Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 35 188 til 35 237 av totalt 50 269 spørsmål «forrige neste»
Gransanger?
Kan dette være en gransanger. Lyd stemmer sånn ca med det vi finner på nett.Dog litt roligere tempo. Forsøl ved Hammerfest 07.07.2014
F.L. (10.07.2014)
Svar:
Ja, det kan være en gransanger.
Roar Solheim (12.07.2014)
Hvilken fuggel er dette?
Fant denne fuggelen død på terrassen. Bor på Vestlandet og har aldri sett en slik fugl før. Ganske stor med langt nebb og den hadde rød stripe på hode
S.S. (10.07.2014)
Svar:
Dette er en ung grønnspett.
Roar Solheim (12.07.2014)
Nye fuglearter
Observerte tre arter på østnesjøvann i dag jeg ikke er sikker på, kunne du hjulpet med å identifisere dem=?
N.N (10.07.2014)
Svar:
Nede til venstre trolig en hagesanger, til høyre en tornsanger. Oppe til høyre en ungfugl, men jeg klarer ikke å se om det er en buskspurv eller en finkefuglunge.
Roar Solheim (12.07.2014)
denne fuglen så enorm ut da den sirklet rundt over leirfjord hvor jeg bor
lurer på hva det kan være for en art.
V.M. (12.07.2014)
Svar:
Den underste fuglen er en voksen svartbak.
Roar Solheim (12.07.2014)
Måkeflokk
Vi bor i ei li der vi kan se en og annen måke, men mest skogsfugl. I går opplevde vi et stort antall måker i flere lag på himmelen, og som fløy rundt og skrek i ca. en halv time. En bekjent syklet under dem og anslo antallet til rundt 200. Han la ikke merke til noe " rart" på veien eller annet på himmelen. Bortsett fra den merkelig ansamlingen var været merkelig med rundt 32 grader... Noen hypoteser på dette fenomenet?;)
N.N (10.07.2014)
Svar:
Nei, vanskelig å vite når en ikke har sett det som skjedde. Det kan skyldes mange årsaker, bl. a. kan måkene ha sett og varslet på en rovfugl eller ugle som observatør ikke så.
Roar Solheim (10.07.2014)
måker på strømledninger ....?
Hei
har sett at måker sitter på tykke strømledninger, ksn dette stemme?
A.P. (10.07.2014)
Svar:
Ja, måker klarer dette, selv om det kanskje ikke er så ofte at de sitter slik.
Roar Solheim (10.07.2014)
Hvilken art er dette (kylling)?
Vi kom over denne i Nordfjord. Hva landet være?
N.N (10.07.2014)
Svar:
Dette er unge av en trost, men det er litt vanskelig å se art sikkert pga at en ikke ser hodet fra siden. Vanskelig å se om det er måltrost eller rødvingetrost.
Roar Solheim (10.07.2014)
Svaler forlater reiret
Hei, vi har har ett svalereir på hytta.
Det har vært masse liv og fuglene har flakset med vingene i flere dager. Og idag er det ingen aktivitet der oppe og vi tror de har flydd avsted.
Kan vi river reiret nå?
N.N (10.07.2014)
Svar:
Svalene kom mer gjerne tilbake til reiret og overnatter på det noen dager etter at ungene har fløyet ut, så dere kan kanskje vente en ukes tid dersom dere gjerne vil fjerne reiret. Hvis svalene hekker på et uønsket sted, bør dere forsøke å sette opp hinder slik at de ikke kan bygge på samme sted senere.
Roar Solheim (10.07.2014)
Kvinand egg?
Regner med dette er kvinand egg, i kvinandkassa, siden jeg såg kvinand i nærheten (to hunner). Kassa var forlatt og det var igjen to ubefrukta egg, men ingen eggeskall? Spiser hunnen eggeskallene? Er ungene så store nå at de ligner voksne?
N.N (10.07.2014)
Svar:
Dette er kvinand, ja. Men det har nok ikke blitt til noen ruging her, da skulle det ha vært mer dun i reiret. Endene pleier ikke å fjerne eggeskall, så de ligger som regel igjen finknust i reiret (ungene tråkker dem i stykker før de forlater kassa). Egg kan ha blitt tatt av mår, men da ville den mest sannsynlig ha tatt med seg de siste to også.
Roar Solheim (10.07.2014)
MÅKER:(
Hei!
Jeg lurer på om måkene forsvinner om jeg
setter opp en falsk rovfugl der de plager meg?
T.H. (09.07.2014)
Svar:
Det KAN hende, men ofte kan fugler venne seg til slike, og oppdage at de ikke er farlige.
Roar Solheim (09.07.2014)
Hvilken fugl er dette?
Denne fuglen satt på berget ved vannkanten og nikket med hodet fram og tilbake, på øya Landegode utenfor Bodø (i juli). Dessverre ble bildet ganske dårlig. Vi trodde først det var en tjeld fordi den så svart ut, men den så mindre ut, og mye sol gjorde det vanskelig å se fargene på fuglen.
F. (09.07.2014)
Svar:
Dette ser ut til å være en rødstilk.
Roar Solheim (09.07.2014)
Fuglekikkert
Hei, hvor kan man få kjøpt en fuglekikkert?
G.J. (08.07.2014)
Svar:
Kontakt NOF-butikken "Natur og fritid", enten på nettet, eller ved å ringe 38 39 35 75. Der får du gode råd som er avpasset hvor mye du vil bruke på et kikkert-kjøp, og hvordan du kommer til å bruke kikkerten.
Roar Solheim (09.07.2014)
Duer lager reir i juli
Jeg har en Rogn like ved siden av terrassen og nå har et duepar etablert seg der og har bygget reir. Det kan se ut som om hun ligger på egg der. Er det normalt for duer å legge egg så pass sent?
S.W. (08.07.2014)
Svar:
Ja. Duer kan ha opptil 3-4 kull i løpet av sommeren, og kan derfor hekke sent. De kan ennå starte et kull etter at dette er ferdig.
Roar Solheim (08.07.2014)
Spørsmål:
ser fuglene rett frem eller til sidene
N.N (08.07.2014)
Svar:
De fleste fugler har øyne som vender nesten rett ut til siden. De ser nesten i en halvsirkel rundt hodet. Hos ugler og rovfugler vender øyene skrått fremover, og synsfeltet overlapper en del slik at disse fuglene også får et parti med stereoskopisk syn, lik mennesker og aper.
Roar Solheim (08.07.2014)
Albino Fjellvåk?
Observerte 2stk Fjellvåk for noen uker siden, den ene i paret var tydeligvis albino da den så å si var hvit med mørke flekker under vingene, er dette observert tidligere?
N.N (08.07.2014)
Svar:
Det høres ut som at det er mer sannsynlig at du har sett et musvåkpar. Her dukker det av og til opp noen veldig lyse individer. Disse er ikke så vanlige å se i Norge, menb mye mer tallrike lenger sørover i Europa.
Roar Solheim (08.07.2014)
Hvilken fugl?
Hos min datter på Hamar er det kommet en ganske stor fugl med svart eller mørkeblå rand langs vingen, dessuten brune, oransje og lysegrå (undersiden) deler. Nebbet er tjukt og kraftig. Stor som en dompap omtrent. Vi finner den ikke i fuglebøkene våre. Den kommer og spiser solsikkefrø fra en holk. Noe forslag til fuglenavn? Jeg har et bilde.
S.S. (08.07.2014)
Svar:
Dette høres ut for å kunne være en kjernebiter.
Roar Solheim (08.07.2014)
Orange/rosa skjære
Så en merkelig skjære på Spillum ved Namsos. Lignet en vanlig skjære i størrelse og de svarte feltene. Men det som er hvit på andre skjærer var Orange/rosa på denne. Er dette en vanlig skjære med uvanlige farger eller er det en annen art? Fikk tatt noen bilder som ikke topp kvalitet, men viser tydelig fargene. Har en del bøker, men ikke funnet ut av dette. Skal se om jeg får tatt noen bilder med telelinse. Kan nåes på mobil 91570887, om ønskelig.
T.W. (08.07.2014)
Svar:
Dette var uvanlig farge. Det KAN tenkes at fuglen har fått på seg noe som farger de hvite fjærene, men det kan også være at fargen kommer av hva fuglen har blitt foret med da fjærene vokste ut.
Roar Solheim (08.07.2014)
Tårnfalkunger under mating?
Hei! Rett ved hytta på fjellet i Østerdalen tror jeg at et tårnfalkpar har unger som de mater i noen høye furuer. Gjennom hele dagen i de siste fem dagene, 2.-7.juli, har det stadig vært en gjennomtrengende "krikrikri" fra to eller flere fugler med jevne mellomrom. Dette har begynt tidlig om morgenen og holdt på til sent på kvelden. Det er nesten ingen andre fugler som gir lyd fra seg etter at dette begynte. Har sett voksne fugler bare en gang over tretoppene. De har spisse falkevinger, lys underside og en hale som som så ut til å ha et hakk inn i midten. Så dem veldig kort, så jeg er ikke sikker på det siste. Så en liknende fugl noen kilometer fra hytta tidligere samme dag. Ut fra en fuglebok jeg hadde liggende leste jeg at den trillende "krikrikri"-lyden var en typisk låt for tårnfalkunger ved reiret. Men i Norsk Fugleatlas fra 1994 skriver Per J. Tømmeraas at ungene er veldig stille og ikke tiltekker seg oppmerksomhet. Så jeg ble veldig i tvil: er det sannsynlig at det var tårnfalkunger som ble matet ved reiret, eller var det en annen rovfuglart?
mvh Tore B
T.B. (08.07.2014)
Svar:
Dette kan være tårnfalk eller dvergfalk - begge hekker gjerne i gamle kråkereir i trær. Jeg vet ikke hvor mye lyd ungene gir fra seg, men de tigger nok om mat lik alle andre fugleunger. De voksne varsler med skarpe kikikiki-rop hvis du kommer nær reir eller unger.
Roar Solheim (08.07.2014)
Halvstore måker
Her på jobben har vi et problem med måker som kommer ned i atrie, lukket område. De klarer ikke å komme ut fordi det ikke er stort nok område til å lette, tre etasjer opp. Foreldre er i nærheten, de kommer ned og mater. Vil de kunne komme opp selv etter en stund, eller bør en fange dem og sette dem på utsiden?? Dette er et problem hvert år!!
J. (08.07.2014)
Svar:
Dersom foreldrene flyr ned og mater dem, skal dere bare la dem være. Ungene flyr ut selv når de blir store nok. De er nok veldig trygge inne i atriet, fordi katter, rev o.l. ikke kommer til.
Roar Solheim (08.07.2014)
Fugleunge ute av reiret
Hei har en liten spurv på terrassen, og den skjelver litt og lukker øyenene sine,den ser veldig redd ut. Har prøvd og mate den. Med,fluer,brød og druer, men den spiste ikke. Hva skal vi gjøre, vil ha ekstremt fort svar for å redde den søte lille fugle ungen.kan dessverre henne at vingen er skadet,jeg er litt usikker,PS vi har den på terrassen i Hellas. Mvh Even
E.S.V. (08.07.2014)
Svar:
Dette er en gråspurvunge, og det ser ut som at den har havnet ut av reiret litt for tidlig. Det kan hende at den bare fryser. Den må ha litt tilleggsvarme (f. eks. fra et baderomsguld, i en eske). Den kan nok fores med oppbløtt brød, egg o.l. Voksne spurver er korn- og frøspisere, men de forer nok ungene mest med insekter og småkryp.
Roar Solheim (08.07.2014)
Sanger?
Er dette en type sanger ? Sett ved Ilseng.
N.N (08.07.2014)
Svar:
Nei, dette er en buskskvett.
Roar Solheim (08.07.2014)
Hvilken fugl ?
Denne filmet jeg ved Ilseng. Kan du se hvilken fugl det er ?
N.N (08.07.2014)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (08.07.2014)
Fugl med genfeil?
Jeg har lest her om svakfargede individer som dukker opp av og til - en genfeil som gjør at fjær under utvekst ikke tar til seg mørke pigmenter.
Er det tifellet her og isåfall hvilken fugl er det?
G.N. (08.07.2014)
Svar:
Dette er nok samme årsak. Fuglen er ikke en albino, for da hadde den hatt rødlige øyne. Denne er mer gulaktig i fjærdrakten. Siden den ikke har noen "normalfargede" fjær, er det vanskelig å si art sikkert. Du sier heller ikke noe om hvor fuglen er fotografert, og når en ikke vet det, kunne det like gjerne dreie seg om en fargevariant av tamme kanarifugler, som en annen spurvefugl.
Roar Solheim (08.07.2014)
Due-egg på altanen.
Da jeg kom hjem fra ferie fant vi to due-egg på altanen. De ligger i et reir i en boks. Det hadde vært veldig spennende å følge med på utviklingen av eggene, men kommer jeg til å få problemer med mye duer på altanen dersom jeg ikke fjerner dem? Kommer vi til å få egg der år etter år?
S. (08.07.2014)
Svar:
Ikke dersom du fjerner muligheten for dem til å legge flere egg etter at dette første ungekullet er ute av redet.
Roar Solheim (08.07.2014)
Hvilken fugl er dette?
Legger ved en lydfil. Denne "sangen" har vi hver kveld. Hva er det?
T.R.H. (08.07.2014)
Svar:
Lydfiler kommer dessverre ikke med. Prøv å sende direkte til min e-post som vedlegg.
Roar Solheim (08.07.2014)
Juvenil av gråsisik?
Er i tvil om denne. Men en ungfugl av gråsisik kunne jeg tippe på, men kan ikke se tegn til rød panne. Bilde er tatt i dag Søgne, Vest-Agder.
H.K.D. (07.07.2014)
Svar:
Mistenker at dette er en ung bergirisk.
Roar Solheim (07.07.2014)
Skadet måke
Tatt vare på en skadet måke. Vingen er litt ødelagt, virker ellers i god form, spiser drikker og går rundt. Men hva kan man gjøre?kan den bli frisk? Eller må man kanskje binde opp den ødelagte vingen? Eller er det ingenting og gjøre?
H.A.M. (07.07.2014)
Svar:
Vanskelig å besvare slike spørsmål uten å kunne se og vurdere skaden. Et bilde kunne ha hjulpet, men det beste er å forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk eller veterinær med fuglekunnskap.
Roar Solheim (07.07.2014)
Hvilken fugl?
Hei. Tipper på en ungfugl, svært usikker på denne. Bilde tatt i Søgne i dag.
H.K.D. (07.07.2014)
Svar:
Ser mest ut som en løvsanger, men litt vanskelig vinkel.
Roar Solheim (07.07.2014)
Sanger?
Kan dette være en gulsanger? Søgne i Vest-Agder. Bilde tatt i dag tidlig.
H.K.D. (07.07.2014)
Svar:
Nei, dette er en løvsanger. Gulsangeren har bl. a. kraftigere nebb.
Roar Solheim (07.07.2014)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl kan dette være? Tatt i Søgne i dag tidlig.
H.K.D. (07.07.2014)
Svar:
Dette er en løvsanger.
Roar Solheim (07.07.2014)
Spørsmål:
Hei. Hører en mekanisk lyd som kommer omtrent på samme tidspunkt hver kveld her i Provence. Duud-duud- osv
Noe forslag?
M.O. (06.07.2014)
Svar:
Vanskelig å si sikkert ut i fra denne beskrivelsen dessverre, men dverghornugle og kirkeugle kan kanskje være aktuelle arter.
Roar Solheim (07.07.2014)
kjøttmeisunge
Vi klarer å mate dn m mark,men hvordan gir vi dn vann?
J.D. (06.07.2014)
Svar:
Dypp en finger i vannet slik at du får en stor dråpe på fingeren, og hold den borttil nebbet til fuglen. Da kan den selv svelge det som kommer inn i nebbet.
Roar Solheim (07.07.2014)
Bøksanger?
Så denne ved østensjøvann.
N.N (07.07.2014)
Svar:
Nei, dette ser mer ut som en løvsanger.
Roar Solheim (07.07.2014)
hvilken fugl?
Møtte 2 sånne svære sorte fugler på et fjell i Troms. Hvilken fugl kan det være?
Håper dere kan hjelpe. Ble så nysjerrige.
H.O.L. (07.07.2014)
Svar:
Dette er nok en ravn.
Roar Solheim (07.07.2014)
Hvor mange mark iløpet av en dag?
Hei! Fant denne fine stakkarer midt i veien på E6- sto livredd og kom seg ingen plass. Fikk seg kanskje en liten klask eller noe, siden den ikke fløy unna? Tok den til VET. så ut som vingene var intakt. Ga den meitemark som den spiste med god lyst. Prøvde å slippe den ut igår, men lite flyvning og ett lett bytte for en katt. Tok den med hjem igjen, så den har vært her inatt. Håper den kommer seg så den får til å fly godt etterhvert. Hvor lenge tror du det kan ta? Hvor mange mark per dag kan jeg gi? Hvor finner jeg evt. snegler om den må ha det i tillegg? Hvilken myk frukt anbefaler du?
L. (07.07.2014)
Svar:
Dette er en måltrost som ser gammel nok ut til selv å kunne finne mat. Vanskelig å si hvor mye mat den må ha, men meitemark og div frukt kan nok gå bra å gi den. Både bær og myk (overmoden) frukt som epler og pærer kan gå an.
Roar Solheim (07.07.2014)
Er det en sanger ?
hvilken fugl er dette.
synger fint, trodde det var en trost.
Men er mindre enn det.
P.H. (06.07.2014)
Svar:
Dette er en munk hann.
Roar Solheim (06.07.2014)
Nysjærring på lyden av en fulg
Jeg bor på Sollihøgda.
I går natt hørte jeg lyden av minst to fugle som kommuniserte. Lyden lignet på trane. Enkle klare trompetstøt.
vi så de på formiddagen. Stor fugl men ikke så stor som en trane. Mørk. De føy mellom tretoppene fra gein til grein.
Hadde desverre ikke kikkert for hånd. Er så nysjærrig på hva det kan være.
K.E. (06.07.2014)
Svar:
Det kan tenkes at du har hørt ravn - de kan rope kraftig og tranelikt.
Roar Solheim (06.07.2014)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette ? Kongeørn? Dårlig kvalitet på bilde :(
N.N (06.07.2014)
Svar:
Nei, dette er en våk pga beltet i brystet.
Roar Solheim (06.07.2014)
ung Rødstjert ?
Trodde det først det var en skjærpilerke, men ser at den har litt rødt på bryst og noen halefjær. Bildet er tatt i Tr.fjorden
A. (06.07.2014)
Svar:
Dette er en ung rødstrupe.
Roar Solheim (06.07.2014)
Gransanger - intens sang juni/juli
I år befinner det seg en gransanger i nabolaget mitt som har sunget intenst fra morgen til kveld i hele juni og nå fortsetter inn i juli... Er dette vanlig? De andre fuglene som typisk befinner seg her, kjøttmeis og blåmeis, til dels bokfink, hører jeg ikke lenger.
A.T.B. (06.07.2014)
Svar:
Dette er kanskje en hann som ikke har klart å tiltrekke seg en hunn. Kanskje han faller litt igjennom hos damene (?).
Roar Solheim (06.07.2014)
Observasjon av Rødflekktrost?
I formiddag observerte jeg en trost som jeg synes lignet på rødflekktrost. Trosten satt i en stor kvisthaug nedenfor hytta. Jeg studerte den i kikkerten. Den hadde nesten helt hvit bryst med lysebrunt mønster som på trostefugler. På beggesider av brystet var det rød rustbrun farge. Det var grunnen til at jeg la merke til den. Den var mørke brun på vinger og rygg. Fikk ikke lagt merke til fargen på nebbet. Den ble tydeligvis skremt av noe. Da fløy den sin veg. Rakk ikke å få tatt bilde av den. Det var flere fugler av samme slag som holdt til i kvisthaugen. Jeg har den store fugleguiden og fant ut at den lignet veldig på rødflekktrost. Kan dette være tilfelle. Ser at den holder til i Sibir og er sjelden i Europa. Er veldig intressert i fugler.
Vi har flere svartroster som holder til i nærheten.
N.N (06.07.2014)
Svar:
Det er garantert ikke denne arten du har observert, men mer sannsynlig et kull unger fra en av de andre, norske trosteartene. Et bilde vil nok avklare dette.
Roar Solheim (06.07.2014)
Leir med egg i båten
Hei,
Vi fant et reir med 3 måke egg i båten. Mor ruger på eggene, men er ikke agressiv. Vi må jo kjøre båte. Hva gjør vi?
N.N (06.07.2014)
Svar:
Dette var ikke lett! Her tror jeg dere faktisk må forsøke å lette hele reiret med eggene inn på land.
Roar Solheim (06.07.2014)
Hvilken fugl er dette.
Hva er dette. Antar at det er en ungfugl (det var to i lag). Og de ble fotografert ved Sørbråten i Maridalen
N.N (06.07.2014)
Svar:
Litt vanskelig å se fordi deler av ryggen er skjult. Det er en fluesnapperunge, og jeg mistenker at det dreier seg om gråfluesnapper.
Roar Solheim (06.07.2014)
hva heter denne fuglen?
Observert utenfor porsgrunn sist uke. Det eneste jeg finner i fugleboka som ligner er jomfrutrane?
S.E. (06.07.2014)
Svar:
Ja, dette ER faktisk en jomfrutrane! Litt av en sensasjon!
Roar Solheim (06.07.2014)
Hvilken fugl er dette?
Denne fuglen oppdaget jeg i skogsområdene rundt Trysil. Kan du svare på hvilken fugl det er?
A. (06.07.2014)
Svar:
Dette er en ung tornskate.
Roar Solheim (06.07.2014)
Ugle på fjellet
Påtraff denne ugla på 1150m i Hallingdal nå sist lørdag og lurer på hvilken ugle det er? Jeg har gjennom 40 år gått mye tur i dette fjellområdet, men aldri støtt på ugler der. Nå er det ganske mye lemen og andre smågnagere iår, så rart er det kanskje ikke.
E.A. (06.07.2014)
Svar:
Flott bilde av en jordugle. Mange slike som hekker i sør-Norske fjellstrøk i år, fordi det er mye smågnagere og lemen.
Roar Solheim (06.07.2014)
hubro og ørn i konflikt
Kan en hubro under noen omstendigheter angripe en ørn og i dette tilfellet spise ørnen?
R. (05.07.2014)
Svar:
Tviler på at en hubro vil forsøke å angripe en voksen ørn. Mwn hubro kan ta reirunger av kongeørn, og kongeørn kan ta hubrounger - de er neppe særlig begeistret overfor hverandres naboskap (!).
Roar Solheim (05.07.2014)
Hvilken type sanger?
Hei.
Så denne sangeren ved Østensjøvannet i morges. Lurer på om det kan være en rørsanger siden den har mørke ben.
E. (05.07.2014)
Svar:
Nei, dette er nok en hagesanger.
Roar Solheim (05.07.2014)
Masse blodspor
Hei. Kom ut på hytta på kysten(Agdenes) og fikk se vinduene tilgriset av blod. Jeg ser av bloggen deres at fugler kan angripe sitt eget speilbilde,
men kan de virkelig lage en blodig kamp. Jeg kan ikke forstå at denne fuglen har overlevd, for det var masse blod på alle vinduene, veggen og terassen. Eller er det noe annet som har skjedd?
G.G. (05.07.2014)
Svar:
Det blir sjelden eller så godt som aldri noen blodspor når en fugl treffer et vindu, så dette her er sportegn som er nesten uforståelige. En kan virkelig lure på om det er mennesker som har vært ute og utøvet hærverk (?). Hvis ikke må det heller være løs avføring fra en stor fugl som har fløyet over, og hvor hele "splatten" har truffet vinduet.
Roar Solheim (05.07.2014)
vestfolds rovfugler
Hvem er nå denne tassen her som ble funnet på sem
N.N (05.07.2014)
Svar:
... umulig å si uten bilde ....
Roar Solheim (05.07.2014)