Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 34 471 til 34 520 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Vingeformer
Hei.
Jeg sitter nå og leser om fugler til eksamen. Pensumet mitt er på engelsk, og lurte derfor på om noen kan hjelpe meg med å gi meg de norske navnene på de 4 basisformene på fuglevinger?
Direkte oversatt blir det noe som:
-elliptiske vinger (som fluesnapperfamilien)
-høy aspekt ratio vinger (som svalefamilien)
-dynamisk oppadstigende vinger (underorden måkefugler)
-Høy-løft vinger (rovfugler)
Tusen takk!
-karoline
K. (28.11.2014)
Svar:
Disse betegnelsene har jeg ikke sett oversatt direkte til norsk som korte begreper, men mer som beskrivelse av vingeform. Fluesnappere har avrundete vinger, svaler har lange og spisse vinger som gir mulighet for hurtig flukt (lange og spisse vinger går igjen hos mange hurtigflygere). Måker har også relativt lange og spisse vinger, uttrykket må relastere til dynamisk oppadstigende luftmasser (dvs "kaotisk luft"), mens rovfugler som bruker oppadstigende varmluft, har brede og runde vinger som gir godt løft inne i en oppadstigende varmluftsboble.
Roar Solheim (30.11.2014)
Skrik i natten
På tur ned fra løvstakken i Bergen rundt midnatt hørte jeg et par veldige skrik fra skogen. Kan nesten beskrives som heksehyl/skrik. Har hørt litt på lyder på en nettside og det nærmeste jeg kom var våk-lyder, men bekjente mente det kunne være hegre. De lydene jeg finner på nett av hegre, ligner ikke, men den har vel sikkert et repertoar av lyder.
H.J. (26.11.2014)
Svar:
Det er meget vanskelig å artsbestemme lyder ut i fra beskrivelse med ord, og i dette tilfellet kan jeg dessverre ikke komme opp med noe godt alternativ. Gråhegrer KAN rope hest og kraftig hvis de blir skremt opp fra nattetreet sitt når det er mørkt, men vanligvis er de stille om natta.
Roar Solheim (27.11.2014)
Storskarv i indre sogn ?
Hei ! Min mann og eg bur i Ofredal, adr 6885 Årdalstangen. Den 17.nov reiste vi nedover til Ytre Ofredal ned til sjøen for å hente nokre sauer.Der såg vi ein stor svart fugl som vi meiner var ein Storskarv.Den var aleine og sto ute i sjøen på eit utbygg på kaia.Den sto heilt roleg utan å flakse med vingane , gapte litt og strekte på halsen . Verka ikkje redd , sjølv om bilen kom og snudde nede ved kaia, ca 30 m frå fuglen. For oss var dette eit uvanleg syn , me har ikkje sett denne fuglen her. I kikerten såg vi at fuglen var lys under nebbet og nedover buken. Den hadde ikkje fjørtopp. Kan dette ha vore ein Storskarv ?
T.A.L. (27.11.2014)
Svar:
Dere har høyst sannsynlig sett en ung storskarv. Jeg bodde selv i indre Sognefjord i fem år, og hver vinter hadde vi storskarv sittende på en stake i fjorden.
Roar Solheim (27.11.2014)
Spørsmål:
Er ugle en trekkfugl?
N.N (27.11.2014)
Svar:
"Ugle" er fellesbetegnelse for ca 250 fuglearter som finnes i hele verden (unntatt i Antarktis), og gruppen rommer både rene trekkfugler, streifere og stedfaste arter. Det samme gjelder blant de ti artene som finnes i Norge.
Roar Solheim (27.11.2014)
Vandrefalk eller Jaktfalk
Tror dette er en Vandrefalk, er ikke sikker. Ka menes om dette?
Ø.Z.A. (27.11.2014)
Svar:
Nei, dette er en voksen jaktfalk. Flott bilde!
Roar Solheim (27.11.2014)
Skjære
Jeg ser i dag at det sitter en skjære under bordet i bakhagen. Den satt på en ring som beina på bordet er festet på. Det er ca. 3 grader nå i kveld (kl. 1600). Kan de ta seg en lur, eller er den skadet? Jeg gikk bare inn igjen uten å forstyrre den.
N.N (27.11.2014)
Svar:
Det er nok dessverre helt umulig å vite hvorfor fuglen sitter der den gjør, uten selv å kunne observere dens oppførsel.
Roar Solheim (27.11.2014)
Skogdue
I to dager på rad har jeg nå sett det jeg går ut fra er skogduer på Tanumplatået i Bærum. De har sittet på ledningene like nednfor Tanum gård. I dag telte jeg 32 stk. Jeg har hørt at det er nedgang i skogduebestanden og at de vanligvis ikke opptrer i så store flokker. Men særlig i dag da det var så fint vær, var det mulig å se dem ganske tydelig og jeg er ganske sikker på at det må være skogduer. Virker det sannsynlig? Jeg har dessverre ikke noe tydelig bilde.
K.B. (26.11.2014)
Svar:
Det hekker en del skogdue på Østlandet, og det er ikke umulig at du kan ha sett en flokk som er på trekk nå.
Roar Solheim (26.11.2014)
Hvilken art?
Liten fugl fotografert på lang avstand sør i Spania.
N.N (25.11.2014)
Svar:
Ser ut til å være en svartrødstjert.
Roar Solheim (25.11.2014)
Hegre
Er det mulig å se hvilken hegre dette er? Tatt i Spania.
N.N (25.11.2014)
Svar:
Ser ut til å kunne være en kuhegre.
Roar Solheim (25.11.2014)
Noen tips til å få flere fugler til foringsplassen ? (ikke flere typer)
Hei
Vi har problemer med å få fugler til å oppdage/like fuglematen vår.
Det er verken stor aktivitet ved utlegging av meiseboller, brødsmuler eller solsikkefrø. Vi bor i et borettslag med mest små eneboliger , men med mye grøntområder. Jeg tror ikke det er mangel på fugler i området.
Har dere noen lure tips ?
Er det fordi foringsplassen ikke er innarbeidet ?
A. (25.11.2014)
Svar:
Det KAN være så enkelt at fuglene føler seg utrygge der forplassen er, og dermed ikke kommer dit. Da er enesate alternativ å flytte forplassen nærmere skog/trær slik at fuglene får bedre skjul. Men dette behøver heller ikke trekke ned flere fugler, så det er dessverre ikke mulig å gi et patentsvar på slike problemer.
Roar Solheim (25.11.2014)
Linerle
Det ble i går, 24-11-2014, observert en linerle, hann, utenfor kontorbygget her i Asker, Asker Panorama. Den snappet og spiste antagelig innsekter. I dag er det minusgrader, den bør komme seg sydover, men hvor lenge venter den med det?
T.P. (25.11.2014)
Svar:
Dette er trolig en ungfugl som er sent avsted. Den BØR starte trekket omgående, men det hender faktisk at enkelte linerler prøver å overvintre.
Roar Solheim (25.11.2014)
Katten tok en fugl
Katten min kom med en fugl og den kan ikke fly, det ser ikke ut til at den har noen skader eller smerter. Men den klarer ikke å fly, så den vil ikke overleve ute i det fri. Men den er jo vill så jeg kan jo ikke beholde den, hva skal jeg gjøre?
Å.K.G. (25.11.2014)
Svar:
Hold fuglen i en pappeske over natta, gi den tilgang til vann. Den KAN komme seg, men kan også dø pga indre skader etter katteklørne.
Roar Solheim (25.11.2014)
Kokosmasse farlig for fugler!
http://www.rspb.org.uk/makeahomeforwildlife/advice/helpingbirds/feeding/whatfood/
Se nedover på siden under 'milk and coconut'
N.N (24.11.2014)
Svar:
Takk for lenka. Ved bruk av kokos anbefaler RSPB altså å unngå alt annet enn ferske delte kokosnøtter. Kokosmasse og gamle kokosnøtter må ikke brukews, da de utgjør en fare for fuglen.
Frode Falkenberg (25.11.2014)
Sanger
Hei. Dette bildet er tatt helt sør i Spania sist helg. Kan det være er bonellisanger?
N.N (25.11.2014)
Svar:
Nei, det er nok en gransanger.
Frode Falkenberg (25.11.2014)
Art?
Hvilken art er dette? Synes det ligner på en sørnattergal..
Fra Spania.
N.N (25.11.2014)
Svar:
Dette er en hunnfarget rødstjert.
Frode Falkenberg (25.11.2014)
Kokosmasse farlig for fugler!
Hei! Svar til den som spurte om kokosmasse er farlig for fugler: Ja, det er farlig! Leste en artikkel om dette som jeg ikke finner igjen akkurat nå, men altså, ikke gi dette til fuglene. Jeg er ikke så sikker på at fettblandingen i halve kokosnøttskall inneholder kokos, tror det er vanlig fett, som i meisebollene.
N.N (24.11.2014)
Svar:
Det hadde vært veldig bra om noen kunne finne riktig referanse til denne påstanden.
Roar Solheim (24.11.2014)
Svane med fiskesen rundt nebbet
Hei!
På Ulvenvannet på Lierskogen er det en svanefamilie med to foreldre og seks barn. De holder til innerst mot Gamle Drammensvei. Alle er merket. Ett av disse barna har fått en fiskesen rundt nebbet. Hvilken instans bør varsles om dette?
H. (24.11.2014)
Svar:
Ta kontakt med lokal viltnemnd eller lokale fuglefolk.
Roar Solheim (24.11.2014)
Spørsmål:
På grupper på fb er der mange som er i tvil om de kan bruke kokosmasse fra poser i meisebollene, Syns å huske du har svart nei på det spørsmålet før?
I. (23.11.2014)
Svar:
Jeg har ikke berørt dette temaet tidligere, men noen andre av de som svarer kan ha gjort det. Har selv ikke hørt at det skal være noe spesielt med denne kokosmassen, så jeg tror i utgangspunktet at den burde kunne brukes, siden fuglene gjerne hakker på kokosnøttmasse i halve kokosnøtter
Roar Solheim (23.11.2014)
Rødstrupe
Kan dette (bildet) være en Rødstrupe? Observert utenfor kjøkkenvinduet mitt ved foringsplassen på Jensvoll i Bodø ca. kl. 12:30 23.11.2014.
B.E. (23.11.2014)
Svar:
Ja, dette er en rødstrupe.
Roar Solheim (23.11.2014)
Jaktfalk i Oslo?
Nå på fredag fikk kjæresten min ett noe uventet besøk på verandaen på Ekeberg i Oslo.
Etter å ha studert litt bilder på nett er jeg temmelig sikker på at det var en Jaktfalk/vandrefalkVingespennet var over meteren.
Dessverre tok den vingene fatt da jeg skulle til å ta bilde.
Er det mulig å forveksle disse med noe annet?
A. (23.11.2014)
Svar:
Det kommer helt an på hvor bred erfaringsbakgrunn observatøren har. Det er fullt mulig å forveksle unge hønsehauker med ungfugler av de to falkene, men kjenner en falkenes karakter, burde det være mulig å se forskjell. Ung vandrefalk er nok den mest sannsynlige av de to falkene i Oslo.
Roar Solheim (23.11.2014)
Tørrfisk og fugleskitt
Hei!
Kan det ikke være ett problem med sjøfugl som setter seg på
hjellene og skiter på tørrfisken?
N.N (22.11.2014)
Svar:
Det må du nok spørre tørrfiskprodusenter om...
Roar Solheim (23.11.2014)
Fuglelyd etter mørkets frembrudd
Hører ofte en fugl på kvelden og om morgenen mens det er mørkt.Høres ut til at det er en litt stor fugl,med en skarp huit lyd
E.K. (22.11.2014)
Svar:
Det spørs om det ikke er lyden fra en kattugle hunn du hører - et skarpt, "eeeitttt"-rop.
Roar Solheim (22.11.2014)
Nøttekråke
Sibirnøttekråke? Bilde tatt på Moholt, Trondheim for noen dager siden.
B.O.W. (22.11.2014)
Svar:
Denne virker såpass kraftig i nebbet at jeg tror det er sibirnøttekråke. Mener forøvrig at det er en gruppe sibirnøttekråker som etablerte seg i Trondheimsområdet etter en invasjon for en del år siden.
Roar Solheim (22.11.2014)
Finner ikke i bøkene mine...
Hei. Så for en time siden en fugl jeg aldri har sett. Kunne være spurv/fink el.l. Den var i hovedsak hvit mulig noe rødlig i hoderegionen kanskje ellers også. Vingetuppene (ca 3cm?) var helt sorte.
På delvis nypløyd åker i Sandefjord.
Hva kan det være?
L.A. (22.11.2014)
Svar:
Det høres ut til at du kan ha sett en snøspurv i vinterdrakt. Den har litt brunrødlig skjær på hodet nå om vinteren.
Roar Solheim (22.11.2014)
Sjelden fugl
I går, på Tungenes v/Stavanger, løp det en fugl foran meg. Den var lys brun på hodet, nesten beige, den hadde ingen markeringer rundt øynene, kroppen var lys brun med mye hvitt og da den fløy og jeg så den bakfra hadde den veldig mye hvitt fra kroppen og ut på vingene. Det så nesten ut som om vingene var hvite når den fløy. Men når den løp var vingene også lys brune. Den var større enn en linerle og mindre enn en trost og lignet ikke på noen av de vanlige her i området.
E. (22.11.2014)
Svar:
Vanskelig å si sikkert hva dette kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen. Det kan kanskje ha vært en snøspurv i vinterdrakt.
Roar Solheim (22.11.2014)
Heilo med pil gjennom brystet.
Ennå et bilde av heiloen som viser hvor pilen sitter.
E.M.N. (21.11.2014)
Svar:
Se svar på første bilde.
Roar Solheim (22.11.2014)
Heilo med pil gjennom brystet.
Fra 29.05. til 03.06. i år observerte vi en heilo som hadde pil gjennom brystet. Den lette etter mat på jordet, fløy tilsynelatende ubesværet. Først trodde vi den hadde fått noe strå imellom fjærene, men ved å ta bilde med telelinse så vi at det var en pil som gikk tvers gjennom brystet. At noen kan skyte pil etter fugler er uforstående. Hvor lenge kan den ha gått med dette, og vil den klare seg lenge tro? Vi så den ikke etter den 03.06.
E.M.N. (21.11.2014)
Svar:
Det ser ut til at fremmedlegemet virkelig går under huden på fuglen, slik at det sitter fast, men det går neppe gjennom vitale deler av halsen til fuglen - da ville den ha omkommet. Men jeg er ikke overbevist om at det er en normal pil noen har skutt etter fuglen. Slike piler er vanligvis 40-50 cm lange, og hadde fuglen blitt truffet av en slik, ville den ikke ha klart å lette med den. Det er heller ikke sannsynlig at en slik ville knekke og etterlate et kort fragment som her. Dersom dette ER påført av mennesker, minner det mest om små piler som skytes ut gjennom blåserør, en jaktmetode som nesten ikke brukes andre steder enn i Syd-Amerika. Heiloer overvintrer for det meste i Europa, noen trekker helt til Nord-Afrika. Jeg mistenker derfor at dette kanskje skyldes et naturlig uhell enn menneskers verk.
Roar Solheim (22.11.2014)
mengde av rødstrupe
hei, leste på tidligere spørsmål at det er mange overvintrede rødstruper. har detter med at klimaet blir varmere?
og fins det rødstruper i bodø?
M.S. (21.11.2014)
Svar:
Svært vanskelig å si sikkert. Det kan være mange ungfugler produsert i år pga lang og varm sommer, noe som gir flere fugler nå på høsten. Dersom vinteren blir kort og snøfattig, kan mange av disse klare å overvintre og overleve. Kald og snørik vinter tar dessverre livet av mange rødstruper, gjerdesmetter og andre overvintrende trekkfugler.
Roar Solheim (22.11.2014)
Spørsmål:
Hei, 29 juni i år fikk jeg for første gang i mitt 73 årige liv " nærkontakt " med svartspett. Dessverre for sen med kameraet til bilde. Ble ganske så overrasket over størrelsen . Nå lurer jeg på om det finnes noen god oversikt over bestanden av svartspett her på Tingvoll og Nordmøre forøvrig ? Per Beverfjord
N.N (22.11.2014)
Svar:
Det kan hende, men da må du kontakte lokale fuglefolk i din region. Svartspetten ber en imponerende spett, ikke minst fordi den lager mye lyd i skogen.
Roar Solheim (22.11.2014)
Skjærer har tatt over foringsplassen
Vi har problemer med skjærer på fugleforingsplassen. De skremmer vekk de andre fuglene, de tar mye av maten og tar også småfugler. Bestanden av skjærer er veldig stor i området, det er også ganske rart. Har du noe tips på hvordan skille skjærer fra de øvrige fuglene ved foringsplassen, eller tiltak som gjør at skjærene ikke dominerer helt på plassen?
M. (22.11.2014)
Svar:
Det beste motmiddelet er å plassere forautomater inne i et skjærersikkert nettingbur med nettingmasker ikke mer enn ca 5 cm. Da slipper småfuglene inn, mens skjærene må nøye seg med smulene som havner på bakken. Se bladet Fuglevennen fra 2007, høstnummeret. Du finner PDF på NOF sidene Birdlife.no.
Roar Solheim (22.11.2014)
Grågås
På Elnestangen i Asker går det en enslig grågås. Tror det er en unge fra i år. Gitt den litt brød,den er ikke redd mennesker. Kan gå ganske nær,har tilogmed fått tatt på hodet dens. Har den noen sjans til å overleve vinteren her?Er det noe vi kan fore den med som er bedre enn brød?
K.J. (21.11.2014)
Svar:
Ja, dette kan se ut som en ung fugl. Du kan gjerne forsøke å gi den korn og mais, samt vanlig hønsefor - det bør være bra for en gås.
Roar Solheim (21.11.2014)
Rødstrupe
Jeg bor på Ramsøy i Askøy kommune. Også tidligere har jeg observert en rødstrupe som har overvintret her. Men i år er det mange! I halv syv-tiden om morgenen kvitrer fire-fem rødstruper ved huset vårt. Også andre steder på Askøy hører jeg mange rødstruper synge om morgenen. Hva skjer - hvorfor er det så mange plutselig? Og et spørsmål til: Kan jeg fore dem - og i tilfelle med hva?
S.A. (21.11.2014)
Svar:
Mengden kan være et tegn på at mange forsøker å overvintre. Det ser likt ut på Agderkysten også for tiden. Rødstrupene kan fores mes fine kake/brødsmuler, halve epler og pærer, og fett fra f. eks. meiseboller.
Roar Solheim (21.11.2014)
Fins det andre ugler en lappugla som slik hodeform.
For 3-4 år siden (husker ikke lenger eksakt år) var jeg ute og fisket en sommernatt i Østmarka utenfor Oslo, og fikk min livs opplevelse.
Jeg opplevde en svær fugl med et vingespenn større en jeg noen gang har sett på en fugl i Norge, fly for bi meg uten en lyd kanskje 10m fra meg. Jeg tenkte at det må ha vært en hubro, og har prøvde i etter tid og finne bilder av hubro som flyr. Men ingen så slik ut som den fuglen jeg så. har derfor tenkte at det var vel lysforholdene som har spilte meg et puss. Så i dag på Ut i naturen og der så jeg plutselig Lappugla som lignet den fuglen jeg så. Den så ut som den hadde fløyet inn i en vegg, og var helt rett ned foran. Er det andre ugler som ser slik ut og er stor som en Hubro. Kan ikke si jeg har hørt om denne ugla og i følge wikepedia er den vist ikke så vanlig i Norge, det lengste sør den er hekkende er Hedmark. Det er et stykke fra Østmarka ved Oslo.
Kan jeg ha sett en Lappugle, eller er det andre fugler som ser ut som de har fløyet inn i en vegg når de flyr.
R.O. (20.11.2014)
Svar:
Du kan svært gjerne ha sett en lappugle i Østmarka. Det er interessant å høre når på året du så fuglen, og gjerne mer konkret navn på stedet/nøyere lokalitet.
Roar Solheim (21.11.2014)
HJELP!
kan du forklare hvordankua er tilpasset sitt levested, spesielt med vekt på sirkulasjon, gassutveksling og utskilling (ekskresjon).
I.O. (21.11.2014)
Svar:
Nei, dessverre. 1: Kuer er IKKE fugler.
2: Vi driver ikke leksebesvaring.....Roar Solheim (21.11.2014)
Spørsmål:
Luker på hvilken fugl dette er. Sett på Aune i tydal kommune i
O.S.R. (20.11.2014)
Svar:
Dette er en nøttekråke.
Roar Solheim (20.11.2014)
Hvilken ørn?
Havørn eller Kongeørn?
Ø.Z.A. (20.11.2014)
Svar:
Dette er en havørnungdom.
Frode Falkenberg (20.11.2014)
Hva slags fugl?
Jeg så en fugl på fuglemateren som så ut som en kjøttmeis, men som var lys rød (som dompap hannen) der kjøttmeisen er hvit og gul. Ellers var den sort der kjøttmeisen er sort. Kan ikke finne bilde av den på nett. Hva slags fugl kan det være? Kan det være blanding av en annen fuglefamilie?
A. (19.11.2014)
Svar:
Vanskelig å se helt hva du kan ha sett, forsøk å sjekke bjørkefink. Det er i alle fall ikke noen bastard mellom ulike arter du har sett.
Roar Solheim (19.11.2014)
Lyden av haukugle
Hei igjen, og takk for svaret på mitt forrige spørsmål.
Nylig hørte jeg en litt underlig fuglelyd i nærheten av en uglekasse jeg hengte opp for et par-tre uker siden. (Noen dager før observerte jeg dessuten en ugle like ved denne kassa, og uglas oppførsel var haukugleaktig.) Lyden minnet meg litt om denne, som kattugla lager (og som jeg har hørt mange ganger, nær min brors uglekasse, hvor vi hadde ugler i år):
https://www.youtube.com/watch?v=2PTX7OTX4nE
Men det var altså ikke den lyden, bare noe lignende. Kan det tenkes at det var haukugle jeg hørte? Lager den av og til lyder som minner om det der?
Jeg har selvsagt googlet og lett etter haukuglelydsnutter på YouTube (og hørt noen opptak), men jeg regner med at dere kan gi meg bedre svar.
Et spørsmål til:
Når begynner kattuglene å ule? Burde vi ikke begynne å høre dem nå, såpass sent i november?
H. (18.11.2014)
Svar:
Den lyden du refererer til, er kattuglehunnens "ee-itt" rop. Haukugla har ikke noe som ligner, så jeg tipper st du nok har hørt en kattugle. Haukuglene oppsøker ikke hekkeplasser på denne tiden av året, men det kan gjerne kattuglene gjøre - de er territorielle hele året. Haukugla holder seg bare rundt reirplass under hekketiden.
Roar Solheim (19.11.2014)
roar solheim
du svarte at det kunne være noen som har lagt ett strutse egg på gøy i hagen vår, men jeg har snakket med de få naboene vi har her og ingen vet noe om ett så stort egg eller at det finst noen i nærheten med struts. egget ble knust med ett uhell og det var noe dødt inni. egget ble kastet pga eg orket ikke lukten av det :-) men har spart noe av skallet..
N.N (18.11.2014)
Svar:
Likevel er det ikke til å komme forbi at egget er mye større enn noe villfuglegg fra vår del av verden, må da MÅ det nok være noen mennesker som har vært involvert.....
Roar Solheim (19.11.2014)
Dompapen
Hvorfor ser dompapen så stor ut når det er kaldt?
F. (19.11.2014)
Svar:
Fordi den bruser med fjærene for å fange luft mellom dem, og da ser den stor og rund ut.
Roar Solheim (19.11.2014)
knoppsvaner
forlater knoppsvaneforeldre barna om høsten?
E.L.S. (18.11.2014)
Svar:
Muligens noen ganger, men stort sett venter de til våren med å kvitte seg med ungene.
Frode Falkenberg (19.11.2014)
Rødfotand
Jeg har rapportert rødfotand som befinner seg i området Rosanes i Vestfold. Denne er tatt av artslisten og definert som hybrid rødfotand x stokkand. Det ville være fint å få opplyst grunnlaget for hvorfor den ikke er klassifisert som ekte rødfotand. Etter det jeg kan se av litteraturen er denne anden meget lik den som er omtalt med beskrivelser og bilder.
På forhånd takk for svar.
D.A. (19.11.2014)
Svar:
Da må du nesten ta kontakt med Norsk sjeldenhetskomite for fugl på nskf@birdlife.no
Frode Falkenberg (19.11.2014)
Mate fugler i byen?
Hei,
Jeg har veldig lyst til å sette opp fuglebrett midt i Oslo. Setter selvsagt opp et egnet brett med nærhet til buskas og høyde over bakken, men er det noe jeg bør unngå eller tenke på?
N.N (18.11.2014)
Svar:
Det viktigste når du skal fore inne i en by, er at du tar hensyn til naboene dine dersom du f. eks. bor i blokk, rekkehus eller lignende. Da kan det lønne seg å fore med fettholdig mat som ikke gir masse nedfall av frøskall. Meiseboller, sauetalg, spekk og halve kokosnøtter kan henges opp, og da blir det mindre "søl" på bakken. Hvis du kan fore med frø der du bor, bør du bruke frøautomater fremfor fuglebrett. Solsikkefrø og jordnøtter er ypperlig mat.
Roar Solheim (18.11.2014)
Stillits
Hei. Fikk besøk av en stillits på fuglebrettet i dag, den har jeg ikke sett her på Sekken før (øy utenfor Molde). Hvor vanlig er den her?
N.N (18.11.2014)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, men stillits har blitt mer vanlig i hele Sør-Norge de senere årene, også på Vestlandet, og den blir stadig sett som brettgjest mange steder.
Roar Solheim (18.11.2014)
Hvilken and kan dette være?
Hvilken and tror dere dette er? Bildet er tatt i dag, 18.11.14 ved Bråsteinvannet i Sandnes. Det var mange andre ender sammen med denne, men kun en slik. Har prøvd å lete i bøker og på nett, men finner det ikke ut!
K. (18.11.2014)
Svar:
Dette er en mandarinand hann, en fugl som nok har rømt fra fangenskap (men kan ha vært "på rømmen" i mange år).
Roar Solheim (18.11.2014)
Minimåke?
Hei, var ute på tur tidligere i dag, og fikk øye på en helt hvit fugl.
Kroppen var veldig liten, på størrelse med en trost ca. Det som var spesielt med fuglen var det enorme vingespennet i forhold til kroppen, med litt gråtoner på oversiden av vingene. Nebbet var helt svart, og litt størrelse på. Svarte ben hadde den også. Fuglen virket livlig og fløy hele tiden, satt ikke stille et sekund. Den hadde også veldig raske bevegelser, som når den "latet" som den skulle kjenne på vannet, men ikke klarte det. Vet dere hva slags fugl dette kan være? Har dessverre ikke bilde.
S.E. (30.10.2014)
Svar:
Dette høres mest ut til å kunne ha vært en ung terne.
Roar Solheim (18.11.2014)
Svart fugl med brunt bryst
Kikket ned på gårdsplassen tidlig i dag. Det var rim på plenen, og rett nedenfor vinduet, så jeg enden på en fugl som løp under en av bilene som var parkert der. Så fikk jeg se en annen fugl, trolig av samme art som den første. Det ble også et kortvarig syn, ikke så mye tid til observasjon eller fotografering. Den siste også forsvant under bilen. Det første som slo meg var: Svarttrost. Men et øyeblikk snudde den fronten mot meg. Da så jeg at brystet var rustbrunt og nebbet svart, ellers var hele fuglen svart, så langt jeg kunne se. Den var kanskje litt rundere i brystet enn en svarttrost, og muligens litt mindre. Slo opp i ei fuglebok uten å bli klokere. Jeg har aldri sett en slik fugl før. Bor på øya Gossen i Aukra, Møre og Romsdal.
Randi Ingunn Selnes (31.10.2014)
R.I.S. (31.10.2014)
Svar:
Dette høres mest ut som en svarttrost som ennå ikke har mistet sin ungfugldrakt, som er mer rustbrun.
Roar Solheim (18.11.2014)
Hakkespett
Kan dette være en gråspett, ung hannfugl?
N.N (17.11.2014)
Svar:
Dette er en gråspett, men jeg tror heller at det er en hunn. Den har også skjeggstripe, men mangler rødt i panna, lik dette individet.
Roar Solheim (18.11.2014)
Meis på Gran Canary.
Hei!
Eg såg ei meis på Gran Canary som likna på ei blåmeis i fargesettingane men fargen var svart,ikkje blått.Lurer på kva meis dette er?Dessverre fekk eg ikkje bilde av den.
Helsing Hallvard Lied.
H.L. (17.11.2014)
Svar:
Det høres ut som den blåmeislignende kalottmeisen. Den ser helt ut som en blåmeis, men er helt mørk på hodet der blåmeisen er blå.
Roar Solheim (17.11.2014)
Ukjent fugl.
Tok dette bilde i dag, den har holdt seg her i den siste tiden
på hølland Vegårshei.
G.S. (17.11.2014)
Svar:
Dette er en svarttrost med enkelte hvite fjær, som ikke har tatt opp fargestoff under utvekst. Dette er en ganske vanlig tilstand hos mange trostefugler.
Roar Solheim (17.11.2014)