Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 34 799 til 34 848 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Hvilke fugler?
Jeg observerte igår tre havørner, og to andre rovfugler jeg ikke klarer å identifisere. Er det noen her som kan hjelpe meg? Bildene er tatt på Tysnes på Vestlandet, i går.
Ø.V. (11.09.2014)
Svar:
Dette er tårnfalk.
Roar Solheim (11.09.2014)
vadefugler på hamresanden
Er fuglene på bildet myrsnipe og sandlo?
N.N (10.09.2014)
Svar:
Myrsnipe til venstre, sandlo til høyre, begge ungfugler.
Roar Solheim (11.09.2014)
Fugleblanding av frø
Leste nettopp på siden deres at fuglefrø blanding kan være giftig for småfuglene ? D har jeg ikke hørt før . Jeg forer mine skjønne små I skogen på hytta med villfuglfrø blanding. Fra felles kjøpet. Og renset solsikkefrø fra butikken ( kolonial ) mandler , hasselnøtter, og renset jordnøtter uten salt ( Felleskjøpet ) litt brød , noen ganger . Nøtteskrika får både rest mat , og hundemat på boks ! Er dette feil foring ? Da bør jo Felleskjøpet bli varslet slik at slik fuglefor pk på 2.5 kg og 7.5 kg stoppes ! Det er få som vet dette tror jeg ! Vi som er glade i små og store fugler vil jo deres beste ! På hytta i bymarka i Trondheim i dag , og ikke en eneste små fugl å se , d er første gang jeg opplever , når jeg har fylt på mat ! Jeg forer de hele vinteren til 2 kullet er ferdig i juni . Er de døde av maten heg har gitt tro ? Håper ikke det ?
R.C.B. (06.09.2014)
Svar:
Jeg kjenner ikke til at fugler har dødd direkte av fuglemat i handel, men det kan finnes fuglemat av dårlig kvalitet som fuglene rett og slett ikke bryr seg om å spise av. Hvis de dør nær eller på en forplass, er det som regel en smittsom sykdom som herjer blant fuglene.
Roar Solheim (10.09.2014)
Taxonomi/systematikk
I en nettartikkel står det at nominatformen som oftest den først beskrevne populasjonen. Så hvis ikke: Kan det ha noe med populasjonenes størrelse/utbredelse å gjøre, eller er det (også) andre grunner? Dessuten, stemmer det at "en art er enten monotypisk eller så har den flere underarter, aldri bare èn"?
V.O.M. (03.09.2014)
Svar:
Det må nødvendigvis værer minst 2 ulike undergrupperinger innen samme art for at de skal benevnes som underarter. Snøugla som er monotypisk, kan ikke betegnes som en underart av seg selv. Nominatformen betyr simpelthen den formen eller underarten så ble brukt da arten første gang ble vitenskapelig beskrevet. Således er det den nordamerikanske versjonen av lappugla som er nominatform (den heter Strix nebulosa nebulosa), mens den eurasiatiske underarten heter Strix nebulosa lapponica.
Roar Solheim (10.09.2014)
Tårnfalk i Olden og mål til tårnfalkkasse?
Heisann! lurer på om det er mulig å få tårnfalk i kasse i Olden som ligger i Bjugn Kommune? isåfall, hvilke mål på kassen bør jeg ha?
K.K. (03.09.2014)
Svar:
Dersom det finnes tårnfalker som kjenner denne typen hekkeplasser, så kan de ta en kasse i bruk. Det virker som om dette sprer seg kulturelt blant falkene. Bruk mål som for en kattuglekasse. Tårnfalkkasser kan ha halve øvre del av frontveggen borte, slik at kassa blir mer som et hulrom under en berghylle. Dvs 25-30 cm bredde på sidevegger, ca 50 cm høyde på kassa. Heng den med god åpen sikt fra treet den henger i, gjerne på en frøfuru på flate - og ca 6-7 meter over bakken.
Roar Solheim (10.09.2014)
Ravner og mat
Hva er dagsbehovet - eksempelvis målt i gram kjøtt, for en ravn?
A.H. (09.09.2014)
Svar:
Ukjent, dessverre.
Roar Solheim (10.09.2014)
Rar fugl
Hei!
For noen uker siden så jeg en svart fugl som hadde en rar fuglkvitter, det hørtes ut som dråper som traff vann. hvilken fugl kan dette ha vært?
Den var omtrent dobbelt så stor som en kråke. Det var en hel gjeng med kråker som fløy rundt han.
N.N (10.09.2014)
Svar:
Ikke helt lett å si, men lydbeskrivelsen får meg til å mistenke at kråkene har fløyet rundt en ravn. Den kan lage slike klukkelyder.
Roar Solheim (10.09.2014)
Spørsmål:
hva spiser edderkopper
N.N (10.09.2014)
Svar:
For det meste insekter. Noen spiser andre edderkopper!
Roar Solheim (10.09.2014)
Spørsmål:
hvorfor bor ikke nebbdyret i Norge
N.N (10.09.2014)
Svar:
Litt langt å ta seg fra Australia og hit, kanskje?? Ellers er ikke nebbdyr tilpasset vinterklima.
Roar Solheim (10.09.2014)
sibirsk nøttekråke
Er dette en vanlig fugl i Norge. Var i hagen min siste fredag. Fant den på kråkefamilier. Svart/hvit kropp med mørkere vinger. Er den sjelden? Observert i Vinne Verdal
Ragnar Matberg Verdal
R.M. (10.09.2014)
Svar:
Sibirnøttekråka er en underart som av og til dukker opp på invasjon østfra. Vi har ellers nøttekråke naturlig forekommende i Norge. Det er etablert nøttekråker i Trondheimsregionen, men jeg vet ikke hvilken underart disse tilhører.
Roar Solheim (10.09.2014)
Mange meisearter på foringsplassen fiorsvant etter kattugleul
Vi har ei bok md fuglelyder, vi har kattugle på hytta. Vi spilte av lyden og samboer herma også kattugla. Neste dag holdt messene seg borte nesten hele dagen. Helt til vi spilte av kjøttmeislyden, da kom de tilbake. For tida har vi kjøttmeis, blåveis, spettmeis, løvmeis, svartmeis de er veldig tamme, står mindre enn en halvmeter fra oss mens vi jobber med terrassen. Kan det være at de reagerer på disse fuglelydene fra boka?
B.K.S. (09.09.2014)
Svar:
Ja, det er mulig. Fugl reagerer som regel når en spiller av sang, lokkelyder eller varsellyder, og reaksjonen står i forhold til hva slags lyd de hører.
Roar Solheim (09.09.2014)
Høye skrik om natten
Har en måneds tid hørt høye skrik om natten fra en fugl, skrikende etterfølges med mindre kvekk med 5-10 kvekk med 1 sekunds mellomrom. Så er det stille en stund før nye skrik begynner. Kvekkene kan øke i tempo. Hører dette fra soverommet, Max 30 fra huset. Huset ligger ved blandingsskog med mye høy furu. På indre Nordmøre. Har hørt denne fuglene i omlag 1 måned nå, nesten hver natt. Hvilken fugl kan det være?
Y.B.C. (06.09.2014)
Svar:
Vanskelig å¨si sikkert, men mest sannsynlig er det snakk om lyder fra en kattugle hunn.
Roar Solheim (09.09.2014)
Merkelig….
Hei, en vår for noen år siden så jeg en flokk med fugler som jeg er sikker på at var fossekaller. De beitet på jordet, er det normalt?
S.J. (09.09.2014)
Svar:
Nei. det var det garantert ikke. Men hvis de hadde hvitt brystfelt, var det trolig snakk om ringtrost hanner.
Roar Solheim (09.09.2014)
Hvilken fugl?
Kan du fortelle meg hvilken fugl dette er? Bildet er tatt i Risør Kommune 5/9-14
H.E. (09.09.2014)
Svar:
Dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (09.09.2014)
Småfugler og tyttebær
Ved hytta vår forsvant tyttebærene i løpet av tre dager. Er det bevingede vesener som spiser tyttebær? Tytta ligger ved Nord-Røssvatnet i Hemnes kommune i Nordland.
Mvh
Einar Berg
N.N (09.09.2014)
Svar:
Det vet jeg faktisk ikke. Fugler ser ikke ut til å være spesielt glade i tyttebær om høsten, men kan derimot spise dem om våren. Har selv sett sidensvans spise tyttebær i april.
Roar Solheim (09.09.2014)
Fugler i vinduet - årstid?
Vi har mye småfugl rundt huset, men de kolliderer sjelden med vinduene. Nå, derimot, har vi daglige kollisjoner, også i vinduer der det ikke er gjennomlys. Er det mulig at dette dreier seg om uerfarne flygere, siden lysforholdene virker uforandret?
P.K.H. (09.09.2014)
Svar:
Ikke lett å vite hvorfor dette endrer seg. Det KAN være uerfarne ungfugler, men det kan også ha sammenheng med at det er trekktid, og stadig nye individer som kommer forbi.
Roar Solheim (09.09.2014)
Ugler på Hardangervidda
Hei,
Jeg var på hytta et godt stykke inn på Hardangervidda i begynnelsen av august i år, og så tilfeldigvis ut av vinduet en times tid etter det hadde blitt mørkt. Jeg så at det landet en fugl på bakken utenfor, og da jeg tittet ned så jeg tydelig at det var en ugle, bare en meter fra hytteveggen. Kvelden etter kom ugla tilbake, så vi gikk ut for å se, og da var det ikke bare én, men tre ugler av samme slag. Den var forholdsvis liten og jeg tror den var ganske jevnt brun, men jeg kan ikke være sikker ettersom det var mørkt. Jeg tror den var for stor til å være en spurvugle. Jeg tror ikke den hadde horn heller, men jeg kan som sagt ikke være sikker. Det eneste jeg er sikker på var at det var en ugle.
Vet dere hva slags ugle dette kan ha vært? Og hvorfor tror dere den/de kom tilbake to kvelder på rad?
H. (09.09.2014)
Svar:
Siden dette var på Hardangervidda er det trolig snakk om jordugler.
Det er temmelig sikkert jordugler. Det har kommet mange observasjoner av disse i år, flere med fotodokumentasjon også.Frode Falkenberg og Roar Solheim (09.09.2014)
Hauk eller falk?
Hei.
Jeg lurer på hva dette er for noe. Selv mistenker jeg det for å være en hønsehauk siden den var så stor, men...?
Bildet er tatt i bakgården min på Grünerløkka i Oslo. Har flere bilder av den, men litt usikker på hvilket som er mest informativt.
Ø.O.E. (08.09.2014)
Svar:
Dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (09.09.2014)
Skogsnipe eller grønnstilk?
Tok dette bildet på Østensjøvann i slutten av juli.
N.N (08.09.2014)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung skogsnipe.
Roar Solheim (09.09.2014)
Vingeklipt svane?
Hei vi har et svanepar med 4 unger på hytta på hvaler. Sist uke så vi at 3 av ungene og svanemor var blitt merket. Men når vi kom denne helgen så jeg at svanefar ikke hadde vingene sine. De ser ut som de er klipt av begge to. Hvem gjør dette og hvorfor? Da kan han vel ikke fly? Han så veldig stakkarslig ut , uten vingene sine.
M. (06.09.2014)
Svar:
Det er mer sannsynlig at han har felt vingefjærene, og er flyveudyktig noen uker til de nye vokser ut.
Roar Solheim (08.09.2014)
Lomvi
Hei.
Jeg fant noe jeg tror er en liten Lomvi i strandkanten i dag i Balestrand i Sogn. Har ikke sett det her før. Den var veldig kontaktsøkende og kom opp på stranden til oss. Den gikk ut i vannet igjen etter en stund. Er det normalt med en liten Lomvi alene i indre Sogn?
L.T. (03.09.2014)
Svar:
Dette er en alkekonge, og de kan blåse langt inn over land vekk fra kysten under stormvær. Sett den ut på sjøen igjen.
Roar Solheim (08.09.2014)
kamp ved mater'n
Jeg er en ivrig fugletitter bor på søre ål i Lillehammer og jeg mater fuglene med solsikkefrø.
Men en dag lå det masse dunfjær og 1-2 svarte gjer ved materen. Det så ut som om det hadde vært en kamp mellom to fugler og at den ene fuglen hadde nappa ut fjær fra den andre fuglen. Hva kan ha skjedd (har aldri hatt noen rovfugler ved måter'n annet enn skjærer)
S. (03.09.2014)
Svar:
Høres mest ut som at en spurvehauk har tatt en fugl og ribbet den på stedet.
Roar Solheim (08.09.2014)
due
Hei!
Jeg fant en død due her om dagen, den har ingen ring eller noe på foten, er det lov å ta vare på den eller få den utstoppet?
N.N (03.09.2014)
Svar:
Her mangler bilde, så ikke mulig å svare.
Roar Solheim (08.09.2014)
Vil våre låvesvaler rekke reise sydover i år?
Et låvesvalepar hadde bygd reir inni vår "pakkhus/brygge og sommerbolig", så vi da vi kom hit ca 1 juli. Noen uker senere ble 5 nydelige små klekket ut. De har bodd her gjennom hele sommeren, 5 unger og to foreldre. Ute hele dagen og sov inne hver natt. Men for 2-3 uker siden kom fære og færre hjem hver kveld.
Nå er det kun 3 igjen. De 3 har vært her alene hver natt nå ca 2 uker.
Har de andre 4 reist? Flyttet? Er de tatt av ørna, mon tro?
Når er siste dato for dem å folate nordnorge for vinteren?
Vil disse 3 reise nå så sent, eller bli gjennom vinteren? Vi reiser nå i hvertfall for vinteren og ønsker å stenge (det blir for mye fugleskit å bo med for oss). Dessverre.
Kan de finne seg et nytt sted nå eller ved retur neste vår? Eller vil de ikke overleve om vi stenger dem ute? Vi er ved kysten, litt sør for Bodø.
A. (04.09.2014)
Svar:
Låvesvaler kan trekke så sent som i slutten av oktober-ut i november, så dette klarer de nok. Det går nok helt greit å stenge nå.
Roar Solheim (08.09.2014)
Svartstork?
I et urskog/elv / myrområde ca 10 km øst for Lillehammer observerte vi i går to store fugler som stod i sivet og lettet med en gang vi nærmet oss. De var veldig mørke i fjærdrakten, lyse lange nebb og hadde lange tynne ben. I lufta så det ut som flyvende kors med rett hals/hode og rette ben/stjert. Vingene var brede og lange. Kan vi ha sett Svartstork?
T. (03.09.2014)
Svar:
Nei, det er svært usannsynlig. Traner er derimot langt mer sannsynlige.
Roar Solheim (08.09.2014)
Kan man se hvilket kjønn denne spettmeisen er?
Kan man se hvilket kjønn denne spettmeisen er?
S. (01.09.2014)
Svar:
Nei, det er ikke lett. Hanner kan være noe mørkere røde under stjerten enn hunnene, men jeg våger meg ikke på sikker kjønnsbestemmelse ut i fra dette.
Roar Solheim (08.09.2014)
Havørn
Er dette en Havørnunge født i år? Bildet er tatt i Risør Kommune 4/9 - 14
Hilsen
Halvard Ellefsen
N.N (05.09.2014)
Svar:
Ja, dette er et flott bilde av en ung havørn! Gratulerer!.
Roar Solheim (08.09.2014)
Fjær, hvilken art??
Hei!
Lurer på hvilken art dette kan være fra?
Funnet 450 moh (myr/Bjørkeskog)i Ljøsådalen, Rauma.
H. (05.09.2014)
Svar:
Dette er fjær fra en ung gjøk (de lengste er stjertfjær).
Roar Solheim (08.09.2014)
Hvilken fugl kan det være?
Hallo, jeg og min kjæreste var ute å kjørte idag. Like ved hamar midt ute på en åker, var det en diger flokk med fugler.
Dem var svarte/mørke, og hadde en lang hals.
Hvilken fugl kan dette være?
N.N (06.09.2014)
Svar:
Dette er dessverre en for mangelfull beskrivelse til at jeg kan finne rette art, men det kan høres ut til at dere har sett en gåseflokk (?).
Roar Solheim (08.09.2014)
Ukjent trekkfugl- årlig besøk
Hei, naboen plen er en årlig hvileplass for flere spennende fugler. I fjor var plenen full av sidensvans 200+. I år var det er 30 talls fugler som jeg sliter med å plassere men finner likheter innen trost og stær uten å få full treff. Hannen har tydelig grå hals, nakke og nebb men undersiden er sort med klare hvite prikker. Bildet er tatt 15 August 2014
A.H. (06.09.2014)
Svar:
Dette er en flokk unge stær i ferd med å skifte fra ungfugldrakt til vinterdrakt.
Roar Solheim (08.09.2014)
hva slags fugl så jeg?
På trestammer i hagen imorges satt en helt svart fugl, på størrelse med en kråke, med en knall rød fjæring på hodet. Den hadde en ganske langt og spisst nebb, og den satt og skrek som et menneske (:kwææææk)
Jeg rakk dessverre ikke ta bilde av den. Men hva kan det ha vært?
B. (06.09.2014)
Svar:
Du har trolig sett og hørt en svartspett hann.
Roar Solheim (08.09.2014)
Enslig fugl
Hvilken fugl er dette, størrelse som en due. Holder til de siste dager på Klauvaneset ,Hordvik nord i Bergen. Er bare en , men den holder seg i samme området.Dette var beste bildet, den har lange ben.
N.N (04.09.2014)
Svar:
Dette er en ung lappspove.
Roar Solheim (08.09.2014)
Hønsehauk?
Hei, jeg fant i går (05.09.14) en død, ytre sett tilsynelatende uskadd, fugl på skogsveien til hytta på Gjesøya i Tvedestrandsfjorden. Kan ha ligget en stund, men neppe lenge. Ingen tegn til angrep av insekter, mus, mink e.l. Vekt ca 55 g inkl en plastpose, lengde ca 44 cm, vingespenn ca 80 cm, hode og overside brun, under lys spraglet, nebb svart med gul rot, gule ben. Er interessert i sikker artsbestemmelse. Tror selv det er en ung hønsehauk.
J.I.H. (06.09.2014)
Svar:
Nei, dette er en musvåk.
Roar Solheim (08.09.2014)
Döda fåglar
I går när jag satt på hyblet smällde det plötsligt våldsmt i väggen, som om någon kastat en tegelsten med full kraft. När jag kollade jag genom fönstret såg jag att det låg 2 döda fåglar under, en större rovfågel som troligtvis är en falk eller en hök. Från näbb till stjärt drygt 40 cm,vikt ca 1 kg. Den andra ser ut att vara en nötkråka, runt 17 cm och cirka 2 hg.
Antagligen var det en jakt som gick fel. Så nu är frågan,vad gör man med dem? Jag väntade en timme och lade dem i frysen.
Ska man anmäla till någon myndighet?
M. (07.09.2014)
Svar:
Disse er interessante i museal/vitenskapelig sammenheng, så det er flott at du har tatt vare på dem.
Roar Solheim (08.09.2014)
Valdres
Kan dere hjelpe meg med å navngi vanlig fuglearter som finnes i Valdres?
U. (07.09.2014)
Svar:
Det er såpass omfattende at du bør kontakte lokale fuglefolk for å få svar på dette.
Roar Solheim (08.09.2014)
Artsbestemmelse and
Hvilken andeart er dette? Bildene ble tatt på Østensjøvannet 7. sept 2014 ca kl. 1330
K.R. (07.09.2014)
Svar:
Dette er en rustand.
Roar Solheim (08.09.2014)
Hvilke fugler?
N.N (07.09.2014)
Svar:
Ser mest ut som to brushøns, men bildet er veldig uklart.
Roar Solheim (08.09.2014)
Hvilke fugler er dette?
N.N (07.09.2014)
Svar:
Bildet er veldig kornete, men det ser mest ut som to brushøns.
Roar Solheim (08.09.2014)
En slags fold ved nebbet
Lurer på om dere har en ide om hva folden langs nebbet på denne rødstrupen kan være?
N.N (07.09.2014)
Svar:
Bildet er ikke i fokus, så det klarer jeg ikke å finne ut av.
Roar Solheim (08.09.2014)
Lite trost
Hei, jeg bor i Sør-Varanger, og både min morfar og mor mener det har blitt langt færre trost her de siste årene. Jeg skulle gjerne gitt min morfar et svar på dette, er det en årsak til at det er slik?
V. (07.09.2014)
Svar:
Slike endringer er det ofte svært vanskelig å finne årsaken til, så jeg kan dessverre ikke gi deg noe godt svar.
Roar Solheim (08.09.2014)
Vader ID?
Hei,
Er dette en sandløper eller dvergsnipe (eller en annen)?
Mvh
E.
N.N (07.09.2014)
Svar:
Dette er nok en dvergsnipe.
Roar Solheim (08.09.2014)
Vadefugl
Hei!
Hvilke fugler er dette?
N.N (07.09.2014)
Svar:
Fuglen til høyre er en sandløper, den til venstre tar jeg ikke i farten fordi både nebbet og buksiden er skjult.
Roar Solheim (08.09.2014)
Svart/hvit fluesnapper
Hadde svart/hvit fluesnapper i fuglekassene, hvert år, før.
Har ikke sett en eneste på flere år !
A.S. (08.09.2014)
Svar:
Den endrer sitt utbredelsesområde på grunn av tidligere vår. Bestanden flytter høyere mot fjellet eller lenger mot nord.
Roar Solheim (08.09.2014)
Er dette en Gråsisik?
Sett i Grebbestad, Bohuslän, i vår hage 500 m fra sjøen. Åkerlandskap.
N.N (08.09.2014)
Svar:
Ja, dette er en ung gråsisik.
Roar Solheim (08.09.2014)
Hva slags fugl er dette?
Sett i Grebbestad, Bohuslän, sist helg.
K.R. (08.09.2014)
Svar:
Dette er en tornirisk.
Roar Solheim (08.09.2014)
Hvilken art er dette?
Her er en krabat som dessverre fløy inn i et vindu og omkom.
Ser for meg ut som en kjernebiter, men har gule partier som jeg ikke får til å stemme?
Bildet er tatt på Høvik utenfor Oslo i dag.
H. (08.09.2014)
Svar:
Ja, dette er en ung kjernebiter.
Roar Solheim (08.09.2014)
Tårnfalk?
Dette bildet er tatt i Trysil ca 1000 moh i går. Dette var den ene av to som sirklet over i stor høyde før de stupte i voldsom fart. Er det tårnfalk?
T. (08.09.2014)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en tårnfalk.
Roar Solheim (08.09.2014)
hvilken fugl?
Sett denne flere ganger langs samme elv i Bergen
Ø. (08.09.2014)
Svar:
Dette er en sothøne.
Les mer om arten på denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4353Morten Ree (08.09.2014)
Tjeld
Flyr tjelden alene eller i flokk sørover i juli/august?
Hvor overvintrer tjelden som kommer til nordvestlandet? Jeg er så fascinert av fuglen!
K. (05.09.2014)
Svar:
Tjelden flyr gjerne i flokk på trekket. Se f.eks. på dette bildet: http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=1&obsID=10162151&imageID=245663
Frode Falkenberg (05.09.2014)
Hvilken rovfugl
På en tur i høyfjellet observerte jeg denne fugl som kretset over kontinuerlig.. Hva slags er det??
J.L. (01.09.2014)
Svar:
Dette er en fjellvåk. Årets fugl i Norge i 2014: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=1292
Frode Falkenberg (05.09.2014)