Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 34 496 til 34 545 av totalt 50 312 spørsmål «forrige neste»
Stillits
Hei. Fikk besøk av en stillits på fuglebrettet i dag, den har jeg ikke sett her på Sekken før (øy utenfor Molde). Hvor vanlig er den her?
N.N (18.11.2014)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, men stillits har blitt mer vanlig i hele Sør-Norge de senere årene, også på Vestlandet, og den blir stadig sett som brettgjest mange steder.
Roar Solheim (18.11.2014)
Hvilken and kan dette være?
Hvilken and tror dere dette er? Bildet er tatt i dag, 18.11.14 ved Bråsteinvannet i Sandnes. Det var mange andre ender sammen med denne, men kun en slik. Har prøvd å lete i bøker og på nett, men finner det ikke ut!
K. (18.11.2014)
Svar:
Dette er en mandarinand hann, en fugl som nok har rømt fra fangenskap (men kan ha vært "på rømmen" i mange år).
Roar Solheim (18.11.2014)
Minimåke?
Hei, var ute på tur tidligere i dag, og fikk øye på en helt hvit fugl.
Kroppen var veldig liten, på størrelse med en trost ca. Det som var spesielt med fuglen var det enorme vingespennet i forhold til kroppen, med litt gråtoner på oversiden av vingene. Nebbet var helt svart, og litt størrelse på. Svarte ben hadde den også. Fuglen virket livlig og fløy hele tiden, satt ikke stille et sekund. Den hadde også veldig raske bevegelser, som når den "latet" som den skulle kjenne på vannet, men ikke klarte det. Vet dere hva slags fugl dette kan være? Har dessverre ikke bilde.
S.E. (30.10.2014)
Svar:
Dette høres mest ut til å kunne ha vært en ung terne.
Roar Solheim (18.11.2014)
Svart fugl med brunt bryst
Kikket ned på gårdsplassen tidlig i dag. Det var rim på plenen, og rett nedenfor vinduet, så jeg enden på en fugl som løp under en av bilene som var parkert der. Så fikk jeg se en annen fugl, trolig av samme art som den første. Det ble også et kortvarig syn, ikke så mye tid til observasjon eller fotografering. Den siste også forsvant under bilen. Det første som slo meg var: Svarttrost. Men et øyeblikk snudde den fronten mot meg. Da så jeg at brystet var rustbrunt og nebbet svart, ellers var hele fuglen svart, så langt jeg kunne se. Den var kanskje litt rundere i brystet enn en svarttrost, og muligens litt mindre. Slo opp i ei fuglebok uten å bli klokere. Jeg har aldri sett en slik fugl før. Bor på øya Gossen i Aukra, Møre og Romsdal.
Randi Ingunn Selnes (31.10.2014)
R.I.S. (31.10.2014)
Svar:
Dette høres mest ut som en svarttrost som ennå ikke har mistet sin ungfugldrakt, som er mer rustbrun.
Roar Solheim (18.11.2014)
Hakkespett
Kan dette være en gråspett, ung hannfugl?
N.N (17.11.2014)
Svar:
Dette er en gråspett, men jeg tror heller at det er en hunn. Den har også skjeggstripe, men mangler rødt i panna, lik dette individet.
Roar Solheim (18.11.2014)
Meis på Gran Canary.
Hei!
Eg såg ei meis på Gran Canary som likna på ei blåmeis i fargesettingane men fargen var svart,ikkje blått.Lurer på kva meis dette er?Dessverre fekk eg ikkje bilde av den.
Helsing Hallvard Lied.
H.L. (17.11.2014)
Svar:
Det høres ut som den blåmeislignende kalottmeisen. Den ser helt ut som en blåmeis, men er helt mørk på hodet der blåmeisen er blå.
Roar Solheim (17.11.2014)
Ukjent fugl.
Tok dette bilde i dag, den har holdt seg her i den siste tiden
på hølland Vegårshei.
G.S. (17.11.2014)
Svar:
Dette er en svarttrost med enkelte hvite fjær, som ikke har tatt opp fargestoff under utvekst. Dette er en ganske vanlig tilstand hos mange trostefugler.
Roar Solheim (17.11.2014)
Ø i en sø så ænder kan ruge
Jeg har en idé om at bygge en eller 2 ande øer i vores lokale sø - da ænderne ikke har et naturligt ruge sted i nærheden - håber måske at I kan hjælpe.
Jeg er en privat engageret borger.
J.W.J. (17.11.2014)
Svar:
Slike kan lages enten som oppfylte øyer, eller som flytebrygger med vegetasjon (gresstorv) på, hvor de forankres slik at de ikke driver inn mot land.
Roar Solheim (17.11.2014)
fugle egg
hei jeg og min datter fant ett egg på størrelsen med ett strutse egg rett uten for huset.Det som var inni var råttent.vilken fugl i norge kan legge egg på den størrelsen?eller er det mulig får at noen kan ha lagt der og bare glømt hele greien?
N.N (17.11.2014)
Svar:
Ingen europeiske fugler legger så store egg, så det spørs om ikke dette ER et strutseegg fra et oppdrett, som noen har lagt ut for moro...?
Roar Solheim (17.11.2014)
Lom
Då får eg laste opp bilde på ny av lom
Kva lom er dette
P.H. (16.11.2014)
Svar:
Dette er en smålom i vinterdrakt.
Roar Solheim (16.11.2014)
Mulig Sibirpiplerke?
Hei,
Var på Utsira i "Bombeuka" og fikk dette bildet som vi i etterkant lurer på om er en mulig Sibirpiplerke. Lyst bryn, lys flekk bakk øyet m/ en liten mørk flekk under får oss til å tro at dette er et mulig funn. Mellomdekkerene er mørke med lyse kanter + at ryggen er svak tegnet bed en litt grønn/brun tone.
Tusen Takk!
Mvh, Bjørn W. Penk
B.W.P. (16.11.2014)
Svar:
Nei, dette er neppe sibirpiplerke. Det ligner mer på en ung lappiplerke enn noe annet, slik jeg tolker tegningene i håndbøkene.
Roar Solheim (16.11.2014)
lom og and
Kva slag lom er dette også kjekt om de kan stadfeste anda.
Bildene er tatt på vestsia på Karmøy
P.H. (16.11.2014)
Svar:
Her er det kun bilde av en and, og det er en svartand, hunn eller ung hann.
Roar Solheim (16.11.2014)
Spurve eller Perleugle
Er det mulig å se om dette en Spurve eller Perleugle.
Bildet er tatt ca kl.13.00 en regnværsdag med dårlig lys.
Ugla satt I toppen av ett grantre, langs en skogsbilvei. Det er ett område med en del hogstfelt ( Her ved ett ca 5 år gammelt hogstfelt med hovedsakelig gran, bratt lende). Litt usikker men tror nok at Ugla's høyde måtte være 20-25 cm.
N.N (16.11.2014)
Svar:
Dette er en spurveugle. Perleugla sitter aldri slik til under jakt, den gjemmer seg som regel mer nede i vegetasjonen. Spurveugla er en dagaktiv jeger, som bruker synet for å oppdage noe spiselig, det er nok derfor den ofte sitter i tretoppene som her.
Roar Solheim (16.11.2014)
hvordan lever ørnen
Hvordan lever ørnen liksom godt ell farligt liv har eit prosjekt
N.N (16.11.2014)
Svar:
Dette spørsmålet lar seg ganske enkelt ikke besvare med et kort og enkelt svar, for det finnes ikke noe fasitsvar på det du spør om.
Roar Solheim (16.11.2014)
Solsikkefrø til ender
Kan jeg mate endene med solsikkefrø? Fikk en hel boks med solsikkefrø av naboen så jeg lurer på om de kan spise dette?
N.N (16.11.2014)
Svar:
Tror ikke solsikkefrø MED skall er egnet for ender, men uten skall burde det gå greit. Det KAN likevel hende at de klarer å fordøye skallene i kråsen, men dette vet jeg dessverre ikke nok om. Forsøk å spørre folk som holder tamender.
Roar Solheim (16.11.2014)
Starelus
Hei. Hva er starelus? Har dette noen sammenheng med fuglen stær("stare" på nynorsk)?
N.N (15.11.2014)
Svar:
Det høres sannsynlig ut, men stær er ikke kjent for å ha spesielle lus.
Roar Solheim (16.11.2014)
mat til småfuglene
stemmer det at man ikke skal gi småfuglene havregryn fordi det vil svelle i magen på de?
R.H.H. (16.11.2014)
Svar:
Nei. Vi har ikke noe som dokumenterer at fugler har problemer med å spise havregryn, så lettkokte havregryn kan du trygt fore med.
Roar Solheim (16.11.2014)
Smitte
Hei, om det oppstår sykdom på foringsplassen, kan sykdom være smittsom/farlig for mennesker/dyr? Hvilke sykdommer er vanligst?
N.N (15.11.2014)
Svar:
Det er i første rekke salmonella-bakterier som kan smitte fra fugl til mennesker. Det finnes minst 1200 ulike typer av salmonella, og den som rammer fugl kan også gå på oss mennesker. Men vanlig håndhygiene (såpevask etter at man har håndtert forplass eller døde fugler), er vanligvis tilstrekkelig for å hindre at man blir smittet.
Roar Solheim (15.11.2014)
Fuglebrett
Hei
Jeg forer fugler på et stort fuglebrett. Har mye fugl, deriblant mye meis og pilfink. Brettet er sånn at fuglene driter på matfatet sitt. Lurte dermed på om jeg burde ta vekk brettet og henge heller opp noe annet? Er det stor sjanse for smitte av diverse sykdommer på dette brettet, sånn som det er nå?
S. (15.11.2014)
Svar:
Småfugler kan rammes av salmonella (en bakterie som også vi får magesyke av), og dersom denne dukker opp, så spres den gjennom fuglenes avføring. I slike tilfeller bør man stenge foringen noen uker og vaske og rengjøre forbrett godt. Alle automater hvor fuglene ikke kan skite ned påp maten er derfor å foretrekke framfor gammeldagse forbrett..
Roar Solheim (15.11.2014)
Kjøttmeisen atferd og kurtise
Hva skal man gjøre for og drøye pensjonistpengene
Jo, studere de fugler man har på tomtens fuglebrett
Og sette opp noen fuglekasser
Så begynner slåsskampen
Frierier og kurtise
For og finne seg en makker til neste vår
Så kommer spørsmålet mitt
Er det noen her i forumet
som studerer kjøttmeisen
Revier og kommene generasjoner
Lar det seg gjøre og utveksle noen erfaringer
Regner med at det ikke er helt lik atferd overalt
Det kommer vel også på biotopen og tilgang til mat
Og om det er i et sterilt betong miljø som byer
Må jo spørre
Har kallenavet
Fant og
noe må man gjøre i fritiden
*
Terje Aarnes. Oslo.
T.A. (10.11.2014)
Svar:
Dine interesse for kjøttmeisens gjøren og laden egner seg for å ta opp i et sosialt medium, bedre enn til disse sidene hvor vi mest forsøker å gi korte svar. Forsøk OA-fugl (Oslo og Akershus ornitologiske forening), jeg tror de har interaktiv nettside hvor du kanskje kan finne andre som også følger meisenes liv.
Roar Solheim (14.11.2014)
Vill fuglmat
Har sikkert gått med 5-6 kg med solsikkefrø så langt i høst, men på grunn av vind blir det noe svinn.
Derfor trenger jeg noen gode råd, slik at dette svinnet ikke går til smågnagere -- som mus og rotter som jeg ikke liker!
Ønsker et godt forslag for hvordan jeg kan kjøpe eller lage en vind og vann sikker forautomat.
Dette er noe som jeg liker å kunne se fra mitt kontorvindu her på Fagerland, som også er på landet og derfor vet jeg som ikke så mange andre i dette landet at det er fullmåne i natt! :)
En god link er mer enn nok til et svar, men ønsker ikke å oppfinne "hjulet en gang til", for å si det slik.
Mine automater henger i noen trær i alen på andre siden av veien når jeg ser ut av mitt kontorvindu.
Andre løsninger mottas med takk, men selv synes jeg det er veldig hyggelig å kunne studere "fuglebrettet" når jeg tar en kaffepause.
Mvh. John
J.N. (07.11.2014)
Svar:
Hvis du ikke vil ha matrester ned på bakken, bør du helst ikke fore med frø, men med fett som fuglene må hakke løs. Spekk, sauetalg, meiseboller og halve kokosnøtter er da ypperlig.
Roar Solheim (14.11.2014)
Vinterforing
Hei, har tidligere år foret mye småfugl og hatt veldig mange fine opplevelser. Hvor viktig er det å ha daglig foring? Jeg kommer til å være borte i perioder på fire fem uker i vinter, og i disse periodene vil en nabo kunne fore dem. Men naboen er nok noe mer tilfeldig i sin foring, så jeg lurer derfor på om det er ok om jeg forer fugler for eksempel hver dag eller annen hver dag, mens min nabo kanskje bare gjør det en eller to ganger i uka? Vil så veldig gjerne gå vinteren i møte sammen med småfuglene (kjøttmeisen er allerede på plass og lurer på om det snart skal skje noe..)Er det uklokt å starte med det som nok kan bli en noe mer ujevn foring enn det som jeg normalt har praktisert?
H.D. (05.11.2014)
Svar:
Fugler finner vanligvis raskt alternative forplasser hvis det skulle være tomt hos deg noen dager. Spesielt dersom du bor nær andre mennesker, så vil det alltid være noen som har lagt ut fuglemat.
Roar Solheim (14.11.2014)
Hvorfor oppfører en fugleflokk seg slik den gjør?
Har for eksempel kaieflokker ledere eller det primært selvorganiseringsprinsipper?
Svar og tips til ytterligere lesing settes pris på.
A.L. (06.11.2014)
Svar:
I en kaieflokk er det neppe en bestemt lederfugl, men mer at fuglene følger hverandre. Forsøk å finne bøker om fuglenes økologi og levevis (søk på nett).
Roar Solheim (14.11.2014)
Duer kommer daglig i flokk
Hei
Vi mater jevnlig fugler, både småfugler fra foringsautomater, og duer og skjærer med mat på bakken. Det vi har undret litt på i det siste, er duene som daglig kommer flyvende i flokk et eller annet sted fra. Her vet de at de finner mat, så det er ikke rart de kommer. Men det vi lurer på er knyttet til flokk-adferden.
- Har de en leder-fugl som liksom «bestemmer»: - OK, kom igjen, nå flyr vi til Nilsens hage og sjekker om de har lagt ut noe mat. Eller er det slik at de er likestilte i flokken, så hvis én bestemmer seg og tar løs - uansett hvem - vil de andre automatisk følge etter? Eller er det andre forklaringer?
K.N. (01.11.2014)
Svar:
Dette vet jeg ikke sikkert svar på, men jeg antar at den siste varianten er den mest sannsynlige. Hvis en av duene letter fordi den er mest sulten, følger trolig de andre etter fordi de helst flyr i flokk (da har de større trygghet overfor rovfugler og andre farer).
Roar Solheim (14.11.2014)
Snøspurv-nei.
Hei.
På Sola på Jæren så jeg en liten flokk med små runde hvite spurveformede fugler i pæretreet mitt. De var ca. 7,5 cm høye og tilnærmelsesvis kuleformede. De hadde en gråsvart rand nederst på vingene og også noe annet gråsvart. De var hovedsaklig lyse,lyse grå. Det var som sagt en liten flokk-10-15 ex.. Hvilken fugl kan dette være? Hilsen Kari
K.S. (04.11.2014)
Svar:
Mistenker at du har sett en familiegruppe med stjertmeis, snøspurv var det garantert ikke i et pæretre.
Roar Solheim (14.11.2014)
fuglerforing
hei driver og mater fuglene her i tvedestrand og folk er enig atte de spiser helt vilt folk må jo fulle på når det er gått 2 dager hva har skjedd med de di spiser og spiser helt vilt=O hvar en dame som sa " ja det er jo vilt hvor mye de spiser det har bare 2 dager så må jeg fylle på igjen"
N.N (31.10.2014)
Svar:
Det er store variasjoner i hvor raskt matfatet tømmes på ulike forplasser. Dette høres ut til å være en forplass som ligger på et gunstig sted, dvs. et sted hvor fuglene føler seg trygge.
Roar Solheim (14.11.2014)
Enslig fugl
I hele sommer og fortsatt er det en fugl som er helt alene i bukta her. Den dukker og er ganske lenge borte av gangen og da har den også svømt et stykke under vann. Den er helt mørk og har lang hals, men er ikke så stor som en gås. Sjekket fugleboken og den ligner på en skarv? Kan det vær det og vil den greie seg alene i vinter?
N.N (04.11.2014)
Svar:
Det kan godt være en skarv, og den klarer seg utmerket godt alene om vinteren, bare den finner nok fisk å spise, og vannet ikke fryser til.
Roar Solheim (14.11.2014)
Meis i peisen
I dag tidlig var det kommet en meis inn i vår gasspeis gjennom pipeløpet. Peisen må demonteres for å få fuglen ut. Hvor lenge overlever fuglen uten mat og drikke?
N. (06.11.2014)
Svar:
En meis kan kanskje klare seg et par dager uten mat, men neppe noe særlig lenger.
Roar Solheim (14.11.2014)
Hvilken meis?
På fuglebrettet i dag var det en for oss ukjent fugl. Den var litt mindre enn ei kjøttmeis,men lignet mer en blåmeis(lysere blå, og uten den hvite tegninga rundt "hatten") Hadde en mørk, bred stripe på brystet. Hodefasongen var mer som ei spettmeis (uten sammenligning forøvrig) Har ikke tatt noe bildet, og observasjonene er få, men den var helt sikkert ikke en av de sju meisemne vi kjenner. Noe forslag?
B.S. (08.11.2014)
Svar:
Nei, det er vanskelig å se for seg hva du kan ha sett. Det beste er om du eller noen andre kan klare å få tatt et bilde av fuglen og sende til oss.
Roar Solheim (14.11.2014)
Overvintering fugler
Hva kan vi gjør til å bidra til at småfuglene ikke fryser i gjeld, finnes det noe for og gi dem le fra kulden?
M.A.W. (06.11.2014)
Svar:
Det beste en kan gjøre for små fugler om vinteren, er å gi dem nok fet mat (fett og fettholdige frø)(. Fett er brennstoffet som gjør at de kan holde varmen gjennom en kald vinternatt.
Roar Solheim (14.11.2014)
Meiseboller
Har planer om å lage egne meiseboller i år. Er det noen kornslag eller nøtter jeg bør holde meg unna? Sånn bortsett fra det som er saltet da? Og er det noe som er bedre for fuglemager enn annet? Vurderer å lage noen av de i kopper og henge opp koppene ute slik at skjærer og kråker ikke tar alt - vil det fungere for de minste fuglene å spise fra en "liggende" kopp?
H. (07.11.2014)
Svar:
Det beste er å fylle meiseboller med fettholdige frø, og da er ikke kornsorter det beste. Hasselnøtter, jordnøtter og solsikkefrø er derimot velegnet til å fylle i en meisebolle.Hvis du vil unngå at kråkefuglene stikker av med hele meisebollen, så sjekk siste nummer av Fuglevennen og se på de bur/forautomatene som nå finnes i salg hos Natur og Fritid.
Roar Solheim (14.11.2014)
skærer
Hei. Jeg er veldig glad i skjærene som bor rundt meg. Kunne det gå an å lage en vinterbolig til dem. Evt. Et tilholdssted? Jeg har lyst til å gi dem mat av og til og bli mer kjent med dem. Vi har stall som de drister seg inn i av og til. Men vi har også hunder som liker å leke ( jage dem ) og en katt. De tilbringer mye tid her daglig. De finner mye spiselig av matavfall som vi hiver på en åpen møkkdynge fra stallen. Mvh
G.H.Å. (07.11.2014)
Svar:
Skjærer sitter nok mest åpent i trær, eller oppunder takkonstruksjoner, bjelker og lignende. Jeg tror ikke du vil få dem til å benytte spesialkonstruerte anordninger, så det beste du kan gjøre for skjærene, er egentlig å gi dem mat når det blir mye snø og kulde.
Roar Solheim (14.11.2014)
Hakkende spettmeis
Vi har en fuglekasse på husveggen.De siste dagene har vi opplevd at en spettmeis hakker i den, hvorfor? Vi har kjøpt kamera for å sette inn,når er rett tid for dette? Vi bor i Os i Hordaland.
G.M. (08.11.2014)
Svar:
Dessverre ikke mulig å gi noen forklaring på denne oppførselen.
Roar Solheim (14.11.2014)
tidsskrift
hei, jeg ble medlem i fuglevennen for ca. et år siden og har fått vårutgivelsen. men jeg har enda ikke fått høstnummeret. hvorfor har jeg enda ikke fått det? og må jeg kanskje registrere meg på nytt?
M.S. (13.11.2014)
Svar:
Det var underlig. Ta direkte kontakt med NOF-kontoret i Trondheim, det er de som organiserer medlemsregister og forsendelser.
Roar Solheim (14.11.2014)
Kattugler -- skremt av viltkamera?
Hei.
Blir kattugler skremt av de røde LED-lampene på et viltkamera som tar varme- og bevegelsesaktiverte, infrarøde bilder om natten og er montert ca 70-80 cm fra åpningen på en uglekasse?
Kameraet er av denne typen:
http://www.viltkamera.no/webshop/acorn-ltl6210mmext-12mp-hd-viltkamera-mekstern-antenne-p-226.html
H. (14.11.2014)
Svar:
Det tror jeg ikke, men kan ikke gi deg et sikkert svar, for jeg har ikke testet dette ut selv. Imidlertid ser det ikke ut til at de reagerer særlig på et kraftig blitsblink.
Roar Solheim (14.11.2014)
hva var det jeg så i sjøen ?
Jeg bor i Ulvik, så nær sjøen at jeg ser ned på det vi kaller Ulvikpollen, innerste del av fjordarmen.En ettermiddag så jeg noe rart. Først trodde jeg det var en ganske stor mørk fisk som spratt opp, men med kikkert fant jeg ut at det var en fugl. Mørkt hode og lang hals. Kom stadig opp, dukket ned, ble lenge under, kom opp igjen et stykke nunna. Holdt lenge på med dette. Måkene viste stor interesse. Etter oppvisning ca. et kvarter lettet fuglen og fløy inn mot Snauholmen innerst i fjorden. Hva var dette ?
B.E.H. (14.11.2014)
Svar:
Det høres mest ut som at du har sett en skarv som dykket etter fisk.
Roar Solheim (14.11.2014)
Har orrhaneunger det røde feltet over øynene eller får de det først når de er kjønnsmoden ?
N.N (12.11.2014)
Svar:
Det vet jeg ikke, men det er også litt avhengig av hva du sikter til. Orrhanenes røde overøyefelt vokser nemlig og blir større i parringstiden om våren, og i denne formen har nok ikke unghanene slike felter før tidligst våren etter at de er klekket, kanskje ikke helt før de er 1 og 3/4 år gamle. Men de har også rødt over øyet, som er delvis skjult av fjær resten av året, og når dette feltet utvikles tror jeg ikke er omtalt særlig godt i litteraturen.
Roar Solheim (12.11.2014)
Rovfugl jaget tiur
Hei! Vi bor i Finsland, nord i Songdalen, Vest-Agder. Litt tidligere i høst opplevde vi at en Tiur forsøkte å søke tilflukt mellom huset og stilaset. (Hvilket gjorde at det fikk seg en lite trøkk i den ene vingen og trengte en pause utenfor verandadøren før den kunne fly videre igjen). Jeg satt i stua da det skjedde og så en STOR mørk skygge fly forbi - så egentlig bare en stor vinge - og det jeg tror var hvite vingefjær fly forbi, samtidig som jeg hørte et dunk og så en mye mindre mørk skygge falle mellom huset og stilaset. Min umiddelbare tanke var at nå har ei ørn tatt/mistet/skadet vår svart/hvite katt.. Men det var altså en tiur.. Noen ide om hva slags rovfugl det kan være, for vet ikke om så mange med hvite vingefjær som hekker her? Vet at vi har Musevåk (hadde en juv. som jaget svaler inn på låven et par somre siden), og tror jeg har sett Kongeørn. Det kan stemme med Kongeørn på størrelsen, men ikke med de hvite vingefjærene.. Blir glad for tips - gøy å vite hva som beveger seg i luften over oss :-)
H. (12.11.2014)
Svar:
Ung kongeørn har hvitt inne i håndsvingfjærene, og kongeørn er nok den eneste som kan ha klart å lette med en tiur, og det må i så fall ha vært en ung, ikke altfor tung tiur. En voksen tiur opp mot 5 kg ville neppe en kongeørn klare å løfte.
Roar Solheim (12.11.2014)
Andefugl
Observasjon av ender i Hafrsfjord 10.11.2014.
Vi så en flokk på ca seks ender som vi mener ligner mest på sjøorre. Imidlertid stemte ikke sjøorrens hvite vingebånd med endene vi observerte. Disse hadde det hvite vingebåndet tvers over midten av vingen. Vi lurer derfor på om dette kan være en annen art.
M.Ø.S. (10.11.2014)
Svar:
Det høres nesten slik ut, men jeg kan ikke si hvilken basert på informasjonen.
Frode Falkenberg (12.11.2014)
ugler
hvor mange ugler finnes det i verden
N.N (12.11.2014)
Svar:
Det avhenger litt av hvilken systematikk en velger å følge, men det finnes omkring 250 uglearter i verden. Fremdeles blir det oppdaget nye arter i tropiske skogområder!
Roar Solheim (12.11.2014)
ung havørn
har en ung havørn på foringa mi for konge/havørn på en øy innenfor Vega i nordland.deter den eneste ørna som er merket, som jeg har sett, i distriktet vårt. hvor gammel er den, og hvor kommer den fra. kjennetegnet lyder:N1 43. sølvfarget på venstre fot, og den høyre ringen er blå. takk for svar!
H.W. (01.11.2014)
Svar:
Dette ser ut til å være en helt ung fugl. Send meldingen til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, de kan kanskje vite nærmere hvor eller når fuglen er merket.
Roar Solheim (11.11.2014)
Ugle
Jeg var ute og jogget i kveld i 19.30 tiden. Jeg hadde med meg hund og hadde hodelykt. Hunden befant seg ca. 10 meter foran meg, midt i lyskjeglen. Plutselig svingte det inn en ugle i lyset mellom meg og hunden min, med tydelig retning mot hunden. (Hunden er ca 12 kg, og 45 cm høy over skuldrene) Ugla flakset mot hunden men svingte unna for så å komme mot meg. Jeg tok raskt av meg hodelykten og holdt den litt over hodet og lyste mot ugla. Ugla flakset rundt oss et par sekunder før den fløy over et steingjerde og satte seg ca. 15 meter unna oss. Jeg lyste mot ugla som vekslet mellom å se på oss og snu seg vekk. Ugla lettet igjen og kom rett mot meg/lyset. Den stod i kanskje 5 sekunder et par meter fra meg vendt mot meg på flaksende vinger, før den fløy tilbake og satte seg litt lenger borte (ca. 40-50 meter). Fikk inntrykk av at Ugla ville jage oss bort, men fra hva? Eller hadde den lyst på hunden min? Ugla hadde tydelige lysegrå halvmåner rundt øynene med en litt mørkere kant rundt, ellers forholdsvis mørk. Dette var ca. 300 meter fra sjøen i åpent landskap, i Hå kommune på Jæren.
Lurer på om det er mulig å si noe om årsak til atferd, og hvilken type ugle det er? Ville anslått høyde på ugla når den satt på ca. 30 cm +/- en hel del cm :)
O.E.K. (03.11.2014)
Svar:
På det stedet du beskriver er det mest sannsynlig at du har sett en jordugle. Den KAN ha vært interessert i å følge med hunden din (eller noe den kan ha tolket som et revelignende rovdyr), for å se om den kanskje kunne skremme avsted en mus, som ugla så kunne slå ned på.
Roar Solheim (11.11.2014)
HEI.
Så en fugl i hagen her om dagen som jeg ikke har sett før. Den var på størrelse (kanskje litt større)enn en gråspurv. Gråbrun på farge, men under var den oransje. Har sett på spurvefugler og finker, men har ikke sett noen som ligner. Håper dere kan hjelpe meg.
E.O. (11.11.2014)
Svar:
Et bilde ville hjulpet. Prøv å se etter tegninger eller bilder av bjørkefink i vinterdrakt.
Roar Solheim (11.11.2014)
nebbdyr alder
Vor gammelt kan ett nebbdyr
og vor blir ca ett nebbdyr vanli
S. (11.11.2014)
Svar:
Det bør du selv lete på nettet etter. Nebbdyr er ikke fugler, og her kan vi mest om fugl.
Roar Solheim (11.11.2014)
krysning av ulike meiser
hei, jeg har en meis på fuglebrettet mitt som ser ut som en krysning av granmeis og kjøttmeis. Den er på størrelse med en granmeis og har hodetegningene dens, men resten av kroppen har fargen til kjøttmeisen. Kan meiser krysses med hverandre?
G.A.S. (11.11.2014)
Svar:
Det kan de kanskje, men neppe disse to artene. I et slikt tilfelle er et bilde absolutt avgjørende, så forsøk å få fotografert fuglen.
Roar Solheim (11.11.2014)
Spørsmål:
Lurer på om jeg kan gi pærer til fuglene?
I. (11.11.2014)
Svar:
Ja. Del dem i to og stikk dem ned på en grein. Både trostefugler og meiser spiser pærer.
Roar Solheim (11.11.2014)
Fuleunge.
Hva er dette.
B.O.W. (11.11.2014)
Svar:
Dette er en ung svarthvitfluesnapper.
Roar Solheim (11.11.2014)
Kunstig dvergfalk reir
Hei!
Bor i Sandnes i Rogaland. Jeg leste netopp at det går ann å få dvergfalken til å hekke hvis man lager et kunstig reir. Er det stor sansynlighet for at man kan gjøre dette i Rogaland?
N.N (10.11.2014)
Svar:
Siden dvergfalken er hekkefugl i Rogaland, er det absolutt mulig å lage kunstige kvistreir for den. Disse er egentlig imitasjoner av kråkereir.
Roar Solheim (11.11.2014)
Kattugle og katt
Kattugla holder til ved gården hvor jeg bor. I skumringa om kvelden jakter den etter mus og setter seg på hustak eller stolper mellom hvert søk. En kveld var jeg ute på tunet med katta mi. Det var fullmåne og vindstille. Plutselig var det to kattugler over oss. De sirklet i fire meters høyde, helt lydløst, og syntes å være interessert i katta, men gikk ikke til angrep.
Spørsmålet er: Kan kattugle ta katter? Hva er opprinnelsen til navnet kattugle?
T. (09.11.2014)
Svar:
Det er nok tvilsomt om ei kattugle klarer å ta en voksen katt. Små kattuger hadde nok gjort godt i uglemagen, men de foretrekker smågnagere. Navnet kattugle kommer av uglas katteaktige lokkelyder.
Frode Falkenberg (10.11.2014)
Mulig Polarmåke?
Hei, var ved Østensjøvannet i Oslo for et par dager siden, og da jeg gikk igjenom bildene mine for dagen merket jeg denne måken, som skilte seg litt ut. Har hørt at Polarmåken er grå hele veien ut til vingespissene, og har et gult nebb med rød detalj. Har blitt observert der før, og vet at de kan sees nå. Tusen Takk!
B.W.P. (03.11.2014)
Svar:
Dette ser fort ut som en polarmåke, men voksne gråmåker som ikke har komplettert sin flygefjærmyting kan se "helhvite" ut. Skulle med andre ord ha sett bedre bilder som viser detaljene på vingespissen bedre.
Frode Falkenberg (10.11.2014)