Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 35 238 til 35 287 av totalt 50 254 spørsmål «forrige neste»
Artsbestemme sanger
Da jeg ryddet noe gress kom det frem et reir tilhørende en sanger. Jeg lyktes å få tatt noen bilder av den, men den var ikke samarbeidsvillig og viste seg kun forfra.
Er det mulig å artsbestemme denne ut fra bildet?
Bildet tatt på Tosaunet, Brønnøy kommune, Nordland.
S.G.J. (04.07.2014)
Svar:
Ja, dette er en løvsanger.
Roar Solheim (04.07.2014)
måkeunger
hei. jeg og samboeren min fant 3 måkeunger på en skole i et bed.Alle var så store at de hadde fått fjær og det fløy noen måker over demog skreik. skal man hjelpe dem eller gjør noe? Er det noe sjangs for at de overlever? eller skal man bare la dem være i fred?
J. (04.07.2014)
Svar:
De klarer seg nok helt fint - foreldrene passer og forer dem. Bare la dem være i fred.
Roar Solheim (04.07.2014)
Er dette en rødvingetrost?
Ut fra beskrivelse av rødvingetrost så stemmer det med hvit stripe over øyet, men prikkene på brystet beskrives som mer avlange. Denne har veldig runde prikker nedenfor halsen.
Bilde tatt sent på kvelden 3. juli (med dårlig lys) i Brønnøy kommune, Nordland.
S.G.J. (04.07.2014)
Svar:
Ja, dette er en ungfugl av rødvingetrost.
Roar Solheim (04.07.2014)
En juvenil?
Er noe i tvil på denne, men kan det være en rødstrupe juvenil? Ungfugl i sin første fjærdrakt? Bilde er tatt i dag i skogene på Finsland, Vest-Agder.
H.K.D. (03.07.2014)
Svar:
Ja, dette er en ungfugl (juvenil) av rødstrupe.
Roar Solheim (03.07.2014)
Hvilken fugl?
Har en mistanke om at dette kan være en buskskvett hunn, men er ikke sikker. Bilde er tatt i dag i Finsland, Vest-Agder.
H.K.D. (03.07.2014)
Svar:
Ja, dette er en buskskvett hunn.
Roar Solheim (03.07.2014)
Enda en fugl på fornebu
Denne fuglen fløy ut av en busk opp i bjørka og sang.
Hagesanger?
http://youtu.be/M9qsvG35K8w
L.M.J.G. (03.07.2014)
Svar:
Midtre foto her viser en møller. Youtubeopptaket er dessverre ikke til noen hjelp, annet enn at lyden kommer fra noe helt annet.
Roar Solheim (03.07.2014)
Hvilken sanger
Så denne fuglen i bunnen av sivet på et våtmarksområde på fornebu. Rørsanger?
L.M.J.G. (03.07.2014)
Svar:
Nei, dette er en ungfugl av enten møller eller tornsanger, litt vanskelig å si sikkert hvilken, siden den er såvidt skjult av vegetasjonen.
Roar Solheim (03.07.2014)
Andunge
Hei. Denne ungen satt fast i et fiskesnøre i sjøen og vi klarte å skjære den løs. Nå lurer vi på hvilken art det er.
L.D. (03.07.2014)
Svar:
Dette er en ærfuglunge.
Roar Solheim (03.07.2014)
Sivsanger
Lurer på hva slags fugl dette er. Kan det være sivsanger?. Sted Maridalen, Sørbråten der hvor elva krysser Maridalsveien. Fløy nede i buskaset ved elva. Bildet crop'et for å se bedre.
N.N (03.07.2014)
Svar:
Nei, dette er nok en bøksanger - slektning av gransanger og løvsanger.
Roar Solheim (03.07.2014)
And, hvit og svart flekket/spettet
Så en and jeg ikke finner i fuglebøker. Ble sett på Isegran ute i Glomma i Fredrikstad. Størrelse som en stokkand. Den flyktet ikke når vi gikk inn på den for å se.
E.F. (03.07.2014)
Svar:
Dette er nok en moskusand - rømt tamfugl. Det er nok derfor den ikke er redd for folk.
Roar Solheim (03.07.2014)
Upopulær fuglemating
Hei.
Jeg er veldig glad i fugler og elsker å sitte å se på dem når de spiser på verandaen min. Fugle fascinasjonen min har ført til at jeg har 2 papegøyer og 2 undulater. Hver dag får de nye frø og jeg fant ut at det var lurt å gi "restene" til utefuglene for de er tydeligvis ikke så kresene. Skålen blir faktisk helt tom! Og jeg får anvendt all maten jeg kjøper. Håper dette er ok mat for fuglene. Jeg har hatt besøk av alt fra små meiser, spurver til duer og en og annen skjære. Har også satt fram vann og det er veldig populært. Sikkert bedre enn sølevannet ute.
Men, jeg bor i blokk og nå har naboen bedt meg slutte pga bøss og skit som kommer da også på deres veranda. Er det så at de som ikke vil mate fugler bestemmer og at jeg da må føye meg etter dem? Eller er dt en "menneskerett" og kunne være snill med våre små bevingete venner?
S. (03.07.2014)
Svar:
Mating av fugl i bofellesskap er nok en utfordring, spesielt hvis det drysser matrester ned til underliggende etasjer/balkonger. Vi anbefaler i slike tilfeller å fore med mat som det ikke blir skallrester fra, som fett, kokosnøtter eller skalløse nøtteposer. Men hvis hensikten er å fore vekk "spillfor" fra papegøyene, så må du kanskje forsøke å fore med dette litt vekk fra selve bygningen (?).
Roar Solheim (03.07.2014)
Spørsmål om type and
Liten og heilt svart , den har kvitt nebb
N.N (03.07.2014)
Svar:
Trenger et foto her.
Roar Solheim (03.07.2014)
måke
Hei.
Har en foreldreløs måke som skriker dagen lang utenfor en butikk. Er det noe vi kan gjøre?
N.N (03.07.2014)
Svar:
Som regel er ikke foreldrene langt unna, og man må bare la naturen gå sin gang. Hvis mulig kan måkeungen innfanges og flyttes til nærmeste grøntareal hvis ikke avstanden er for stor (maks 100m).
Morten Ree (03.07.2014)
Passer på en vipeunge.
Hei!
Jeg fant en tilsynelatenes forlatt vipe fugleunge oppe ved ett vann i Ålgård,Stavanger,Rogaland. Tok den med meg hjem. Har hatt den siden søndag. Mater den makk og noen kobbunger. Men tror jeg har påtatt meg ett litt for stort ansvar. Forstår de trenger mer variert kost enn det jeg kan gi. Vet du om en plass jeg kan levere den? Gjerne til eksperter ? Hilsen Silje Longum.
S.L. (03.07.2014)
Svar:
De beste ekspertene er vipene selv. Jeg anbefaler deg at du setter ungen tilbake der hvor du fant den. Der er sikkert også resten av kullet og jeg er sikker på at den får kontakt med sine foreldre igjen.
Slike små tasser kan ofte virke alene i en stor verden, men foreldrene er som regel i nærheten og det beste er at fugleunger blir i sitt rette element.Morten Ree (03.07.2014)
Hva slags fugl så jeg?
Hei. Søker her for hjelp. Jeg så en et fuglepar på Blefjell som jeg ikke finner i fugleboka. Kroppen minne om en linerle, men kanskje litt slankere. Den var rustrød på bryst og mage. Rygg og hale mørkebrun. Lang hale. Hanne var svart øverst på brystet med en hvit flekk under haka. Noen mente et var rødstjert, men den likner ikke den. Har ikke bilde.
L.B. (03.07.2014)
Svar:
Rødstjert har hvit flekk i panna, ikke under haka. Beskrivelsen din stemmer best med en meget sjelden, tilfeldig gjest, som heter hvitstrupenattergal. Men dette er en såvidt sjelden fugl (bare noen få ganger sett i Norge), at observasjonen burde vært ledsaget av et bilde for å være sikker om det skulle være denne fuglen du kan ha sett.
Roar Solheim (03.07.2014)
Funnet skadet ful
Hei! Regner med dere sikkert får en del spørsmål som dette men jeg må likevel spørre og sjekke litt rundt:
Jeg har akkurat funnet en fugl, ingen åpne sår eller brukket vinge. Men jeg tror kanskje den har fått seg litt av en kakk. Jeg og min farfar fant den sittende midt i veien, rett ved huset mitt, å vis vi lot de ligge ble den jo mest sansynelig pannekake. Så vi tok den med i et skjerf. Å siden jeg har kanin har jeg masse gamle bur osv, så vi tok en stort reisebur (XXL). Så la vi høy, litt spon og mose inni en sånn varmedresshette. Tenkte først at jeg skulle se litt om hvor den var skadet, å så at tærne var lit slappe og rare - men den klarte å gå litt og flakse. Jeg la fuglen inni der, så satt den der bare og pustet helt normalt men den ville ikke røre seg (tydelig vis vondt. Satte inn kaninmat bare sånn uansett, og en skål med vann. Gikk ut til fuglen cirka en time etter. Den hadde flyttet litt på seg. Så tok jeg den forsiktig ut å prøvde å gi den vann - DEN DRAKK! Betyr det at den kommer til å overleve? er det noe annet jeg burde gjøre? Tror det er en trost :-)
S.S.F. (02.07.2014)
Svar:
Alltid vanskelig å vite hvordan det går med skadde fugler. Hvis de har fått indre skader, kan de se helt OK ut, men så falle døde om etter kort tid til flere dager. Det eneste du kan gjøre, er å tilby ro, mat og vann.
Roar Solheim (02.07.2014)
Annemie
Hvor lang tid bruker andemor på å rute frem kyllinger
N.N (02.07.2014)
Svar:
ca 4 uker.
Roar Solheim (02.07.2014)
måkeunge
Hei.
Vi lurt på hva måkeunger spiser? Kan de spise mark og larver og fisk?
M.O.I.(.:...). (02.07.2014)
Svar:
Ja. Måker er altetere, og kan spise det meste.
Roar Solheim (02.07.2014)
Hvit svale
Hvor vanligt er det at svaler får hvite unger.Vi har hatt svale par i garasjen hvert år i mange år men det er første gang at vi har sett dette. Er svaler monogane.
J.O.E. (02.07.2014)
Svar:
Dette er ikke så ofte å se hos svaler, men det er nokså regelmessig generelt innen spurvefuglene. De fleste spurvefugler finner ny partner for hver hekkesesong, og de forertar ofte parringer utenom partnerskapet, dvs. med "fremmed" partner.
Roar Solheim (02.07.2014)
trost
Vil en troste mamma ha ungen sin vis ett meneske tar på den
N.N (02.07.2014)
Svar:
Ja. Fugler forlater ikke ungene sine selv om mennesker tar på dem. Det er bare pattedyr som kan være skeptiske til avkom med menneskelukt.
Roar Solheim (02.07.2014)
Dompap
Hva har skjedd med denne stakkaren?
Hilsen Bothild
N.N (02.07.2014)
Svar:
Ikke godt å si, annet enn at den mangler fjær på midtre del av brystet. Den kan ha hatt et ublidt møte med en katt, eller en spurvehauk, og har klart å komme unna. i så fall vokser fjærene ut igjen.
Roar Solheim (02.07.2014)
Gode råd om linnerle
Hva gjør vi når linnerle unger har falt ut av redet?
De skulle nok være klare til å fly selv i neste uke..
M.N. (02.07.2014)
Svar:
Hvis mulig så må de legges tilbake i redet snarest mulig. Ligger rede godt skjult kan dere sette ungen så nært redet som mulig slik at den opprettholder kontakten med foreldrene.
Morten Ree (02.07.2014)
Sanger på Østensjøvann
Tok dette opptaket i går, er det myrsanger?
https://www.youtube.com/watch?v=x34-bAhzggc
L.M.J.G. (02.07.2014)
Svar:
Dette høres ut til å være myrsanger som du foreslo.
Her er link til opptak av myrsanger: http://www.xeno-canto.org/184191Morten Ree (02.07.2014)
Fuglemat vår/sommer
Pip,pip.:-) Er det skadelig for bl.a. kjøttmeis å spise brødsmuler, som den sikkert gir videre til ungene? Sluttet med solsikkefrø og annet vinterfor når våren kom da jeg har hørt at dette er skadelig for de nyfødte. Vi har nemlig et par som ser med bedende øyne på oss og da vanker det hjembakt brød. Mvh Kristin Røde
N.N (02.07.2014)
Svar:
Kjøttmeisene mater sine unger med larver. Den brødmaten du legger ut spises av de voksne fuglene. Når ungene forlater redet vil de bli opplært til å finne mat og da vil de også bli vist fram muligheten til å spise fra fuglebrettet.
Morten Ree (02.07.2014)
Hva slags fugl?
Jeg er fra Østfold, men har jobbet på en hytte i 800 moh i Veggli, Numedal i ukene 22 og 23. Der hørte jeg nesten hver dag en fugl som jeg aldri har hørt tidligere. Men jeg fikk ikke se den. Meget kraftig lyd, hørte den på flere hundre meters avstand. Kan forklare den med den gammeldagse politisirenen med kun to toner. Omtrent midt på menneskelig plystrefrekvens. Kun to tonehøyder, hvor den begynte med den høyeste frekvensen og gikk ett helt trinn ned (en hel tone). De to tonene tok ca. ett sekund til sammen. Plystretonene ble gjentatt fortløpende etter hverandre ca. 8 - 10 ganger i en serie. Etter omtrent et halvt minutt ble serien gjentatt på samme måte. En hytteeier i området hadde sett fuglen, mente at den var litt større enn en trost. Han mente også at den lettet fra et tre og hadde sangen sin mens den dalte ned igjen. (Usikker observasjon).
Mvh. Jarle Fosser
J.F. (23.06.2014)
Svar:
Dette er en vadefugl, gluttsnipe, som også i enkelte områder i landet kalles rett og slett for "klyvi-klyvi", nettopp på grunn av den sterke tostavede fløytelyden.
Se bilder og les mer om gluttsnipe her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4576Morten Ree (02.07.2014)
Fugleart
Hei,
Vi har hytte på rødtangen i Hurum og i går så jeg to fugler som vi aldri har sett før ? De var på str med en stor hakkespett, var lysbrune med en karakteristisk klar blå stripe på siden. De så veldig stolte og flotte ut med en ekstra "fjærpryd" på hodet. Jeg trodde først det var en hakkespett, men kan ikke se at det stemmer. Noen som kan hjelpe, hilsen nysgjerrig fugleelsker !
J.K.A.L. (02.07.2014)
Svar:
Du har sett nøtteskrike, som er en meget flott kråkefugl.
Se bilder og les mer om arten her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11429&vis=bilderMorten Ree (02.07.2014)
Stor flokk med gråbrune trostestore fugler.
Hei :-) Hadde besøk av en diger flokk av disse fuglene som vi først trodde var gråtroster, men det er de da ikke? Størrelsen omtrent som den. Ganske jevne i fargen, kan ikke se særlige kjennetegn bortsett fra at noen (alle?) ser ut til å ha røde ben. Vi bor på Hadeland ved jorder og vann. Takknemlig for svar :-)
G.B. (01.07.2014)
Svar:
Dette er en ung stær, så du har nok sett en stærflokk.
Roar Solheim (01.07.2014)
Maker som krangler høylydt om natten
Vi har mange måker som krangler så høylydt om natten t det går ut over nattesøvnen. De har mange naturlige hekkeplasser (bla fredet holmer ), så hvorfor holde seg mellom de få husene som er i bygda??? Husene har stått her i 30 år , men aldri har måkene gått sånn bananas i flere timer om natten ( veldig punktlige er de også, samme tider hver natt).
Hva kan vi gjøre for å få tilbake natteroen? ( og ikkje foreslå ørepropper, de hjelper ikke)
M. (01.07.2014)
Svar:
Ikke lett å si hvorfor måkene oppholder seg mellom husene. Det kan tenkes flere grunner. 1: de hekker på hustakene, 2: det er katter eller andre rovpattedyr mellom husene som måkene mobber og forsøker å jage vekk. 3: de finner mat som de krangler om i tidlige morgentimer.
Roar Solheim (01.07.2014)
Flaggspettunge med brekt vinge?
Hei! En flaggspettunge fløy i vinduet her og ble sittende på bakken. Da jeg kom bort til den hoppet den avgårde og prøvde å fly, men den ene vingen henger liksom på " halv tolv". Etter noen sekunder får den vingen opp i normal posisjon, kan den være brekt? Og i tilfelle er det noe vi kan gjøre?
K.O. (01.07.2014)
Svar:
Nei, dette høres ikke ut som en bruddskade, kanskje mer som en vingestrekk. Men skaden burde nok helst bli sjekket av en fuglekyndig person, eller veterinær som kan fugl.
Roar Solheim (01.07.2014)
Ender
Tåler ender mye brød
K. (01.07.2014)
Svar:
Vanskelig å gi noe godt svar på. Hva er f. eks. "mye" brød? Alle kan sikkert spise seg i hjel på for mye brød, også vi mennesker, men jeg tror neppe ender klarer å spise seg syke, eller til og med ihjel.
Roar Solheim (01.07.2014)
Hva kan dette være?
Er det en grønnfink eller kan det være en grønnsisik? Bildet er tatt i vinter på Moisund, Evje og Hornnes. Siste bildet fra meg, tusen takk for hjelpen!
M.V. (30.06.2014)
Svar:
Dette er en grønnsisik hann.
Roar Solheim (30.06.2014)
Jeg klarer ikke finne ut hvilken fugl dette er
Håper bildene er gode nok. Kan det være en måltrost? Heipiplerke? Bildene er tatt denne helgen på Moisund, Evje og Hornnes kommune.
M.V. (30.06.2014)
Svar:
Dette er en piplerke, og det dreier seg nok om en trepiplerke.
Roar Solheim (30.06.2014)
Horndykker - ungfugl eller?
Er dette en årsgammel horndykker, eller voksen hunnfugl?
J.P.S. (30.06.2014)
Svar:
Denne er nok voksen, men jeg kan ikke si kjønn med sikkerhet.
Roar Solheim (30.06.2014)
Fugler som bæsjer..
Stemmer det at måker er de eneste fuglene dom bæsjer mens de flyr?
N.N (30.06.2014)
Svar:
Nei, det gjør alle slags fugler!
Roar Solheim (30.06.2014)
Fru Svane
Vi har et svanepar som holder til her. Han er ringmerket, 43B.
Han har jaget og sloss med alle andre som har vært her. Vi trodde det var han som speilet seg i båtsiden og yppet seg til speilbildet, men så viser det seg at det er fruen. Dette har pågått en tid og da glemmer hun 7 barn og mann. Noen forklaring?
E.S.G. (30.06.2014)
Svar:
Ikke annet enn at fugler som ser sitt speilbilde, vanligvis fortolker dette som en rival som de vil jage vekk.
Roar Solheim (30.06.2014)
Skryt
Fantastisk jobb dere gjør for oss hobbyornitologer
Det å kunne ta kontakt med noen som er eksperter er uvurderlig viktig
Takk mvh Kai-Rune Adamsen
N.N (30.06.2014)
Svar:
Takker for positiv tilbakemelding!
Roar Solheim (30.06.2014)
Er dette en svarttrost hunn?
Jeg synes fargen på den er så annerledes enn jeg er vant med, så jeg er usikker. Bildet er tatt i 2. juni, Moisund, Evje og Hornnes kommune.
M.V. (30.06.2014)
Svar:
Dette er en ungfugl av svarttrost.
Roar Solheim (30.06.2014)
Hva slags lerke
Tok bilde av denne lerken på Lista nylig.
Antok at det var en skjærpiplærke, men kan du bekrefte?
L.M.J.G. (30.06.2014)
Svar:
Jeg er ikke sikker, men synes den ser mer ut som en heipiplerke. Piplerkene er alltid vanskelige, spesielt når en bare har enkeltbilder å gå ut i fra.
Roar Solheim (30.06.2014)
Skjærpiplerke?...eller en annen lerke?...
Selv med hjelp av fugleboken min klarer jeg ikke forstå hvilken dette er. Bildet er tatt i Høvåg (litt sør for Lillesand). Takk for hjelpen :)
M.H. (30.06.2014)
Svar:
Dette er en nylig flyvedyktig unge av måltrost.
Roar Solheim (30.06.2014)
Fiskeørn mot andeunger
Hei, dette gjelder et vann der det er ca 40 5 uker andeunger der de ikke kan fly helt enda. Har sett fiskeørn angripe 2 ganger, og har skreket den vekk begge ganger. Går den etter fisk som endene beveger i vannet, eller etter endene? På forhånd takk :)
J.L. (30.06.2014)
Svar:
Vanskelig å si, men fiskeørn kan nok prøve seg på andunger dersom det er lite fisk å få tak i.
Roar Solheim (30.06.2014)
Hvaler
. vet du hva slags fugl? ... har sjekka de fleste med såkalt "bandittmaske", men får det ikke til å stemme med noen av dem
K.R.A. (30.06.2014)
Svar:
Dette er en steinskvett.
Roar Solheim (30.06.2014)
hvilken fugl er dette?
N.N (30.06.2014)
Svar:
Lurer på om det er en ung svarttrost, sterkt maltraktert, stakkar.
Roar Solheim (30.06.2014)
Dverglo eller sandlo-oppfølging
Her er et til bilde jeg tok av samme fuglen.
L.M.J.G. (30.06.2014)
Svar:
Her ser det ut til at fuglen har tydelig gul øyering, altså en dverglo.
Roar Solheim (30.06.2014)
Dverglo eller sandlo
Fikk bilde av denne fuglen på hamresanden på torsdag. Er det en dverglo eller en ung sandlo?
L.M.J.G. (30.06.2014)
Svar:
Denne var vanskelig pga lyset. Den ser faktisk mest ut som en dverglo for meg, men stusser litt på at en ikke ser den gule øyeringen tydelig. Men dette kan også være på grunn av belysningen mot hodet.
Roar Solheim (30.06.2014)
Hønsehauk?
Får ikke halefjerne til å stemme med hønsehauk. Var større en spurvehauk, og obs. gjennom flere dager sent på kvelden hengende i luften.
A. (30.06.2014)
Svar:
Helt riktig. Dette er en tårnfalk hann. Hønsehauken "henger" ikke i lufta heller, slik tårnfalk og fjellvåk ofte gjør når det er vind.
Roar Solheim (30.06.2014)
Dalende, liten fugl.
Hei. Vi er på ferie i Mortsund i Lofoten. Her er det en liten fugl som flyr oppover mens den synger (piper) og daler nedover med vingene litt oppover mens den synger raskere (drrrrr) Lurer på om det er en lerkefugl men finner ikke ut vilken.
M.A. (29.06.2014)
Svar:
Dette høres ut som heipiplerke i sangflukt, muligens skjærpiplerke.
Roar Solheim (29.06.2014)
Spørsmål:
Så denne fugleungen ved Østensjøvannet i Oslo i dag. Den ligner på en rødstrupeunge, men er ikke sikker.
E. (29.06.2014)
Svar:
Ja, den kan ligne litt pga flekkene, men mønsteret på vingen forteller at det er en ung svarthvit fluesnapper.
Roar Solheim (29.06.2014)
Klipping
Jeg skal klippe mye høyt gress,
og lurer på hvilken dato fuglene har fløyet avgårde?
Må jeg vente til August?
R.S. (29.06.2014)
Svar:
Ikke hvis det er snakk om klipping av hagegress. Klippehensyn er det mest snakk om i enger hvor åkerrikse hekker.
Roar Solheim (29.06.2014)
Dvergspett?
Jeg har en hakkespettfamilie utenfor, og tror det er dvergspett. Har jeg rett? Det er i Kristiansand.
L. (29.06.2014)
Svar:
Ja, dette er dvergspetter.
Roar Solheim (29.06.2014)
Hvilken fugl er dette?
Denne så jeg i fjæra utenfor Kristiansund 29. juni sammen med en make. Den var ikke sky og oppholdt seg på samme område i lengre tid. Hvilken fugl er det?
H.K.A. (29.06.2014)
Svar:
Dette er en ungfugl av steinskvett.
Roar Solheim (29.06.2014)