Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 34 684 til 34 733 av totalt 50 379 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er disse 2 her samme falkart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Jeg lurer på hvilken falk art er dette? Vedlagt bilde følger.
Mvh
Andres L.A

A.L.A. (15.10.2014)

Svar:

Bildet viser en dvergfalk.

Frode Falkenberg (15.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar Tiur.

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Rakkelhane?

J.G. (14.10.2014)

Svar:

Nei. Dette er en ung orrhane.

Roar Solheim (15.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

due art?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei! denne brune duen er ikke ringmerket, men er endel større enn sine kompiser byduene og ganske tam, kommer hver dag og nesten fotfølger meg når den skjønner at jeg skal hente bøtta med frø og nøtter. Er det er forvokst bydue ?
hilsen elin

E.K.P.T. (14.10.2014)

Svar:

Dette er en fargevariant som du kan finne blant byduene, altså er det nok en due som lever fritt i byen, og ikke en rømt tamdue/brevdue.

Roar Solheim (14.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor brun fugl.Hva kan det være?

Hadde en fugl på foringsplassen her om dagen. Lurer på hva det kan være. Størrelse litt mindre enn skjære, klart større enn nøtteskrike. Kropp og hode, jevnt nøtte-/ekornbrun. Stort, litt rufsete utseende hode, sort rundt øynene. Sort, kraftig og langt nebb (lignet på nebbet til nøttekråke). Ytre del av vingene var sort med et bredt hvitt vingebånd. Sort, forholdsvis kort hale. Lite lyst felt på undersiden av kroppen ved halerota. Kom til foringsplassen. Var ivrig på nøtteposene og prøvde seg på solsikkefrø. Det så ikke ut som den var vant med denne måten å få tak i mat på. Har aldri sett denne fuglen før og kan heller ikke finne den i fuglebøker jeg har.

K.A.W. (14.10.2014)

Svar:

Den fuglen som best passer med din beskrivelse, er faktisk bare nøtteskrike.

Roar Solheim (14.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Overraskende utseende fugl

Vi har et gammelt, lite småbruk på Stadtlandet, nordsiden, ca 150 m fra Vanylvsfjorden. Her observerer vi mange fugleslag, men for to uker siden, så jeg en fugl jeg aldri har sett før. Bladde gjennom min tykke fuglebok, men kunne ikke finne den. Håper det er hjelp å få!

Dessverre, satt den ikke mer en ca 5 sek.
- Småfugl, på størrelse med spurv, kanskje mindre
- enhetlig ganske brun (mørk),
- men med helt røde og tydelige vingestriper, 2
Så desseverre kun bakfra, ingen observasjon av nebb og buk.
Det var den flotte dype rødfargen på vingestripene som overrasket meg.

Jeg er ingen "kjenner", men nyter fugler og forskjelligheten av fuglene på Stadt fra Oslo hvor vi bor. Vi har iallfall 4 havørn som kretser over takene våre og lander på et skjær rett utenfor oss. Med sine spesielle lyder og gjerne med måkene "kjeftende" etter seg.
Spennende om det ut fra så få opplysninger, er mulig å si meg mer om denne spesielle fuglen! På forhånd takk!

L.H. (14.10.2014)

Svar:

Det er dessverre vanskelig å se hva du kan ha sett ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (14.10.2014)


#Diverse

fugler som blir tatt av katt)

hvor mange fugler blir tatt av katter i norge hvært år? Hva gjøres for å minske anntall fugler som blir tatt av katter?

K.S. (14.10.2014)

Svar:

Dette har vi dessverre ikke tall for, men det er nødvendigvis et ganske høyt tall. Har selv foreslått obligatorisk halsbåndmerking av huskatter, da ville forvillede være lette å oppdage, slik at denne delen av kattebestanden kunne bli redusert.

Roar Solheim (14.10.2014)


#Fuglekasser

Høyde til flyvehull

Hei

I tabellen deres så står det ingenting om høyden opp til flyvehullet på kasser. Betyr det at det ikke er viktig?

MVH

K. (14.10.2014)

Svar:

På kasser til meis/fluesnapper kan sentrum på hullet være fra 5-7 cm fra taket. Husk at en fuglekasse er på et vis en luksusbolig for fugler, normalt må de nøye seg med all slags naturlige hulrom i trær, ofte med veldig lite plass og trang adkomst. Derfor er ikke nøyaktig mål alfa omega for om fuglene hekker eller ikke.

Morten Ree (14.10.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan ser reiret til jaktfalken ut?

N.N (14.10.2014)

Svar:

Jaktfalken bygger ikke noe rede, ingen av falkene gjør det. Men den kan bruke gammelt ravnereir eller rovfuglreir, men ofte sparker den bare opp en grop på en grasgrodd fjellhylla og legger sine egg der. Den hekker oftest i stupbratte berg.
Se bilder og les om jaktfalk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3887

Morten Ree (14.10.2014)


#Ringmerker

Ringmerket skjære

Hei! Den siste uken har det oppholdt seg en ringmerket skjære utenfor hos meg. Den følger etter meg og oppholder seg der jeg er. Den har også begynt å lagre mat i blomsterpottene mine. Har ikke noe i mot den, men lurer på hvor den kommer fra mtp merkingen? Er det noe spesielt jeg kan mate den med, om den blir her utover vinteren?

L. (26.09.2014)

Svar:

Den er nok ringmerket av en godkjent ringmerker/ornitolog, men for å kunne si når og hvor den er merket, må nummeret på metallringen avleses nøyaktig.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Vi har en foringsplass 6-8m fra kjøkkenvinduet hvor mange forskjellige arter kommer og spiser, bl.a. flaggspett. Den siste uka har en flaggspett begynt sette seg på vannbordet på kjøkkenvinduet og hakke på glassruta, flere ganger om dagen. Vi prøver jage den vekk, men den kommer tilbake. Kan den klare knuse glasset? Er det f.eks. noe lukt den ikke liker som vi kan 'smøre på' vannbordet for holde den unna?

E.T.R. (26.09.2014)

Svar:

Den klarer neppe å knuse glasset. Det KAN hende den hakker mot sitt eget speilbilde for å jage en innbilt rival. Forsøk å henge noe foran vinduet på stedet en stund (f. eks. en bærepose el. lignende).

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

Splittet svanefamilie

Hei. Jeg jobber i en barnehage helt i vannkanten, og vi har i lang tid fulgt et svanepar med to barn. På tirsdag var det kun en voksen svane med de to barna, og onsdag så vi bare en enslig svane. Jeg tenker at dette paret har kommet bort fra hverandre? Den enslige svanen ser ut som den leter, den svømmer målløst rundt. Hva kan ha skjedd her?

T.B. (26.09.2014)

Svar:

Den andre voksne kan ha omkommet, blitt drept eller ha forsvunnet av andre årsaker, umulig å si sikkert hva som kan ha skjedd.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis uten stjert

Hei. På vårt fuglebrett og omkring har jeg observert en kjøttmeis uten den vanlige stjerten. Den ser ut til å klare seg. Den flyr uanstrengt, som de andre med stjert. Ser likevel litt rat ut.
tre spørsmål: 1) er det vanlig at kjøttmeiser mister stjerten.Hva kan ha skjedd?
2) vokser stjerten ut igjen?
3) vil den kunne klare seg gjennom vinteren uten stjert?

B.F.R. (27.09.2014)

Svar:

Fugler kan miste stjerten hvis de nesten har blitt fanget av katt, hauk eller lignende, og de klarer seg utmerket inntil fjærene vokser ut igjen (de starter nokså umiddelbart på ny utvekst).

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

Min spætte hvad skete der lige...

Bilde vedlagt spørsmålet

Hej . Vi var i skoven i dag, som altid gør en gang om dagen , men støtte på et meget mærkeligt syn .....
Jeg vedhæfter lige et par billeder da vi syntes at dette syn var højst underligt. Vi høre spætten næsten hver dag men nu er det slut...
Ville lige høre om der er en naturlig forklaring eller ...

M.H. (25.09.2014)

Svar:

Vanskelig å si hva som har foregått her ut i fra bildet, men fuglen er jo åpenbart død, dessverre.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Ringmerker

Hva er det denne kjøttmeisen har ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne kjøttmeisen har en utvekst rett under nebbet, hva kan det være ?

N.N (24.09.2014)

Svar:

Et nokså vanlig fenomen blant en del småfugler, særlig kjøttmeis. Kalles fuglekopper.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

måke svarte prikker på hodet

Hei! Vi har en måke som kommer på besök, den siste tiden har den fått flere og flere svarte/mørkegrå prikker på hodet. Det starter ved nebbet og blir gradvis mindre på halsen, og så ingeting. Hva er dette?

S.H. (28.09.2014)

Svar:

Det er en måke som får vinterdrakt - en del måkearter har slike flekker i hode og hals om vinteren.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

Oppkast?

Hei! Var på hytta på Golsfjellet i helgen. Mitt på dagen syntes jeg at jeg hørde en rar lyd på utsiden, nesten litt 'harkendes'. Gikk ut og på dørmatta lå det en svart klomp, omtrent på strl med en plomme, med masse røde bær inne i. Regner med at det er en eller annen fugl som har gulpet opp denne s k klompen, men hva kan det være? Vet at det i år er mye storfugl i området.

N.N (05.10.2014)

Svar:

Det mest sannsynlige er at dette kommer fra en kråkefugl, men det KAN også være rev eller mårdyr som har gulpet omm bærrester. Vanskelig å si uten foto.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Fugleforing

Mate fugler fra leilighet

Hei, jeg bor i fjerde etasje i en leilighet litt i utkanten av byen. Det er en del trær og litt skog i området, så jeg tenkte å mate småfugler på verandaen (vi er nesten aldri ute på den selv). Kommer fuglene til å oppdage maten, og vil de spise her?
Jeg har hengt ut en meisebolle for å teste, før jeg evt. kjøper en fuglemater for frø. Den har hengt ut i noen dager nå, uten at det har vært noen fugler her...

I. (06.10.2014)

Svar:

Det er umulig å vite på forhånd om fugler vil oppdage og utnytte en matkilde eller ikke, annet enn gjennom prøving og feiling. Halve kokosnøtter er også bra å prøve med.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Trekkfugler

Grågås, trekk

Hei
Jeg bor på Innset i Rennebu kommune, Sør-Trøndelag. 8.10 og 9.10 har jeg observert flere flokker med Grågås som er på trekk nordover. Observasjonene er gjort både på dag- og nattid. Samtidig har jeg observert to mindre flokker på tur mot sør. Er dette "normal" atferd? Eventuelt hva er årsaken til at de flyr nordover? Har siden 1985 observert en flokk på trekk nordover så seint på året, men det er flere år siden.

T.D. (09.10.2014)

Svar:

Dette kan være lokale flyttinger til og fra nattekvarter, og da kan kanskje fuglene fly i "feil" retning. Det kan være både grågås og kortnebbgås du ser nå.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Økologi og atferd

Krysninger mellom domestiserte og ville duer, ender og gjess

Kan domestisert tamdue krysse seg med ringdue eller skogdue og gi fruktbart avkom? Hva med and og gås? Er dette et problem?

K. (09.10.2014)

Svar:

Kjenner ikke krysninger mellom tamduer og skog- eller ringdue, men blant ender og hønsefugl skjer det mange krysninger på tvers av artsgrensene, og slike hybrider dukker opp nå og da. Men ender og gjess kan ikke krysse seg med hverandre og få avkom.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

Havørn

Hei!

Vi er en gruppe studenter som skriver en forvaltningsoppgave om havørnparet som hekker på Håøya i Frogn kommune. Vi lurer derfor på om dere har noen referanser på forskning gjort på matvalget til havørna i norge, gjerne med en detaljert artsammensetning i kostholdet.

N.N (09.10.2014)

Svar:

Har dessverre ikke tilgang til litteraturbaser for å kunne søke etter dette. Jeg foreslår å kontakte et universitets- eller høyskolebibliotek, de kan lettere finne referanser for havørnlitteratur.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Økologi og atferd

Spurv

Uvanlig mye spurv i høst. Er det "normalt"at det blir observert unger ca. 5 okt.? Vi er starta foringen. Har tellt 42 spurv på en gang. Bjørkefinker har vi ikke sett på mange, mange år, nå er det flere eksemplar på foringsplassen. Bokfinker er her også. Kommer de til å overvintre?
På forhånd takk for svar.

L.V. (10.10.2014)

Svar:

Gråspurvene kan hekke nesten hele året. Har selv sett nyklekt unge i desember, men det er nok et mindretall som hekker så sent.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

storfugl, orrfugl, rype og jerpe.

Hei lurer litt på ett par ting, som jeg har problemer å finne svar på. hvilke og hvordan vil abiotiske faktorer (ikke levende delen av økosystemet) påvirke fugle artene nevnt over på vinters tid?
feks vil en lav temperatur vinters tid føre til en adferds endring hos tiur, ved at feks kan få "kulde sjokk" og redusere inntaket av næring?. er det noen abiotiske faktorer som spiller en større rolle enn andre?

N.N (09.10.2014)

Svar:

Ditt spørsmål er det altfor komplisert å forsøke å besvare fornuftig på den lille plassen vi har til rådighet her, dessverre. Men "kuldesjokk" tror jeg ikke er noen definert tilstand hos ville fugler.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sykdom og skader

fant fugl som har det ikke bra

Hei! Jeg kom hjem fra jobben og fant en fugl som har det ikke bra. jeg så at den hadde stor sår på ryggen mellom vingene. Den er veldig treg og klarer ikke å fly. det er så trist å se på den. men jeg vet ikke hvordan jeg kan hjelpe. ser ut sånt at den kom til meg for å få hjelp, men jeg vet ikke hva skal jeg gjøre. Det er dove hvis jeg oversatt riktig.

N.N (10.10.2014)

Svar:

Ikke mye du kan gjøre i slike tilfeller, annet enn å holde fuglen i ro i 2-4 uker og å gi den mat. Enten kommer den seg, eller så dør den av skadene.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sykdom og skader

Tårnfalk

Har funnet en Tårnfalk med skadet vinge på fjellet. den skadde vingen henger litt ned men den beveger litt på den. den spiser godt. er det lurt å "binde opp vingene og i tilfelle hvordan gjøres det. Hvist det er brudd, hvor lang tid går det før det er grodd skikkelig Tårnfalken er jo en trekkfugl så egentlig burde den være på vei sørover. Vi har den i et bur i et rom med litt varme, er det ok?

J.N. (12.10.2014)

Svar:

Det er alltid vanskelig å vurdere om skader på fugl bør forbindes, eller om de er såpass enkle at en helst bare bør la fuglen være i ro. En fuglekyndig person bør helst se på fuglen direkte og vurdere tilfellet. Kan du evt. sende bilde?

Roar Solheim (13.10.2014)


#Fuglekasser

Trygt med kattuglekasse i sauebeite?

Hei.

Er det trygt (for ugleunger og sauer) å plassere en kattuglekasse i utkanten av et inngjerdet sauebeite? (Hullet vender mot beitet, som er ganske ulendt og som ikke kommer til å være veldig tett befolket av sau, men som trolig kommer til å ha noen sauer/lam i perioden da ugleungene skal ut av redet.)

Jeg har selv blitt angrepet av kattugle et par ganger, så jeg vet at de kan være veldig aggressive.

Tillatelse fra bonden er allerede innhentet, og han mener visst at det skal gå bra. Tar han feil?

Jeg spør fordi jeg er redd for en situasjon hvor en ugleunge har havnet på bakken og blir trampet ihjel av en uvøren eller nysgjerrig sau. Et annet skrekkscenario er at uglemoren (og/eller -faren) angriper en nærgående sau, slik at denne blir blind e.l.

H. (11.10.2014)

Svar:

Dette tror jeg er et såpass tenkt tilfelle at jeg ikke ville bekymre meg om en såpass usannsynlig hendelse. Bare heng opp kassa. Eggspisende mår er et mye større problem for uglene.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

orrfugl i hagen?

Hei

2 store fugler har flyttet inn i hagen vår på Sotra. De er på/ved fuglebrettet og virker som de ser etter mat. Vet ikke hva vi skal servere dem, men de ser på alle meisene som spiser nøtter og meiseboller.

Fuglene er på størrelse med høns. Den ene er brun med sorte prikker. Den andre er litt større, sort med hvitt parti under halen. De ligner på orrfugl, men den sorte mangler det røde på hodet og halen står ikke opp slik som i fugleboken men går.rett bakover.

Hadde satt pris på svar via mail :-)

O.G. (12.10.2014)

Svar:

Vanskelig å si hva dette er uten et bilde å forholde seg til. Orrfugl holder bare stjerten opp under spillet på våren, ellers ligger den rett bakover.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Fugleforing

Valmuefrø, mat til fugler?

Hei!
Jeg har hagen full av valmuer og lurer på om jeg kan sanke frøene og legge det ut på fuglebrettet?

N.N (13.10.2014)

Svar:

Ja, det tror jeg ikke er noe problem.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sykdom og skader

Trekryper vs vindu

Vi hadde en liten trekryper som fløy inn i vinduet vårt på formiddagen idag. Vi tok den inn, la den i en pappeske med vann og brødsmuler. Den har kviknet litt til nå, men klarer fortsatt ikke å fly. Den klarer å stå på beina, og jeg ser ikke noen tegn til brudd.

Er det noe mer jeg kan gjøre eller noen jeg kan kontakte? Eller bare se an? Og er det noe annet jeg evt skal mate den med?

S. (12.10.2014)

Svar:

Trekryper bør gis matfett med finmalte hasselnøtter (nesten som pulver) gnidd inn i. Du gjør det eneste rette - la fuglen få ro og se om den kommer seg. Trolig har den fått en kraftig hjernerystelse.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspurv med fargefeil

Bilde vedlagt spørsmålet

Finner ingen annen forklaring enn at dette er en gråspurv med betydelig fargefeil, eller??

L.B. (13.10.2014)

Svar:

Dette er en gråspurv med dårlig pigmentutvikling i fjærene, noe som ikke er uvanlig hos en del spurvefugler.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Økologi og atferd

Lom.

Hei.
Jeg lurer på hvor gammel kan en storlom bli. Vi har besøk hvert eneste år av et par som hekker hos oss. Det vil si et lite vann i Setskog. Lurer også på om det er foreldreparet som kommer tilbake hvert år, eller er det en av ungene.
Takk for svar

T.H. (13.10.2014)

Svar:

Lommer kan bli opp mot 25-30 år. Det er de voksne fuglene som kommer tilbake, men det kan skje utskifting av en av partnerne, fordi det er hard konkurranse om å tilegne seg gode hekkeområder.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Diverse

Spørsmål:

Halloisen!
Jeg bor i Stavanger. Jeg har ett par spørsmål angående fugler i rogaland og sånne ting så lurer jeg på om dere kan sende meg telefonnummeret eller epost adress til noen i Rogaland som kan svare meg på disse spørsmålene. Dere er nok ikke kjent i området her så det er nok best å snakke med noen som kjenner stedet litt bedre. Er det ikke noe som heter Stavanger natur og ringmerking museum eller noe sånt som kan svare meg på spørsmålene mine?
Takk for svar :)

N.N (13.10.2014)

Svar:

Hvis du søker på Stavanger Museum finner du kontaktinformasjon på nett. Det samme gjør du om du søker på Birdlife.no (Norsk Orn. Forening), og leter under organisasjon, for Rogaland.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Rødt nebb og helsort og fuglelyd som en kaie. Flere i samme område , kun sett og hørt idag

N.N (28.09.2014)

Svar:

Ikke rødt nebb, men rødt på hodet. Du har temmelig sikkert sett og hørt svartspett!

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Så to fugler på sykkeltur på Hedmarksvidda i går, som lekte/flørtet med hverandre. Ganske store. Den ene lagde kråkeaktige, grove kra-lyder og den andre lagde klare, klangfylte, enkeltstående lokkelyder. Så dem bare oppi lufta over tretoppene, så er ikke sikker på farge/fasong. Lurer på hvilken fugl dette kunne være?

E.S. (05.10.2014)

Svar:

Tipper at du har sett og hørt to ravner.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vet at bildet er helt forferdelig...

N.N (01.10.2014)

Svar:

Dette er en spurvehauk, og bildet er godt nok for identifikasjon.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent rovfugl

hei tok dette bildet av en rovfugl i utkanten av bodø. jeg kunne sagt at det var en ørn, men den smale stjerten gjør meg skeptisk. kanskje de er en falk eller kjerrhauk. hjertelig takk for svar.

M.S. (10.10.2014)

Svar:

Bildet du sendte, er av en gråhegre. Den kan faktisk minne en del om en havørn i fluktprofil.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

glemte bilde

Bilde vedlagt spørsmålet

og beklager uklart bilde

M.S. (10.10.2014)

Svar:

Gråhegre.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Økologi og atferd

krafftigste klør

jeg så en gang et dyreprogram på TV dær han ornitologen sa at ei harperørn har en krafft i klørne såm tilsvarer 6-8 ganger kraften i bittet på en Rottweiler. kan dette stemme?

S.S. (10.10.2014)

Svar:

Umulig å bekrefte eller avkrefte, men harpyørnen har veldig kraftige bein. Den fanger aper.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en trost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk besøk i en busk her i skogen i dag. Hva er dette?

T.L. (11.10.2014)

Svar:

Dette er en svarttrost med enkelte fargeløse (hvite) fjær i hodet. Det er ganske vanlig hos troster.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 10.10.14 i Bergen

N.N (11.10.2014)

Svar:

Dette er en munk, hunn eller ungfugl.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken spove?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Fuglen har markert lys stripe over øyet, men nebbet synes for langt for småspove. Hva mener dere? Bildet er fra i sommer.

N.N (11.10.2014)

Svar:

Dette er en småspove.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En hønsehauk til ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet er tatt i Tydal i midten av september. Er det en hønsehauk. Størrelse som en kråke.

T.S. (12.10.2014)

Svar:

Dette er en ung spurvehauk.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en hønsehauk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt på saksvik Sør-Trøndelag i vinter. Den tok en kråke på en bar kornåker. Størrelsen er ca som en kråke og den fløy i glideflukt nedover med kråken i klørene.

T.S. (12.10.2014)

Svar:

Ja, dette er en ung hønsehauk. Flott bilde!

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med tynt nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Jeg lurer på hvilken fugl dette er?
Den har flydd rett på vinduet vårt her på Brårud - Nes kommune i Akershus

Hilsen Inge Syverinsen

I.S. (12.10.2014)

Svar:

Dette er en trekryper.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Fugleforing

svarttrost

De senere år har vi hatt et økende antall overvintrende svarttrost. Disse kommer ikke på foringsautomatene, og jeg lurer derfor på hvordan man skal arrangere foringen samt hvilken type mat man skal legge ut.

E. (12.10.2014)

Svar:

Svarttrostene liker godt frukt, så dersom du får tak i overmoden eller skadet frukt, så skjær dette i halvdeler og stikk ned på kvister i trærne.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen kom svevende høyt over meg to ganger i går i Nissedal. Er det en Kongeørn? (dårlig kvalitet på bildet)

Halvard Ellefsen

N.N (13.10.2014)

Svar:

Ja, dette er en kongeørn. Bildet er mer enn godt nok for å identifisere den!

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøugle

Mener å ha lest for litt siden at Snøugla var på rødlista.
Var på Dyrøya i Dyrøy kommune i helga og fikk da fortalt av elgjegere at det var observert flere Snøugler, 12/15 stykke.
Skal også være sett på fastlandssida. Kan dette være riktig, eller er det en annen art som forveksles?

R.K. (13.10.2014)

Svar:

Nei, de har nok heller sett en gjeng jordugler.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne står utenfor hybelen til datteren min i Trondheim nå. Hva kan det være?

M.D. (13.10.2014)

Svar:

Dette er en slags tamdue.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Var dette spurvehauk eller hønsehauk?

Hei!
På tur i skogen så jeg en hauk som fløy i store sirkler over et område. Jakter spurvehauk og/ eller hønsehauk på denne måten? (har kun sett spurvehauk jakte mellom husene) Den ble mobbet vekk av kråker. Den var mindre enn kråkene og ga et mørkt uttrykk, men på grunn av lang avstand og motlys, var det ikke mulig å få med seg detaljer.

N.N (13.10.2014)

Svar:

Beskrivelsen din passer best med spurvehauk.

Roar Solheim (13.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fin fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Ka fugl kan dette vera? Er det ein møller eller ein av fluesnapparane eller? Observert på foringsplassen min i rystefeltet i Ørsta dei siste 10 - 12 dagane. Fotografiet er teke i dag 12. Oktober.

I.J. (12.10.2014)

Svar:

Dette er en spettmeis.

Roar Solheim (12.10.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fant død rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken art er dette? Den målte knapt 40 cm fra hode til hale. Funnsted: Indre Troms, tidspunkt 10. oktober

T. (10.10.2014)

Svar:

Dette er ikke en rovfugl, men en død skogsfugl. Litt vanskelig å se sikkert art, men stjerten tyder på ung tiur.

Roar Solheim (12.10.2014)

««første 34 684 - 34 733 av 50 379 siste»»