Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 34 786 til 34 835 av totalt 49 995 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit ugle på Azorene

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi så en helt hvit ugle på øya Pico i Azorene (Portugal) nettopp. Desverre ble ikke bildet så bra, siden det var tåke og den fløy opp på ca 50 m avstand. Den så ut til å være nokså stor til å være en ugle, med vingespenn på omlag en meter eller noe mer. Hva slags ugle kan det ha vært? Snøugla burde vel ikke være så langt sør (rett ut for Portugal) i Atlanterhavet?

J.G. (28.07.2014)

Svar:

Dette ER faktisk en snøugle, så det er ganske sensasjonelt! Men det har sin forklaring. Sent i fjor landet minst 9 unge snøugler på en lastebåt utenfor New Foundland, og ble med over til Europa. En fløy i alle fall i land i Spania, et par i Frankrike, og minst 3 i Nederland, så dette er nok en slik Atlanterhavskrysser fra Nord-Amerika. Det ser ut til å være en ung hann, altså en fugl klekket i Nord-Amerika sommeren 2013.

Roar Solheim (28.07.2014)


#Diverse

Skjæreunge

Hei. Vi har funnet et skjæreunge i hekken som kattene har jaktet på.foreldrene har forsøkt å passe på, men har nå forlatt den. Vi har tatt den ut av hekken og over i en eske, så kattene ikke får tak i den. Er det sannsynlig at foreldrene kommer tilbake? Hva kan vi gjøre videre?

N. (28.07.2014)

Svar:

Hvis foreldrene har forlatt den, er det nok lite sannsynlig at de vil komme tilbake og lete etter ungen. Da må dere eventuelt forsøke å fore den opp. Kråkefugler er imidlertid nokså enkle, fordi de er altetere og kan fores med det meste av ukrydret mat.

Roar Solheim (28.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant den (merket) i Haraldsvang, Haugesund med brukket vinge. Vet du hva slags fugl det kan være? Den er brun med ganske store føtter. Noen skulle komme å hente han.

Med vennelig hilsen Jakob

J.B.S. (28.07.2014)

Svar:

Dette er en tamdue.

Roar Solheim (28.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant denne fjæra i setesdalen for en stun siden. lurer på hvilken fugel denne fjæra tilhører?

M. (27.07.2014)

Svar:

Dette er en vingedekkfjær fra en kongeørn.

Roar Solheim (28.07.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Her kommer bildet, trenger egentlig hjelp med rase og hva den må ha av mat! Asap! Den er ikke flyvedyktig!

A. (27.07.2014)

Svar:

Ser ikke helt hva dette er - taksvale? I så fall er det en insektspiser, og ikke helt enkelt å fore slike. Insekter og evt. moste melormer fra dyrebutikk (billelarver) kan nok gå an. Litt vann på fingeren som holdes boirttil nebbet gir fuglen mulighet for å drikke.

Roar Solheim (28.07.2014)


#Diverse

svaleunge

Hei, hvordan skal jeg få holdt liv i en svale unge som har detti ut av reiret?

A. (27.07.2014)

Svar:

Ikke lett, det kommer an på art og størrelse, så foto av slike fugleunger er alltid til stor hjelp ved slike spørsmål.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Diverse

Observasjoner på Fedje

Hei.Vi får av og til besøk av hyggelige ornotologer med spennende fuglehistorier her på Kræmmerhomen på Fedje. Artig og hyggelig.
Forleden hørte vi om en bekymret nabo som hadde observert to-tre personer i nærheten her som så ut som om de hadde våpen og "lusket rundt". De hadde ned et stativ, en sekk og et "våpenlignende rør". Vi kom da til å tenke på de hyggelige ornitologene vi tidligere hadde møtt her og lurte på om det kunne være en sammenheng? Kan det ha vært kikkerten og stativet som så slik ut i skumringen... De så litt suspekte ut!!
Dette var trolig onsdag 23.7 em/kveld.Kan det ha vært ornitologer fra foreningen som var på besøk?
Kunne vært artig å løse mysteriet.
Dere er likevel - som alltid - velommen!

Hans Krossøy - tel 905 62652

H.K. (27.07.2014)

Svar:

Dette er det umulig å vite noe om for oss som besvarer spørsmål sentralt. Her må du nok kontakte lokale fuglefolk for å finne løsningen på din observasjon.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Økologi og atferd

Hvordan klarer fuglene å finne meitemark under plenen?

Har klipt plenen og får raskt besøk av fugler som drar opp meitemark. Hvordan klarer fuglene å lokalisere marken under gressplenen?

J.B. (26.07.2014)

Svar:

Jeg tror de ser bevegelsen av tuppen av marken i overflaten av plenen, og så trekker den opp. Noen KAN kanskje høre bevegelser, men det er langt mer sannsynlig at de fleste markspiserne må se bevegelsen av marken for å finne den.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Økologi og atferd

Kan rypa ha flere kull i året?

Har hørt om mange nå som har sett rypekyllinger som er flygedyktige. Dette er vel tidlig? Har tidligere hørt om folk som har sett kyllinger som bare såvitt kan fly om høsten like før jakta. Har lest at den bare har ett kull i året, men stemmer dette? Kan den ha opptil to kull i året?

N.N (26.07.2014)

Svar:

Jeg har aldri hørt om ryper eller andre hønsefugler med mer enn ett kull i året på våre breddegrader. I år kan en del fugler ha startet kullene veldig tidlig. Så selv godt flyvedyktige lirypeunger for litt over en uke siden. Ryper kan legge om igjen egg dersom første kull går tapt, og dermed kan det være 3-4 ukers forskjell på utviklingen mellom ulike rypekull.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Sykdom og skader

skadet fugl

Hei.vi bor i hønefoss og har en skadet fugl på lekeplassen.virker som det er noe galt med beinet.hva kan man gjøre for å hjelpe? ?

L.S. (26.07.2014)

Svar:

Prøv å få tak i lokale fuglefolk som kan se på den og vurdere skaden.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Diverse

Kjøttmeis med knekt fot

Bilde vedlagt spørsmålet

Har funnet to små kjøttmeis unger som har ramlet ut av redet, disse har vi fostret opp inne i en uke nå. Den ene ungen har knekt nedre del av foten? Kan den leve med dette ?

I.M.A. (26.07.2014)

Svar:

Ja, det kan den faktisk klare hvis den ellers er frisk og sunn.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Økologi og atferd

måke

I vår sørlandsby er d en del måker. Men jeg har aldri hørt en måke skrike så lenge, og i ett. Den flytter på seg innenfor et begrenset område. Nærmer seg 4 timer , uten stans, ett skrik , ikke noe " galla galla " . Hva kan d være? Kan vi hjelpe? Vil en unge skrike slik v tap av foreldre? Eller omvendt?

B. (26.07.2014)

Svar:

Vanskelig å si hva som foregår. Det KAN være en unge som desperat tigger om mat, f. eks dersom foreldrefugl har forsvunnet, men det KAN også være en voksen som kaller på en forsvunnet make.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Diverse

Hønsehauk og speil .?

Kan man med god effekt sette opp noen speil på Brevdueslaget mitt for å unngå så mye angrep ifra Hauken .?

J.O.N. (26.07.2014)

Svar:

Aner ikke, men dersom du har fått råd om dette, kan det jo gå an å prøve. Men speil kan være farlige fordi fugler kan kollidere med dem, kanskje dette også gjelder for duene ?

Roar Solheim (27.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sanger på Bjergøy, Sjernarøyane i Ryfylke 25072014

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å bestemme art ut fra bildene? Høyre versjoner av bildene er justert (lysstyrke/kontrast) i PowerPoint.

S.B. (26.07.2014)

Svar:

Jeg klarer ikke å si sikkert hva dette er, men det ser mest ut som en løvsanger.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Identifisering av vader

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg observerte denne vaderen i Makkevika, Giske i dag, 26. juli, men er usikker på hvilken art det er. Juvenil polarsnipe? Bildene er tatt på lang avstand og croppet til 100%.
På forhånd takk :)

E.B.O. (26.07.2014)

Svar:

Den store vaderen er en ung heilo, på de to bildene til høyre er det også en polarsnipe, men ikke ungfugl, men en voksen som er i ferd med å miste den røde sommerdraktens farge på buken.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storskarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en ung storskarv?.
Fotografert innerst på Langfjorden. Dukket opp i efferkant av stor måkeaktivitet (minst 100 stk) på et lite område. Jeg mener det var 1 eller 2 skarvefugler mere, men de var for langt ute til å fotografere.

M.I.B. (27.07.2014)

Svar:

Ja, det ser ut til å være en ungfugl av storskarv.

Roar Solheim (27.07.2014)


#Økologi og atferd

Måker

Man ser jo måker ofte sittende på lyktestolper, tak, osv, eller gjemt i buskas med reir og unger, men kan de også oppholde seg i trær, i høyden?

Interessant side, forresten :)

K. (26.07.2014)

Svar:

Ja, spesielt fiskemåke kan faktisk bygge reir i trær, men det er mer vanlig på bakken, og i nyere tid også ofte på hustak inne i byene. Der får de være i fred mot rødrev og mink.

Roar Solheim (26.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle?

Hei.
Det har skjedd mange ganger at jeg har våknet på morgenkvisten av det jeg har trodd var en due utenfor soveromsvinduet mitt. I dag bestemte jeg meg for å gå ut på trappa og se. Klokka var da 05.45, og det er rundt da jeg har hørt den alle de foregående gangene også. I alle fall, da jeg kom ut gikk det opp for meg at det slettes ikke var noen due, men at det måtte være en ugle. Ikke var den så nærme som jeg trodde heller. Vanskelig å si hvor langt unna den kunne være, for det var en ganske rungende lyd. Kanskje ikke riktig ord å bruke, men lyden fylte lufta, på en måte. Gikk på nettet for å lese litt og høre etter lyder, og fant ut at det må være en slagugle. Bor i Nord-Østerdal. Kan dette stemme? Og hvor langt unna tror du den kan være? Etterpå hørte jeg forøvrig en større fugl på taket og plutselig et bråk ute her
igjen, den jaget nok eller var ute etter én eller to mindre fugler, men det var vel kanskje ikke den antatte ugla?
På forgånd, takk!

L. (26.07.2014)

Svar:

Du KAN ha hatt besøk av slagugle hos deg, men det er umulig å si sikkert bare ut i fra denne beskrivelsen. De to andre mulige kandidatene som har rop som kan passe med din beskrivelse av kraft og fylde, er lappugle og hubro. Vi har i år funnet mer enn 60 hekkinger av lappugle i Hedmark, men ingen er kjent lenger nord enn Åmot/rena-kanten. Hubro har det også vætr noen av, men det er ikke vanlig at den setter seg til å rope fra et hustak.

Roar Solheim (26.07.2014)


#Fuglekasser

Beise Uglekasse, for Kattugle,Perleugle og Haukugle.

Heisann. Jeg har laget Uglekasser for Kattugle,perleugle, og haukugle, og lurer på om jeg kan beise disse kassene i en "due" grå farge?

Burde jeg Feste kassene i stål tråd, rundt treet og i kassene igjen, uten å skade treet? eller kan jeg skru skruer igjennom kassene og inn i treet?

A. (25.07.2014)

Svar:

Jeg beiser alltid kasser utvendig, og det gjør ikke noe for fuglene. Bruker også takpapp på tak, da varer kassene lenger (20-30 år). Jeg fester dem ved å sette kassa oppe på en greinstubb, slik at denne holder vekten av kassa, og så slå ståltråd rundt kassa og treet, både oppe og nede. Tråden strammes med å presse trepinner mellom ståltråden og trestammen.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Fuglekasser

3 kull

Hei, vi har et par brunfink i fuglekassen, nå har de fått sitt tredje kull i sommer. Er dette vanlig? De har kasse ved stuevinduet og verandaen og er godt vant til folk. Kassen blir også brukt på vinteren men da mest av en kjøttmeis. Mulig det blir bråk til vinteren om brunfinken føler de har hevd etter 3 kull. Bør vi la siste reir ligge i kassa over vinteren slik at det blir lunere? Og bør vi fjerne d før nytt kull neste år?

A.K.H. (25.07.2014)

Svar:

Brunfink er ikke et fuglenavn, men det kan tenkes at dere har pilfink i kassa - de er nokså brune, og lik gråspurvene kan de har flere kull i løpet av sommeren. Hvis det er denne arten, kan dere la reiret ligge, for det er ikke godt å si når de slutter hekkingen i høst.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fruen tok dette bilde på Ekkerøy i Finnmark, er dette en Sandløper? Bilde et tatt de 24072014.

N.N (25.07.2014)

Svar:

Ja, det tror jeg det er pga rødfargen i hode og hals.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Dette er kanskje vanskelig, men hvilken fugl er det som lager to korte kra og ett langt, ligner svarttrosten, men er grå på undersiden, altså ikke helsvart? Har lagt merke til den flere ganger i det samme treet utenfor bygården hvor jeg bor.

K.A.G. (25.07.2014)

Svar:

Kjenner ikke noen som kan passe godt med denne beskrivelsen, dersom du mener den ligner svarttrost. "kra"-lyder er det bare kråkefugler som lager, og grå på kroppen er bare vanlig kråke. Kaie er nokså sort, med grått hode.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Diverse

"Måkeunger "

Det er to fugleunger som har forvillet seg inn i en bakgård med høye murer på alle sider. Vi tror det er måkeunger.Vi har sett disse noen dager og det virker som de ikke klarer å komme ut på egen hånd.Den ene halter og ser skadet ut.Skal vi hjelpe de ut på forsiden ,eller la de være i fred ? I går fant vi 1 død unge på samme sted.

L.S. (25.07.2014)

Svar:

Hjelp dem gjerne ut på yttersiden, så har de mer mulighet til å velge hvor de vil oppholde seg.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva filmet jeg her?

Hei. Filmet en rovfugl på fjellet i sommer. Kongeørn? Fjellvåk? Beklager elendig kvalitet. Det ble filmet i sterk varme, med full zoom og fra et bilvindu. http://youtu.be/W2IbbvNSJKE

T. (25.07.2014)

Svar:

Du har filmet en myrhauk hunn.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sykdom og skader

Har funnet en gjøkunge på bakken.

Vi fant en gjøkunge på bakken i skogen i dag, som ikke klarer å fly. Den er slapp, og veterinæren vi ringte til mente vi burde ta den med oss. Har fått i den litt vann ved hjelp av en sprøyte, og skal på dyrebutikken og kjøpe larver og sirisser. Vanskelig å finne larver ute nå som det er så tørt... MEN vi skulle gjerne funnet noen som har mer kompetanse på dette enn oss. Siden det er en trekkfugl, regner jeg med den må være i fangenskap frem til våren igjen? Kan vi fore den med andre ting enn insekter, td kjøttdeig? Blir veldig glad for all hjelp!

T.T. (24.07.2014)

Svar:

Det spørs hva som har sakjedd med denne gjøkungen. Den bør kunne komme seg i løpet av noen dager/høyst et par uker (dersom den har f. eks. et ukomplisert vingebrudd), og da kan den slippes fri. Gjøkungene trekker i løpet av august, og bør nok IKKE holdes i fangenskap over vinteren. Det hadde hjulpet dersom du kunne sende et bilde, slik at art og tilstand kunne vurderes bedre.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Trekkfugler

trekkfuglene

hei hvem av fuglene har dratt til Afrika?
kjenner at klumpen i halsen ikke snart kan holde
ut lenge. vet noen av de kommer fram
men ikke alle. når ca drar tårnseilere? har unge flyd ut av rede? + når drar fiskeørna? og hvilken fart kommer tårnseileren opp i?

S. (24.07.2014)

Svar:

En del vadefugler som har mislykkes med hekkingen, har allerede startet trekket sydover. Det samme har nok også voksne gjøker gjort nå. Gjøk som ses i august er bare ungfugler - de finner veien på egen hånd til Afrika! Tårnseilere og terner starter gjerne trekket omkring 20. august, og plutselig blir det veldig stille i lufta over byer, og langs kysten! Heldigvis er det mange som ikke forsvinner før ut i oktober-november, og enkelte arter som ikke trekker lenger enn over nordsjøen, prøver også å overvintre i Sør-Norge.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Diverse

Måke

Forlater mamma måken ongen sin hvis du tar på den

H. (25.07.2014)

Svar:

Nei, ingen fugler gjør dette. Men generelt skal man unngå å ta på fugleunger, fordi rovpattedyr som mink og rødrev kan følge luktsporet etter deg fram til ungene. Andre fugler, som kan spise fugleunger, lik kråkefugler og store måker, kan følge med og oppdage fugleunger dersom mennesker plukker dem opp eller er nær dem, og så fange disse fugleungene og spise dem etter at vi har gått vekk. Dette er de viktigste grunnene til å la fugleunger være i fred.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Diverse

Måkeunge

Det er en måkeunge som går utenfor huset og den er redd for de andre måkene også lurer jeg på om den har blitt utstøtt ?

S. (23.07.2014)

Svar:

Det tror jeg ikke. Følg med og se om foreldrene forer den, da er alt i orden.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Økologi og atferd

Hvor store kull kan en siland få?

Jeg fotograferte en siland med et følge på 18 unger for et par uker siden (11.7) Synes det er vel mye å ruge på. Kan det være en "dagmamma" med flere kull i følget? I dag 24.7 er følget nede på ni individer.

T.D. (24.07.2014)

Svar:

Det KAN hende silender gjør det samme som ærfugler, nemlig at de gjerne "kaprer" unger fra andre kull. Da "vannes" sjansen ut for at egne unger blir spist av rovfugl, mink o.l.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falkunge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observert på Høvringen på 1000m! Tror det er en falk, mulig en unge! Veldig
spisse vinger i flukten! Kan bildet avsløre hva slags falk dette er?

K.B. (24.07.2014)

Svar:

Dette er en tårnfalkunge.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Siland eller Laksand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, dette bildet er fra Movatnet, Norheimsund. Min konklusjon er siland (bl.a pga nebbet), men ble litt usikker da overgangen fra det brune hodet til den mer hvitaktige halsen ser veldig skarp ut - som den er hos laksand.

S.M. (24.07.2014)

Svar:

Ja, dette er en siland.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Fuglekasser

Uglekasse

Hei. I vår fikk jeg kattugle til å hekke i en kasse jeg hang opp sist høst. Trenger jeg å flytte kassen for å få hekkende ugler neste år, eller kan den fortsatt henge der den er?Trenger jeg å skifte flislaget inne i kassen? Jeg bor ved et skogområde utenfor Steinkjer, men jeg vet ikke særlig mye om ugler i nærområdet.

K. (24.07.2014)

Svar:

Dersom hekkingen var vellykket, kan kassa godt henge, men dersom noe gikk galt og ungene ikke kom seg ut, kan det lønne seg å flytte den 50-100 m.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette? Den var ganske stor,tenkte det var en ungørn med en gang,med stemte ikke med fargene...Vingene er lyse på oversiden som på undersiden.Den svevet litt sakte rundt ikke langt over åkeren før den stupte ned og forsvant.Hørte ingen lyd fra den.Bildene er ikke av bra kvalitet,men håper på svar for det.Bildet er tatt ved 19-tiden på Braskereidfoss(Hedmark)22.juli 2014

L.S. (23.07.2014)

Svar:

Selv om bildet er veldig uklart, tror jeg det dreier seg om en sivhauk.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg kom over denne fuglen da jeg gikk langs veien ved Grorud i dag. Lurer på hva slags fugl det er:)

B. (23.07.2014)

Svar:

Dette er en død fiskemåke ungfugl.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Observerte denne flotte fuglen på ca 950moh i Buskerud i juli. Hvilken fugl er det?

T. (23.07.2014)

Svar:

Dette er en lavskrike.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags krabat?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sett i en andedam i Edinburgh. Skal den kanskje bli en hegre når den blir stor?

E.U. (24.07.2014)

Svar:

Nei, dette ser ut til å være en unge av en riksefugl, men jeg kan ikke artsbestemme den.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl hvitt hode

Hei! Er litt fugleinterresert. Idag ble jeg satt helt ut, over et jorde noen kilometer etter Råde sentrum retning Fredrikstad kjørte jeg forbi en rovfugl med tydelig hvitt hode. Et øyeblikk stillet den, 20 m over åkeren, deretter fløy den høyere opp da jeg stoppet bilen. Er rimelig sikker på at det ikke var en musevåk. Det første som slo meg var at dette er en ørn. Kan det ha vært en fiskeørn, men på jakt over land og med hvitt hode? Hva kan dette ha vært?

B. (24.07.2014)

Svar:

Jeg tror du har sett en sivhauk, ungfugl eller hunn.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet i Stokke, Vestfold i dag. Det er langt hold, men kan det stemme at dette er en musvåk?

M. (24.07.2014)

Svar:

Fuglen er veldig liten på bildet, men det ser mest ut til å være en musvåk.

Roar Solheim (25.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sort- og hvitspettet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken art kan dette være? På størrelse med ei lita kråke. Sort og hvit med gråspettet bringe. Sort på oversida av hodet, som et sort "bånd" bakover mot ryggen. Mulig gule "ringer" under øynene. Omvendt hvit "T" på undersida av stjerten. Grått/sort nebb, som var langt og spisst. Satt i et tre og spiste på ei furukongle. Ikke spesielt sky eller redd for folk.

A. (23.07.2014)

Svar:

Dette er en nøttekråke.

Roar Solheim (23.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sanger?????

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvilken sanger dette er??? På Golsfjellet!

I.T.S. (23.07.2014)

Svar:

Dette er en løvsanger.

Roar Solheim (23.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Observerte i dag en stor rovfugl som var hvit på undersiden med svarte rundinger på begge vingene. Ellers var fuglen ganske mørk. Grå svart mener jeg.. den skrek voldsomt..er det en ung ørn tro?

N.N (23.07.2014)

Svar:

Nei, det høres mer sannsynlig ut at du har sett en fjellvåk, og at den varslet fordi du var nær reir eller unger.

Roar Solheim (23.07.2014)


#Fuglekasser

Revir til tårnfalk

Planlegger å sette opp noen tårnfralkkasser i Randesund. Hvor stort territorie bør man tenke per par?

N.N (23.07.2014)

Svar:

Send en e-post direkte, så skal du få kontaktpersoner i Trysil som kjenner dette best - de har i smågnagerår omkring 300 par hekkende tårnfalk i kasser (!).

Roar Solheim (23.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (22.07.2014)

Svar:

Litt vanskelig bilde, men jeg mistenker at det dreier seg om en ung steinskvett.

Roar Solheim (22.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Jordugle i Lillomarka

Hei. Jeg lurer på om jeg kom over en jordugle i Lillomarka. Den var helt lydløs og slapp seg ut fra et stort furutre da vi kom tett på. Brun-spettet, kraftige klør og stort vingespenn, men alt skjedde så fort at jeg rakk ikke se så mye mer. Det var ingen flaksing, den gled kjapt vekk. Det var en betydelig størreslse på den. Furutreet sto inne på tunet av en gammel husmannsplass og nedenfor er det et stort åpent hei-område. Er dette riktig habitat for jordugle og er det det jeg har sett?

A.R. (22.07.2014)

Svar:

Nei, jeg tror det er mye mer sannsynlig at du så en hornugle, habitatet stemmer bedre med denne arten. De er omtrent like store, og veldig like i flukt.

Roar Solheim (22.07.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor fort kan en låvesvale fly?

N.N (19.07.2014)

Svar:

Har ikke data på dette eksakt, men antar at det kan ligge omkring 50-60 km/t.

Roar Solheim (22.07.2014)


#Økologi og atferd

Fiskemåsens manerer

Hei! Ofte når fiskemåser har fått mat av oss, så står gjerne en eller flere med hodet godt "plantet" ned i kroppen, for så å vippe hodet 90 grader opp og lage et kort pip. Lyden kommer nesten alltid samtidig som den gjør denne vippebevegelsen med hodet. For meg ser det ut som om det er en slags underkastelse, spesielt fordi den alltid har hodet ganske godt nede. Men de kan godt gjøre dette alene, uten at det er flere andre måser som står og håper på mat, eller de kan være to-tre samtidig som gjør dette.
Det er ikke alltid at alle gjør dette, men ganske ofte ser jeg det.

O. (21.07.2014)

Svar:

Jeg kan dessverre ikke si om det du observerer er nokså alminnelig spiseadferd hos fiskemåker, eller om dette er noe spesielt. Men måker generelt kan sluke ganske store matbiter, og da strekker de ofte hodet og halsen opp for å kunne svelge de store matklumpene.

Roar Solheim (22.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fluesnapper på Mallorca

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen, her er bilde av det jeg tror kan være en halsbåndfluesnapper?

S.M. (21.07.2014)

Svar:

Dette er enten en mørk buskskvett, eller slektningen svartstrupe. Den lyse feltet over øyet stemmer best med buskskvett, men fuglen ser veldig mørk ut, noe som stermmer bedre overens med svarstrupe. Kjenner ikke helt om variasjoner i drakt over hele artens utbredelsesområde også kan omfatte denne utgaven.

Roar Solheim (22.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfuglrede i hus

Vi er på hytta i Dalarna, Sverige. Her er er mest gran og furuskog med en liten tjønn. Oppunder taket bur en rovfuglfamilie. Ungene bråker veldig når dem får mat. Idag er første dagen før provflyging. En har landet høgt uppe i en stor fura og sittet der flere timer. Vår kamera når inte helt frem for ett bra bilde. Men vi har kikkert.Vi kan ikke avgjøre hvilken type fugl det er. Kan ev. være høk, falk, el. vråk, det rare er jo at den har redet i hus. Den er brunspraglete på ryggen og ljus med mye prikker på undersiden og et svart bredt band på halefjærene.Svarte vingespitser. Ca stor som en kråke. Men det er som sagt en ungfugl.

C. (22.07.2014)

Svar:

Dere har nok et tårnfalkpar med unger som naboer - de kan ofte hekke på eller i bygninger.

Roar Solheim (22.07.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fuglen død(drept av katt),hvilke fugl er det?

N.N (22.07.2014)

Svar:

Dette er en ungfugl av en piplerke, trolig en heipiplerke.

Roar Solheim (22.07.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan ser rovfugler så godt foreksempel ei mus?

N.N (19.07.2014)

Svar:

De har mye høyere tetthet av synsceller i øyet enn oss, for å sammenligne med digitalfotografering så kan en si at der har mange flere "pixler" i et bilde enn det vi klarer å oppfange.

Roar Solheim (22.07.2014)

««første 34 786 - 34 835 av 49 995 siste»»