Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 35 097 til 35 146 av totalt 50 225 spørsmål


#Diverse

Navnet på praktærfuglhannne

N.N (17.07.2014)

Svar:

Har ikke noe eget navn lik ærfuglhannen.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags gås eller fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Denne, se bildet, og noen fler av samme art bor i Vanndammene i Kristiansund og vi ble stående å lure på hva slags gås eller fugl dette er. Ingen av oss hadde sett en slik før. Lignet på Canada gås på størrelsen og nebbet, men hadde dette (stygge) svært markante røde kinnet.

B.F. (17.07.2014)

Svar:

Dette er en moskusand, rømt tamfugl som det er veldig mange av rundt omkring. De spiser visstnok brunsnegler, så derfor er de populære å holde.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vet ikke hvilken fugl dette er

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan du se ut i fra dette bildet hvilken fugl dette er. Har selv aldrig sett denne fuglen. Den foret en unge med nøtter på en foringsplass eg har ved hytta. Fjærland i sogn. På forhånd takk..

G.V. (17.07.2014)

Svar:

Dette er en jernspurv. Veldig spesielt dersom den foret unge med nøtter, fordi den er mer typisk insektspiser.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Økologi og atferd

Kaier på remmarsj?

Har inntrykk av at det har blitt flere kaier de siste årene. Ser spesielt mange i små tettsteder omgitt av jorder og skog i Stor-Oslo området. Lurer på om de kanskje fortrenger skjærene. Hva tror dere?

J. (18.07.2014)

Svar:

Det kan kanskje stemme at kaier har økt i antall og utbredelse, men vi har ingen viten som tyder på at de fortrenger skjærer. Lokalt kan nedgang blant skjærer og økning hos kaier skyldes helt ulike årsaker, og bare være en tilfeldig samvariasjon.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vadefugl

Låter som alarm bil

N.N (18.07.2014)

Svar:

Dessverre for unøyaktig beskrivelse til at art kan sirkles inn.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråhbit fugl med svart "mohawk"

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne da jeg gikk tur med hunden ved Kyvannet på Byåsen i Trondheim i dag. Den var ca på størrelse med ei skjære, men slankere, og hadde en svart mohawk/hanekam som gikk ned i nakken. Nebb og bein var knalloransje, omtrent som på en tjeld. Stjerten var buet når den fløy. Hadde bare mobilkamera, så bildet er litt dårlig. Hva kan det være?

L. (18.07.2014)

Svar:

Dette er en terne, og det kan se ut som at det dreier seg om en rødnebbterne pga hvitt kinn mot gråere strupe/hals.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken trosteunge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan du se hvilken trost dette er ungen til ? Gråtrost?

K.V. (18.07.2014)

Svar:

Ja, dette er en gråtrostunge.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk, ugle eller?

Fikk besøk av fire unge fugler i kveld. Røros, ca 760 m over havet, blandingsskog. Større enn ei kråke, eneste kjennetegn jeg så var en hvit tverrstripe nederst på halefjærene på innsiden.

J.P. (19.07.2014)

Svar:

Dette er dessverre for lite beskrivelse til at jeg klan si sikkert hva du har sett.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattlig jeger

Hver natt gjennom hele sommeren har vi fugler som jakter over jordene rundt gården. Lyden de gir er noen sekunder lange sørgmodige skrik eller plystretoner som synker mot slutten, ganske ensformige og varer et par sekunder og gjentas ofte. Vi bor på ca 500 moh og fjellnært nord i Østerdalen. Har forgjeves prøvd å få sett de, men de begynner i skumringen og slutter i grålysninga.

B.K. (19.07.2014)

Svar:

Tipper dere hører tiggelydene fra et hornuglekull, og at det er de voksne på jakt dere ser.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Diverse

Fuglerede på dørkarmen på hyttedøren.

Hei. Vi kom på hytta i Trysil i går. Da oppdaget vi at det er bygd fuglerede på dørkarmen på hyttedøren. Det er 5 egg opp i. Vi har to hunder. Fuglen flyr til rede selv om golden retriveren vår ligger foran døren. Hva skal bi gjøre? Hvor lenge kan de være unna eggene? Fuglene flyr fra redet når vi går ut. Det er 2 fugler . Den ene flyr til redet og den andre ser ut som passer på.

A.S. (19.07.2014)

Svar:

Hvis fuglene fortsetter å ruge selv om de blir skremt av nå og da, kan dere bare la dem være. Jeg mistenker at dette er gråfluesnapper - typisk hekkeplass for denne arten. Ofte går slike hekkinger bra.

Roar Solheim (19.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Denne uglen dukket opp hver kveld over engen nedenfor hytten vår på fjellet i Hallingdal hvor den jaktet (så den tok flere gnagere der). Hvilken art er dette?

M. (17.07.2014)

Svar:

Dette er en jordugle. Det er nok en del av disse i høyereliggende trakter vest for sentralfjellene i Sør-Norge i år, pga mye smågnagere.

Roar Solheim (17.07.2014)


#Diverse

Hegre ute av reiret

Hei, i det er et Hegre reir oppe i trærne rett ved hytta med tre unger. I dag satt det plutselig en unge på plenen vår. Den har nok falt ut. Ser ut som om den ikke er skadet, den ser forholdsvis stor og velutviklet ut, men kan ikke fly. Vi fikk den tilbake over gjerde og satte den rett under rede i håp om at foreldrene ville fortsette å mate den. Nå i kveld sitter den inntil gjerde og sover, men foreldrene kommer ikke ned til den. Hvis den er der fortsatt i morgen, hva bør vi gjøre? Gi den mat? Evt hva spiser den?

B.H. (16.07.2014)

Svar:

Dette avhenger litt av størrelsen på ungen, om den er på det stadiet hvor den naturlig ville ha forlatt redet, eller om den er for liten. I siste tilfelle kan det npk være at den må mates av dere for å overleve. Hegrer spiser fisk.

Roar Solheim (17.07.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei, vi bor i Vestby/Akershus og har ett veldig høyt tre utenfor. I kveld oppdaget jeg at treet er fullt av kråkestore fugler, det er iallefall 30 av dem oppi der, mest sannsynlig fler, for det er ikke lett å telle, og avogtil letter de alle sammen og flyr en runde over huset før de setter seg i treet igjen. Vi har kikket på dem i kikkerten og de er enten helt sorte, eller mørk grå og sorte. Jeg antar det er kråker av noe slag, men jeg har aldri sett så mange på ett sted.

K. (16.07.2014)

Svar:

Kråkefugler kan ofte samles på felles soveplasser, og da sitter de gjerne sammen i høye trær før de flyr til selve soveplassen. De speider etter om det er rovfugler eller ugler i nærheten som kan være en trussel mot dem på soveplassen. Både kråker og kaier gjør dette, ofte i blandet flokk.

Roar Solheim (17.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

mas fra skogkanten

hei
sliter ofte med å sove om dagen. det er to fugler som piper i skogkanten der jeg bor fra rundt kl 21.30 til langt ut på natten, lyden er veldig lik musvåkens lyd men helt klar og fin og bare ett langt pip (ca.1sek) og så opphold til den andre fuglen har pipt. Lyden er forholdsvis høy sånn med tanke på desibel, muligens likt nivå som Rådyr faktisk. jeg tok en tur bort til skogen en kveld for å se og av det jeg kunne se er fuglens størrelse +-Nøtteskrike.

Hva kan dette være slags irriterende fugel?

R. (16.07.2014)

Svar:

Du har nok et kull utfløyne hornugleunger i nærheten. Det er deres tiggerop om mat du hører, som en intens gammeldags 17. mai trompet! Tiggelydene opphører nok i løpet av noen uker, eventuellt kan det hende at ungene flytter seg lenger unna slik at du ikke plages av lydene.

Roar Solheim (17.07.2014)


#Diverse

Ukjent, spesiell fuglelyd

Jeg lå i senga på hytta (ryfylke, i nærheten av blandingsskog), og hørte fugleskrik jeg aldri har hørt før. Etter de første gangene trodde jeg det var en unge som hadde fått i seg for mye sukker, og stod på utsiden og skrek, men det varte så lenge at jeg regner med noen til slutt hadde ristet noe vett i han. Lyden var et repetitivt "vææh!", med alt fra 3-20sek mellomrom mellom vært skrik. Noen som kan tenke seg hvilken fugl dette er?

M. (15.07.2014)

Svar:

Beskrivelsen høres ut som en lyd som vel så gjerne kan komme fra et pattedyr, gjerne en unge av et hjortedyr, eller kanskje endog far et lam.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Myrsnipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hva slags fugl vi har funnet utenfor. Den er omtrent like stor som en tennisball, og kan ikke fly. Vi lurer på om den kan ha skadet noe. Ligner på ei myrsnipe.

L.H. (16.07.2014)

Svar:

Sette er en ung strandsnipe. Den ser ut til å mangle noen håndsvingfjær på høyre vimge. Det spørs om den har hatt et ublidt møte med f. eks. en katt (?).

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

Fjellvåk-filming

Hei, har lyst til å filme fjellvåk i det den tar ei mus/lemen. Tror du det er mulig å legge ut ei død mus der jeg ofte ser fjellvåka jakter. Vil fjellvåka ta musa? Om den helst bør bevege seg, er det mulig da å feste fiskesenn i musa og dra i den for at den skal ligne en mus bevege seg?

Takker for svar

N.N (16.07.2014)

Svar:

Det siste er nok det beste - å dra i musa slik at den ser levende ut. Hvis ikke er det ikke sikkert at en fjellvåk vil være interessert.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i Grøndalen (Hemsedal, Buskerud)

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi kom tett innpå to store fugler som satt på hver sin stein ved et stort vann. Fjerdrakten var mørk, med noen hvite tegninger nederst på halsen. Nebbet gulhvitt. Kan det ha vært gulnebblom?

Etter mørkets frembrudd kom også en helt hvit stor fugl ut på vannet. Den hadde en gjentagende bjeffelyd.

Det er mye fulg i dette området, både hauker, kongeørn, gråhegre, trane etc.

J.F. (16.07.2014)

Svar:

Dette er nok to storskarver. De dukker opp mange steder i innlandet. Store, hvite fugler stemmer nesten bare overens med svaner, eller hvite tamgjess.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And i hardangerfjorden

Så en and ved Ulvik i Hardangerfjorden som jeg ikke kjenner igjen.
Den har grå buk og er rødbrun fra brystet og opp. Har en hvit stripe nederst på vingen, hvit ring rundt halsen og hvit flekk bak nebbet og på kinnet.

N.N (15.07.2014)

Svar:

Litt vanskelig å si sikkert ut i fra denne beskrivelsen. Bergand har hvitt innenfor nebbet, men er mer jevnt brunlig over det hele. Kvinand hunn kan stemme med beskrivelsen, men det er bare hos unge hanner at det er hvitt felt innenfor nebbet.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

Hvor mye insekter til en svaleunge?

Jeg har begynt å mate en taksvaleunge som falt ut av redet. Den har nå overlevd 3-4 dager og blir kvikkere og kvikkere. Den har fjærdrakt og er nok ikke så langt unna flyvedyktig. Jeg forer den nå hovedsakelig med fluer (husfluer) som jeg "smekker" med fluesmekker. Men jeg er veldig usikker på hvor mange fluer den trenger skal pr dag. Jeg leste et sted at et svaleungekull blir matet med flere tusen insekter pr døgn, men jeg antar da at det dreier seg om veldig små insekter, mygg, knott m.m. Går det an å gi noe anslag på hvor mange fluer den bør ha pr døgn? 20, 50, 100?

C.A. (15.07.2014)

Svar:

Dessverre helt umulig å gi deg noe mengde her. Fugler må bare mates så lenge de orker å spise - de forspiser seg ikke.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost fra færøyene - hvilken?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne trosten var på kort visit utenfor hotellet i Torshavn. Jeg klarer ikke å gjenkjenne denne med lys hake og lys øyering(!). Det finnes og antydning til lys halvmåne slik ringtrosten har. Lyse kanter på vingene. Hvilken trost kan dette være?

J.S. (16.07.2014)

Svar:

Dette er ikke en trost, men en ung stær.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

Lyseblåe egg

Hvordan skal man ta i mot ny klekkte egg som er lyse blåe

S.S. (16.07.2014)

Svar:

Uforståelig problemstilling.....

Roar Solheim (16.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er det jeg har hørt?? :p

Er i sverige, ligger vedsiden av en elv mett i en granskog. Når jeg plutselig ble vekket av noen helt merkelig lyder. Det hva som menneske lyder, men det kom fra en fuel. Som om dem ropte a, elr noe sånt. Var 2 stk fugler, å etter lyden å høre vare det en god str på disse. Underveis i disse "ropene", ble det laget noen lyder som hørtes ut som kom fra en pc
, veldig mørk tone ala litt som tuting (3ganger). Samtidig hørte jeg ett dyr sprang. Så kom det enda fler lyder, hørtes ut som det kom fra en ape, denne sa oh oh.... Vurderte å gå ut å se... Angrer på at jeg ikke gjore det, de trakk seg lenger og lengre bort, å nå er de langt borte :/ såå nyskjerrig.

R. (16.07.2014)

Svar:

Vanskelig å si sikkert hva dette har vært, men mistenker at du kan ha hørt lyder fra en lom; storlom eller smålom.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Fugleforing

Uønskede duer på foringsstasjonene våre.

Hei dere!
Vi har i årevis matet småfugglene i gården og dette gjelder, svurv, kjøttmeis + et par tyrkerduer og flere.
Problemet nå at det er kommet vanlige duer (8-10stk) for et par uker siden, som vi ikke ønsker på "matbrettene" her.
Hvordan kan en kvitte seg med disse om mulig?
Er meget takknemlig for snarlig svar og ha en god dag til dere!

K.O.A. (16.07.2014)

Svar:

Du må lage et forbur med nettingåpninger ca 5 x 5 cm, og sette forplassen inni denne. Da slipper bare småfuglene inn til maten. Se høstnummeret av Fuglevennen 2007; du finner det som PDF dokument på NOF/Fuglevenn sidene (skjæresikker forplass).

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

larve

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan du identifisere denne? Ca 5 cm lang.

T.T. (16.07.2014)

Svar:

Dette er larven til en nattsommerfugl som heter gaffelstjert.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugler?

Fikk igår øye på et fuglpar som jeg ikke kan huske jeg har sett før. De var store, kanskje 1,5-2 m i vingespenn. De hadde et merkelig læte, nesten som en ravn. Helt hvit kropp og svarte vinger. De fløy nokså lavt over jordene akkurat som om de letet etter noe, hele tiden men de 'skrek'. Beboene på gården har hørt de, uten å se de, flere ganger de seneste dagene og synes i grunn at de bråker fælt. Når vi igår fikk syn på disse fuglene ble det raskt bekreftet at de aldrig er blitt observert på gården tidligere (gården har vært bebodd av de samme folkene i snart 70 år).
Bor på Raufoss, Oppland fylke.

N.N (16.07.2014)

Svar:

Lurer på om det er to forvillede moskusender - de er sorte med hvite vinger, og lager også en del lyd.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

observasjon 850 moh

Hei.
Observerte noe som jeg trodde var grått, men etter å ha studert den nærmere i kikkert fant jeg ut at det er en art jeg ikke har sett her på fjellet tidligere. Jeg har div fuglebøker hvor den helger ikke er omtalt. Den var på størrelse med trost, men slankere, hadde sort tynt og litt lengre nebb en trost. I tillegg var beina sorte, og det så ut som om han hadde *mammalukker* Vingenfjærene hadde lysere (gule?) striper helt ytterst.

S.S. (12.07.2014)

Svar:

Denne beskrivelsen er dessverre ikke tilstrekkelig til at jeg klarer å finne ut hva du kan ha sett.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Diverse

Måkunger flyvedyktig når? Og hvordan blir de flyvedyktig?

Når ca skal måkunger være flyvedyktige?
De 2 det gjelder vokser opp på et kontorbygg med flatt tak i Oslo. I dag er det 11.juli.

De har hoppet ned på neste taknivå som utgjør et "basseng, men der ser jeg ikke noe utgang ut på en takkant.

Hvordan lærer måkene å fly, ved å ta sats og hoppe ut for kanten eller kan de komme seg opp i luften ved å trene på å flakse intensivt med vingene i en periode?
Hvis førstnevnte så ser det mørkt ut for de 2 ungene.

M.H.S. (11.07.2014)

Svar:

Ungene lærer å fløy ganske automatisk når vingefjærene er ferdig utvokst, det tar kanskje omkring 4-5 uker etter klekking.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva kan dette være?

Fasongen minner om boltit men fargene og lyden gjør meg usikker. Den har en gul/grå/svart/hvit "kappe" fra hode og ned til baken, hvit skille fra denne ved nebb, over øyene og ned over skuldrene videre ned på mage. Svart ansikt og bryst.

M. (11.07.2014)

Svar:

Dette høres mest ut som beskrivelse av en heilo.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Økologi og atferd

Hekketid for terne

Hei.

Jeg har en Holme jeg skulle ha dratt ut på, men det befinner seg Terner der pr.dags dato som er ganske aggressiv for besøkende.

Og jeg lurte da på nårtid disse roer seg ned eller drar sørover igjen?
Lokalisasjon: Helgeland

F. (14.07.2014)

Svar:

Vet ikke hvor tidlig ternene starter hekkingen på Helgelandskysten, men her i Grimstad varierer faktisk ungetiden med en hel måned. Nå har noen terner her flyvedyktige unger allerede, mens de i fjor ikke hadde det før etter midten av august, trolig pga omlagte kull.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Diverse

Syk due i hagen

Det har kommet en due i hagen vår, den sitter på hagebordet på nesten samme plass hver dag, og er helt stille. Den beveger seg knapt, og lager ingen lyder. Rundt der den har vært er det flere flekker med mørk lilla avføring, løs i konsistensen. Er fuglen syk? Hva kan vi gjør for å få den bort fra hagen?

K. (14.07.2014)

Svar:

Vanskelig å si om det er noe i veien med den, eller om dette er en forvillet tamdue som ikke vil fly vekk fra mennesker. Dere må bare vente og se hva som skjer, har ingen andre råd, dessverre.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gransanger

Bilde vedlagt spørsmålet

Gransanger?

J.B. (14.07.2014)

Svar:

Vanskelig å si ut i fra dette bildet. De lyse føttene antyder heller løvsanger.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemme en fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei:) Lurer på hvilken fugl dette kan være. Rød på brystet. Tydelig svart og hvitt felt på hodet og hals. Er i blandingsskog og har lagt rede i møne på utvidet. Den singer med et kvitt og tre raskere kvitt etterpå. Fant den ikke i fugleboken min. Tenker at størrelsen er som en litt stor Linnerle.

T.S. (15.07.2014)

Svar:

Dette er en rødstjert hann.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Diverse

Mor og svalebarn inne i resepsjonen på jobb.

Hvordan skal man få de ut? Store glassflater/ vinduer men ikke så mange som lar seg åpne. Ungen sitter stille i trappen men mamma flyr litt rundt.

J. (14.07.2014)

Svar:

Det kan hende du må vente til det blir mørkt, og så forsøke å fange svalene i lyset fra en lommelykt.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

måseunge klekt inne hos oss

hei vi har funnet et forlatt måseegg som lå på bakken ingen tegn til mor eller far.Vi tok han inn og varmet egget han klekte deretter inne hos oss vi mater han med most katte mat og bløtt brød er det noen sjangse får at den kan overleve ? hva tror du han liker og spise han liker ikke så godt det vi gir han er det normalt at de ikke spiser når de er nyklekt ?

I.O.N. (14.07.2014)

Svar:

Nyklekte fugleunger spiser gjerne ikke før de er ca et døgn gamle, fordi de tærer på resten av plommesekken. Men det kan hende at en liten måkeunge må hjelpes/tvangsfores i starten. Måker er altetere, så fisk, kjøtt og kokte grønnsaker, oppbløtet kattemat o.l. går helt fint. Bare ikke krydret eller saltet mat.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Sykdom og skader

Saneunge sitter fast i en fjellsprekk

Hva gjør vi? Den ene svaneungen har satt seg fast i en liten grunn fjellsprekk i fjellet nede i fjæra.

N.N (11.07.2014)

Svar:

Hvis den ikke kan hjelpes opp eller fås løs på noen måte, bør viltfaglige folk i kommunen kontaktes. Det kan hende at den dessverre da bør avlives slik at den ikke blir liggende fast til den dør av sult og tørst.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

fugleunge funnet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! For 2 dager siden falt det to fugleunger ned på verandaen vår fra reiret sitt som er under en taksten på taket. Den ene ungen falt ned på verandaen, også svimlet han rundt å datt helt ned på gresset (3meter ca) han døde like etterpå. Men fugleunge nr 2 lever enda, og moren er tydeligvis ikke interessert i den i det hele tatt. Han skalv av kulde så jeg la han inni et varmt lite rede av gress som jeg laget. Har prøvd å legge han opp i takrenna siden moren ikke kom ned selv når vi trakk oss unna. Da kom moren å dyttet reiret så det falt ned. Jeg har nå lagt han i en eske i garasjen, å matet han. Han har ikke åpnet øynene enda, og begynner å få bittelitt dun enkelte steder, men er egentlig så og si naken. Kan denne overleve? Burde jeg sette den fri og la naturen gå sin gang, eller kan jeg mate han og fortsette å passe på temperatur og alt som følger med. Er villig til å jobbe ganske intensivt for at han skal overleve! PS: hvilken fugl er dette??

V. (11.07.2014)

Svar:

Denne fugleungen er såpass liten at den ikke klarer seg uten varme fra mor. Det er dessverre ikke lett å se hvilken art dette er siden fjærene ikke har "sprunget ut" ennå. Det ER mulig å fore opp slike, men det er veldig vanskelig og tidkrevende, så som regel er det nesten best å enten la dem ligge, eller å avlive dem, selv om det høres brutalt ut.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Økologi og atferd

Mange påkjørte måker

De siste dagene har jeg sett mange påkjørte måker langs veiene i Fredrikstad. Fler enn vanlig og alle ofrene har vært voksne måker.
Jeg synes også at det er flere måker som oppholder seg langs veiene disse dagene.
Hvorfor trekker de til veiene nå i disse var sommerdagene? Og hvorfor er de dårligere på å fly unna bilene?

K. (11.07.2014)

Svar:

Ikke helt lett å svare på, men det har kanskje sammenheng med insekter som samler seg på veiene i varmen. Det blir veldig varmt over asfalten, og dette kan trekke til seg insekter. Det kan også ha sammenheng med svermende maur, som både hettemåker og fiskemåker kan fly etter og snappe i lufta.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hvilken rovfugl er dette? Den har nettopp kommet ut av reiret.

S.B. (10.07.2014)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

Flaggermuskasse i lyktestolpe

Jeg planlegger å sette opp en flaggermuskasse i hagen.
Egner lykyestolper seg til å henge opp kassen i eller skaper lyset på natten problemer?
Også, jeg vet at fuglekasser ikke skal stå for nærme hverdandre, men går det greit å ha en flaggermuskasse nærme en fuglekase?

N.N (11.07.2014)

Svar:

Ja, en flaggermuskasse kan godt være soleksponert, vestvendt. Har selv en del slike oppe, og en flat type som henger nettopp på en lyktestolpe hadde 4 dvergflaggermus som gjester i fjor høst.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Ble vitne til en kamp mellom to knoppsvaner i dag. Fikk jaget vekk den dominerende, som har familie i vannet. Den andre lå helt stille og så ut som den hadde gitt opp. Blødde fra nebbet. Kan de drepe hverandre?. Mht svanen som blir jaget fra vannet. Kan den overleve på landplanter nå i juli?. Den holder til i elveoset, men der er det begrenset med mat.

N.N (11.07.2014)

Svar:

Det er en intens kamp mellom hanner om tilgang til territorier, og svanehanner kan sloss helt til en av dem blir drept. Svanene beiter like gjerne på land som på vann, så dersom det er beitbare planter å finne på land, klarer fuglene seg sikkert bra på dem.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

Vanlige fugler

Jeg prøver å lære meg fuglelyder, og finner det vanskelig å kombinere fugl og lyd ved bare å se etter den aktuelle fuglen. Hvis man tar dette litt systematisk .... hvilke 8-10 fugler er vanligst ( i Rauland i Telemark ) ..... slik at man kan slå opp lyden på disse og lytte seg frem til en av gangen???

S.I.A. (12.07.2014)

Svar:

Jeg ville ha startet med noen av disse: Bokfink, løvsanger, gransanger, grønnfink, kjøttmeis, blåmeis, svarttrost, måltrost, rødvingetrost, linerle og stær. Alle disse burde være blant de mer vanlige også der du nevner.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg fikk idag besøk av en fugl jeg ikke kan finne i mine bøker
Den er av størrelse og utseende ganske lik grønnfink, men denne er kanskje litt større og nesten helt eggehvit/gul med litt brunskjær på vingene
Litt dårlig bilde er lagt ved

T.J. (13.07.2014)

Svar:

Dette er en grønnfink med nesten hvite fjær. Men gul stripe på vingen er fremdeles synlig.

Roar Solheim (13.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vedlagte bilde var ikke tatt med tele og er uklart. Men fuglen har lang hals i forhold til stjert og tilsynelatende rette vinger. Bilde er tatt ved Hanafjellet i Sandnes. Er det en rovfugl?

B. (12.07.2014)

Svar:

Nei, dette er en skarv, og trolig helst en storskarv.

Roar Solheim (13.07.2014)


#Diverse

Svaleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg er veldig klar over at man ikke skal løfte eller komme nær ville fuglunger. Men snublet nylig over en svaleunge som hadde falt ut av redet på låven og klarte ikke å fly opp igjen. Jeg hadde ikke hjertet til å la den ligge på låvegulvet fordi vi har veldig mange katter som dessverre er ganske glade i fugleunger.
Jeg vet at oppgaven som "fostermor" er nærmest umulig, men lurte på om det vanket noen gode råd til en nærmest umulig oppgave.

K.H. (11.07.2014)

Svar:

Denne er såpass stor at den er på tur til å forlate redet. Jeg ville satt den opp på en bjelke eller annet litt høyt opp der hvor du fant den.

Roar Solheim (12.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Såg en våk-stor fugl fly over meg på fjellet i midt-gudbransdalen. Det var opne jorder og myr der. Det var også spredte furutrær og grantrær. Jeg trodde først det var musvåk siden den var helt mørk brun, men den hadde alt for lang stjert. Den var altså helt brun både over og under.
Her er en videosnutt jeg filmet av den: https://m.youtube.com/watch?v=GKWaeYUL2DM
Kan det være en mørk vepsevåk?

N.N (11.07.2014)

Svar:

Det ser ut som en vepsevåk for meg.

Roar Solheim (12.07.2014)


#Diverse

Hva har vi fanget i huset vårt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg lurer på hva slags fugl/insekt eller hva nå dette er er? Er det kanskje noen som vet det så vil jeg gjerne vite litt om den også!? Vi fant den når den hadde kommet inn i huset vårt å da fanget vi den, men ingen hadde noen gang sett noe sånt før!? Takker på forhånd for svar

M.K.P. (11.07.2014)

Svar:

Dette er en av tusmørkesvermerne, de største nattsommerfuglene. Denne ble tidligere kalt elpenorsvermer, men kan ha fått annet navn nå. En annen med samme farge, men litt mindre, heter geitramssvermer.

Roar Solheim (12.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gransanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en gransanger. Lyd stemmer sånn ca med det vi finner på nett.Dog litt roligere tempo. Forsøl ved Hammerfest 07.07.2014

F.L. (10.07.2014)

Svar:

Ja, det kan være en gransanger.

Roar Solheim (12.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fuggel er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fuggelen død på terrassen. Bor på Vestlandet og har aldri sett en slik fugl før. Ganske stor med langt nebb og den hadde rød stripe på hode

S.S. (10.07.2014)

Svar:

Dette er en ung grønnspett.

Roar Solheim (12.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nye fuglearter

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte tre arter på østnesjøvann i dag jeg ikke er sikker på, kunne du hjulpet med å identifisere dem=?

N.N (10.07.2014)

Svar:

Nede til venstre trolig en hagesanger, til høyre en tornsanger. Oppe til høyre en ungfugl, men jeg klarer ikke å se om det er en buskspurv eller en finkefuglunge.

Roar Solheim (12.07.2014)

««første 35 097 - 35 146 av 50 225 siste»»