Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 35 259 til 35 308 av totalt 50 225 spørsmål


#Fuglekasser

Ringdue/skogsdue

Legger skogsduer/ringduer egg i kasser. Og isåfall finnes det noen mal for kassene slik at jeg kan lage disse?

T. (29.06.2014)

Svar:

Ringduene hekker i egenbygde, spinkle kvistreir. Skogduene er hullrugere. De kan hekke i kasser laget for kattugle/kvinand/laksand.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Hunfugler i vannkanten

Jeg synes generelt det er svært vanskelig å gjenkjenne rasen på hunfugler. Nylig har jeg innsett at stokkender og ærfugler ser svært like ut for meg.. Hvordan kan jeg lettest mulig skille mellom disse?

L. (29.06.2014)

Svar:

Det er riktig at mange hunnfugler av ender kan se svært like ut, f. eks. kan stokkand og krikkand hunner skape problemer. Ærfuglhunner er derimot svært forskjellige fra stokkandhunner. De har en helt annerledes kroppsform, med forskjellig nebb- og hodeprofil. Dessuten har de en jevnt mye mørkere fjærdrakt enn stokkand hunner. Kun trening og observasjon av fuglene ute i naturen kan gjøre deg bedre til å skille artene.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken kråkefugl

Under en tur i barskogsterreng i Levanger kommune tok jeg opp en fugl jeg ikke har sett før. Den var på størrelse med en kaikråke og svart av farge og hadde et veldig kraftig nebb nesten som en ravn. Det mest spesielle var at den hadde hvite halefjær som var veldig markante når jeg ¨å den i flukt bakfra. Fuglen var ikke så veldig sky. Den ga ikke lyd fra seg.

N.N (29.06.2014)

Svar:

Du kan ha skremt opp en nøttekråke. Den har bredt, hvitt tverrbånd på stjerten.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sykdom og skader

Spurvunge(?)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg trur det er en spurv unge jeg har funnet. Den klarer å fly litt men ikke langt. Den ligger nå i en boks ute, da den er fryktlig redd for meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med den. Føreløpig har ingen fugl vært å sett etter den.. Den går ikke på beina sine ...

Den har fått litt solsikkefrø, brød og vann. Men den tør ikke bevege seg, så jeg vet ikke om den kommer til å spise noe.

S. (29.06.2014)

Svar:

Dette er en gråspurv, og den ser ut til å være såpass stor at den vil kunne spise av seg selv. Den har kanskje kollidert med vindu eller en bil. Det eneste du kan gjøre, er å holde den i et bur eller en stor pappeske noen dager, og gi den vann og mat. Enten kommer den seg, eller så dør den hvis den har fått for store, indre skader.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken lerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Synes det kan være vanskelig å skille de forskjellige lerkene. Er dette en Heipiplerke? Bilde er tatt på Fokstumyra for 3 dager siden.

H.K.D. (28.06.2014)

Svar:

Ja, dette er en heipiplerke. Men det er slett ikke lett alltid å se forskjell på piplerkeartene. Som regel hjelper lyden fra fuglene til når en skal artsbestemme dem ute i naturen.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Økologi og atferd

Hva spiser andunger

N.N (27.06.2014)

Svar:

Avhenger av hvilken andeart man ser på, men virvelløse krepsdyr i ferskvann, vanninsekter og vannplanter er nok det viktigste.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Måke

Når går måkeungen over til å bli en voksen måke?

Hvor gammel er måken når den går over fra å være helt grå og pjuskete, til å bli en voksen hvit måke?

M. (28.06.2014)

Svar:

Dette avhenger av hvordan man definerer voksen, og også hvilke måkearter man ser på. I størrelse er måkeunger voksne etter 5-6 uker. Små måkearter er nok kjønnsmodne når de er knapt et år gamle. Store måker kan kanskje også være det, men det hekker ikke før de får fullvoksen fjærdrakt, noe som tar 3-4 år.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Fugleforing

Mating av gråspurv i hekketiden

Hei.
Jeg har vært matmor for gråspurven i sommer. Stedet er ca tre km utenfor Bergen sentrum, og jeg mater nå kull nr 3-kull 4 er på gang. Gråspurven har vært på evig jakt etter mat, så jeg valgte å hjelpe til. Når ungene er flyvedyktige kommer de hit med foreldrene, og maser høylydt om mat samtidig som de ser inn vinduet. Når jeg kommer ut, sitter de klare på terrassegulvet -ikke redde i det hele tatt. Det jeg lurer på er om det er dumt å gi ungene så lett tilgang på mat. Kan det medføre at de ikke lærer å finne mat selv? Jeg er veldig i tvil.

B. (28.06.2014)

Svar:

Nei, det bare hjelper dem til lettere å komme seg gjennom en vanskelig ungdomstid.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Måkeunger ut av redet

Hei i stormen forrige dagen falt det ut flere måkeunger av redene. en har ring på og brukket vinge en er kraftig nedkjølt og helt slapp. Vi har tatt de inn for å redde dem gjennom natten men er det noe sted vi kan levere dem så de får den hjelpen de trenger.

P.P. (28.06.2014)

Svar:

Du må forsøke å finne lokale fuglefolk eller fuglekyndige personer der du bor.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent hegre, tranefugl eller lignende på 1000m på Dagali

Vi så i dag et fuglepar med 2 unger som jeg ikke klarer å identifisere fra fugleleksikon. Høyde fugler ca. 1m, ikke så tynn som hegre. Lange ben, endel hvitt på kroppen, ellers hadde de varme, litt rød,brune farger på kropp og hode. Har ikke Går grasiøst. Kyllingene var beige, ca 45 m høye.
Sett i åpent terreng, blanding av myr og fjellbørk, rett ved en bekk.

G.M.L. (28.06.2014)

Svar:

Jeg mistenker at du har sett et tranepar med unger.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sykdom og skader

Gråspurv rammes også

Den forferdelege parasitten har drept ca.20 grønnfink her på tunet.
No fann eg ein død gråsprurv med ganen/halsen full av dette lysegule stoffet.
Har lest at det kun er grønfinken som rammes?

E.F. (28.06.2014)

Svar:

Dersom du finner gråspurv som ser ut til å være døde av samme sykdom som grønnfinkene, er det nok av interesse å fryse disse ned og få dem inn til veterinærinstituttet i Oslo for videre sykdomssjekk.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Måkeunge

Vi har funnet en måkeunge som var falt ut av redet og den har vært hos oss nå i 16 dager. Vi antok at den falt ut av redet som lå på taket i boretslaget og det var planen å legge den tilbake. Når vi snakket med vaktmester om dette fikka han istedet alle reder, egg og ungfugler fjernet.

På grunn av dette har fuglen bare blitt boende hos oss. vi forsøkte å opprettholde kontakten med foreldrene, men det ble mye bråk. Vi forsøkte å sette den ut på taket på en gymsal i nærheten, men der var det allerede noen som hekket og foreldrene til "vår" ungfugl lot seg jage bort. Det endte med at vi tok fuglen med hjem igjen og planen er nå å sette den ut ved et vann i nærheten hvor det er mye måker allerede.

Vi lurer på hva vi kan gjøre for å øke sannsynligheten for at dette går bra. Vi antar at ungen hva bortimot en uke gammel når vi fant den- altså 3-3.5 uker gammel nå.

N.N (28.06.2014)

Svar:

Måkeunger som er håndtert på denne måten, må fores i mange uker, til de er godt flygedyktige, og kan begynne å finne mat selv. Dersom dere "setter den ut" for seg selv før den kan fly godt, vil den høyst sannsynlig sulte ihjel.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Økologi og atferd

Levealder på skjære

Hvor gammel kan en skjære bli i naturen?
Vi har et skjærereir på eiendommen som har hatt beboere siden 1972.
De skjærene som bor her nå ser veldig gamle ut, og har ikke hatt unger der på minst 15 år.
På forhånd takk for svar!
Hilsen Øystein

Ø.S. (29.06.2014)

Svar:

Skjærer blir kanskje opp mot omkring 10-12 år i naturen. Men et skjærereir kan brukes gjennom flere generasjoner. Det er likevel hard konkurranse om de beste territoriene blant skjærene, og noen kan ende opp med ikke å få fram unger i det hele tatt.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Bli kvitt svaler

Jeg har fått et svalepar som begynte å bygge reir oppunder taket på min terrasse, noe jeg ikke ønsker. Jeg oppdaget dem etter et par dager, jeg sjekket at det ikke var noe egg i reiret før jeg fjernet det. Men de kommer jo igjen og igjen. Jeg har prøvd å "stenge" inngangene til terrassen, men de flyr bare over eller under stengselet jeg setter opp. Er det noe jeg kan gjøre for å få dem til å finne et annet sted å bygge reir? Svalene er fine de, men ikke over terrassebordet der vi skal sitte ute å spise

T.H. (29.06.2014)

Svar:

Har dessverre ikke noen patentløsning på ditt spørsmål, spesielt ikke når utestenging ikke ser ut til å fungere.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Årets fugl - fjellvåk.

Hei.
Var en tur på hytta vår ved Synnfjell i Oppland i slutten av mai i år. Lørdag 31. mai skulle jeg gå en tur til Spåtind og passerte på veien opp en bergvegg hvor det i "gamle" dager ofte hekket fjellvåk. Vi har vært i området hvert år i 40
år, men det er nok 12 - 15 år siden sist jeg observerte hekking. Til min store glede var et fjellvåkpar på plass og fløy mjauende og skrikende over hodet mitt. Jeg lå på ryggen i lyngen og kikket på dem med en middels god kikkert et kvarters tid før jeg hastet videre til toppen. Kunne ikke lokalisere reiret. Også på nedturen etter et par timer var de på plass. Jeg hadde et håp i år for det virker som om det er mye smågnagere i terregnet. Gledelig!
Ved neste besøk på hytta gikk jeg samme turen fredag 13. juni. Denne gangen var også våkene på plass, men de holdt seg mer oppe i berget og slo seg ofte ned på store steiner og bergknauser. På en måte var de mer stillfarende nå enn forrige gang. Jeg hadde liten tid og klarte heller ikke denne gang å lokalisere reiret.
Håper å komme opp på hytta igjen om ca. 14 dager. Da skal jeg ta med en bedre kikkert og forsøke å få øye på reiret.

Spørsmål 1 er: Hvor vare er fjellvåk for forstyrrelser ved reiret? Den "gamle" reirplassen ligger på en berghylle som ikke er så lett tilgjengelig, men det er jo en del folk som går denne stien på vei til Spåtind.

Området er åpent fjellterreng og reiret ligger på ca. 1150 moh. Det blir veldig spennende å se om det er nok smågnagere til at de kan få unger på vingene.

Spørsmål 2:Hvis jeg ser reiret, bør jeg da rapportere dette i Artsobservasjoner.no?



mvh
Arild

A.B. (27.06.2014)

Svar:

Når våkene først har fått unger, tåler de at det går folk forbi, selv om de varsler og klager intens. Det hekker fjellvåk helt fra lavereliggende skogstrakter i Hedmark, og til fjellkjeden i Sør-Norge nå i år, på grunn av gode smågnagerforekomster. Fjellvåk kan du nok rapportere inn som hekkende dersom du finner reiret.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sykdom og skader

måke med knekt nebb

Hei, har en måke som altid kommer til oss og får mat, det har den jort i mangr år. Hørte en rar lyd nå, å så att det var måken som satt på gelendret og ventet. Men den lagde en heeelt annen lyd?! Så da att under nebbet var knekt og bare hang dær:/ har gidd den mat og den spiste noe av det.. Men har den vondt? å vokser nebbet ut ijenn eller blir den og dø?:(

I. (28.06.2014)

Svar:

Hvis fuglen faktisk har knekt underkjeven, vil den neppe klare å spise, og vil til slutt trolig sulte ihjel.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem sine egg ?

Bilde vedlagt spørsmålet

På tur ute i skjærgården på helgelandskysten kom jeg over disse 10 eggene gjemt i en "blåmonke".

P.S.H. (28.06.2014)

Svar:

Dette er et andefuglreir. Litt usikker, men mørkheten på dunene tyder på at det kanskje kan dreie seg om ærfugl.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Egg

Vi har funnet to små hvite egg i fuglekassa vår. Hvilken fugl kan det være

S.A. (29.06.2014)

Svar:

Vanskelig å si uten foto av eggene.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,fant denne nær sjøen på Sotra utenfor Bergen. Synes den var litt spesiell. Vet du hvilken fugl den kan komme fra?

K. (29.06.2014)

Svar:

Mønsteret minner mest om en skjære håndsvingfjær, men det er ikke lett å si noe om stivhet og struktur på fjæra, så lenge en ikke selv kan holde den i hånden.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dverglo eller Sandlo ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette to Dvergloer eller er den ene en Sandlo? Filmet i Åkersvika,Hamar

N.N (29.06.2014)

Svar:

Dette er to dvergloer. Merk den tydelige gule ringen rundt øyet.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Fuglekasser

Svart hvit fluesnapper alene

Hei.
Naboen har en fuglekasse på garasjeveggen hvor det har vært svarthvit fluesnapper inni. I dag oppdaget vi at det ligger en død unge i kassen og at en annen unge sitter på bakken under kassa.
Hva gjør vi med denne unge ?

K. (29.06.2014)

Svar:

La den være der den er. Den har hoppet ut fra kassa, og fores av foreldrene ute.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Taksvale

Vi har en hytte på Tjøme og forrige helg talte vi 4 egg i reiret til taksvalene. Reiret har de bygget under taket på hytta. Mor og far fløy fram og tilbake og ruget, vi prøvde å holde oss unna. Etter fem dager var vi tilbake, ingen egg! Derimot så vi to katter som lusket rundt. Vi lurer på hva som kan ha skjedd. De kan da umulig ha blitt klekket ut på så kort tid? Hvorfor disse kattene? Håper alt er bra med svalene, men vi er bekymret. Hva tror dere? Har alt gått bra? Ser noen svaler rundt hytta, men vet ikke om det er foreldrene.
Vennlig hilsen
Sissel C. Motzfeldt

S.C.M. (27.06.2014)

Svar:

Vanskelig i si hva som kan ha gått galt, men de har garantert ikke fostret opp unger på så kort tid - det tar nærmere tre uker etter klekkingen.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måltrost eller duetrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved et bilde som dessverre ikke er så skarpt, men håper det lar seg gjøre å se art. Bor i Molde, og her skal ikke duetrost finnes. Samtidig synes jeg denne ungen var så stor, at det er vanskelig å tro at den er måltrost også;) Var større enn gråtrost og svarttrost som vi er vante med å se her. (tatt i dag)

N.N (27.06.2014)

Svar:

Dette er en ungfugl av gråtrost.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kolibri?....

Hei! Hadde en fugl rundt hytta vår på Rauland i helgen 20. Juni 2014, som tydelig sto "stille" i lufta, rett ved en vedstabel. Liten, slank, brunrødt bryst, hvit på toppen av hodet, ellers svart hode og grå rygg. Hva slags fugl kan det være?

C.G. (27.06.2014)

Svar:

Vanskelig å si ut i fra beskrivelsen, men garantert ingen kolibri - de er aldri funnet i Europa. De finnes kun i Amerika.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Horndykker ?

F.N. (27.06.2014)

Svar:

Ja, dette er en horndykker.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bilde er tatt på Fokstumyra på Dovre i Oppland den 24 Juni i år. Hvilken art er dette?

H.K.D. (27.06.2014)

Svar:

Grønnstilk.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ett annet individ tatt på Fokstumyra. Er ikke sikker på denne arten.

H.K.D. (27.06.2014)

Svar:

Dette er en grønnstilk.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødnebbterne eller Makrellterne

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en rødnebbterne? Bilde er tatt på Fokstumyra på Dovre i Oppland for 3 dager siden.

H.K.D. (27.06.2014)

Svar:

Mistenker at det er en makrellterne, fordi hele kinnet og brystet ser hvitt ut.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på Fokstumyra

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Tror dette kan være en gulerle, men blir i tvil når jeg ser i fuglebøker å på nettet. Den har ikke det markerte lyse feltet ved øyet.

H.K.D. (27.06.2014)

Svar:

Dette er en gulerle.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

F.N. (27.06.2014)

Svar:

Bildet har vanskelig lys, men det kan se ut som n at armsvingfjærene er hvite. Da er det en dykker, men jeg kan ikke se hvilken art det dreier seg om.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art bestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hvilken art er dette. Bilde er tatt på Fokstumyra for 3 dager siden.

H.K.D. (28.06.2014)

Svar:

Dette ser ut til å være en løvsanger.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Diverse

Rar oppførsel på Kjøttmeis.

Jeg har en kasse med kamera som jeg har hatt mye glede av i sommer. Åtte unger ble resultatet. For litt over en uke siden begynte det å bli aktivitet i kassen igjen. Kjøttmeis mor ligger nå og ruger, hannen stiller opp og kommer med mat til henne. Alt foregår som ved første kull, bortsett fra en liten detalj, Det er ikke egg i reiret! Ho ligger og ruger på tomt reir. ho styrer veldig på,står ofte på hodet nede i reirgropen akkurat som for å snu på egg som altså ikke er der. Hva er grunnen til slik oppførsel?

J. (26.06.2014)

Svar:

Meisene jakter ofte på parasitter i reirbunnen, da ser det ut som at de "står på hodet" som du sier. Det KAN hende at disse meisene vil forsøke å legge kull nr 2 i samme reir, selv om de ofte velger å bygge nytt reir et annet sted. Fuglene kan ofte ligge på og arbeide med reiret en stund før de legger første egg.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svart og grå nøttekråke

Observerte for ca tre timer siden en svart/grå nøttekråke i Bymarka ved Bergskaret/Varghiet (?). Tidligere nøttekråker observert ved Lademoen kirkegård (sibirsk nøttekråke) er helt forskjellig. Den nøttekråka vi så i sted, var svart/grå. Den var ikke spettet over det hele, bare rundt halsen, den var nysgjerring og holdt seg i nærheten av oss ei god stund. Hvilken sort nøttekråke er dette?

B.W. (26.06.2014)

Svar:

Jeg har ikke noen illustrasjoner av hvordan ungfuglene til nøttekråkene ser ut, men antar at det er en slik du har sett, som ikke har fått fullt utviklet fjærdrakt ennå.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er dette en musvåk og er det jeg antar er en lomvi et vanlig byttedyr

F.A. (26.06.2014)

Svar:

Ja, dette er en musvåk. Nei, lomvi er nok ikke noe vanlig byttedyr for den. MEN musvåken tar gjerne åtsler, så den kan ha funnet en død lomvi og landet for å spise av den.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Økologi og atferd

Trofast svarttrost

Hvor gammel blir en svarttrost? Er det et dårlig tegn at den er begynt å legge seg ned på hellene utenfor? Den er tam, kommer inn døren og "tyter" til den får rosiner. Har holdt det gående slik hver sommer i mange år..

B.G. (26.06.2014)

Svar:

Nei, dette er nok ett spesielt individ som har lært at du er en god matkilde - slikt hender. Svarttroster kan bli opptil omkring 10 år gamle hvis de er heldige.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Diverse

Det lå en liten fogel på trappen

Hei da jeg gikk ut av døren så jeg at det satt en liten fugeø der. Da jeg prøvde å ta på den og den foretatt ikke fløy av sted tenkte jeg at den må være skadet eller falt ut av reiret så da tok jeg den med inn! Hva skal jeg gjøre nå

A.S.L. (26.06.2014)

Svar:

Et bilde ville hjulpet. Det beste er trolig å la den sitte der du fant den, spesielt dersom det er en fugleunge, for da vil foreldrene fore den der.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken fugl er dette ?,sendte et bildet tidligere men jeg merket at det var et dårlig bilde :(,takk på forhånd

J. (27.06.2014)

Svar:

Dette ser ut til å være en bergirisk.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl ??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?, er nysgjerrig :)

J. (26.06.2014)

Svar:

Dette er to bergirisk.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Diverse

Stærer uten unger

I dag morges så jeg et titalls stærer på en nyslått plen i nabolaget. Jeg så tilsynelatende ingen stærunger blant disse. Er stærungene brune alle sammen, eller kan noe ha allerede fått en mer "voksen" fjærdrakt? Hvis så mange stærer ikke får fram akom er det vel bekymringsverdig?

A.N.L. (27.06.2014)

Svar:

Ja, ungstærene er gråbrune, til forskjell fra de mer sorte voksne.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Sykdom og skader

Måke med knekt vinge

Hva skall en gjøre om man ser en måke som har en knekt vinge som dupper i vannet på en stubbe og ser veldig demprimert ut.

K.L. (27.06.2014)

Svar:

Nå er det nok vanskelig å lese ut av en måke om den er deprimert eller ikke. Fugler med vingebrudd KAN leges av seg selv i naturen - det kommer an på hvor bruddet sitter i vingen, og hvor komplisert det er. Hvis en skal ta hånd om slike skadde fugler for å forsøke å hjelpe dem, må en ha tilgang til folk som har fugekunnskap/veterinær som kan vurdere skaden og mulighetene for at den kan leges. Noen ganger er det dessverre ikke noen vei utenom å avlive slike uheldige fugler, men ofte kan de faktisk berges.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, lurer på om du kan si meg hva slags rovfugl dette er til tross for dårlig kvalitet. bildet er tatt i fredrikstad

F.A. (26.06.2014)

Svar:

Det ser ut til å være en hauk, men jeg har problemer med å se sikkert om det er en spurvehauk eller en hønsehauk. Jeg mistenker hønsehauk ut i fra profil på vingene, men er slett ikke sikker.

Roar Solheim (26.06.2014)


#Fuglekasser

Arbeidstegning.

Hvor får en tak i "arbeidstegning" for fuglekasse for småfugler? Det gjelder bl.a. utforming, størrelse på hull
for forskjellige fugler som stær,finker m.m.

N.N (25.06.2014)

Svar:

Her er link til arbeidstegning og måltabell for fuglekasser: http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/bygging

Morten Ree (26.06.2014)


#Diverse

Stolom

Hei. Så en Storlom i Steinbruvann ved Grorud i Oslo i går 26.06. Er det litt sjeldent, eller hekker den her også?
Fikk tatt bilde av den men den var litt langt unna.Mvh. Kari

K.N. (26.06.2014)

Svar:

Hvis dette er et fiskerikt vann som gjerne har noen små holmer eller "flytetorver" på vannet så er det godt mulig at storlom kan hekke der. Jeg ser på artsobservasjoner.no at et storlompar er observert der i starten av mai.

Morten Ree (26.06.2014)


#Diverse

Kan man flytte et reir med egg?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi renoverer annekset på hytta og måtte bygge ny kjeller. I kjelleren skal vi ha en port men denne er ikke kommet opp ennu. Like innefor åpningen oppå 2stk 2"6 som ståt lent inntil veggen er der et reir med 7 egg. Fuglemor flyr sin vei hver gang noen er i nærheten og til helgen kommer snekkere. Vi har en fuglekasse vi kan flytte redet over i og det er flere trær rundt annekset. Men vi vet ikke om det er en god løsning så derfor spør vi dere som kan alt om fugler. På forhånd takk! :)

V. (25.06.2014)

Svar:

Dette er reir av en gråfluesnapper, og det må du ikke flytte inn i en kasse. Derimot kan du lage en plattform med en smal kant rundt (kanskje 3 cm høy), leghge reiret opp i denne, og så gradvis flytte reiret lenger vekk og se om fuglen følger med og legger seg på. Hvis du setter denne plattformen oppå en lignende stolpe, og flytter den gradvis, bør du la fuglen ligge på ca 1/2 time før du flytter den igjen (prøv 1/2-1 m av gangen).

Roar Solheim (25.06.2014)


Spurveunge

Hei hva kan vi gjøre vi har funnet en spurveunge den er veldig liten hvordan bør vi mate den og hva er best for den

N.N (25.06.2014)

Svar:

Send bilde slik at art og alder kan vurderes. Ulike spurvefugler spiser forskjellige ting, og det er ikke sikkert at din angivelse av "spurv" er riktig art.

Roar Solheim (25.06.2014)


#Økologi og atferd

Våk

På hvor lang avstand kan en våk se ei mus?

N.N (25.06.2014)

Svar:

De fleste rovfugler opg ugler ser ei mus på minst 1 km avstand, kanskje opp mot 2 k også!

Roar Solheim (25.06.2014)


#Økologi og atferd

Linerler i veibanen

Hvorfor flyr Linerler inn i veibanen rett foran biler, og så flyr de avsted når bilene er noen meter unna.

Ser dette nesten hver dag på vei til jobb eller når jeg skal handle, på forskjellige steder (som antyder at det ikke er samme fuglen).

R.H. (25.06.2014)

Svar:

Vet ikke hvorfor, annet enn at mange små spurvefugler jakter insekter som tiltrekkes av den soloppvarmede asfalten.

Roar Solheim (25.06.2014)


#Diverse

Hva er karakteristisk ved en skogsdue

N.N (25.06.2014)

Svar:

Artene heter skogdue og ringdue, men dessverre kaller mange til forvirring ringduene for skogsduer. Ringduene har hvitt gelt på vingen og en hvit krageflekk i nakken, dette skiller den enklest fra skogdsuene, som er mer ensfargede.

Roar Solheim (25.06.2014)


#Diverse

Har reddet en gråsourv piper noen inn i granskauen hvorfor

Hvorfor piper den så mye har funnet den når måker stupte ned på den. Helt fin men piper og må tvangsfores er redd for død hjelp meg

N.N (25.06.2014)

Svar:

Det kan hende ungen fryser, eller er sulten, eller begge deler. Et bilde ville hjulpet på vurdering av art og alder.

Roar Solheim (25.06.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hade sett ut en veldig fin klatreruta opp en fjellvegg i Kirkenes i sluten av juni. Men den viste seg å vare optatt. Trakk meg tilbake å fikk noen uskarpe bilder av noe jeg trur er falk eller våk. Men hvilken?

J.T. (25.06.2014)

Svar:

Dette er en tårnfalk hann. Den hekker ofte i bergvegger.

Roar Solheim (25.06.2014)

««første 35 259 - 35 308 av 50 225 siste»»