Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 34 801 til 34 850 av totalt 50 379 spørsmål «forrige neste»
Umulig kråke
I sommer har et kråkepar bosatt seg i ei furu i hagen vår. Den største av disse er ei skikkelig ugangskråke;) Den krasjer inn i vinduer, sitter tett inntil vinduer på verandaen og glor inn. Stjeler alt mulig rart fra verandaen som f.eks vaskekluter, pynt på bordet osv. Den har også hakket store hull på verandadør og hakket i stykker et speil på naboens bil. Mange naboer er plaget og folk er irriterte. Noen råd?
S.K. (19.09.2014)
Svar:
Dette høres ut som en ganske uvanlig kråke, kanskje den har blitt fostret opp av mennesker (?). Hvis den er til altfor mye plage, så er det kanskje et spørsmål som må tas opp med viltmyndighet eller mattilsynet. Ikke lett å skremme vekk slike individer, dessverre.
Roar Solheim (19.09.2014)
Heipiplerke?
Fra fjelltur i Engerdal.
N.N (19.09.2014)
Svar:
Ja, dette er en heipiplerke.
Roar Solheim (19.09.2014)
Ensom?
Hei! Jeg har en undulat som hele tiden voldtar lekene sine. Han gulper opp masse frø, og da spiser han enda mer enn vanlig. Er han ensom? Hva bør jeg gjøre?
A. (19.09.2014)
Svar:
Dette bør du spørre burfuglspesialister om, men det høres ut som at dette er en ganske parringsklar hann-undulat som sikkert hadde hatt det bedre med en hunnfugl i buret.
Roar Solheim (19.09.2014)
Lerke?
Er dette en lerke?
N.N (19.09.2014)
Svar:
Nei, dette er en piplerke, trolig en heipiplerke.
Roar Solheim (19.09.2014)
And på fjellet
Hvilken art er dette? Bildet er tatt i Trysil ca 900 moh.
N.N (19.09.2014)
Svar:
Dette er en brunnakke.
Roar Solheim (19.09.2014)
Art?
Fikk ikke med hele fuglen dessverre, men er bildet godt nok til å artsbestemme?
N.N (19.09.2014)
Svar:
Dette er en steinskvett.
Roar Solheim (19.09.2014)
låt
God kveld. Hører ofte en fugl på kveldstid,etter at det har blitt mørkt. Og spesielt på høsten. Vanskelig å forklare låten,men er en litt grov plystrelyd som begynner lavt,og stiger både i styrke,tonefall og takt. Kan det Være ei ugle av noe slag? Ser den jo aldri,mørkt. Bor i skogområde,lite løvskog. Stort sett barskog.
N.N (18.09.2014)
Svar:
Det er mulig at du hører høstsangen til spurveugla.
Roar Solheim (18.09.2014)
Foring kan gå over fuglene
Hei, jeg har funnet denne artikkelen:
http://www.birdguides.com/webzine/article.asp?a=3826
Betyr dette at vi forstyrer naturensgang, fordi vi mater både svake og friske fugler?
Har norske ornitologer gjort slike undersøkelser?
I naturen finnes solsikkefrø, gressfrø og nøtter ikke hele året. Det ar bare om høsten. Skader det ikke fugler at man forer dem med det hele året? Har norske ornitologer gjort slik undersøkelser?
N.N (18.09.2014)
Svar:
Nei, det er ikke gjort slike studier på vitenskapelig grunnlag i Norge. Foring påvirker åpenbart fuglene, bl. a. vil flere kunne klare seg på overvintring, og kanskje øke i utbredelse (spettmeis og kjernebiter er to arter som sannsynligvis har økt kraftig siste 30-40 år i Skandinavia pga solsikketilgang om vinteren). Negative effekter er sannsynligvis små i forhold til de positive opplevelser folk får av å fore fuglene, så den refererte artikkelen er ingengrunn til ikke å fore fuglene i ditt nærmiljø!
Roar Solheim (18.09.2014)
hei
Hei , kom hjem å fant denne liggende i fuglemateren, løftet den opp på verandaen og den flytter seg , men virker som den jeller litt mot høyre side. Hva skal jeg gjøre ?
K. (18.09.2014)
Svar:
Dette er en grønnfink, og det spørs om den ikke er smittet av en eller annen sykdom. Det er fare for at den vil dø, men du kan holde den i en pappeske med tilgang til vann og mat, og se om den kommer seg.
Roar Solheim (18.09.2014)
spurv og foring
Hei, jeg jobber på en bensinstasjon, her plages vi med at en sulten spurv kommer innom, når han får mat kommer han innom to ganger om dagen, det vil si at han kommer inn å vi jager han ut å gir den mat, får den ikke mat kommer den 4-5 ganger innom. jeg har hengt opp meisboller, men spurven finner ikke denne plassen, og har nesten ingen andre plasser og henge meisbollene. Er det noe vi kan gjøre for at den skal finne maten sin? å vil den holde seg ute om den får mat hver dag ute?
håper på svar snart da sjefen ønsker å avlive den om det fortsetter slik som dette :(
K. (18.09.2014)
Svar:
Gråspurvene er ikke spesielt ivrige på meiseboller, men går heller på frø. Solsikkefrø kan gå an. Men det er usikkert om tilgang på solsikkefrø ute vil kunne stoppe fuglen fra disse innebesøkene. Du må bare forsøke.
Roar Solheim (18.09.2014)
Rødstrupe
Har to rødstrupe unger(årets kull) i hagen. Den ene er veldig tam, og følger ofte etter meg, og kan være helt ned i 1m unna.Vil en eller begge etablere revir her i området, eller forsvinner de senere i høst? Har også et kjøttmeis par her fra før. Kan de dele revir?
B.T. (17.09.2014)
Svar:
Noen rødstruper forsøker seg på å overvintre, andre trekker. Umulig å vite hva fuglen(e) i din hage vil finne på, men hvis en av dem overvintrer, vil den kunne etablere et vinterterritorium. Rødstrupene er bare territorielle overfor egne artsfrender, så kjøttmeisens tilstedeværelse tror jeg ikke den bryr seg med.
Roar Solheim (18.09.2014)
Skjære
Siden August har det vært en skjære hos oss som har oppført seg annerledes en alle de andre, den har vært tam og hatt en opp flukts avstand på 2 m den har til og med gått inn i huset når døra har stått åpen, først i dag har det forferdelige skjedd. under nebbet på fuglen er halvveis borte (brukket av) årsaken er ikke sikker, men det har alltid hvert noe galt med nebbet, lurte bare på om den vil overleve slik eller om det er best å avlive den? Gård på Hurum.
J.S. (17.09.2014)
Svar:
Dette ser ikke bra ut, men siden det er en frittflyvende skjære så ville jeg gi den en sjanse. Dersom det ser ut til at den blir dårligere utover høsten, så kan en vurdere om den bør avlives.
Roar Solheim (17.09.2014)
Fuglekonge med skadet vinge
Heisann. Kom over en fuglekonge på en parkeringsplass med skadet vinge.
Tenkte kanskje å ringe en dyreklinikk men kan nok ikke betale for det hvis de vil kreve det. Tror ikke den vingen helbredes av seg selv, særlig ikke så hyper som den er...
Hva ville dere gjort. Akkurat nå er den i forvaring i stua og har både drukket og spist et par larver jeg gav til den men den er rimelig ivrig etter å komme seg ut i det fri...
Y. (17.09.2014)
Svar:
Muligheten for å lege slike skader er avhengig av hvor bruddet sitter, og hvor alvorlig det er. Brudd kan gro, og fuglene kan overleve og klare seg etterpå. Derfor bør helst en fuglekyndig person se på fuglen for å vurdere den. Er skaden for komplisert bør fuglen avlives.
Roar Solheim (17.09.2014)
gulsanger snagere
hey hvor overvintrer sangerene våre?
hvor for km i timen flyr de?
hvem av de er nede først?
A. (17.09.2014)
Svar:
Dette er altfor omfattende til å kunne besvare med de korte svarene som vi har tid og plass for her.
Roar Solheim (17.09.2014)
fugle brett
hva skal jeg fore de med?
N.N (17.09.2014)
Svar:
Fettholdig mat som solsikkefrø, jordnøtter, delte kokosnøtter, meiseboller, halve epler (til troster) - dette er bare noen få tips blant et hav av valgmuligheter.
Roar Solheim (17.09.2014)
Foring
Er det galt å fore vill fugl hele året. Om det er feil så når skal jeg fore. Har bla 4 kjernebitere den ene har ring. Har ca 11 arter. Forer m solsikke frø. Har regnet det som tillegg til annen mat.
N.N (17.09.2014)
Svar:
Foring kan du holde på med hele året, starte og stoppe når det passer deg selv.
Roar Solheim (17.09.2014)
Amursvale?
Ikke det beste bildet, men kan dette være en amursvale? Bildet er fra Hellas.
N.N (17.09.2014)
Svar:
Ja, med den svarte undergumpen er det ingen forvekslingsrisikoer.
Frode Falkenberg (17.09.2014)
ukjent andefugl
Hei, Jeg har den siste tiden observert en ukjent andefugl på Østensjøvannet. Den ser ut til å være alene, men noen ganger ser jeg den sammen med gjess, andre ganger med stokkender. Jeg kan ikke finne den ved nettsøk, og lurer på om dere kan hjelpe meg med å finne ut av det? (Se vedlagt fil)
E.S. (16.09.2014)
Svar:
Dette er en rustand. Ser ut til at mange har sett den.
Roar Solheim (16.09.2014)
Fugl i flokk på 1600 moh
Hei
Kan noen hjelpe meg å artsbestemme denne? Den ble ved et uhell tatt for å være rype da den kom flygende over toppen på et fjell i Trollheimen, men er noe mindre og ligner ikke på rype ved nærmere ettersyn.
A. (16.09.2014)
Svar:
Dette er en ung heilo, og det burde være greit å skille en vadefugl fra rype! Dette er dessverre ikke god jakt!
Roar Solheim (16.09.2014)
Ender
Hei!
Har forstått det slik at de fleste ender trekker sørover før vinteren, hvorpå endel trekker mot norskekysten og noen mot isfritt vann innlands.
Når sånn ca begynner endene å trekke sørover? Hvilke type ender holder seg innlands? Og hvor langt innlands er det mulig å se ender?
S. (15.09.2014)
Svar:
Et nesten umulig spørsmål å besvare, dessverre, fordi det er store lokale variasjoner for når ender trekker på ulike steder av landet. Stort sett er det frost os islegging som tvinger ender vekk, med unntak av f. eks. knekkand som trekker helt til Afrika.
Roar Solheim (16.09.2014)
Ærfuglen
Hei, jeg sitter på balkongen min på Skrubbodden i Kragerø hvor ærfuglen er meget aktiv. Det er en fornøelse å observere når mødrene kommer med ungene sine rundt flytebryggene, lærer ungene å dykke, lete etter mat og vaske seg. Men jeg lurer på hvor er fedrene fra tidlig på sommeren til neste vinter. Jeg har hørt at de liker ikke pappa perm og stikker til havs for å leve sitt eget liv. Stemmer det eller kan dere forklare meg litt nærmere livsløpet til denne fantastiske fuglen.
J.M. (16.09.2014)
Svar:
Hos de fleste ender tar ikke hannene del i ungestellet, men forlater hunnen straks parringssesongen er over. Da trekker gjerne hannene til større samlingsplasser hvor de starter med fjærskifte. Ender feller alle vingefjær nesten samtidig, slik at de en periode ikke kan fly.
Roar Solheim (16.09.2014)
gulpebolle
Fant denne gulpebollen på fjellet i Valdres.
Lager rev slike gulpeboller, eller er det en ugle , og isåfall
hvilken ugle.
I.E. (16.09.2014)
Svar:
Dette ser absolutt ut som en gulpebolle fra en fugl. Den er stor nok til å kunne stamme fra enten hubro, kanskje snøugle, eller muligens også fra en fjellvåk (mangler gode referanser på sistnevnte art).
Roar Solheim (16.09.2014)
Hvilken fugl
Kan dere ut fra dette bildet se hva slags lerke (?) dette er. Stort, kraftig nebb. Sett ved Lista Fyr for noen dager siden...
E.H.O. (16.09.2014)
Svar:
Dette ser for meg ut som en dverglerke, på grunn av de tydelig mørke flekkene på små vingedekkere, og de mørke fjærene på siden av halsen.
Roar Solheim (16.09.2014)
Havørnreir/revir
Finnes det opplysninger om ca. avstand mellom havørnreir- havørnreir og om de har revir og eventuelt hvor stort revir?
Hilsen Halvard Ellefsen
N.N (16.09.2014)
Svar:
Det gjør det nok, men jeg har ikke tilgang til slike detaljopplysninger. imidlertid tipper jeg at havørnpar kan ha reir liggende vel så tett som det vi av og til finner hos kongeørn, som kan hekke med ca 10 km mellom parene i gode leveområder.
Roar Solheim (16.09.2014)
Hvit fugel
Så en helt hvit fugel da jeg dro på jobb i dag. Den så ut som og fløy en hegre men den var på størrelse med ei kråke. Sted: et beite på Rønvikjordene, Bodø kommune.
F.A.A. (16.09.2014)
Svar:
Dette er sannsynligvis en kuhegre. Det har vært observert en kuhegre i ca. en uke i Tydal i Sør-Trøndelag. Den forsvant på fredag og det kan faktisk være den som har dukket opp i Bodø?
Her er link til observasjonen i Tydal:
http://www.nrk.no/trondelag/sjelden-fugl-besokte-tydal-1.11927400Morten Ree (16.09.2014)
Spørsmål:
hva spiser hønsehauk
N.N (15.09.2014)
Svar:
Både fugler og pattedyr - den har et veldig vidt næringsvalg.
Roar Solheim (15.09.2014)
Spørsmål:
kva slaks bytte fanger jaktfalken
N.N (15.09.2014)
Svar:
Hovedsakelig fugler, men den KAN også fange småpattedyr som lemen.
Roar Solheim (15.09.2014)
Nøttekråke?
Jeg tror vi har en hel flokk av nøttekråker i hagen, men leser at den bare spiser hasselnøtter? Her er de veldig ivrige på eikenøttene våre, kan det da være en annen art, eller spiser nøttekråka også eikenøtter?
A.M. (15.09.2014)
Svar:
Det er feil at nøttekråker bare tar hasselnøtter. Eikenøtter og andre store frø er også populære.
Roar Solheim (15.09.2014)
Spørsmål:
Kan ei moskusand ruge hønseegg?
F.O.L. (15.09.2014)
Svar:
Alle fugler kan stort sett ruge ut egg fra alle slags arter, bare de ikke er for store eller for små i forhold til fuglen.
Roar Solheim (15.09.2014)
Katten tok fuglen
Katten kom inn med en fortsatt levende spurv. Har satt den i en eske på et stille sted. Det er ingen synlige skader på den og den reagerer på lyder, men nå har den begynt å lage klikkelyder. Er løpet kjørt for stakkaren?
N.N (15.09.2014)
Svar:
Det er det dessverre stor fare for, fordi katter har lange, skarpe klør som gjerne perforerer fuglene. Selv om den ser OK ut, kan det være hull inn i lungene, og da kan den plutselig dø. Det eneste du kan gjøre er å holde fuglen i esken noen dager, og helst hindre katta i å fange fugler.
Roar Solheim (15.09.2014)
Hvorfor telles ikke arts observasjoner på disse 2
Hadde en Svartryggerle tidligere. Telles ikke på artobs. Videre hadde jeg en Stripegås - står i [Stripegås] på artobs(m klammer). Telles heller ikke opp. Ønsker svar på hvorfor.
K.K. (15.09.2014)
Svar:
Svartryggerle er en underart av linerle, og teller følgeliog ikke som egen art. Stripegås er en ikke spontant forekommende art i Norge, og telles dermed ikke på artslistene som omfatter spontane fugler. Les mer under punkt 5.2 om kategorisering av norske fugler. http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/retningslinjer.php
Frode Falkenberg (15.09.2014)
sidensvans
heisann, jeg er svææært interresert i sidensvans. og har i dag sotte ut rognebær og eple. er det riktik tid å fore nå? er den her i nordland nermere bestemt bodø nå?
M.S. (14.09.2014)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke hvordan det ligger an med sidensvans så lokalt, men det er omtrent tiden for dem å begynne å vise seg i bebygde områder nå. Hvor tidlig eller sent de dukker opp, avhenger alltid av hvor mye bær de treffer på under høsttrekket. Lite bær = rask bevegelse sørover. Mye bær = fuglene holder seg lenger i nord før de trekker.
Roar Solheim (14.09.2014)
Ukjent fugl
Hei, jeg lurer bare på om en av dere kan fortelle meg hva dette er for en fugl. Den lagde disse lydene i skogen bak hytta på Tjøme. Kort vei til stranden, og jeg tror det er en gråhegre som "svarer" eller er blitt forstyrret. Da minnet var fullt, kom det noen behageligere toner som dessverre ikke kom med på klippet her. Dette var ved ett-tiden om natten og jeg så ingen ting. Vedlegger lydfil. På forhånd tusen takk!
S.K. (14.09.2014)
Svar:
Lyd kommer ikke fram hvis du forsøker å legge dem ved til disse sidene, dessverre.
Roar Solheim (14.09.2014)
Svane med rar fot
Sender ett bilde av en svane som har noe som ser ut som en fot som stikke ut bak. Er dette vanlig ? Skal ikke føttene være oransje også. Denne er grå.
H. (14.09.2014)
Svar:
Dette er en knoppsvane som strekker foten. Når de gjør dette, står foten opp over stjerten nesten som et lite segl. Det ser unektelig litt rart ut, og første gang en ser det kan en virkelig lure på om det er noe galt med foten eller beinet. Fargen er normal - svaner HAR mørke føtter, ikke orange.
Roar Solheim (14.09.2014)
Måker og en rekke andre arter
Hva skjer med måkene? Ser ut som om kråkene tar over deres og forsåvidt alle områder. Hvorfor er det mange flere svaner (og også skarver) på Hvaler enn på 60 tallet? Hva skjer med Vipene? De er jo blitt sjeldnere. Savner svart og hvit fluesnapper. Hva skjer med den arten? Hvor mange ugle slag hekker fortsatt i Norge, og hvem er vanligst? Har ikke hørt ugle på mange år! Takk for svar!
B.T. (14.09.2014)
Svar:
Dette er altfor omfattende å besvare på denne siden, som er beregnet til korte svar. Generelt varierer alle fugler i antall over tid. Noen øker og får større utbredelse, andre går tilbake i antall. Noen ganger synes årsakene opplagt, men andre gangere er det nesten umulig å fastslå grunnen til slike endringer. Uglene har hatt et veldig bra år i sommer, og mange arter har hekket over store deler av Sør-Norge. Hvis du ikke hører dem, KAN det hende at det er du som har fått dårligere hørsel, eller ikke er like mye ute når det er mørkt som tidligere (?).
Roar Solheim (14.09.2014)
Balkanspettmeis.
Har observert noe jeg tror er en balkanspettmeis på fuglebrettet mitt på Hjelmås i Lindås kommune. Er denne sugen vanlig i Norge?
L.K. (14.09.2014)
Svar:
Beklager - veldig lite sannsynlig at det er noe annet enn vår hjemlige spettmeis du har sett. Underarter som dette er vanskelige å bestemme, og må i alle fall dokumenteres med gode fotografier slik at andre kan vurdere bestemmelsene.
Roar Solheim (14.09.2014)
Rovfugl i Spania
Hei, jeg tok et bilde av denne fuglen i Sør-Spania (Andalucia). Vet dere hva det kan være?
N.N (13.09.2014)
Svar:
Det lyse brystet er det nesten bare slangeørn, dvergørn og vepsevåk som kan ha, men hos disse artene er da som regel også vingeundersiden helt eller delvis lys. Her er vingene veldig mørke, så det gjør at jeg ikke klarer å finne ut hvilken art dette er. Bildet lar seg dessverre ikke forstørre uten at det blir altfor uskarpt.
Roar Solheim (14.09.2014)
gulsanger+ taksvale+ linlerne
hei har blitt sykt fainert av gulsangeren. hvor overinter den? er det i Tropiske Afrika.? når drar den fra norge til Afrika? og når ca drar den fra Afrika? åsene r det mulig og høre om den har kommet hjem fra Afrika den slenger jo inn alt av lyder=)?. når drar taksvala og linerla den skla jo ned til sør Afrika og ned til øst afrika? drar de når frosten kommer?
A. (13.09.2014)
Svar:
Gulsangeren overvintrer i Sør-Afrika. Den forlater Norge ganske tidlig, i juli-august, og ankommer også sent, som regel ikke før i slutten av mai-begynnelsen av juni. Disse sangerne bruker trolig 1 (kanskje 2?) måneder på trekket til og fra Afrika. Taksvaler trekker i september, mens linerletrekket fordeler seg utover høsten. Noen enkeltfugler kan drøye nesten til frosten melder seg.
Roar Solheim (14.09.2014)
vinter tiden
hvordan skal duer huse skal plasser på vintern.
er det ikke kald hvis liten plas på vegen ute på trasse?
N.N (14.09.2014)
Svar:
Beklager, du skriver så dårlig språk at det ikke er mulig å forstå hva du egentlig spør om, dessverre.
Roar Solheim (14.09.2014)
Albino orrhane ?
Hvorfor er denne orrhaben slik?
N.N (13.09.2014)
Svar:
Ikke enkelt å si bare ut i fra bildet. Det ser ut som en ungfugl fra i sommer. Det KAN være en krysning mellom orrfugl og lirype, men det kan også være en orrfugl med en genfeil som gjør at enkeltfjær ikke tar opp fargestoff under utveksten , og dermed blir hvite. Dette er et utbredt fenomen bl. a. hos troster.
Roar Solheim (14.09.2014)
Ugle?
Hei! Er dette en ung kattugle? Får ikke helt til å sette fingeren på hvilken fugl det er. Filmen er tatt 21.30 på kvelden ved skogkanten inn mot vassfjellet på Melhus i sør-trøndelag den 13. september.
J.L. (13.09.2014)
Svar:
Film kommer ikke opp her, så du må forsøke å sende et bilde.
Roar Solheim (14.09.2014)
Åkerrikse ?
Observerte ein fugl som ligna på enten åkerrikse eller vannrikse ute på dekk på plattforma Heidrun i Norskehavet.
Har ikkje klart å ta bilde av den endå. Er vel mest sannsynleg åkerrikse for vannrikse er vel meir sjelden.
Dette er vel meir info enn spørsmål, men det er vel ikkje heilt vanleg å finne ein slik fugl ute i Norskehavet.
A.R. (14.09.2014)
Svar:
Siden begge er trekkfugler, så er begge arter mulig. Send bilde dersom du får tatt bilde av fuglen, så skal vi klare å artsbestemme den.
Roar Solheim (14.09.2014)
ang spørsmål om grålire
Viser fotoet en juvenil teist?
E.E. (13.09.2014)
Svar:
Ja, det stemmer nok.
Roar Solheim (13.09.2014)
Grålire
Er dette en ung grålire?
N.N (12.09.2014)
Svar:
Nei, nebbet tyder på at det er en alkefugl - Det er snakk om en ungfugl av teist.
Roar Solheim (12.09.2014)
Hvilken fugl?
Hei! Vi så en ukjent fugl på fjellet første helga i september. Vi var på en topp i Hemsedal (1900 moh) og så et fuglepar som sirklet rundt. De så ut som rovfugler, men var ikke spesielt store. De var lyst rødbrune på oversiden med svarte vingetupper og lyse under. Hva tror du det kan være?
T. (12.09.2014)
Svar:
Det høres mest ut til at dere kan ha sett et par fjellvåk.
Roar Solheim (12.09.2014)
Hvilken fugl
Kan dere ut fra dette bildet klare å se hva slags fugl dette er? Bildet er tatt ved Lista Fyr
E.O. (11.09.2014)
Svar:
Nei, her klarer jeg ikke å se sikkert hva dette er.
Roar Solheim (11.09.2014)
Besøk på verandaen
Har en liten fugl på størrelse med en stær utenfor. Den er grå å ryggen, har svart hale, er hvit på brystet og under halsen ser ut som den har en hvit flekk under haka. Den har sort nebb og sorte bein. Minner om en steinskvett men er større. Har ikke sett liknende fugl før
E.K. (11.09.2014)
Svar:
Dette høres ut som at den kan være en varsler.
Roar Solheim (11.09.2014)
Hvilke fugler?
Jeg observerte igår tre havørner, og to andre rovfugler jeg ikke klarer å identifisere. Er det noen her som kan hjelpe meg? Bildene er tatt på Tysnes på Vestlandet, i går.
Ø.V. (11.09.2014)
Svar:
Dette er tårnfalk.
Roar Solheim (11.09.2014)
vadefugler på hamresanden
Er fuglene på bildet myrsnipe og sandlo?
N.N (10.09.2014)
Svar:
Myrsnipe til venstre, sandlo til høyre, begge ungfugler.
Roar Solheim (11.09.2014)
Fugleblanding av frø
Leste nettopp på siden deres at fuglefrø blanding kan være giftig for småfuglene ? D har jeg ikke hørt før . Jeg forer mine skjønne små I skogen på hytta med villfuglfrø blanding. Fra felles kjøpet. Og renset solsikkefrø fra butikken ( kolonial ) mandler , hasselnøtter, og renset jordnøtter uten salt ( Felleskjøpet ) litt brød , noen ganger . Nøtteskrika får både rest mat , og hundemat på boks ! Er dette feil foring ? Da bør jo Felleskjøpet bli varslet slik at slik fuglefor pk på 2.5 kg og 7.5 kg stoppes ! Det er få som vet dette tror jeg ! Vi som er glade i små og store fugler vil jo deres beste ! På hytta i bymarka i Trondheim i dag , og ikke en eneste små fugl å se , d er første gang jeg opplever , når jeg har fylt på mat ! Jeg forer de hele vinteren til 2 kullet er ferdig i juni . Er de døde av maten heg har gitt tro ? Håper ikke det ?
R.C.B. (06.09.2014)
Svar:
Jeg kjenner ikke til at fugler har dødd direkte av fuglemat i handel, men det kan finnes fuglemat av dårlig kvalitet som fuglene rett og slett ikke bryr seg om å spise av. Hvis de dør nær eller på en forplass, er det som regel en smittsom sykdom som herjer blant fuglene.
Roar Solheim (10.09.2014)