordan den havnet på altane. Hva skal jeg gjøre?

N.N (12.06.2014)

Svar:

Kanskje du kan flytte den til taket av huset? Trolig har måkene hekket der, og da vil foreldrene også kunne finne ungen der. Et annet alternativ er å sette den på bakken nedenfor, dit ville den sannsynligvis ha endt opp likevel, og foreldrene ville ha funnet den der.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Baby kjøttmeis

Fant en baby kjøttmeis, ingen rede eller mor i nærheten! Fant ut at vi tok den med hjem for å ta vare på den til den klarte seg selv. Spørsmålet er hvordan skal vi ta vare på den? Mate den osv?

N.N (05.06.2014)

Svar:

Dere burde ha latt den være i fred. Mating av meiseunger er en krevende og vanskelig oppgave.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Skadet skjære

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg har funnet en skadet skjærunge. Den sitter på bakken, og kan ikke fly. Jeg vet ikke om den er skadet, eller om den enda ikke har lært å fly? Skjæren ser ikke så veldig liten ut, så jeg ville trodd den kunne fly til nå. Jeg har prøvd å mate den med brød osv, men foreldrene flyr over og hveser når jeg er i nærheten av fuglen. Hva skal jeg gjøre? skal jeg la den ligge, og mate den av og til, eller ta den med hjem i en eske? Er redd for at den blit tatt katt eller lignende.

J. (05.06.2014)

Svar:

Dette er en kråkeunge som ser ut til å være i fin form. La den være i fred - foreldrene mater og tar hånd om den.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

skjæreunge funnet !

hei
vi har et skjærereir i hagen vår i et veldig høyt tre! i går fant vi en skjæreunge sittende på bakken i hagen vår, ble veldig bekymret og rigget derfor til et "reir" til den med blader og kvister og gress. det er bare det at den er VELDIG redd for oss, jeg klarte å ta den med et håndkle og legge den oppi "reiret" ( "reiret" henger forresten i samme tre som det opprinnelige reiret. ) men er bekymret! vis vi nå nærmer oss der fuglungen ligger vil den nokk bli skremt og hoppe ut.. ungen klarer ikke ennå å fly, og jeg er litt redd for at den har skadet beinet. hva burde vi gjøre? den ligger nå i "reiret" men moren har ennå ikke kommet for å mate den. ungen har forresten pels, men er fortsatt en baby , det er lett å se.

N.N (12.06.2014)

Svar:

Slike skjæreunger bør en helst la være i fred på bakken. De hopper ut før de er flyvedyktige, og fores av foreldrene på bakken.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Skjæreunger

Hei,min sønn skar ned ett tre i Hagen, det han ikke visste, var at det treet var ett rede.. Rede inneholdt 5 unger, to hadde fAlt ut i fallet,så hanhetet sine såisepinner og forsiktig løftetungene tilbake til rede.
Det ser ut. Til å være skjære unger. De har fjær på vingene. Så lurer min sønn på.. Hva skal han mate de med ?hvor ofte ? Fuglemor kommer ikke...til opplysning så har han lagt rede i en utelampa snudd opp/ned under tak på garasjen. Han trenger råd om hvordan han kan hjelpe fugleungene.mxv h .astrid PAULSEN, mjøndalen

A.P. (06.06.2014)

Svar:

Skjærer er altetere, så i dette tilfellet kan finhakkede rester av det meste av mat som vi spiser (dog helst ikke krydret eller saltet mat), brukes. Viktig at de får rester av kjøtt og fisak, slik at de får proteinrik kost.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Skjæreunger

Hei! Jeg fant en skjæreunge lørdag 7 juni. Den lå rett under reiret den hadde kommet seg ut av. Jeg vet det blir oppfordret til å la fuglunger være i fred. Men hadde jeg bare latt den ligge ville den blitt et veldig lett bytte. Jeg har plassert den på en veranda. Den spiser delvis selv, men foreldrene kommer nok også og mater den. Det virker som den er i grei form, og jeg hører den kommunisere med med foreldrene. Ikke så mye nå riktignok som i begynnelsen. Nå har jeg hørt at skjæreunger forlater reiret 3 dager før de er flyvedyktige. Denne har vært her i 4 dager nå, jeg tror den er yngre enn hva som er "normalt" for å forlate redet. Den var kanskje 12 cm da jeg fant den, med en hale som ikke er mer enn et par cm. Den flakser litt innimellom, men kommer seg vel ikke høyere opp enn ca 10 cm. Det føles ikke helt greit å ha den værende på verandaen men jeg ser ikke noe alternativ. Går det an å anslå omtrent hvor gammel den kan være ut fra beskrivelsen? Og hva er riktig å gjøre?

A.M. (11.06.2014)

Svar:

Et bilde hadde hjulpet på for å vurdere alder. Siden du har tatt med deg skjæreungen, har du en oppgave med å fore den til den kan klare seg selv. Det kan ta flere uker utover sommeren.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Kjøttmeis bygger rede i krukke på verandaen - hjelp!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi ble svært overrasket over å oppdage at et kjøttmeispar har bygget seg rede i en keramisk krukke som står på en hylle på verandaen vår.

Vi har forsiktig tatt den ned ved 4 anledninger:
1. første gangen etter å ha sett fugleinteresse, hvor det var et påbegynt reir i den
2. Lurte på om det *virkelig* var et fuglereir i den - skremte den stakkars fuglen som skvatt ut, og oppdaget 4 egg.
3. Måtte vise til de andre barna - stakkars fugl skvatt ut igjen, og 5 egg

Etter dette så vi fortsatt at fuglen kom tilbake. Men etter en periode med godvær når verandaen var i stadig bruk, så vi lite til fuglen. til slutt måtte jeg sjekke om den fortsatt var der.

4. tok forsiktig ned krukken igjen - ingen fugl. 3 egg. Lurte på om den kunne ha mulighet til å flytte på eggene sine - men søk på nett og svar her på siden tilsier at så ikke kan skje.

Så oppdaget jeg i dag (etter halvannet døgn med regnvær) at den var tilbake igjen, og har tatt flere turer til krukka med noe i munnen!

Spørsmål:

Hva skjer når/om vi tar i bruk verandaen mer? Risikerer vi at den forlater eggene/ungene?

Når er det sannsynlig at eggene klekkes?

Hvor lang tid trenger ungene før de blir flyvedyktige?

Tror du ungene klarer å komme seg opp av en litt høy og smal krukke? Burde vi være påpasselige og hjelpe til på noe vis/tidspunkt?

Vedlagt er bilde av rakkeren - det er også en make som er grå i utformingen - men den har jeg ikke sett enda i dag.

Med vennlig hilsen,
Inge

I. (05.06.2014)

Svar:

Dette er en kjøttmeis. Hvis den flyr til krukka med mat i nebbet, har den klekt unger. Da vil den nok etterhvert godta at dere er i nærheten. Bare la dem være i fred, så hopper sannsynligvis ungene ut etter hvert (hvis de ikke allerede har gjort det, da).

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

Hei!

Jeg gikk en tur i går kveld da jeg kom over en katt som hadde fanget en fugl. Fuglen bare satt der uten å røre seg, så jeg skjønte at den var skadet og tok den med hjem. Fuglen var veldig stresset og pustet tungt i hele går, men da jeg våknet i dag sov den godt. Utover dagen i dag har fuglen vært veldig rolig, og den har spist og drukket litt. Det ser ut til at fuglen ikke har noen ytre skader med unntak av det ene øyet som er lukket som følge av skadene katten påførte det.

Det jeg lurer på nå, er hva jeg skal gjøre videre for at fuglen skal få det så godt som mulig? Den ser relativt ung ut, så det vil vel være dumt å slippe den ut i naturen igjen? Finnes det et fuglehjem som tar seg av fugler som ikke klarer seg i naturen? Hva er best for den?

Vennlig hilsen
Fuglevenn

F. (03.06.2014)

Svar:

Hvis en tar til seg slike skadde fugler, er som regel eneste alternativ å passe og fore dem selv. Vi har ingen steder som tar hånd om slike dyr her i Norge. Et bilde hadde hjulpet for å se hva slags fugl dette er.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, for noen dager siden spaserte en fugl inn i vår hage. Virket pjusk og sliten. Så ut som den hadde slags utvekster på beina (se bildet). Vi ga den litt vann og korn, og siden har den blitt værende. Har nå kommet seg men trives her og blir. Virker svært tam, tror det er en slags due. Hvitt hode samt svart/hvit fjær. Se vedlagte bilde. Bør vi droppe mating osv? Ser ut til å trives her men mye skit blir det.
Kanskje den er savnet (men ikke ringmerket)?
Håper på svar.
Stein

S.N. (05.06.2014)

Svar:

Dette er en tamdue/brevdue. Ikke noe problem å gi den mat og vann.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Havsule i finnmark

Hei

Vet det er en bestand/koloni med havsuler i finnmark (Syltefjordstauran) idag ser jeg havsuler på måsøyfjorden/gjesvær/nordkapp. Med tanke på at havsula legger avstander lett bak seg lurer jeg på om der er flere kolonier i finnmark som er registrert? Eller er dette mest sannsynlig havsuler fra kolonien på Syltefjordstauran? Artig å vite :)

J.G. (07.06.2014)

Svar:

Dette er jeg ikke lokalkjent nok til å kunne gi deg et sikkert svar på, annet enn at det kan være havsuler som ikke hekker som flyr og jakter fisk langs kysten der du ser dem.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Hvor gammel kan en svarttrost bli?

N.N (09.06.2014)

Svar:

Opp mot 8-10 år gammel.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

måseunge på terrassen

Jeg bor i boretslag i 3. etasje og har akkurat funnet en liten masåunge på terrassen. Den går frem og tilbake og kvekker mens det flyr store måker rundt og "passer på". Hva gjør jeg med denne. Skal jeg forsøke å løfte den opp på taket, eller ned på plenen. Vil måsene drepe den dersom jeg har tatt på den?

N.N (13.06.2014)

Svar:

Fugløer reagerer ikke på om du har tatt på en fugleunge. Du bør helst la den være for seg selv.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Spørsmål:

hvilke fugler lever i edelløvskogen?

J. (12.06.2014)

Svar:

Veldig mange, og varierende med hva slags løvskog og hvor den finnes i landet.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Snøspurv hann som er alene

Hei. Jeg har oppdaget en hann snøspurv på taket som prøver og lokke til seg hunn spurver. Han har vert her i flere dager og ikke fått noen. Han pleier også og jage bort de andre hannene som flyr forbi. Også lurte jeg på om kan hannene også jage bort hunn spurvene eller bare hannene?Men kan han også bare gi seg og finne en ny plass å prøve?

N.N (05.06.2014)

Svar:

Dette dreier seg neppe om snøspurv.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Når skal kaieungene opp av pipa?

Hei. Et kaiepar har bygd reir nede i luftekanalen i pipa på huset mitt, og det har vært unger der i hvert fall i 5 uker. Så lurer på hvor lenge de blir, og om ungene klarer å komme seg opp selv? Det er minst 4-5 meter opp til pipekanten..

N.N (02.06.2014)

Svar:

Etter omkring 5 uker burde det være tid for kaieunger til å forlate reiret. De burde også kunne komme seg opp av seg selv, dersom de voksne klarer det.

Roar Solheim (22.06.2014)


#Diverse

Mat til spurvunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har funnet noe som jeg er ganske sikker på at er en spurvunge. Den har prøvd seg på første flyvetur sammen med søsknene sine, men den har en skadet fot og klarer ikke fly. Jeg bil ikke at kattene skal ta den, så tok den med meg hjem. Men hva skal den ha å spise? Hørte at hønseegg var bra, men er det noe annet?

N.N (05.06.2014)

Svar:

Dette er en blåmeis unge. Foreldrene forer disse med insekter, så de er ikke helt enkle å fore selv.

Roar Solheim (22.06.2014)

««første 35 113 - 35 162 av 50 018 siste»»