Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 406 til 48 455 av totalt 49 949 spørsmål


#Diverse

Hva spiser blåmeisunger?

Heisan. Jeg lurer på hva blåmeisunger spiser når de ennå ikke er flygedyktige?

N.N (06.06.2007)

Svar:

De blir foret med insekter og larver, mye larver av målere og andre sommerfugler som meisene plukker i bladverk på trær og busker.

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

Kråkeunge

Hei!
Reddet en kråkeunge da den kavet i vannet mens en svane hakket på den. Det var et lite trivelig syn kan en si. Da jeg fikk den opp var den helt gjennomvåt og utslitt, samt den kunne så vidt bevege seg. Han hadde ingen synlige skader. Vi valgte til slutt å ta den hjem etter mye tankevirksomhet, - til jubel for de andre som var vitne til hendelsen. Nå, bare noen timer etterpå er den i mye bedre form. Den kan enkelt gå og bevege seg, men han kan ikke fly. Tok den i hagen og den bare hoppet i frykt videre... Spørsmålet er om det faktisk er en unge som ikke har lært å fly, og i så fall hva gjør vi videre? F. eks hvor stor kan en Kråkeunge være?

F.A. (05.06.2007)

Svar:

Unge kråker som ikke kan fly har trolig ikke helt uvokste vinge- og stjertfjær. Sjekk om de har "veksthylser" innerst på fjærskaftene (en slags tynn "hud" som flasser av når du tar i den). Hvis fjærene ikke er utvokst, må kråkeungen fores i flere uker til den er så stor at den kan klare å fly av seg selv (og finne sin egen mat). Kråkefugler har imidlertid lett for å bli tamme og venne seg til at det er hos menneskene de får mat.....

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

Kjøttmeisen forlater rede

Hei

Har en kjøttmeis (svart hode,gult bryst) som har rede på verandaen min. Ønsker å filme dem når barna forlater rede. Hvor lenge er barna i rede før de forlater?
Forlater de umiddelbart eller er det litt fram og tilbake.
Hvis jeg går for nærme kan foreldra forlate dem?
Ønsker å få dette på film og er redd det store skjer når jeg ikke er tilstede.
Vennlig hilsen Camilla

C.N. (05.06.2007)

Svar:

Når kjøttmeisene først har fått så store unger at de skal til å hoppe ut, så vil ikke de voksne forlate dem selv om du forsøker å filme dem. Men hvis du står i nærheten av reirhullet uten at foreldrene har vent seg til deg, vil de være nervøse og kanskje ikke tørre å nærme seg hullet, men bare fly omkring og varsle. Da må du nok kanskje sette opp et kamuflasjetelt (eller en presenning med hull for kameraet i) noen dager på forhånd slik at fuglene kan venne seg til dette. Så må du sitte inne i skjul og vente på at ungene skl hoppe ut. Meiseunger er i reiret ca 14-16 dager før de forlater det. Når de først har hoppet ut, kommer de ikke tilbake.

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

Skadet skjæreunge

Hei.

Ser at det er noen henvendelse om skadde fugler. Fant en tilsynelatende skadet skjæreunge på plenen i dag. Det er et stort reir i bjørka på gårdstunet som den sikkert har falt ned fra. Jeg er en dyreelsker og vil selvfølgelig gjøre det som er best for fuglen. Den kan åpenbart ikke fly, men den kan ikke noe annet heller. Har ingen ytre skader som jeg kan se. Hva gjør jeg hvis den bare blir liggende på samme sted levende ui flere dager? Dersom man synes man skal ta ansvar å avlive den - hva er den beste måten å gjøre det på? Vil ikke at den skal ligge å lide unødvendig.
Jeg blir kjempeglad for svar etter som det ikke er første gang skjæreunger faller ut av redet hos oss.

B..L. (05.06.2007)

Svar:

Det beste er selvfølgelig dersom det er mulig å få lagt ungen opp igjen i skjærereiret. Det er kanskje ikke mulig dersom det er for høyt opp til reiret. Hvis du da vil forsøke å berge ungen, må den holdes i en eske med varmeflaske slik at den ikke fryser ihjel. Dette må den ha til den får full fjærdrakt. Så må den jevnlig fores med variert kost (kråkefugler har den fordel at de er altetere, og kan fores på all slags restemat). Hvis du ikke ser deg i stand til denne (krevende) oppgaven, og må avlive fugleungen, så er den mest effektive og minst smertefulle måten for avliving å slå et kraftig vedtre i hodet på den. Da blir alt svart umiddelbart, omtrent som å slå av lysbryteren. Selv om det høres brutalt ut, er det faktisk den raskeste om mest skånsomme måten å måtte avlive en fugl på.

Roar Solheim (06.06.2007)


#Diverse

tiur

hei jeg skøt en tiur som vegte 5,0kg. jeg lurer på hvor tunge dem kan bli?

N.N (04.06.2007)

Svar:

Vanligvis ligger vekten hos en voksen tiur (3 år og eldre) på mellom 4 og 5 kg. Noen få fugler blir omkring 5 kg i vekt, og kan komme opp mot ca 5,5 kg.

Roar Solheim (05.06.2007)


#Diverse

kjøttmeis

korleis ser eggene til ein kjøttmeis ut??og kor mangen egg legger de?????

2. (04.06.2007)

Svar:

Kjøttmeiseggene er hvte med små, rødbrune prikker. Kjttmeisen legger 6-11 egg.

Roar Solheim (05.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke art

Var på Fedje og så to fugler på berget nede ved sjøen jeg er litt usikre på hva var. Etter å ha sett i bøken minte de kanskje mest om en gransangere, men jeg fikk ikke lyden til å stemme. Ene fuglen ga fra seg korte støt i samme tone. Fuglen som lagde lyd fløy vekk når jeg nærmet meg og fortsatte å synge. Kan det har vært ett par og jeg nærmet meg redet og de prøde seg med en avledningmanøver?
Synes det vrket merkelig med rede nede på svaberget. Litt barskog like ved. Hva har jeg sett?

O. (04.06.2007)

Svar:

Hei!
For å kunne si noe mer om hvilken fugl du har sett, må vi nok ha mer beskrivelse av den: størrelse, farger, nebbform, lydbeskrivelse etc.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Diverse

Kjøttmeis har kræsja i vinduet

En liten kjøttmeis kræsja i kjøkkenvinduet vårt i dag tidlig..først lå den på ryggen, etter en stund kanskje et kvarter klarte den å reise seg opp på bena,men den sitter fortsatt utenfor uten å bevege seg. Ser også den ene vingen henger litt ned. Hva skal vi gjøre? Skal vi etterhvert mate den og håpe den blir bedre, eller skal vi drite i den og la den evt dø?

P. (04.06.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen normalt komme seg etterhvert. Dere kan sette ut litt vann til den, og også litt mat (brød- og kakesmuler kan duge).

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Økologi og atferd

kråkunge

min katt tok en kråkunge men fikk ikke skadet den, men foreldrene ser ikke ut til å være interrissert i den lenger.
Den kan ikke fly og jeg tenkte å prøve og holde det i live til den lærer og fly.
Hvordan gjør jeg det på best måte?

A.K.T. (03.06.2007)

Svar:

Hei!
Det beste du kan gjøre er å sette ut ungen i nærheten av der du fant den. Foreldrene er ganske sikkert i nærheten, og vil ta seg av den. Sett den gjerne litt oppe i et tre som gir litt beskyttelse.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hønsehauk

hei hvordan ser hønsehauk eggene ut? jeg lurer på om jeg har sett et klekket

N.N (02.06.2007)

Svar:

Hei!
Hønsehauk-eggene er hvite med blågrønt anstrøk til å begynne med, eventuelt med svakt brunlige flekker.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

havørn

er det observert havørn på edlandsfjelle på ålgård jeg tror det var det jeg så.

N.N (02.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er veldig sannsynlig at havørna er blitt observert i Ålgård, da det nå hekker 15-20 par av arten i Rogaland.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Økologi og atferd

glente

hvor hekker glentene i norge og hvordan hekker de?

N.N (02.06.2007)

Svar:

Hei!
Glenten har ikke ruget i Norge siden slutten av 1800-tallet da det ble funnet noen reir i Østfold. Glenten hekker i trær, og benytter ofte gamle rovfugl- eller kråkereir som underlag for sitt eget byggverk som består av greiner, innvendig foret med allslags rask som ull, hår, halm, tørr gjødsel, papir og filler, foruten plantedeler og mose.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Økologi og atferd

kongeørn

hekker kongeørnen i kvinnesdal??

N.N (02.06.2007)

Svar:

Hei!
Kongeørna har en vid utbredelse i Norge, og det kan godt tenkes at den hekker på noen lokaliteter i Kvinesdal.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Økologi og atferd

tiur

hvor mange egg legger en røy?? hvordan har den reire sitt?

N.N (02.06.2007)

Svar:

Hei!
Stort sett legger røya 6-8 egg, men det er kjent at et kull besto av 11 egg. Reiret er en grunn fordypning på tørr bakke, med et sparsomt underlag av strå, tørt løv, barnåler og enkelte fjær fra røya.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Økologi og atferd

ørn

ka er det fjerde størsteørna i verden

S. (02.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke så lett å gi et entydig svar på dette, da det vil avhenge av hva man måler. Noen ørner har større tyngde enn andre, mens andre kan være lettere , men samtidig ha større vingespenn. Det vil også være variasjoner innen en art som kompliserer bildet.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

trost

hei, jeg spurte om trostungen..
jeg tror ikke det er stærunge, denne har 'vanlig' brun nebb. Han er mørk brun på ryggen og vingene, men lyse prikker, rett under nebbet ikke no mye er han litt gult/gull farge, brystet er mørk brunt og under nebbet er det litt mer stripe aktig og etterhvert som han kommer lengre ned blir det til prikker...(gult/gull prikker/striper)

A. (02.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er basert på din beskrivelse antagelig en gråtrostunge du har sett.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

DUE

Har en due her i hagen som jeg ikke finner i noen fuglebok.Helt kritthvit hale .Lys grå vinger med sorte flekker og hvor ytre del er hvit med en sort kant ytterst.Hvit hals med grå flekker.Purpur flekk i nakken ned mot ryggen.Lyst hode med grå flekker.

O.R.V. (02.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig en tamdue (bydue) du har sett, da disse forekommer i mange fargevarianter.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Trekkfugler

Fugletrekk

Hvilken plass i Norge er det størst fugletrekk og hvilken plass i verden er det størst fugletrekk???????????????????????

S. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
I Norge er området Lista-Jæren blant de stedene som det registreres flest fugler på trekk. Her registreres mye fugl, da disse områdene er det første landområdet fuglene møter etter å ha fløyet over Nordsjøen/Skagerak på vårtrekk. Motsatt ender mye fugl her da det blir det siste landområdet fuglene møter på høsttrekket. Også på Jomfruland, Telemark og Mølen, Vestfold registreres mye trekkende fugl i Norge.
De største trekkbevegelser av fugl foregår langs kystene av alle kontinentene i verden, og større ansamlinger vil skje på landtunger og øyer hvor det blir åpent hav i fortsettelsen av trekkruta.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Økologi og atferd

Måke egg

Hei=)
VI fant et måke egg og vi hvet ikke hva vi skal mate den med når den klekker og hvordan vi skal få den til å klekke?? Er det noe vi kan gjøre?
MVH...

N.N (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dere har funnet et måkeegg utenfor reir er det høyst sannsynlig dødt.

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken gås så jeg?

hei mitt navn er Jonny Dyrøy.

Bor i Risør.Var ute på svabergene ute ved kysten i går(31/5) og fisket. Da fikk jeg se en fugl forran meg på ca 15 m. avstand .denne fløy naturligvis..
Tror ikke det var en and,da den var for stor til det.Ca 50-60 cm sittende. flukten så heller ikke ut som den fra en and.trege vingeslag og sakte fart.rakk ikke å se fargen på bena,men nebbet var tydelig rødt(ikke orange)svart hode.hvit hals. resten av kropp hvit/svart.
Jeg har ikke veldig peiling på fugl,men jeg tror ikke dette var en vanlig gås.
Skal ta med kamera neste gang :)

Håper på svar.

MVH Jonny

J.D. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du har sett ei gravand. Denne er større enn de fleste "ender", og het før fagergås. På nettstedet under kan du se bilde av ei gravand:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3169

Tore Reinsborg (04.06.2007)


#Fugleforing

unger

hei, hva er det som gjør at fugleunger altid dør når man prøver å redde dem? selv om man vet at man gjør alt riktig...

R. (01.06.2007)

Svar:

Dette viser hvorfor man ikke bør ta inn fugleunger fra naturen - det ER vanskelig å fore dem opp riktig. Ikke bare skal de ha riktig og nok mat, men de må også ha det varmt nok. Som regel bør de ha en varmeflaske som holder temperaturen oppe. Inntil de får full fjærdrakt klarer ikke fugleunger å holde kroppstemperaturen oppe ved egen hjelp. Hvis det da blir kjølig, kan de fryse ihjel til tross for at de får nok mat. Fugleforeldrene forer ungene sine jevnlig hele dagen, og det er fulltis jobb å påta eg det samme ansvaret.

Roar Solheim (02.06.2007)


#Diverse

Felling av trær

Hei!
Jeg sitter i styret i en sameieforening som skal hugge ned noen trær på tomten vår. Vi ønsker å gjøre dette på en human måte slik at fugleunger har kommet ut av redene. Hvor lenge skal vi vente, vi har planer om å felle trær etter st.hans. Holder dette? Vi holder til litt utenfor Oslo.

E.S. (01.06.2007)

Svar:

Hvis dere venter til begynnelsen av juli, så er det nok liten fare for at det er fuglereder i noen av trærne. Veldig bra at dere er klar over dette problemet, for som regel tas det ikke mye hensyn til hekkende fugler ved trefelling.

Roar Solheim (02.06.2007)


#Diverse

trost

hei,
jeg prøver å redde en trost unge. jeg ville ikke ta den men jeg følte ikke at jeg hadde noen valg, det var så liten og den hadde ikke stjert i de hele tatt, og alle fjærene på vingene har 'plast' rundt. Jeg ville ikke ta den siden jeg vet at den har foreldre som mater den og alt sånt, men det er mange 'slemme' små barn her siden jeg bor i blokk er det mange barn. Jeg går ut og prøver å foklare hvorfor de ikke skal kaste ting, og sparke eller ta ungene, men de hører ikke, og den var så liten at den klarte nesten ikke gå så den fikk ikke rømme fra barna. Men det jeg lurer på er at jeg vet at det er trost unge, men den er veldig mørk men lyse prikker/ litt 'striper' på brystet...de skal jo egentlig være lyse men mørke prikker. hvorfor er den sånn?
(det har gått bra så langt, jeg har snakka med en del om hvordan jeg skal ha den og slippe den fri)

N.N (01.06.2007)

Svar:

Kan det være en stærunge du har plukket opp? Den er gråbrun med lysere flekker nedover brystet?

Roar Solheim (02.06.2007)


#Økologi og atferd

Hvor er endene?

Ved Nidarøhallen i Trondheim er det masse ender som oppholder seg ved Nidelven? Hvor er de blitt av? Det er bare noen få igjen?

N.N (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Ved Nidarø er det flest ender i vinterhalvåret, mye pga av utstrakt fôring. På denne tiden er det hekketid og fuglene er spredt rundt omkring. Videre vil de i langt større grad ha tilgang til naturlig føde andre steder på denne tiden av året.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

Orrhøne

Hei !

Hva gjør orrhøna rett etter eggene er klekket ? Fjerner hun skallene ? Fjerner hun ungene fra reiret ? Kan ekorn ta så store egg ?
Vi har hatt et reir rett ved hytta med 7 egg, men en dag lå det kun et halvt skall igjen.

På forhånd tusen takk for svar

R. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Hos orrfuglen vil høna ta med ungene bort fra reiret så snart de er tørre etter klekkingen. Mye eggskall skal da kunne ligge igjen i reiret. I og med at du ikke finner eggskall i og i nærheten av reiret, er det mye som tyder på at det er blitt røvet. Synderen kan være en blant flere, f.eks. rev, mår, ekorn, kråke og ravn.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

Fugleunger i pipe

Jeg har en pipe med 2 sjakt; en for røyken og en for ventilasjon. I ventilasjons-sjaktet er det et reir med fugleunger, ganske sikker på at det er kaie. De har vært der i ukesvis allerede. Er redd for å fyre i pipa i tilfelle det skulle ta knekken på dem. Hvor lang tid tar det før kaier forlater reiret? Tror du de stryker med av litt fyring?

M.C. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Ungenes reirtid hos kaie er ca. 4 uker, så det kan godt hende de forlater pipa i løpet av kanskje en ukes tid. Det vil avhenge av eksakt alder på de i skrivende stund. Hvis du fyrer i pipa, vil røyken ikke skade ungene, da det ikke skal komme røyk i et ventilasjonsanlegg! Mye foring og røyk ut av pipa kan imidlertid forstyrre foreldrenes adkomst til ungene. Det kan følgelig være lurt å unngå å fyre inntil ungene har forlatt pipa.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Fuglekasser

blåmeis

korlenge ruger blåmeisen på eggene og kor lenge er ungene i kassen???????

F. (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Rugetiden til blåmeisa er 13-16 døgn, og ungene vil forlate kassen 16-22 døgn etter klekking.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

fossekall

har ikke fossekallen 2 kull eg det lang tid mellom dem og har den begge kullene på samme plass? nårpå året lager den reir og legger egg?

N.N (01.06.2007)

Svar:

Hei!
Fossekallen legger bare ett kull i året, og den starter eggleggingen som regel i siste halvdel av april i lavlandet sørpå. I høyereliggende strøk, samt i Nord-Norge ofte ikke før langt ut i juni.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Fuglekasser

fuglekasser

hei kan dere gi mål på foskjellige fugle kasser??

N.N (31.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne mål på kassetyper til flere arter:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

fasan

hei hvor mange egg legger fasanen? og hvor lenge ruger hun på dem? jeg har fasaner i fangenskap og de har lagt mange egg ute på bakken er de ubefruktet?? jeg tok et egg å la de i vasken å så om det fløt men det sank, er det ikke når det flyter det er befruktet?

N.N (31.05.2007)

Svar:

Hei!
Fasanen legger stort sett 10-12 egg i hvert kull, men det er kjent opptil 18 egg i et kull. Rugetiden er normalt 23, 5 døgn, og starter etter at kullet er fullagt. Egg som ligger alene utenfor reir blir ikke utviklet, men det trenger ikke bety at det er ubefruktet. "Vanntesten" på egg kan bare fortelle oss om egget er relativt nylagt eller godt utviklet. Et nylagt egg vil synke pga at det inneholder minimalt med luft.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

måse egg

hvor lang tid tar det og ruge ut et egg

R. (30.05.2007)

Svar:

Hei!
Fiskemåkens rugetid er 24-29 døgn. Rugetiden til de andre måkeartene er også omtrent den samme.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Økologi og atferd

trost

hei, jeg har en skoleprosjekt og jeg fikk trost, så jeg må finne ut så mye som mulig, men det er noen ting jeg ikke finner på internettet...hvor mange ganger om dagen får trost unger mat? hva spiser dem? når åpner øyne? hvor gammle er de når de skal lære å fly? hvor mange unger får dem?. Hvorfor står det så lite om fugle unger på nettet?
hvh
skole jente

L.M. (30.05.2007)

Svar:

Hei!
Når ungene er nyklekte blir de ikke fôret så ofte, men etterhvert som de vokser til er de nærmest umettelige. Gråtrostungene blir i særlig grad fôret med meitemark, voksne biller og sommerfugllarver. Øynene åpnes i løpet av få dager etter klekking og etter 13-14 dager forlater de reiret. Gråtrosten får stort sett 5-6 unger i kullet.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Diverse

Linnerle

Er det en folketro om Linnerle?????????????

O. (30.05.2007)

Svar:

Hei!
Det heter seg at linerla har fått sitt navn på grunn av dens påståtte evne til å forutsi årets linproduksjon. I deler av landet var det en kjent sak at når vårens første linerle satt eller fløy høyt, ville linet vokse lavt.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Diverse

ørn

kva er nord-amerikas største ørn ???

S. (30.05.2007)

Svar:

Hei!
Nord-Amerikas største ørn er hvithodeørna.

Tore Reinsborg (01.06.2007)


#Diverse

rødstilk

hei hvordan hekker rødstilken?? går den i kasser?

N.N (31.05.2007)

Svar:

Nei, rødstilken er en bakkehekkende vadefugl. Den legger 4 egg i en grop på bakken. Ingen vadefugler hekker i fuglekasser. Det nærmeste du kommer er tjeld som kan hekke oppå menneskelagde strukturer. I Trøndelag hekket en tjeld i mange år i en gammel kakeboks som sto på et verandarekkverk.

Roar Solheim (01.06.2007)


#Diverse

Sjelde dyr på vinger , Tasta ?

Har du noe fakta elr bilder av sjeldne dyrearter på vinger nede med stokkavannet i stavanger ?
send på trine_flo@hotmail.com

T.K. (29.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet til NOF sitt lokallag i Stavanger under, er det en rekke personer som eventuelt kan kontaktes i forhold til ditt spørsmål.
http://fugler.net/nofrog/nofsvogl.htm

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kva for ein er størst

kven er størst av den filippinske apeørna eller harpy ørna og kven er sterkast og veg mest eg trur det er apeørna men eg er ikkje sikker

N.N (28.05.2007)

Svar:

Hei!
Målt i vingespenn er disse to ørnene omtrent jevnstore, men harpyørna er blitt målt til litt større tyngde (9 kg) enn apeørna (8 kg). Disse ørne er de tyngste i verden, men vår egen havørn har faktisk større vingespenn selv om den er lettere.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Økologi og atferd

vingespenn

hvilken fugl er det som har verdens største vingespenn?

V.S. (28.05.2007)

Svar:

Hei!
Målt i vingespenn, er vandrealbatrossen og kongealbatrossen de fuglene som er størst. Disse kan oppnå et vingespenn på over 3,5 meter.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg

jeg har en del gamle fugleegg. Har ikke identifisert alle. Finnes det et godt arkiv på nettet ett eller annet sted med bilder og størrelse angivelser

A.F. (28.05.2007)

Svar:

Hei!
Nærmeste zoologiske museum vil sikkert være behjelpelig med identifiseringen. Gamle egg kan være veldig vanskelig å bestemme art av pga bl.a. bleking. Det er ønskelig at eggsamlinger blir registrert. Opplysninger om art, antall egg pr. art og dato for innsamling bør sendes Direktoratet for naturforvaltning. I retur vil man da få tilsendt et eierbevis for samlingen. I dag er forøvrig all eggsanking i utgangspunktet forbudt.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

observert en syvn åtte stykker wsom så ut som ender

I dag tidlig passerte jeg Sande , de så ut som ender hvite med sorte flekker og en sjokolade stripe på hver side, lys brun stripe.

R.A. (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke godt å si ut fra din beskrivelse hvilken vannfugl du har sett. Men det kan også være en forvillet tamand, da tamender forekommer i mange forskjellige fargevarianter.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ørn

kva heiter verdas største ørn er det harpyørn philippinsk apeørn eller ei fiskeørn som lev i regnskogen som eg ikkje veit kva heiter

N.N (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Rovfuglene er delt inn i to store ordener, haukefugler og falker. Hvis vi ser på hele ordenen haukefugler, vil andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm være blant de aller største.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Diverse

Fåglar i Kirkenes och på hurtigruten

Jag bor i Södra Sverige. Vecka 26 åker jag till kirkenes,och vecka 27 hurtigrutenSöderut till Bergen . Jag vill se så många fåglar som möjligt särskilt de jag ine ser här Blåhals och simsnäppa o Lunde Några tipsinför resan? Finns någon som mn kan kontakta i Kirkenes?

R.R. (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Både svømmesnipe og blåstrupe hekker i nærheten av Kirkenes, så disse artene vil du antagelig kunne oppleve der. Lunden må du nok et stykke unna Kirkenes for å oppleve, men er du heldig kan du kanskje se de fra hurtigruta på turen mellom Kirkenes og Bodø. Under er nettstedet til NOF avd. Finnmark, og her er en liste med navn og telefonnummer til en rekke lokalkjente personer:

http://www.geocities.com/egnter/finndex.htm

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei! Jeg bor på vestlandet (Stord), og i dag så jeg en fugl jeg ikke tidligere har sett. Den var grå/svart og hvit, og hadde en "hodestjert". Den var litt mindre enn en skjor - eller like stor - og hadde svarte vinger på oversiden og hvite på undersiden. Den hadde også ganske store vinger i forhold til kroppen. Jeg har aldri sett en slik fugl før, lurte på om dere kunne svare meg?

M. (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du har sett en vipe. På nettstedet under kan du se bilde av en vipe:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=219

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Økologi og atferd

Undulat som slikker på alt

Undulaten min Truls har alltid hatt en slags fetisj når det kommer til blanke ting, sånn som speil, lamper og smykker. dette er noe han alltid har gjort, og jeg lurer bare på om dette er helt normalt, kanskje et territorium ting? Litt bekymret...:S

N.S.H. (26.05.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svale?

har funnet en svale , en liten fugl som trolig har blitt angrepet av en katt. har et sår på vingen men ingen brudd , hva spiser de å så lurer jeg på om de kan se ut som små rovfugler? for er litt usikker på om det er en svale eller en liten rovfugl unge, våk eller en annen liten type, nebbet er buet nedover å er veldig skarpt å med veldig skarpe klør, fikk den ikke av fingern på et kvarter ca, den bare hang der å klemte hardere hele tiden. brun svart i farge....

C. (26.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke godt å si hvilken fugl du har funnet. Det kan være en ugleunge (f.eks. hornugle eller kattugle) som har forlatt reiret, og da vil foreldrefuglene være i nærheten. Disse blir fôret med smågnagere og småfugler.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Økologi og atferd

Sjøfugler

Hvilken plass i Norden er det flest sjøfugler og hvilken plass i verden er det flest sjøfugler???????????????????????????????

S. (25.05.2007)

Svar:

Hei!
I Norden finnes de største sjøfuglkoloniene på Island, samt øygruppen Røst og Svalbard i Norge. Verdens største sjøfuglkolonier ligger på øygrupper i og rundt Arktisk og Antarktis.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fuglelåt

Hei!
Jeg er en pensjonist som bor ved Flisa i Solør. Nærmere bestemt ved Nergrenda tett inntil Gloma. Ved mitt hus som ligger inntil et jordbruksareale er det en smal skogstripe av løvtrær mellom nevnte areal og Gloma.
Natt til 29. mai ved 24-tiden da jeg skulle legge meg ble jeg var en for meg ukjent lyd. Min første assosiasjon var lyden av en stein som slås mot stålis. Jeg vet ikke om noen bedre måte å beskrive den på.To til tre "slag" i sekundet. Med relativt korte pauser gjentok dette seg til jeg i alle fall sovnet etter ca. 1/2 time.
Dagen etter fortsatte lydene, nå med noe mer variasjon. Av og til synes jeg det kom noen få lyder som kunne minne om en vendehals, men med svakere intensitet. Dette kan jo være en annen fugl i samme sted.
Lyden kommer fra et sted drøye 100 m fra huset og har nå vedvart frem til idag 31/5. Fuglen sitter mest sannsynlig inne i en bjørk og jeg har ikke fått et glimt av den i det hele tatt, selv med kikkert(7x50). Derimot har jeg registrert diverse andre fugler i toppen av samme tre mens den ukjente fuglen har sunget.
Jeg tror det må være en rovfugl, mest sannsynlig en ugle av et eller annet slag. Sangen er nemlig ganske kraftig og skiller seg tydelig fra all annen fyglesang i området.

Klarer du på grunnlag av disse sparsomme opplysningene å gi meg et hint om hva slags fugl dette kan være. Jeg kan litt om fugler og fuglelåter, men dette finner jeg ikke ut av. Noe som irriterer meg en smule.

Med vennlig hilsen

Jan Edvardsen
fuglevenn

J.E. (31.05.2007)

Svar:

Dette var ikke helt lett. Slik du beskriver lyden, så kunne det høres ut til å være en vaktel. Men vaktler sitter ute på åpne enger, og ikke oppe i trær. Spørsmålet er om det kan være noe mer eksotisk som har dukket opp. Jeg har formidlet din observasjon til fuglefolket i Hedmark, og forhåpentligvis er det noen som har tid til å ta kontakt og reise ned for å lytte etter fuglen allerede i kveld 31.5.

Roar Solheim (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kolibri

Hei. Ute ved kysten, i en bratt gress-skråning, så jeg i skumringen en fugl som hang helt stille i luften. Har aldri sett noe lignende før. Den satt på bakken, fløy opp ca en meter, og hang der HELT stille. Kunne vri litt på seg. så landet den igjen. Dette gjentok den mange ganger. Ca størrelse med litt større enn en gråspurv. Vanskelig med farger, siden det var så mørkt. Men noe hvitt ved halen, når den hang i luften. Noen tips?

N.N (31.05.2007)

Svar:

Det er vanskelig å si sikkert, men det mest sannsynlige er en piplerke, trolig heipiplerke. Når det er litt vind, kan de henge på vinden slik du beskriver. Når heipiplerka synger, flyr den opp og daler så ned mens den henger på vinden på denne måten.

Roar Solheim (31.05.2007)


#Fuglekasser

Spettmeis

Hei! Lurer på hvor lenge spettmeisunger oppholder seg i reiret (evt. i fuglekassen), før de tar til vingen og forlater det for godt? Og om spettmeisen har flere enn ett kull pr. sesong?

G. (30.05.2007)

Svar:

Spettmeisungene holder seg i kassen 14-16 dager etter at de er klekket. Spettmeisen er vanligvis tidlig ute, og legger gjerne egg før f. eks. kjøttmeisene. De kan nok rekke å ha to kull på en sesong, men jeg har ikke opplevd dette i egne fuglekasser hittil.

Roar Solheim (31.05.2007)


blåmeis

går det ann att blåmeisen lager reir i ein fuglekasse som er laget av stær

F. (30.05.2007)

Svar:

Går ut i fra at du mener en fuglekasse laget FOR stær (og ikke AV stær?). Ja, det kan den gjøre, selv om det er mer vanlig at kjøttmeis hekker i stærkasser. Kjøttmeisen er ikke så kresen med hensyn til størrelse på inngangshullet, mens blåmeisen nok oftest vil ha et inngangshull som ikke er mer enn opptil 32 mm.

Roar Solheim (31.05.2007)

««første 48 406 - 48 455 av 49 949 siste»»