Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 34 901 til 34 950 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Sanger på hamresanden
Er dette en tornsanger?
N.N (21.08.2014)
Svar:
Vanskelig å si fordi fuglen er delvis skjult, men det ser ut til at det kan være en tornsanger.
Roar Solheim (21.08.2014)
Ukendt sang
Hei,
Vi bor lige i udkanten af skoven i det nordlige Telemark, og i dag hørte jeg en meget speciel fuglesang. At dømme efter sangens kraft ville jeg mene, at den kom fra en lidt større fugl. Sangen bestod af tre meget melodiske toner, med nedadgående tonelejer, for at sige det på en måde. Jeg har ikke den fjerneste ide om, hvilken fugl det kunne være. Kunne dere give mig et hint på trods af den sparsomme information?
K.L. (21.08.2014)
Svar:
Nei, dessverre. Det er som regel svært vanskelig å artsbestemme fugler ut i fra ordbeskrivelse av lydene, og dette gjelder i særdeleshet fugler med fløyte- og plystretoner i sangen. Noen ganger kan det gå, men her kan jeg dessverre ikke komme på noen gode kandidater.
Roar Solheim (21.08.2014)
Hvilken and er dette?
hei jeg lurer på hvilken and dette er,den oppholder seg i ferskvann. Den er hvit på hodet og resten av kroppen er svart. Bakpartiet er veldig langt og er litt sky av seg. Har søkt litt selv på internett og det er ikke moskusand men ligner litt:) kan det være en hybrid av stokkand kanskje?
J.B. (21.08.2014)
Svar:
Litt vanskelig å se på dette holdet. De ser mer ut som en variant av moskusender, enn av tamformen av stokkand, som det dessverre også er mange av på rømmen rundt omkring.
Roar Solheim (21.08.2014)
Hva er dette?
På hytta har vi mange småfugler som setter seg på rekkverket. En dag lå denne klumpen der. Er dette avføring eller har den gulpet opp? Hva slags fugl kan det være?
A.G. (21.08.2014)
Svar:
Dette er en oppgulpsbolle, fra en planteeter eller alteter, kanskje en kråkefugl.
Roar Solheim (21.08.2014)
Hvilken fugl?
Hva er dette? Bildet er tatt i Halden tidligere i sommer.
N.N (21.08.2014)
Svar:
Dette er en bokfink (hunn).
Frode Falkenberg (21.08.2014)
Hvilken fugl?
Sliter litt med å artsbestemme denne. Kan du hjelpe? Den ble fotografert 20. august ved Røsneskilen i Østfold.
S.R.M. (21.08.2014)
Svar:
Bildet viser ei strandsnipe.
Frode Falkenberg (21.08.2014)
skjære som legger seg ned
Hei, jeg lurer på om det er normalt at skjærer legger seg ned på bakken? Vi har en skjære utenfor huset som har lagt seg ned på gressplenen flere ganger om dagen denne sommeren med åpent nebb, og flytter seg kun på veldig nært hold. Jeg har aldri observert denne adferden før. er den syk? er det falsk hekking eller kan det være en fuglunge?
I. (20.08.2014)
Svar:
Vanskelig å vite hva dette er for slags adferd, dessverre. Har selv aldri sett lignende. I et engangstilfelle kan man mistenke at en slik fugl er skadet eller syk, men hvis det gjentar seg over lang tid, og fuglen likevel holder seg i live, må det ha en annen forklaring (som ikke er åpenbart innlysende).
Roar Solheim (20.08.2014)
levested for ugler
hei, av alle fugler i verden synes jeg ugler er mest interessante. jeg vet du er ugleekspert og vil gjerne se en ugle. men hvis du har denne informasjonen, så vil jeg gjerne ha en oversikt over levestedene for alle 10 artene. Nord-Norge eller sør, bjørkeskog eller gran, vanligst. mvh marko
M.S. (20.08.2014)
Svar:
Dette spørsmålet er så generelt at du selv lettere finner svarene ved å lese om uglene i tilgjengelige fuglebøker.
Roar Solheim (20.08.2014)
Myrhauk
Hei. Mener at jeg observerte en myrhauk torsdag 14.8.2014 kl. 17.00 (ca). Sted: Brusand,Hå kommune, parkeringsplassen op OBS v/RV 44. Fuglen kretset over Fugelstadanå rett sør for broen RV 44 på let etter bytte. Den kretset rundt i flere minutter. Desverrre vanskelig motlys, men konturen fremsto nokså klart.
Hva kan det alternativt ha vært jeg observerte hvis det ikke var myrhauk? Ser forøvrig at det ble observert en myrhauk på Torland, Hå kommune 7.8.2014.Den ligger inne på observasjoner m/bilde.
Mvh Eivind Hugo Stangeland
N.N (20.08.2014)
Svar:
Både myrhauk og sivhauk kan forventes observert der du beskriver, men myrhauk kanskje litt senere under høsttrekket.
Roar Solheim (20.08.2014)
Skjærehybrid
Her i nabolaget er det en skjærelignende fugl.
Den har størrelse og fasong og halelengde som en skjære-
Men den er grå der den skulle vært hvit, og nebbet er svart.Den en minner også om svarttrost, men syns at den er for stor. Nebbet er også for spinkelt til å være en kråke. Vi er vant med kråker med hvite fjær her, men denne her er et engangstilfelle, og den holder seg sammen med skjærer.
S.F. (20.08.2014)
Svar:
Vi har fått inn bilder av en lignende avvikende skjære, så dette er nok en vanlig skjære med avvikende farger.
Roar Solheim (20.08.2014)
Gransanger
Lurer på om dette er en gransanger? Sangerene er vanslige for en amtør. Ser spesielt på bena .
I.T.S. (20.08.2014)
Svar:
Denne har så lyse føtter at det nok er en løvsanger.
Roar Solheim (20.08.2014)
Hvilken fugl er dette
Det er på størrelse med en stær. Mørkebrun med er lysere brunt hode. Mørkt nebb og mørke ben
T.W. (20.08.2014)
Svar:
Dette er nok en ung svarttrost.
Roar Solheim (20.08.2014)
Dvergspurv?
Har fotografert en spurvefugl på Storfosna i Juli 2014. Den ligner på en dverg-spurv, men jeg er ikke sikker.
J.A.K. (20.08.2014)
Svar:
Nei, dette er nok en juvenil sivspurv.
Roar Solheim (20.08.2014)
Hvilken fugl er dette?
Disse tre (se vedlagte bilde) koser seg med rognebær på Drengsåsen i Larvik. I samme busk var det også 2 voksne rødstruper, 1 årsunge av rødstrupe og et par voksne gråfluesnappere.
K.S.B. (20.08.2014)
Svar:
Artig bilde. Det ser ut til å være to hunnfagete munker til venstre, mens fuglen til høyre bør være en hagesanger.
Frode Falkenberg (20.08.2014)
Hvilken fugl er dette?
Bildet er ikke særlig bra, men jeg så denne fuglen gli over Kvinesdal i dag rundt kl 12 på formiddagen. Det kunne se ut til at den hadde ett "øye" under hver vinge, men bilde har ikke høy nok oppløsning til å se dette.
U.S. (19.08.2014)
Svar:
Nei, dette er for grovkornet til at jeg kan si noe, dessverre.
Roar Solheim (19.08.2014)
Hvilken art er dette ?
Lurer på om dette er en heipipelerkeunge ? Eller er det noe annet. Det ser ut som om den har ei lang bakklo.
K.J. (17.08.2014)
Svar:
Piplerkene er alltid vanskelige å bestemme, og i særdeleshet bare ut i fra bilder. Hvis dette er en årsunge, er ikke nødvendigvis bakklo like lang som hos voksen fugl. Jeg klarer derfor ikke å si sikkert om dette er trepiplerke eller heipiplerke.
Roar Solheim (19.08.2014)
svalunger
Vi tok ned et reir på lørdag for å beise huset og uheldigvis var det unger i reiret. Vi har nå hatt de i en kasse på badet i to dager og mater de med tørkede insekter, kjøpt på dyrebutikken og vann. De spiser godt, men jeg lurer på hvor mye jeg skal gi de daglig? Jeg vil tro at de er ca en uke gammel, tror du at de vil greie seg?
H.N. (18.08.2014)
Svar:
Insektspisere kan fores med så mye som de faktisk orker å proppe i seg. Disse må nok fores i minst 3-4 uker før de kan klare seg selv. De voksne forer ungene i minst et par uker etter at de har blitt flyvedyktige.
Roar Solheim (19.08.2014)
Grønnsisik?
Hei, er dette en flokk grønnsisik?
S.M. (17.08.2014)
Svar:
Bildet er besvart tidligere.
Roar Solheim (19.08.2014)
fasan i Hjørungavåg
Meiner vi såg to fasanar på naboens mark tidleg om morgonen i går, i Bautevegen i Hjørungavåg. Det såg ut som ei ho og ein hann, men hannen hadde ikkje so long stjert som eg er vant til å sjå. Han hadde heller ikkje ein heil kvit ring rundt halsen men avbrutt framme og berre ein tynn strek bak i nakken. Han hadde heller ikkje so sterke, klare fargar. Kan det ha vore unge fasanar? Har aldri sett det her heime, berre i utlandet :)
N.N (19.08.2014)
Svar:
Ikke enkelt å si. Fasaner finnes også i en del fargevarianter, bl.a. finnes hanner som er mer mørke enn standard-fargene.
Roar Solheim (19.08.2014)
Liten skadet fugl
Fant en liten fugl med ubestemmelig skade på vei hjem fra jobb i dag. Den er grønnaktig med rustrødt bryst og spisst nebb. Lå på siden og postet tungt. Jeg har tatt den med hjem og lagt den i en eske med papir i bunnen. Den viste interesse for vann i ei lita skål, plumpet helt oppi. Lurer på om den kan spise kokt smuldret hønseegg? Eller hva anbefales når jeg ikke er så god til å fange insekter hvis denegentlig skal ha det? Noen gode råd?
I.N. (19.08.2014)
Svar:
Dette er en rødstrupe, og det spørs om den kan ha kollidert med en bil. Ikke godt å vurdere om den har indre skader som ikke leges, eller om den kan komme seg. Det beste er å holde den i en eske og gi den vann + finsmuldrete kakesmuler. Rødstrupene er insektspisere, men om vinteren kan de hakke på fett på meiseboller også.
Roar Solheim (19.08.2014)
Albino stær, finns det?
I går mandag 18. august 2014 kom det forbi huset en flokk med stær. De landet på en telefonlinje, som de ofte gjør. Satt der tett i tett. Så ser jeg plutselig at den ene er lysere enn alle de andre. Den satt i midten. Den er ikke hvit, men lys lys brun. Har dere informasjon om at stæren kan være albino? Har et slikt individ sjanse til å overleve en vinter i syden? Sted: Sandven Øvre, ved Kalandsvannet, Bergen kommune. Jeg har ikke bilde, på grunn av for stor avstand.
B.F.R. (19.08.2014)
Svar:
Spennede! Du kan finne både albino og såkalt leukistiske individer av stær. Leukistiske individer blir gjerne mer sandfarget enn andre. Det jeg tenker på er at du kanskje kan ha sett en ung rosenstær. De er lysebrune, og det var ikke mange dager siden den første ungfuglen ble sett i Norge (på Jæren). Følg med videre på stærflokkene, og prøv å knips den om du ser den igjen. Du kan også kontakt meg på frode@birdlife.no om den dukker opp. Bilde av en ung rosenstær ser du her: https://www.flickr.com/photos/cyberbirding/6197972412/in/set-72157629903159091
Frode Falkenberg (19.08.2014)
Spørsmål:
Hvor høyt flyr en skarv 'til vanlig'?
Er det noen mulighet for at Skarven kan fly så høyt som i 10 000 Fot?
S.C. (18.08.2014)
Svar:
Kjenner dessverre ikke detaljer om hvor høyt skarvene kan fly under trekket.
Roar Solheim (18.08.2014)
hvilken fugl
Denne skarven og mange andre av den samme arten så jeg på Halten i helga.Kjentfolk der ute påstod at det var en toppskarv. Den har den karakteristiske toppen om våren, men den kommer bort utpå sommeren. Er det en Toppskarv eller en storskarv ?
F.N. (18.08.2014)
Svar:
Dette er toppskarv.
Roar Solheim (18.08.2014)
Hvilken fugl er dette ?
Hvilken terne ? Det var flere av den på Halten i helga
F.N. (18.08.2014)
Svar:
Dette er en rødnebbterne.
Roar Solheim (18.08.2014)
Hvilken fugl er dette ?
Så denne fuglen i helga på halten. så 3 av den i lufta. Til tider så var det " slåssing " mellom to av dem. Jeg mener det er en Jo, Tyvjo eller Storjo
F.N. (18.08.2014)
Svar:
Nei, dette bildet viser en kråkefugl (nebbprofil).
Roar Solheim (18.08.2014)
Hender det at gjøken fostrer opp en unge selv?
Jeg såg noe jeg synest var litt rart for litt siden. En gjøkunge låg på bakken og satt helt stille og håpet at jeg ikke skulle legge merke til den. Det var flere småfugler i nærheten og disse laget litt leven og var urolige. Men jeg såg også en voksen gjøk som fløy frem og tilbake og det var tydelig at den var også urolig. Så det jeg lurer på er om det hender at gjøken fostrer opp en unge selv?
R.A.B. (17.08.2014)
Svar:
Nei, gjøken fostrer aldri opp egne unger. Men fuglen på bildet er heller ikke noen gjøk - det er en unge av måltrost!
Roar Solheim (18.08.2014)
Møller 1K?
Er dette en Møller 1K (unge) ?
A. (17.08.2014)
Svar:
Nei, dette er en ung gråfluesnapper. Bildet har blitt besvart tidligere - hvorfor dukker det opp på nytt?
Roar Solheim (18.08.2014)
Svaleunger
Hvor mye og hvor ofte bør svalunger få mat? Foreldrene til de stakkars små vil ikke ha de lengre etter reier datt i bakken
A. (17.08.2014)
Svar:
Fugleunger fores ofte, gjerne bare med 5-10 minutters mellomrom.
Roar Solheim (17.08.2014)
havhest
Matet en havhest da jeg var ute å fisket ute ved søster øyene i østfold, er denne fuglen vanlig her nede?
N.N (17.08.2014)
Svar:
Ut mot havet kan du treffe havhest langs hele norskekysten.
Roar Solheim (17.08.2014)
Hvilket rovfugle art ?
Hei , hvilket art ? Falk eller glente ?
O.K.K. (17.08.2014)
Svar:
Nei, dette ser mer ut som en kjerrhauk - trolig en myrhauk ut i fra landskapet å bedømme.
Roar Solheim (17.08.2014)
Tårnseilere med reir
Flere ganger i sommer har jeg sittet og sett på tårnseilerene som flyr ut og inn under taket til reirene sine. Noen ganger var de veldig aktive. Hele flokken, 12-15 fugler, fløy rundt huset og lagde mye lyder. De fløy opp mot inngangen til reiret, men ombestemte seg rett før. Noen hang litt utenfor før de slapp seg ned igjen. Det var ofte 4-5 fugler som holdt på slik til den samme reiråpningen, så det var ikke bare foreldrene. Noen ganger til det ene reiret, andre ganger til det andre reiret (flere reir i samme bygningen). Tenkte først på om de prøvde å lokke ungene til å fly ut, men har hørt unger og sett foreldrene fly inn samme sted i flere uker etterpå.
Legger ved et bilde av dem når de holder på slik. Bildet er tatt 24.juli i år. Har du noen idè om hva de driver med?
A. (16.08.2014)
Svar:
Nei, dessverre. Jeg kjenner ikke tårnseilernes sosiale liv så godt, men vet at de lever lenge, og gjerne hekker i kolonier. Det kan være unge fugler som er i ferd med å etablere seg, som flyr sammen med andre, men det kan også være enslige fugler som forsøker å utkonkurrere en av partene i et par.
Roar Solheim (17.08.2014)
Spørsmål:
Hei,
Jeg har lest meldingen fra Catarina A K (15.08.2014 17:19) om svaleungen.
Og jeg tror at den er ikke tårnseiler. De har ikke slik nebb og munn. Her er bilder hvor man kan sjekke hvor gammel tårnsiler er og hvordan de ser ut: http://www.commonswift.org/nestlings_english.html
En ting til. ALDRI kast opp tårnseiler i lufta. Hvis de er friske, flyr for seg selv fra hånden. Hvis den ikke flyr, betyr det at den er enten svak/forung til å fly, syk eller skadet.
A. (16.08.2014)
Svar:
Takker for tilleggsopplysninger!
Roar Solheim (17.08.2014)
Hva er dette?
Fant et bilde jeg tok den 18.april i år. Sørlandet, et par mil fra kysten.
Skulle gjerne hatt mer zoom, men er det mulig å se hva slags fugl dette er?
A. (16.08.2014)
Svar:
Den var veldig mørk på dette bildet, men jeg er nokså sikker på at det må være en jernspurv.
Roar Solheim (17.08.2014)
Ugler på Golsfjellet
hei. Var på Golsfjellet ved kirken. Der satt der en ugle på spiret. etter en stund kom det en annen og jaget den første vekk. Hvilke ugler er det snakk om her. Glad for tilbakemelding.
N.N (17.08.2014)
Svar:
Flott bilde av en haukugle - det er mange hekkinger av denne i Sør-Norge i år.
Roar Solheim (17.08.2014)
Kjøttmeis med syn på kun venstre øye
Heisann. En kjøttmeis fløy rett i stuevinduet i morres og jeg fant stakkarn liggende avsvimt på plenen - jeg plasserte den i en gammel sko med litt skjerf til liggeunderlag - godpratet og "masserte" den litt til den kom seg litt, nebbet åpent og så "trett" ut - jeg la merke til at den blunket bare med venstre øye. Jeg gikk inn igjen for å la den få tid for seg sjøl ei stund og da jeg kom tilbake etter ca 15 minutter så den mer kvikk ut, men når jeg gikk rundt den fulgte den kun etter meg med det venstre øyet, jeg prøvde å gå rundt slik at jeg kunne se bedre på andre siden hodet, men da fløy den avgårde.
Jeg antar at den A: Allerede hadde lite eller ingenting syn på høyre øyet og det var en forklaring på hvorfor den fløy i vinduet.
B: Den ble skadet av "slaget" fra vinduet og mistet synet midlertidlig\permanent av det.
Så mitt spørsmål er, kan en fugl fly og overleve i naturen med syn på kun ETT øye?
P.B. (17.08.2014)
Svar:
Fugler klarer faktisk å overleve med syn på bare ett øye, men en spurvefugl er da selvfølgelig i større fare for ikke å oppdage en rovfugl i tide. Meisen fikk trolig hjernerystelse, eller også blødninger som gjorde at den ikke så eller så dårlig på ett øye. Dette kan leges, eller bli værende som en skavank.
Roar Solheim (17.08.2014)
ukjent fugl
Dessverre ikke bilde, bare i mitt hode. Studerte den lenge: Sotgrå på oversida, brunrødt, litt spraglete bryst. Spisst, ikke så langt nebb, lang stjert,sotgrå. Skvat-skvat- lyd. Lette i fugleboka, og den eneste jeg fant var som lignet var Provencesanger - vinsanger på norsk (av en eller annen merkelig grunn)Kan det være den, har aldri sett den i Bud før.
Å.S. (16.08.2014)
Svar:
Garantert ikke. Mistenker at ung tornskate kan være aktuell art. Lyd stemmer.
Roar Solheim (16.08.2014)
Fugl på soverommet
2 dager på rad har jeg fått inn en fugl (spurv?) på soverommet. Den flyr inn døren som står på gløtt. Døren er eneste luftemulighet på soverommet og jeg vil nødig at dette skal fortsette. Hva kan jeg gjøre?
L.T. (16.08.2014)
Svar:
Ikke lett å si. Det høres jo mest ut som en tilfeldig hendelse, men dersom det gjentar seg må du nok stenge døråpningen, f. eks. med et tøystykke som gir lufting, men som stenger slik at fuglen ikke klarer å fly inn.
Roar Solheim (16.08.2014)
vilken fugel er dete
jeg og broren min fant en fugelunge men vi lurer på vilken art det er.vi har funnet insekter som den spiser, og en kork med vann. Hva kan vi gjøre for den?
S. (16.08.2014)
Svar:
Dette er en ung grønnsisik, en finkefugl som er frøspiser. Hold den 1-2 dager i en pappeske eller et bur, og gi den tilgang på mat og vann (lettkokte havregryn bør kunne gå bra). Avhengig av hva som har hendt med den kan den enten komme til hektene, eller bare legge seg over og dø.
Roar Solheim (16.08.2014)
Pica pica - europeisk skjære
Hei!
Jeg er førstegangs fostermor for en omtrentlig 70-80 dager gammel skjæreunge som jeg har hatt siden tidlig juni da den hadde falt/blitt kastet ut av redet. Det satt opprinnelig to unger sammen under den samme furua, men den ene var dobbelt så stor som den minste. Disse ble veid og "døpt "Smith og Smuhle, på hhv. 132 og 118 gram. Smith greide seg bare en uke til tross for god appetitt for karbonadedeig. Jeg så at slimhinnene i munnen var svært bleke, i motsetning til Smuhles. Han trakk sitt siste gispende sukk i armene mine. Forferdelig trist, men trøsten var imidlertid at lille Smule lot til å vokse og trives. Dessverre klarte han/hun å pådra seg to brudd eller brister i venstrevingen under "flyvetrening". Dette ble konstatert ved røntgenbilde tatt fra Volvat dyreklinikk - av veterinær Elisabeth Blom, etter at Mattilsynet var orientert og hadde gitt sin "velsignelse" til behandling. De to fraksjonene var svært "pene", og vi ble enige om å gi Smuhle en mulighet til rekonvalesens i påvente av at vingen skulle bli bra igjen før tilbakesetting i naturen.
Nå, en måned senere har ikke Smuhle helt kommet seg på vingene ennå, men det går litt fremover for hver dag. Jeg har blitt utrolig fasinert av Smuhle, og av skjæra generelt, og har googlet meg frem til en del informasjon. Spesielt her kan nevnes Gisela Kaplans forskning på den australske skjæra.
Imidlertid lurer jeg på hvordan man kjønnsbestemmer skjære. Her finner jeg ingen entydige svar, men noen nevner at hannens halefjær er grønne, mens hunnens er sorte. I tillegg lurer jeg på dette med redetid, og hvor lenge foreldrene ser etter ungene etter at de har forlatt selve redet. Her er det også ulike svar å finne på nettet. I og med lille Smuhle bare var 118 gram da jeg fant ham/henne - med fjær på, så estimerte jeg alderen til å være omlag to uker. Kan det stemme? Ved veterinærbesøket var han blitt 150 gram, men i skrivende stund er han bare 138 gram til tross for at han spiser hele dagen. Dietten består i hovedsak av karbonadedeig, tørrfor for hund av beste kvalitet, samt friske bær. I tillegg finner han endel annet spiselig på egenhånd når han er ute og hopper rundt på plenen og litt i skogkanten. Han kan ha parasitter, så en ny legesjekk er rett rundt hjørnet.
M.P. (14.08.2014)
Svar:
Skjærer kan man ikke kjønnsbestemme på utseende, hann og hunn ser temmelig like ut. Er ikke sikker på hvor lenge unger mates av foreldrene etter at de flyr ut fra redet, men noen ungfugler holder seg sammen med foreldrene i minst ett år. Det er derfor en gjerne ser familiegrupper på 5-8 (10) skjærer sammen. Voksne skjærer veier i snitt litt over 200 gram, så det høres ut til at denne fuglen godt kan øke mer i vekt.
Roar Solheim (16.08.2014)
måke unge
hva gjør jeg når jeg finner en måkeunge med skadet vinge , den hang ned på ene siden , er det noen som tar seg av slike tilfeller ?
T.I. (13.08.2014)
Svar:
Du må forsøke å finne lokale fuglefolk eller ne veterinær med fuglekunnskap, slik at de kan vurdere skaden og se om den kan leges eller ikke. Dersom vingen har et brudd som ikke vil leges slik at fuglen kan fly riktig, må den dessverre avlives. Men ofte kan faktisk vingebrudd leges slik at fuglene kan leve videre. Måker er altetere og kan fores med nesten all slag ukrydret mat.
Roar Solheim (16.08.2014)
Hvem er dette!
Så denne på Golsfjellet i dag tidlig og lurer fælt på hvilken art det er? Veldig dårlig bilde da det var veldig tidlig i dag!
I.T.S. (16.08.2014)
Svar:
Det ser ut til å være en rødstjert hann.
Roar Solheim (16.08.2014)
smålom
Når tid er smålomunger flyvedyktige .
Forlater foreldrene ungene når de er modne for det ?
A.M. (16.08.2014)
Svar:
De er vanligvis flyvedyktige i august. Vet ikke om foreldrene forlater dem, eller om ungene følger foreldrene ut til kysten, hvor de oftest overvintrer. Men utover høsten og vinteren ser man i alle fall lommer kun som enslige, så ungene holder seg i hvert fall ikke sammen med foreldrene på denne tiden.
Roar Solheim (16.08.2014)
sidestjert
min parakitt har mistet den ene sidestjerten. vil ikke fly mer enn til første pinnen. vokser den ut igjen?
N.N (16.08.2014)
Svar:
Fugler skifter fjær hvert år, så disse vokser nok ut igjen.
Roar Solheim (16.08.2014)
Jaktfalk ?
Idag skjedde det noe jeg stusser på. Vi satte på terassen på hytta i Teveldalen, NT og matet noen ekorner da vi fikk se noen falker eller lignende i luften som drev og sirklet litt. Plutselig stoppet den ene i luften, og somet inn på noe. Lite viste vi da,at når den stupte, var det rett ned på terassen hos oss og prøvde seg på å ta et av ekornene. Vi hørte bare et klask ved det ene hjørnet da fuglen kom mot oss med en fantastisk fart. Etter å ha sett på bilder her må jeg si den lignet på en Brunspettet jaktfalk. Kan det være en slik vi var vitne til her ?
G.A.M. (15.08.2014)
Svar:
Umulig å si hva du har sett. Adferden tyder mer på fjellvåk enn en falk.
Roar Solheim (16.08.2014)
Flaggspett adferd
Vi har hengt opp en fuglekasse ved hytta vår. Inngangshullet var kraftig forstørret når vi kom hit sist helg, i kveld var det en flaggspett som for inn i kassa og ble værende så lenge jeg satt å såg. Er dette normalt for flaggspetten?
T. (15.08.2014)
Svar:
Ja, både flaggspett og grønnspett kan hakke slik på fuglekassene. De bruker kassene som soveplass nå om vinteren. Bytt ut kassefronten til våren, med nytt riktig hull.
Roar Solheim (15.08.2014)
måke med brukket vinge
hvordan kan vi hjelpe en måke med brukket vinge?
hva spiser den?
Hva skal jeg gjøre hvis den er frisk?
K.B.H. (12.08.2014)
Svar:
Måker er altetere, og kan fores med det meste av ukrydret mat (og fisk). Dersom vingen ligger i noenlunde riktig posisjon på kroppen, kan fuglen holdes i en stor eske eller et eget rom i 3-4 uker til bruddet gror.
Roar Solheim (15.08.2014)
Skadet spurvunge med brukket vinge!!
Broren min fant en ung spurvunge som hadde blitt påkjørt..... Alt som er skadet er vingen! Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med den? Hvordan jeg kan fiske en liten vinge? Skal vi ta noen ispinner å brekke dem å bandasjere eller no? Jeg ANER IKKE!? Men jeg vil gjerne at den skal overleve, den er sliten å sover nå... Men kan je plis få et svar?
S. (13.08.2014)
Svar:
Dette er ingen spurv, men en piplerke. Det er en ren insektspiser. Vingebrudd KAN leges, men det avhenger veldig av hvordan bruddet sitter. Her holder fuglen vingen i en veldig ugunstig posisjon, så i dette tilfellet må den kanskje tapes inn mot kroppen mens bruddet gror. Du bør finne en fuglekyndig person eller fuglekyndig veterinær som kan vurdere skaden. Er den for vanskelig, bør fuglen dessverre avlives.
Roar Solheim (15.08.2014)
Måker- Krås og grus
Hei! Jeg så på tidligere spørsmål at måker kun har sterk magesyre for å fordøye maten sin. Er dette pga. deres evolusjonere hovedkost tilpassning hvilket er for sjømat/fisk?
+ Hvordan ser en due-unge ut? Ser voksne" Mc Donalds duer" hele tiden, men aldri sett en due unge. Vokser de svært for kanskje? Slik at man aldri ser de utenfor reir før de er "voksne"? Takk for svar!:)
V.R. (13.08.2014)
Svar:
Dueungene ser en sjelden før de er så godt som utvokst i fjærdrakten, det stemmer. Vet ikke svar på ditt første spørsmål.
Roar Solheim (15.08.2014)
ukjent fugl
Sender inn et forhåpentligvis klarere bilde.
E. (15.08.2014)
Svar:
Det hjalp ikke særlig mye, men jeg mistenker at det dreier seg om en trost, antatt gråtrost eller ung svarttrost.
Roar Solheim (15.08.2014)
Tiurens utbredelse
Går ofte i et område med tiur/storfugl men ser den svært sjelden. Men man kan høre den når den flykter. Stammen har vært tallrik tidligere men nå er den sjelden å se. Likevel bærer tresortene den lever av spor etter den. Den lager jo en slags urskog. Jeg ser at den har beitet osp og bjørk nå. Barskog foretrekker den om vinteren. Jeg lurer på om arten er påvei tilbake eller er den truet?
R. (14.08.2014)
Svar:
Det hadde hjulpet om du sa hvor dine observasjoner er fra. Storfuglen ser overhodet ikke ut til å ha problemer, men kan lokalt avta i antall hvis det hogges mye gammel barskog. I Agder har vi en veldig brukbar bestand av storfugl innover i heiskogene. Orrfugl har gått kraftig ned mange steder i Sør-Norge de to siste årene, men kan senere få et nytt oppsving. Bestandene av disse artene kan svinge noe i takt med smågnagersvigninger.
Roar Solheim (15.08.2014)